Monitorul Oficial 122/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 iulie 2011 12:34, autor: Gall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0122 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::122 - Partea I - Vineri, 5 iunie year::1992 == Hotărâri ale G...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::122 - Partea I - Vineri, 5 iunie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind numirea unui consul general

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Domnul Ilie Spătaru se numește în funcția de consul general - șef al Consulatului General al României de la Milano.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 mai 1992 | Nr. 267.

Contrasemnează:
Ministrul afacerilor externe,
Adrian Năstase


Hotărâre privind aprobarea propunerii de concesionare și a caietului de sarcini pentru un teren situat în Portul Bazinul Nou - Galați

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă propunerea de concesionare și caietul de sarcini al concesiunii având ca obiect un teren cu suprafața de 40.000 mp situat în zona aval a Portului Bazinul Nou - Galați, aflat în administrarea Regiei Autonome „Administrația Porturilor Dunării Maritime” Galați.

Durata concesiunii este de 20 de ani și are ca obiect construirea unui depozit portuar pentru produse chimice și petrochimice lichide.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 mai 1992 | Nr. 268.

Contrasemnează:
Ministrul transporturilor,
Traian Băsescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea



Ordine

Ordinul Nr. 225 pentru aprobarea procedurii de eliberare a avizului și autorizației de prevenire și stingere a incendiilor

Ministerul de Interne

Având în vedere prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor,
în temeiul prevederilor art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului de Interne, emit următorul ordin:
Capitolul I
Procedura de eliberare a avizului de prevenire și stingere a incendiilor

Art. 1. - Avizul de prevenire și stingere a incendiilor este actul emis de inspecția teritorială de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri, în urma verificării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor propuse de investitor pentru îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 51/1992.

Art. 2. - Avizul de prevenire și stingere a incendiilor se solicită în scris de către investitor (persoană fizică sau persoană juridică), direct sau prin împuternicit, la inspecția teritorială de prevenire a incendiilor în a cărei zonă de responsabilitate urmează să se execute clădiri sau spații noi, precum și dezvoltări, modernizări sau schimbări de destinație la cele existente, din categoriile stabilite.

Art. 3. - Pentru eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor, investitorul depune la inspecția teritorială de prevenire a incendiilor:

a) cerere tip pentru eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor, prevăzută în anexa nr. 1;

b) documentația tehnică necesară eliberării avizului de prevenire și stingere a incendiilor (două exemplare), care va cuprinde:

  • memorii tehnice pentru fiecare specialitate de proiectare în parte, care să vizeze îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor;
  • piesele desenate, întocmite pentru obținerea autorizației de construire;
  • alte piese scrise sau desenate pe care le consideră necesare.

În situația în care este elaborată documentația tehnico-economică de investiție, pentru eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor se prezintă, în dublu exemplar, piesele scrise și desenate, în care sunt prevăzute măsurile de protecție împotriva incendiilor, corespunzătoare cerințelor esențiale stabilite.

Art. 4. - Inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor eliberează avizul de prevenire și stingere și incendiilor, prevăzut în anexa nr. 2, atunci când constată că măsurile de protecție propuse sunt de natură să asigure limitarea propagării incendiilor, căile de evacuare a persoanelor, dotările și echipările cu mijloace, dispozitive și instalații de semnalizare și stingere necesare, posibilitățile de alimentare cu apă în caz de incendiu și cu energie a consumatorilor aferenți sistemelor de protecție prevăzute, precum și componența și dotarea formației civile de pompieri ori folosirea altor forme de prestare a acestei activități de prevenire și stingere a incendiilor.

Art. 5. - Dacă în termen de 2 ani de la eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor nu au fost începute lucrările de execuție, precum și atunci când se preconizează modificarea condițiilor în care acesta s-a eliberat, investitorul este obligat să solicite eliberarea unui nou aviz de prevenire și stingere a incendiilor.

Capitolul II
Procedura de eliberare a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor

Art. 6. - Autorizația de prevenire și stingere a incendiilor este actul emis de inspecția teritorială de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri, prin care se certifică realizarea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor la darea în exploatare a clădirilor și spațiilor, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 51/1992.

Art. 7. - Autorizația de prevenire și stingere a incendiilor se solicită în scris de către proprietar (persoană fizică sau juridică), direct sau prin împuternicit, la inspecția teritorială de prevenire a incendiilor în a cărei zonă de responsabilitate este amplasată clădirea sau spațiul respectiv, cu cel puțin 30 de zile înainte de darea în exploatare.

Art. 8. - Pentru eliberarea autorizației de prevenire și stingere a incendiilor, proprietarul depune la inspecția teritorială de prevenire a incendiilor:

a) cerere tip pentru eliberarea autorizației de prevenire și stingere a incendiilor, prevăzută în anexa nr. 3;

b) documentația justificativă necesară eliberării autorizației de prevenire și stingere a incendiilor (două exemplare).

Art. 9. - Documentația justificativă necesară eliberării autorizației de prevenire și stingere a incendiilor cuprinde actele doveditoare a modului în care sunt îndeplinite cerințele esențiale de protecție împotriva incendiilor și care pot fi:

  • piese scrise și desenate ale documentației tehnico-economice de investiție referitoare la realizarea măsurilor necesare de prevenire și stingere a incendiilor;
  • procese-verbale întocmite de responsabilii tehnici atestați pentru urmărirea execuției;
  • notificarea modificărilor și completărilor intervenite pe parcursul execuției lucrărilor;
  • documente de control întocmite de către organele de specialitate ale administrației publice locale;
  • buletine de încercare a comportării la foc sau de determinare a eficienței protecțiilor folosite;
  • declarație privind terminarea execuției lucrărilor de protecție prevăzute a se realiza.

Art. 10. - Inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor eliberează autorizația de prevenire și stingere a incendiilor, prevăzută în anexa nr. 4, atunci când constată îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor, la darea în exploatare a clădirilor și spațiilor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 51/1992.

Autorizația de prevenire și stingere a incendiilor se poate elibera pentru întreaga clădire sau pentru o parte din aceasta care poate funcționa independent în condiții de siguranță.

Art. 11. - Proprietarul este obligat să confirme inspecției teritoriale de prevenire a incendiilor, cu minimum 3 zile înainte, data la care pot fi verificate pe teren condițiile de autorizare a cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor.

Art. 12. - În cazul în care, la data comunicată, inspecția teritorială de prevenire a incendiilor constată ca nu sunt realizate cerințele esențiale de protecție împotriva incendiilor, comunică în scris proprietarului cele constatate.

Art. 13. - Proprietarul este obligat să solicite o nouă autorizație de prevenire și stingere a incendiilor înainte de efectuarea unor modificări ale condițiilor care au stat la baza eliberării autorizației pe care o deține.

Atunci când întrerupe activitatea pentru care au fost autorizate cerințele esențiale de protecție împotriva incendiilor, proprietarul este obligat să înștiințeze, în scris, inspecția teritorială de prevenire a incendiilor.

Capitolul III
Dispoziții comune

Art. 14. - Cererile privind eliberarea avizului sau autorizației de prevenire și stingere a incendiilor și documentațiile anexate se înregistrează, în ordinea primirii lor, la inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor, care au obligația să țină evidența și să păstreze secretul datelor pe care le cuprind.

Art. 15. - Dacă, din analiza cererii și a documentației prezentate, inspecția teritorială de prevenire a incendiilor constată că acestea nu cuprind datele și documentele stabilite prin prezenta procedură, în termen de 10 zile de la data înregistrării restituie solicitantului întreaga documentație pentru completare.

Art. 16. - În vederea eliberării avizelor și autorizațiilor de prevenire și stingere a incendiilor, inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor pot cere solicitantului date și precizări asupra măsurilor de protecție necesare.

În astfel de cazuri, termenul de eliberare a avizului sau autorizației de prevenire și stingere a incendiilor se prelungește cu perioada de timp corespunzătoare.

Art. 17. - Eliberarea avizului sau autorizației de prevenire și stingere a incendiilor se refuză motivat, atunci când inspecția teritorială de prevenire a incendiilor constată că nu sunt îndeplinite cerințele esențiale de protecție împotriva incendiilor, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 51/1992.

Art. 18. - Inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor, atunci când constată unele nerealizări ale măsurilor organizatorice sau de dotare specifică, care nu afectează grav îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor, eliberează avize și autorizații de prevenire și stingere a incendiilor, precizând condițiile și termenele de îndeplinire.

Art. 19. - Contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentațiilor prezentate și efectuarea verificărilor necesare se calculează conform prevederilor legale în vigoare. La eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor și a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor, solicitantul este obligat să achite suma respectivă și să prezinte emitentului chitanța.

Art. 20. - În termenul legal, inspecția teritorială de prevenire a incendiilor eliberează solicitantului, direct sau prin poștă, cu confirmare de primire, originalul avizului sau autorizației de prevenire și stingere a incendiilor și restituie un exemplar din documentația vizată spre neschimbare.

Cererea, copia avizului și/sau a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor și un exemplar din documentație se păstrează la emitent.

Art. 21. - Solicitantul este obligat să păstreze în bune condiții avizul, respectiv autorizația de prevenire și stingere a incendiilor și documentațiile vizate spre neschimbare, pe toată durata lor de valabilitate, și să le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.

O copie a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor va fi afișată într-un loc vizibil din clădirea sau spațiul respectiv.

Art. 22. - Inspecțiile teritoriale de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri vor lua măsuri pentru executarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 23. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Ministrul de interne,
Victor Babiuc
București, 22 mai 1992.


Anexa Nr. 1

Către

Grupul de pompieri al județului ..........................
Inspecția pentru prevenirea incendiilor
Cerere pentru eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor

Subsemnatul ..................................., cu domiciliul/sediul în județul ..................., municipiul/orașul/comuna ............................., sectorul/satul ................................, cod poștal ............., str. ................................. nr. ........, bl. ......., sc. ...., et. ...., ap. ...., telefon .................., în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 51/1992, solicit eliberarea avizului de prevenire și stingere a incendiilor la măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prevăzute pentru îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție în proiectul lucrării ................................................................ ................................................................ ..............................................................., situate în județul ....................., municipiul/orașul/comuna ........................., sectorul/satul ....................., cod poștal ................, str. ............................., nr. ....., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. .....

Proiectul lucrării a fost elaborat de ................................................................ cu sediul în județul .................., municipiul/orașul/comuna ......................., sectorul/satul .................., cod poștal ............., str. ..........................., nr. ......

Verificarea proiectului pentru exigența esențială privind siguranța la foc „C” a fost efectuată de:

  1. ..............................................................
  2. ..............................................................

Anexez prezentei cereri documentația tehnică în două exemplare.

Sunt de acord să achit contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentației și efectuarea verificărilor necesare.

Declar pe proprie răspundere că datele menționate în prezenta cerere sunt exacte și mă angajez să respect prevederile cuprinse în avizul de prevenire și stingere a incendiilor și în documentația vizată spre neschimbare.

Data .................. Semnătura .....................


Anexa Nr. 2

Grupul de pompieri al județului .......................

Inspecția pentru prevenirea incendiilor

Aviz de prevenire și stingere a incendiilor
Nr. ........... din .................. 199...

Ca urmare a cererii adresate de .........................., cu domiciliul/sediul în județul ........................, municipiul/orașul/comuna ........................, sectorul/satul ..........................., cod poștal ............., str. ..................., nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., înregistrată la nr. ......... din ............... 199...,

în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor,

se avizează măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pentru îndeplinirea cerințelor esențiale de protecție prevăzute în proiectul lucrării ............................................................... ............................................................... amplasate în județul ...................., municipiul/orașul/comuna ......................, sectorul/satul ......................, cod poștal ............., str. ......................, nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., cu/fără următoarele condiții:

................................................................ ................................................................ ................................................................

Termen de îndeplinire ........................... 199...

Proiectul lucrării a fost elaborat de ......................................, cu sediul în județul ..........................., municipiul/orașul/comuna ..........................., sectorul/satul ..........................., cod poștal .............., str. ..........................., nr. ....., telefon .................

Prezentul aviz de prevenire și stingere a incendiilor este valabil 2 ani de la data eliberării.

Documentația tehnică vizată spre neschimbate face parte integrantă din prezentul aviz de prevenire și stingere a incendiilor.

Nerespectarea prevederilor avizului de prevenire și stingere a incendiilor și ale documentației tehnice vizate spre neschimbare atrage pierderea valabilității avizului și se sancționează conform prevederilor legii.

Șeful inspecției,                       Inspector de specialitate,


Contravaloarea serviciului prestat, în valoare de .............. lei, a fost achitată conform chitanței nr. .............. din ................ 199...

Prezentul aviz a fost transmis direct solicitantului .............................................................. semnătura ...................... /prin poștă la data de ................. 199...., însoțit de un exemplar din documentația tehnică vizată spre neschimbare.

Titularul avizului de prevenire și stingere a incendiilor este obligat:

  1. Să solicite eliberarea unui nou aviz de prevenire și stingere a incendiilor, dacă, în termenul de valabilitate stabilit, nu începe execuția lucrărilor.
  2. Să anunțe începerea lucrărilor de execuție la inspecția teritorială de prevenire a incendiilor.
  3. Să respecte întocmai măsurile prezentate la avizare și să îndeplinească în termen condițiile stabilite prin avizul de prevenire și stingere a incendiilor.
  4. Să păstreze avizul de prevenire și stingere a incendiilor și documentația tehnică vizată spre neschimbare și să le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.


Anexa Nr. 3

Către

Grupul de pompieri al județului ..........................
Inspecția pentru prevenirea incendiilor

Cerere pentru eliberarea autorizației de prevenire și stingere a incendiilor

Subsemnatul ............................................., cu domiciliul/sediul în județul ........................... municipiul/orașul/comuna ............................., sectorul/satul ................................, cod poștal ............, str. .................................., nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., telefon .................., în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 51/1992, solicit eliberarea autorizației de prevenire și stingere a incendiilor pentru realizarea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor în vederea dării în exploatare a ............................................................... ............................................................... din județul ..................., municipiul/orașul/comuna ......................, sectorul/satul ....................., cod poștal ..........., str. ..........................., nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., telefon ..............., începând cu data de ................. 199....

Proiectul lucrării a fost elaborat de ................................................................ cu domiciliul/sediul în județul ......................., municipiul/orașul/comuna .........................., sectorul/satul ..........................., str. ..........................., nr. ...., și s-a eliberat avizul de prevenire și stingere a incendiilor cu nr. ................. din ..........................

Anexez prezentei cereri documentația justificativă în două exemplare.

Sunt de acord să achit contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentației și efectuarea verificărilor necesare.

Declar, pe proprie răspundere, că datele menționate în prezenta cerere sunt exacte și mă angajez să respect prevederile cuprinse în autorizația de prevenire și stingere a incendiilor și în documentația justificativă vizată spre neschimbare.

Data ....................., Semnătura .....................


Anexa Nr. 4

Grupul de pompieri al județului .......................

Inspecția pentru prevenirea incendiilor

Autorizație de prevenire și stingere a incendiilor
Nr. ........... din .................. 199...

Ca urmare a cererii adresate de .........................., cu domiciliul/sediul în județul ........................, municipiul/orașul/comuna ........................, sectorul/satul ..........................., cod poștal ............., str. ..................., nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., înregistrată la nr. ......... din ............... 199...,

în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor,

se autorizează realizarea cerințelor esențiale de protecție împotriva incendiilor la darea în exploatare a ............................................................... ............................................................... din județul ...................., municipiul/orașul/comuna ......................, sectorul/satul ......................, cod poștal ............., str. ......................, nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., cu/fără următoarele condiții:

................................................................ ................................................................ ................................................................

Termen de îndeplinire ........................... 199...

Proiectul lucrării a fost elaborat de ......................................, cu sediul în județul ..........................., municipiul/orașul/comuna ..........................., sectorul/satul ..........................., cod poștal .............., str. ..........................., nr. ....., telefon .................

Documentația justificativă vizată spre neschimbate face parte integrantă din prezenta autorizație de prevenire și stingere a incendiilor.

Nerespectarea prevederilor autorizației de prevenire și stingere a incendiilor și ale documentației justificative vizate spre neschimbare conduce la retragerea autorizației și se sancționează conform prevederilor legale.

Șeful inspecției,                       Inspector de specialitate,


Contravaloarea serviciului prestat, lei .............., a fost achitată conform chitanței nr. .............. din ................ 199...

Prezenta autorizație de prevenire și stingere a incendiilor a fost transmisă la data de ............... 199... prin poștă/direct solicitantului .............................................................. semnătura ......................, însoțită de un exemplar din documentația justificativă vizată spre neschimbare.

Titularul autorizației de prevenire și stingere a incendiilor este obligat:

  1. Să respecte întocmai și să îndeplinească în termen condițiile din autorizație.
  2. Să păstreze autorizația de prevenire și stingere a incendiilor și documentația justificativă vizată spre neschimbare și să le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.
  3. Să solicite eliberarea unei noi autorizații de prevenire și stingere a incendiilor înainte de modificarea condițiilor care au stat la baza eliberării autorizației pe care o deține și să anunțe întreruperea activității.


Ordinul Nr. 526 P

Ministerul Comerțului și Turismului

Departamentul Reglementării Comerțului și Turismului

Secretarul de stat al Departamentului Reglementării Comerțului și Turismului,
având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 776 din 13 noiembrie 1991 cu privire la regimul prețurilor și tarifelor, în condițiile unificării cursurilor de schimb ale leului, ale Hotărârii Guvernului nr. 211 din 26 martie 1991 cu privire la unele măsuri în domeniul prețurilor și tarifelor și ale Hotărârii Guvernului nr. 763 din 9 noiembrie 1991 cu privire la unificarea cursurilor de schimb ale leului și extinderea convertibilității interne a leului la operațiunile valutare curente, ale Hotărârii Guvernului nr. 714 din 10 octombrie 1991 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 460/30 iunie 1991,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 805/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Comerțului și Turismului, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1170/1990 și Hotărârea Guvernului nr. 556/1991, emite următorul ordin:

1. Prețurile cu ridicata și cu amănuntul maxime pentru brânza de oaie „Grana Padano Scelto”, primită ca ajutor din partea Guvernului italian, se stabilesc după cum urmează (-lei/kg-):

  • prețul de decontare: 405,80
  • prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A. către societățile comerciale cu ridicata (exclusiv cheltuielile de transport): 445,00
  • prețul cu amănuntul: 550,00

2. Diferența dintre prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A. către societățile comerciale cu ridicata și prețul cu amănuntul va fi negociată între agenții economici cu activitate de desfacere cu ridicata și cei cu activitate de desfacere cu amănuntul.

3. Prețurile stabilite conform pct. 1 se aplică de la data primirii din import a brânzei de oaie „Grana Padano Scelto” în vederea comercializării, de către toți agenții economici, indiferent de natura capitalului social.

4. Încasările din vânzarea brânzei de oaie „Grana Padano Scelto”, primită ca ajutor din partea Guvernului italian, la prețul de decontare menționat, se vor vărsa de către Societatea Comercială „Malimp” - S.A. în contul nr. 45.95.90.4. deschis la Banca Agricolă - S.A., sucursala municipiului București.

5. Direcția generală a protecției consumatorilor din Departamentul Reglementării Comerțului și Turismului va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Secretar de stat al Departamentului Reglementării
Comerțului și Turismului,
Cornel Grigoruț
București, 12 mai 1992.