Monitorul Oficial 280/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0280 - Partea I - Marți, 4 octombrie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 567/1993 privind organizarea și funcționarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 567/1993 privind organizarea și funcționarea Regiei Autonome ,,Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 4 noiembrie 1993, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Punctele 1 și 3 ale articolului 4 vor avea următorul cuprins:

„1. administrarea, conservarea, protecția și întreținerea imobilelor și bunurilor proprietate publică a statului, în conformitate cu art. 135 alin. (5) din Constituție; administrează și dispune, în condițiile legii, de bunurile din patrimoniul propriu."

„3. administrarea locuințelor de protocol atribuite demnitarilor pe durata exercitării funcției și, respectiv, a reședințelor oficiale repartizate potrivit reglementărilor legale. Administrează locuințele, altele decât cele de protocol construite din fondurile statului sau cele construite sau achiziționate din fondurile proprii, înscrise în patrimoniul său și dispune de acestea în condițiile legii. Pentru locuințele achiziționate sau construite din fonduri proprii se aplică prevederile art. 7 alin. 5 din Legea nr. 85/1992, modificată prin Legea nr. 76/1994.
Ocuparea, cu orice titlu, a spațiilor pentru birouri și alte destinații din imobilele ce intră în administrarea regiei, de către ministere, autorități și instituții publice, partide politice, fundații, asociații și alți beneficiari se face prin închiriere directă sau pe bază de contract de prestații, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului și cu respectarea normelor locative, potrivit legii.
La expirarea actualelor contracte de închiriere, agenții economici vor putea ocupa spații aflate în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» numai pe bază de licitație organizată potrivit reglementărilor legale."

2. Articolul 6 va avea următorul cuprins:

„Art. 6. - Conducerea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» este asigurată de manager care este directorul general al regiei și președintele consiliului de administrație.
Desemnarea managerului se hotărăște de secretarul general al Guvernului, în temeiul și cu respectarea prevederilor Legii nr. 66/1993 și ale Hotărârii Guvernului nr. 263/1994.
Consiliul de administrație al Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», constituit și aprobat potrivit legii, este format din 11 membri și își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare. Consiliul de administrație hotărăște în problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența managerului."

3. Alineatul 2 al articolului 7 se abrogă.

Art. II. - Regulamentul de organizare și funcționare a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 567/1993 se modifică și se completează după cum urmează:

1. Punctele 1 și 3 ale articolului 4 vor avea următorul cuprins:

„1. administrarea, conservarea, protecția și întreținerea directă sau prin sucursalele și complexele proprii a imobilelor și bunurilor proprietate publică a statului destinate activităților de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern, în condițiile art. 135 alin. (5) din Constituție; administrează și dispune, în condițiile legii, asupra bunurilor din patrimoniul propriu."

„3. administrarea locuințelor de protocol atribuite demnitarilor pe durata exercitării funcției și, respectiv, a reședințelor oficiale repartizate potrivit reglementărilor legale. Administrează locuințele, altele decât cele de protocol, construite din fondurile statului sau cele construite sau achiziționate din fondurile proprii, înscrise în patrimoniul său, și dispune de acestea în condițiile legii."

2. Punctele 2 și 20 ale articolului 5 vor avea următorul cuprins:

„2. administrează, prin sucursalele și complexele proprii, patrimoniul public destinat asigurării serviciilor de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern și pe cel propriu; stimulează și determină utilizarea eficientă a resurselor umane și financiare de care dispune, sprijină financiar și tehnic sucursalele proprii pentru exercitarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin."

„20. asigură cooperarea tehnico-economică cu alte regii și societăți comerciale din țară și străinătate, inclusiv prin asociere și constituire de noi societăți comerciale, conform legislației în vigoare."

3. După punctul 12 al articolului 5 se introduce punctul 121, având următorul cuprins:

„121. propune, cu acordul Secretariatului General al Guvernului, încadrarea pe categorii a locuințelor pe care le administrează sau a celor din patrimoniul propriu și le evidențiază în mod corespunzător în gestiunea proprie; dispune măsurile ce se impun pentru administrarea, potrivit reglementărilor legale, a locuințelor de protocol."

4. Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 10. - Conducerea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» este asigurată de manager care este directorul general al regiei și președinte al consiliului de administrație.
Consiliul de administrație al Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», constituit și aprobat potrivit legii, este format din 11 membri și își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare. Consiliul de administrație hotărăște în problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența managerului."

5. Articolul 12 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 12. - Managerul deține deplina putere în conducerea, organizarea și gestionarea activității regiei, potrivit art. 14 din Legea nr. 66/1993."

Art. III. - Până la desemnarea managerului, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, prevederile referitoare la conducerea regiei cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 567/1993 se aplică în continuare.

Art. IV. - Hotărârea Guvernului nr. 567/1993, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se republică, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 septembrie 1994 | Nr. 622.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu



Republicări

Hotărârea Guvernului nr. 567/1993[1] privind organizarea și funcționarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

În temeiul prevederilor art. 22 din Legea nr. 37/1990, precum și ale Ordonanței Guvernului nr. 15/1993,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) În scopul administrării, păstrării integrității și protejării patrimoniului public, destinat asigurării serviciilor de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern, în conformitate cu prevederile art. 22 din Legea nr. 37/1990, începând cu data prezentei hotărâri, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" se organizează și funcționează în structura prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" are sediul în municipiul București, str. Iancu de Hunedoara nr. 5, sectorul 1, este persoană juridică și administrează bunuri proprietate publică în temeiul art. 135 alin. (5) din Constituția României, al prevederilor Legii nr. 15/1990, al regulamentului de organizare și funcționare prevăzut în anexa nr. 2, precum și al celorlalte acte normative care reglementează relațiile dintre regiile autonome și administrația publică.

(3) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.

(4) Atribuțiile ministerului de resort, prevăzute de Legea nr. 15/1990, se îndeplinesc de către Secretariatul General al Guvernului.

Art. 2. - (1) Patrimoniul net al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este de 51.364.139 mii lei, stabilit pe baza bilanțului contabil încheiat la 31 decembrie 1992.

(2) Dobândirea de noi bunuri proprietate publică de interes național, precum și dezafectarea unor asemenea bunuri se vor putea face numai cu aprobarea Guvernului. În cazul dezvoltării acestui patrimoniu prin folosirea de credite acordate de către bănci, garantarea sumelor împrumutate se va asigura în limita plafoanelor stabilite de organele abilitate prin lege.

Art. 3. - Patrimoniul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" se modifică prin preluarea și, respectiv, predarea pe bază de protocol, a bunurilor din patrimoniul unităților prevăzute în lista imobilelor, terenurilor și a altor bunuri, care se predau și, respectiv, se preiau de către Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", listă ce se va comunica acestora; cu valorile preluate sau predate se majorează, respectiv se diminuează patrimoniul unităților în cauză.

Art. 4. - Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" îl constituie:

1. administrarea, conservarea, protecția și întreținerea imobilelor și bunurilor proprietate publică a statului, în conformitate cu art. 135 alin. (5) din Constituție; administrează și dispune, în condițiile legii, de bunurile din patrimoniul propriu;

2. asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;

3. administrarea locuințelor de protocol atribuite demnitarilor pe durata exercitării funcției și, respectiv, a reședințelor oficiale repartizate potrivit reglementărilor legale.

Administrează locuințele, altele decât cele de protocol construite din fondurile statului sau cele construite sau achiziționate din fondurile proprii, înscrise în patrimoniul său și dispune de acestea în condițiile legii. Pentru locuințele achiziționate sau construite din fonduri proprii, se aplică prevederile art. 7 alin. 5 din Legea nr. 85/1992, republicată.

Ocuparea, cu orice titlu, a spațiilor pentru birouri și alte destinații din imobilele ce intră în administrarea regiei, de către ministere, autorități și instituții publice, partide politice, fundații, asociații și alți beneficiari se face prin închiriere directă sau pe bază de contract de prestații, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului și cu respectarea normelor locative, potrivit legii.

La expirarea actualelor contracte de închiriere, agenții economici vor putea ocupa spații aflate în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" numai pe bază de licitație organizată potrivit reglementărilor legale;

4. valorificarea bazei materiale prin prestarea de servicii pentru ministere, alte autorități publice și diverși beneficiari;

5. producția agricolă și alimentară, valorificarea acesteia prin unitățile proprii de reprezentare și protocol, precum și la terți;

6. executarea de lucrări de proiectare, construcții-montaj, conservare, întreținere și reparații la clădiri, efectuarea de operațiuni și prestații imobiliare;

7. producție poligrafică, presă, tipărituri și activitate editorială;

8. transporturi auto și alte prestări de servicii;

9. producerea, cu titlu de exclusivitate, a pașapoartelor și a altor documente și tipărituri cu caracter special, prin cooperare cu instituțiile interesate;

10. realizarea de operațiuni de export-import, efectuarea de activități de comisionar în vamă, expediție, coletărie, intermediere transporturi și comercializare de mărfuri.

Art. 5. - (1) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" își acoperă cheltuielile din veniturile proprii, obținute din valorificarea producției și a prestațiilor realizate, potrivit obiectului său de activitate, în condițiile aplicării de prețuri și tarife legal stabilite.

(2) Cheltuielile pentru administrarea, funcționarea, întreținerea, conservarea și protejarea bazei materiale destinate activității de reprezentare și protocol se acoperă anual de către Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern, din bugetele proprii ale acestora. Fondurile necesare acestei activități se stabilesc la începutul fiecărui an, pe bază de protocol încheiat între compartimentele de specialitate ale Senatului, Camerei Deputaților, Președinției și Guvernului, pe de o parte, și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", pe de altă parte, și se suportă în cote-părți de către fiecare dintre instituțiile beneficiare.

Art. 6. - Conducerea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este asigurată de manager care este directorul general al regiei și președintele consiliului de administrație.

Desemnarea managerului se hotărăște de secretarul general al Guvernului, în temeiul și cu respectarea prevederilor Legii nr. 66/1993 și ale Hotărârii Guvernului nr. 263/1994[2].

Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", constituit și aprobat potrivit legii, este format din 11 membri și își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare. Consiliul de administrație hotărăște în problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența managerului.

Art. 7. - Structura organizatorică și funcțională a Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", precum și repartizarea patrimoniului public aflat în administrarea sa și a celui propriu pe sucursale se stabilesc de către consiliul de administrație al regiei.

Art. 8. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 9. - Pe data prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1217 din 21 noiembrie 1990, precum și orice alte dispoziții contrare.


Anexa Nr. 1

Lista
sucursalelor din structura Regiei Autonome .Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"
Nr. crt. Denumirea sucursalei <u.Sediul
localitatea, județul
Obiectul de activitate
1. Sucursala pentru administrarea patrimoniului de interes național București București, șos. Panduri nr. 92-94, sectorul 5 - administrarea, conservarea, protecția și întreținerea patrimoniului public destinat asigurării serviciilor de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;
- asigurarea de servicii de reprezentare și protocol;
- protejarea și valorificarea fondului silvic și agricol ce constituie rezervație naturală.
2. Sucursala pentru reprezentare și protocol „Triumf" București, str. Modrogan nr. 20, sectorul 1 - administrarea, conservarea, protecția și întreținerea bunurilor de interes guvernamental din patrimoniul statului;
- asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;
- valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
- producție agricolă și valorificarea acesteia;
- prestații hoteliere și activități comerciale;
- comisionar în vamă.
3. Sucursala pentru reprezentare și protocol „Valea Prahovei" Predeal, b-dul Mareșalul Antonescu nr. 28, județul Brașov - administrarea, conservarea, protecția și întreținerea patrimoniului public și a celui propriu;
- asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;
- valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
- producție agricolă și valorificarea acesteia.
4. Sucursala pentru reprezentare și protocol „Neptun" Neptun - Mangalia, județul Constanța - administrarea, conservarea, protecția și întreținerea patrimoniului public și a celui propriu;
- asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;
- valorificarea bazei materiale și prestarea de servicii de protocol pentru ministere și alți beneficiari;
- prestații hoteliere și de alimentație;
- producție agricolă și valorificarea acesteia.
5. Sucursala pentru administrarea imobilelor de protocol și a sediilor autorităților publice București, str. J. L. Calderon nr. 16, sectorul 2 - administrarea imobilelor de protocol și a celor destinate sediilor unor ministere și ale altor autorități publice;
- administrarea locuințelor de protocol atribuite demnitarilor pe durata exercitării funcției și, respectiv, a reședințelor oficiale repartizate potrivit reglementărilor legale. Administrează locuințele, altele decât cele de protocol construite din fondurile statului sau cele construite sau achiziționate din fondurile proprii, înscrise în patrimoniul său și dispune de acestea în condițiile legii;
- lucrări de conservare, întreținere, construcții și reparații la imobile și instalații;
- lucrări de construcții-montaj, producție și operațiuni imobiliare.
6. Sucursala poligrafică „Bucureștii Noi" București, str. Hrisovului nr. 18 A, sectorul 1 - producție poligrafică (tipărituri pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern, ministere și alți beneficiari);
- producția de pașapoarte și alte documente și tipărituri cu caracter special;
- activitate editorială.
7. Sucursala de transport „Bucureștii Noi" București, b-dul Bucureștii Noi nr. 40, sectorul 1 - administrarea parcului auto propriu și asigurarea prestațiilor de transport pentru activitățile de reprezentare și protocol;
- servicii de transport intern și internațional, precum și service auto;
- producție de piese de schimb și subansambluri;
- comisionar în vamă.
8. Sucursala agroindustrială Băneasa București, șos. București - Ploiești nr. 107, sectorul 1 - producție agricolă și alimentară pentru unitățile de reprezentare și protocol, precum și pentru terți.
9. Sucursala agroindustrială Măgurele București, șos. Măgurele - producție agricolă și alimentară pentru unitățile de reprezentare și protocol, precum și pentru terți;
- industrializarea și valorificarea producției auxiliare activităților de bază ale acesteia.


Anexa Nr. 2

Regulamentul
de organizare și funcționare a Regiei Autonome .Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" asigură servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern, precum și administrarea, păstrarea integrității și protejarea patrimoniului public și a celui propriu.

Art. 2. - Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este persoană juridică și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară; activitatea acesteia se desfășoară potrivit legii și prezentului regulament.

Secretariatul General al Guvernului îndeplinește față de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" atribuțiile prevăzute de lege pentru ministerul de resort.

Art. 3. - Sediul central al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este în municipiul București, str. Iancu de Hunedoara nr. 5, sectorul 1.

Capitolul II
Obiectul de activitate

Art. 4. - Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" îl constituie:

1. administrarea, conservarea, protecția și întreținerea directă sau prin sucursalele și complexele proprii a imobilelor și bunurilor proprietate publică a statului destinate activităților de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern, în condițiile art. 135 alin. (5) din Constituție; administrează și dispune, în condițiile legii, asupra bunurilor din patrimoniul propriu;

2. asigurarea de servicii de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern;

3. administrarea locuințelor de protocol atribuite demnitarilor pe durata exercitării funcției și, respectiv, a reședințelor oficiale repartizate potrivit reglementărilor legale. Administrează locuințele, altele decât cele de protocol, construite din fondurile statului sau cele construite sau achiziționate din fondurile proprii, înscrise în patrimoniul său și dispune de acestea în condițiile legii;

4. valorificarea bazei materiale prin prestarea de servicii pentru ministere, alte autorități publice și diverși beneficiari;

5. producția agricolă și alimentară, valorificarea acesteia prin unitățile proprii de reprezentare și protocol, precum și la terți;

6. prestări de servicii în domeniul administrării clădirilor din patrimoniul public și a altor imobile, lucrări de întreținere și reparații, de construcții-montaj, proiectare, operațiuni imobiliare;

7. producția poligrafică și editorială (tipărituri pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție, Guvern și diverși beneficiari), editarea ziarului „Vocea României", precum și producerea, cu titlu de exclusivitate, a pașapoartelor și a altor documente și tipărituri cu caracter special, prin cooperare cu instituțiile interesate;

8. prestări de servicii de transport intern și internațional (persoane și mărfuri), service auto, producție de piese de schimb, subansambluri etc.;

9. prestări de servicii hoteliere, activități comerciale și de alimentație publică;

10. realizarea de operațiuni de import-export;

11. întreținerea, exploatarea și valorificarea fondului forestier ce constituie monopol natural;

12. activitatea de comisionar în vamă, expediție, coletărie, intermediere transporturi și comercializare de mărfuri.

Capitolul III
Atribuții

Art. 5. - În vederea realizării obiectului său de activitate, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" exercită, în principal, următoarele atribuții:

1. elaborează strategia de dezvoltare a structurilor regiei, asigură coordonarea proceselor de reglare a producției și a serviciilor ce fac obiectul său de activitate;

2. administrează, prin sucursalele și complexele proprii, patrimoniul public destinat asigurării serviciilor de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Președinție și Guvern și pe cel propriu; stimulează și determină utilizarea eficientă a resurselor umane și financiare de care dispune, sprijină financiar și tehnic sucursalele proprii pentru exercitarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin;

3. asigură evidențierea distinctă în patrimoniul regiei a bunurilor proprietate publică pe care le administrează;

4. închiriază sau concesionează bunuri proprietate publică, în condițiile legii;

5. creează, cu aprobarea Guvernului, noi bunuri proprietate publică, din categoria celor stabilite ca fiind de interes național și, după caz, dezafectează asemenea bunuri, cu asigurarea resurselor financiare, în condițiile legii;

6. întocmește și supune anual aprobării Guvernului bugetul de venituri și cheltuieli;

7. coordonează și asigură realizarea lucrărilor de investiții, întreținere, dotări și reparații ale bunurilor din patrimoniul public și din cel propriu, astfel încât acestea să poată satisface în condiții optime nevoile protocolului de stat. Pentru conservarea și protecția patrimoniului public de interes național, elaborează documentațiile tehnice necesare obținerii surselor de finanțare, potrivit reglementărilor legale în vigoare;

8. asigură elaborarea normelor metodologice, tehnice și financiare în domeniul producției, serviciilor, valorificării și întreținerii bunurilor din patrimoniul public și propriu, precum și în celelalte domenii ce fac obiectul său de activitate;

9. valorifică către alți beneficiari capacitățile rămase disponibile după asigurarea serviciilor de reprezentare și protocol, la tarife stabilite pe criterii economice; din veniturile astfel obținute se va acoperi o parte din cheltuielile de întreținere a patrimoniului public pe care regia îl administrează;

10. realizează importul de mașini, utilaje și instalații pentru retehnologizarea capacităților de producție și pentru modernizarea activităților și serviciilor prestate;

11. analizează și aprobă listele lucrărilor de investiții proprii, asigură avizarea documentațiilor tehnico-economice, urmărește modul de realizare a lucrărilor și asigură condițiile necesare punerii în funcțiune la termen a obiectivelor de investiții;

12. realizează operațiuni imobiliare și licitații pentru bunurile din patrimoniul propriu;

13. propune, cu acordul Secretariatului General al Guvernului, încadrarea pe categorii a locuințelor pe care le administrează sau a celor din patrimoniul propriu și le evidențiază în mod corespunzător în gestiunea proprie; dispune măsurile ce se impun pentru administrarea, potrivit reglementărilor legale, a locuințelor de protocol;

14. stabilește și răspunde de aplicarea măsurilor privind protecția mediului înconjurător, precum și protecția și securitatea muncii;

15. organizează activitățile de formare și perfecționare profesională a salariaților, urmărind pregătirea specifică și reorientarea unor categorii de salariați în contextul mutațiilor ce survin în obiectul de activitate al regiei;

16. asigură respectarea disciplinei muncii, îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și a prevederilor legale de către întreg personalul regiei;

17. asigură elaborarea documentațiilor pentru obținerea de credite, a altor surse de finanțare, potrivit reglementărilor legale în vigoare;

18. elaborează studii și face analize specifice în domeniul economico-financiar, fundamentează proiectele de bugete, analizează execuția acestora și stabilește destinația profitului, conform legislației în vigoare;

19. coordonează activitățile de comerț exterior și aprobă criteriile de utilizare a încasărilor valutare realizate de sucursalele regiei;

20. organizează și exercită controlul financiar propriu, conform prevederilor legale;

21. asigură cooperarea tehnico-economică cu alte regii și societăți comerciale din țară și străinătate, inclusiv prin asociere și constituire de noi societăți comerciale, conform legislației în vigoare;

22. îndeplinește orice alte atribuții care au legătură cu realizarea obiectului său de activitate.

Capitolul IV
Patrimoniul Regiei Autonome .Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

Art. 6. - Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" are în administrare bunuri aparținând patrimoniului public și celui propriu, în valoare de 51.364.139 mii lei, stabilit pe baza bilanțului contabil la data de 31 decembrie 1992.

Capitolul V
Structura Regiei Autonome .Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

Art. 7. - Regia are în structura sa sucursalele prevăzute în anexa nr. 1 la hotărâre.

Art. 8. - Consiliul de administrație al regiei poate hotărî modificarea structurii organizatorice, funcționale, precum și repartizarea patrimoniului între sucursalele regiei.

Art. 9. - Modul de organizare și funcționare a sucursalelor, relațiile acestora cu regia, cât și relațiile dintre ele vor fi stabilite prin regulamentele de organizare și funcționare aprobate de consiliul de administrație al regiei.

Capitolul VI
Organele de conducere ale Regiei Autonome .Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"

Art. 10. - Conducerea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este asigurată de manager care este directorul general al regiei și președinte al consiliului de administrație.

Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", constituit și aprobat potrivit legii, este format din 11 membri și își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare. Consiliul de administrație hotărăște în problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența managerului.

Art. 11. - Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" se numește prin ordin al secretarului general al Guvernului și este compus din 11 membri, după cum urmează:

  • director general - președinte;
  • reprezentanți ai Senatului, Camerei Deputaților, Președinției, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Agriculturii și Alimentației;
  • ingineri, economiști, tehnicieni, juriști și alți specialiști.

Art. 12. - Managerul deține deplina putere în conducerea, organizarea și gestionarea activității regiei, potrivit art. 14 din Legea nr. 66/1993.

Art. 13. - Membrii consiliului de administrație se numesc pentru o perioadă de 4 ani, iar jumătate din ei pot fi înlocuiți la fiecare 2 ani.

Art. 14. - Membrii Consiliului de administrație al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau participa la societăți comerciale cu care regia întreține relații de afaceri ori are interese contrare.

Art. 15. - Membrii consiliului de administrație își păstrează calitatea de angajați la instituția sau unitatea de unde provin și toate drepturile și obligațiile decurgând din această calitate; aceștia sunt plătiți cu o indemnizație stabilită de consiliul de administrație pentru activitatea desfășurată în această calitate.

Art. 16. - Sunt incompatibile cu calitatea de membru al consiliului de administrație persoanele care au suferit condamnări pentru delapidare, furt, tâlhării, distrugere cu intenție, înșelăciune, gestiune frauduloasă, abuz de încredere comis în dauna avutului public sau particular, speculă, omor, omor calificat, omor deosebit de grav, viol, luare de mită, arestare nelegală și cercetare abuzivă și infracțiuni contra păcii și omenirii.

Art. 17. - Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" are următoarele atribuții, răspunderi și competențe:

1. aprobă structura organizatorică și funcțională a sucursalelor, precum și organigrama și statul de funcții ale regiei;

2. răspunde de administrarea legală și eficientă a întregului patrimoniu;

3. hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate potrivit obiectului său de activitate;

4. propune, potrivit reglementărilor legale, investițiile a căror aprobare este în competența altor organe;

5. supune spre aprobare Guvernului bugetul de venituri și cheltuieli; aprobă bilanțul contabil și contul de profit și pierderi ale regiei; în situațiile când cheltuielile depășesc veniturile, dispune promovarea documentației prevăzute de legislația în vigoare către organele competente, în scopul acordării de subvenții sau alocații de la bugetul de stat;

6. fundamentează planul de cheltuieli pentru administrarea, protejarea, întreținerea și conservarea patrimoniului destinat activităților de reprezentare și protocol, în vederea cuprinderii cheltuielilor respective în bugetele instituțiilor beneficiare;

7. stabilește împrumuturi pe termen lung sau mediu și modul de rambursare a acestora, conform prevederilor legale;

8. aprobă înstrăinarea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul propriu al regiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

9. stabilește prețuri și tarife pentru produsele și prestațiile sale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare;

10. aprobă colaborarea, cooperarea sau asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din țară sau din străinătate;

11. asigură și răspunde de respectarea reglementărilor legale privind protecția mediului înconjurător;

12. aprobă regulamentul de ordine interioară, precum și normele de protecție și securitate a muncii;

13. aprobă și ia măsuri, potrivit legii, pentru imputarea și recuperarea pagubelor rezultate din culpa angajaților regiei și, după caz, ai sucursalelor;

14. adoptă orice alte hotărâri și dispune măsuri privind activitatea regiei.

Art. 18. - Consiliul de administrație se întrunește în ședințe ordinare, o dată pe lună sau la cererea președintelui ori a unei treimi din membrii săi, ori de câte ori este nevoie.

Art. 19. - Pentru luarea anumitor decizii, consiliul de administrație poate atrage în activitatea de analiză specialiști din diferite sectoare, a căror activitate va fi remunerată prin înțelegerea părților, pe bază de contract civil.

Art. 20. - Directorul general al Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" este desemnat de secretarul general al Guvernului, iar directorii executivi ai regiei și directorii sucursalelor, de către consiliul de administrație.

Art. 21. - Directorul general îndeplinește calitatea de manager al regiei, conduce activitatea curentă a acesteia, reprezintă regia în relațiile cu autoritățile publice, cu alte persoane juridice, precum și cu persoane fizice.

Art. 22. - După încheierea bilanțului contabil anual și a contului de profit și pierderi, consiliul de administrație prezintă Secretariatului General al Guvernului un raport asupra activității desfășurate de regie în anul precedent și asupra programului de activitate pe anul în curs.

Capitolul VII
Bugetul și administrarea acestuia. Relații financiare

Art. 23. - (1) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" întocmește anual bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi după modelele elaborate de Ministerul Finanțelor.

(2) Bugetul de venituri și cheltuieli anual se aprobă de către Guvern. Extrasul bugetului de venituri și cheltuieli al regiei constituie anexă la bugetul de stat și se supune legiferării o dată cu acesta.

(3) Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se aprobă de Ministerul Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial al României.

(4) Sucursalele prevăzute în anexa nr. 1 la hotărâre, care fac parte din structura regiei, au autonomie și competențe reglementate prin regulamentul de organizare și funcționare a sucursalelor, aprobat de consiliul de administrație al regiei.

(5) Sucursalele își organizează și își conduc evidența contabilă în conformitate cu prevederile legale; întocmesc anual bugetul de venituri și cheltuieli, precum și bilanțul contabil, ca parte integrantă din bugetul și bilanțul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat".

Art. 24. - Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" își acoperă cheltuielile din veniturile proprii.

Art. 25. - Partea de venituri rămasă după acoperirea cheltuielilor și a plăților prevăzute de lege se repartizează potrivit reglementărilor în vigoare.

Art. 26. - Pentru acoperirea cheltuielilor curente, în situația în care, în cursul unui an, mijloacele regiei nu sunt suficiente, aceasta poate contracta credite cu societățile comerciale bancare, în condițiile prevăzute de lege.

Art. 27. - Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" poate beneficia de alocații și subvenții de la bugetul de stat. Acestea se acordă și se repartizează prin Secretariatul General al Guvernului, în limitele fondurilor prevăzute în bugetul acestuia, putând fi utilizate de către regie numai potrivit scopurilor pentru care au fost acordate.

Art. 28. - (1) Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate potrivit obiectului său de activitate și care se finanțează din surse proprii, credite bancare sau alocații de la bugetul de stat, în condițiile prevăzute de lege.

(2) Crearea de noi bunuri proprietate publică, din categoria celor stabilite de Guvern ca fiind de interes național, precum și dezafectarea unor asemenea bunuri se pot face numai cu aprobarea Guvernului.

(3) În scopul dezvoltării, conservării și exploatării bunurilor proprietate publică aflate în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat", vor putea fi contractate credite bancare cu garantarea, de către Ministerul Finanțelor, a rambursării lor, pentru valori de până la 500 milioane lei, și de către Guvern pentru valori mai mari.

Art. 29. - Operațiunile de încasări și plăți în lei și în valută se efectuează prin conturi deschise la bănci și prin casieria proprie, potrivit prevederilor legale.

Art. 30. - (1) Cheltuielile necesare administrării, protecției, reparării și întreținerii bunurilor din patrimoniul public destinate asigurării serviciilor de reprezentare și protocol se acoperă din fondurile alocate anual în bugetele proprii ale Senatului, Camerei Deputaților, Președinției și Guvernului.

(2) Contravaloarea serviciilor asigurate altor beneficiari va fi încasată la tarife stabilite pe principii economice, iar cu veniturile realizate se vor diminua cheltuielile necesare administrării, protecției, reparării și întreținerii bunurilor din patrimoniul public, destinate protocolului de stat.

Capitolul VIII
Relații comerciale

Art. 31. - Relațiile comerciale dintre Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" și terți se vor baza pe raporturi contractuale.

Art. 32. - Prețurile și tarifele pentru produsele și prestările de servicii executate de regie se stabilesc potrivit reglementărilor legale.

Capitolul IX
Dispoziții referitoare la personal

Art. 33. - Personalul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" se angajează prin decizia directorului general.

Art. 34. - Nivelul de salarizare a personalului angajat se stabilește de consiliul de administrație al regiei, conform prevederilor legale.

Capitolul X
Dispoziții finale

Art. 35. - Litigiile de orice fel în care se implică Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" sunt de competența instanțelor judecătorești, potrivit legii.

Art. 36. - Prezentul regulament se completează cu celelalte reglementări legale.



Referințe

  1. Republicată în temeiul art. IV din Hotărârea Guvernului nr. 622/1994, publicată la pag. 1.
  2. Conform art. III din Hotărârea Guvernului nr. 622/1994, până la desemnarea managerului, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, prevederile referitoare la conducerea regiei cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 567/1993 se aplică în continuare.