Monitorul Oficial 141/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::141 - Partea I - Miercuri, 24 iunie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 102/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 16 aprilie 1992

Hotărâre privind salarizarea personalului regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și "Zirom" Giurgiu

În baza prevederilor Legii salarizării și ai Hotărârii Guvernului nr. 268/1991, privind stabilirea regiilor autonome cu specific deosebit,

Guvernul României hotărăște:

Capitolul I

Art. 1. - (1) Salarizarea personalului din cadrul regiilor autonome "Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu se face pe baza sistemului de salarizare stabilit prin prezenta hotărâre, având în vedere specificul activității desfășurate.

(2) Pentru munca prestată, fiecare salariat are dreptul la un salariu care se stabilește, în limita prevederilor prezentei hotărâri, prin contractul individual de muncă.

Art. 2. - Salariile personalului din cadrul regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin șl „Zirom” Giurgiu cuprind:

  • salariul de bază, care se stabilește pentru fiecare salariat în raport cu răspunderea și complexitatea sarcinilor ce revin postului în care este încadrat, ținând seama de pregătirea necesară funcției ocupate și competenţa profesională;
  • sporuri la salariul de bază: pentru vechime în muncă și în funcție de rezultatele obținute; pentru condiții grele de muncă; pentru condiții periculoase; pentru munca desfășurată peste programul normal de lucru; pentru muncă în timpul nopții; pentru exercitarea unei funcții suplimentare;
  • premii pentru rezultate deosebite obținute în activitatea individuală, precum și un premiu anual pentru contribuția la realizările de ansamblu ale regiei.
Capitolul II

Salarii de bază

Art. 3. - Salariile de bază brute pentru întregul personal din cadrul regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu se stabilesc pe clase în cadrul grilei de salarizare din anexa nr. 1, valabilă pentru anul 1991.

Art 4. - Pentru muncitori, salariile de bază sunt stabilite pe rețele de salarizare în cadrul cărora diferențierea salariilor de bază se face pe categorii și trepte de salarizare, conform anexei nr. 2.

Art. 5. - Salariile de bază ale personalului din activitatea de transporturi auto sunt stabilite pe grupe de autovehicule și categorii de încadrare, conform anexei nr. 3.

Art. 6. - Pentru activitatea de căi ferate uzinale salariile de bază sunt stabilite conform anexei nr. 4.

Art. 7. - Salariile de bază pentru personalul de execuție sunt diferențiate pe funcții: pentru fiecare funcție sunt stabilite un nivel de bază și 2-4 gradații, conform anexei nr. 5.

Art. 8. - Salariile de bază pentru funcțiile de conducere a compartimentelor - șef secție, șef atelier/ instalație, șef serviciu, șef birou, contabil șef secție - sunt diferențiate pe funcții și, în cadrul fiecărei funcții, pe un nivel de bază și două gradații, conform anexei nr. 5.

Art. 9. - Salariile de bază ale personalului din conducerea regiilor sunt stabilite în sumă fixă ce include și indemnizația de conducere, conform anexei nr. 6.

Art. 10. - Ponderea funcțiilor de conducere în total personal nu poate depăși 15%.

Art. 11. - Pentru rezultate deosebite obținute în activitatea desfășurată, consiliul de administrație poate stabili ca un număr de personal reprezentând cel mult 5% din totalul salariaților, să primească un salariu de merit, mai mare cu 10% față de salariul de bază corespunzător categoriei, treptei sau gradației avute pentru funcția ocupată.

Activitatea persoanelor respective se analizează în fiecare an și în raport cu rezultatele obținute, se stabilește menținerea sau retragerea salariului de merit.

Art. 12. - (1) Promovarea muncitorilor pe categorii se face pe bază de examen, ținându-se seama de meseriile și categoriile prevăzute în schema de utilaj, la propunerea șefului ierarhic.

(2) Muncitorii promovați într-o categorie superioară vor fi încadrați cu salariul de bază corespunzător treptei I a categoriei în care promovează.

Art. 13. - (1) Vechimea minimă într-o categorie necesară muncitorilor pentru promovarea în categoria superioară este de 3 ani. Consiliul de administrație poate aproba anual reducerea cu până la 50% a vechimii minime necesare promovării în categoria superioară pentru un număr reprezentând cel mult 5% din totalul salariaților încadrați pe categorii.

(2) Vechimea minimă pentru trecerea dintr-o treaptă în alta în cadrul aceleiași categorii este de un an.

(3) La treapta a II-a a ultimei categorii, pentru muncitorii calificați, vor putea fi încadrați maxim 50% din personalul salarizat pe rețeaua respectivă de salarizare.

Art. 14. - (1) Trecerea personalului de execuție încadrat pe funcții și gradații, în gradația imediat superioară se face la propunerea șefului compartimentului din care face parte persoana respectivă, ținând seama de calitățile personale concretizate prin rezultatele obținute în activitatea profesională, notate cu calificativele „bun”, sau „foarte bun” în anul precedent.

(2) Vechimea minimă necesară pentru promovarea într-o gradație superioară este următoarea:

  • 1 an, pentru trecerea de la nivelul de bază la gradația I;
  • 2 ani, pentru trecerea de la o gradație inferioară la o gradație superioară la acele funcții la care diferența între gradații este de o clasă;
  • 3 ani, pentru trecerea de la o gradație inferioară la o gradație superioară la acele funcții la care diferența dintre gradații este de 2 clase.

(3) Consiliul de administrație poate aproba anual reducerea cu până la 50% a vechimii minime necesare promovării dintr-o gradație supcerioară pentru un număr reprezentând cel mult 5% din totalul salariaților încadrați pe gradații.

(4) La gradația a IV-a va putea fi încadrat maxim 50% din personalul încadrat în funcția respectivă.

Art. 15. - (1) Trecerea într-o treaptă, respectiv gradație superioară, se face o dată pe an, de regulă la începutul anului, la propunerea șefului compartimentului din care face parte personalul respectiv, cu aprobarea consiliului de administrație.

(2) Pentru personalul cu funcții de conducere, trecerea dintre gradație în alta se face de către organul care a aprobat numirea în aceste funcții.

Art. 16. - Angajarea și promovarea personalului în meserii și funcții, inclusiv în funcții de conducere, se face prin examen sau concurs, în raport cu competența profesională, pe baza condițiilor și criteriilor stabilite de consiliul de administrație.

Art. 17. - Persoanele numite temporar într-un post de conducere vacant, care nu a putut fi ocupat prin concurs sau în locul unei persoane cu funcții de conducere care lipsește din unitate o perioadă mai mare de 30 de zile nu beneficiază de salariu pe perioada respectivă, primesc salariul corespunzător funcției de conducere pe care o preiau. Numirile temporare se pot face pe o perioadă de cel mult 6 luni.

Art. 18. - Activitatea profesională a întregului personal se apreciază anual cu calificativele : „foarte bun”, „bun”, „satisfăcător” sau „s1ab”.

Capitolul III

Sporuri la salariul de bază

Art. 19. - (1) Pentru vechimea în muncă și rezultatele obținute, salariații beneficiază de un spor de vechime de până la 15%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:

Tranşe de vechime în muncă Cote la salariul de bază
%
Între 3 și 5 ani 3
De la 5 la 10 ani 5
De la 11 la 15 ani 9
De la 15 la 20 ani 12
Peste 20 ani 15

(2) Trecerea într-o tranșă superioară de vechime în muncă pentru acordarea sporului se face numai în cazul persoanelor care în ultimii 2 ani consecutivi au obținut cel puțin calificativul „bun”.

(3) În vechimea în muncă ce se ia în considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includ perioadele cât persoana respectivă a obținut calificativul „slab”.

(4) Sporul corespunzător vechimii în muncă calculat potrivit alin. 1-3 se plătește cu începere de la 1 ale lunii următoare aceleia în care s-a împlinit vechimea în muncă prevăzută în tranșa respectivă și se ia în calcul la stabilirea pensiei și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Art. 20. -În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea pot fi acordate următoarele categorii de sporuri:

(1) Spor pentru condiții grele de muncă de până la 20% din salariul de bază al personalului care lucrează în condiții de efort fizic ridicat, la temperaturi foarte ridicate sau scăzute, în mediu umed, condiții de izolare, se acordă diferențiat pe locuri de muncă pe baza criteriilor stabilite de consiliul de administrație. (2) Spor pentru condiții periculoase de până la 25% din salariul de bază se acordă diferențiat pe locuri de muncă în funcție de gradul de explozivitate sau nocivitate al substanțelor produse sau vehiculate, pe baza criteriilor stabilite de consiliul de administrație. (3) Spor pentru timpul lucrat în cursul nopții în procent de 25% din salariul de bază, corespunzător orelor lucrate în acest regim, se acordă personalului care desfășoară activitate între orele 23-7 sau 22-6, în funcție de programul stabilit de consiliul de administrație. (4) Spor pentru muncă desfășurată peste programul normal de lucru.

Munca prestată de personalul care lucrează în tură, în zilele de duminică și,în celelalte zile, în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, se plătește cu un spor de 100% din salariul de bază.

Orele prestate peste durata normală a timpului de lucru, precum și cele efectuate în zilele de sărbători legale, și în celelalte zile, în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează și care nu au putut fi compensate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se plătesc cu un spor de 100% din salariul de bază.

Munca peste durata normală a programului de lucru poate fi prestată și sporul prevăzut se poate acorda numai dacă efectuarea-orelor suplimentare a fost dispusă de conducătorul regiei autonome, fără a depăși 120 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite, consiliul de administrație el regiei poate aproba efectuarea orelor suplimentare și peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual.

Aprobarea efectuării orelor suplimentare se face cu consultarea sindicatelor.

(5) Spor pentru exercitarea unei funcții suplimentare, în procent de până la 30% din salariul de bază minim al funcției exercitate suplimentar. Exercitarea unei funcții suplimentare se face cu condiția ca sarcinile și atribuțiile funcției de bază să fie compatibile cu cele ale funcției suplimentare și se aprobă de către consiliul de administrație.

Art. 21. - Totalul sumelor încasate lunar de un salariat pentru orele suplimentare efectuate și sporuri, nu poate depăși un salariu de bază lunar corespunzător încadrării fiecăruia.

Art. 22. - Categoriile de personal, locurile de muncă, condițiile concrete de acordare și, cuantumul față de salariul de bază pentru toate categoriile de sporuri se stabilesc prin regulament elaborat de către consiliul de administrație cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților și avizat de inspectoratele teritoriale de protecție a muncii pentru problemele ce le revin.

Art. 23. - Sporurile pentru condiții grele de muncă și condiţii periculoase se acordă proporțional cu timpul cât personalul a lucrat în condițiile respectivele perioada de producere a apei grele și respectiv a lingourilor de zirconiu și titan, precum și pe perioada de probe tehnologice.

Capitolul IV

Premii

Art. 24. - Pentru premierea în cursul anului a salariaților care au realizat sau au participat direct la obținerea unor rezultate valoroase în activitate, se poate constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de 2% asupra fondului de salarii prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli al regiei autonome.

Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate în lunile următoare în cadrul aceluiași an bugetar.

Art. 25. - (1) Pentru activitatea desfășurată, personalul beneficiază la sfârşitul anului calendaristic de premiu anual de până la un salariu mediu lunar de bază realizat în anul pentru care se face plata.

(2) Consiliul de administrație al regiei care va stabili premiile individuale poate reduce sau anula premiul anual în cazul salariaților care, în cursul anului au obținut calificativele „satisfăcător” și "slab" ori au avut abateri pentru care au fost sancționați disciplinar.

Art. 26. - (1) Forma de salarizare este în regie, în funcție de timpul lucrat și îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

(2) Atribuțiile minime ale fiecărei meserii sau funcții vor fi stabilite de către consiliul de administrație.

(3) Consiliul de administrație aprobă diminuările salariilor de bază ale personalului care în cursul lunii nu și-a realizat atribuțiile specifice fiecărei meserii sau funcții sau și le-a realizat în mod necorespunzător.

Propunerile de diminuare vor fi făcute de șeful compartimentului din care face parte persoana respectivă potrivit legii.

Art. 27. - Criteriile de normare și dimensionare a structurilor organizatorice, de diferențiere a subunităților sau instalațiilor pe grade de organizare sau complexitate se stabilesc de către consiliul de administrație în raport cu statele de funcții aprobate.

Capitolul V

Alte drepturi

Art. 28. - (1) În situația în care sarcinile ce revin unor posturi ai căror titulari lipsesc din unitate nu pot fi amânate și nici nu pot fi distribuite în cadrul programului normal de lucru între ceilalți salariați încadrați pe funcții similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosi persoane din aceeași unitate sau din alte unități care să realizeze sarcinile respective în afară programului lor de lucru.

Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora în limita fondurilor care se disponibilizează prin absenţa persoanelor titulare sau cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, în limita fondurilor disponibilizate pe total unitate.

Activitățile și locurile de muncă unde se poate aproba plata cu ora în sensul prevederilor de mai sus se stabilesc de către consiliul de administrație al regiilor autonome, cu avizul ministerului de resort.

(2) Plata cu ora se poate aplica și pentru îndeplinirea unor activități pentru care volumul de muncă este sub jumătate din cel al unui post cu normă întreagă. Aceste fracțiuni de normă vor fi prevăzute ca atare în statul de funcțiuni.

(3) Calculul tarifului orar se face luând în considerare salariul de bază cu care este încadrat titularul înlocuit și numărul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. În situațiile prevăzute la alin. 2 se ia în considerare salariul de bază prevăzut în statul de funcțiuni.

Art. 29. - (1) Pe durata delegării, detașării sau trecerii temporare într-o altă muncă, persoana în cauză își păstrează funcția sau meseria și salariul avut anterior.

(2) Când detașarea sau trecerea temporară în altă activitate se face la o muncă la care este stabilit un salariu mai mare, persoana detașată sau trecută temporar în altă muncă are dreptul la acest salariu în condițiile prevăzute de lege.

(3) Pe perioada detașării sau trecerii temporare în altă muncă, salariații primesc, pe lângă salariul de bază potrivit alin. 1 sau 2, și celelalte drepturi ce se acordă personalului de la locul de muncă respectiv.

(4) Drepturile ce se acordă pe timpul detașării sau trecerii temporare în altă muncă se suportă de unitatea unde personalul respectiv își desfășoară activitatea ca detașat.

Art. 30. - Personalul care, potrivit reglementărilor specifice, este obligat să locuiască în incinta unității sau în locuințele de serviciu ale acesteia, este scutit de plata chiriei.

Capitolul VI

Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 31. - (1) La aplicarea prezentei hotărâri, conducerea unităţii va proceda la reîncadrarea întregului personal pe noile meserii, funcții, gradații, trepte și grade profesionale, pe criterii de competență, ținând cont de nivelul de pregătire profesională, astfel ca noul salariu de bază să nu fie inferior salariului tarifar avut anterior.

(2) Prevederile art. 24 și 25 se vor aplica începând cu anul 1992.

Pentru anul 1991 se vor acorda premii anuale în limita unui fond de 3% din fondul de salarii realizat.

Art. 32. - Sumele necesare pentru plata salariilor de bază stabilite în urma reîncadrării personalului, împreună cu sporurile, premiile și celelalte drepturi, trebuie să se încadreze în alocația bugetară stabilită cu această destinație, sau după caz, și în cota stabilită, potrivit legii, din veniturile proprii realizate.

Art. 33. - Consiliul de administrație va elabora, potrivit prevederilor prezentei hotărâri, regulamentul propriu de acordare a drepturilor salariale și cuantumul acestora, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților.

Prin regulamentul propriu se vor stabili și obligațiile personalului în ce privește respectarea instrucțiunilor și normelor de exploatare în siguranță a instalațiilor precum și sancțiunilor ce se aplică în caz de încălcare a acestora, potrivit legii.

Art. 34. - (1) Soluționarea contestațiilor în legătură cu stabilirea salariilor, acordarea gradațiilor, sporurilor, premiilor și altor drepturi salariale care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotărâri, este de competenta consiliului de administrație.

(2) Contestațiile vor fi depuse în termen de 5 zile de la data luării la cunoștință.

(3) Organul prevăzut la alin. 1 va lua măsuri de soluționare a contestațiilor în termen de 30 de zile.

(4) Împotriva măsurii unității de modificare unilaterală a salariilor stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, cei interesați se pot adresa cu contestație la judecătorie, în termen de 30 de zile de la data când au luat la cunoștință de măsura contestată.

Art. 35. - Încălcarea dispozițiilor prevăzute în prezenta hotărâre atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală, potrivit legii.

Art. 36. - Salariile din prezenta hotărâre nu cuprind suma acordată sub formă de indexate și compensațiile pentru creșterea prețurilor.

Art. 37. - La Regia Autonoma „Zirom” Giurgiu angajarea personalului se va face cu respectarea numărului prevăzut în graficele de punere în funcțiune, aprobate.

Art. 38. - Anexele nr, 1-6 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 39. - Dispozițiile prezentei hotărâri intră în vigoare la data de 1 aprilie 1991, dată până la care rămân aplicabile reglementările privind salarizarea, în vigoare la 31 martie 1991.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 24 iulie 1991 | Nr. 498.

Anexa nr. 1

Grila de salarizare

Clasa de salarizare Valoarea Clasa de salarizare Valoarea
1 3.300 17 9.000
2 3.600 18 9.450
3 3.900 19 9.900
4 4.200 20 10.400
5 4.500 21 10.900
6 4.800 22 11.400
7 5.100 23 11.900
8 5.450 24 12.450
9 5.800 25 13.000
10 6.150 26 13.550
11 6.500 27 14.100
12 6.900 28 14.700
13 7.300 29 15.300
14 7.700 30 15.900
15 8.100 31 16.500
16 8.550 32 17.150

Anexa nr. 2

Salariile de bază ale muncitorilor calificați și necalificați din cadrul regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu

Nr. crt. Rețea salarizare Clase de salarizare
Categorii de încadrare
I II III IV
1. Activităţi de bază
muncitori calificați
treapta I 9 11 13 15
treapta II 10 12 14 16
2. Activități auxiliare
muncitori calificați
treapta I 5 7 9 11
treapta II 6 8 10 12
3. Muncitori necalificați Lucrări obișnuite Lucrări grele
treapta I 1 3
treapta II 2 4

La Regia Autonomă „Romag Drobeta” DrobetaTurnu Severin meseriile se diferențiază astfel:

1. Meserii cuprinse în activitatea de bază:

  • Operator chimist, mecanic, strungar, frezor, sudor, forjor, turnător, operator termo, mecanic auto, macaragiu automacara, electrician, electronist, metrolog, AMC-ist, electromecanic, bobinator compresorist.

2. Meserii cuprinse în activitățile auxiliare:

  • Tâmplar, instalator, zidar, zugrav, fierar betonist, izolator, geamgiu, proiecționist, operator mașini de multiplicat, călcător lenjer, spălător, curățător chimic, croitor, confecționer, primitor-distribuitor.

La Regia Autonomă „Zirom” Giurgiu meseriile se diferențiază astfel:

1. Meserii cuprinse în activitatea de bază:

  • Operator metalurg, preparator produse cărbunoase, presator metalic la rece, topitor metalurgia neferoasă, termotratamentist, pregătitor şarjă metalurgie neferoasă, operatori lianți, operatori chimiști, laboranți, mașinişti utilaje de ridicat și transportat, mecanic maşini și utilaje, strungar debitat lingouri, operator sudură în plan și cu flux de electroni, sudor în instalații de vid, mecanici instalații de vid, curățitori lingouri.

2. Meserii cuprinse în activitățile auxiliare:

  • Electroniști, electromecanic AMC, frigotehniști, compresoriști, zidari-şamotori, strungari, sudori, lacătuși mecanici, rectificatori, frezori, metrologi, rabotori, sticlari, tâmplari, zidari, zugravi, tinichigii, instalatori, fierar betonist, izolator, geamgiu, operator maşini de multiplicat, călcător lenjer, spălătoreasă, curăţator chimic, croitor, confecționer, primitor-distribuitor, legător sarcină.

Anexa nr. 3

Salariile de bază ale personalului din activitatea de transporturi auto din cadrul regiilor autonome "Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu

Nr. crt. Funcţia
—————
Grupa autovehiculului
Clasa de salarizare
Categoria de încadrare
I II III
1. Șofer
- grupa I autovehicule 4 5 6
- grupa II autovehicule 6 7 8
- grupa III autovehicule 8 9 10
- grupa IV autovehicule 10 11 12
2. Conducător tractor rutier
- până la 60 CP 2 3 -
- 60-99 CP 3 4 -
- 100-140 CP 4 5 -
- 150 CP și peste 5 6 -

Gruparea autovehiculelor

  • grupa I: autovehicule cu capacitatea până la 1,4 tone și autovehicule de transport persoane până la 8 locuri;
  • grupa II: autovehicule cu capacitate de la 2 tone la 9,9 tone și autovehicule transport persoane de la 9 la 24 locuri;
  • grupa III : autovehicule cu capacitate de la 10 tone la 19,9 tone și autovehicule de transport persoane de la 30 la 55 locuri;
  • grupa IV: autovehicule cu capacitate peste 20 tone și autovehicule de transport persoane peste 55 locuri.

Anexa nr. 4

Salariile de bază ale personalului din activitatea de căi ferate uzinale din cadrul regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu

Clasa de salarizare
1. Mecanic de locomotivă
clasă de calificare:
* fără clasă 13
* III 14
* II 15
* I 16
* specială 17
Clasa de salarizare
gradaţia
Nivel bază I II III IV
2. Mecanic ajutor locomotivă 8 9 10 11 12
3. Impiegat de mișcare 10 11 12 13 14
4. Șef manevră 6 7 8 9 10
5. Manevrant vagoane 3 4 5 6 7
6. Personal operativ cale (revizor tehnician vagoane, operator circulație la mișcare, operator programare, magaziner comercial, meseriaș cale, acar) 5 6 7 8 9

Anexa nr. 5

Salariile de bază ale personalului de execuție și de conducere încadrat pe funcții și gradații din cadrul regiilor autonome „Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu

Nr. crt. Funcţia Studii Clasa de salarizare
Nivel bază Gradaţia
I II III IV
1. Șef secție S
- secție de gradul I 24 25 27 - -
- secție de gradul II 23 24 26 - -
2. Șef atelier/instalație S
- atelier/instalație de gradul I 22 23 25 - -
- atelier/instalație de gradul II 21 22 24 - -
3. Șef serviciu, contabil șef secție S 23 24 26 - -
4. Șef birou S 21 22 24 - -
5. Șef serviciu administrativ M 11 12 14 - -
6. Șei birou administrativ M 9 10 12 - -
7. Inginer, economist, chimist, fizician, biolog, analist programator, consilier juridic, referent de specialitate; gradul I S 19 20 21 22 -
8. Inginer, economist, chimist, fizician, biolog, analist programator, consilier juridic, referent de specialitate; gradul II S 15 16 17 18 -
9. Inginer, economist, chimist, fizician, biolog, analist programator, consilier juridic, referent de specialitate; debutant S 14 - - - -
10. Bibliotecar, traducător; gradul I S 15 16 17 18 -
11. Bibliotecar, traducător; gradul II S 11 12 13 14 -
12. Bibliotecar, traducător; debutant S 10 - - - -
13. Subinginer gradul I S. ing. 17 18 19 20 -
14. Subinginer gradul II S. ing. 13 14 15 16 -
15. Subinginer debutant S. ing. 12 - - - -
16. Maistru M 12 13 14 16 18
17. Planificator, contabil, revizor contabil, casier, merceolog, tehnician, statistician, desenator tehnic, operator calcul, ajutor programator, referent; gradul I, șef depozit I M 13 14 15 16 -
18. Planificator, contabil, revizor contabil, casier, merceolog, tehnician, desenator tehnic, operator calcul, ajutor programator, referent, gradul II, Șef depozit II M 8 10 11 12 -
19. Planificator, contabil, revizor contabil, casier, merceolog, tehnician, desenator tehnic, operator calcul, ajutor programator, referent; debutant M 8 - - - -
20. Funcționar, dactilograf, desenator, arhivar, magaziner, telefonist, telexist M 4 5 6 7 9
21. Șef formație pază, P.S.I. M 4 5 6 7 8
22. Paznic, pompier, controlor poartă G 2 3 4 - -

Anexa nr. 6

Salarii de bază ale personalului de conducere al regiilor autonome "Romag Drobeta” Drobeta-Turnu Severin și „Zirom” Giurgiu

Nr. crt. Funcţia Clasa de salarizare
1. Director general 32
2. Directori executivi (tehnic, comercial, economic) 30
3. Director uzină, contabil șef uzină 28

Hotărâre privind reorganizarea unor stațiuni didactice-experimentale în agricultură ca regii autonome

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează regiile autonome didactice-experimentale având denumirea, patrimoniul și sediul prevăzute în anexa nr. 1.

Regiile autonome prevăzute la alineatul precedent sunt persoane juridice și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.

Art. 2. - Ministerul Agriculturii și Alimentației îndeplinește față de regiile autonome prevăzute în anexa nr. 1 atribuțiile ministerului de resort.

Ministerul Învățământului și Științei și Ministerul Economiei și Finanțelor reprezintă interesele statului în consiliile de administrație ale regiilor.

Art. 3. - Obiectul de activitate al regiilor autonome didactice-experimentale îl constituie: instruirea teoretică și practică a studenților în câmpuri didactice și exploatări zootehnice, dotate cu echipamente tehnologice moderne; desfășurarea activității de cercetare de către cadre didactice și studenți; producerea de semințe și material săditor; reproducția și selecția animalelor; industrializarea și valorificarea produselor agricole vegetale și animale; transportul materiilor prime și produselor cu mijloace proprii; export-import de produse și tehnologii moderne.

Art. 4. - Patrimoniul regiilor autonome se constituie prin preluarea activului și pasivului de la stațiunile didactice-experimentale prevăzute în anexa nr. 1, care se desființează.

Valoarea patrimoniului inițial al regiilor autonome va fi definitivată în conformitate cu normele legale în vigoare, în termen de 30 de zile, după deducerea valorii mijloacelor didactice și de cercetare, care trec în administrarea instituțiilor de învățământ superior.

În exercitarea dreptului de proprietate, regiile posedă, folosesc și dispun în mod autonom, în condițiile legii, de bunurile pe care le au în patrimoniu pentru realizarea obiectului lor de activitate și beneficiază de rezultatele utilizării acestora.

Art. 5. - Regiile autonome dețin în administrare terenurile prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 6. - Regiile autonome care se înființează prin prezenta hotărâre își desfășoară activitatea în baza Legii nr. 15/1990 și în conformitate cu regulamentele de organizare și funcționare prevăzute în anexele nr. 3.1-3.4.[1].

Art. 7. - Regiile autonome didactic-experimentale au în structura lor sectoare, ferme, laboratoare, ateliere, colective de cercetare și dezvoltare, proiectare, precum și oficii de calcul, care contribuie la realizarea obiectului lor de activitate.

Art. 8. - Personalul trecut la regiile autonome care se înființează se consideră transferat în interesul serviciului. Personalul încadrat cu salariu mai mic are dreptul, timp de 3 luni, la diferența până la salariul avut și la sporul de vechime, după caz.

Art. 9. - Anexele nr. 1, 2 și 3.1.-3.4. fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 10. - Pe data prezentei hotărâri, H.C M. nr. 23 din 15 ianuarie 1975 și art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 262/1990 se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 august 1991 | Nr. 533.

Anexa nr. 1

Lista regiilor autonome didactice-experimentale care se înființează

Nr. crt Denumirea regiei autonome Sediul Patrimoniul la 31.12.1990
- mii lei -
Denumirea unităţii economice de stat care se desfiinţează
1. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Belciugatele Comuna Belciugatele, județul Călărași Total: 51.342 Stațiunea, Didactică-Experimentală Belciugatele
Mijloace fixe: 40.099
Mijloace circulante: 11.243
2. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Mănăștur Municipiul Cluj-Napoca, Calea Florești nr. 56, județul Cluj Total: 27.132 Stațiunea Didactică-Experimentală Mănăștur
Mijloace fixe: 22.461
Mijloace circulante: 4.671
3. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Iași Municipiul Iași, Aleea Mihail Sadoveanu nr. 9, județul Iași Total: 52.292 Stațiunea Didactică-Experimentală Iași
Mijloace fixe: 46.091
Mijloace circulante: 6.201
4. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Craiova Municipiul Craiova, Calea București nr. 264, județul Dolj Total: 76.170 Stațiunea Didactică-Experimentală Craiova
Mijloace fixe: 66.816
Mijloace circulante: 9.354

Anexa nr. 2

Lista privind terenurile date în administrarea regiilor autonome înființate

Nr. crt. Denumirea regiei autonome Suprafaţa terenului
- hectare -
Fond funciar Agricol din care : arabil
1. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Belciugatele 3.776 3.581 3.443
2. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Mănăștur 1.849 1.790 1.728
3. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Iași 1.182 1.037 706
4. Regia Autonomă Didactică-Experimentală Craiova 542 466 96

Anexa nr. 3

R E G U L A M E N T de organizare și funcționare aflregiei Autonome Didactice-Experimentale. -......;... CAPITOLUL I Dispoziții generale A1t.l.- Regia Autonomă. -....... este persoană juridică care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară; desfăștv grindu-și activitatea pe baza prezentului regulament. Art. 3. - Sediul regiei este în........ CAPITOLUL Îl' Obiectul de activitate al regiei autonome Art. Ș. - Obiectul de activitate ai regiei este: a) instruirea teoretică și practică 'a studenților în câmpuri didactice și exploatări zootehnice dotate cu echipamente tehnologice moderne; 15) efectuarea de cercetări fundamentale și aplicative de către cadre didactice și studenți; cj producerea de semințe și material săditor; d) reproducție și selecția animalelor; e) producerea, industrializarea și valorificarea produselor agricole vegetale și animale și de altă natură; 5) exporifimport de produse și tehnologii moderne; g) transportul materiilor prime și produselor agricole cu mijloace proprii. CAPITOLUL III Organizarea instruirii teoretice și practice a studenților ,din Institutul agronomie „Nicolae Bălcescu” Bucurefi în felfi Art. 4. f Pregătirea' practica a studenților face parte integrantă din procesul instructiv»educat.iv și se desfășoară cu prioritate în cadrul stațiunii didactice experimentale. Art. 5. - Scopul instruirii practice a studenților este ca, În funcție de specificul profilunilor și specializărilor, să asigure studenților însușirea cunoștințelor și deprinderilor necesare exercitării eficiente a viitoarei profesii, a unei temeinice pregătiri practice prin participarea nemijlocită la activitatea de Cercetare științifică din câmpuri didactice și exploatări zootehnice dotate cu echipamente tehnologice moderne, Art. 6. - Instruirea practică a studenților din învățământul superior agronomie se efectuează pe baza programelor analitice de practică, întocmite de cadrele de specialitate, în conformitate cu prevederile planurilor de lnvățămĭnt ale facultăților respective. Art. 7. - În timpul efectuării practicii studenților, În cadrul regiei, responsabilitatea instruirii studenților revine în exclusivitate cadrelor didactice și intr-uma«

  • torilor grupurilor de studenți, precum și specialiștilor

regiei.

  • Imzlrismătultii de practic răspund direct, de în«

drumarea studenților la practică, de asigurarea condițiilor de praetieă și participă la' acțiunea de verificare a cunoștințelor și acordarea calificativului de practică. Art, 8. - Regia autonoma are obligația să asigure condițiile concrete de desfășurare a practicii; anual vor fi încheiate contracte între regia autonoma șl'instituția de învățământ superior, în care se vor preciza:

  • facultatea (anul și* eventual grupa) studenților

pentru care se încheie contractul; 4 perioada în care urmează să se -deefáșoare practica și programul orar de practică;

  • fermele, sectoarele, laboratoarele, cĭpurile didactice în care se va efectua practica și lucrările la

care vor lua parte stiideniji;

  • obligațiile părților în ce pri-veste transportul studenților, asigurarea echipamentului de prutflutilă CH'

zarea, masa;

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I. Nr. 141 11

  • numele cadrelor didactice îndrumătoare;
  • numele specialiștilor îndrumători din partea regiei;
  • data și locul în care se face examinarea sau.den-

ților. Art. 9. - Pentru situații concrete în care studenții execută lucrări care presupun plata lor, aceasta se va face în condițiile regulamentele: în vigoare. Art. ID,.- Decontările reciproce între institutul de învățământ superior agronomie și regia autormmă se efectuează respectând cadrul legislativ în vigoare. An. 11. - Activitatea de cercetare științifică a ca« orelor dâdactiçe și a studenülor ce se va desfășura în cadrul regiei autonome se efectuează respectând cadrul legislativ m vigoare. Art. 12. - Activitatea de cercetare științifică a ca« carelor didactice și a studenților se va desfășura în cadrul regiei autonome în conformitate cu reglementările în vigoare și în baza unui program comun al Ministerului Agriculturii și Alinmntatiei și Ministerului învățămimulua și Științei. CAPITOLUL IV Patrimoniul Art. l3. - Regia autonomă are un patrimoniu de . - -. -.. mii și, potrivit bilanțului contabil încheiat la 31.XII.l990, și se va corecta pé baza reevaluării în condițiile prevăzute de lege. CAPITOLUL V S(u\-:miu regiei autonome Art 14 - Re ia aqtunomă are în structura sa sec

  • V.g.-. -

Moara și ferme de producție, elaboraficare, câmpuri experimentale, ateliere colective de cercetare-«proiectare și oficii de calcul.

  • Art. 15. - Structura organizatorică se stabilește

de consiliul de administrație al regiei. CAPITOLUL VI Organele de canduccre ale regiei antnnome Art. 16. - Conducerea se asigură de consiliul de administrație, numit de Ministerul Agriculturii și Alb mentatĭei. ' Art. 17. --CumponenLa consiliului de adrninistra- ale este următoarea:

  • directorul general -« președintele consiliului de

administrație;

  • un reprezentant al Ministerului Agriculturii și

Alimentației;

  • un reprezentant al Ministerului Învățământului

și Științei;

  • un reprezentant al 1\/Ministerului Economiei și Finanțelor;
  • ingineri, tehnicieni, ecünomisti și juriști specializați în domeniul de activitate al regiei.

Art. 18. - Consiliul de administrație al regiei își desfășoară activitatea în conforrnilxte cu propriu! său regulament de organizare și funcționare și hotărăște în toate problemele ce privat activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în cupe- tenta altar Organe. Art. 19. - Consiliul de administrație exercită următoarele atribuții: a) alyrobă structura organizatorică și funcgnomâă a regiei; b) hotărăște asupra învesâifșiilnx ce urmează a fi realizate potrivit obiectului de activitate al regiei, care se finanțează din surse proprii, credite bancare sau alocații de labuget; > c) aprobă bugetul de venituri și cheltuieli, bšlzmțul contabil, contul de profit și pierderi; Ki) aprobă utilizarea fondului valufiar; e) răspuncle de adniinisfiz-area legală și eficanta a întregului patrimoniu; f) aprobă asocierea, potrivit legii, cu persoane mice și juridice din țară și străinătate; g) asigizră și răspunde de respccfiarca reglementa« rilor legale privind protecția mediului înconjurător; h) negociază, în condițiile prevăzute de lege, salariale personalului regiei și stabilește sistemul de rc« compensa; i) hotărăște asupra consütušrii de noi subunitàțl, în condițiile prevăzute de lege; j) elaĭumrează propriul său regulament de organizare și funcționare; k) amba regulamentele ce privesc activitnăea regiei și persmmlul acesteia; l) amba. și urmărește realizarea dolâare a subunităților cu tehnologii și m) aprobă programul de pregătire a cadrelor regiei. administrație 1 programelor de utilaje noi; Art. 20. - Membrii consiliului de a) se numesc pentru o perioada de 4 anl, iar suma- iate din ei pot fi înlocuiți la îâeeare 2 ani; b) nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau participa la societăți comerciale cu care regia întreține relații de afaceri sau are interese centrale; e) își păstrează calimtea de angajați în instituția la care provin și male drepâuriăe și obligațiile derivând din această calitate; zl) sunt plătiți cvr šnăemnizație stabilită de conaiIiul de administrație pentru activitatea desfășurată în această calitate. Art. ZI. - Consiliul de administrație poate propune Ministemlui Agriculturii și Alimenàațâei înlocuirea unui membru necorespunzător. Art. 22. - În prima lună a fiecărui an, consiliul de administrație pțezšrltă Ministerului Agrâcultuyii și ML mezxtațâail, un:apart asupra activității desfășurate de regie în anul precedent și asupra programului de activitate pentru anul în curs. An. 23. - Activitatea curentă a regiei este cnndmlsă de ün director genera] numit de consiliul de adminstrație, cu avizul Ministerului Agricolfiurii și Alimentației. Art. 24. - Directorul gelwral al regiei exercită următoanréle atribuții principale: a) conduce întreaga activâtaâe a regiei aplicând legile. regulamentele și instrucșhmile în vigoare; b) exezmtă toate dispozițiile care emană din hotărî- rile consiliului de adxninislmție; c) reprezintă regia în raporturile cu persuamele fizăne și j„juridice,

  1. Anexele nr. 3.1.-3.4. se comunică unităților interesate. Regulamentul-cadru al regiilor autonome înființate potrivit art. 1 este cuprins în anexa nr. 3.