Monitorul Oficial 217/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 28 septembrie 2011 18:33, autor: Gall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0 217 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue:: 217 - Partea I - Vineri, 3 septembrie year::1993 == Hotărâ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. [[issue:: 217]] - Partea I - Vineri, 3 septembrie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind acordarea, în primă intervenție, a ajutoarelor umanitare populației sinistrate, ca urmare a unor situații excepționale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ajutoarele umanitare de primă intervenție cu bunuri și produse din rezervele materiale naționale se acordă de către Guvern prin Administrația Națională a Rezervelor Materiale.

În acest scop, potrivit art. 1 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele materiale naționale, pentru protecția populației în situații excepționale determinate de calamități naturale, epidemii, incendii, fenomene sociale sau economice și conjuncturi externe sunt constituite stocuri de produse agroalimentare , bunuri de uz personal și colectiv, materiale sanitare și materiale pentru construit și reparat locuințe și anexe gospodărești.

Art. 2. - Ajutoarele umanitare acordate în condițiile prevăzute la art. 1 sunt cu titlu gratuit și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3. - Solicitările de ajutoare umanitare pentru populația sinistrată se transmit de către prefecții județelor afectate de calamități naturale, la Departamentul pentru Administrație Publică Locală.

Art. 4. - Departamentul pentru Administrație Publică Locală împreună cu Administrația Națională a Rezervelor Materiale și, după caz, alte organe abilitate, analizează necesitatea, oportunitatea și posibilitatea acordării ajutoarelor umanitare solicitate și fac propuneri corespunzătoare Guvernului pentru aprobarea acestora.

Art. 5. - În baza aprobării Guvernului, Administrația Națională a Rezervelor Materiale organizează transportul și predarea ajutoarelor respective președinților comisiilor și comandamentelor de apărare locale din zonele sinistrate, organizate conform prevederilor hotărârilor Guvernului nr. 531/1992 și nr. 615/1992, pe baza propunerilor înaintate de către prefecți.

Art. 6. - Transportul se efectuează, de regulă, pe calea ferată și cu mijloace auto sau, după caz, și cu alte mijloace de transport. Modul de suportare a cheltuielilor aferente se stabilește de Guvern o dată cu aprobarea ajutoarelor umanitare.

La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor Materiale, Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării Naționale vor colabora la transportarea cu operativitate a ajutoarelor în zonele sinistrate.

Art. 7. - În termen de 15 zile de la încheierea acțiunii de distribuire a ajutoarelor umanitare, prefecții vor înainta la Departamentul pentru Administrație Publică Locală și la Administrația Națională a Rezervelor Materiale rapoarte justificative asupra modului de distribuire a ajutoarelor.

Art. 8. - La solicitarea agenților economici din zonele sinistrate sau a altor persoane juridice afectate de calamități naturale, se pot acorda ajutoare materiale și produse, cu titlu de împrumut sau cu scoaterea definitivă din rezervele naționale, cu plată, potrivit legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 28 iulie 1993 | Nr. 371.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă
Secretar de stat, șeful Administrației Naționale a Rezervelor Materiale,
general-maior Constantin Dincă


Hotărâre privind acordarea, în anul 1993, a unor facilități la călătoria pe calea ferată pentru pensionari

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Pentru anul 1993, până la aprobarea unui program de protecție socială, se acordă pensionarilor 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful trenurilor de persoane clasa a II-a.

(2) De aceste facilități nu beneficiază pensionarii care au dreptul la călătorii gratuite stabilite în baza altor prevederi legale.

(3) Legitimațiile de călătorie pentru pensionari se eliberează de Societatea Națională a Cailor Ferate Române, prin stațiile și agențiile de voiaj C.F.R., pe baza deciziei de pensionare și a buletinului de identitate.

(4) Condițiile de eliberare a legitimațiilor de călătorie pentru pensionari se stabilesc de Societatea Națională a Căilor Ferate Române, potrivit reglementărilor specifice căilor ferate.

Art. 2. - (1) Fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor aferente facilităților acordate prin prezenta hotărâre se asigură din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de la cap. 54.1 „Asistența socială”, care se va suplimenta pe anul 1993 cu suma de 1,0 miliarde lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

(2) Lunar, în funcție de facilitățile de transport efectiv acordate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va pune la dispoziția Societății Naționale a Căilor Ferate Române sumele respective, justificate pe baza deconturilor întocmite de către această societate și avizate de Ministerul Transporturilor.

(3) Ministerul Transporturilor și Societatea Națională a Căilor Ferate Române vor lua măsurile ce se impun pentru încadrarea contravalorii facilităților acordate prin prezenta hotărâre în limita sumei prevăzute la alin. (1).

Art. 3. - Ministerul Finanțelor va lua măsuri pentru introducerea modificărilor în structura bugetului de stat aprobat pe anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 414.

Contrasemnează:

p. Ministrul transporturilor,
Aurel Novac,
secretar de stat


Hotărâre privind stabilirea titularului de investiții pentru obiectivul „Complexul Timpuri Noi” din București

În scopul asigurării condițiilor de funcționare a Universității de Medicină și Farmacie București,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă stabilirea, în condițiile legii, a Ministerului Învățământului ca titular al obiectivului de investiții „Complexul Timpuri Noi” din București, situat la intersecția Splaiului Unirii cu bulevardul Colectorului și Calea Văcărești.

Art. 2. - Pentru terminarea și adaptarea investiției conform cerințelor învățământului medical, sumele necesare se alocă de la bugetul Ministerului Învățământului, cu respectarea prevederilor legale.

Art. 3. - Ministerul Învățământului va aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 415.

Contrasemnează:

p. Ministrul învățământului,
Romulus Gheorghe Pop,
secretar de stat


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 319/1992 privind dotarea și utilizarea de către agenții economici a balanțelor cu afișaj electronic și a aparatelor de marcat electronic

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 319/1992 privind dotarea și utilizarea de către agenții economici a balanțelor cu afișaj electronic și a aparatelor de marcat electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 1 iulie 1992, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art 1. - În vederea asigurării protecției intereselor consumatorilor și a combaterii evaziunii fiscale, agenții economici de pe teritoriul României sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice, cu ajutorul cărora se emite bon pentru client, în cazul vânzărilor de bunuri și al prestărilor de servicii către populație, inclusiv schimburi valutare.
Se exceptează de la prevederile prezentului articol agenții economici care desfășoară activitățile specificate în anexa nr. 1.”

2. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art 3. - Agenții economici care desfășoară activități de comerț și efectuează, prin cântărire, vânzarea cu amănuntul a produselor sunt obligați să utilizeze balanțe electronice, care să afișeze simultan masa cântărită, prețul unitar și suma totală de plată corespunzătoare, în condițiile prevăzute de prezenta hotărâre.
Se exceptează de la prevederile acestui articol agenții economici care desfășoară activitățile enumerate în anexa nr. 2.
Agenții economici care nu își îndeplinesc obligația legală de a se dota cu balanțe electronice pot să-și vândă produsele numai preambalate și sigilate, cu înscrierea cantității (masa netă), a prețului unitar și a valorii corespunzătoare.”

3. După articolul 3 se introduce articolul 31, cu următorul cuprins:

„Art. 31. - Ministerul Comerțului, Ministerul Industriilor, Ministerul Finanțelor și Biroul Român de Metrologie Legală sunt autorizate să adapteze listele activităților exceptate de la prevederile prezentei hotărâri (anexele nr. 1 și 2) prin ordin comun, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

4. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - Distribuirea și utilizarea pe teritoriul României a aparatelor de marcat electronice și a balanțelor electronice sunt reglementate prin normele metodologice prevăzute în anexa nr. 3.”

5. Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 319/1992 se înlocuiește cu anexa nr. 3.

6. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 5. - Agenții economici prevăzuți la art. 1 și 3 din prezenta hotărâre, care au realizat venituri totale sub 10 mil. lei/an, sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice și balanțe electronice începând cu 1 iulie 1994.
Agenții economici prevăzuți la alineatul precedent sunt obligați, până la dotarea cu aparate de marcat electronice, să emită pentru toate tranzacțiile bon de mână pe formular tipizat, pentru clienți."

7. După articolul 5 se introduce articolul 51, cu următorul cuprins:

„Art. 51. - Prețurile de vânzare cu amănuntul către populație se vor rotunji la leu, în minus pentru fracțiunile până la 50 de bani inclusiv, respectiv în plus, în cazul în care fracțiunile depășesc 50 de bani.”

8. Punctele 1 și 3 din articolul 6 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„1. distribuirea și utilizarea balanțelor electronice și a aparatelor de marcat electronice în alte condiții decât cele prevăzute în normele metodologice din anexa nr. 3;”
„3. încasarea oricărei sume de la client, fără a-i preda acestuia bonul emis de aparatul de marcat electronic;”

9. Alineatul 1 din articolul 7 se modifică și va avea următorul conținut:

„Contravențiile prevăzute la art. 6 pct. 1 și 2 se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 300.000 lei, iar în caz de repetare, cu ridicarea autorizației de funcționare; cele prevăzute la pct. 3 și 5, cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei și cele prevăzute la pct. 4, cu amendă de la 300.000 lei la 500.000 lei.”

10. După articolul 7 se introduce articolul 71, cu următorul cuprins:

„Art. 71. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre."

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 319/1992 privind dotarea și utilizarea de către agenții economici a balanțelor cu afișaj electronic și a aparatelor de marcat electronice, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se republică în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 416.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
p. Ministrul comerțului,
Mihai Griguroșcuță,
secretar de stat


Anexa Nr. 1

Lista activităților care se exceptează de la obligația de a utiliza aparate de marcat electronice

1. Comerțul ambulant, exercitat pe bază de autorizație, în zone publice ori la domiciliul cumpărătorului, precum și vânzările prin automate comerciale și prin sifonării.

2. Vânzările de ziare și reviste prin distribuitori specializați.

3. Vânzările de pâine și produse de panificație, lapte și produse lactate, prin magazine sau raioane specializate.

4. Transportul de produse, pe bază de bilete sau abonamente, precum și cu metroul și cu taximetrele.

5. Vânzările de bunuri și prestările de servicii către populație pe bază de documente cu nominalizarea clientului, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 768/1992.

6. Activitățile în care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă (bilete de acces la spectacole, muzee, expoziții, târguri și oboare, grădini zoologice și botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule și altele similare).

Notă:

Activitățile de la pozițiile 1, 2 și 3 se exceptează și de la emiterea de bon de mână pe formular tipizat.


Anexa Nr. 2

Lista activităților care se exceptează de la obligația de a utiliza balanțe electronice

1. Cântărirea unor mase mai mari de 50 kg.

2. Cântărirea medicamentelor pentru prepararea rețetelor în farmacii.

3. Cântărirea metalelor și a pietrelor prețioase.

4. Cântărirea scrisorilor la serviciile poștale.

5. Vânzarea cu amănuntul a produselor în piețe, târguri, oboare (zone publice).


Anexa Nr. 3

Norme metodologice privind distribuirea și utilizarea, de către agenții economici, a aparatelor de marcat electronice și a balanțelor electronice

1. a) Aparatul de marcat electronic (A.M.E.) este un calculator specializat în înregistrarea valorii tranzacțiilor efectuate, vânzări sau servicii, într-o formă adecvată specificului acestor tranzacții. De aceea, aparatul are variante specifice pentru:

  • comerțul cu amănuntul sau prestări de servicii;
  • alimentația publică;
  • industria hotelieră;
  • schimbul valutar.

Specializarea menționată mai sus constă în aceea că, față de un calculator de uz general, A.M.E., indiferent de domeniul de utilizare, posedă:

  • un afișaj dublu, pentru operator și pentru client, pe care apar valorile introduse, precum și operațiunile efectuate;
  • o tastatură cu funcții specifice operațiunilor de înregistrare a tranzacțiilor încheiate;
  • un sistem de imprimare, care asigură tipărirea bonului și a unei benzi de control, în care se înregistrează toate tranzacțiile efectuate. Sistemul de imprimare a benzii de control trebuie să aibă un dispozitiv special pentru colectarea benzii tipărite sub formă de role de hârtie;
  • posibilitatea tipăririi unui raport X, de vizualizare a totalurilor tranzacțiilor efectuate, de la ultima golire a A.M.E. și până în momentul raportului;
  • posibilitatea de golire (ștergere a registrelor interne) cu tipărirea în prealabil a unui raport Z, care conține totalurile înregistrate, în acel moment, în aparat;
  • posibilitatea de calcul automat al valorii T.V.A. datorate ca urmare a tranzacțiilor efectuate, pentru minimum două niveluri de taxă;
  • posibilitatea de calcul automat al valorilor totale supuse regimului de impozitare;
  • posibilitatea de înregistrare separată a plăților făcute din casă sau a sumelor introduse în casă, din alte surse decât din vânzări, cu evidențierea lor separată în raporturi;
  • posibilitatea de corectare a valorilor introduse în timpul unei tranzacții, cu gestionarea separată a tuturor acestor valori;
  • posibilitatea de anulare (VOID) a unei tranzacții greșit înregistrate, dar în regim special și cu totalizarea separată a tuturor acestor valori;
  • un bloc de chei pentru stabilirea regimului de lucru și a drepturilor de acces la registrele interne ale aparatului.

b) Caracteristici tehnico-funcționale minime

În tabelul care urmează sunt prezentate caracteristicile tehnico-funcționale minime obligatorii:

Nr. crt. Caracteristica Valoarea
1. Afișaj casier DA
2. Afișaj client DA
3. Înălțime minimă cifră afișaj 7 mm
4. Număr minim cifre
- introducere de valori 7
- totalizare 8
total general care nu se șterge 10
5. Imprimantă bon DA
6. Imprimantă registru DA
7. Înălțime minimă cifră imprimantă 2,5 mm
8. Concordanța imprimării bon/registru DA
9. Imposibilitatea imprimării separate bon sau registru DA
10. Blocarea funcționării în absența suportului pentru imprimarea bonului sau registrului DA
11. Imposibilitatea ștergerii sau modificării numărului consecutiv de goliri și a totalului general DA
12. Imposibilitatea înregistrării de valori pozițiilor care să aibă ca efect depășirea capacității registrelor interne, cu excepția totalului general DA
13. Imposibilitatea programării aparatului în alte situații decât după golire DA
14. Semnalizarea oricărei secvențe incorecte de tastare fără blocarea aparatului sau perturbarea funcționării aparatului DA
15. Acumulator tampon care asigură păstrarea informațiilor, fără alimentarea casei - minim 700 ore
16. Număr minim de operatori 2
17. Informații minime în bonul pentru client
- denumire agent economic DA
- cod fiscal agent economic DA
- cod raion emitent DA
- cod/denumire produs DA
- încasări parțiale și totale DA
- numărul curent al bonului DA
- data emiterii bonului DA
- taxa pe valoarea adăugată calculată la total bon DA
18. Informațiile minime în banca de control:
a) în regim de înregistrare:
- informațiile din bonul pentru client, cu excepția denumirii și a codului fiscal ale agentului economic DA
b) în regim de închidere:
- totaluri încasări pe grupe DA
- total încasări DA
- total TVA DA
- total corecții și anulări DA
- total sume introduse și scoase din sertar DA
- numărul bonurilor emise DA
- numărul progresiv al aducerilor la zero DA
- total general care nu se șterge DA

2. Sunt aparate de marcat electronice, în sensul dispozițiilor art. 1 și 3 din hotărâre, casele de marcat electronice și casele concentratoare.

Casele de marcat electronice sunt aparate de marcat electronice care funcționează autonom, chiar dacă nu sunt conectate la alte sisteme.

Casele concentratoare sunt aparate de marcat electronice care, pe lângă funcțiile caselor de marcat, pot accepta introducerea de date de la alte dispozitive (balanțe electronice, cititoare de coduri de bare, cititoare de cărți de credit, alte case de marcat) sau pot fi conectate la sisteme de calcul de nivel superior.

3. Pe teritoriul României nu este permisă decât distribuirea și utilizarea de aparate de marcat electronice pentru care distribuitorul a obținut, în prealabil, avizul de conformitate cu cerințele impuse de prezentele norme, din partea unui organism desemnat de Ministerul Comerțului și Ministerul Industriilor. Distribuitorii de aparate de marcat electronice sunt obligați să însoțească fiecare aparat vândut cu o copie autentificată cu ștampila și semnătura proprie a avizului emis de organismul sus-menționat.

Utilizatorii de astfel de aparate sunt obligați să păstreze în bună stare aceste avize și să le prezinte, la cerere, organelor de control.

4. Agenții economici care utilizează aparate de marcat electronice sunt obligați să conserve registrele de casă, emise de aceste aparate, pe timpul prevăzut de legislația în vigoare.

5. Balanțele electronice, în sensul art. 3 din hotărâre, sunt balanțele care permit afișarea simultană, pe dispozitivele electronice, a masei cântărite, a prețului unitar și a valorii totale corespunzătoare și care pot fi echipate sau nu cu dispozitiv de imprimare și emitere a bonului. Înregistrarea valorii marcate se face obligatoriu pe casa de marcat, în condițiile prezentei hotărâri.

6. Balanțele electronice trebuie să asigure, pentru client, afișarea vizibilă a masei produsului cântărit, în unități de masă legale, a prețului unitar exprimat în lei/unitate de masă și a valorii totale în lei.

7. Distribuitorul de balanțe electronice este obligat, în conformitate cu prevederile legislației metrologice în vigoare, să solicite Biroului Român de Metrologie Legală aprobarea de model pentru fabricația sau importul acestor mijloace de măsurare.

8. Agenții economici care achiziționează balanțe electronice, fabricate în țară sau din import, au obligația să verifice existența mărcii metrologice de model, a mărcii de verificare metrologică, precum și a buletinului de verificare în termen de valabilitate.

9. Agenții economici care dețin și utilizează balanțe electronice au obligația să le exploateze corect, să le declare la organele teritoriale ale Biroului Român de Metrologie Legală pentru luarea în evidență și să solicite verificarea metrologică periodică la termenele scadente, conform normelor în vigoare, sau ori de câte ori au dubii cu privire la corectitudinea măsurătorilor efectuate.

10. Distribuitorul de aparate de marcat electronice și balanțe cu afișaj electronic este obligat să asigure service-ul în garanție și postgaranție, precum și materialele consumabile specifice, pe întreg teritoriul României, în conformitate cu durata de viață normată comunicată de producător pentru respectiva clasă de aparate.


Hotărâre privind Programul energetic pentru iarna 1993-1994

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Programul energetic pentru iarna 1993-1994.

Art. 2. - Ministerul Industriilor, Ministerul Comerțului și Ministerul Finanțelor vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 417.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
p. Ministrul comerțului,
Cristian Ionescu,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind unele măsuri de stabilire a prețurilor, tarifelor și redevențelor pentru țițeiul și gazele naturale extrase și vândute în România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru țițeiul și gazele naturale extrase în România în concesiuni noi, cu începere de la data prezentei hotărâri, prețurile la producător se vor stabili lunar, la propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a Ministerului Finanțelor și a Ministerului Industriilor, după cum urmează:

a) La țiței: calculate ca medie ponderată a prețurilor FOB Mediterana pentru țițeiurile importate de-a lungul a 3 luni anterioare, corectate în funcție de calitate.

b) La gaze naturale: calculate ca medie ponderată a prețurilor FOB Mediterana pentru păcură (3,5% sulf) importată de-a lungul a 3 luni anterioare, egal cu conținutul termic al gazelor.

Prețurile la producător, exprimate în dolari S.U.A. sau în alte valute, vor fi transformate în lei conform ratei de schimb practicate la data evaluării.

Art. 2. - Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Industriilor vor stabili, începând cu 1.01.1995, tarife pentru transportul prin conducte al țițeiului brut, al produselor rafinate și gazelor naturale, precum și pentru rețelele de distribuție a gazului natural. Aceste tarife se vor adăuga la prețurile care se vor practica la țiței, produse rafinate și gaze naturale.

Art. 3. - Pentru activitatea desfășurată de agenții economici în obiectivele pe care le administrează sau le au în concesiune, dacă prin contractele existente nu se prevede altfel, începând cu 1.01.1994 se aplică o redevență fixă calculată la producția brută extrasă. Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Ministerul Finanțelor vor propune spre aprobare Guvernului redevența calculată și modalitățile de plată a acesteia.

Plata redevenței nu scutește agentul economic de a achita celelalte impozite și taxe prevăzute de legislația fiscală română în vigoare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 418.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 792/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 792/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 28 decembrie 1992, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 10 va avea următorul cuprins:

„Art 10. - Pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului funcționează următoarele comisii și comitete:

  1. Comisia Centrală de Apărare Împotriva Inundațiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase și Accidentelor la Construcțiile Hidrotehnice;
  2. Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice;
  3. Comisia Națională pentru Siguranța barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice;
  4. Comitetul Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional.

Comisiile și comitetele prevăzute la alin. 1 nu sunt unități bugetare independente.
Membrii comisiilor și comitetelor prevăzute la alin. 1 sunt salarizați de unitățile la care sunt angajați. Secretariatele tehnice permanente ale acestor comisii și comitete se asigură în cadrul numărului de posturi aprobat Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
Componența nominală a comisiilor și comitetelor se aprobă prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului, pe baza propunerilor făcute de către conducerile ministerelor, departamentelor, regiilor autonome și instituțiilor publice interesate.
Regulamentele privind comisiile și comitetele prevăzute la pct. 2-4 ale alin. 1 sunt cuprinse în anexele nr. 3-5 la prezenta hotărâre.”

2. Articolul 13 va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.”

3. După anexa nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 792/1992 se adaugă anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre, care devin anexele nr. 3-5 la Hotărârea Guvernului nr. 792/1992.

Art. II. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă H.C.M. nr. 527/1965 privind înființarea Comitetului Național al Deceniului Hidrologic Internațional.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 17 august 1993 | Nr. 419.

Contrasemnează:

p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului,
Ioan Seceleanu,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Teodor Gavrilă,
secretar de stat
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Anexa Nr. 1

Regulament privind componența, modul de organizare și atribuțiile Comisiei Naționale pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice

Art. 1. - Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice își desfășoară activitatea pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, care îi asigură condițiile de funcționare și secretariatul tehnic permanent.

Comisia se compune din președinte, vicepreședinte și membri. Componența nominală a comisiei se aprobă prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului, pe baza propunerilor Departamentului pădurilor.

Art. 2. - Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice se întrunește ori de câte ori este nevoie, la solicitarea secretariatului tehnic permanent, care ține și evidența documentațiilor referitoare la activitatea comisiei.

Art. 3. - În îndeplinirea atribuțiilor sale, comisia adoptă hotărâri în prezența a cel puțin 2/3 din numărul membrilor săi, hotărârile fiind valabile dacă sunt aprobate de majoritatea celor prezenți.

Art. 4. - Cheltuielile generate de activitatea Comisiei Naționale pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice se suportă integral din veniturile extrabugetare realizate.

Art. 5. - Pentru recuperarea cheltuielilor generate de organizarea și funcționarea acestei comisii, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului stabilește anual, prin ordin al ministrului, tarife pentru expertizarea trofeelor cinegetice, urmând ca expertizarea să se facă numai după achitarea tarifelor respective.

Art. 6. - Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice verifică modul de evaluare a trofeelor de vânat recoltate în România de vânători români și străini, inclusiv cele ce urmează a fi prezentate la expozițiile internaționale de vânătoare.

Art. 7. - Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice verifică activitatea comisiilor de evaluare a trofeelor de vânat din teritoriu.

Art. 8. - Comisia Națională pentru Evaluarea Trofeelor Cinegetice rezolvă contestațiile formulate de vânători împotriva evaluărilor trofeelor de vânat efectuate de comisiile de evaluare a trofeelor de vânat din teritoriu.

Art. 9. - Comisia prezintă informări lunare ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului asupra activității desfășurate.

Art. 10. - Comisia colaborează cu instituțiile și organismele similare din străinătate pentru o mai bună cunoaștere și îmbunătățire a normelor internaționale de evaluare a trofeelor cinegetice.


Anexa Nr. 2

Regulament privind componența, modul de organizare și atribuțiile Comisiei Naționale pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice

Art. 1. - Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice se compune din președinte, vicepreședinți și membri. Președintele comisiei este ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, iar vicepreședinții sunt aleși prin vot din rândul membrilor comisiei. Membrii sunt reprezentanți cu drept de decizie numiți de ministerele, Inspecția de Stat în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, departamentele, regiile autonome și autoritățile administrației publice locale care coordonează unități de exploatare a barajelor și lacurilor de acumulare, precum și specialiști din institutele de învățământ superior, de cercetare și proiectare pentru construcții hidrotehnice, desemnați de conducerile institutelor respective.

Art. 2. - Componența nominală a Comisiei Naționale pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice se aprobă prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului, pe baza propunerilor formulate de autoritățile menționate la art. 1.

Art. 3. - Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului asigură secretariatul tehnic permanent al Comisiei Naționale pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice cu personal de specialitate, în cadrul numărului de posturi aprobat, precum și condițiile de funcționare a acesteia.

Art. 4. - Comisia se va întruni în ședințe ordinare anuale de analiză și în ședințe extraordinare convocate de președintele acesteia, ori de câte ori este nevoie. Hotărârile comisiei se iau în prezența a cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor și se aprobă cu majoritatea simplă a celor prezenți.

Art. 5. - În cadrul ședințelor se întocmesc procese-verbale în care se consemnează ordinea de zi, discuțiile purtate, concluziile și măsurile stabilite.

Art. 6. - Membrii Comisiei Naționale pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice vor fi salarizați de unitățile la care sunt angajați.

Art. 7. - Cheltuielile generate de activitatea comisiei se asigură integral din veniturile extrabugetare realizate din încasările provenite ca urmare a expertizelor efectuate la baraje și alte lucrări hidrotehnice pentru care Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului stabilește, anual, tarife, prin ordin al ministrului.

Art. 8. - La ședințele comisiei vor fi invitați și reprezentanți ai conducerii unităților de exploatare interesați în analizarea funcționării în siguranța a lucrărilor pe care le au în administrare, delegați ai Comisiei Centrale de Apărare Împotriva Inundațiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase și Accidentelor la Construcțiile Hidrotehnice, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Inspecției de Stat în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, precum și reprezentanți ai Comitetului Național Român pentru Marile Baraje și ai altor autorități de specialitate.

Art. 9. - Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice coordonează, îndrumă și urmărește activitatea de supraveghere a barajelor, lacurilor de acumulare și a altor lucrări hidrotehnice, în vederea exploatării în siguranță a acestora. Comisia stabilește, împreună cu ministerele, Inspecția de Stat în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, departamentele, regiile autonome, autoritățile administrației publice locale, institutele de învățământ superior, de cercetare și proiectare, modul de organizare a activității de supraveghere și exploatare în siguranță a lucrărilor hidrotehnice.

Art. 10. - Comisia întocmește și actualizează lista barajelor și lucrărilor hidrotehnice de mare importanță care prezintă elemente de risc crescut, ținând seama de efectele negative asupra oamenilor și obiectivelor social-economice în caz de avarii.

Art. 11. - Comisia analizează și corelează programele anuale de punere în siguranță a barajelor și lucrărilor hidrotehnice și urmărește modul de realizare a acestor programe.

Art. 12. - Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice colaborează cu Inspecția de Stat în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului și cu alte organisme abilitate de lege pentru controlul calității construcțiilor.

Art. 13. - Comisia analizează rapoartele anuale și alte informări prezentate de deținătorii de lucrări hidrotehnice, stabilind măsurile corespunzătoare.

Art. 14. - Comisia dispune expertizarea lucrărilor evidențiate cu risc crescut de avariere și stabilește, împreună cu Inspecția de Stat în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, măsurile operative imediate și de perspectivă pentru evitarea accidentelor.

Art. 15. - Comisia aprobă normele tehnice întocmite de ministerele și departamentele de specialitate cu privire la activitatea de funcționare în siguranță, instalarea și urmărirea aparaturii de măsură și control, precum și de stabilire a pragurilor critice la aceste aparate.

Art. 16. - Comisia organizează schimburi de experiență la deținătorii de baraje și lucrări hidrotehnice și stabilește legături de colaborare cu organisme similare din alte țări.


Anexa Nr. 3

Regulament privind componența, modul de organizare și atribuțiile Comitetului Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional

Art. 1. - Comitetul Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional are ca scop principal conjugarea eforturilor specialiștilor din România care activează în domeniul hidrologiei și resurselor de apă în vederea participării la acțiunile internaționale legate de aplicarea Programului hidrologic internațional, în scopul unei dezvoltări durabile într-un mediu evolutiv.

Art. 2. - Comitetul își desfășoară activitatea pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, care îi asigură condițiile de funcționare și secretariatul tehnic permanent.

Comitetul se compune din președinte, vicepreședinți, secretar și membri. Președintele comitetului este secretarul de stat care răspunde de activitatea Departamentului apelor, vicepreședinții și secretarul sunt propuși de președinte dintre specialiști și personalități recunoscute în domeniu, iar membrii sunt desemnați, la cererea președintelui, de instituțiile care au specialiști în domeniul hidrologiei, resurselor de apă și protecției calității apelor, precum și cadre didactice din învățământul superior de profil.

Art. 3. - Componența nominală a comitetului se aprobă prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului.

Componența aprobată se comunică anual și la cerere secretarului general al UNESCO, pentru includerea acesteia în Lista comitetelor naționale pentru Programul hidrologic internațional și a punctelor focale din țările membre ale UNESCO, care se publică periodic de acest for.

Numărul membrilor comitetului este de până la 30 persoane.

Art. 4. - La inițiativa președintelui comitetului sau în cazul când un număr de cel puțin 10 membri solicită aceasta, se organizează anual sau ori de câte ori este necesar, consfătuiri cu membrii comitetului. Consfătuirea poate avea loc în prezența a 2/3 din numărul membrilor. Hotărârile se adoptă prin vot deschis, cu majoritatea simplă a celor prezenți la consfătuire.

Deciziile operative între două consfătuiri ale comitetului se adoptă de președinte, vicepreședinți și secretar, care constituie biroul operativ al comitetului.

Hotărârile comitetului și deciziile biroului operativ cuprind propuneri care se înaintează spre aprobare ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului.

Art. 5. - Biroul operativ constituie comisii pentru organizarea concursului pentru candidații la burse în vederea participării la cursuri postuniversitare și stagii de perfecționare în țară și în străinătate pe linia Programului hidrologic internațional.

Art. 6. - Corespondența internă și internațională a comitetului se primește pe adresa ministerului.

Art. 7. - Membrii comitetului sunt salarizați de unitățile unde sunt angajați. Cheltuielile de deplasare în țară și în străinătate vor fi suportate de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, precum și de sponsori, persoane fizice și persoane juridice, în condițiile legii.

Art. 8. - Comitetul informează anual Comisia Națională a României pentru UNESCO asupra activităților desfășurate și a modificărilor survenite în componența sa.

Art. 9. - Comitetul asigură corelarea programelor naționale din domeniul hidrologiei și gospodăririi resurselor de apă cu recomandările Consiliului Interguvernamental de Coordonare a Activității în cadrul Programului hidrologic internațional, coordonat de UNESCO.

Art. 10. - Comitetul colaborează cu Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru asigurarea corelării programului cu alte activități cultural-științifice, conform prerogativelor acestei comisii.

Art. 11. - Comitetul participă cu experți la tratarea și elaborarea temelor și proiectelor cu caracter internațional, care fac obiectul colaborării regionale și globale; propune experți și raportori pentru grupele de lucru, comisiile și conferințele organizate în cadrul Programului hidrologic internațional.

Art. 12. - Comitetul participă cu delegați la acțiunile și manifestările științifice internaționale legate de Programul hidrologic internațional.

Art. 13. - Comitetul coordonează și corelează pe plan național programul propriu cu programele elaborate de Organizația Meteorologică Internațională, Organizația Internațională pentru Alimentație și Agricultură FAO și de alte organizații și organisme naționale și internaționale de specialitate.

Art. 14. - Comitetul propune includerea activităților pentru realizarea Programului hidrologic internațional în programul de relații internaționale al Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului și al unităților de specialitate și urmărește derularea acestor activități.


Hotărâre pentru modificarea și completarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 594/1992, în vederea întăririi regimului importurilor și exporturilor de articole și tehnologii supuse controlului destinației finale, precum și celui al controlului exporturilor pentru neproliferarea armelor nucleare, chimice și biologice și a rachetelor purtătoare de asemenea arme

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 594/1992 se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 17 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 17. - (1) Pentru avizarea licențelor de import și export de produse speciale, prevăzute în anexa nr. 1, grupa 2 COCOM, se constituie Oficiul de Control al Importurilor și Exporturilor de Produse Speciale din cadrul Ministerului Apărării Naționale - Departamentul înzestrării armatei.
(2) Avizul prevăzut la alineatul precedent se poate acorda numai agenților economici abilitați de Oficiul de Control al Importurilor și Exporturilor de Produse Speciale să efectueze operațiuni de comerț exterior cu asemenea produse."

2. Alineatele (1) și (2) ale articolului 20 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 20. - (1) Pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri se constituie, ca organ de specialitate independent, în structura Guvernului, Agenția Națională de Control al Exporturilor, cu sediul în București, denumită în continuare agenție. Agenția este condusă de un președinte cu rang de subsecretar de stat și are schema organizatorică prezentată în anexa nr. 9.
(2) Agenția este coordonată de un consiliu interministerial compus din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Comerțului, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Finanțelor - Direcția Generală a Vămilor, Ministerului Industriilor, Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului - Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Ministerului de Interne, Ministerului Comunicațiilor, Departamentului pentru Integrare Europeană și Oficiului de Stat pentru Probleme Speciale, la nivel de secretar sau subsecretar de stat.”

3. Articolul 20 se completează cu un nou alineat, având următorul conținut:

„(4) Secretariatul General al Guvernului va asigura mijloacele de transport auto necesare agenției, potrivit prevederilor legale, precum și aparatura de prelucrare automată a datelor, de capacitate medie mare."

4. Anexa nr. 9 se înlocuiește cu anexa nr. I la prezenta hotărâre.

Art. II. - Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 860/1992 se completează cu cuprinsul anexei nr. I la prezenta hotărâre.

Art. III. - Hotărârea Guvernului nr. 547/1992 se abrogă.

Art. IV. - Personalul Secretariatului General al Guvernului se suplimentează cu posturile prevăzute în anexa nr. II, pentru deservirea Agenției Naționale de Control al Exporturilor.

Art. V. - Personalul angajat la Agenția Națională de Control al Exporturilor se considera transferat în interesul serviciului.

Angajarea până la numărul maxim prevăzut în schemă se face, pe măsura necesităților, prin ordin al președintelui agenției.

Art. VI. - Cheltuielile necesare organizării, funcționării și dotării Agenției Naționale de Control al Exporturilor pe anul 1993 se vor asigura din creditele bugetare aprobate Secretariatului General al Guvernului pentru anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 septembrie 1993 | Nr. 434.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul justiției,
Petre Ninosu
Ministru de interne,
George Ioan Dănescu
Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului,
Aurel Constantin Ilie
Secretar de stat,
șeful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale,
Nicolae Popescu
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Meleșcanu
Ministrul Apărării Naționale,
general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
p. Ministrul comerțului,
Mihai Berinde,
secretar de stat
Secretar de stat,
șeful Departamentului pentru Integrare Europeană,
Napoleon Pop


Anexa Nr. I

Mo217 93.jpg

*) Plus 20% personal muncitor-deservire.


Anexa Nr. II

Suplimentarea personalului Secretariatului General al Guvernului pentru deservirea agenției

  • un post contabil
  • trei posturi - sectorul documente secrete
  • două posturi gestionari
  • patru posturi conducători auto.