Monitorul Oficial 133/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:27, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0133 - Partea I - Miercuri, 23 iunie year::1993

Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații

În temeiul art. 61 alin. (4) și al art. 64 din Constituția României, al art. 8 alin. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranța națională a României și al art. 1 alin. 2-4 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Capitolul I
Organizarea și funcționarea comisiei

Art. 1. - Se constituie Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Comisia este alcătuită din 9 membri, aleși în ședința comună a celor două Camere, la propunerea birourilor permanente ale acestora, prin consultarea liderilor grupurilor parlamentare, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

În aceeași ședință, la propunerea birourilor permanente, prin consultări cu liderii grupurilor parlamentare, sunt aleși președintele, vicepreședintele și secretarul comisiei, cu majoritatea voturilor prevăzute în alin. 2.

Membrii comisiei nu pot face parte, în același timp, din alte comisii parlamentare și nici din Guvern.

În cazul încetării mandatului unui membru al comisiei, grupul parlamentar respectiv poate face o propunere de înlocuire, ce urmează a fi supusă votului în condițiile alin. 2.

Art. 2. - După alegere, membrii comisiei depun în fața celor două Camere următorul jurământ:

„Eu, ......................, jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor, atât pe timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia. Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informații sau ale altor servicii secrete de informații.”

Art. 3. - Nimic din cele cuprinse în art. 2 nu va fi astfel interpretat încât să împiedice comisia să facă publice concluziile ori de câte ori va obține acordul birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Art. 4. - Comisia își exercită mandatul pe durata legislaturii în care a fost desemnată.

Capitolul II
Atribuțiile comisiei

Art. 5. - Comisia prevăzută la art. 1 exercită controlul concret și permanent asupra activității Serviciului Român de Informații și are următoarele atribuții:

a) verifică dacă, în exercitarea atribuțiilor ce revin Serviciului Român de Informații în domeniul siguranței naționale, sunt respectate prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative;

b) examinează cazurile în care s-au semnalat încălcări ale prevederilor constituționale și ale altor dispoziții legale în activitatea Serviciului Român de Informații și se pronunță asupra măsurilor ce se impun pentru restabilirea legalității;

c) analizează și cercetează, la cererea oricăreia dintre comisiile permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două Camere, sesizările cetățenilor care se consideră lezați în drepturile și libertățile lor, prin mijloacele de obținere a informațiilor privind siguranța națională; examinează și soluționează celelalte plângeri și sesizări ce-i sunt adresate în legătură cu încălcarea legii de către Serviciul Român de Informații;

d) audiază persoana propusă de Președintele României pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații, în legătură cu care prezintă un raport în fața celor două Camere ale Parlamentului;

e) examinează rapoartele prezentate Parlamentului, potrivit legii, de către directorul Serviciului Român de Informații și întocmește un raport propriu asupra acestora, pe care îl înaintează birourilor permanente ale celor două Camere;

f) examinează proiectele de buget pentru Serviciul Român de Informații și prezintă comisiilor parlamentare de specialitate observațiile și propunerile sale cu privire le alocațiile bugetare;

g) controlează modul de utilizare a fondurilor bănești destinate prin bugetul de stat, precum și constituirea și folosirea mijloacelor extrabugetare pentru Serviciul Român de Informații;

h) verifică modul de respectare a dispozițiilor legale privind funcționarea regiei autonome, societăților comerciale de producție, instituțiilor sanitare și asociațiilor cu caracter cultural-sportiv din cadrul Serviciului Român de Informații.

Art. 6. - În exercitarea atribuțiilor prevăzute în art. 5, comisia poate solicita Serviciului Român de Informații rapoarte, informări și explicații scrise, documente, date și informații și poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.

Art. 7. - Serviciul Român de Informații este obligat să pună la dispoziția comisiei, în timp util, rapoartele, informările, explicațiile, documentele, datele și informațiile solicitate și să permită audierea persoanelor indicate de comisie.

Fac excepție de la prevederile alin. 1 acțiunile informative aflate în curs de executare, alte activități operative pentru siguranța națională, apreciate ca atare de comisie, la recomandarea Biroului executiv al Consiliului director al Serviciului Român de Informații, precum și mijloacele și metodele concrete folosite în munca de informații, în măsura în care nu contravin Constituției și legilor în vigoare.

Art. 8. - Anual, în ședință comună a celor două Camere, comisia prezintă un raport referitor la activitatea desfășurată.

La cererea birourilor permanente ale celor două Camere, sau când consideră, comisia întocmește și prezintă acestora rapoarte cu privire la constatările și concluziile rezultate în exercitarea atribuțiilor ce îi revin potrivit art. 5.

Capitolul III
Procedura de lucru a comisiei

Art. 9. - Comisia poate să invite la ședințele sale președinții birourilor permanente ale celor două Camere, președinții comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Art. 10. - Solicitarea datelor și informațiilor necesare comisiei, precum și orice alt demers în relațiile acesteia cu Serviciul Român de Informații se realizează de către comisie, prin intermediul președintelui acesteia.

Art. 11. - În exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 5 lit. g) și h), comisia poate folosi serviciile unor specialiști în domeniu, angajați ai autorităților publice de profil.

Persoanele folosite potrivit alin. 1 sunt obligate să respecte dispozițiile legale cu privire la apărarea secretului de stat și să protejeze datele și informațiile de care iau cunoștință.

Încălcarea prevederilor alin. 2 atrage răspunderea materială, disciplinară, contravențională sau penală, după caz.

Art. 12. - În exercitarea atribuțiilor ce îi sunt conferite prin prezenta hotărâre, comisia adoptă decizii cu votul majorității membrilor săi.

Art. 13. - Lucrările și actele comisiei fac parte din categoria secretelor de stat, cu excepția concluziilor cuprinse în rapoartele comisiei, care sunt autorizate de a fi făcute publice de către birourile permanente ale celor două Camere.

Membrii comisiei au obligația să respecte reglementările legale privind apărarea secretului de stat în legătură cu toate documentele, datele și informațiile de care iau cunoștință în exercitarea atribuțiilor ce le revin, asigurând deplina protejare a acestora, conform legii în vigoare.

Nerespectarea prevederilor alin. 1 și 2 poate atrage, potrivit regulamentelor celor două Camere, ridicarea imunității parlamentare, pentru a se putea aplica sancțiunile prevăzute în lege.

Art. 14. - Cazurile de încălcare a prevederilor art. 2 și 13, sesizate în conformitate cu prevederile programului propriu de prevenire a scurgerii de informații, vor fi cercetate de către Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, care vor prezenta birourilor permanente ale celor două Camere concluziile și propunerile ce se impun.

Art. 15. - Președintele care conduce lucrările ședințelor comune ale celor două Camere în care se dezbat probleme ce intră în competența comisiei poate cere, din oficiu, la solicitarea unui grup parlamentar, a președintelui comisiei sau a directorului Serviciului Român de Informații, ca lucrări1e respective să se desfășoare în ședință secretă. Hotărârea se ia cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Capitolul IV
Dispoziții finale

Art. 16. - Documentele comisiei se păstrează în arhiva proprie a acesteia, cu respectarea normelor legale privind apărarea secretului de stat.

La sfârșitul legislaturii, documentele comisiei vor fi inventariate și sigilate sub supravegherea membrilor acesteia și predate comisiei desemnate de noul Parlament, împreună cu documentele preluate de la comisiile anterioare, conform regulamentului de funcționare a comisiei.

Art. 17. - Dispozițiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile aplicabile din Regulamentul Camerei Deputaților și din Regulamentul Senatului, precum și din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în măsura în care acestea din urmă nu contravin prevederilor hotărârii de față.

Art. 18. - În aplicarea prezentei hotărâri, comisia va elabora și înainta spre aprobare birourilor permanente ale celor două Camere regulamentul propriu de organizare și funcționare.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 23 iunie 1993 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

București, 23 iunie 1993 | Nr. 30.


Hotărâre privind alegerea membrilor Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații

În temeiul art. 1 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aleg ca membri ai Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații următorii senatori și deputați:

  1. Vasile Văcaru - senator - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
  2. Ilie Nică - deputat - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
  3. Nicolae Ionescu-Galbeni - deputat - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și al Partidului Ecologist Român
  4. Doru Viorel Ursu - deputat - Grupul parlamentar al Partidului Democrat
  5. Vasile Matei - deputat - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române
  6. Károly Szabo - senator - Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România
  7. Gheorghe Gorun - deputat - Grupul parlamentar al Partidului Alianței Civice
  8. Constantinescu Toader - deputat - Grupul parlamentar al Partidului România Mare
  9. Marin Lungu - deputat - Grupul parlamentar socialist.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 23 iunie 1993 | Nr. 31.


Hotărâre pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații

În temeiul art. 1 alin. 3 din Hotărârea Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aleg președintele și vicepreședintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, după cum urmează:

Președinte: Vasile Văcaru - senator - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
Vicepreședinte: Nicolae Ionescu-Galbeni - deputat - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și al Partidului Ecologist Român.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 23 iunie 1993 | Nr. 32.