Monitorul Oficial 80/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::80 - Partea I - Marți, 29 martie year::1994
Legi și decrete
Lege privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
- Capitolul I
Dispoziții generale
Art. 1. - Unitățile care desfășoară activități economice, denumite în continuare agenți economici, și care imobilizează capital în active corporale și necorporale supuse deprecierii prin utilizare în timp, vor calcula, înregistra în contabilitate și recupera uzura fizică și morală a acestora, pentru refacerea capitalului angajat.
Aceste operațiuni sunt denumite generic amortizarea capitalului imobilizat.
Art. 2. - Capitalul angajat supus amortizării este reflectat în patrimoniul agenților economici prin bunurile și valorile destinate să deservească activitatea pe o perioadă mai mare de un an și care se consumă treptat.
Art. 3. - Activele corporale aferente capitalului imobilizat sunt:
- a) terenurile, inclusiv investițiile pentru amenajarea acestora;
- b) mijloacele fixe.
Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare și îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- a) are o valoare de intrare mai mare de 200.000 lei;
- b) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
Pentru obiectele care sunt folosite în loturi, seturi sau care formează un singur corp, la încadrarea lor ca mijloace fixe se are în vedere valoarea întregului corp, lot sau set.
Prin hotărâri ale Guvernului, valoarea prevăzută la alin. 2 lit. a) din prezentul articol poate fi corectată în funcție de evoluția prețurilor în economie.
Art. 4. - Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe supuse amortizării:
- a) investițiile efectuate la mijloacele fixe luate cu chirie;
- b) capacitățile puse în funcțiune parțial, pentru care nu s-au întocmit formele de înregistrare ca mijloace fixe. Acestea se cuprind în grupele în care urmează a se înregistra, la valoarea rezultată prin însumarea cheltuielilor efective ocazionate de realizarea lor;
- c) investițiile efectuate pentru descopertă, în vederea valorificării de substanțe minerale utile.
Art. 5. - Sunt considerate active corporale, dar nu se supun amortizării: lacurile, bălțile, iazurile, care nu sunt rezultatul unei investiții, precum și terenurile, inclusiv cele împădurite, cu excepția terenurilor cu destinație economică obținute prin acte de vânzare-cumpărare, inclusiv prin despăgubiri în cazul exproprierilor.
Art. 6. - Nu sunt considerate mijloace fixe:
- a) motoarele, aparatele și alte subansambluri ale mijloacelor fixe procurate în scopul înlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparațiilor de orice fel sau în scopul efectuării unor mici modernizări în cadrul reparațiilor capitale;
- b) sculele, instrumentele și dispozitivele speciale ce se folosesc fie la fabricarea anumitor produse în serie, fie la executarea unei anumite comenzi, indiferent de valoarea și durata lor de funcționare normală;
- c) construcțiile și instalațiile provizorii executate din fondurile de investiții;
- d) animalele care nu au îndeplinit condițiile pentru a fi trecute la animale adulte, animalele de îngrășat, păsările și coloniile de albine;
- e) pădurile;
- f) investițiile efectuate pentru realizarea lucrărilor miniere din afara perimetrelor de exploatare, precum și cele pentru foraj executate pentru explorări, prospecțiuni geologice și geofizice, forajele pentru alimentarea cu apă care nu au dat rezultate, sondele situate în gaz - capul unor zăcăminte de țiței, precum și sondele de cercetare geologică care au pus în evidență acumulări de hidrocarburi, dar care, din motive geologo-tehnice și economice obiective, nu pot fi exploatate;
- g) prototipurile, atât timp cât servesc ca model la executarea producției de serie, inclusiv seria zero, sau sunt supuse încercărilor în vederea omologării la producător;
- h) echipamentul de protecție și de lucru, îmbrăcămintea specială, precum și accesoriile de pat, indiferent de valoarea și durata lor de utilizare.
Art. 7. - Activele necorporale aferente capitalului imobilizat cuprind:
- a) cheltuielile de constituire: taxele și alte cheltuieli de înscriere și înmatriculare, cheltuielile privind emiterea și vânzarea de acțiuni, cheltuielile de prospectare a pieței și de publicitate și alte cheltuieli de această natură legate de înființarea și dezvoltarea activității unității patrimoniale;
- b) cheltuielile de cercetare-dezvoltare;
- c) cheltuielile cu descoperirea rezervelor de substanțe minerale utile, neconcretizate în mijloace fixe, la zăcămintele puse în exploatare;
- d) concesiunile, brevetele și alte drepturi și valori asimilate;
- e) alte imobilizări necorporale, inclusiv programe informatice create de agenții economici sau achiziționate de la terți.
Art. 8. - Duratele normale de funcționare, precum și clasificația mijloacelor fixe se aprobă prin hotărâre a Guvernului, pe baza consultării reprezentanților asociațiilor patronale constituite la nivel național, conform legii. La determinarea lor se va ține seama de duratele tehnico-economice stabilite de proiectanți și producători prin cărțile sau documentațiile tehnice ale mijloacelor fixe respective, precum și de efectele uzurii morale.
Aceste durate vor fi revizuite periodic, dar nu mai târziu de 5 ani.
- Capitolul II
Calcularea amortizării
Art. 9. - Amortizarea se stabilește prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe și se include în cheltuielile de exploatare.
Art. 10. - Prin valoarea de intrare a mijloacelor fixe se înțelege:
- a) valoarea rămasă actualizată aferentă fiecărui mijloc fix care a fost reevaluat în conformitate cu hotărâri ale Guvernului;
- b) prețul de achiziție pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
- c) costul de producție pentru mijloacele fixe construite sau produse de unitatea patrimonială;
- d) valoarea actuală, pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimată la înscrierea lor în activ pe baza propunerilor făcute de specialiști și cu aprobarea adunării generale a asociaților la societățile comerciale, respectiv a consiliului de administrație la regiile autonome sau instituții publice, ținând seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici identice sau similare;
- e) valoarea de aport acceptată de părți, pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii etc., conform statutelor sau contractelor, determinată prin expertiză.
Art. 11. - Amortizarea mijloacelor fixe se calculează de la data punerii acestora în funcțiune și până la recuperarea integrală a valorii de intrare, conform duratelor normale de funcționare și condițiilor de utilizare ale acestora.
Amortizarea mijloacelor fixe concesionate, închiriate sau date în locație de gestiune se calculează de către agentul economic care le are în proprietate.
Amortizarea mijloacelor fixe concesionate, închiriate sau date în locație de gestiune de către regiile autonome care au în administrare, potrivit legii, asemenea bunuri din domeniul public, se calculează de către acestea.
Amortizarea investițiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locație de gestiune este în sarcina agentului economic care a efectuat investiția.
Amortizarea clădirilor și a construcțiilor speciale ale minelor, salinelor cu extracție în soluție prin sonde, carierelor, exploatărilor la zi, pentru substanțe minerale solide, a căror durată de folosire este limitată de durata rezervelor și care nu pot primi alte utilizări după epuizarea rezervelor, precum și a investițiilor pentru descopertă se calculează pe unitate de produs, în funcție, de rezerva exploatabilă de substanță minerală utilă.
Amortizarea pe unitatea de produs se recalculează:
- a) din cinci în cinci ani la mine, cariere, precum și la cheltuielile de investiții pentru descopertă;
- b) din zece în zece ani la saline.
Recalcularea se face anual în cazul când intervin schimbări mai importante (de minimum 10%) în volumul rezervelor exploatabile.
Art. 12. - Cheltuielile de constituire, precum și cheltuielile de cercetare-dezvoltare se amortizează într-o perioada de cel mult 5 ani.
Art. 13. - Brevetele, licențele, know-how-ul, mărcile de fabrică, de comerț și de servicii și alte drepturi de proprietate industrială și comercială similare subscrise ca aport, achiziționate pe alte căi, se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către agentul economic care le deține.
Art. 14. - Programele informatice create de agentul economic sau achiziționate de la terți se amortizează în funcție de durata probabilă de utilizare, care nu poate depăși o perioada de 5 ani.
Art. 15. - Terenurile se înregistrează în contabilitate la intrarea în patrimoniu, la valoarea stabilită, în funcție de clasele de calitate, suprafață, amplasare și/sau alte criterii legale, la valoarea de achiziție sau la valoarea aportului în natură, după caz.
Valoarea terenurilor cu destinație economică obținute prin acte de vânzare-cumpărare, inclusiv prin despăgubiri în cazul exproprierilor, se amortizează prin aplicarea unei cote de 25% din cuantumul dobânzii curente la disponibilități bănești de valoare egală cu prețul de achiziție al terenurilor respective, acordată de unitatea bancară la care are deschis contul principal agentul economic. `
Art. 16. - Guvernul poate aproba, în situații justificate, scutiri totale sau parțiale de la calculul amortizării, solicitate de ministere și alte organe centrale și locale ale administrației publice pentru active corporale, precum:
- a) ruinele trecute în conservare sau scoase definitiv din funcțiune, precum și sondele de țiței și gaze care nu se dau în producție, potrivit intereselor economiei naționale;
- b) mijloacele fixe din cadrul obiectivelor economice, de interes național care sunt propuse a fi trecute în conservare pe o durată mai mare de 30 de zile;
- c) lucrările de îmbunătățiri funciare și de gospodărire a apelor, cu caracter general de deservire, destinate apărării contra inundațiilor și înlăturării excesului de umiditate, și anume: diguri și canale principale de desecare, precum și lucrările de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanți și de corectare a torenţilor, destinate apărării terenurilor agricole și silvice și obiectivelor social-economice din zona apărată, efectuate din fondurile statului;
- d) șenalele navigabile, tunelele de metrou, infrastructura căii ferate, precum și celelalte căi de comunicație.
Art. 17. - În cazul nerecuperării integrale, pe calea amortizării, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcțiune, agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării acestora, conform procedurilor legale, iar diferența rămasă neacoperită se include eșalonat în cheltuielile de exploatare.
Durata recuperării și anuitățile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de către adunarea generală a asociaților la societățile comerciale și, respectiv, de către consiliul de administrație la regiile autonome, fără a depăși 5 ani.
- Capitolul III
Regimuri de amortizare
Art. 18. - Amortizarea calculată conform prevederilor art. 9 se include în cheltuielile de exploatare ale agenților economici, în directă corelație cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe aflate în patrimoniu.
Art. 19. - Agenții economici sunt obligați să amortizeze mijloacele fixe potrivit prevederilor prezentei legi, utilizând unul dintre următoarele regimuri de amortizare:
A. Amortizarea liniară - se realizează prin includerea uniformă în cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proporțional cu numărul de ani ai duratei normale de utilizare a mijlocului fix.
Amortizarea liniară se calculează prin aplicarea cotei anuale de amortizare la valoarea de intrare a mijloacelor fixe.
B. Amortizarea degresivă - constă în multiplicarea cotelor de amortizare liniară cu unul dintre coeficienții următori.:
- a) 1,5, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este între 2 și 5 ani;
- b) 2,0, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este între 5 și 10 ani;
- c) 2,5, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este mai mare de 10 ani.
Acești coeficienți pot fi modificați numai prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor.
C. Amortizarea accelerată - consta în includerea, în primul an de funcționare, în cheltuielile de exploatare, a unei amortizări de până la 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix respectiv.
Amortizările anuale pentru exercițiile următoare sunt calculate la valoarea rămasă de amortizat, după regimul liniar, prin raportare la numărul de ani de utilizare rămași.
Art. 20. - Competențele de aprobare a utilizării regimului de amortizare liniară sau degresiv revin adunării generale a asociaților la societățile comerciale, respectiv consiliului de administrație la regiile autonome.
Utilizarea regimului de amortizare accelerată se Aprobă de către Ministerul Finanțelor, la propunerea Adunării generale a asociaților la societățile comerciale, respectiv a consiliului de administrație la regiile autonome.
Art. 21. – În cazuri justificate, altele decât cele prevăzute la art. 17 din prezenta lege, consiliul de administrație, pentru regia autonomă, respectiv adunarea generală a asociaților, pentru societatea comercială cu capital majoritar de stat, pot aproba trecerea în conservare a mijloacelor fixe pe o perioada de maximum un an, fără calcularea amortizării pentru respectiva perioadă. În asemenea cazuri, amortizarea anuală aferentă perioadei de conservare se va recupera din profitul net al anului în care expiră durata normală de utilizare a mijlocului fix trecut în conservare.
Dacă perioada de conservare se prelungește peste durata de un an, iar mijloacele fixe în cauză nu sunt cuprinse în programul de restructurare, agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat sunt obligați să vândă mijloacele fixe respective prin licitație, conform prevederilor legale în vigoare
- Capitolul IV
Contabilitatea și destinația amortizării mijloacelor fixe
Art. 22. - Agenții economici, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, precum și instituțiile publice au obligația evidențierii în contabilitate, în conturi distincte, a mijloacelor fixe, a amortizării acestora și a sumelor nete rezultate din dezmembrarea și valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune.
Sumele reprezentând amortizarea calculată pentru mijloacele fixe, precum și cele rezultate din valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune, în condițiile legii, reprezintă surse de constituire a fondului de dezvoltare.
Dacă agenții economiei cu capital majoritar de stat nu au prevăzut realizarea în anul curent a unor lucrări de investiții sau rambursarea de credite pentru investiții, aceștia pot folosi sumele respective pentru investiții financiare pe termen scurt sau mediu, cu obligația ca la finele anului să reconstituie sumele respective.
Art. 23. - Sumele realizate din valorificarea ansamblurilor, subansamblurilor, pieselor componente și a altor materiale provenite din dezmembrarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune - înainte de amortizarea lor integrală - diminuate cu cheltuielile efectuate cu demolarea, demontarea, dezmembrarea și valorificarea acestora, se înregistrează în contabilitate în contul amortizării mijloacelor fixe respective, în limita valorii de intrare rămasă de amortizat.
- Capitolul V
Scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe
Art. 24. - Scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe amortizate integral se face cu aprobarea adunării generale a asociaților la societățile comerciale, respectiv a consiliului de administrație la regiile autonome.
Art. 25. - La scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe care nu au fost amortizate integral agenții economici cu capital majoritar de stat vor proceda în conformitate cu prevederile art. 17 și art. 24 din prezenta lege.
În cazul instituțiilor publice, scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe înainte de expirarea duratei normale de utilizare se face cu aprobarea ministerului de resort și cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor, pe baza unor justificări temeinic argumentate.
Art. 26. - La scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe aparținând agenților economici unde statul deține peste 50% din capitalul social se va urmări valorificarea la maximum a ansamblurilor, subansamblurilor și pieselor componente prin executarea unor mijloace fixe noi, ca piese de schimb în cadrul unității respective sau prin vânzare, pe baza de licitație publică, organizată potrivit legii.
- Capitolul VI
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 27. - Valoarea rămasă de amortizat, actualizată, aferentă mijloacelor fixe cu valori unitare cuprinse între 501 și 200.000 lei, care, potrivit prezentei legi, nu mai sunt considerate mijloace fixe, se include în cheltuielile de exploatare într-o perioadă de până la 3 ani, stabilită de adunarea generală a asociaților, la societățile comerciale, respectiv de consiliul de administrație la regiile autonome.
Art. 28. - Pentru cunoașterea modificărilor intervenite în structura mijloacelor fixe și a duratei medii de utilizare, agenții economici vor raporta anual valoarea rămasă a mijloacelor fixe pe categorii, precum și amortizarea totală a mijloacelor fixe printr-o dare de seama statistică, potrivit modelului și normelor ce vor fi stabilite de Ministerul Finanțelor și Comisia Națională pentru Statistică.
Art. 29. - Constituie contravenții la normele privind calcularea și înregistrarea amortizării capitalului imobilizat în active corporale sau necorporale următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
- a) înregistrarea ca mijloace fixe a unor obiecte care, conform prezentei legi, nu se încadrează în această categorie;
- b) calcularea și înregistrarea în contabilitate a amortizării mijloacelor fixe exceptate conform art. 5 din prezenta lege;
- c) aplicarea unor durate normale de utilizare a mijloacelor fixe altele decât cele stabilite conform prevederilor legale;
- d) înregistrarea unor valori de intrare a mijloacelor fixe altele decât cele stabilite conform prevederilor legale;
- e) modificarea, pe parcursul duratei normale de funcționare a mijloacelor fixe, a duratelor și a regimului de amortizare stabilite conform art. 8, art. 19 și art. 20 din prezenta lege;
- f) nereconstituirea, până la finele anului, a sumelor rezultate din amortizare, utilizate pentru investiții financiare conform art. 22 alin. 3 din prezenta lege.
Art. 30. - Contravențiile prevăzute la art. 29 din prezenta lege se sancționează după cum urmează:
- a) cele de la lit. c), d) și f), cu amendă de la 200.000 lei la 500.000 lei;
- b) cele de la lit. a), b) și e), cu amenda de la 300.000 lei la 600.000 lei.
Art. 31. - Contravențiilor prevăzute în prezenta lege li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25-27.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor.
Art. 32. - Declasarea și casarea unor bunuri materiale, altele decât mijloacele fixe, sunt de competența consiliilor de administrație ale agenților economici cu capital majoritar de stat.
La instituțiile publice, în afară aprobării consiliului de administrație, este necesar și avizul Ministerului finanțelor pentru valorile ce depășesc 1.000 lei pe unitatea de măsură.
Art. 33. - Guvernul va aproba clasificația și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei legi.
Ministerul Finanțelor da elabora, în termenul prevăzut la alin. 1, norme metodologice de aplicare a prezentei legi.
Art. 34. - Prezenta lege se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1994.
Pe aceeași dată se abrogă Legea nr. 62/1968, cu modificările ulterioare, H.C.M. nr. 139/1969, Decretul nr. 49/1982, Decretul-lege nr. 50/1990, precum și orice alte dispoziții contrare.
Decret pentru promulgarea Legii privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale
În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm
Legea privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale
și dispunem publicare ei în Monitorul Oficial al Românei.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apărării Naționale al României și Ministerul Apărării al Republicii Moldova privind formarea și perfecționarea pregătirii unor tineri din Republica Moldova în instituțiile militare de învățământ din România, semnat la Chișinău la 14 septembrie 1993
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Protocolul dintre Ministerul Apărării Naționale al României și Ministerul Apărării al Republicii Moldova privind formarea și perfecționarea pregătirii unor tineri din Republica Moldova în instituțiile militare de învățământ din România, semnat la Chișinău la 14 septembrie 1993.
Contrasemnează:
Ministrul apărării naționale, Gheorghe Tinca
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Ministrul învățământului, Liviu Maior
Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 58/1994 privind reglementarea diferențelor favorabile din reevaluarea stocurilor de valori materiale la unele produse ale căror prețuri se stabilesc sub supravegherea Ministerului Finanțelor, precum și a diferențelor favorabile de curs valutar rezultate ca urmare a deprecierii cursurilor în lei ale valutelor la unele bănci comerciale cu capital majoritar de stat
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Articolul 3 liniuța a doua din Hotărârea Guvernului nr. 58 din 19 februarie 1994 privind reglementarea diferențelor favorabile din reevaluarea stocurilor de valori materiale la unele produse ale căror prețuri se stabilesc sub supravegherea Ministerului Finanțelor, precum și a diferențelor favorabile de curs valutar rezultate ca urmare a deprecierii cursurilor în lei ale valutelor la unele bănci comerciale cu capital majoritar de stat, se modifică și va avea următorul cuprins:
„- la băncile comerciale, în fondul de rezervă al acestora, de unde vor putea fi folosite pentru constituirea și majorarea capitalului social în valută și în lei, în limita disponibilităților proprii în valută, urmând ca pe această bază să-și modifice prevederile statutare."
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu