Monitorul Oficial 157/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:27, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0157 - Partea I - Luni, 12 iulie year::1993

Legi și decrete

Lege privind acordarea unor drepturi magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1952

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - Magistrații care, în perioada anilor 1945-1952, au fost înlăturați din justiție, din motive politice, au dreptul la o indemnizație lunară neimpozabilă de 6.000 lei.

Persoanele prevăzute la alin. 1 beneficiază în mod gratuit de asistență medicală și medicamente în unitățile sanitare de stat.

Prevederile alin. 1 nu se aplică persoanelor care beneficiază de dispozițiile Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 2. - Pentru stabilirea situațiilor și drepturilor prevăzute la art. 1 se înființează, pe lângă fiecare tribunal județean și Tribunalul municipiului București, câte o comisie formată din trei membri - doi judecători și un reprezentant al direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat. Unul dintre judecători va fi președintele comisiei.

Coordonarea activității comisiilor prevăzute la alin. 1 se realizează de către Ministerul Justiției, care va aviza și componența acestora.

Art. 3. - Drepturile prevăzute la art. 1 se stabilesc la cererea persoanelor interesate.

Dovedirea situațiilor arătate la art. 1 alin. 1 se face, de către persoanele în cauză, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar în cazul în care nu este posibil aceasta, prin orice mijloc de probă prevăzut de lege.

Comisia este obligată să se pronunțe asupra cererii în termen de cel mult 30 de zile de la sesizare, printr-o hotărâre motivată.

Împotriva hotărârii, persoana în cauză sau direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat poate face contestație, în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii către acestea.

Hotărârea tribunalului este definitivă.

Art. 4. - Indemnizațiile prevăzute la art. 1 alin. 1 se suportă din bugetul de stat și se plătesc prin Ministerul Justiției de către tribunalele județene sau al municipiului București, în a căror rază teritorială domiciliază persoanele prevăzute la art. 1 alin. 1.

Indemnizația se indexează în aceleași condiții cu pensiile de asigurări sociale de stat.

Art. 5. - Beneficiază de prevederile prezentei legi și persoanele care se repatriază și își stabilesc domiciliul în România, precum și cetățenii români din străinătate care își schimbă domiciliul în țară, dacă s-au aflat în situația prevăzută la art. 1 alin. 1.

Art. 6. - Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra păcii și omenirii sau celor care s-a dovedit, pe baza procedurii prevăzute la art. 3, că au desfășurat o activitate fascistă în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel.

Art. 7. - Cererile pentru stabilirea drepturilor prevăzute de prezenta lege se pot depune la comisiile județene sau a municipiului București, în raza cărora domiciliază persoanele interesate, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Indemnizația prevăzută la art. 1 alin. 1 se acordă de la data intrării în vigoare a legii.

Art. 8. - Ministerul Finanțelor va stabili, în mod corespunzător, modificările ce se impun în bugetul Ministerului Justiției, pe baza documentației depuse de acest minister.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 28 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 20 mai 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 7 iulie 1993 | Nr. 51.


Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea unor drepturi magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1952

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind acordarea unor drepturi magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1952 și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 7 iulie 1993 | Nr. 129.


Lege privind integrarea sistemului de asigurări sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Române în sistemul asigurărilor sociale de stat

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, sistemul de asigurări sociale, inclusiv pensiile, pentru personalul Bisericii Ortodoxe Române se integrează în sistemul asigurărilor sociale de stat.

(2) Cu aceeași dată, Casa de Pensii și Ajutoare a personalului Bisericii Ortodoxe Române își încetează activitatea.

Art. 2. - Disponibilitățile bănești ale Casei de Pensii și Ajutoare a personalului Bisericii Ortodoxe Române, stabilite conform bilanțului contabil la 30 septembrie 1992, se varsă la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pe bază de protocol.

Art. 3. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 607/1992.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 29 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 29 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 7 iulie 1993 | Nr. 52.


Decret pentru promulgarea Legii privind integrarea sistemului de asigurări sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Române în sistemul asigurărilor sociale de stat

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind integrarea sistemului de asigurări sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Române în sistemul asigurărilor sociale de stat și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 7 iulie 1993 | Nr. 130.


Lege pentru modificarea și completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 28 septembrie 1991, modificat prin Legea nr. 22/1992, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 3 va avea următorul cuprins:

„Art. 3. - (1) Persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1, cu excepția celor care se încadrează în situația prevăzută la lit. d), au dreptul la o indemnizație lunară de 2.000 lei pentru fiecare an de detenție, internare abuzivă în spitalele psihiatrice, strămutare, deportare sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.
(2) Persoanele care s-au aflat în situația prevăzută la art. 1 lit. d) au dreptul la o indemnizație lunară de 1.700 lei pentru fiecare an de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.
(3) În funcție de evoluția prețurilor și tarifelor, se indexează indemnizațiile prevăzute la alin. (1) și (2) prin hotărâre a Guvernului.
(4) Persoanele prevăzute la alin. (1) și (2) beneficiază, în mod gratuit dr asistență medicală și medicamente în unitățile unitare de stat.”

2. După articolul 3 se introduc articolele 31, 32, 33, care vor avea următorul cuprins:

„Art. 31. - (1) Soțul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul detenției, internării abuzive în spitale psihiatrice, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizație lunară neimpozabilă de 10.000 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și soțul celui care a decedat după ieșirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din deportare sau din prizonierat, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
(3) Această indemnizație se indexează prin hotărâre a Guvernului și se poate cumula cu orice pensie.

Art. 32. Indemnizațiile lunare acordate în baza prezentului decret-lege nu afectează plafoanele de venituri în funcție de care se stabilesc chiriile pentru locuințele din fondul locativ de stat, bursele pentru elevi și studenți și ajutoarele sociale.

Art. 33. - (1) Persoanele prevăzute la art. 1 sunt scutite de plata impozitului pe salarii, a impozitului pe clădiri și a celui pe terenuri intravilane.
(2) De asemenea, persoanele prevăzute la art. 1 vor beneficia de:

a) transport urban gratuit cu mijloace de transport în comun aparținând unităților cu capital de stat;
b) șase călătorii gratuite pe clasa I C.F.R., în fiecare an.”

3. Articolul 15 va avea următorul cuprins:

„Art. 15. - Cererile pentru stabilirea drepturilor prevăzute de prezentul decret-lege se vor depune la comisiile: centrală, județeană sau a municipiului București, până la 31 decembrie 1993.”

Art. II. - Indemnizațiile lunare prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) din prezenta lege vor fi actualizate ținând seama de indexările și compensările acordate în conformitate cu prevederile hotărârilor Guvernului adoptate după 1 iunie 1993.

Art. III. - Comisiile înființate potrivit prevederilor art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 își vor relua activitatea la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art. IV. - Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 28 septembrie 1991 și modificat prin Legea nr. 22/1992, se va republica în Monitorul Oficial al României, cu modificările și completările prevăzute în prezenta lege, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 24 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 24 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ioan Gavra

București, 7 iulie 1993 | Nr. 53.


Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea pentru modificarea și completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 7 iulie 1993 | Nr. 131.