Monitorul Oficial 269/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::269 - Partea I - Vineri, 30 octombrie year::1992
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre pentru alegerea domnului senator Oliviu Gherman în funcția de președinte al Senatului
În temeiul art. 61 alin. (2) și (5) din Constituția României și art. 13 și 14 din Regulamentul Senatului,
Senatul hotărăște:
Articol unic. - Domnul senator Oliviu Gherman - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale - se alege în funcția de președinte al Senatului.
Preşedintele de vârstă al Senatului, René-Radu Policrat | București, 28 octombrie 1992 | Nr. 33.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre pentru alegerea domnului deputat Adrian Năstase în funcția de președinte al Camerei Deputaților
În temeiul art. 14 alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Domnul deputat Adrian Năstase - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale - se alege în funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Președintele de vârstă al Camerei Deputaților, Radu Livezeanu | București, 28 octombrie 1992 | Nr. 52.
Hotărâre pentru alegerea vicepreședinților Camerei Deputaților
În temeiul art. 16 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se aleg în funcția de vicepreședinți ai Camerei Deputaților următorii deputați:
- Marțian Dan - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
- Ion Rațiu - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc creștin democrat și al Partidului Ecologist Român
- Radu Berceanu - Grupul parlamentar al Frontului Salvării Naționale
- Ioan Gavra - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române.
Hotărâre pentru alegerea secretarilor Camerei Deputaților
În temeiul art. 16 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se aleg în funcția de secretari ai Camerei Deputaților următorii deputați:
- Ionel Roman - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
- Alexandru Konya Hamar - Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România
- Mircea Mușat - Grupul parlamentar al Partidului România Mare
- Gheorghe Toduț - Grupul parlamentar liberal.
Hotărâre pentru alegerea chestorilor Camerei Deputaților
În temeiul art. 16 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se aleg în funcția de chestori ai Camerei Deputaților următorii deputați:
- Emil Stoica - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
- Sorin Lepșa - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc - creștin democrat și al Partidului Ecologist Român.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind organizarea și funcționarea Academiei de Înalte Studii Militare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Academia de Înalte Studii Militare, cu sediul în București, este instituție de învățământ superior, subordonată Ministerului Apărării Naționale, care pregătește ofițeri pentru a deveni comandanți și ofițeri în statele majore, la eșaloanele tactice și operative, precum și specialiști în sistemul logistic militar, conform nevoilor de școlarizare ale armatei.
Art. 2. - Academia de Înalte Studii Militare organizează și realizează cercetări științifice în funcție de nevoile securității și apărării naționale și ale perfecționării învățământului militar, în domeniile ce îi sunt specifice.
Art. 3. - Pregătirea în Academia de Înalte Studii Militare se realizează prin învățământ cursuri de zi, în cadrul facultăților cu durata de 2 ani, și prin cursuri postacademice de perfecționare și specializare, potrivit ordinului ministrului apărării naționale.
Art. 4. - Academia de Înalte Studii Militare poate pregăti cadre militare și pentru alți beneficiari interni și externi, la solicitarea acestora și cu suportarea cheltuielilor de școlarizare.
Art. 5. - Academia de Înalte Studii Militare organizează perfecționarea pregătirii specialiștilor militari și civili, cetățeni români și străini, prin doctorat în ramura „Știință militară”, potrivit reglementărilor existente pe plan național, specificului și nevoilor armatei.
Art. 6. - Condițiile de înscriere la facultățile și celelalte cursuri din Academia de Înalte Studii Militare, probele de concurs, organizarea și desfășurarea acestora se stabilesc prin ordine ale ministrului apărării naționale.
Art. 7. - Structura, planurile de școlarizare, profilurile și specializările Academiei de Înalte Studii Militare se stabilesc de Marele Stat Major.
Planurile de învățământ, avizate de Marele Stat Major, se aprobă de către ministrul apărării naționale, iar programele de învățământ de către comandantul academiei, la propunerea senatului.
Art. 8. - Studiile în academie se încheie prin examen de licență. Absolvenților li se acordă diplomă de licență în știință militară.
Art. 9. - Diplomele care atestă absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare și a cursurilor postacademice, de perfecționare și specializare, precum și titlurile științifice obținute, dau dreptul titularilor să fie încadrați în funcții civile pentru care normele legale în vigoare prevăd studii de același nivel, în specialitățile ce se vor stabili printr-un nomenclator elaborat de Ministerul Apărării Naționale, cu avizul Ministerului Învățământului și Științei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Art. 10. - Absolvenții academiei vor fi repartizați în funcție de rezultatele obținute la învățătură și în raport cu nevoile armatei.
Art. 11. - Ocuparea funcțiilor didactice, normarea activităților de învățământ și cercetare științifică, evaluarea și promovarea personalului didactic militar și civil în academie se fac pe baza reglementărilor elaborate de Ministerul Apărării Naționale și în concordanță cu prevederile Legii învățământului, adecvate specificului instituției militare.
Art. 12. - Personalul militar de conducere ce urmează a fi încadrat în funcții echivalente celor de prorectori, decani, prodecani și șefi de catedră se propune de senatul academiei sau, după caz, de consiliul profesoral al facultății.
În situația în care în aceste funcții poate fi încadrat și personal civil, acesta este ales pentru cel mult 4 ani de senat sau de consiliul profesoral, prin vot secret, din rândul celor care au deținut funcția de profesor, conferențiar sau cercetător științific, cu titlul de doctor și o vechime de cel puțin 3 ani în academie.
Numirea în funcții de conducere a personalului militar și confirmarea celui civil se fac în conformitate cu competențele stabilite de Ministerul Apărării Naționale.
Art. 13. - Cheltuielile pentru școlarizarea și întreținerea studenților aparținând altor ministere și unități economice se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naționale, urmând să fie recuperate de la ministerele și unitățile respective, pe baza deconturilor trimestriale.
Cu sumele recuperate, Ministerul Apărării Naționale va reconstitui creditele la articolele de la care s-au efectuat.
Art. 14. - Statutul ofițerilor-studenți, precum și regulamentul de funcționare al academiei vor fi elaborate de senatul acesteia, în baza prevederilor prezentei hotărâri și a reglementărilor corespunzătoare pe plan național și vor fi aprobate de Marele Stat Major.
Art. 15. - Pentru ofițerii-studenți care, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, urmează cursurile academiei, planurile de învățământ vor fi restructurate și adaptate duratei specificate.
Art. 16. - Prevederile cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 550/1990, așa cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 146/1992, se abrogă.
Contrasemnează:
Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministrul învățământului și Științei, Mihail Golu
Hotărâre privind organizarea și funcționarea Academiei Tehnice Militare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Academia Tehnică Militară, cu sediul în București, este instituție de învățământ superior politehnic militar, subordonată Ministerului Apărării Naționale, care formează ingineri și alți specialiști necesari armatei și altor beneficiari interni și externi, pentru conceperea, proiectarea, fabricarea și exploatarea tehnicii sau obiectivelor militare. De asemenea, asigură perfecționarea și specializarea ulterioară a inginerilor militari și civili.
Academia Tehnică Militară efectuează cercetare științifică în domenii specifice, potrivit solicitărilor armatei sau agenților economici.
Art. 2. - Academia Tehnică Militară organizează învățământul postacademic (postuniversitar) pentru ingineri militari, precum și pentru ingineri civili, la cererea beneficiarilor interni sau externi, în specializările și cu durate aprobate prin ordine ale ministrului apărării naționale.
Art. 3. - Academia Tehnică Militară este autorizată de Ministerul Învățământului și Științei să organizeze și să desfășoare pregătirea prin doctorat a inginerilor militari și civili, în ramurile științei și tehnicii militare.
Art. 4. - Academia Tehnică Militară formează ingineri militari și alți specialiști prin învățământ cursuri de zi, cu frecventă obligatorie și durate similare cu cele prevăzute de Legea învățământului, aprobate de ministrul apărării naționale, funcție de conținutul pregătirii și concepția integrării în sistemul învățământului militar.
Art. 5. - Admiterea în Academia Tehnică Militară se face pe bază de concurs, la care se pot prezenta absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat. Selecționarea candidaților, disciplinele și probele de concurs cu specific militar sunt reglementate prin ordine ale ministrului apărării naționale.
Art. 6. - Candidații admiși în Academia Tehnică Militară, care nu au satisfăcut stagiul militar obligatoriu, sunt considerați încorporați. Toți candidații admiși vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apărării Naționale, prin care se obligă ca, după absolvire, să îndeplinească serviciul în armată cel puțin 10 ani.
În cazul în care au fost îndepărtați din serviciu, pentru motive imputabile lor sau la cerere, absolvenții în cauză sunt obligați să restituie cheltuielile de întreținere pe timpul școlarizării, ținându-se seama de timpul servit.
Aceeași obligație de restituire a cheltuielilor de întreținere se menține și în cazul celor îndepărtați din academie pentru lipsă de interes la învățătură și abateri disciplinare grave, începând cu anul II de studii.
Prin cheltuieli de întreținere se înțeleg cheltuielile efectuate cu hrănirea, echiparea, cazarea și transportul pe timpul vacanțelor, permisiilor, precum și alte drepturi primite de studenți.
Art. 7. - Pe timpul studiilor în Academia Tehnică Militară, gradele militare se acordă în conformitate cu reglementările în vigoare ale Ministerului Apărării Naționale.
Art. 8. - Ministrul apărării naționale aprobă structura, schema de organizare, planurile de învățământ ale Academiei Tehnice Militare, profilurile, specializările militare în care se efectuează pregătirea și cifrele de școlarizare.
Comandantul Academiei Tehnice Militare aprobă planurile de învățământ, rezultatele concursului de admitere și rezultatele generale de absolvire.
Art. 9. - Instituțiile de învățământ superior din rețeaua Ministerului Învățământului și Științei, institutele de cercetare științifică și agenții economici de profil vor sprijini Academia Tehnică Militară pentru desfășurarea unor activități aplicative de învățământ și documentare, la cererea acesteia.
Art. 10. - Absolvenților Academiei Tehnice Militare li se acordă diplome, potrivit reglementărilor Ministerului Învățământului și Științei și Ministerului Apărării Naționale.
Ministerul Învățământului și Științei avizează planurile de învățământ și diplomele eliberate absolvenților academiei.
Diplomele eliberate de Academia Tehnică Militară conferă titularilor dreptul de a fi încadrați și în funcții civile, pentru care reglementările în vigoare prevăd studii de același nivel.
Art. 11.- Absolvenții Academiei Tehnice Militare aparținând Ministerului Apărării Naționale sunt numiți în funcții prin ordin al ministrului apărării naționale, în raport cu nevoile armatei și rezultatele obținute la învățătură.
Art. 12. - Atestarea, numirea în funcție și promovarea personalului didactic militar se efectuează pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Apărării Naționale și avizate de Ministerul Învățământului și Științei.
Atestarea personalului didactic civil se efectuează potrivit normelor Ministerului Învățământului și Științei, iar numirea, promovarea și eliberarea din funcție se fac de Ministerul Apărării Naționale, în baza reglementărilor în vigoare.
Art. 13. - Comandantul (rectorul) Academiei Tehnice Militare se numește în funcție prin Ordin al ministrului apărării naționale.
Personalul de conducere a procesului de învățământ din Academia Tehnică Militară: locțiitorii comandantului (prorectorii), șefii de facultăți (decanii) și șefii de catedre se propun, prin vot, de Senatul academiei, din rândul personalului care a îndeplinit cel puțin 3 ani funcții didactice în învățământul superior și se numesc în funcții potrivit reglementărilor Ministerului Apărării Naționale.
În domeniul conducerii procesului de învățământ și cercetării științifice, comandantul Academiei Tehnice Militare, locțiitorii acestuia, șefii de facultăți și șefii de catedre au aceleași competențe ca și personalul de conducere din funcțiile similare prevăzute în instituțiile civile de învățământ superior de stat.
Art. 14. - Cheltuielile pentru școlarizarea și întreținerea studenților aparținând altor ministere sau agenți economici, precum și pentru studenții străini se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naționale, urmând au fi recuperate de la beneficiarii respectivi pe baza deconturilor trimestriale. Cu sumele recuperate, Ministerul Apărării Naționale va reconstitui creditele la articolele de la care s-au efectuat cheltuielile.
Art. 15. - În baza prevederilor prezentei hotărâri, ministrul apărării naționale va reglementa, prin ordin, detaliile referitoare la organizarea, funcționarea, subordonarea și competențele academiei în structura acestudia, iar Academia Tehnică Militară va adopta regulamentul de funcționare propriu.
Art. 16. - Orice alte dispoziții contrare prevederilor prezentei hotărâri se abrogă.
Contrasemnează:
Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministrul învățământului și Științei, Mihail Golu
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 940/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Învățământului și Științei
Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Hotărâre Guvernului nr. 940/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Învățământului și Științei se modifică după cum urmează:
1. Articolul 5 alineatele (1) și (3) vor avea următorul cuprins:
"Art. 5. - (1) În structura organizatorică a Ministerului Învățământului și Științei funcționează departamente, direcții generale, direcții, servicii, oficii și birouri.
(3) Numărul maxim de posturi este de 458, exclusiv demnitarii."
2. Anexa nr. 1 va avea cuprinsul prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
3. Pozițiile 16 și 17 din anexa nr. 2 se abrogă.
Art. II. - Activitatea Oficiului Central pentru Mijloace de Învățământ și a Oficiului de Informare și Documentare pentru Învățământ se preia de către Ministerul Învățământului și Științei, începând cu data de 1 octombrie 1992.
Personalul instituțiilor prevăzute la alin. 1 se preia de către Ministerul Învățământului și Științei prin transfer.
Contrasemnează:
Ministrul învățământului și științei, Mihail Golu
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Anexă
Hotărâre privind transmiterea unor imobile în administrarea Ministerului Apărării Naționale
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă diminuarea volumului capitalului social al Societății Comerciale „Jupiter” - S.A. Mangalia înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 1041/1990, cu valorile hotelurilor „Rubin” și „Caporal”, din stațiunea Cap Aurora.
Art. 2. - Hotelurile prevăzute la art. 1 împreună cu terenurile aferente acestora se transmit, fără plată, în administrarea Ministerului Apărării Naționale.
Preluarea acestora se face prin protocol încheiat între Societatea Comercială „Jupiter” - S.A. Mangalia și Ministerul Apărării Naționale cu întreg activul și pasivul existent, în termen de 30 de zile de la data prezentei hotărâri.
Accesul la imobilele prevăzute la art. 1 este permis în condițiile stabilite de Ministerul Apărării Naționale.
Art. 3. - Personalul preluat de Ministerul Apărării Naționale ca urmare a aplicării prezentei hotărâri se consideră transferat.
Art. 4. - Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Comerțului și Turismului vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Hotărâre privind contractarea unui împrumut intern necesar constituirii resurselor financiare pentru continuarea lucrărilor la obiectivul Combinatul minier de îmbogățire a minereurilor acide de fier de la Krivoi Rog
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se autoriză Ministerul Economiei și Finanțelor să contracteze un împrumut intern, cu emiterea de obligațiuni în vederea asigurării resurselor de finanțare a cheltuielilor ce revin părții române din Convenția interguvernamentală privind colaborarea la construirea Combinatului minier de îmbogățire a minereurilor acide de fier de la Krivoi Rog.
Pentru acoperirea cheltuielilor aferente anului 1992, tranșa de împrumut se stabilește la suma de 21,5 miliarde lei.
Art. 2. - Nivelul și termenele de plată a dobânzilor, precum și scadențele de răscumpărare vor fi stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor în funcție de cerințele pieței bancare interne.
Art. 3. - Restituirea împrumutului urmează a se efectua din valorificarea minereurilor de fier, livrate de partenerul ucrainean, anticipat, cât și cele livrate în conformitate cu prevederile Convenției interguvernamentale din 29 decembrie 1986.
Dobânzile aferente împrumutului de stat urmează a se plăti din sumele rezultate din valorificarea livrărilor anticipate de minereuri de fier de partea ucraineană și în completare de la bugetul de stat.
Art. 4. - Până la intrarea în efectivitate a împrumutului, Ministerul Economiei și Finanțelor este autorizat să avanseze, din fondurile Trezoreriei statului, mijloacele financiare necesare plății urgente a livrărilor de echipamente de către societățile comerciale care participă la realizarea acordului de construire a obiectivului Krivoi Rog.
Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 12/10 ianuarie 1991 privind înființarea Regiei Autonome „Romcereal”
Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 12/10 ianuarie 1991 privind înființarea Regiei Autonome „Romcereal”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 15 ianuarie 1991, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
„Art. 3. - Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Romcereal” îl constituie:
- a) contractarea, achiziționarea și preluarea de la producătorii agricoli a cerealelor, leguminoaselor boabe și semințelor oleaginoase la fondul de consum și păstrarea acestora până la livrare;
- b) preluarea, depozitarea și păstrarea cantităților de cereale, leguminoase boabe și semințe oleaginoase importate de stat, precum și pregătirea și livrarea cantităților disponibilizate și aprobate pentru export;
- c) asigurarea formării, păstrării și administrării stocurilor de cereale rezervă de stat, finanțată de la bugetul Statului;
- d) organizarea și asigurarea transportului produselor preluate din zonele mari producătoare, în cele deficitare, în vederea aprovizionării în mod ritmic a beneficiarilor de produse din fondul de consum;
- e) importul și exportul cerealelor, leguminoaselor boabe și semințelor oleaginoase, cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Alimentației, fără ca astfel regia să dețină monopolul acestor operațiuni;
- f) prestarea de servicii pentru producătorii agricoli, constând în condiționarea, depozitarea și transportul cerealelor, precum și în aprovizionarea acestora cu îngrășăminte chimice, pesticide și substanțe insectofungicide, semințe și material săditor, piese de schimb pentru tractoare, mașini agricole și alte instalații și utilaje de uz agricol și materiale de construcții.”
2. Articolul 5 din anexa nr. 3 a hotărârii va avea următorul cuprins:
„Art 5. - Obiectul de activitate al Regiei Autonome „Romcereal” îl constituie:
- a) contractarea, achiziționarea și preluarea de la producătorii agricoli a cerealelor, leguminoaselor boabe și semințelor oleaginoase la fondul de consum și păstrarea acestora până la livrare;
- b) preluarea, depozitarea și păstrarea cantităților de cereale, leguminoase boabe și semințe oleaginoase importate de stat, precum și pregătirea și livrarea cantităților disponibilizate și aprobate pentru export;
- c) asigurarea formării, păstrării și administrării stocurilor de cereale rezervă de stat, finanțată de la bugetul Statului;
- d) organizarea și asigurarea transportului produselor preluate din zonele mari producătoare, în cele deficitare, în vederea aprovizionării în mod ritmic a beneficiarilor de produse din fondul de consum;
- e) importul și exportul cerealelor, leguminoaselor boabe și semințelor oleaginoase, cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Alimentației, fără ca astfel regia să dețină monopolul acestor operațiuni;
- f) prestarea de servicii pentru producătorii agricoli, constând în condiționarea, depozitarea și transportul cerealelor, precum și în aprovizionarea acestora cu îngrășăminte chimice, pesticide și substanțe insectofungicide, semințe și material săditor, piese de schimb pentru tractoare, mașini agricole și alte instalații și utilaje de uz agricol și materiale de construcții.”
Art. II. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 115/5 august 1992 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 12/10 ianuarie 1991 privind înființarea Regiei Autonome „Romcereal”.
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu