Monitorul Oficial 208/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::208 - Partea I – Miercuri, 10 august year::1994
Ordonanțe ale Guvernului României
Ordonanță privind constituirea și utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic
În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. a) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
Guvernul României emite următoarea ordonanță.
Art. 1. - Se constituie Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, în completarea resurselor proprii de finanțare a obiectivelor de investiții, altele decât cele nucleare, din sectorul producerii, transportului, distribuției și utilizării energiei electrice și termice.
Art. 2. - Fondul prevăzut la art. 1 se constituie din taxele de dezvoltare cuprinse în tarifele în vigoare stabilite pentru energia electrică și termică livrate de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” consumatorilor din economie.
Valoarea taxei de dezvoltare se adaugă la costul energiei electrice și termice livrate consumatorilor din economie, cu excepția consumatorilor casnici, și se stabilește în cuantum de 12% din costul total al energiei electrice și de 3% din cel al energiei termice.
Art. 3. - Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se colectează de către Regia Autonomă de Electricitate „Renel” într-un cont special, pe măsura încasării contravalorii energiei electrice și termice livrate consumatorilor. Regia Autonomă de Electricitate „Renel" virează sumele în contul special în termen de 3 zile de la încasarea contravalorii energiei electrice și termice livrate consumatorilor.
Nevirarea în termen, în contul special, de către Regia Autonomă de Electricitate „Renel” a sumelor reprezentând taxa de dezvoltare se penalizează cu 0,3% pentru fiecare zi de întârziere.
Art. 4. - Elaborarea și administrarea bugetului Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se fac, în condițiile Legii nr. 10/1991 privind finanțele publice, de către Ministerul Industriilor, în baza instrucțiunilor comune ale Ministerului Industriilor și Ministerului Finanțelor, ce se vor emite în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
Art. 5. - Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se utilizează pentru finanțarea următoarelor categorii de investiții din sistemul energetic:
- amenajări hidroenergetice;
- finalizarea capacităților în execuție, precum și realizarea de capacități noi, altele decât cele nucleare, pentru producerea energiei electrice și termice;
- amenajări de depozite de cărbune, păcură și cenușă;
- lucrări pentru mărirea gradului de siguranță în funcționarea capacităților existente;
- lucrări pentru protecția mediului înconjurător la obiective din sectorul energetic;
- lucrări pentru conservarea energiei;
- rețele de transport și distribuție a energiei electrice, în special în mediul rural;
- instalații de producere și furnizare a apei fierbinți, utilizarea aburului disponibil în cazanele centralelor de termoficare și alte obiective din sectorul energetic.
Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic poate fi utilizat și pentru rambursarea creditelor interne și externe contractate pentru finanțarea obiectivelor de investiții din sistemul energetic, potrivit bugetului aprobat.
Cheltuielile de capital finanțate din acest fond se stabilesc prin listele de investiții elaborate în condițiile legii.
Pentru lucrările de investiții cuprinse în listele anuale anexe la bugetul de stat, cu acoperire financiară din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se pot efectua compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, ca beneficiar al investițiilor, și antreprenorii de investiți și/sau furnizorii de echipamente, în limita sumelor încasate drept taxă de dezvoltare, pe baza situațiilor de lucrări și a facturilor pentru livrarea de echipamente.
Art. 6. - Bugetul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se aprobă anual ca anexă la legea bugetului de stat.
Art. 7. - Disponibilitățile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic neutilizate la finele anului se reportează în anul următor și se utilizează în condițiile prezentei ordonanțe.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind reevaluarea imobilizărilor corporale și modificarea capitalului social
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Societățile comerciale cu capital integral sau parțial de stat, precum și regiile autonome vor proceda, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, la reevaluarea imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul lor la data de 31.12.1998, pe baza coeficienților determinați în funcție de indicii de prețuri la 30.06.1994 și de gradul de utilizare medie a capacităților de producție industrială în anul 1993.
Societățile comerciale cu capital parțial de stat supuse prevederilor prezentei hotărâri sunt societățile comerciale în care statul deține capital social, indiferent de proporție.
Nu sunt supuse reevaluării imobilizările corporale care au ieșit din patrimoniul agenților economici prevăzuți la alin. 1 și 2, după data de 1 ianuarie 1994, precum și cele intrate după data de 1 aprilie 1994.
Pentru animalele de natura mijloacelor fixe, terenurile agricole, plantațiile de vii și pomi și alte categorii de mijloace fixe specifice unităților agricole, coeficienții de actualizare, precum și metodologia de reevaluare se stabilesc de Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Finanțelor și Fondului Proprietății de Stat în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri.
Art. 2. - La încheierea acțiunii de reevaluare, agenții economici prevăzuți la art. 1 vor determina și vor înregistra distinct în capitalul social, precum și în conturile corespunzătoare de imobilizări corporale diferențele rezultate, după aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor, potrivit normelor elaborate, în acest scop de Ministerul Finanțelor, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Pe baza rezultatelor reevaluării, societățile comerciale vor stabili patrimoniul net la data de 31 decembrie 1993, corectat cu diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale intrate în patrimoniu în trimestrul I/1994.
Societățile comerciale mixte prevăzute la art. 1 alin. 2 vor comunica deținătorilor de participații diferențele rezultate din reevaluarea imobilizărilor corporale.
Art. 3. - Amortizarea aferentă imobilizărilor corporale supuse reevaluării se calculează la valoarea de intrare înregistrată la 31 decembrie 1993, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1994 și ale normelor metodologice de aplicare a acesteia. Agenții economici prevăzuți la art. 1, precum și societățile comerciale cu capital privat care reevaluează imobilizările corporale potrivit prevederilor prezentei hotărâri urmează să amortizeze diferențele rezultate din reevaluare începând cu 1.01.1995, potrivit reglementărilor fiscale în vigoare la acea dată.
Art. 4. - Societățile comerciale prevăzute la art. 1 înregistrează la Registrul comerțului diferențele de capital social rezultate în urma reevaluării imobilizărilor corporale, după aprobarea acestora în adunările generale ale acționarilor.
Art. 5. - Terenurile aflate în evidența agenților economici, cu excepția terenurilor agricole, vor fi reevaluare pe baza coeficienților determinați în funcție de indicii de preț la 30.06.1994, stabiliți în corelație cu evoluția cursului de schimb valutar al leului, potrivit normelor la prezenta hotărâre.
Art. 6. - În perioada 1-5 septembrie 1994 vor avea loc adunările generale ale acționarilor, la societățile comerciale prevăzute la art. 1, în vederea analizei și aprobării majorării capitalului social ca urmare a reevaluării imobilizărilor corporale în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri, precum și a aprobării numărului de acțiuni, în condițiile unei valori nominale de 25.000 lei/acțiune.
Propunerile de majorare a capitalului social împreună cu raportul comisiei de cenzori vor fi supuse aprobării adunării generale a acționarilor.
Art. 7. - Rezultatele reevaluării imobilizărilor corporale vor fi cuprinse în raportările contabile întocmite la 30 septembrie 1994. Agenții economici prevăzuți la art. 1 au obligația să întocmească și să depună la direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, până cel mai târziu la 9 septembrie 1994 „Situația determinării capitalului social și a patrimoniului net la 31 decembrie 1993, corectate cu diferențele din reevaluare”, anexa nr. 6 la Normele privind reevaluarea imobilizărilor corporale și modificarea capitalului social.
Art. 8. - Constituie contravenție la disciplina financiară și se sancționează contravențional cu amendă între 600.000 și 1.000.000 lei nedepunerea la organele în drept, în termenul stabilit, a situației prevăzute la articolul precedent, precum și raportarea unor date eronate.
Amenzile contravenționale se aplică de personalul de specialitate al Ministerului Finanțelor și se suportă de către persoanele vinovate.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
p. Președintele Fondului Proprietății de Stat, Constantin Dumitru
Norme
privind reevaluarea imobilizărilor corporale și modificarea capitalului social
Prin operațiunea de reevaluare a imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul agenților economici se realizează actualizarea capitalului social din bilanțul contabil încheiat la 31 decembrie 1993.
La încheierea acțiunii de reevaluare a imobilizărilor corporale pe baza prezentelor norme, agenții economici urmează să determine și să înregistreze în contabilitate diferențele din reevaluare, atât cele aferente celor cuprinse în capitalul social, cât și cele înregistrate la alte fonduri.
I. Sfera de cuprindere a acțiunii de reevaluare
1. Sunt supuse acțiunii de reevaluare imobilizările corporale (terenurile, amenajările de terenuri și mijloacele fixe) aflate în patrimoniul agenților economici, evidențiate în bilanțul contabil încheiat la 31 decembrie 1993, precum și cele intrate în patrimoniu în trimestrul I/1994, astfel:
- a) mijloacele fixe evidențiate în contul 212 "Mijloace fixe";
- b) mijloacele fixe concesionate, închiriate, date în locație de gestiune, precum și cele care reprezintă aport de capital la societățile comerciale, care se reevaluează de către agenții economici care le au în patrimoniu;
- c) mijloacele fixe puse la dispoziție pentru efectuarea operațiunilor în participație conform contractelor de asociere, care se reevaluează de către agenții economici care le au evidențiate în patrimoniu;
- d) investițiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locație de gestiune, care se reevaluează de către agenții economici care le-au efectuat și le-au înregistrat în contabilitate;
- e) mijloacele fixe trecute în conservare;
- f) mijloacele fixe aflate la sucursalele, filialele și agențiile din străinătate, care se reevaluează de către agenții economici din țară, în cazul în care figurează în patrimoniul acestora;
- g) terenurile aflate în administrarea agenților economici înregistrate în contul 211 „Terenuri”;
- h) amenajările de terenuri se supun reevaluării numai în situația în care acestea sunt evidențiate în contul 2112 „Amenajări de terenuri”.
2. Nu sunt supuse reevaluării:
- a) mijloacele fixe în funcțiune a căror valoare de intrare a fost recuperată integral pe calea amortizării la 31.12.1993;
- b) mijloacele fixe pentru care s-au întocmit formele legale de scoatere din funcțiune și care nu au fost demontate, demolate, dezmembrate etc.;
- c) utilajele și materialele în stoc pentru investiții, precum și investițiile în curs de execuție, evidențiate în conturile 301 „Materiale consumabile” și 231 "Imobilizări corporale în curs”;
- d) investițiile puse în funcțiune total sau parțial, pentru care nu s-au întocmit formele legale de înregistrare la mijloace fixe;
- e) imobilizările corporale care au ieșit din patrimoniul agenților economici după data de 1 ianuarie 1994, precum și cele intrate după data de 1 aprilie 1994;
- f) clădirile de locuit construite din fondurile statului, supuse vânzării către populație, precum și locuințele de serviciu construite din fondurile statului sau ale agenților economici cu capital de stat.
II. Modul de reevaluare
Pentru reevaluarea imobilizărilor corporale este necesar să se stabilească valoarea rămasă actualizată la 31 decembrie 1993, având-se în vedere următoarele:
- valoarea de intrare a imobilizărilor corporale la 31 decembrie 1993, din bilanțul contabil;
- amortizarea calculată la 31.12.1993, evidențiată în contabilitate;
- coeficienții de actualizare determinați în funcție de indicii de prețuri la data de 30.06.1994, conform anexei nr. 1 la prezentele norme;
- gradul de utilizare a capacităților de producție industrială pe anul 1993, potrivit anexei nr. 2 la prezentele norme (numai la agenții economici cu profil industrial);
- cursul valutar la data de 30.06.1994, conform anexei nr. 3 la prezentele norme.
Valoarea rămasă actualizată, precum și valoarea de intrare actualizată se stabilesc conform anexei nr. 4 la prezentele norme.
Coeficienții de actualizare la 30 iunie 1994 pentru clădiri și construcții speciale, precum și pentru mașini, utilaje și instalații de lucru din anexa nr. 1, col. 1 se aplică la valoarea acestor bunuri evidențiate în contabilitate în prețuri la 31 martie 1992.
Pentru mijloacele fixe intrate în perioada 1.04.1992 - 31.03.1994 se aplică coeficienții corespunzători perioadei în care a avut loc intrarea mijloacelor fixe.
Pentru mașini, utilaje, instalații de lucru și celelalte mijloace fixe, stabilirea valorii se face prin asimilare cu una dintre pozițiile din anexa nr. 1.
III. Înregistrarea în contabilitate a diferențelor rezultate în urma reevaluării
1. Pentru evidențierea distinctă a diferențelor rezultate în urma reevaluării, în planul de conturi general se introduc următoarele conturi:
- 1017 „Capital social rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale”
- 1018 „Patrimoniu propriu al regiei rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale”
- 2111.1 „Diferențe din reevaluarea terenurilor"
- 2112.1 „Diferențe din reevaluarea amenajărilor de terenuri”
- 212.10 „Diferențe din reevaluarea mijloacelor fixe”
- 261.1 „Diferențe din reevaluarea imobilizărilor corporale aferente titlurilor de participare”.
Diferențele din reevaluare ce urmează a fi înregistrate în conturile de mai sus vor fi extrase din anexa nr. 4, col. 10.
2. Începând cu raportările pe trimestrul III/1994, sumele reprezentând diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale se vor introduce în formularul cod 01 „Rezultate financiare”, în subsolul acestuia, după rândul 107 (în coloana 2), pe următoarele rânduri:
- rd. 108 „Diferențe din reevaluarea mijloacelor fixe” (cont 212.10)
- rd. 109 „Diferențe din reevaluarea terenurilor” (cont 2111.1)
- rd. 110 „Diferențe din reevaluarea amenajărilor de terenuri” (cont 2112.1)
- rd. 111 „Capital social rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale” (cont 1017)
- rd. 112 „Patrimoniu propriu al regiei rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale” (cont 1018)
- rd. 113 „Diferențe din reevaluarea imobilizărilor corporale aferente titlurilor de participare” (cont 261.1).
Înregistrarea în contabilitate a diferențelor rezultate în urma reevaluării imobilizărilor corporale este prevăzută în anexa nr. 5.
IV. Agenții economici cu capital de stat care nu au efectuat reevaluarea mijloacelor fixe în conformitate cu prevederile art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 26/1992 au obligația să procedeze în prealabil la reevaluarea acestora conform Normelor Ministerului Finanțelor nr. 71906/29.V.1992, astfel încât coeficienții prevăzuți în anexa nr. 1 la prezentele norme să fie aplicați la valorile determinate în prețurile în vigoare la 31.03.1992.
V. Agenții economici cu capital privat, precum și unitățile de grup pot aplica în mod corespunzător prevederile prezentelor norme.
De asemenea, prevederile prezentelor norme se aplică și societăților bancare și de asigurări adaptate corespunzător la specificul acestora, cu avizul Ministerului Finanțelor.
VI. Pe baza rezultatelor reevaluării imobilizărilor corporale, societățile comerciale vor stabili capitalul social și patrimoniul net pe baza datelor la 31 decembrie 1993, corectat cu diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale, conform metodologiei prevăzute în anexa nr. 6.
Diferențele rezultate în urma reevaluării imobilizărilor corporale, înregistrate în conturi distincte, se mențin în conturile respective până la aprobarea reglementărilor fiscale privind regimul de amortizare a acestora.
Societățile comerciale vor înregistra la Registrul comerțului diferențele de capital social rezultate în urma reevaluării imobilizărilor corporale, aprobate de adunările generale ale acționarilor. De asemenea, vor fi comunicate Fondului Proprietății de Stat și Fondurilor Proprietății Private sumele aferente acestora din capitalul social potrivit cotelor. prevăzute de lege.
Societățile comerciale cu capital de stat, înființate prin hotărârile Guvernului nr. 29-32/1991, și celelalte societăți tip holding comunică de asemenea Fondului Proprietății de Stat și Fondurilor Proprietății Private sumele aferente cotelor prevăzute de lege, pe baza comunicărilor privind diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale efectuate de unitățile care participă la formarea capitalului social al acestora.
În cazul în care participarea statului la capitalul social al unei societăți comerciale nu aparține unui agent economic cu capital de stat, diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale vor fi comunicate direct Fondului Proprietății de Stat care, potrivit legii, este deținător de drept al acestor participații.
VII. Capitalul recalculat potrivit prezentelor norme va fi rotunjit la o sumă divizibilă cu 25.000 lei, reprezentând valoarea nominală a unei acțiuni. Diferențele rezultate se vor reflecta într-un analitic distinct al contului 118 „Alte fonduri".
Anexa nr. 1
Coeficienți
de actualizare a imobilizărilor corporale în clădiri, construcții speciale, mașini, utilaje și instalații în prețurile din luna iunie 1994
- pe baza bilanțului la 31 decembrie 1993 –
Grupa | Coeficienții de actualizare în prețurile din luna iunie 1994 pentru imobilizări corporale: | ||||||||
Existente la 31 martie 1992 | Intrate în perioada | Trim. I 1994 | |||||||
1992 | 1993 | ||||||||
Trim. II | Trim. III | Trim. IV | Trim. I | Trim. II | Trim. III | Trim. IV | |||
A | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
I. Clădiri și construcții speciale | 8,400 | 6,400 | 4,918 | 3,876 | 3,196 | 2,427 | 1,981 | 1,503 | 1,235 |
II. Terenuri | 8,873[1] | - | - | - | - | - | - | - | - |
III. Mașini, utilaje și instalații | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Construcții metalice și părți componente | 8,325 | 7,614 | 6,670 | 5,085 | 4,987 | 3,215 | 2,487 | 1,805 | 1,138 |
Structuri și tâmplării metalice | 10,079 | 9,599 | 8,016 | 5,694 | 4,893 | 4,160 | 2,681 | 1,508 | 1,302 |
Rezervoare, cisterne și conteinere metalice | 7,495 | 7,495 | 5,101 | 4,482 | 4,463 | 3,248 | 2,718 | 1,856 | 1,192 |
Generatoare de aburi (cu excepția cazanelor pentru încălzire) | 12,068 | 8,127 | 5,056 | 4,622 | 2,219 | 1,995 | 1,995 | 1,629 | 1,449 |
Produse metalice obținute prin deformare plastică | 6,654 | 6,477 | 4,654 | 4,270 | 3,328 | 2,783 | 1,995 | 1,658 | 1,518 |
Produse de tăiat | 5,244 | 4,802 | 4,802 | 3,468 | 3,321 | 2,625 | 1,446 | 1,434 | 1,434 |
Scule de mână | 6,183 | 6,315 | 5,907 | 4,193 | 3,069 | 2,905 | 1,813 | 1,534 | 1,248 |
Recipienți, containere și alte produse similare din oțel | 9,500 | 7,917 | 6,333 | 5,352 | 4,104 | 3,224 | 2,694 | 2,385 | 1,813 |
Ambalaje din metale ușoare | 9,450 | 7,997 | 6,251 | 5,121 | 4,937 | 3,112 | 2,241 | 1,763 | 1,227 |
Motoare și turbine (cu excepția motoarelor pentru avioane și vehicule) | 7,725 | 5,183 | 4,113 | 4,389 | 3,972 | 2,731 | 1,792 | 1,374 | 1,270 |
Pompe și compresoare | 6,845 | 6,224 | 6,224 | 3,883 | 3,710 | 3,057 | 2,722 | 2,150 | 1,513 |
Lagăre, angrenaje și organe - mecanice de transmisie | 6,966 | 6,966 | 6,966 | 4,841 | 4,364 | 3,311 | 2,264 | 1,549 | 1,217 |
Cuptoare industriale și arzătoare | 7,213 | 7,126 | 6,967 | 4,345 | 4,203 | 2,828 | 2,047 | 1,445 | 1,162 |
Echipamente de ridicat și manipulat | 4,385 | 4,385 | 4,376 | 3,143 | 2,964 | 2,794 | 2,131 | 1,465 | 1,102 |
Echipamente de ventilare și condiționare a aerului | 10,754 | 8,754 | 5,936 | 4,585 | 3,990 | 3,908 | 2,980 | 2,007 | 1,243 |
Alte echipamente de utilizare generală | 4,966 | 4,888 | 2,847 | 2,833 | 2,283 | 1,711 | 1,145 | 1,119 | 1,033 |
Tractoare | 5,130 | 5,021 | 4,867 | 4,755 | 4,711 | 3,184 | 2,630 | 1,986 | 1,000 |
Alte mașini și utilaje agricole și forestiere | 6,293 | 6,135 | 5,977 | 3,651 | 3,651 | 2,544 | 1,858 | 1,692 | 1,257 |
Mașini-unelte | 10,543 | 10,236 | 9,567 | 8,649 | 7,851 | 4,950 | 4,110 | 2,908 | 1,183 |
Utilaje pentru metalurgie | 10,880 | 10,708 | 7,428 | 6,103 | 4,533 | 4,179 | 2,928 | 1,801 | 1,118 |
Utilaje pentru mine, cariere și construcții | 10,966 | 10,966 | 9,365 | 7,935 | 4,470 | 3,569 | 3,375 | 1,983 | 1,720 |
Utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare, băuturilor și tutunului | 6,748 | 5,881 | 5,480 | 4,148 | 3,350 | 2,107 | 1,692 | 1,326 | 1,138 |
Utilaje pentru industria textilă, a îmbrăcămintei și a pielăriei | 6,968 | 6,961 | 4,341 | 4,016 | 3,091 | 2,227 | 2,227 | 2,169 | 1,284 |
Utilaje pentru industria hârtiei și cartonului | 6,583 | 6,203 | 4,199 | 4,100 | 2,995 | 2,210 | 2,010 | 1,975 | 1,243 |
Utilaje pentru foraj și exploatare sonde | 12,200 | 10,167 | 8,583 | 7,615 | 7,093 | 4,477 | 3,792 | 2,330 | 1,678 |
Alte mașini și utilaje specifice | 7,792 | 7,784 | 7,784 | 6,543 | 5,719 | 2,664 | 2,304 | 1,615 | 1,432 |
Mașini și aparate electrocasnice | 6,590 | 6,581 | 6,571 | 3,951 | 3,777 | 2,862 | 1,883 | 1,372 | 1,067 |
Aparate neelectrice | 5,103 | 5,092 | 5,083 | 3,781 | 3,353 | 2,603 | 2,009 | 1,415 | 1,146 |
Mașini de birou | 8,276 | 8,154 | 6,093 | 5,984 | 3,966 | 3,238 | 1,779 | 1,156 | 1,075 |
Calculatoare și alte echipamente electronice | 10,723 | 9,748 | 8,906 | 8,111 | 6,464 | 5,793 | 4,464 | 4,039 | 1,026 |
Motoare, generatoare și transformatoare electrice | 6,305 | 5,617 | 4,833 | 3,926 | 3,019 | 2,755 | 1,945 | 1,467 | 1,206 |
Aparate pentru distribuție și comandă electrică | 5,408 | 5,398 | 5,383 | 3,551 | 3,150 | 2,555 | 2,215 | 1,508 | 1,254 |
Acumulatori, baterii și pile electrice | 5,091 | 5,091 | 3,377 | 3,393 | 3,097 | 2,595 | 2,024 | 1,743 | 1,200 |
Emițătoare radio-TV, echipamente și aparate telefonice și telegrafice | 10,260 | 9,748 | 9,748 | 7,264 | 6,140 | 3,929 | 3,391 | 2,718 | 1,278 |
Receptoare radio-TV, aparate de înregistrare și reproducere audiovideo | 6,310 | 5,074 | 4,935 | 3,295 | 2,519 | 1,772 | 1,465 | 1,295 | 1,117 |
Aparatură și instrumente medicale | 10,045 | 8,719 | 7,750 | 6,707 | 5,030 | 4,935 | 2,278 | 1,998 | 1,098 |
Aparatură și instrumente de măsură și verificare | 11,838 | 11,838 | 11,363 | 7,441 | 6,667 | 5,381 | 3,701 | 3,277 | 1,804 |
Echipamente de măsura, reglare și control pentru procese industriale | 5,705 | 5,246 | 3,304 | 3,255 | 3,019 | 2,459 | 1,977 | 1,472 | 1,303 |
Aparatură și instrumente optice și fotografice | 13,573 | 9,049 | 6,463 | 5,540 | 3,421 | 2,559 | 1,620 | 1,575 | 1,124 |
Autovehicule | 5,933 | 5,141 | 4,543 | 3,919 | 3,569 | 2,969 | 2,156 | 1,639 | 1,160 |
Caroserii, remorci și semiremorci | 6,118 | 6,118 | 5,997 | 3,701 | 2,996 | 2,372 | 1,805 | 1,304 | 1,090 |
Nave maritime și fluviale | 5,523 | 5,210 | 4,602 | 4,091 | 3,321 | 3,266 | 1,555 | 1,545 | 1,371 |
Mijloace de transport feroviar și material rulant | 6,434 | 6,434 | 6,156 | 5,859 | 5,496 | 4,847 | 4 584 | 4,490 | 1,234 |
Aeronave | 8,419 | 6,379 | 4,125 | 3,353 | 2,845 | 2,421 | 1,916 | 1,461 | 1,041 |
Scaune (exclusiv cele din metal) | 7,399 | 6,389 | 5,657 | 4,230 | 3,410 | 2,891 | 2,317 | 1,662 | 1,509 |
Mobilier pentru birou și magazine (exclusiv din metal) | 5,246 | 4,554 | 4,177 | 4,060 | 3,363 | 2,725 | 1,859 | 1,402 | 1,155 |
Mobilier pentru bucătării | 8,837 | 7,676 | 6,833 | 6,052 | 4,883 | 3,699 | 2,652 | 1,820 | 1,396 |
Alte tipuri de mobilier | 7,346 | 6,371 | 5,382 | 4,875 | 3,773 | 2,707 | 2,126 | 1,572 | 1,146 |
Mobilier din metal pentru birouri și magazine | 12,500 | 9,976 | 8,333 | 7,353 | 6,185 | 4,513 | 4,022 | 1,761 | 1,285 |
Articole sportive | 15,088 | 15,113 | 15,078 | 11,816 | 9,229 | 5,813 | 5,666 | 1,988 | 1,194 |
Notă:
Pentru categoriile de mașini și utilaje care nu se regăsesc în tabel, se vor lua coeficienții aferenți grupelor cele mai apropiate.
Anexa nr. 2
Fundamentarea
corecției influențelor rezultate din aplicarea coeficienților de actualizare pentru unitățile cu profil industrial
- Gradul de utilizare a capacităților de producție[2]...
- Agenții economici, la care gradul de utilizare a capacităților de producție pe anul 1993 se situează sub 55%, vor lua în calcul la determinarea gradului de utilizare a capacităților de producție folosit în scopul ajustării diferențelor din reevaluarea imobilizărilor corporale, și ale elemente, cum ar fi: lipsa de comenzi, lipsa de materii prime, materiale și energie, după cum urmează:
- a) capacitatea de producție medie anuală utilizată în anul 1993 (în milioane lei),
- b) producție medie anuală realizată în anul 1993 (în milioane lei),
- c) lipsa de comenzi de desfacere (în milioane lei),
- d) lipsa de materii prime, materiale și energie (în milioane lei),
- e) producția medie anuală recalculată, ținând seama de lipsa de comenzi și lipsa de materii prime, materiale și energie (b+c+d) (în milioane lei),
- f) gradul de utilizare a capacităților recalculat (în %) [c) / a)] X 100 = ...
Anexa nr. 3
Cursul valutar
la data de 30.06.1994
Felul valutei | Curs în lei | Felul valutei | Curs în lei |
1 dolar S.U.A. | 1.677,00 | 1 marcă germană | 1.064,26 |
1 liră sterlină | 2.609,56 | 1 drahmă grecească | 7,04 |
1 dolar australian | 1.212,72 | 1 rupie indiană | 53,32 |
1 șiling austriac | 151,31 | 1 liră irlandeză | 2.576,71 |
1 franc belgian | 51,62 | 1 liră italiană | 1,08 |
1 dolar canadian | 1.211,92 | 1 yen japonez | 16,91 |
1 coroană daneză | 270,65 | 1 coroană norvegiană | 244,14 |
1 liră egipteană | 495,20 | 1 gulden olandez | 948,66 |
1 franc elvețian | 1.265,66 | 1 escudo portughez | 10,34 |
1 marcă finlandeză | 319,80 | 1 peseta spaniolă | 12,93 |
1 franc francez | 310,18 | 1 coroană suedeză | 220,92 |
100 lire turcești | 5,35 |
Anexa nr. 4
Situația
determinării valorii rămase actualizate a imobilizărilor corporale supuse reevaluării
Nr. crt. | Denumirea imobilizării corporale | Valoarea de înregistrare în contabilitate[3] | Amortizarea calculată | Valoarea rămasă (col. 2-col. 3) |
Coeficientul de actualizare în prețuri la 30.06.1994 | Coeficientul de actualizare pentru imobilizările corporale din import[4] | Gradul de utilizare a capacităților de producție[5] | Valoarea rămasă actualizată (col. 4xcol. 5 sau col. 6xcol. 7) |
Valoarea de intrare actualizată la 31.12.1993 (col. 8 + col. 3) |
Diferențe din reevaluare (col. 8 – col. 4) |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
I. | Imobilizări corporale Total |
|||||||||
din care | ||||||||||
A. | Terenuri[6] | |||||||||
B. | Amenajări de terenuri | |||||||||
C. | Mijloace fixe |
Conducătorul unității,
Conducătorul compartimentului
financiar-contabil,
Anexa nr. 5
Înregistrarea în contabilitate
a diferențelor rezultate în urma reevaluării imobilizărilor corporale și a modificării capitalului social
- 2111.1 = 1017 - cu diferențele din reevaluarea terenurilor
- 2112.1 = 1017 - cu diferențele din reevaluarea amenajărilor de terenuri
- 212.10 = 1017 - cu diferențele din reevaluarea mijloacelor fixe
- 2111.1 = 1018 - cu diferențele din reevaluarea terenurilor, la regii autonome
- 2112.2 = 1018 - cu diferențele din reevaluarea amenajărilor de terenuri la regii autonome
- 212.10 = 1018 - cu diferențele din reevaluarea mijloacelor fixe la regii autonome
- 261.01 = 1017 - cu diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale reprezentând participații la capitalul social al altor societăți.
Anexa nr. 6
- Denumirea agentului economic ........................
- Codul fiscal.............
- Fondul Proprietății Private la care este arondat.........
- milioane lei -
La 31.12.1993 | Recalculat | Diferența | |
Total capital social | ... | .. | .. |
din care: | ... | .. | .. |
- aferent statului | ... | .. | .. |
- aferent persoanelor fizice și juridice române | ... | .. | .. |
- aferent persoanelor fizice și juridice străine | ... | .. | .. |
Situația
determinării capitalului social și a patrimoniului net la 31.12.1993, corectate cu diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale[7]
- mii lei -
Nr. rd. | Simbol cont | Denumire indicatori | Nr. rd. din bilanț la 31.12.1993 | Suma |
1. | Total Activ | 65 | ||
2. | Total - Surse atrase (rd. 3 la rd. 12) | |||
din care: | ||||
3. | Fond de cercetare-dezvoltare | 81 | ||
4. | Fond de premiere | 83 | ||
5. | Fond de participare la profit | 84 | ||
6. | Fond pentru acțiuni sociale, culturale și sportive | 85 | ||
7. | Rezerve pentru cheltuieli preliminate | 93 | ||
8. | Obligații - total | 108 | ||
9. | Credite și împrumuturi | 130 | ||
10. | Diferențe favorabile de curs valutar la 31.12.1993 | 131 | ||
11. | Venituri anticipate și de realizat | 133 | ||
12. | Profit aferent facturilor emise și neîncasate (cont 750 87 minus cont 751) | 90 | ||
13. | Patrimoniul net (rd. 1 - rd. 2) | 54 | ||
14. | 2111.1 + 2112.1 + 212.10 + 261.01 | Diferențe din reevaluarea imobilizărilor corporale (mijloace fixe, terenuri și amenajări la terenuri) din col. 10, anexa nr. 4 la norme | ||
15. | Patrimoniul net corectat cu diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale (rd. 13 +rd. 14) = rd. 29 | X | ||
compus din: | ||||
16. | Capital social | 75 | ||
17. | 1017 | Capital social rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale | X | |
18. | Total capital social corectat (rd. 16 + 17) | X | ||
19. | Fond social | 78 | ||
20. | Fond de rezervă | 79 | ||
21. | Fond de investiții | 82 | ||
22. | Alte fonduri | 86 | ||
23. | Subvenții | 91 | ||
24. | Decontări privind investițiile | 132 | ||
25. | Decontări privind reevaluarea stocurilor | 80 | ||
26. | 1018 | Patrimoniul propriu al regiei rezultat din reevaluarea imobilizărilor corporale | X | |
27. | Pierderi din anul curent | 88 | ||
28. | Pierderi din anii precedenți | 89 | ||
29. | Patrimoniul net corectat (rd. 18 la 26 - rd. 27 și rd. 28) = rd. 15 |
Conducătorul unității,
Conducătorul compartimentului
financiar-contabil,
Referințe
- ↑ Coeficientul se aplică la valoarea determinată potrivit Hotărârii Guvernului nr. 834/1991.
- ↑ Potrivit raportului statistic F.F.I. "Capacitățile de producție industriale și utilizarea lor în anul 1993".
- ↑ Nu sunt incluse imobilizările corporale ieșite din patrimoniu în perioada 01.01.-30.06.1994.
- ↑ Se stabilește prin raportarea cursului valutar de schimb la 30 iunie 1994 (anexa nr. 3 la norme) la cursul valutar de schimb la data întocmirii documentelor vamale de import pentru bunurile respective.
- ↑ La nivelul unității cu profil de producție industrială.
- ↑ Coeficientul de actualizare folosit pentru evaluarea terenurilor este de 8,873 și se aplică la valoarea determinată potrivit Hotărârii Guvernului nr. 834/1991.
- ↑ Inclusiv diferențele din reevaluarea imobilizărilor corporale intrate în cursul trim. I/1994.