Monitorul Oficial 266/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0266 - Partea I - Miercuri, 21 septembrie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de împădurire, potrivit Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli

În temeiul art. 6 și al art. 15 alin. (2) din Legea nr. 83/1993,
Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Normele metodologice privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de împădurire, potrivit Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 11 august 1994 | Nr. 532.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat


Anexă

Norme metodologice
privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de împădurire potrivit Legii nr. 83/1993
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, pentru suprafețele care se vor împăduri ca măsură antierozională sau având ca scop crearea de perdele de protecție, proprietarii și alți deținători legali de terenuri beneficiază, în compensație, de prime de împădurire care se suportă de la bugetul de stat și se acordă prin intermediul ocoalelor silvice.

Art. 2. - Primele de împădurire se pot acorda, în condițiile Legii nr. 83/1993, proprietarilor sau deținătorilor legali de terenuri, care fac dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor respective cu titlu de proprietate sau cu adeverința eliberată de comisia locală constituită în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 și cu procesul-verbal de punere în posesie.

Art. 3. - Organele abilitate să stabilească, la cererea proprietarilor și a altor deținători legali de terenuri, suprafețele care se vor împăduri ca măsură antierozională sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecție sunt ocoalele silvice, filialele silvice și Institutul de cercetări și amenajări silvice din structura Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva”.

Art. 4. - Primele de împădurire reprezintă valoarea lucrărilor executate pentru realizarea de împăduriri ca măsură antierozională sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecție, calculată de către Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva”, pe baza normelor și a tarifelor proprii utilizate la astfel de lucrări, începând de la întocmirea documentației tehnico-economice, pregătirea terenului, plantarea și întreținerea culturilor, până la reușita definitivă, inclusiv lucrările de protejare a culturilor prin împrejmuiri, consolidări de terenuri și altele de acest gen.

Capitolul II
Fundamentarea și acordarea primelor de împădurire

Art. 5. - (1) Proprietarii și alți deținători legali de terenuri, care doresc să realizeze pe terenurile proprii împăduriri ca măsură antierozională sau pentru crearea de perdele forestiere de protecție și să beneficieze în acest scop de prime de împădurire, se vor obliga în scris, prin contract încheiat cu filialele silvice ale Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva”, să planteze și să exploateze suprafețele respective în regim silvic, potrivit legii.

(2) Modelul contractului precizat la alineatul precedent este prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

Art. 6. - (1) În baza contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 5, ocoalele și filialele silvice sau, după caz, Institutul de cercetări și amenajări silvice din structura Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” stabilesc efectiv suprafețele care se vor împăduri și întocmesc în acest sens documentațiile tehnico-economice necesare.

(2) Documentațiile tehnico-economice se întocmesc pentru fiecare proprietar sau deținător legal de teren pe baza normelor și a tarifelor utilizate la astfel de lucrări de către Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva”.

Art. 7. - (1) Anual, Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva” va centraliza valorile rezultate din documentațiile tehnico-economice întocmite conform prevederilor art. 6 și va face Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în termenul legal prevăzut, propuneri de includere în bugetul de stat a fondurilor necesare pentru acordarea primelor de împădurire.

(2) După aprobarea bugetului de stat, fondurile bugetare se înscriu în programul anual al Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva”, care răspunde de utilizarea și acordarea acestora ca prime de împădurire, prin intermediul ocoalelor silvice.

Capitolul III
Justificarea utilizării fondurilor alocate pentru acordarea primelor de împădurire

Art. 8. - (1) Justificarea folosirii fondurilor bugetare aflate la dispoziția Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva”, cu destinația de prime de împădurire, se face de către ocoalele silvice, prin situații lunare de lucrări executate, întocmite împreună cu proprietarii sau deținătorii legali de terenuri.

(2) Situațiile lunare de lucrări executate se verifică și se centralizează de către filialele silvice și se avizează de direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene sau a municipiului București. Modelul după care se întocmește acest centralizator este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

(3) Pe baza situațiilor lunare de lucrări executate se întocmesc documentele de plată a primelor de împădurire.

Art. 9. - (1) Până la data de 5 a lunii curente, Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva” va prezenta Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului justificarea folosirii fondurilor bugetare în luna precedentă și cumulat de la începutul anului.

(2) După verificare, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului prezintă un exemplar din documentația justificativă la Ministerul Finanțelor - Direcția generală a regiilor autonome și participațiilor statului.

Capitolul IV
Dispoziții finale

Art. 10. - Acordarea de prime de împădurire de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau avizarea pe documentele justificative de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului de a restitui sumele încasate și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.


Anexa Nr. 1 la normele metodologice
Contract-model
Art. I. - Părțile contractante

Producătorul agricol individual ............................................. domiciliat în satul .................................., comuna .........................., orașul .............................., str. .........................., nr. ....., județul .............................., posesor al buletinului de identitate seria ....... nr. ............... emis de ..........................................., la data de ......................, denumit în continuare proprietar/deținător legal al terenului,

Asociația/Societatea Comercială ......................................, din satul ..........................., comuna ............................., orașul ............................., județul .............................., reprezentată prin ........................................, denumită în continuare proprietar/deținător legal al terenului, proprietar/deținător legal al terenului în suprafață de .............. ha, în baza ....................................... (titlul de proprietate sau adeverința eliberată de comisia locală constituită în baza Legii nr. 18/1991 și procesul-verbal de punere în posesie sau orice alt titlu legal) și Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva”,

Filiala Silvică ...................................., cu sediul în ..........................................., județul ........................, reprezentată prin ........................................

Art. II. - Obiectul contractului

Obiectul contractului îl reprezintă acordarea primelor de împădurire prevăzute de art. 6 din Legea nr. 83/1993, pentru realizarea de împăduriri ca măsură antierozională sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecție, precum și stabilirea obligației proprietarului/deținătorului legal al terenului de a planta și exploata suprafețele respective în regim silvic, potrivit legii.

Art. III. - Durata contractului

Prezentul contract se încheie pentru o perioadă de .......... ani, corespunzător duratei normate de realizare a reușitei definitive a plantațiilor.

Prevederile contractului referitoare la obligațiile proprietarului/deținătorului legal al terenului de a gospodări și de a exploata în regim silvic, potrivit legii, plantațiile realizate, sunt valabile pe o durată nedeterminată.

Art. IV. - Drepturile și obligațiile proprietarului/deținătorului legal al terenului

a) să solicite Filialei silvice ........................./Ocolului silvic ............................ stabilirea, în cadrul terenului pe care îl deține, a suprafețelor care se vor împăduri ca măsură antierozională sau pentru crearea de perdele forestiere de protecție, precum și întocmirea documentației tehnico-economice privind lucrările care urmează a fi executate până la realizarea reușitei definitive a plantațiilor respective;

b) să asigure execuția lucrărilor conform prevederilor din documentația tehnică întocmită de Filiala silvică .............................../Ocolul silvic ............................., până la realizarea reușitei definitive a plantațiilor;

c) să asigure paza și protecția plantațiilor împotriva factorilor dăunători (pășunat, insecte dăunătoare, boli etc.);

d) să întocmească lunar împreună cu Ocolul silvic ......................... situația lucrărilor executate lunar, conform prevederilor din documentația tehnică, și documentele de plată a acestora;

e) să asigure gospodărirea în regim silvic, potrivit legii, a vegetației forestiere instalate și, în principal:

  • să efectueze lucrări de exploatare a masei lemnoase numai după obținerea aprobării de la Ocolul silvic .......................... și după marcarea arborilor de extras de către personalul silvic împuternicit;
  • să asigure paza și integritatea vegetației forestiere, precum și regenerarea acesteia, prin plantații sau pe cale naturală, în termen de cel mult un an de la tăierea definitivă aprobată de Ocolul silvic .................................
Art. V. - Drepturile și obligațiile filialei silvice

a) la cererea proprietarului/deținătorului legal al terenului, să stabilească suprafața pe care se vor executa împăduriri antierozionale sau pentru crearea de perdele forestiere de protecție și să întocmească documentația tehnică de execuție, conform normelor și tarifelor din silvicultură;

b) să întocmească lunar, prin Ocolul silvic ............................., situația lucrărilor executate, împreună cu proprietarul/deținătorul legal al terenului, conform prevederilor din documentația tehnico-economică;

c) să întocmească, împreună cu proprietarul/deținătorul legal al terenului, documentele de plată la nivelul valorii lucrărilor executate în luna precedentă, conform situației de lucrări întocmite în acest sens, și să asigure plata acestora;

d) să acorde asistență tehnică proprietarului/deținătorului legal al terenului pentru realizarea lucrărilor silvice de specialitate, până la realizarea reușitei definitive a plantațiilor;

e) să asigure controlul privind respectarea de către proprietarul/deținătorul legal al terenului a regimului silvic în suprafețele pe care s-a instalat vegetația forestieră în condițiile prezentului contract.

Art. VI. - Dispoziții generale

Durata normată pentru realizarea reușitei definitive a plantațiilor se stabilește prin documentația tehnică, potrivit normelor tehnice silvice. Această durată se poate prelungi numai în cazul producerii unor calamități naturale care au afectat plantația, pe baza aprobării filialei silvice, situație în care se prelungește corespunzător și durata contractului.

Acordarea de prime de împădurire de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau avizarea pe documentele justificative de date sau situații nereale, atrage aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Materialul lemnos recoltat, cu respectarea regimului silvic, din vegetația forestieră instalată, în condițiile prezentului contract, aparține proprietarului/deținătorului legal al terenului. Acest material lemnos poate fi valorificat de proprietarul/deținătorul legal al terenului, cu respectarea prevederilor legale. Sumele obținute vor fi utilizate de proprietarul/deținătorul legal al terenului pentru asigurarea lucrărilor necesare regenerării și îngrijirii vegetației forestiere, în termen de cel mult un an de la efectuarea tăierii definitive, aprobată de ocolul silvic.

Prevederile prezentului contract se completează cu drepturile și obligațiile care revin părților conform Legii nr. 83/1993, Codului silvic, precum și altor acte normative în vigoare.

Semnăturile părților contractante
Producătorul agricol individual / asociația / societatea comercială, Filiala silvică a Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva”


Anexa Nr. 2 la normele metodologice
Filiala silvică ........................... Vizat
Direcția Generală a Finanțelor Publice și Controlului Financiar de Stat
Centralizatorul
lucrărilor executate în luna ......................... 1994 și cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii ......................... 1994 pentru care s-au acordat prime de împădurire de la bugetul de stat potrivit Legii nr. 83/1993
Nr. crt. Ocolul silvic Proprietarul sau deținătorul legal de teren Suprafața destinată împăduririi ca măsură antierozională sau pentru crearea de perdele de protecție
- ha -
Lucrări executate în luna ............ 1994 Lucrări executate cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii ............. 1994 Valori decontate
Denumire U.M. Cantitate Valori totale Denumire U.M. Cantitate Valori totale În luna ...... Cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii .........
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Director, Director economic,


Hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele legale din domeniul prețurilor și tarifelor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Constituie contravenții la normele legale din domeniul prețurilor și tarifelor următoarele fapte săvârșite de persoanele fizice care reprezintă instituțiile publice, regiile autonome și societățile comerciale, indiferent de forma de organizare și titularul dreptului de proprietate, dacă acestea nu au fost comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) refuzul agentului economic producător sau furnizor de a prezenta elementele necesare desfășurării normale a negocierii prețurilor cu ridicata și a tarifelor pentru produsele ce se liberalizează și serviciile ce se prestează agenților economici și instituțiilor publice beneficiare;

b) refuzul agentului economic de a prezenta organelor de control, abilitate de lege, datele care au stat la baza fundamentării prețurilor și tarifelor supuse negocierii sau celor practicate;

c) neafișarea la loc vizibil în unitățile de desfacere a produselor, a cotelor de adaos comercial sau de comision practicate;

d) negocierea prețurilor și tarifelor și punerea lor în aplicare fără supravegherea autorităților administrației publice centrale sau, după caz, județene și a municipiului București, pentru produsele și serviciile la care reglementările legale în vigoare prevăd această condiție;

e) netransmiterea către serviciile teritoriale de prețuri și protecție a concurenței din subordinea Ministerului Finanțelor a copiei după notificarea intenției de majorare a prețurilor și tarifelor făcută beneficiarilor, în cazurile prevăzute de normele în vigoare;

f) înțelegerea prealabilă a reprezentanților agenților economici asupra nivelului de preț sau tarif ce va fi supus negocierii, în vederea împiedicării acțiunii conjugate a cererii și ofertei în formarea prețului sau a tarifului pentru produse sau serviciul în cauză;

g) refuzul agentului economic furnizor sau prestator de a negocia prețurile cu ridicata și tarifele pentru produsele și serviciile ce se livrează sau se prestează agenților economici sau instituțiilor publice beneficiare sau practicarea de prețuri și tarife pentru care nu se poate dovedi negocierea cu acestea;

h) dimensionarea incorectă a prețurilor și tarifelor sau prezentarea unor date eronate pentru a justifica nivelul prețurilor și tarifelor supuse negocierii sau renegocierii;

i) practicarea de prețuri și tarife mai mari decât cele negociate, cu sau fără supravegherea autorităților administrației publice, după caz, prin majorarea unilaterală a nivelului negociat pentru tranzacțiile încheiate;

j) nerespectarea regulilor legale privind dimensionarea prețurilor cu ridicata ale bunurilor provenite din import;

k) luarea în calcul la dimensionarea prețurilor și tarifelor pentru produsele și serviciile din ramurile intermediare și cele finale a altor influențe decât cele rezultate din reglementările aprobate de Guvern;

l) majorarea prețului și tarifului fără notificarea acestei intenții către agenții economici și instituțiile publice beneficiare;

m) majorarea adaosului comercial sau a cotei de comision fără anunțarea intenției serviciilor teritoriale de prețuri și protecție a concurenței din subordinea Ministerului Finanțelor, prevăzută de reglementările legale;

n) neactualizarea prețurilor de începere a licitațiilor pentru valorificarea mașinilor, utilajelor, instalațiilor și a altor active pe baza creșterilor de prețuri rezultate din aplicarea tuturor hotărârilor Guvernului de liberalizare a prețurilor.

Art. 2. - Faptele prevăzute la art. 1 se sancționează cu amendă contravențională, după cum urmează:

a) de la 100.000 la 250.000 lei, pentru contravențiile prevăzute la lit. a)-c);

b) de la 150.000 la 500.000 lei, pentru contravențiile prevăzute la lit. d) și e);

c) de la 300.000 la 1.000.000 lei, pentru contravențiile prevăzute la lit. f)-n).

Art. 3. - Prețurile și tarifele stabilite sau practicate greșit se vor reduce corespunzător, iar sumele încasate necuvenit ca urmare a săvârșirii unei contravenții prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre sunt supuse confiscării și se vor face venit la bugetul de stat.

Art. 4. - Contravențiile prevăzute la art. 1 se constată și se sancționează de către organele împuternicite în acest scop ale Ministerului Finanțelor și de celelalte organe cu atribuții de control în domeniul prețurilor.

Persoanele împuternicite să constate contravenția vor aplica amenda, dispunând, totodată, vărsarea la bugetul de stat a sumelor încasate necuvenit.

Art. 5. - Dispozițiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 6. - Pe data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României se abrogă:

  • art. 7-9 din Hotărârea Guvernului nr. 211/1991 cu privire la unele măsuri în domeniul prețurilor și tarifelor;
  • art. 14 ultima liniuță din Hotărârea Guvernului nr. 412/1992 cu privire la modul de negociere a prețurilor și tarifelor în condițiile liberalizării cursului de schimb al leului;
  • art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor.

Art. 7. - Ministerul Finanțelor și celelalte organe cu atribuții de control în domeniul prețurilor vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1994 | Nr. 555.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministrul comerțului,
Cristian Ionescu
p. Ministrul agriculturii și alimentației,
Alexandru Lăpușan,
secretar de stat
Ministru de interne,
Doru-Ioan Tărăcilă


Hotărâre privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă „Rompres”

În temeiul prevederilor art. 115 din Constituția României și al celorlalte reglementări legale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Agenția Națională de Presă „Rompres” - organ de specialitate al administrației publice centrale, de interes național - asigură culegerea, redactarea și difuzarea informațiilor și fotografiilor de presă pentru informarea în masă, în țară și în străinătate, a diferitelor categorii de beneficiari, fără discriminări și cu respectarea deplinei obiectivități, în cadrul general al asigurării dreptului de informare.

(2) Cheltuielile de funcționare și investiții ale Agenției Naționale de Presă „Rompres” se finanțează de la bugetul de stat.

(3) Agenția Națională de Presă „Rompres”, denumită prescurtat Rompres, are sediul în municipiul București, Piața Presei Libere nr. 1.

Art. 2. - Agenția Națională de Presă „Rompres” are următoarele atribuții principale:

(1) culege și furnizează informații de presă privind actualitatea românească și evenimentele internaționale, pe care le difuzează, în limba română sau în limbi de circulație internațională pe baze contractuale, presei române și străine, precum și altor categorii de beneficiari;

(2) asigură difuzarea comunicatelor oficiale, a altor relatări privind activitatea instituțiilor publice, a partidelor și formațiunilor politice, a organizațiilor societății civile etc.;

(3) prestează, la cerere, contra cost, servicii specifice activității de informare în masă pentru diferite instituții, organe de presă ori persoane fizice din țară și străinătate;

(4) propune inițierea și modificarea de acte normative în domeniul său de activitate;

(5) stabilește, pe baza prevederilor legale, prețuri și tarife pentru buletinele și publicațiile pe care le editează, pentru emisiunile sale de știri și fotografice, precum și pentru celelalte servicii pe care le realizează;

(6) editează, în interesul valorificării surselor documentare de care dispune, lucrări de interes larg sub formă de publicații;

(7) efectuează operațiuni de import-export, potrivit legislației în vigoare, pentru acțiuni din domeniul său de activitate.

Art. 3. - Agenția Națională de Presă „Rompres” are următoarele obligații fundamentale:

(1) să-și dezvolte și să-și perfecționeze activitatea pentru a oferi, cu regularitate și fără întreruperi, beneficiarilor din țară și străinătate informații exacte și imparțiale;

(2) să desfășoare întreaga activitate în afara oricăror influențe sau considerații de ordin ideologic, politic sau economic de natură să compromită exactitatea și obiectivitatea informației difuzate.

Art. 4. - Agenția Națională de Presă „Rompres” administrează și folosește, în vederea îndeplinirii atribuțiilor sale, spații corespunzătoare, echipamente și instalații proprii de recepționare, prelucrare, stocare și transmitere a fotografiilor, de telecomunicații, de imprimare.

Art. 5. - (1) În vederea îndeplinirii atribuțiilor ce-i revin, Agenția Națională de Presă „Rompres” este abilitată să solicite informații de presă de la instituțiile și autoritățile publice centrale și locale.

(2) Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și prefecturile au obligația de a pune la dispoziția Agenției Naționale de Presă „Rompres” datele și informațiile de presă referitoare la domeniul lor de activitate.

(3) Agenția Națională de Presă „Rompres” colaborează cu Departamentul Informațiilor Publice al Guvernului, în vederea obținerii unor informații de presă operative și obiective referitoare la probleme actuale de interes național.

Art. 6. - (1) Agenția Națională de Presă „Rompres” este condusă de un director general numit de primul-ministru, asimilat ca nivel de salarizare cu funcția de secretar de stat.

(2) Directorul general reprezintă Agenția Națională de Presă „Rompres” în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice din țară, precum și în relațiile internaționale.

(3) În exercitarea conducerii agenției, directorul general emite ordine și instrucțiuni potrivit reglementărilor legale în vigoare.

(4) Pe lângă directorul general funcționează colegiul agenției ca organ consultativ, numit prin ordin al directorului general.

(5) Directorul general al Agenției Naționale de Presă „Rompres” este ordonator principal de credite.

Art. 7. - (1) Numărul maxim de posturi din structura Agenției Naționale de Presă „Rompres” este de 450, exclusiv directorul general. În numărul stabilit sunt incluși și corespondenții permanenți ai „Rompres” pentru fiecare județ din țară și pentru străinătate.

(2) În structura organizatorică a Agenției Naționale de Presă „Rompres” funcționează direcții generale, direcții, servicii și birouri. Redacțiile se organizează ca direcții, oficiile, grupurile și secretariatul tehnic al agenției ca servicii, iar secțiile ca birouri.

(3) Direcțiile generale sunt conduse de câte un director general adjunct, iar Secretariatul general de agenție, de către un secretar general, numiți de primul-ministru și asimilați ca nivel de salarizare cu funcția de director prevăzută la poziția 3 din anexa nr. 4 la Legea nr. 40/1991, republicată.

(4) Structura organizatorică a direcțiilor generale și a secretariatului general, atribuțiile și sarcinile personalului se stabilesc prin regulament de organizare și funcționare, aprobat prin ordin al directorului general.

Art. 8. - Răspunderea pentru conținutul informațiilor de presă transmise beneficiarilor revine autorului, editorului sau, după caz, Agenției Naționale de Presă „Rompres”.

Art. 9. - (1) Personalul din Agenția Națională de Presă „Rompres” se bucură, pe durata îndeplinirii funcției, de aceeași protecție a legii ca și funcționarul public.

(2) Personalul de specialitate care desfășoară activități specifice de presă are drepturile și obligațiile rezultând din profesia de ziarist și se bucură, în această calitate, de protecția legii.

Art. 10. - Salariații Agenției Naționale de Presă „Rompres” nu pot desfășura activități politice partizane.

Art. 11. - Buna desfășurare a activității, ordinea și disciplina, obligațiile și drepturile salariaților sunt stabilite prin regulamentul de ordine interioară și contractul individual de muncă. Prevederile acestora sunt obligatorii pentru toți salariații, precum și pentru cei care lucrează ca delegați, detașați ori aflați în perioada de practică.

Art. 12. - Structura organizatorică a Agenției Naționale de Presă „Rompres” este prevăzută în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Prin ordin al directorului general se pot organiza numai servicii și birouri, precum și colective temporare prevăzute la art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.

Art. 13. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 742/1992, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.

(2) Încadrarea în numărul de posturi aprobat se face în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 august 1994 | Nr. 560.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dorel Mustățea,
secretar de stat


Anexă

Agenția Națională de Presă „Rompres”
Numărul maxim de posturi: 450 (exclusiv directorul general)