Monitorul Oficial 219/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0219 - Partea I - Marți, 16 august year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale

În temeiul art. 115 din Constituția României și al celorlalte reglementări legale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Muncii și Protecției Sociale este organul de specialitate al administrației publice centrale care asigură aplicarea unitară a legislației muncii și protecției sociale și coordonează activitățile privind munca și protecția socială.

Art. 2. - (1) Ministerul Muncii și Protecției Sociale exercită controlul aplicării unitare a dispozițiilor legale în domeniile sale de activitate, în unitățile din sectorul public, mixt și privat; îndeplinește orice alte atribuții stabilite prin acte normative cu privire la domeniile sale de activitate.

(2) În exercitarea atribuțiilor sale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale are dreptul să ceară, iar agenții economici și unitățile din sectorul public au obligația să prezinte documentele necesare verificării modului în care se aplică legislația muncii și protecției sociale.

Art. 3. - În realizarea obiectului său de activitate, stabilit de legislația în vigoare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale are, în principal, următoarele atribuții:

În domeniul forței de muncă și șomajului:

(1) evaluează resursele și necesitățile de muncă ale societății și elaborează programe de ocupare a forței de muncă;

(2) organizează activități de formare, integrare și reintegrare socioprofesională;

(3) realizează măsuri active de protecție socială a șomerilor;

(4) administrează bugetul fondului de șomaj.

În domeniul protecției sociale:

(1) aplică legislația în domeniul asigurărilor sociale de stat și pentru agricultori; elaborează metodologia și realizează îndrumarea în domeniul asigurărilor sociale;

(2) administrează bugetele asigurărilor sociale de stat și pentru agricultori; realizează controlul veniturilor asigurărilor sociale de stat și pentru agricultori;

(3) organizează, coordonează și urmărește activitățile de asistență socială pentru sprijinirea familiilor și categoriilor de populație defavorizate;

(4) organizează sistemul de trimitere la tratament balnear și odihnă pentru pensionari și salariați din sistemul bugetar.

În domeniul salarial:

(1) propune strategii și măsuri cu privire la salarizarea în regiile autonome și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;

(2) elaborează propuneri privind sistemul de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar și realizează controlul aplicării legislației din acest domeniu;

(3) colaborează cu partenerii sociali și acordă asistență de specialitate în acest domeniu.

În domeniul protecției muncii:

(1) elaborează metodologia, normele, standardele și indicatorii privind protecția muncii;

(2) autorizează, din punct de vedere al protecției muncii, agenții economici, certifică echipamentele tehnice, avizează echipamentele individuale de protecție; elaborează și urmărește aplicarea actelor normative privind încadrarea în grupe de muncă;

(3) realizează controlul privind aplicarea și respectarea legislației în acest domeniu.

În domeniul legislației muncii și protecției sociale:

(1) coordonează și asigură perfecționarea legislației în domeniul muncii și protecției sociale; avizează proiectele de acte normative care cuprind propuneri de reglementări în domeniul muncii și protecției sociale;

(2) îndeplinește atribuțiile prevăzute de lege privind încheierea, înregistrarea și derularea contractelor și conflictelor colective de muncă;

(3) organizează evidența muncii prestate de salariații agenților economici cu capital privat, ai asociațiilor și organizațiilor nonprofit, precum și ai persoanelor fizice care folosesc personal salariat.

Alte domenii de activitate:

(1) propune strategii de dezvoltare pe termen lung și soluții de reformă în domeniul muncii și protecției sociale;

(2) elaborează, implementează și dezvoltă sistemul informatic pentru muncă și protecție socială;

(3) elaborează și aplică criterii metodologice privind gestiunea personalului în sectorul bugetar;

(4) analizează și avizează actele normative elaborate în domeniul organizării și gestiunii personalului din sectorul bugetar;

(5) reprezintă Guvernul României în relațiile cu Organizația Internațională a Muncii;

(6) colaborează și cooperează cu organisme naționale și internaționale, guvernamentale și neguvernamentale, în probleme privind munca și protecția socială.

Art. 4. - (1) Ministerul Muncii și Protecției Sociale are structura organizatorică prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se pot organiza servicii și birouri, precum și colective temporare prevăzute de art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.

(2) Ministerul Muncii și Protecției Sociale are în structura sa organizatorică direcții generale, direcții, oficii, servicii și birouri.

(3) Numărul maxim de posturi, finanțate de la bugetul de stat, pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale este de 411, exclusiv demnitarii.

(4) Atribuțiile și sarcinile secretarilor de stat și ale compartimentelor din structura ministerului se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a acestuia, care se aprobă prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.

Art. 5. - (1) Conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale se exercită de către ministru.

(2) În exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, ministrul reprezintă Ministerul Muncii și Protecției Sociale în relațiile interne și internaționale.

(3) Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, ministrul muncii și protecției sociale poate emite ordine și instrucțiuni.

(4) În cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale se organizează și funcționează colegiul ministerului ca organ consultativ; componența colegiului de conducere se stabilește prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.

Art. 6. - (1) În subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale funcționează unitățile prevăzute în anexa nr. 2.

(2) Înființarea unităților cu personalitate juridică, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se face în condițiile legii, prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.

(3) Structura organizatorică, normativele de personal, criteriile de constituire a compartimentelor și statele de funcții ale instituțiilor publice subordonate, precum și atribuțiile acestora se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.

Art. 7. - Ministerul Muncii și Protecției Sociale utilizează un parc propriu de transport pentru aparatul ministerului și pentru unitățile subordonate, care se stabilește potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 8. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 9. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă hotărârile Guvernului nr. 793/1992, nr. 254/1993 și nr. 686/1993, privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, precum și orice alte dispoziții contrare.

(2) Încadrarea în numărul de posturi aprobate se va încheia în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 iulie 1994 | Nr. 448.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Număr maxim de posturi: 411 (exclusiv demnitarii)

 

1) Se organizează la nivel de direcție.

2) Se organizează la nivel de direcție generală.


Anexa Nr. 2

Unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale
I. Unități finanțate de la bugetul de stat

1. Direcțiile județene de muncă și protecție socială și Direcția generală de muncă și protecție socială a municipiului București - servicii publice descentralizate

(4.080 posturi)[1]

2. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii

(466 posturi)

3. Unitățile de asistență socială

(47 posturi)

4. Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă

(388 posturi)[2]

5. Oficiul Muncii

(20 posturi).
II. Unități finanțate din venituri extrabugetare

1. Institutul Român de Management

2. Institutul de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale

3. Institutul de Cercetări Științifice pentru Protecția Muncii.

4. Revista de protecție a muncii „Obiectiv".

III. Unități și activități finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat

1. Oficiul Central de Plată a Pensiilor

(215 posturi)

2. Corp Control Asigurări Sociale

(160 posturi, din care 10 posturi în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și 150 posturi în cadrul direcțiilor județene de muncă și protecție socială și Direcției generale de muncă și protecție socială a municipiului București).


Hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor

În temeiul prevederilor art. 115 din Constituția României și al celorlalte reglementări legale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor se organizează și funcționează ca organ al administrației publice centrale de specialitate care aplică strategia și programul Guvernului în domeniul finanțelor publice.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor exercită administrarea generală a finanțelor publice, asigurând dezvoltarea activității economice pe criterii de eficiență și echilibru economic, prin utilizarea pârghiilor financiare și valutare în concordanță cu cerințele economiei de piață și prin stimularea inițiativei agenților economici.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor îndeplinește următoarele atribuții principale:

(1) elaborează proiectul bugetului de stat, iar după aprobarea acestuia de către Parlament ia măsurile necesare pentru asigurarea execuției veniturilor și cheltuielilor prevăzute în legea bugetară anuală;

(2) stabilește măsuri pentru asigurarea echilibrului financiar-valutar;

(3) asigură, potrivit legii, încasarea în numerar și prin conturi a veniturilor bugetului de stat, bugetelor locale și bugetului asigurărilor sociale de stat, precum și a celorlalte fonduri speciale și extrabugetare; efectuează operațiunile de trezorerie privind împrumuturile guvernamentale, cât și rambursarea acestora la scadență și achitarea dobânzilor;

(4) exercită, prin organismele sale de specialitate, controlul și supravegherea financiară a instituțiilor publice; controlează, în condițiile legii, activitatea financiară a regiilor autonome, a societăților comerciale, precum și a celorlalți agenți economici;

(5) acționează, prin instrumente specifice, pentru fundamentarea, urmărirea în execuție și asigurarea echilibrului financiar-valutar la nivel macroeconomic, în vederea protejării intereselor naționale;

(6) acționează, prin mijloace specifice, pentru combaterea și eliminarea evaziunii fiscale și a corupției;

(7) analizează, fundamentează și propune cadrul legislativ privind împrumuturile necesare acoperirii deficitului bugetar sau pentru acțiuni și lucrări de interes public; administrează mijloacele financiare împrumutate, urmărește rambursarea acestora și achitarea dobânzilor aferente;

(8) fundamentează și înfăptuiește politica fiscală promovată de Guvern;

(9) înfăptuiește politica vamală în concordanță cu cadrul legislativ existent;

(10) elaborează cadrul metodologic și instituțional general privind organizarea și conducerea contabilității și veghează asupra respectării legalității în activitatea de expertiză contabilă;

(11) analizează procesul de evoluție a prețurilor și tarifelor în economie, pe fondul manifestării unei concurențe reale, în scopul protecției intereselor consumatorilor și al combaterii tendințelor inflaționiste;

(12) avizează proiectele de legi, hotărâri sau alte dispoziții legale care determină sporuri de cheltuieli sau modificări de venituri ale statului și au influențe asupra echilibrului bugetar;

(13) coordonează, negociază și încheie acorduri internaționale în numele statului în domeniul relațiilor financiare și valutare, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe;

(14) asigură derularea operațiunilor financiare în cadrul acordurilor guvernamentale, cu decontare în conturile de cliring, barter și cooperare economică;

(15) exercită calitatea de reprezentant al României la organismele și organizațiile internaționale cu caracter financiar;

(16) asigură, în numele și în contul statului, activitatea de finanțare a operațiunilor de export, precum și de garantare a creditelor de export și import prin intermediul instituțiilor specializate în acest domeniu;

(17) reprezintă statul ca subiect de drepturi și obligații în fața organelor de justiție, precum și în orice alte situații în care acesta participă nemijlocit - în nume propriu -, în raporturi juridice, dacă legea nu stabilește în acest scop un alt organ;

(18) asigură, prin instrumente specifice, administrarea eficientă a patrimoniului regiilor autonome și a capitalului de stat al societăților comerciale, în scopul protejării interesului public și al creării condițiilor normale de desfășurare a procesului de privatizare;

(19) analizează și acționează, împreună cu organele bancare, pentru respectarea și întărirea disciplinei financiare și de plăți la agenții economici, în scopul limitării și restrângerii fenomenului de blocaj financiar;

(20) expertizează documentațiile tehnico-economice și emite acordul pentru realizarea obiectivelor noi de investiții finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat și de la bugetele locale; participă la organizarea licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea execuției investițiilor respective;

(21) propune cadrul legislativ și elaborează cadrul metodologic privind activitatea de asigurări și exercită supravegherea aplicării dispozițiilor legale în acest domeniu, pentru prevenirea stării de insolvabilitate a societăților comerciale din sfera asigurărilor și pentru apărarea drepturilor asiguraților;

(22) reglementează circulația instituționalizată a titlurilor de valoare reprezentând acțiuni și obligațiuni emise de societăți comerciale și certifică agenții de intermediere a titlurilor de valoare;

(23) exercită atribuțiile cc-i revin, potrivit legii, ca organ de specialitate al administrației publice centrale sub a cărui autoritate funcționează regiile autonome din domeniul său de activitate;

(24) coordonează și supraveghează activitatea în domeniul loteriilor de stat, eliberează licențe, în condițiile legii, pentru practicarea jocurilor de noroc;

(25) asigură, potrivit legii, tipărirea hârtiilor de valoare de natura titlurilor de stat, bonurilor de tezaur, obligațiunilor necesare finanțării datoriei publice, timbrelor fiscale, precum și a formularelor și imprimatelor tipizate utilizate în activitatea fiscală și financiar-contabilă;

(26) editează materiale de specialitate necesare mediatizării problematicii financiare în vederea cunoașterii sale de către personalul propriu și contribuabili.

Art. 4. - În exercitarea atribuțiilor sale, Ministerul Finanțelor colaborează cu celelalte ministere și organe de specialitate din subordinea Guvernului, cu autoritățile publice locale și cu alte organisme interesate.

Art. 5. - În îndeplinirea atribuțiilor sale, Ministerul Finanțelor poate:

(1) să dea agenților economici, ca urmare a controlului, dispoziții obligatorii pentru luarea măsurilor de respectare a legii; să ia măsuri pentru aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege în competența ministerului;

(2) să aprobe, în condițiile prevăzute de lege, înlesniri, precum și restituiri, compensări și amânări la plata impozitelor, taxelor și altor vărsăminte obligatorii la buget, precum și repunerea în termen a cererilor și contestațiilor;

(3) să dispună plata, din conturile agenților economici, a vărsămintelor obligatorii la buget, neachitate în termen, precum și a majorărilor pentru întârzierea la plată a acestora;

(4) să stabilească orice alte măsuri, în condițiile prevăzute de lege.

Art. 6. - Ministerele, celelalte autorități ale administrației publice, instituțiile publice, precum și agenții economici au obligația de a pune la dispoziția Ministerului Finanțelor, la cerere, datele și informațiile necesare realizării atribuțiilor sale.

Art. 7. - (1) Conducerea Ministerului Finanțelor se exercită de către ministru. Ministrul conduce întreaga activitate a ministerului și îl reprezintă în raporturile cu celelalte ministere, alte autorități publice și organizații din țară, cu organisme similare din alte țări, precum și cu persoane juridice și fizice.

Pe lângă ministru funcționează colegiul ministerului ca organ consultativ, a cărui componență se aprobă de ministrul finanțelor.

În exercitarea conducerii ministerului, ministrul finanțelor emite ordine, norme și instrucțiuni, putând delega unele din aceste competențe structurilor din subordine.

Ordinele, normele și instrucțiunile emise de ministrul finanțelor și de structurile din subordine, care se referă la probleme financiare din sfera competențelor de reglementare ale ministerului, se dau publicității în condițiile legii.

(2) Direcția Generală a Vămilor și Garda financiară se subordonează ministrului finanțelor, iar secretarul de stat care coordonează domeniul veniturilor statului este și șef al Comandamentului Gărzii financiare.

(3) Ministerul Finanțelor are structura organizatorică prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al ministrului finanțelor se pot organiza servicii și birouri, precum și colective temporare prevăzute de art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.

Art. 8. - (1) Atribuțiile, sarcinile și răspunderile aparatului propriu al Ministerului Finanțelor se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare, aprobat prin ordin al ministrului finanțelor.

(2) Atribuțiile și sarcinile secretarilor de stat se stabilesc prin ordin ai ministrului finanțelor.

(3) Atribuțiile, sarcinile și răspunderile individuale ale personalului Ministerului Finanțelor se stabilesc prin fișa postului, întocmită pe baza regulamentului de organizare și funcționare, semnată de șeful ierarhic și de titular.

Art. 9. - (1) Numărul maxim de posturi pentru Ministerul Finanțelor este de 1.642, exclusiv demnitarii.

(2) În numărul maxim de posturi prevăzut la alin. (1) nu sunt incluse posturile aferente activității de control financiar de stat și a Gărzii financiare, care, potrivit legii, se aprobă de ministrul finanțelor.

Art. 10. - Unitățile din subordinea Ministerului Finanțelor, numărul maxim de posturi ale acestora, precum și regiile autonome din sistemul său sunt cele prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 11. - Înființarea și desființarea unităților subordonate Ministerului Finanțelor, obiectul de activitate al acestora, precum și structurile lor organizatorice se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor, în condițiile legii.

Art. 12. - (1) Prefecturile, împreună cu consiliile județene, Consiliul Local al Municipiului București și consiliile locale, vor sprijini asigurarea spațiilor corespunzătoare pentru desfășurarea activității unităților din teritoriu subordonate Ministerului Finanțelor.

(2) În localitățile în care unitățile teritoriale subordonate Ministerului Finanțelor nu dispun de spații corespunzătoare, consiliile locale vor sprijini aceste unități prin asigurarea, în condițiile legii, de amplasamente în vederea construirii de sedii proprii. Ministerul Finanțelor va prevedea, în programul propriu de investiții, fonduri în vederea construirii unor astfel de obiective.

Art. 13. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 14. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, cu modificările ulterioare, cu excepția anexei nr. 3 privind autovehiculele de transport persoane și marfă din dotarea Ministerului Finanțelor și a unităților sale subordonate.

(2) Încadrarea în numărul de posturi aprobate se va încheia în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 iulie 1994 | Nr. 449.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu


Anexa Nr. 1

Ministerul Finanțelor
Numărul maxim de posturi: 1642 (exclusiv demnitarii)

 

*) Cu rang de secretar de stat.
**) Se organizează ca direcție generală.
***) Funcționează în structura aprobată prin Hotărârile Guvernului nr. 630/1992 și nr. 32/1993.


Anexa Nr. 2

Unitățile subordonate Ministerului Finanțelor
Număr maxim de posturi de specialitate
I. Instituții publice finanțate de la bugetul de stat
1. Direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat din județe și din municipiul București - servicii publice descentralizate.
În subordinea direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat funcționează: administrațiile financiare municipale, ale sectoarelor municipiului București și sectorului agricol Ilfov, circumscripțiile financiare orășenești și percepțiile rurale.
25.920
2. Unitățile vamale teritoriale, coordonate de Direcția Generală a Vămilor. 6.098
3. Centrul de Tehnologie a Informației Financiare, coordonat de Direcția generală de studii economico-financiare și informatică. 227
4. Cabinetul medical. 6
II. Instituții publice finanțate din venituri extrabugetare
1. Revista „Finanțe, credit, contabilitate”, coordonată de un secretar de stat desemnat de ministrul finanțelor. 8
III. Regii autonome
1. Regia Autonomă „Imprimeria Națională", înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 596/1992.
2. Regia Autonomă a Loteriilor și Pronosticurilor Sportive din România, înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 130/1991, cu modificările ulterioare.
Notă:
a) În numărul de posturi de la pct. I nu sunt incluse:
  • posturile aferente activității de control financiar de stat și a Gărzii financiare, care, potrivit art. 4 din Legea nr. 30/1991, se aprobă de ministrul finanțelor;
  • posturile de agent fiscal și operator de rol de la municipii, orașe, comune, care se stabilesc prin nominativ aprobat de ministrul finanțelor, în funcție de numărul de localități (sate, comune, orașe), dispersia geografică a acestora și numărul pozițiilor de rol.
b) În numărul de posturi de specialitate prevăzute în prezenta anexă nu sunt cuprinse posturile de dactilograf și stenodactilograf, secretar-dactilograf, funcționar, șef depozit, magaziner, arhivar, portar, paznic, îngrijitor, bufetier, manipulant bunuri, curier, muncitor și altele asemenea, care pot fi de cel mult 15% din numărul de posturi de specialitate, care se repartizează pe unități cu aprobarea ministrului finanțelor.
c) Același procent de 15% se aplică și asupra numărului de posturi care se aprobă de ministrul finanțelor în condițiile prevăzute la lit. a) din nota la prezenta anexă.



Referințe

  1. La acestea se adaugă, conform reglementărilor în domeniu, un număr de 1.650 posturi finanțate din fondul de șomaj.
  2. În anul 1994 funcționează cu un număr maxim de 380 posturi, potrivit Legii nr. 36/1994.