Monitorul Oficial 183/1996
Monitorul Oficial al României
Anul VIII, Nr. issue::183 - Partea I – Joi, 8 august year::1996
Decrete
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă unor colonei din Ministerul de Interne
În temeiul art. 94 lit. b) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României, precum și al art. 45 lit. a) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare,
având în vedere propunerea ministrului de interne,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Cu data de 1 septembrie 1996 se acordă gradul de general de brigadă următorilor:
- colonelului Dorobanțu Gheorghe Constantin
- colonelului Oros Filimon Ioan.
Ordonanțe ale Guvernului României
Ordonanță privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. b) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Art. 1. - (1) Personalul instituțiilor publice și al unităților de cult, încadrat pe funcții care necesită studii superioare și medii de specialitate, cu locul de muncă în localitățile rurale din Munții Apuseni prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 și care își stabilește domiciliul în aceste localități, are dreptul la material lemnos pentru construirea unei locuințe, extinderea sau repararea locuinței existente și a anexelor gospodărești, în cantitate de pană la 30 m3/familie, cu obligația achitării a 50% din contravaloarea materialului.
(2) Cererile personalului prevăzut la alin. (1), cu precizarea cantităților efectiv necesare, vor fi înaintate, de către primarii localităților, filialelor teritoriale ale Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva”, care, prin ocoalele silvice din zonă, au obligația să le onoreze.
(3) Primarii vor urmări ca materialul lemnos astfel obținut să fie folosit exclusiv pentru destinația acordată și numai pentru localitățile rurale în care persoanele își stabilesc domiciliul.
(4) Volumul de material lemnos care se acordă în condițiile alin. (1) și (2) se stabilește în cadrul volumului anual de masă lemnoasă aprobat potrivit reglementărilor legale pentru tăieri anuale din pădurile țării.
(5) Diferența de preț fată de costul integral se va suporta din bugetul de stat și va fi vărsată Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” prin Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
(6) Pentru tinerii căsătoriți din categoria personalului prevăzut la alin. (1), în vârstă de până la 35 de ani, care locuiesc în zona Munților Apuseni, și pentru cei care vin în această zonă să-și întemeieze gospodării se aplică dispozițiile art. 7 din Legea nr. 33/1996.
Art. 2. - (1) Personalul instituțiilor publice și al unităților de cult, încadrat pe funcții care necesită studii superioare și medii de specialitate, cu locul de muncă în localitățile din Rezervația Biosferei "Delta Dunării”, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, beneficiază de un spor de izolare de până la 60% din salariul de bază.
(2) Diferențierea sporului de izolare pe localități se face de către Consiliul Județean Tulcea, cu avizul prefecturii.
(3) Personalului prevăzut la alin. (1) nu îi sunt aplicabile prevederile altor acte normative privind sporul de izolare.
(4) Sporul de izolare pentru personalul încadrat în unitățile de cult potrivit alin. (1) se calculează la salariul de bază minim brut pe țară și se suportă din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Art. 3. - (1) La stabilirea domiciliului în localitățile în care își are locul de muncă, personalul prevăzut la art. 2 beneficiază de o indemnizație de instalare echivalentă cu două salarii de bază.
(2) Persoanele care au beneficiat de indemnizație de instalare și care ulterior au demisionat sau cărora li s-a desfăcut contractul de muncă din motive imputabile lor, înainte de împlinirea a 2 ani de la instalare, vor restitui, în condițiile legii, indemnizația de instalare primită, calculată proporțional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de 2 ani.
(3) Personalului prevăzut la alin. (1) nu îi sunt aplicabile prevederile altor acte normative privind indemnizația de instalare.
(4) Indemnizația de instalare pentru personalul încadrat în unitățile de cult potrivit alin. (1) se stabilește în funcție de salariul de bază minim brut pe țară și se suportă din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Art. 4. - (1) Persoanele fizice care au domiciliul și care locuiesc efectiv în localitățile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 și în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 beneficiază de reducerea cu 50% a impozitelor și taxelor locale, stabilite potrivit Legii nr. 27/1994 privind impozitele și taxele locale.
(2) Alte înlesniri prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu impozitele și taxele locale se aplică după operarea reducerilor prevăzute la alin. (1).
(3) Impozitele și taxele locale plătite pentru anul 1996 se vor regulariza în condițiile prezentei ordonanțe, sumele calculate în plus urmând să fie considerate în contul obligațiilor fiscale restante ori următoare sau să fie restituite celor îndreptățiți, conform reglementărilor legale în vigoare.
Art. 5. - (1) Familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă potabilă furnizată din rețeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale.
(2) Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice și a gazelor naturale se suportă de la bugetul de stat, prin ministerul coordonator al agenților economici furnizori de astfel de servicii, iar cele privind energia termică și apa potabilă, de la bugetul propriu al Consiliului Județean Tulcea.
Art. 6. - Persoanele cu domiciliul în localitățile din Rezervația Biosferei „Delta Dunării” au dreptul de a pescui cu scule proprii pentru consumul familial, fără plata produsului obținut, cu respectarea reglementărilor privind condițiile de pescuit și perioadele admise în acest scop.
Art. 7. - (1) Persoanele juridice care efectuează investiții în zonă beneficiază de deducerea din profitul impozabil a cheltuielilor distinct evidențiate, făcute cu investiția respectivă, pentru o perioadă de 5 ani de la începerea investiției, iar în cazul celor din orașul Sulina, pentru o perioadă de 10 ani.
(2) Obiectivele de investiții pentru care se acordă deducere sunt cele cuprinse în programele speciale aprobate prin hotărârile Guvernului nr. 323/1996 și nr. 395/1996, precum și orice altă investiție destinată dezvoltării economice și creării de noi locuri de muncă. Realizarea obiectivelor de investiții va fi confirmată de către consiliile locale sau consiliul județean, după caz, din zonele respective.
(3) Nu beneficiază de facilitățile prevăzute la alin. (1) persoanele juridice autorizate să funcționeze în baza Hotărârii Guvernului nr. 486/1992 sau cu profil de activitate: Baruri, restaurante și cluburi cu program de noapte, organizarea de spectacole sau alte activități similare.
Art. 8. - De prevederile art. 1, 4, 5, 6 și 7 nu beneficiază persoanele fizice și, după caz, persoanele juridice vinovate de încălcarea prevederilor legale referitoare la:
- a) pescuit, vânat și exploatarea pădurilor;
- b) desfășurarea activităților economice;
- c) atribuțiile de serviciu ale personalului din instituțiile publice; în cazul acestor încălcări, sistarea drepturilor prevăzute de articolele sus-menționate operează pe perioada pentru care a fost aplicată sancțiunea.
Art. 9. - Fondurile necesare aplicării prezentei ordonanțe pentru acest an se vor asigura cu prilejul rectificării bugetului de stat pe anul 1996, pe baza fundamentărilor transmise de Ministerul Industriilor, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Secretariatul de Stat pentru Culte și consiliile locale.
Art. 10 - Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor vor aproba, în termen de 60 de zile, norme metodologice cu privire la acordarea, utilizarea și controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe, care vor fi elaborate împreună cu ministerele și cu consiliile județene interesate.
Contrasemnează:
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Teodor Gavrilă, secretar de stat
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului. Aurel Constantin Ilie
Secretariatul de Stat pentru Culte, Ilie Fonta, secretar de stat
Ordonanță privind scutirea de la plata taxelor prevăzute la art. 71 alin. 3 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, pentru realizarea obiectivului de investiții „Piața de Gros București”
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, precum și al art. 1 lit. f) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Art. 1. - Se scutește de la plata taxelor prevăzute la art. 71 alin. 3 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 terenul în suprafață de 16 ha aferent construcțiilor și amenajărilor Pieței centrale de gros din București, precum și terenurile aferente construcțiilor și amenajărilor centrelor de colectare a legumelor și fructelor din localitățile: Vidra, județul Ilfov, în suprafață de 1,5 ha; Ciolpani, județul Ilfov, în suprafață de 1,5 ha, și Movilița, județul Ialomița, în suprafață de 1,5 ha.
Art. 2. - Terenurile prevăzute la art. 1 sunt identificate potrivit extraselor din planurile cadastrale prezentate în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta ordonanță și care se comunică ministerelor interesate.
Contrasemnează:
Ministrul comerțului, Dan Ioan Popescu
Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Ordonanță privind asigurarea surselor financiare necesare pentru continuarea participării României la construirea Combinatului de produse cu conținut de nichel plus cobalt de la Las Camariocas - Republica Cuba
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. c) din Legea nr. 65/1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 7/1994, aprobată prin Legea nr. 82/1995, și ale Legii nr. 103/1995,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Articol unic. - (1) Se aprobă asigurarea surselor financiare necesare pentru continuarea participării României la construirea Combinatului de produse cu conținut de nichel plus cobalt de la Las Camariocas - Republica Cuba în anul 1996.
(2) Finanțarea cheltuielilor pentru plata utilajelor, echipamentelor, pieselor de schimb, documentației și asistenței tehnice ce se vor livra la export în Republica Cuba în anul 1996, pentru obiectivul prevăzut la alin. (1), se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Industriilor.
Contrasemnează:
p. Ministrul industriilor. Constantin Dicu, secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind transmiterea unui imobil situat în municipiul Sibiu, județul Sibiu, în administrarea Ministerului Învățământului
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului compus din clădire și terenul aferent în suprafața de 600 m2, proprietate publică a statului, situat în municipiul Sibiu, str. Banatului nr. 6, județul Sibiu, identificat conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Sibiu în administrarea Ministerului Învățământului, pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, la valoarea de inventar din evidențele contabile.
Contrasemnează:
p. Ministrul învățământului, Ecaterina Andronescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Anexă
Datele de identificare a imobilului care se transmite în administrarea Ministerului Învățământului
Adresa imobilului | Persoana juridică de la care se transmite | Persoana juridică la care se transmite | Caracteristici tehnice | Starea clădirii | Suprafața | Valoarea - lei – |
Municipiul Sibiu, str. Banatului nr. 6, județul Sibiu | Consiliul Local al Municipiului Sibiu | Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu | Clădire | Satisfăcătoare | 600 m2 | 1.623.834 |
Total: | 1.623.834 |
Hotărâre privind transmiterea unor imobile situate în municipiul Buzău, județul Buzău, în administrarea Ministerului de Interne
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilelor proprietate publică a statului, compuse din clădiri, în suprafața utilă totală de 5.550 m2, și terenul Aferent, în suprafață de 9.285 m2, situate în municipiul Buzău, str. Bazalt nr. 15. județul Buzău, din administrarea Inspectoratului Școlar al Județului Buzău - Grupul școlar pentru industria ușoară - în administrarea Ministerului de Interne, în vederea folosirii ca sediu al Batalionului de Jandarmi Buzău.
Art. 2. - Predarea-preluarea imobilelor prevăzute la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
p. Ministrul învățământului, Ecaterina Andronescu, secretar de stat
p. Ministru de interne, George Ioan Dănescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în județul Harghita, în administrarea Ministerului de Interne
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului compus din construcții și terenul aferent, situat în orașul Toplița, str. Gării nr. 4, județul Harghita, identificat potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din patrimoniul Societății Comerciale „Regina Apelor Minerale APEMIN Borsec” - S.A. și, respectiv, al Societății Comerciale „Harghita” - S.A. Miercurea-Ciuc în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului de Interne.
Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „Regina Apelor Minerale APEMIN Borsec” - S.A. și al Societății Comerciale „Harghita” - S.A. Miercurea-Ciuc se diminuează cu valoarea imobilului ce se transmite potrivit art. 1, reevaluată conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 500/1994.
Art. 3. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
p. Ministru de interne. George Ioan Dănescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Anexă
Datele de identificare a imobilului care se transmite în administrarea Ministerului de Interne
Locul unde este situat imobilul | Persoana juridică de la care se transmite | Persoana juridică la care se transmite | Caracteristici tehnice | Valoarea construcției recalculată potrivit Hotărârii Guvernului nr. 500/1994 - mii lei – |
Orașul Toplița, str. Gării nr. 4, județul Harghita | Societatea Comercială „Regina Apelor Minerale APEMIN Borsec” - S.A. | Ministerul de Interne | - 1.224,44 m2 suprafață desfășurată - 1.622 m2 teren curți construcții |
177.359,591 |
Societatea Comercială „Harghita” - S.A. Miercurea-Ciuc | Ministerul de Interne | - 1.224,44 m2 suprafață desfășurată - 726 m2 teren curți construcții |
162.383,408 |
Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentarea cu apă a comunei Ciomăgești, satele Dogari și Giuclani, județul Argeș”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentarea cu apă a comunei Ciomăgești, satele Dogari și Giuclani, județul Argeș”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. – Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează:
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Acte ale Băncii Naționale a României
Circulară cu privire la modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României
(anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare)
Normele privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare), publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La capitolul V punctul 21, după alineatul patru se introduc două alineate, care vor avea următorul cuprins:
"Casele/punctele de schimb valutar nu își pot întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. În situații cu totul excepționale, pe baza referatului întocmit de sucursala Băncii Naționale a României, Direcția reglementare și supraveghere valutară din Banca Națională a României poate accepta prelungirea termenului de 30 de zile prevăzut mai sus. În cazul în care casele/punctele de schimb valutar nu își reiau activitatea la expirarea termenului de 30 de zile sau a celui comunicat de Direcția reglementare și supraveghere valutară, autorizațiile de funcționare vor fi retrase de Banca Națională a României - Direcția reglementare și supraveghere valutară. În situațiile în care conducerea casei/punctului de schimb valutar nu se conformează comunicărilor Băncii Naționale a României ori scrisoarea recomandată prin care se face comunicarea este returnată, Banca Națională a României va retrage autorizațiile de funcționare respective, cu publicarea în Monitorul Oficial al României."
2. În termen de 5 zile calendaristice de la publicarea prezentei circulare în Monitorul Oficial al României vor fi retrase și anulate toate autorizațiile caselor/punctelor de schimb valutar care nu și-au reluat activitatea în acest termen.
Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu
- București, 30 iulie 1996 | nr. 18.
Diverse
Rectificare
În Hotărârea Guvernului nr. 58/1996, publicată în [[Monitorul Oficial 171/1996|Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 din 31 iulie 1996, se face următoarea rectificare:
- La coloana 3 din dreptul ultimului punct (pagina 11), în loc de Curtea Supremă de Justiție se va citi: Curțile de apel.
Referințe
- ↑ Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.