Monitorul Oficial 59/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::0059 - Partea I - Luni, 7 martie year::1994
Acte ale organelor administrației publice și ale Băncii Naționale a României
Ministerul Finanțelor
Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modul de aplicare a taxei pe valoarea adăugată aferentă importurilor de mașini și utilaje tehnologice destinate investițiilor productive, precum și materiilor prime și materialelor destinate producției
- Ministru de stat, ministrul finanțelor,
- în baza Hotărârii Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor,
- având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 6/1994 referitoare la perfecționarea unor reglementări privind taxa pe valoarea adăugată,
- emite următorul ordin:
1. Se aprobă Normele metodologice cu privire la modul de aplicare a taxei pe valoarea adăugată aferentă importurilor de mașini și utilaje tehnologice destinate investițiilor productive, precum și materiilor prime și materialelor destinate producției, emise în baza prevederilor pct. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 6 din 14 ianuarie 1994.
2. Direcția generală a impozitelor indirecte, Direcția Generală a Vămilor și direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Florin Georgescu
- București, 3 februarie 1994 | Nr. 118.
Norme metodologice cu privire la modul de aplicare a taxei pe valoarea adăugată aferentă importurilor de mașini și utilaje tehnologice destinate investițiilor productive, precum și materiilor prime și materialelor destinate producției
1. Potrivit art. 25 lit. D. b) din Ordonanța Guvernului nr. 3/1992, modificată și completată prin Ordonanța Guvernului nr. 6/1994, taxa pe valoarea adăugată aferentă bunurilor din import se plătește la organul vamal conform regimului în vigoare privind plata taxelor vamale.
2. În cazuri justificate, Ministerul Finanțelor poate aproba ca taxa pe valoarea adăugată aferentă importurilor de mașini și utilaje tehnologice destinate investițiilor productive, precum și materiilor prime și materialelor destinate producției să fie inclusă în decontul lunar și supusă acelorași reglementări ca și taxa pe valoarea adăugată aferentă bunurilor livrate și serviciilor prestate.
3. Aprobarea se dă anual, pe o durată care nu poate depăși anul calendaristic, la cererea importatorului, care îndeplinește următoarele condiții cumulative:
- a) să fie înregistrat la organul fiscal ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată;
- b) să fie titular de import;
- c) bunurile importate să nu facă obiectul comercializării ca atare, cu excepția celor importate pe bază de contract de comision.
4. Importatorii vor prezenta Direcției generale a impozitelor indirecte din Ministerul Finanțelor o cerere potrivit modelului din anexa la prezentele norme metodologice.
5. Cererea se aprobă sau se respinge de secretarul de stat, șef al Departamentului veniturilor statului, la propunerea scrisă și motivată a Direcției generale a impozitelor indirecte.
Pe baza aprobării, Direcția generală a impozitelor indirecte eliberează importatorilor un certificat. Aprobarea se va comunica și organului fiscal la care agenții economici sunt înregistrați ca plătitori de T.V.A. și unde aceștia vor depune o copie xerox a certificatului.
La declarația vamală de import se anexează o copie xerox a certificatului, care se verifică de organul vamal pe baza documentului original prezentat de importator.
6. Taxa pe valoarea adăugată se calculează potrivit legii și se înscrie în declarația vamală de import, fără a fi plătită la organul vamal. Lunar, Direcția Generală a Vămilor va lua măsuri de a transmite la Ministerul Finanțelor - Direcția generală a impozitelor indirecte, până la data de 15 a lunii următoare, situația centralizată a importurilor realizate efectiv care beneficiază de înlesnirea prevăzută la pct. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 6/1994.
7. Importurile realizate în condițiile de mai sus se vor reflecta în documentele contabile de evidență și în decontul aferent lunii în care s-au efectuat acestea, astfel:
- a) Datele cuprinse în declarația vamală de import se înscriu în Jurnalul pentru cumpărări într-o filă separată sau în mod distinct față de celelalte bunuri.
- b) Valoarea importurilor realizate în condițiile de mai sus și taxa pe valoarea adăugată aferentă se vor înscrie în decontul lunar astfel:
- b 1) în rândul 10 împreună cu celelalte aprovizionări, iar defalcarea valorii acestor importuri se va înscrie pe rândul 10.1;
- b 2) în rândul 11 se înscrie taxa pe valoarea adăugată aferentă operațiunilor reflectate în rândul 10, iar valoarea T.V.A. din declarația vamală de import va fi înscrisă în rândul 11.1;
- b 3) taxa pe valoarea adăugată înscrisă în rândul 11.1 se va include în rândul 6 și se va defalca în rândul 6.1.
8. Organele fiscale vor lua măsuri de evidență nominală a aprobărilor date și de verificare a reflectării corespunzătoare în deconturile aferente operațiunilor de import efectuate în condițiile pct. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 6/1994.
Anexă
de amânare a plății T.V.A. pentru importuri
1. Denumirea agentului economic ..........................................
2. Sediul: Localitatea .........................................., strada ............................ nr. ......., sectorul/județul .......................
3. Codul fiscal .............................
4. Plătitor de T.V.A.: Da □ Nu □
- De la data de .............................. (data depunerii primului decont T.V.A.)
- Pro-rata medie pe ultimele 3 luni ............................
5. Organul fiscal la care se depune decontul de T.V.A. ........................
6. Volumul anual al importului (mii $):
- 6.1 Realizat în anul precedent .............................
- 6.2 Prevăzut în anul în curs ...............................
- 6.3 Solicitat pentru amânarea plății T.V.A. ........................
7. Cifra de afaceri (mii lei):
- 7.1 Realizat în anul precedent .............................
- 7.1.1 Din care, export ....................................
- 7.2 Prevăzută pentru anul în curs ..........................
- 7.2.1 Din care, export ....................................
8. Importul de materii prime și materiale cuprins la pct. 6.3:
- 8.1. Denumire: .............................................
- 8.2. Produsele fabricate cu materiile prime și materialele din import ......................................................
9. Importul de mașini și utilaje tehnologice cuprins la pct. 6.3:
- 9.1 Obiectivul de investiții ..................................
- 9.2 Principalele date ale contractului extern:
- Nr. ......................... Data ..................... Valoarea .............................
- Furnizorul extern ..........................................
10. Justificarea solicitării de amânare a plății T.V.A. la organul vamal[1] .......................................
Reprezentantul agentului economic:
- Numele ..................................... Prenumele .......................................
- Funcția ..................................... Data .................
- Semnătura și ștampila .........................................
Ministerul Finanțelor
Ordin privind completarea Îndrumarului pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor
- Ministru de stat, ministrul finanțelor,
- în baza Hotărârii Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului finanțelor,
- având în vedere prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor, precum și ale Hotărârii Guvernului nr. 45/1994 de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 206/1993,
- emite următorul ordin:
1. Se aprobă completarea Îndrumarului pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor, anexă la prezentul ordin.
2. Departamentul de evoluție a prețurilor și protecție a concurenței, precum și direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București - serviciile de prețuri și protecție a concurenței - din cadrul Ministerului Finanțelor vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Florin Georgescu
- București, 21 februarie 1994 | Nr. 201.
Anexă
Îndrumarului pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor
- Îndrumarul pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 206/1993 privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor, aprobat prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanțelor, nr. 766/1993, se completează după cum urmează:
I. În cadrul punctului 1 din îndrumar, după alineatul 1 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:
„Pentru produsele și serviciile de interes local prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 45/1954 - pentru care stabilirea prețurilor și tarifelor se face sub supravegherea organelor teritoriale ale Ministerului Finanțelor și a autorităților administrației publice județene și a municipiului București - regiile autonome și societățile comerciale cu capital de stat producătoare sau prestatoare de servicii prezintă organelor de supraveghere notele de negociere a prețurilor cu ridicata și a tarifelor pentru serviciile prestate agenților economici beneficiari, precum și propunerile de prețuri cu amănuntul și de tarife pentru serviciile care se prestează populației. Atât notele de negociere, cât și propunerile de prețuri cu amănuntul și de tarife pentru serviciile care se prestează populației vor fi semnate de organele administrației publice locale sub autoritatea cărora se află agentul economic producător sau prestator. Eventualele divergențe ce nu pot fi rezolvate pe plan local se arbitrează în vederea soluționării de către Ministerul Finanțelor - Departamentul de evoluție a prețurilor și protecție a concurenței.”
II. Punctul 3 din îndrumar se completează cu subpunctele 3.4., 3.5. și 3.6., având următorul conținut:
„3.4. În cazul în care, în actul prin care se notifică intenția de majorare, furnizorul nu specifică nivelul de preț sau de tarif notificat ori nu include motivația concretă a majorării preconizate, respectiv nu specifică influențele asupra nivelului unitar de preț sau de tarif, operațiunea de notificare se consideră incompletă și deci inoperantă, deoarece aceasta nu poate constitui bază de negociere pentru noul nivel de preț sau de tarif. În asemenea situații, beneficiarilor le revine obligația să semnaleze furnizorilor că notificarea trimisă nu respectă integral prevederile prezentului îndrumar, deoarece fac imposibilă negocierea noului nivel de preț sau de tarif și, ca urmare, este imposibil de efectuat majorarea preconizată.
O asemenea obligație revine și serviciilor teritoriale de prețuri și protecție a concurenței - în cazurile prevăzute la alineatul precedent - pentru produsele și serviciile specificate în anexa la îndrumar (pentru care organele Ministerului Finanțelor primesc, în copie, notificarea intenției de majorare a prețurilor și tarifelor).
În situația în care unii beneficiari - pentru produsele și serviciile care nu se regăsesc în anexa la prezentul îndrumar - acceptă acte de notificare incomplete, dându-și acordul scris asupra intenției de majorare preconizate fără a dispune de dimensionarea anticipată a noului nivel de preț sau de influențele asupra nivelului de preț, aceștia o fac pe proprie răspundere. În aceste cazuri, majorarea se poate efectua numai cu influențele cunoscute de furnizori la data notificării incomplete și numai în măsura în care reglementările legale nu interzic influențarea prețurilor.
3.5. Prin exceptarea furnizorilor de cărbuni, produse petroliere, gaze naturale, energie electrică și termică de la obligația de a notifica intenția de majorare a prețurilor cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicare, agenții economici beneficiari ai acestor produse și servicii:
- vor notifica, cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicare, intenția de majorare a prețurilor și tarifelor la produsele și serviciile proprii, în această perioadă negociindu-se nivelurile concrete pe sortimente și prestări;
- în nivelul de preț sau de tarif pe care îl vor notifica urmează să fie cuprinse și influențe rezultate din majorarea prețurilor de aprovizionare și, respectiv, a tarifelor pentru serviciile care le-eu fost prestate în primele 30 de zile.
3.6. Pentru ca impactul prețurilor de aprovizionare asupra nivelului de preț la producția proprie să fie cât mai mic, asigurându-se astfel posibilități mai mari de desfacere la intern, precum și o profitabilitate sporită la export, este necesar ca notificarea intenției de majorare a prețurilor și a tarifelor să fie precedată și de măsuri pentru utilizarea cât mai rațională a materiilor prime, combustibililor și energiei, reducându-se consumul specific pe unitatea de produs.”
III. Ultima propoziție din punctul 7.1, alineatul 1 se completează, având următoarea formulare:
„7.1. ...Comunicarea se va face numai pentru produsele și serviciile prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul îndrumar de către toți agenții economici, indiferent de forma de organizare și de tipul de proprietate.”
IV. Punctul 8 alineatul 1 se completează cu următoarea frază:
„8. ...Cotele de adaos comercial sau comision în vigoare la 30 iunie 1993 sunt cele declarate între limitele de 0 și 30% sau peste acest nivel, în cazurile aprobărilor date potrivit reglementărilor legale de către Ministerul Finanțelor - Departamentul de evoluție a prețurilor și protecție a concurenței."
Ministerul Finanțelor
Precizări privind determinarea profitului impozabil începând cu data de 1 ianuarie 1994
O dată cu aplicarea noului sistem de contabilitate începând cu 1 ianuarie 1994, până la apariția unor noi reglementări, pentru determinarea profitului impozabil agenții economici vor proceda după cum urmează:
1. Pentru luna ianuarie 1994:
a) Se determină coeficientul mediu al rentabilității lunare, aferent facturilor emise după formula:
K = Profit realizat în luna ianuarie din activitatea de exploatare,
cumulat cu profitul aferent facturilor neîncasate
la 31 decembrie 1993Venituri din exploatare, evidențiate în creditul conturilor din grupa 70 după natură + Clienții neîncasați din anul precedent (sold cont 411, minus T.V.A. colectată)
b) coeficientul astfel determinat se înmulțește cu valoarea facturilor emise și neîncasate la 31 ianuarie 1994, obținându-se profitul sau pierderea aferentă facturilor emise și neîncasate;
c) profitul aferent facturilor emise și neîncasate se scade din profitul contabil la 31 ianuarie 1994, cumulat cu profitul aferent facturilor neîncasate la 31 decembrie 1993, rezultând profitul lunii ianuarie, aferent facturilor încasate din activitatea de exploatare;
d) pentru ca lucrările de la lit. a), b) și c) să se efectueze cu exactitate, până la apariția unor noi reglementări în domeniul fiscal, este necesar ca agenții economici să ia măsuri de evidențiere în analitice distincte a cheltuielilor și veniturilor din activitatea de exploatare și separat a cheltuielilor și veniturilor din activitatea financiară și excepțională, iar rezultatele financiare (profit sau pierderi) să se determine pentru fiecare dintre situațiile menționate.
Profitul impozabil aferent unei luni este egal cu suma rezultatelor financiare obținute din activitatea de exploatare, financiară și excepțională.
2. Pentru lunile următoare, datele se preiau cumulat de la începutul anului.
3. Situația facturilor emise după 1 ianuarie 1994 și neîncasate se va întocmi conform modelului anexat la Precizările Ministerului Finanțelor nr. 4175/1/30 iunie 1993 cu privire la aplicarea taxei pe valoarea adăugată, iar pentru determinarea rezultatului fiscal se va întocmi situația „Determinarea rezultatului fiscal”.
4. Punctul 3 și anexa nr. 2 din Precizările Ministerului Finanțelor nr. 4175/1/30 iunie 1993 se abrogă.
Florin Georgescu
- București, 22 februarie 1994 | Nr. 9.967.
Convenție privind regimul emisiunii vânzării și răscumpărării titlurilor de stat
- În conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 10/1991, art. 7 din Legea nr. 91/1993 și art. 29 și 30 din Legea nr. 34/1991, Ministerul Finanțelor în calitatea sa de emitent, reprezentat prin domnul Florin Georgescu, ministru de stat, ministrul finanțelor, și Banca Națională a României, în calitatea sa de agent, reprezentată prin domnul Mugur Isărescu, guvernator, președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționala a României, încheie prezenta convenție.
- Capitolul I
- Prevederi generale
Art. 1. - În aplicarea prezentei convenții, expresiile și noțiunile de mai jos, cu excepția cazurilor în care sunt formulate diferit în context, vor avea următorul înțeles:
a) titluri de stat: înscrisuri emise de Ministerul Finanțelor care exprimă o creanță financiară asupra emitentului, garantată în mod expres și necondiționat de statul român;
b) titluri de stat cu discont: titluri de stat nepurtătoare de dobândă, vândute la un preț inițial mai mic decât valoarea nominală, diferența dintre prețul inițial și valoarea nominală fiind discontul și reprezentând beneficiul cumpărătorului;
c) titluri de stat purtătoare de dobândă: titluri de stat vândute la valoarea nominală sau cu discont sau primă și pentru care emitentul plătește periodic dobânzi în conformitate cu termenii și cu condițiile cuprinse în prospectul de emisiune al seriei respective;
d} prospectul de emisiune: document oficial, descris în cap. V din prezenta convenție, aprobat printr-un ordin al ministrului finanțelor, care stabilește termenii și condițiile de emisiune ale unei anumite serii de titluri de stat;
e) serii de titluri de stat: titlurile de stat emise în conformitate cu prevederile unui prospect de emisiune, având termeni și condiții identice, cu excepția datelor de răscumpărare a valorii nominale, de plată a dobânzii și de răscumpărare în avans;
f) data scadenței: data la care valoarea nominală și ultima tranșă de dobândă aferente unui titlu de stat purtător de dobândă, sau valoarea nominală a unui titlu de stat cu discont, devin exigibile în conformitate cu prospectul de emisiune;
g) data plății dobânzii: data desemnată pentru plata dobânzii aferente unei anumite serii de titluri de stat purtătoare de dobândă;
h) data răscumpărării în avans: data fixată pentru răscumpărarea, anterioară datei scadenței, a oricărui titlu de stat, comunicată de către sau în numele statului român, sau o dată la care un proprietar își exercită dreptul de răscumpărare, anterioară datei scadenței, a unui titlu de stat, în conformitate cu termenii și condițiile stabilite prin prospectul de emisiune;
i) data înregistrării curente: acea dată, stabilită ca ultima de către Banca Națională a României, pentru determinarea proprietății asupra oricărui titlu de stat, în vederea plății valorii nominale și/sau dobânzii aferente, ce devin scadente și plătibile în cel mult 15 zile calendaristice de la această dată;
j) contul de valoare nominală și dobândă: un cont special, deschis la Banca Națională a României, pe numele Ministerului Finanțelor, în care acesta virează obligațiile sale financiare aferente titlurilor de stat;
k) deținător: proprietarul înregistrat al oricărui titlu de stat, în conformitate cu prevederile prezentei convenții.
- Capitolul II
- Emisiunea și alte operațiuni privind titlurile de stat
Art. 2. - Titlurile de stat vor fi emise în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei convenții.
Art. 3. - Titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată și cu valori nominale conform prevederilor prospectului de emisiune al seriei respective.
Art. 4. - Obligațiile financiare ale Ministerului Finanțelor (valoarea nominală, dobânda, primele) se vor plăti așa cum este specificat în prospectul de emisiune al seriei respective deținătorilor titlurilor de stat, înregistrați la data înregistrării curente.
Art. 5. - Dacă data de efectuare a oricăreia dintre plățile incluse în obligațiile financiare ale Ministerului Finanțelor este într-o zi nelucrătoare, plățile se vor efectua în ziua lucrătoare următoare.
Art. 6. - Titlurile de stat vor fi exprimate numai în moneda națională - leul; Banca Națională a României va onora obligațiile financiare aferente titlurilor de stat numai deținătorilor înregistrați și numai în formă bănească.
Art. 7. - Pentru fiecare serie de titluri de stat dematerializate, Ministerul Finanțelor va emite și înregistra pe numele Băncii Naționale a României un singur titlu de stat în formă fizică. Acest titlu de stat va fi deținut până la data scadenței de către Banca Națională a României, împreună cu evidența deținătorilor titlurilor de stat dematerializate, a seriei respective, precum și a drepturilor și privilegiilor acordate deținătorilor în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune. Banca Națională a României va returna titlul de stat în formă fizică Ministerului Finanțelor o dată cu plata de către acesta a obligațiilor financiare aferente.
Art. 8. - Titlu de stat în formă fizică prevăzut la articolul precedent va purta sigiliul (ștampila) oficial al Ministerului Finanțelor, va fi semnat în original de către ministrul finanțelor sau înlocuitorul legal al acestuia și va cuprinde cel puțin următoarele elemente:
- seria;
- data emisiunii;
- data scadenței;
- valoarea nominală;
- rata dobânzii (prețul inițial).
Art. 9. - Banca Națională a României, în calitatea sa de agent, va organiza un sistem de depozitare a titlurilor de stat, precum și un sistem de transfer - înregistrare - decontare pentru operațiunile efectuate cu titlurile de stat.
Art. 10. - În vederea plății efective, Ministerul Finanțelor va recunoaște Banca Națională a României ca deținător al titlurilor de stat în conformitate cu prevederile prezentei convenții. Obligațiile financiare ale Ministerului Finanțelor vor fi plătite direct de către Ministerul Finanțelor Băncii Naționale a României în contul de valoare nominală și dobândă, cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de data scadenței.
Sub rezerva încasării efective a obligațiilor financiare ale Ministerului Finanțelor în contul de valoare nominală și dobândă, Banca Națională a României va efectua plățile către deținătorii înregistrați prin sistemul de transfer - înregistrare - decontare.
Art. 11. - Titlurile de stat vor fi anulate din evidențele Ministerului Finanțelor și ale Băncii Naționale a României o dată cu răscumpărarea la data scadenței sau la data răscumpărării în avans. Certificatele de radiere vor fi emise în două exemplare, din care unul pentru Banca Națională a României și altul pentru Ministerul Finanțelor.
Art. 12. - Nici una dintre prevederile prezentei convenții nu împiedică emiterea de titluri de stat suplimentare cu drepturi egale, în ceea ce privește obligațiile financiare ale Ministerului Finanțelor, cu cele ale titlurilor de stat emise anterior.
- Capitolul III
- Obligațiile Ministerului Finanțelor
Art. 13. - Pentru orice emisiune de titluri de stat ulterioară prezentei convenții, efectuată direct sau pe bază de convenții (contracte) încheiate cu alți agenți de emisiune, Ministerul Finanțelor va consulta Banca Națională a României în vederea armonizării acestora cu emisiunile anterioare și cu obiectivele de politică monetară a României.
Art. 14. - Anterior oricărei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanțelor se va asigura că prevederile prezentei convenții, precum și ale legii sunt respectate integral și, totodată, că noile emisiuni de titluri de stat nu contravin prevederilor legii.
Art. 15. - Ministerul Finanțelor, funcționarii, agenții și angajații săi nu vor acționa în nici un mod care ar putea aduce prejudicii în ceea ce privește siguranța plății obligațiilor financiare ale Ministerului Finanțelor pentru titlurile de stat. Totodată, nu se va încheia nici un contract și nu se va întreprinde nici o acțiune prin care drepturile vreunui deținător de titluri de stat ar putea fi prejudiciate sau diminuate.
Art. 16. - Ministerul Finanțelor are obligația plății prompte a obligațiilor financiare aferente oricărui titlu de stat, la datele și în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune și ale prezentei convenții. Ministerul Finanțelor este legal răspunzător în numele statului român în fața deținătorilor titlurilor de stat în situația apariției viciilor de plată, așa cum sunt acestea definite în cap. 6 al prezentei convenții, cu excepția cazurilor care, conform prevederilor prezentei convenții, sunt în responsabilitatea agentului.
- Capitolul IV
- Obligațiile Băncii Naționale a României
Art. 17. - Banca Națională a României este răspunzătoare pentru îndeplinirea funcțiilor de agent de plată, înregistrare și transfer în conformitate cu prevederile prezentei convenții. Banca Națională a României va putea numi un agent care să îndeplinească aceste funcții.
Art. 18. - Banca Națională a României va organiza și va conduce vânzarea titlurilor de stat, în numele Ministerului Finanțelor, însă nu va participa în calitate de cumpărător pe piața primară. Procedurile, datele și metodele vânzării vor fi stabilite de Banca Națională a României cu consultarea prealabilă a Ministerului Finanțelor. Banca Națională a României va emite norme și regulamente privind vânzarea, transferul și răscumpărarea titlurilor de stat.
Art. 19. - Banca Națională a României va acorda consultanță și asistență tehnică Ministerului Finanțelor în conformitate cu responsabilitățile ce-i revin prin prezenta convenție, va informa permanent Ministerul Finanțelor asupra condițiilor pieței, preferințelor investitorilor și va furniza informațiile financiare și economice necesare acestuia pentru lansarea unor noi emisiuni.
Art. 20. - Banca Națională a României se obligă să prezinte la solicitarea Ministerului Finanțelor toate registrele și orice alte documente cu privire la operațiunile efectuate în aplicarea prezentei convenții. Totodată se angajează să aplice un tratament nediscriminatoriu față de oricare dintre deținători.
- Capitolul V
- Prospectul de emisiune și comunicatul oficial
Art. 21. - Ministerul Finanțelor, după consultări cu Banca Națională a României, va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, și va pune la dispoziția mass-media, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de data vânzării titlurilor de stat, un ordin al ministrului finanțelor, care va cuprinde cel puțin următoarele:
- seriile titlurilor de stat care urmează să fie emise;
- data scadenței;
- valoarea totală a emisiunii;
- valorile nominale individuale;
- modalitatea și data vânzării titlurilor de stat;
- prețul minim sau rata dobânzii maxime acceptate;
- modalitatea și data decontării titlurilor de stat achiziționate;
- agentul de plată, de înregistrare și de transfer;
- elemente ale prospectului de emisiune;
- regimul fiscal al emisiunii.
Art. 22. - După încheierea vânzărilor, în conformitate cu prevederile prezentei convenții, dar nu mai târziu de 2 zile lucrătoare, Ministerul Finanțelor va emite prospectul de emisiune, care va conține cel puțin următoarele elemente:
- baza legală a emisiunii;
- seriile titlurilor de stat care urmează să fie emise;
- data scadenței;
- valoarea totală a emisiunii;
- valorile nominale individuale;
- modalitatea și data decontării titlurilor de stat achiziționate;
- regimul fiscal al emisiunii;
- prime;
- modalitatea de răscumpărare etc.
Art. 23. - Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția Băncii Naționale a României prospectul de emisiune în vederea distribuirii către cumpărător.
Art. 24. - Ministerul Finanțelor împreună cu Banca Națională a României vor întocmi comunicatul oficial care va conține elemente referitoare la rezultatul vânzării.
Art. 25. - Banca Națională a României, în calitate de agent, va asigura distribuirea comunicatului oficial tuturor canalelor mass-media.
Art. 26. - Prezenta convenție permite Ministerului Finanțelor sau Băncii Naționale a României, precum și intermediarilor financiari să întocmească și să distribuie diverse materiale publicitare de promovare a titlurilor de stat, cu condiția ca acestea să fie corecte și conforme cu prevederile prospectului de emisiune și să fie aprobate anterior distribuirii lor astfel: cele elaborate de Ministerul Finanțelor, de către Banca Națională a României; cele elaborate de Banca Națională a României, de către Ministerul Finanțelor, iar cele elaborate de intermediari financiari, de către Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României.
- Capitolul VI
- Vicii de plată și remedierea acestora
Art. 27. - Următoarele cazuri sunt considerate și constituie vicii de plată:
- a) neplata la data scadenței sau la altă dată prevăzută a valorii nominale a unui titlu de stat;
- b) neplata la datele prevăzute a dobânzilor aferente unui titlu de stat;
- c) neplata la datele prevăzute a primelor aferente unui titlu de stat.
Art. 28. - În situația apariției viciilor de plată definite la articolul precedent, Banca Națională a României împreună cu Ministerul Finanțelor vor lua următoarele măsuri de remediere:
- a) virarea imediată a sumelor necesare acoperirii plăților scadente, din alte conturi de disponibilități ale Ministerului Finanțelor deschise la Banca Națională a României, în contul de valoare nominală și dobândă;
- b) în situația în care, după mobilizarea tuturor disponibilităților Ministerului Finanțelor la Banca Națională a României, sumele astfel constituite sunt insuficiente pentru onorarea plăților scadente, Banca Națională a României va notifica Ministerului Finanțelor, în vederea disponibilizării imediate de către acesta a sumelor necesare din alte surse (trezorerii județene, societăți bancare etc.).
Art. 29. - În situația în care, după aplicarea măsurilor de remediere prevăzute la articolul anterior, fondurile bănești sunt insuficiente pentru acoperirea integrală a plăților scadente, toate responsabilitățile asumate de Banca Națională a României în calitate de agent prin prezenta convenție încetează prin preluare simultană a acestora de către Ministerul Finanțelor și declararea publică a suspendării plăților (moratoriu).
- Capitolul VII
- Dispoziții finale
Art. 30. - Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României, ca părți semnatare, acceptă și se obligă să respecte întocmai toate prevederile și condițiile prezentei convenții; titlurile capitolelor din această convenție au un caracter indicativ.
Art. 31. - Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României vor revedea periodic aplicabilitatea prevederilor prezentei convenții și, în situația în care vor considera necesar, o vor amenda corespunzător și de comun acord. Orice amendament ulterior se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 32. - Părțile se vor angaja ca prin prevederile amendamentelor ulterioare la prezenta convenție să nu afecteze negativ interesele deținătorilor.
Art. 33. - Orice litigiu apărut între părțile semnatare în procesul aplicării prevederilor prezentei convenții se soluționează prin negocieri bilaterale în termen de 10 zile lucrătoare de la notificarea cauzei litigiului. În situația în care negocierile rămân fără rezultat, oricare dintre părți are dreptul să înainteze cazul spre soluționare organelor judecătorești competente.
Art. 34. - Prezenta convenție intră în vigoare la data semnării acesteia.
Art. 35. - Prezenta convenție a fost întocmită în două exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare dintre părțile semnatare.
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu |
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu |
Referințe
- ↑ Se anexează documente justificative (contract extern, contract de comision, ultimul decont T.V.A. și orice alte acte în sprijinul cererii).