Monitorul Oficial 163/1996

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VIII, Nr. issue::0163 - Partea I – Joi, 25 iulie year::1996


Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind angajarea de împrumuturi guvernamentale prin emisiunea de obligațiuni de stat în valută de pe piața internă

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României, ale art. 2 din Legea nr. 91/1993 privind datoria publică și ale art. 1 lit. c) din Legea nr. 65/1996 privând abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor este autorizat să efectueze împrumuturi de stat de pe piața internă pe termen mediu și lung prin emisiuni de obligațiuni de stat în valută.

Art. 2. - (1) Emisiunea de obligațiuni de stat în valută se face de către Ministerul Finanțelor prin Casa de Economii și Consemnațiuni precum și prin intermediul unor societăți bancare autorizate să funcționeze în România, care dobândesc calitatea de agent al statului în baza convențiilor încheiate.

(2) Valuta aferentă acestor emisiuni va fi vândută către Banca Națională a României și va avea ca destinație obiective prioritare stabilite prin hotărâri ale Guvernului, iar contravaloarea în lei aferentă acesteia se va utiliza de către Ministerul Finanțelor pentru finanțarea deficitului bugetar.

Art. 3. - Emisiunea de obligațiuni de stat în valută poate fi subscrisă de societăți bancare în nume propriu și în numele clienților lor, persoane fizice și juridice rezidente în România.

Art. 4. - Contravaloarea împrumutului (capital și dobândă) se va achita în valută la termenele prevăzute în obligațiunile de stat emise, iar contravaloarea în lei a valutei se achită de la bugetul de stat.

Art. 5. - Ministerul Finanțelor stabilește și face publice prin Prospectul de emisiune caracteristicile tehnice ale împrumuturilor.


p. Prim-ministru, Florin Georgescu, ministru de stat, ministrul finanțelor | București, 22 iulie 1996 | Nr. 18.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind subvenționarea în proporție de 75% a dobânzii creditelor bancare acordate de băncile comerciale producătorilor agricoli, pentru înființarea și refacerea plantațiilor pomicole și viticole

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Producătorii agricoli, așa cum sunt definiți în art. 2 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, pot beneficia de credite pe termen lung, cu dobândă subvenționată, în proporție de 75%, cu o perioadă de grație de un an, pentru investiții constând în înființarea și/sau refacerea de plantații pomicole și viticole dacă realizează minimum un hectar de plantație compactă.

Art. 2. - Creditele pentru investițiile prevăzute la art. 1 se vor acorda în următoarele condiții:

1. numai pentru amplasamentele stabilite în bazine pomicole și viticole consacrate;
2. la plantare se va utiliza numai material săditor din soiuri valoroase, autorizate la înmulțire, produse numai de către producători autorizați, conform Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole;
3. amplasamentele propuse, precum și documentațiile tehnice vor fi avizate de către unitățile de cercetare pomicole și viticole din zonă și aprobate de direcțiile generale pentru agricultură și alimentație.

Art. 3. - Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 75% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen lung acordate producătorilor agricoli în temeiul art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 iulie 1996 | Nr. 564.

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii și alimentației, Alexandru Lăpușan, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Norme metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 75% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen lung acordate producătorilor agricoli în temeiul art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993

1. Investițiile pentru înființarea sau/și refacerea plantațiilor pomicole și viticole se vor amplasa cu precădere pe terenuri care se regăsesc în evidența funciară la categoriile de folosință aferente patrimoniului pomicol și viticol și care nu necesita lucrări de amenajare hidroameliorativă complexă.

Pentru terenurile care fac parte din alte categorii de folosință, dar sunt amplasate limitrof sau în interiorul unor masive pomicole sau viticole, deținătorii acestora, persoane juridice, vor respecta prevederile art. 56 și 57 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, iar deținătorii, persoane fizice, vor obține, în prealabil, avizul organelor județene.

2. La elaborarea documentației tehnice cuprinzând amplasamentul, materialul săditor folosit, tehnologia de plantare și întreținere etc. se va avea în vedere metodologia care se va elabora de către Ministerul Agriculturii și Alimentației și se va aproba prin ordin al ministrului.

Documentația tehnică va fi verificată de către specialiști de la centrul agricol zonal și va fi avizată de către o unitate de cercetare de profil, autorizată de Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Întreaga documentație tehnică și economică va fi aprobată de către direcția generală pentru agricultură și alimentație.

3. Materialul săditor pomicol și viticol utilizat la plantare va fi procurat numai de la agenții economici producători autorizați, conform prevederilor Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole.

4. Investițiile pentru înființarea sau/și refacerea plantațiilor pomicole și viticole, în condițiile prezentelor norme metodologice, vor putea fi luate în considerare numai de la suprafața minimă de 1 ha, pentru producătorii agricoli individuali, asigurându-se minimul de eficiență economică.

5. Producătorii agricoli trebuie să justifice, prin documentația tehnică prezentată, că au posibilități proprii de valorificare eficientă a producției sau în cooperare cu agenți economici specializați, atât pentru garantarea rambursării creditelor, cât și pentru obținerea de profit.

6. Perioada maximă, în ani, de finanțare, din credite cu dobânda subvenționată, a lucrărilor de investiții și perioada maximă de rambursare a creditelor solicitate și utilizate efectiv sunt cele prevăzute în anexa A la prezentele norme metodologice.

7. Lucrările de amenajare conexe investiției de bază (plantației), pentru care se solicită creditul și care sunt beneficiare de același regim de subvenționare a dobânzilor, sunt cele prevăzute în anexa B la prezentele norme metodologice.

8. Perioada de gratie de un an, în care creditul angajat este scutit de dobânzi, se consideră perioada de 12 luni calendaristice de la data începerii primelor lucrări aferente obiectivului de investiții.

9. Se vor elabora documentații tehnice cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice și pentru investițiile în continuare de înființare sau/și de refacere a plantațiilor pomicole și viticole, pentru lucrările rămase neefectuate.

10. Atestarea calității și a valorii biologice a materialului săditor pomicol și viticol se tace pe baza documentelor eliberate de către inspectoratele teritoriale pentru controlul calității semințelor și materialului săditor.

11. Acordarea creditelor cu dobânda subvenționată se va face la cererea producătorilor agricoli, adresată băncilor comerciale finanțatoare, care vor prezenta un proiect de execuție întocmit de un proiectant autorizat. Atât cererea, cât și proiectul de execuție vor fi aprobate de direcția generală pentru agricultură și alimentație. Fundamentarea alimentării contului direcției generale pentru agricultura și alimentație se va tace conform modelului redat în anexa C la prezentele norme metodologice.

Urmărirea modului de execuție a investiției, conform proiectului, se va face de către organele de specialitate ale direcției generale pentru agricultură și alimentație și ale băncii comerciale finanțatoare.

În cazul nerespectării proiectului de execuție aprobat și/sau al folosirii creditelor în alte scopuri, subvenția se anulează, iar producătorul agricol va suporta dobânda la nivelul pieței la data respectivă.

12. Creditele bancare sunt acordate de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor bancare privind garantarea creditelor și a altor condiții stabilite de aceste bănci.

13. În vederea stabilirii cu exactitate a dobânzii la aceste credite și a părții din acestea ce se subvenționează de la bugetul de stat, producătorii agricoli au obligația să solicite, iar băncile comerciale să acorde, potrivit normelor proprii, în mod distinct, creditele prevăzute.

14. Producătorii agricoli au obligația să organizeze și să conducă o evidență separată a creditelor bancare cu dobândă subvenționată.

15. Dobânda subvenționată de la bugetul de stat reprezintă 75% din dobânda pieței la creditele acordate de băncile comerciale pentru activitățile prevăzute de prezentele norme metodologice.

16. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadență se suporta integral de către producătorii agricoli.

17. Producătorii agricoli vor întocmi și vor depune lunar, la direcția generală pentru agricultură și alimentație, decontul justificativ conform anexei D la prezentele norme metodologice, avizat de banca comercială creditoare.

La decontul justificativ se va anexa, în copie, contractul de credit bancar, din care să rezulte datele la care sunt scadente ratele de rambursare a creditelor bancare acordate.

Producătorii agricoli răspund, potrivit legii, de realitatea și legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.

18. Băncile comerciale creditoare răspund de realitatea și de legalitatea dobânzilor calculate la creditele acordate cu dobândă subvenționată.

19. Ministerul Agriculturii și Alimentației va asigura acordarea sumelor cuvenite producătorilor agricoli, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 528/1995 privind Acordarea, utilizarea și controlul alocațiilor, primelor, subvențiilor, compensațiilor și altor norme de sprijin de la bugetul de stat, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum și modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi.

20. Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și de acordare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 75% din dobânda calculată la creditele acordate, precum și modul de organizare și de ținere a evidențelor la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.

21. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație, cu titlu de subvenții de la bugetul de stat, vor fi virate de acestea, pe baza de deconturi justificative, direct în contul din bancă al producătorilor agricoli.

22. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație Răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat sub formă de subvenții, precum și a documentațiilor care au stat la baza acestora.

23. Achitarea subvențiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea și/sau certificarea, pe documentele de acordare, de date sau de situații nereale, atrage obligația beneficiarului de a restitui sumele respective, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Persoanele cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea subvențiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.

24. Subvențiile primite de producătorii agricoli vor fi utilizate numai în scopurile prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993.


Anexa A

la Normele metodologice

Perioadele de finanțare din credite de investiții cu dobândă subvenționată în proporție de 75% pentru plantațiile viticole și pomicole (pregătire teren, plantare, întreținere până la intrarea pe rod) și perioadele maxime de rambursare a creditelor de investiții, după intrarea pe rod a plantațiilor

Nr. crt. Specificarea plantațiilor Perioada maximă de finanțare din credite de investiții
(ani)
Perioada maximă de rambursare a creditelor după intrarea pe rod
(ani)
Total din care:
Pregătire teren Anul de plantare și de întreținere Anii de întreținere în continuare
1. Plantații viticole pentru struguri de masă 4 1 1 2 5
2. Plantații viticole pentru struguri de vin 4 1 1 2 5
3. Plantații viticole pentru butași portaltoi 3 1 1 1 4
4. Plantații pomicole pe specii - măr 4 1 1[1] 2 6
- păr 4 1 1[1] 2 6
- gutui 5 1 1[1] 3 6
- prun 7 1 1[1] 5 7
- cireș+vișin 6 1 1[1] 4 8
- cais 5 1 1[1] 3 8
- piersic+migdal 4 1 1[1] 2 6
- nuc+castan 10 1 1[1] 8 10
- arbuști fructiferi 4 1 1[1] 2 6


Anexa B

la Normele metodologice

Lista lucrărilor de amenajare considerate lucrări conexe acțiunilor de înființare (reînfiintare) a plantațiilor pomicole și viticole, care beneficiază de regimul de subvenționare de la bugetul de stat a dobânzilor la creditele angajate de producătorii agricoli

  1. Alimentările cu apă pentru executarea tratamentelor fitosanitare.
  2. Evacuarea apelor pluviale de pe versanți.
  3. Amenajarea drumurilor de exploatare, a aleilor tehnologice, a zonelor de întoarcere a tractoarelor și mașinilor agricole.

În același regim se consideră și lucrările executate anterior, pe perimetrele care se plantează (se replantează), care necesită refaceri sau modernizări.


Anexa C

la Normele metodologice

Direcția Generală
pentru Agricultură și Alimentație

Fundamentarea privind solicitarea de alimentare a contului direcției generale pentru agricultură și alimentație, pentru subvenționarea diferenței de dobândă aferentă creditelor angajate pentru înființarea și/sau refacerea de plantații pomicole și viticole, potrivit Legii nr. 83/1993

Nr. crt. Specificare Sold credite Dobândă lunară % subvenționare dobândă Suma ce urmează a se primi de la bugetul de stat
I. Înființare de plantații pomicole și viticole
II. Refacere de plantații pomicole și viticole
III. Lucrări de construcții conexe

Director,

Director economic,

Vizat pentru controlul financiar preventiv,


Anexa D

la Normele metodologice

Producătorul agricol.......

Banca........................... nr. cont.....
Nr.............../...............

D.G.A.A.

Director general,

Avizat
Banca comercială

Director general,

Decont justificativ privind subvențiile de la bugetul de stat pentru acoperirea a 75% din dobânda calculată la creditele contractate de producătorii agricoli pentru înființarea și/sau refacerea de plantații pomicole și viticole, pe luna............... anul......

Nr. crt. Specificarea noilor capacități Credit acordat inițial
(mii lei)
Sold credite la finele perioadei
(mii lei)
Rata anuală a dobânzii
(%)
Dobânda calculată pe perioada
.........
(mii lei)
Dobânda subvenționată din dobânda calculată 75% din coloana 5
(mii lei)
0 1 2 3 4 5 6
1. ........
2. ........
3. ........
4. ........

Notă: Se vor înscrie, după caz, capacitățile de producție prevăzute în proiectul de execuție.


Hotărâre privind utilizarea fondului de contrapartidă constituit din sumele rezultate din decontarea la intern a contravalorii produselor importate în baza Acordului de credit, tip PL 480, încheiat la 29 martie 1993 între Commodity Credit Corporation și Guvernul României

În temeiul prevederilor art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 3 din 16 iulie 1993 privind ratificarea Acordului de credit, în valoare de 10 milioane dolari S.U.A., dintre Commodity Credit Corporation și Guvernul României, reprezentat de Ministerul Agriculturii și Alimentației și de Ministerul Finanțelor, semnat la 29 martie 1993 la București, aprobată prin Legea nr. 74/1994,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se alocă Ministerului Agriculturii și Alimentației suma de 5.837.154.465 lei din Fondul de contrapartidă constituit din sumele rezultate din decontarea la intern a contravalorii produselor importate în baza Acordului de credit, tip PL 480, semnat la 29 martie 1993 la București între Commodity Credit Corporation și Guvernul României, fond păstrat în cont distinct la trezoreria statului din cadrul Ministerului Finanțelor.

Art. 2. - Ministerul Agriculturii și Alimentației va utiliza suma de 5.837.154.465 lei potrivit regulilor stabilite pentru fondurile bugetului de stat, cu exercitarea unui control riguros pentru respectarea destinațiilor precizate în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, iar operațiunile vor fi înregistrate în contabilitate potrivit normelor în vigoare.

Art. 3. - Fondul de garantare a împrumuturilor pentru fermierii particulari se constituie și funcționează potrivit normelor metodologice stabilite de către Ministerul Agriculturii și Alimentației cu avizul Ministerului Finanțelor, care vor fi elaborate în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 4. - Ministerul Agriculturii și Alimentației va anexa, la dările de seamă contabile asupra execuției bugetare, contul de execuție privind modul de utilizare a sumei alocate conform art. 1 din prezenta hotărâre și raportul justificativ.

Sumele rămase neutilizate vor fi restituite Ministerului Finanțelor în contul Fondului din care au fost acordate.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 567.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Obiectivele care se finanțează din fondul de contrapartidă, conform prevederilor părții a II-a, art. V „Planuri de dezvoltare” lit. A pct. 3 și 5 din acordul de credit ratificat prin Ordonanța Guvernului nr. 3/1993

- lei –
I. Dezvoltarea programului de însămânțare artificială a vacilor pentru crescătorii particulari de animale prin dotarea tehnică la Centrul Național de Reproducție și Selecție a Animalelor (C.N.R.S.A.) și la serviciile tehnice zonale (S.T.Z.). 4.821.154.465
1. Dotarea cu containere, aparatură criotehnică performantă și computerizată a Băncii de resurse genetice din zootehnie, din cadrul Centrului Național de Reproducție și Selecție a Animalelor, pentru sprijinul fermierilor particulari 600.000.000
2. Importul de material seminal congelat și embrioni pentru refacerea efectivelor de vaci și ameliorarea lor genetică la fermierii particulari 300.000.000
3. Dotarea cu aparatură computerizată performantă în vederea informatizării activității de ameliorare genetică pentru însămânțarea artificială a vacilor din sectorul privat cu material seminal congelat de calitate biologică superioară 900.000.000
4. Dotarea cu aparatură performantă necesară pentru controlul complex al calității materialului seminal și al embrionilor utilizați în biotehnologia însămânțărilor artificiale la fermierii particulari 800.000.000
5. Dotarea cu aparatură modernă pentru consultanță tehnică de specialitate și extensia progresului tehnic în biotehnologia însămânțărilor artificiale și transferului de embrioni în fermele de vaci la crescătorii particulari 1.521.154.465
6. Dotarea cu autolaboratoare moderne pentru controlul oficial al producției de lapte în sectorul privat și aplicarea biotehnologiei însămânțărilor artificiale la vaci aparținând crescătorilor particulari 400.000.000
7. Dotarea cu aparatură modernă pentru determinarea automată a proteinei, grăsimii, lactozei și celulelor somatice din lapte la vaci aparținând crescătorilor particulari 300.000.000
II. Crearea unui fond de garantare a împrumuturilor pentru fermierii particulari 1.016.000.000
1. Crearea unui fond de garantare a împrumuturilor pentru fermierii particulari 1.016.000.000
Total general: 5.837.154.465


Hotărâre pentru aprobarea Acordului de cooperare în domeniul sănătății și al științelor medicale dintre Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Cuba, semnat la Geneva la 5 mai 1995

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Acordul de cooperare în domeniul sănătății și al științelor medicale dintre Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Cuba, semnat la Geneva la 5 mai 1995.

Art. 2. - Cheltuielile necesare pentru realizarea acțiunilor prevăzute în acordul menționat la art. 1 se suportă din bugetul aprobat anual Ministerului Sănătății, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 572.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind transmiterea unor imobile în administrarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilele compuse din construcții și terenurile aferente, folosite ca centre de distribuție de către Regia Autonomă de Electricitate „Renel” - Filiala de distribuție a Energiei electrice București, se transmit, fără plată, din patrimoniul societăților comerciale prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, în proprietatea publică a statului și în administrarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, fără afectarea cotei de capital social deținută în cadrul societăților comerciale respective de către Fondul Proprietății Private IV - Muntenia.

Art. 2. - Patrimoniul Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, precum și capitalul social al societăților comerciale prevăzute la art. 1 se majorează și, respectiv, se diminuează în mod corespunzător cu valoarea care rezultă din aplicarea dispozițiilor prezentei hotărâri.

Art. 3. - Predarea-preluarea construcțiilor și a terenurilor aferente se va face pe baza de protocol încheiat între părți în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, la valoarea actualizată la data predării-preluării acestora.

Art. 4. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 573.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Alexandru Stănescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Datele de identificare a imobilelor situate în municipiul București, care se transmit, cu titlu gratuit, în patrimoniul Regiei Autonome de Electricitate „Renel”-Filiala de distribuție a energiei electrice București

Nr. crt. Locul unde este situat imobilul care se transmite Persoana juridică de la care se transmite Persoana juridică la care se transmite Suprafața imobilului care se transmite
(suprafața utilă)
1. Municipiul București, str. Nicolae Grigorescu nr. 20, sectorul 3 Societatea Comercială „Minerva” - S.A Regia Autonomă de Electricitate „Renel”-Filiala de distribuție a energiei electrice București 394 m2
2. Municipiul București, Șos. Giurgiului nr. 127, sectorul 5 Societatea Comercială „IPS” - S.A. Regia Autonomă de Electricitate „Renel”-Filiala de distribuție a energiei electrice București 206 m2


Referințe

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 În cazul plantărilor care se realizează în toamna unui an calendaristic, perioade anilor de întreținere în continuare se majorează cu un an.