Monitorul Oficial 225/1994

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:31, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0225 - Partea I - Vineri, 19 august year::1994

Ordonanțe ale Guvernului României

Ordonanță privind finanțarea activității de cercetare-dezvoltare pe anul 1994

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (5) din Constituția României și al art. 1 lit. d) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - (1) Se autorizează Ministerul Finanțelor să efectueze prin Banca Națională a României, care acționează, potrivit legii, ca agent al statului, un plasament financiar în limita sumei totale de 70,0 miliarde lei la Banca Comercială Română - S.A., din disponibilitățile totale ale contului trezoreriei statului, în vederea decontării lucrărilor cuprinse în Programul național de cercetare-dezvoltare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 27 din 27.01.1994, executate și recepționate până la 30.06.1994.

(2) Suma se constituie sub formă de plasamente financiare, pe măsura prezentării de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei la Banca Comercială Română - S.A. a cererilor pentru finanțarea temporară a activității de cercetare-dezvoltare, precum și pentru crearea condițiilor relansării acestui domeniu de activitate.

(3) Dobânda aferentă acestui plasament financiar se suportă din disponibilitățile fondurilor prevăzute la capitolul de cheltuieli pentru datoria publică potrivit art. 19 din Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994.

(4) Rambursarea plasamentului financiar se asigură din încasările la Fondul special pentru cercetare-dezvoltare, pe măsura realizării acestora, dar nu mai târziu de 15 decembrie 1994.

Art. 2. - (1) în vederea efectuării cheltuielilor din Fondul special pentru cercetare-dezvoltare în limita resurselor încasate la acest fond, cheltuielile aprobate prin anexa nr. 11 la Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994 pentru finanțarea activității curente pe anul 1994 se blochează în proporție de 30% din prevederile aferente anului 1994.

(2) Aceste fonduri se pot debloca începând cu luna septembrie 1994, cu aprobarea primului-ministru, în funcție de gradul de realizare a veniturilor Fondului special pentru cercetare-dezvoltare și pe baza cererilor justificate ale Ministerului Cercetării și Tehnologiei, cu avizul Ministerului Finanțelor.

(3) Ministerul Finanțelor și Ministerul Cercetării și Tehnologiei vor stabili și vor întreprinde măsuri care să asigure încasarea veniturilor Fondului special pentru cercetare-dezvoltare, acționând cu prioritate la agenții economici cu obligații mari de plată pentru achitarea sumelor restante, cât și pentru prevenirea formării de noi plăți restante.

Art. 3. - (1) Dobânda plătită de Ministerul Cercetării și Tehnologiei la plasamentul financiar efectuat conform Hotărârii Guvernului nr. 27/27.01.1994, în sumă de 5,3 miliarde lei, va fi restituită acestuia de către Ministerul Finanțelor și va fi suportată din disponibilitățile fondurilor prevăzute la capitolul de cheltuieli pentru datoria publică, potrivit art. 19 din Legea nr. 36/1994.

(2) Prin aplicarea alin. (1) de mai sus se modifică prevederile alin. 3 al art. 29 din Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994.

Art. 4. - În aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe, Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanțelor, ca organ de specialitate, va elabora norme metodologice pentru rambursarea plasamentului financiar acordat, cât și pentru recuperarea din Fondul special pentru cercetare-dezvoltare a sumelor avansate din bugetul de stat în baza prevederilor art. 17 lit. e) din Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 iulie 1994 | Nr. 30.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Ordonanță privind unele măsuri pentru organizarea activității Regiei Autonome a Lignitului Tîrgu Jiu în vederea continuării lucrărilor de exploatare a lignitului în cariere

În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit . c) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - În scopul asigurării continuării lucrărilor de exploatare a lignitului în cariere de către Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului va emite avize și acorduri de mediu pentru obiectivele miniere aflate în execuție în cadrul obiectivelor cuprinse în Programul energetic național, până la 31 decembrie 1994.

Până la termenul prevăzut la alin. 1, Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu va prezenta Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului studiul global de impact asupra mediului din bazinul carbonifer al Olteniei.

Art. 2 - Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu va elabora anual programul de execuție și de finanțare a lucrărilor de redare în circuitul agricol și forestier a terenurilor disponibilizate ca urmare a terminării exploatării obiectivelor miniere prevăzute la art. 1.

Art. 3. - Terenurile dobândite de unitățile miniere înainte de anul 1990, altele decât cele cu folosință inițială silvică, disponibilitățile din activitățile miniere, care au fost readuse în circuitul agricol și înscrise în evidența cadastrului funciar, vor fi trecute în administrarea consiliilor locale, în condițiile și cu respectarea prevederilor art. 17 alin. 6 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 36.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat


Ordonanță privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult cu venituri mici sau fără venituri și acordarea de indemnizații unor ierarhi și cadre din conducerea cultelor

În temeiul art. 107 alin.(1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - (1) Începând cu luna august 1994 se acordă, pentru 400 de posturi din unitățile de cult cu venituri mici sau fără venituri, o contribuție de la bugetul de stat, suplimentar față de cea aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 4/1993, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară.

(2) Unitățile și posturile prevăzute la alin. (1) se vor nominaliza de către conducerea centrelor de cult, potrivit criteriilor stabilite de acestea, cu acordul Secretariatului de Stat pentru Culte.

(3) Cu aceeași dată se acordă unor ierarhi și cadre cu funcții de conducere în activitățile de cult o indemnizație lunară, diferențiată, stabilită în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară și de coeficientul de ierarhizare, potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta ordonanță.

Art. 2. - Contribuția și indemnizațiile prevăzute la art. 1 se vor majora în funcție de evoluția salariului de bază minim brut pe țară.

Art. 3. - Influențele financiare care rezultă din aplicarea prevederilor art. 1 din prezenta ordonanță, inclusiv contribuția pentru asigurări sociale de stat și contribuția la fondul pentru plata ajutorului de șomaj aferente, în sumă totală de 358,3 milioane lei, se asigură în anul 1994 din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 4. - De la bugetul de stat se pot aloca, de asemenea, sume pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, precum și pentru susținerea unor acțiuni cu caracter internațional realizate de către conducerile de cult din România.

Art. 5. - Respectarea destinației fondurilor de la bugetul de stat este supusă controlului Secretariatului de Stat pentru Culte și celorlalte organe cu drept de control stabilite prin lege.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 august 1994 | Nr. 38.

Contrasemnează:

Secretariatul de Stat pentru Culte
Gheorghe Vlăduțescu,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexă

Funcțiile
din conducerea cultelor religioase pentru care se acordă o indemnizație lunară
Număr de persoane Coeficient de ierarhizare a indemnizațiilor
Patriarh 1 4,5
Șef rabin, muftiu, mitropolit, arhiepiscop, președinte uniune, prim-delegat 18 3,9
Episcop, superintendent, episcop-vicar patriarhal 27 3,6
Episcop-vicar, episcop auxiliar, arhiereu-vicar 18 3,4
Vicepreședinte uniune, delegat, vicar independent 4 1,5
Vicar administrativ, vicar general, secretar general, provicar 25 1,4
Consilier, inspector eparhial, secretar eparhial, exarh 145 1,2
Total: 238
Notă:
Indemnizațiile se calculează în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară și de coeficientul de ierarhizare.



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Finanțelor

Nr. 79/20 iunie 1994

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului

Nr. 13/N/20 iunie 1994

Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind conținutul-cadru al proiectelor - pe faze de proiectare -, al documentelor de licitație, al ofertelor și al contractelor pentru execuția investițiilor publice

În aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor și ale Hotărârii Guvernului nr. 795/1992, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 491/1993, privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului,
ministru de stat, ministrul finanțelor, și ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului emit următorul ordin:

1. În aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 12/1993, ale Hotărârii Guvernului nr. 592/1993 și ale Hotărârii Guvernului nr. 727/1993 se aprobă Normele metodologice privind conținutul-cadru al proiectelor - pe faze de proiectare -, al documentelor de licitație, al ofertelor și al contractelor pentru execuția investițiilor publice, prevăzute în anexă.

2. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă anexele nr. 1 și nr. 2, precum și prevederile legate de acestea din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 32/1993 și ordinele ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului nr. 414/D/1991 și nr. 569/D/1991.

La aceeași dată:

  • studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, caietele de sarcini și instrucțiunile pentru contractanți (ofertanți) elaborate se vor prezenta la avizare, după caz la aprobare, potrivit legilor în vigoare, conform conținutului-cadru stabilit prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 32/1993 și, respectiv, prin ordinele ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului nr. 414/D/1991 și nr. 569/D/1991.
  • licitațiile organizate și în curs de desfășurare pentru adjudecarea execuției investițiilor publice se vor finaliza pe baza prevederilor în vigoare la data organizării acestora.

3. Prezentul ordin, împreună cu normele metodologice prevăzute în anexă[1], intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial al României.

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Marin Cristea



Referințe

  1. Anexa se publică ulterior.