Monitorul Oficial 56/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0056 - Partea I - Joi, 3 martie year::1994
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Programului geologic la nivel național privind direcțiile de desfășurare a activității de cercetare geologică a resurselor minerale în perioada 1994-1996
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă Programul geologic la nivel național privind direcțiile de desfășurare a activității de cercetare geologică a resurselor minerale din zonele noi și din cadrul perimetrelor miniere de exploatare, etapa 1994-1996, prevăzut în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Repartiția fondurilor pe subprograme și proiecte sau obiective se realizează de către Ministerul Industriilor împreună cu Ministerul Cercetării și Tehnologiei și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Art. 3. - Articolul 1 din Hotărârea Guvernului nr. 417 bis/1993 se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 1. - Inspecția de Stat pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Industriilor se reorganizează având denumirea «Agenția Națională pentru Resurse Minerale» ca organ de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, cu sediul în București, str. Mendeleev nr. 36-35, sectorul 1.”
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Doru Bădulescu
Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Programul Geologic la nivel național privind direcțiile de desfășurare a activității de cercetare geologică a resurselor minerale pe perioada 1994-1996
Programul geologic la nivel național privind direcțiile de desfășurare a activității de cercetare geologică a resurselor minerale are ca scop susținerea strategiei Guvernului, a programului de reformă și restructurare a economiei naționale, precum și valorificarea și utilizarea rațională și eficientă a potențialului agenților economici cu activitate în domeniu.
Având în vedere ciclul normal de desfășurare a activității de cercetare geologică, programul a fost elaborat pentru perioada 1994-1996 și urmează să fundamenteze, prin rezultatele sale, restructurarea din acest sector al economiei pe termen scurt, până în anul 2000 și să asigure realizarea gradului de cunoaștere necesar eficientizării lucrărilor de exploatare a resurselor minerale, respectiv în vederea restructurării și reabilitării sectorului extractiv.
Prin prevederile sale, programul își propune să rezolve o serie de probleme privind:
- valorificarea fondului de date acumulate în ultimii ani prin sistematizarea și interpretarea acestuia, în corelare cu datele existente anterior, în scopul evaluării gradului de cunoaștere a teritoriului și a perspectivelor de punere în evidență de noi zăcăminte;
- necesitatea reevaluării fondului național de rezerve de substanțe minerale utile, având în vedere că după anul 1989 au intervenit o serie de condiții specifice determinate de prevederile constituționale conform cărora statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanță cu interesul național, de necesitatea aplicării principiilor economiei de piață, de perfecționările tehnologiilor de extracție și preparare, de restricțiile privind ocuparea terenurilor și altele;
- clarificarea perspectivelor privind posibilitățile de identificare de noi zăcăminte capabile să înlocuiască pe termen mediu actualele zăcăminte în stadiu avansat de exploatare sau cu condiții economice nefavorabile;
- finalizarea lucrărilor geologice la o serie de obiective cu perspective de conturare a unor rezerve valorificabile sau pentru elucidarea condițiilor tehnice și economice de acces în zăcământ, de preparare, de asecare și altele;
- lucrări de cercetare pentru realizarea cunoașterii geologice în măsura necesară proiectării și realizării lucrărilor de deschidere și pregătire în limitele perimetrelor de exploatare.
La definirea direcțiilor principale de desfășurare a activității de cercetare geologică s-au avut în vedere și sursele potențiale de finanțare a lucrărilor necesare, respectiv de la bugetul de stat, din Fondul special pentru cercetare-dezvoltare și din fondurile agenților economici.
Prevederile Programului național urmează să fie concretizate, în concordanță cu legislația în vigoare, în programe anuale de lucrări întocmite de organele ministeriale de profil și de agenți economici și aprobate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Direcțiile de desfășurare a activității de cercetare geologică a resurselor minerale sunt prezentate pe următoarele grupe de substanțe:
1. Hidrocarburi
(petrol, gaze naturale combustibile)
- Elaborarea și experimentarea unor tehnologii de achiziție și prelucrare a datelor geofizice care să permită creșterea puterii de rezoluție pentru zonele cu condiții geologice complicate și foarte complicate, atât pe uscat, cât și pe platoul continental al Mării Negre.
- Prospecțiuni prin metode geofizice, geologice, geochimice și foraje, în vederea cunoașterii informative a condițiilor geologice de evoluție a unor bazine posibil petrogazeifere, de geneză și acumulare a hidrocarburilor.
- Studii complexe privind evaluarea perspectivelor de punere în evidență a unor zăcăminte de hidrocarburi situate în extinderea în suprafață sau în adâncime a celor aflate în exploatare, dezvoltare sau cercetare.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru reevaluarea rezervelor valorificabile din zăcămintele în exploatare și dezvoltare.
- Explorare prin metode geofizice adecvate complexității condițiilor geologice în vederea evidențierii capcanelor capabile să asigure acumularea hidrocarburilor.
- Explorare prin foraje pentru verificarea premiselor privind acumularea hidrocarburilor și identificarea zăcămintelor.
2. Cărbuni
(antracit, huilă, cărbune brun, lignit)
- Studii de sinteză pentru evaluarea gradului de cunoaștere a condițiilor de formare și acumulare a cărbunilor, precum și a condițiilor geologo-miniere ale acestora, în vederea fundamentării programelor de cercetare.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologică.
- Studii geologice și tehnico-economice, în vederea reevaluării potențialului de rezerve valorificabile ale zăcămintelor în exploatare.
- Lucrări de cercetare prin foraje de la suprafață pentru identificarea și conturarea unor zone exploatabile în carieră la lignit.
- Lucrări de cercetare prin foraje și galerii pentru stabilirea condițiilor hidrogeologice ale straturilor de cărbuni și evaluarea posibilităților tehnice și economice de asecare.
- Finalizarea lucrărilor de cercetare geologică pentru substanțele din grupa cărbuni, din zone noi, începute în anii anteriori și la care există premise de conturare de rezerve valorificabile.
- Cercetări geologice și tehnologice pentru stabilirea posibilităților de acces în zăcăminte de lignit cu condiții geominiere și hidrogeologice grele din zone noi sau din perimetre de exploatare, dar la straturi inferioare celor aflate în exploatare.
- Cercetări geologice cu foraje și lucrări miniere pentru descifrarea tectonicii de detaliu sau a modului de dezvoltare a straturilor de cărbuni în zonele ce urmează să fie programate la exploatare, în măsura neceară proiectării și desfășurării în condiții corespunzătoare a lucrărilor de deschidere, pregătire și exploatare.
3. Minereuri auroargentifere
(minereuri auroargentifere propriu-zise, polimetalice cu conținut de aur și argint)
- Studii de sinteză pentru evaluarea gradului de cunoaștere a condițiilor de geneză și de apariție a mineralizațiilor auroargentifere propriu-zise și a celor polimetalice cu conținut de aur și argint, în vederea fundamentării programelor de cercetare.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologică.
- Studii geologice și tehnico-economice în vederea reevaluării potențialului de rezerve valorificabile ale zăcămintelor în exploatare.
- Cercetări prin metode geologice, geochimice și geofizice în scopul delimitării unor arii care prezintă condiții favorabile generării și acumulării de mineralizații cu aur și argint.
- Prospecțiuni geologice, geochimice și geofizice, însoțite, după caz, de lucrări miniere și foraje pentru verificarea premiselor privind existența unor acumulări de minereuri cu conținut de aur și argint, identificarea unor zone mineralizate, în perimetre noi.
- Cercetări în vederea evaluării, din punct de vedere cantitativ și calitativ, a depozitelor antropogene rezultate din activitatea de extracție și preparare a minereurilor.
- Explorare prin foraje și lucrări miniere, în zone noi, în vederea determinării condițiilor geologice de dezvoltare a mineralizațiilor și pentru evaluarea cantitativă și calitativă a rezervelor, precum și a condițiilor tehnice și economice de valorificare, în măsura necesară evidențierii posibilităților de atragere în circuitul economic.
- Explorare prin lucrări miniere și foraje în perimetrele de exploatare pentru detalierea cunoașterii condițiilor de zăcământ în măsura necesară eficientizării activității de exploatare.
- Cercetări în vederea stabilirii tehnologiilor de preparare a minereurilor.
4. Minereuri feroase, neferoase și de aluminiu
(minereuri de fier, mangan, fier și mangan, nichel, plumb și zinc, cupru și bauxită)
- Studii de sinteză pentru evaluarea premiselor privind condițiile de metalogeneză și de dezvoltare a faciesurilor purtătoare de mineralizații pentru localizarea ariilor de perspectivă.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologică.
- Studii geologice și tehnico-economice în vederea reevaluării potențialului de rezerve valorificabile ale zăcămintelor în exploatare.
- Prospecțiuni geologice, geochimice și geofizice, însoțite în unele cazuri de foraje și lucrări miniere, executate în perimetre noi, pentru verificarea premiselor privind existența unor acumulări de minereuri și identificarea unor zone cu mineralizații cu caracteristici calitative și condiții geologice favorabile.
- Explorare prin foraje și lucrări miniere în zone noi, în vederea determinării condițiilor geologice de dezvoltare a mineralizațiilor și pentru evaluarea cantitativă și calitativă a rezervelor, precum și a condițiilor tehnice și economice de valorificare, în măsura necesară evidențierii posibilităților de atragere în circuitul economic.
- Explorare prin lucrări miniere și foraje în perimetrele de exploatare pentru detalierea cunoașterii condițiilor de zăcământ în vederea eficientizării activității de exploatare.
- Cercetări tehnologice de preparare a minereurilor și testări în metalurgie sau siderurgie în fazele pilot sau semiindustrială.
5. Minereuri de substanțe radioactive și de elemente rare și disperse
(radioactive, titan și zirconiu, molibden și pământuri rare)
- Studii de sinteză asupra perspectivelor de evidențiere a noi zone cu condiții geologice favorabile dezvoltării de mineralizații sau de acumulare a elementelor utile care să fundamenteze programe de lucrări în faze superioare.
- Măsurători geofizice specifice în lucrări executate pentru alte substanțe minerale cu scopul localizării unor anomalii determinate de prezența mineralizațiilor cu conținut de elemente radioactive.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru reevaluarea potențialului de rezerve valorificabile din zăcămintele în exploatate și perimetrele cu cercetarea geologică terminată sau în curs de finalizare.
- Cercetări geologice în fazele de prospecțiune sau explorare, inclusiv cercetări tehnologice în zone noi și în perimetrele de exploatare pentru evidențierea de noi rezerve valorificabile sau pentru creșterea gradului de cunoaștere a celor prevăzute să între în exploatare.
- Cercetări tehnologice pentru creșterea gradului de recuperare a elementelor utile conținute în zăcăminte și stabilirea posibilităților de diversificare a domeniilor de utilizare, în scopul creșterii eficienței economice.
6. Ape subterane
(ape minerale, potabile și industriale, geotermale)
- Studii hidrogeologice cu caracter de sinteză pentru delimitarea și caracterizarea bazinelor hidrogeologice, evaluarea potențialului acvifer al acestora și raionarea tipurilor de ape.
- Documentații hidrogeologice și tehnico-economice cu evaluarea sau reevaluarea resurselor de ape, în scopul cunoașterii potențialului disponibil în diversele zone ale țării.
- Prospecțiuni hidrogeologice însoțite de foraje pentru testarea potențialului acviferelor și caracterizarea calitativă a apelor conținute.
- Cercetări în vederea urmăririi evoluției caracteristicilor calitative ale apelor și ale parametrilor acviferelor în scopul asigurării protecției împotriva poluării și degradării.
- Investigarea zonelor de anomalii geotermice, inclusiv prin foraje pentru identificarea și evaluarea sistemelor hidrogeotermale capabile să furnizeze energie termică.
7. Substanțe nemetalifere și roci utile
(baritină, argilă refractară, roci cu caolin, sulf, săruri, gips și alabastru, pegmatite, cuarț, bentonită, perlite, pământuri colorante, roci ornamentale, roci de construcție, nisipuri și pietrișuri și altele din aceeași categorie)
- Studii de sinteză pentru evidențierea unor noi arii de interes conținând substanțe utile cu caracteristici calitative corespunzătoare cerințelor actuale și diversificării domeniilor de utilizare.
- Documentații geologice și tehnico-economice pentru reevaluarea rezervelor valorificabile ale zăcămintelor în exploatare, precum și a celor cu cercetarea geologică finalizată.
- Prospecțiuni geologice însoțite, după caz, de lucrări geofizice, foraje și lucrări miniere pentru evaluarea preliminară a posibilităților de utilizare a substanțelor utile în domeniile corespunzătoare solicitate.
- Explorare prin foraje și lucrări miniere pentru determinarea rezervelor din punct de vedere cantitativ și calitativ, a domeniilor de utilizare și de dirijare a lucrărilor de exploatare, în zone noi și în perimetrele de exploatare.
8. Alte activități
- Studii geologice și tehnico-economice de reevaluare a rezervelor valorificabile din perimetrele în exploatare pentru substanțele minerale utile, altele decât cele nominalizate pe grupe de substanțe.
- Lucrări de cercetare cu caracter geologo-tehnic pentru studierea posibilităților de realizare a unor obiective cu caracter industrial.
- Lucrări de cercetare pentru cunoașterea proceselor geodinamice actuale în scopul proiectării și realizării măsurilor de protecție a mediului și a construcțiilor industriale și civile.
- Studii complexe pentru cunoașterea condițiilor geologice, hidrogeologice, geotehnice în vederea evaluării impactului activităților pentru resurse minerale asupra mediului înconjurător și proiectării și realizării măsurilor de protecție a acestuia.
- Studii complexe geologice, geochimice și geofizice pentru valorificarea datelor oferite de lucrări cu caracter geotehnic executate pentru alte activități decât cele în legătură cu resursele minerale.
- Constituirea bazei naționale de date cu privire la activitățile pentru resurse minerale.
- Studii pentru perfecționarea metodologiilor și tehnicilor de achiziție și prelucrare a datelor obținute în procesul cercetării geologice în vederea creșterii eficienței acestei activități la nivelul realizărilor existente pe plan mondial.