Monitorul Oficial 217/1991
Monitorul Oficial al României
Anul III, Nr. issue::0217 - Partea I - Marți, 29 octombrie year::1991
Diverse
Regulament privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare de către Banca Națională a României
Banca Națională a României
- Dispoziții generale
Art. 1. - În conformitate cu art. 19 lit. b) și art. 23 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României și cu art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Națională a României poate refinanța societățile bancare în condițiile prezentului regulament.
Art. 2. - Prin refinanțare bancară, Banca Națională a României furnizează lichidități societăților bancare solicitante, în conformitate cu obiectivele sale de politică monetară și de credit.
Art. 3. - Creditele de refinanțare se acordă de Banca Națională a României numai centralelor societăților bancare.
Art. 4. - Refinanțarea societăților bancare de către Banca Națională a României este o operațiune de creditare pe termen scurt, de regulă de maximum 90 de zile calendaristice, cu excepția cazurilor în care Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României decide alt termen.
Art. 5. - Cu ocazia solicitării unul credit de refinanțare, societățile bancare vor adresa o cerere în scris Direcției de credit și operații de piață din Banca Națională a României, prin care vor specifica expres tipul de refinanțare solicitat.
Art. 6. - Cererile de credit vor fi însoțite de un set de documentații, care va cuprinde elemente de fundamentare și garanțiile, diferențiate în funcție de tipul de credit de refinanțare solicitat.
Art. 7. - Pe baza documentației prezentate de societățile bancare și a altor elemente de raportare (bilanț, situația contului de profit și pierderi), Direcția de credit și operații de piață din cadrul Băncii Naționale a României va analiza cererile înaintate în corelație cu imperativele monetare și de credit ale etapei și va propune conducerii Băncii Naționale a României condițiile de acordare a tipului de credit de refinanțare solicitat.
Art. 8. - Conducerea Băncii Naționale a României decide condițiile de acordare a creditelor de refinanțare, decizia urmând a fi transmisă în scris, de către Direcția de credit și operații de piață, băncii solicitante în termen de 5 zile de la depunerea cererii.
Art. 9. - Formele de refinanțare oferite în prezent de Banca Națională a României societăților bancare sunt: liniile de credit, creditul de licitație și creditele pe termen fix. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României poate decide asupra introducerii altor forme de refinanțare a sistemului bancar pe măsura creării condițiilor de implementare a acestora, cum ar fi: rescontul, punerea în pensiune și operațiuni de vânzare-cumpărare de titluri de stat (open-market).
- Linia de credit
Art. 10. - Linia de credit este acea formă de refinanțare în cadrul căreia societatea bancară solicitantă este autorizată să preleveze succesiv sume dintr-un cont deschis de Banca Națională a României până la un anumit nivel și în cadrul unui interval de timp (scadență) prestabilite.
Art. 11. - Refinanțarea prin liniile de credit deschise de Banca Națională a României societăților bancare poate fi diminuată unilateral, din imperative de politică monetară și de credit, cu un preaviz de 5 zile lucrătoare.
Art. 12. - Banca Națională a României poate sista necondiționat, unilateral și fără preaviz utilizarea unei linii de credit, în cazuri de încălcare de către societățile bancare a obligațiilor legale sau a prevederilor prezentului regulament.
Art. 13. - Rata dobânzii pentru linia de credit se stabilește de conducerea Băncii Naționale a României și reprezintă în etapa actuală nivelul de referință pentru operațiunile de refinanțare a sistemului bancar de către Banca Națională a României.
Art. 14. - Dobânda aferentă se calculează la soldul angajamentelor zilnice efective și se plătește la scadență; atunci când scadența este mai mare de 30 de zile calendaristice, dobânda aferentă se plătește lunar.
Art. 15. - Banca Națională a României poate modifica, fără preaviz, rata dobânzii la liniile de credit, inclusiv la cele în curs de derulare.
Art. 16. - Banca Națională a României poate decide perceperea unui comision pentru deschiderea liniilor de credit, proporțional cu volumul și scadența acestora; comisionul va fi exprimat în termenii unei dobânzi anuale.
- Creditul de licitație
Art. 17. - Creditul de licitație este acea formă de refinanțare acordată de Banca Națională a României societăților bancare, în cadrul căreia rata dobânzii este determinată de raportul dintre cerere și ofertă în ședința de licitație.
Art. 18. - Suma disponibilizată, scadența și rata minimă a dobânzii de participare sunt stabilite de conducerea Băncii Naționale a României în conformitate cu imperativele și coordonatele politicii monetare și de credit ale etapei respective; rata minimă a dobânzii de participare la licitații va fi corelată cu nivelul ratei dobânzii la liniile de credit în derulare, nivel de referință pentru operațiunile de refinanțare a sistemului bancar de către Banca Națională a României.
Art. 19. - Toate societățile bancare pot participa la licitațiile de credit în condițiile și conform normelor emise de Banca Națională a României în aplicarea prezentului regulament.
Art. 20. - Dobânda aferentă se va calcula proporțional cu suma obținută și termenul de rambursare și se va plăti la scadență; atunci când scadența este mai mare de 30 de zile calendaristice, dobânda aferentă se va plăti lunar.
- Creditul pe termen fix
Art. 21. - Creditul pe termen fix este o formă cu totul specială de refinanțare, cu scadență maximă de 30 de zile calendaristice, acordată de Banca Națională a României acelor societăți bancare aflate în situații limită.
Art. 22. - Condițiile de acordare a refinanțării prin credite pe termen fix sunt stabilite de conducerea Băncii Naționale a României.
Art. 23. - Dobânda aferentă se calculează proporțional cu suma acordată și termenul de rambursare și se va plăți la scadență. În cazul rambursării integrale în avans, dobânda aferentă se va calcula la suma totală și la durata efectivă a creditului.
- Dispoziții finale
Art. 24. - Pentru creditele de refinanțare primite de la Banca Națională a României, societățile bancare sunt obligate să raporteze Direcției de credit și operații de piață informațiile solicitate de aceasta.
Art. 25. - Prezentul regulament abrogă orice alte dispoziții anterioare în materie ale Băncii Naționale a României privind refinanțarea societăților bancare.
Norme de desfășurare a licitațiilor de refinanțare
Banca Națională a României
1. Banca Națională a României, conform art. 19 din Regulamentul privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare, organizează licitații de refinanțare.
2. În vederea desfășurării ședințelor de licitații, Direcția de credit și operații de piață din Banca Națională a României va comunica oficial băncilor condițiile licitației, respectiv:
- data desfășurării licitației;
- suma totală disponibilizată;
- scadența;
- rata minimă a dobânzii de participare la licitație;
- suma totală minimă de participare;
- alte elemente ale licitației.
- Cererea de participare
3. Societatea bancară interesată în participarea la licitație va înainta în scris Băncii Naționale a României, respectiv Direcției de credit și operații de piață, o cerere de participare care va cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele elemente de fond și de formă:
- cel mult 3 opțiuni pentru sume și rate ale dobânzii diferite;
- suma cumulată a opțiunilor nu va depăși 50% din suma totală disponibilizată de Banca Națională a României;
- nivelul ratelor dobânzilor pentru opțiunile formulate va fi cel puțin egal cu nivelul ratei minime a dobânzii anunțate de Banca Națională a României;
- data licitației pentru care a fost întocmită cererea;
- cererea va fi înaintată la Banca Națională a României într-un plic sigilat și ștampilat, ce va purta elementele de identificare a solicitantului, precum și mențiunea „pentru licitația din data ............”;
- cererea va purta antetul societății bancare solicitante și va fi semnată de conducătorii legali conform art. 4 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară;
- cererea va fi datată.
4. Cererile de participare care nu vor respecta condițiile de mai sus vor fi nule de drept.
5. Plicul conținând cererea de participare la licitație va fi depus, de către un delegat al societății bancare solicitante, la Direcția de credit și operații de piață din Banca Națională a României, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data licitației.
Delegatul societății bancare solicitante și înlocuitorul acestuia (pentru situații excepționale) vor fi nominalizați în prealabil Băncii Naționale a României cu elemente de identificare corespunzătoare, inclusiv specimene de semnătură.
6. În momentul predării plicului conținând cererea de participare la licitație se va întocmi o adeverință de primire, în două exemplare, ce va fi semnată de către un reprezentant al Direcției de credit și operații de piață și delegatul societății bancare solicitante. Originalul va fi remis delegatului societății bancare solicitante.
7. După înmânarea adeverinței de primire plicul nu mai poate fi retras.
- Comisia de licitație
8. În vederea desfășurării licitațiilor pentru credite de refinanțare va fi organizată o comisie de licitație compusă din personal al Băncii Naționale a României, respectiv:
- președinte - directorul sau directorul adjunct al Direcției de credit și operații de piață;
- membru asistent - șeful Serviciului credite din cadrul Direcției de credit și operații de piață;
- secretar - șeful Serviciului operații de piață.
În situația absenței unui membru al comisiei de licitație, acesta va putea fi înlocuit, prin decizie, de către conducerea Direcției de credit și operații de piață.
La lucrările comisiei de licitație va putea participa, în calitate de observator, un reprezentant al societăților bancare solicitante, invitat de Banca Națională a României (prin rotație).
9. Comisia de licitație va avea următoarele atribuții:
Președintele conduce lucrările comisiei, verifică modul de adjudecare a sumei disponibilizate, semnează procesul-verbal încheiat la finele ședinței și comunicatul oficial ce va fi făcut public.
Membrul asistent al comisiei de licitație participă împreună cu secretarul la determinarea rezultatului licitației.
Secretarul comisiei de licitație deschide plicurile primite de la societățile bancare participante, în ziua licitației, în prezența tuturor membrilor comisiei și a reprezentantului societăților bancare participante, și verifică respectarea condițiilor de formă și de fond prevăzute la pct. 3 privind cererea de participare; anulează cererile necorespunzătoare, urmând ca la finele ședinței de licitație să notifice în scris solicitanților respinși motivul respingerii cererii; împreună cu membrul asistent determină rezultatul licitației; întocmește procesul-verbal la finele ședinței de licitație și redactează comunicatul oficial ce va fi făcut public.
Membrii comisiei, împreună cu reprezentantul societăților bancare participante, semnează procesul-verbal întocmit la finele ședinței de licitație.
Comunicatul oficial ce urmează a fi dat publicității va fi semnat de către președintele comisiei de licitație și de către guvernatorul Băncii Naționale a României sau înlocuitorul legal al acestuia.
- Desfășurarea licitației
10. Ședința de licitație pentru credite de refinanțare se deschide de către președintele comisiei de licitație, în prezența membrilor comisiei și a reprezentantului societăților bancare participante.
11. Secretarul comisiei, în prezența celorlalți membri și a reprezentantului societăților bancare participante, deschide plicurile ce conțin cererile de participare la licitație și verifică îndeplinirea condițiilor de formă și de fond.
12. Secretarul comisiei întocmește, împreună cu membrul asistent al comisiei, centralizatorul cererilor, ordonându-le descrescător după nivelul ratei dobânzii licitate, începând cu cea maximă.
13. Pe baza listei centralizatoare astfel întocmite comisia va stabili rezultatul licitației.
14. Nivelul de închidere a licitației se va găsi pe lista centralizatoare în dreptul acelui nivel al ratei dobânzii unde suma disponibilizată de Banca Națională a României va fi acoperită integral sau parțial cu valoarea cererii cumulate descrescător.
15. Nivelul va fi marcat pe listă cu o linie roșie, în dreptul căreia vor semna președintele și secretarul comisiei.
- Comunicarea rezultatului și executarea cererilor câștigătoare
16. Secretarul comisiei, pe baza rezultatului astfel obținut, întocmește procesul-verbal și comunicarea oficială ce va fi dată publicității, cu semnăturile prevăzute anterior.
17. Procesul-verbal și comunicarea oficială vor cuprinde următoarele elemente:
- data licitației;
- suma disponibilizată de Banca Națională a României;
- suma acoperită de cerere;
- rata minimă a dobânzii de participare;
- membrii comisiei;
- volumul total al cererii;
- nivelul minim și maxim al ratei dobânzii licitate;
- numărul de participanți;
- nivelul ratei dobânzii la care cererea satisface oferta;
- rata medie a dobânzii la care a fost adjudecată oferta;
- alte elemente.
18. Pe baza elementelor de mai sus, secretarul comisiei va întocmi o notă către Direcția contabilității generale din Banca Națională a României, în vederea acordării efective a creditului câștigătorilor licitației.
Acordarea creditului va avea la bază trei principii esențiale:
- fiecare participant câștigător va primi creditul la nivelul dobânzii la care a licitat, pentru fiecare opțiune în parte;
- opțiunile câștigătoare sunt irevocabile;
- în cazul existenței, la nivelul de închidere, a mai multor solicitanți câștigători se va aplica principiul proporționalității între aceștia.
19. Banca Națională a României își rezervă dreptul de a modifica ulterior prezentele norme de participare la licitațiile de credit de refinanțare.
Norme privind autorizarea societăților bancare
Banca Națională a României
- În temeiul prevederilor:
- articolului 5 „societățile bancare, persoane juridice române, se pot constitui și funcționa numai pe baza autorizației eliberate de Banca Națională a României”;
- articolului 6 „documentația care trebuie prezentată pentru solicitarea autorizației și condițiile în care aceasta poate fi acordată vor fi stabilite prin norme de către Banca Națională a României”;
- articolului 14: exercitarea profesiunii bancare și operațiunile de bancă ale filialelor și sucursalelor societăților bancare, persoane juridice străine, sunt supuse autorizării Băncii Naționale a României, în concordanță cu politica acesteia față de activitatea băncilor străine în România din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară,
- Banca Națională a României emite prezentele norme:
1. Societățile bancare pot să se constituie și să funcționeze pe teritoriul României numai dacă au obținut, în prealabil, autorizația Băncii Naționale a României.
2. Formalitățile prevăzute la art. 3, art. 4, art. 9, art. 10, art. 22 și art. 24 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale pot fi îndeplinite numai cu condiția prezentării autorităților competente, în original sau în copie autentificată, a autorizației eliberate de Banca Națională a României.
3. Cererea de autorizare se adresează Băncii Naționale a României, împreună cu dosarul care trebuie să conțină următoarele documente și informații:
a) Proiectele de contract de societate și de statut, în cazul societăților bancare persoane juridice române.
Pentru sucursalele societăților bancare persoane juridice străine, se vor comunica denumirea, sediul sucursalei, capitalul de dotare, precum și statutul sau alte acte dovedind denumirea, forma juridică, sediul social și modul de funcționare al băncii străine.
b) Repartiția acțiunilor sau părților sociale, precum și a drepturilor de vot.
Persoanele fizice sau juridice care intenționează să dețină cel puțin 5% din capitalul social sau din drepturile de vot trebuie să comunice informațiile precizate în anexa nr. 2[1] la prezentele norme.
c) Numele a cel puțin două persoane care sunt propuse să asigure orientarea efectivă a societății bancare, precum și alte informații precizate în anexa nr. 1[1] la prezentele norme, din care să rezulte onorabilitatea, experiența și calificarea profesională a acestora. În plus, conducătorii propuși vor depune câte un certificat de cazier judiciar.
Pentru conducătorii care și-au stabilit reședința în România de mai puțin de cinci ani, certificatul de cazier judiciar va fi înlocuit sau completat cu un document echivalent eliberat de autoritățile competente din țara lor de origine sau din țara în care au avut stabilită reședința anterior, care să ateste că cel interesat nu este supus, în conformitate cu legislația din țara respectivă, unei interdicții de a conduce o societate bancară.
În cazul sucursalei unei societăți bancare, persoană juridică străină, se va comunica documentul autentic prin care aceasta din urmă împuternicește doi conducători care să o angajeze legal în România.
d) Identitatea membrilor organelor deliberative; în cazul societăților de persoane, și identitatea asociaților care nu participă la conducere. Vor fi depuse, pentru fiecare dintre aceștia, un curriculum vitae și un certificate de cazier judiciar.
Dacă este cazul, se aplică și prevederile de la lit. c) alin. 2.
e) Identitatea cenzorilor propuși. Vor fi depuse pentru fiecare un curriculum vitae, un certificat de cazier judiciar și o declarație din care să rezulte că aceștia nu se află în vreuna din situațiile prevăzute la art. 112 lit. a) și b) din Legea nr. 31/1990.
Dacă este cazul, se aplică și prevederile de la lit. c) alin. 2.
f) în cazul în care persoana juridică pentru care se cere autorizarea este deja constituită, descrierea activității și prezentarea ultimelor sale trei rapoarte anuale (bilanțuri).
În cazul unei sucursale din România a unei societăți bancare străine, aceasta din urmă va comunica ultimele sale trei rapoarte anuale, precum și o descriere a activității sale. De asemenea, se va transmite o declarație scrisă a autorității străine de supraveghere, din care să rezulte că aceasta este de acord cu stabilirea unei sucursale în România.
g) Program de activitate, care va cuprinde:
- tipul și denumirea activităților prevăzute a fi desfășurate de societatea bancară;
- compoziția clientelei pe care societatea bancară își propune să o atragă;
- natura resurselor financiare utilizate;
- structura organizatorică a societății bancare, cu precizarea numărului și a repartiției personalului pe funcții;
- estimarea principalelor posturi de bilanț și a contului de profit și pierderi pentru următoarele trei exerciții financiare.
4. Personalul Băncii Naționale a României este obligat, prin lege, să păstreze secretul profesional; informațiile care îi sunt comunicate în aplicarea prezentelor norme sunt păstrate strict confidențial.
Direcția de reglementare și supraveghere bancară din cadrul Băncii Naționale a României va confirma primirea cererii, data primirii marcând momentul din care începe să curgă termenul prevăzut la pct. 6 și va instrumenta dosarele prezentate.
Dosarul, împreună cu nota de prezentare, va fi transmis Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României.
Pentru ca un dosar să fie acceptat la prezentare este necesar ca el să conțină toate informațiile prevăzute la pct. 3 și ca instrumentarea lui să se fi putut încheia cel puțin cu două săptămâni înainte de data ședinței consiliului de administrație pe a cărei ordine de zi urmează a fi înscris. În cazuri excepționale, guvernatorul Băncii Naționale a României poate decide reducerea acestei perioade.
5. Persoanele care intenționează să solicite sau care au solicitat autorizarea unei societăți bancare vor păstra confidențialitatea dosarului lor atât timp cât Banca Națională a României nu s-a pronunțat asupra acestuia.
6. Banca Națională a României decide cu privire la autorizarea unei societăți bancare în termen de cel mult șase luni de la primirea cererii sau, dacă aceasta este incompletă, în termen de cel mult 6 luni de la transmiterea de către solicitant a informațiilor necesare luării deciziei, dar nu mai mult de 12 luni de la primirea cererii.
7. Decizia de autorizare a unei societăți bancare este emisă sub condiția suspensivă a constituirii efective a acesteia conform modalităților prevăzute în documentația prezentată. Această decizie condițională va produce efecte la data comunicării prin care Banca Națională a României va informa societatea bancară că, în urma constituirii sale, autorizarea este definitivă.
Comunicarea prevăzută la alin. 1 va fi făcută după primirea și verificarea de către Banca Națională a României a următoarelor documente:
- a) copie autentificată a statutului și/sau a contractului de societate;
- b) copie autentificată a certificatului depozitarului fondurilor destinate să constituie capitalul social;
- c) copie autentificată a certificatului registrului comerțului din care rezultă înmatricularea societății bancare;
- d) informare cu privire la:
- repartiția capitalului social;
- componența consiliului de administrație, a comitetului de direcție și identitatea cenzorilor;
- numele președintelui societății bancare și al celorlalți conducători care asigură orientarea efectivă a activității acesteia, pentru care se vor alătura scrisoarea și informațiile cerute în anexa nr. 1 la prezentele norme.
- e) un extras al Monitorului Oficial al României în care s-a făcut publicitatea constituirii societății bancare; pentru perioada 1991-1992, este suficientă dovada că a fost solicitată efectuarea acestei publicități.
8. Banca Națională a României va respinge cererea de autorizare dacă:
- a) dosarul este incomplet la încheierea termenului prevăzut la pct. 6;
- b) capitalul social sau capitalul de dotare al sucursalelor deschise în România de societăți bancare străine este mai mic decât nivelul minim stabilit de Banca Națională a României;
- c) forma juridică este inadecvată activității prevăzute sau este oprită de lege;
- d) societatea bancară nu are aptitudinea de a-și realiza obiectivele de dezvoltare în condiții compatibile cu buna funcționare a sistemului financiar și care să asigure clientelei o siguranță satisfăcătoare;
- e) persoanele vizate la pct. 3, lit. c), d) și e) nu au onorabilitatea necesară, calificarea și experiența adecvate funcției lor;
- f) calitatea acționarilor și/sau a asociaților care dețin o participare pentru care este necesară obținerea unei autorizații prealabile nu corespunde nevoii garantării unei gestiuni sănătoase și prudente a băncii.
9. Banca Națională a României poate retrage autorizația de funcționare unei societăți bancare atunci când:
- a) societatea bancară renunță în mod expres la ea, nu o folosește o perioadă de 12 luni de la acordare sau nu-și mai exercită activitatea de cel puțin 6 luni;
- b) societatea bancară încalcă în mod grav sau repetat dispozițiile Legii privind activitatea bancară sau normele emise în aplicarea acesteia;
- c) societatea bancară nu mai îndeplinește condițiile cărora le este subordonată autorizarea;
- d) autorizația a fost obținută urmare a unor declarații false sau prin orice alt mijloc ilegal;
- e) societatea bancară nu respectă condițiile prevăzute în autorizație;
- f) autoritatea competentă din țara în care are sediul social societatea bancară ce a deschis o sucursală în România i-a retras acesteia autorizația de funcționare ca societate bancară;
- g) societatea bancară nu mai oferă garanția că își va putea îndeplini obligațiile față de creditorii săi și, în special, nu mai asigură siguranța fondurilor ce i-au fost încredințate;
- h) societatea bancară nu își achită obligațiile fiscale.
10. Retragerea autorizației unei societăți bancare se publică în Monitorul Oficial al României.
11. Societatea bancară sau sucursala deschisă în România de o societate bancară străină a cărei autorizație a fost retrasă intră în lichidare.
În perioada de lichidare, societatea bancară sau sucursala respectivă:
- rămâne sub controlul Băncii Naționale a României;
- poate efectua numai operațiunile strict necesare lichidării;
- nu poate folosi calitatea sa de societate bancară altfel decât precizând că se află în lichidare.
12. Deciziile de refuz și, respectiv, de retragere a autorizației unei societăți bancare trebuie și fie motivate și se vor comunica părților interesate.
13. Prezentele norme se aplică societăților bancare, persoane juridice române și străine, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.
14. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.
Norme privind capitalul minim al societăților bancare
Banca Națională a României
- Art. 6. alin. 2 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară prevede că Banca Națională a României va stabili norme privind volumul minim al capitalului social și cota minimă de vărsăminte în momentul subscrierii, care nu poate fi mai mică de 50%, precum și perioada de subscriere.
- În temeiul acestei prevederi legale, Banca Națională a României emite următoarele norme:
1. Capitalul social subscris al unei societăți bancare nu poate fi mai mic de 700 milioane lei.
2. Capitalul social al unei societăți bancare trebuie să fie subscris integral și să fie vărsat, la momentul constituirii, într-o cotă de cel puțin 50% din valoarea acțiunilor subscrise de fiecare acționar, respectiv din valoarea părților sociale subscrise de fiecare asociat, restul urmând să fie vărsat cel mai târziu în termen de doi ani de la data constituirii societății bancare, astfel:
- 10% în primul semestru;
- 20% în al doilea semestru;
- 30% în al treilea semestru;
- 40% în al patrulea semestru.
Societățile bancare pot cere plata vărsământului datorat într-un termen mai scurt.
3. Perioada de subscriere a capitalului social, în cazul în care societatea bancară se constituie prin subscripție publică, nu poate fi mai mare de șase luni.
4. Banca Națională a României va modifica, oricând va considera necesar, limita minimă a capitalului social subscris de societățile bancare, precum și cota de vărsământ.
5. Societățile bancare existente la data emiterii prezentelor norme se vor conforma prevederilor acestora în termen de șase luni de la data intrării lor în vigoare.
6. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.