Monitorul Oficial 146/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 20 septembrie 2011 17:57, autor: Gall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0 146 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue:: 146 - Partea I - Joi, 1 iulie year::1993 == Hotărâri ale G...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. [[issue:: 146]] - Partea I - Joi, 1 iulie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind instituirea regimului special de supraveghere a unor societăți comerciale cu capital de stat aflate în situație financiară critică

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea corectării neperformanței economico-financiare a societăților comerciale cu capital de stat nominalizate în anexa nr. 1, se instituie regimul special de supraveghere a acestora.

În sensul prezentei hotărâri, prin supraveghere se înțelege:

a) controlul operațiunilor economice și financiare executate;

b) verificarea și avizarea studiilor de fezabilitate elaborate în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 64/1991 și a planurilor de redresare economico-financiară elaborate de consiliile de administrație în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri;

c) participarea la stabilirea măsurilor privind asanarea situației financiare a societăților comerciale, prin:

  • reducerea pierderilor și rentabilizarea activității;
  • restabilirea echilibrului financiar și a deplinei capacități de plată;
  • sporirea gradului de lichiditate și accelerarea rotației capitalului;
  • sporirea eficienței activității în general;

d) aplicarea în relațiile și decontările cu terții, privind aprovizionarea, producția, desfacerea și prestarea de servicii, a unui regim specific de izolare a societății comerciale față de implicațiile blocajului financiar al altor agenți economici, prin:

  • măsuri de recuperare a creanțelor scadente și neîncasate;
  • folosirea formelor de decontare garantate: cecuri, acreditive, garanții bancare și altele;
  • oprirea producției fără desfacere asigurată și a livrărilor către debitorii care nu-și îndeplinesc obligațiile de plată;

e) controlul angajării efectuării de cheltuieli și plăți cu acoperire corespunzătoare din venituri încasate sau credite bancare, în scopul prevenirii acumulării de noi plăți restante și rambursării datoriilor scadente;

f) sporirea lichidității generale prin:

  • vânzarea activelor circulante cu mișcare lentă sau imobilizate, prin licitație și în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 412/1992; în cazul în care aceste active nu se pot valorifica în acest mod, consiliile de administrație pot aproba valorificarea acestora potrivit pct. 11 din anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 634/1991;
  • vânzarea activelor fixe, potrivit prevederilor Legii nr. 58/1991;

g) completarea necesarului de lichiditate prin angajarea de credite bancare, cu asigurarea de garanții corespunzătoare;

h) urmărirea îndeplinirii planurilor de redresare economico-financiară elaborate de fiecare societate comercială supravegheată;

i) pregătirea societăților comerciale pentru privatizare.

Art. 2. - Regimul special de supraveghere economico-financiară se exercită prin comisii de supraveghere, constituite la nivelul fiecărei societăți comerciale nominalizate în anexa nr. 1, formate din reprezentanți-experți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Industriilor, Fondului Proprietății de Stat și Băncii Naționale a României.

Art. 3. - Constituirea, coordonarea și conducerea comisiilor de supraveghere se asigură de către Comitetul de Restructurare. Componența Comitetului de Restructurare și modul de lucru al acestuia sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 4. - Societățile comerciale supuse regimului prevăzut de prezenta hotărâre vor păstra disponibilitățile în lei și în valută și își vor efectua toate operațiunile de încasări și plăți, indiferent de natura acestora, printr-o singură bancă.

Art. 5. - Planurile de redresare economico-financiară elaborate de societățile comerciale supravegheate vor cuprinde, în mod imperativ, măsuri concrete de restructurare, inclusiv cu aplicabilitate imediată.

Aceste măsuri vor urmări, cu prioritate, efectuarea ajustărilor necesare în volumul și structura producției, avându-se în vedere și închiderea capacităților de producție excedentare și/sau reducerea forței de muncă ineficient ocupate.

Pe baza consultărilor cu creditorii și luând în considerare resursele de care dispun efectiv, societățile comerciale vor formula propuneri privind completarea necesarului de lichiditate pentru aplicarea planurilor de redresare economico-financiară. Cuantumul acestor resurse financiare se aprobă de către Comitetul de Restructurare, care va stabili și sursele de finanțare, în următoarea ordine:

  • garanții guvernamentale la credite bancare;
  • alocații bugetare directe.

Art. 6. - Planurile de redresare economico-financiară, avizate de comisia de supraveghere, se supun spre aprobare Comitetului de Restructurare.

În cazul în care planurile prezentate nu sunt aprobate, Comitetul de Restructurare va formula în termen de 15 zile de la primirea acestora, propuneri concrete de ameliorare.

Dacă consiliile de administrație ale societăților comerciale supravegheate nu își însușesc aceste propuneri, Comitetul de Restructurare va putea decide diminuarea sau, după caz, neacordarea sprijinului financiar prevăzut la art. 5.

Art. 7. - Creditarea societăților comerciale nominalizate în anexa nr. 1, ulterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri, și în absența unor garanții acoperitoare, atrage după sine asumarea unui risc sporit de către eventualii creditori.

Până la aprobarea de către Comitetul de Restructurare a planurilor de redresare economico-financiară și stabilirea plafoanelor de creditare bancară în limita cărora se acordă garanții guvernamentale, băncilor comerciale li se recomandă să acorde credite bancare pentru desfășurarea normală a activității societăților comerciale nominalizate, pe baza avizului favorabil al comisiilor de supraveghere constituite la nivelul acestora.

Creditarea de către băncile comerciale a societăților comerciale nominalizate, după aprobarea planurilor de redresare economico-financiară, se va face cu urmărirea încadrării stricte în limita plafoanelor stabilite de Comitetul de Restructurare. În acest scop, contractarea de credite bancare se va face numai cu avizul comisiilor de supraveghere.

Art. 8. - Comisiile de supraveghere au obligația de a urmări respectarea strictă a măsurilor cuprinse în planurile de redresare economico-financiară, raportând lunar Comitetului de Restructurare despre modul de îndeplinire a acestor planuri și recomandând măsuri de adaptare și ameliorare a lor, în funcție de condițiile nou-apărute.

Art. 9. - În cazul în care se constată că societățile comerciale se abat de la măsurile cuprinse în planurile de redresare economico-financiară aprobate, comisiile de supraveghere vor recomanda Comitetului de Restructurare adoptarea de măsuri corespunzătoare, în următoarea ordine:

  • înlocuirea conducerii societății comerciale respective;
  • retragerea susținerii financiare, inclusiv a garanțiilor aferente creditelor neutilizate încă, cu notificarea imediată a băncii creditoare;
  • declararea stării de incapacitate de plată potrivit art. 12 al Legii nr. 76/1992, putându-se merge până la inițierea procedurii de lichidare.

Art. 10. - În termen de maximum 180 de zile de la instituirea regimului de supraveghere a respectivei societăți comerciale, în cazul în care situația economico-financiara nu se ameliorează în mod semnificativ, comisia de supraveghere este obligată să prezinte Comitetului de Restructurare un raport fundamentat, conținând recomandări privind încetarea activității societății și intrarea în conservare sau, după caz, lichidarea societății respective.

Comitetul de Restructurare este obligat ca, în termen de 15 zile de la primirea raportului, să propună Guvernului spre aprobare soluțiile considerate optime.

Art. 11. - Declanșarea procedurii de lichidare poate fi suspendată pe timp de 90 de zile numai la cererea expresă a Fondului Proprietății de Stat și a Fondului Proprietății Private competent, termen în care societatea comercială respectivă trebuie privatizată.

Art. 12. - În cazul ameliorării substanțiale a stării financiare a societății comerciale ca rezultat al aplicării planului de redresare, comisia de supraveghere va recomanda Comitetului de Restructurare scoaterea de sub supraveghere a respectivei societăți comerciale.

În baza avizului favorabil al Comitetului de Restructurare, Guvernul va putea aproba această măsură, societatea comercială respectivă reintrând în relații normale cu sistemul bancar și ceilalți creditori.

Art. 13. - Pentru stimularea activității membrilor comisiilor de supraveghere și ai aparatului tehnic al Comitetului de Restructurare, Guvernul poate stabili, în funcție de rezultate, acordarea, din bugetele instituțiilor reprezentate, de indemnizații lunare.

Art. 14. - Regimul special de supraveghere instituit prin prezenta hotărâre, ca și activitatea comisiilor de supraveghere și a Comitetului de Restructurare încetează, de drept, în momentul începerii activității Agenției de Restructurare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 iunie 1993 | Nr. 301.

Contrasemnează:

Ministru de stat,
președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Mișu Negrițoiu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Președintele Consiliului de administrație
al Fondului Proprietății de Stat,
Emil Dima


Anexa Nr. 1

Lista societăților comerciale cu capital de stat supuse regimului special de supraveghere

Nr. crt. Denumirea societății comerciale Sectorul
1. PETROMIDIA - S.A. Năvodari Chimie-petrochimie
2. TURNU - S.A. Turnu Măgurele Chimie
3. SOFERT - S.A. Bacău Chimie
4. DOLJCHIM - S.A. Craiova Chimie
5. SOMETRA - S.A. Copșa Mică Metalurgie
6. AVIOANE - S.A. Craiova Construcții de mașini
7. SIDERCA - S.A. Călărași Metalurgie
8. TURBOMECANICA - S.A. București Construcții de mașini
9. AMPELUM - S.A. Zlatna Metalurgie
10. AZOCHIM - S.A. Piatra-Neamț Chimie
11. CARBOSIN - S.A. Copșa Mică Chimie-petrochimie
12. DUNACOR - S.A. Brăila Chimie
13. C.S.R. - S.A. Reșița Metalurgie
14. ARIS - S.A. Arad Construcții de mașini
15. SEMĂNĂTOAREA - S.A. București Construcții de mașini
16. ROMAERO - S.A. București Construcții de mașini
17. GENERAL TURBO - S.A. București Construcții de mașini
18. FECNE - S.A. București Construcții de mașini
19. ARTROM - S.A. Slatina Metalurgie
20. MAT - S.A. Craiova Construcții de mașini
21. I.M.G. - S.A. București Construcții de mașini
22. STEAUA ELECTRICĂ - S.A. Fieni Electrotehnică, electronică
23. I.A.R. - S.A. Brașov Construcții de mașini
24. ALUM - S.A. Tulcea Metalurgie
25. I.C.M.U.G. - S.A. Giurgiu Construcții de mașini
26. I.U.G. - S.A. Craiova Construcții de mașini
27. GRANITUL - S.A. București Materiale de construcții
28. DUNĂREANA - S.A. Giurgiu Textile
29. ROMPROTEINE - S.A. Curtea de Argeș Chimie
30. ARCHIM - S.A. Arad Chimie


Anexa nr. 2

Componența Comitetului de Restructurare și modul de lucru al acestuia

Componența Comitetului de Restructurare este următoarea:

Instituția reprezentată Nivel de reprezentare
1. Ministerul Industriilor Secretar de stat
2. Fondul Proprietății de Stat Director executiv
3. Fondurile Proprietății Private Director executiv
4. Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică Secretar de stat
5. Ministerul Finanțelor Secretar de stat
6. Banca Națională a României Viceguvernator
7. Bănci comerciale cu capital de stat creditoare Vicepreședinți

Instituțiile menționate vor nominaliza, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, membrii desemnați să le reprezinte, precum și câte o persoană care să poată înlocui reprezentantul desemnat în caz de indisponibilitate a acestuia.

Fiecare membru al Comitetului de Restructurare dispune de un singur vot. Reprezentanții băncilor comerciale creditoare au drept de vot numai cu privire la societățile comerciale pe care le creditează. Reprezentanții Fondului Proprietății Private au drept de vot numai cu privire la societăți comerciale la care dețin acțiuni.

Deciziile se iau prin votul majorității simple a celor abilitați să voteze în problema dezbătută, cu excepția avizării recomandării de lichidare (prevăzută la art. 10 al prezentei hotărâri), unde este necesară o majoritate calificată de două treimi din membrii abilitați să voteze.

Cu privire la decizia de stabilire a plafoanelor de creditare bancară în limita cărora se acordă garanții guvernamentale (potrivit art. 5 din prezenta hotărâre), reprezentantul Ministerului Finanțelor are drept de veto.

Comitetul de Restructurare va acționa și ca arbitru pentru soluționarea divergențelor apărute între comisiile de supraveghere constituite potrivit prezentei hotărâri și organele de conducere ale societăților comerciale supravegheate. Soluțiile pronunțate au caracter definitiv și se iau cu majoritate de voturi, în termen de maximum 5 zile de la sesizare.

Reprezentantul Fondului Proprietății de Stat este președintele Comitetului de Restructurare și conduce ședințele acestuia. Secretariatul este asigurat de Ministerul Finanțelor.

Comitetul se reunește în ședințe săptămânale sau, la propunerea președintelui, de mai multe ori pe săptămână, dacă dimensiunea și urgența problemelor o impun.

Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Comitetul de Restructurare își va putea crea un aparat tehnic de lucru, constituit din specialiști puși la dispoziție de instituțiile reprezentate.

Acesta va sprijini fundamentarea deciziilor, pe baza analizei proprii a informațiilor și recomandărilor furnizate de comisiile de supraveghere care funcționează la nivelul societăților comerciale.

Comitetul de Restructurare va prezenta Guvernului, lunar sau ori de câte ori este necesar, rapoarte privind rezultatele obținute, însoțite de propuneri concrete de măsuri.