Monitorul Oficial 204/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::204 - Partea I - Marți, 24 august year::1993


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre pentru aprobarea Metodologiei privind pregătirea, elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Metodologia privind pregătirea, elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative care se înaintează Guvernului, cuprinsă în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și prefecturile au obligația de a respecta și aplica integrai prevederile prezentei hotărâri.

Art. 3. - În elaborarea ordinelor cu caracter normativ, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și prefecturile vor ține seama de prevederile metodologie! cuprinse în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 4. - Hotărârile Guvernului nr. 140/1990 și nr. 496/1991 se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 4 august 1993 | Nr. 390.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

p. Ministrul justiției, Adrian Duță, secretar de stat

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Anexă

Metodologie privind pregătirea, elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative

Capitolul I

Cu privire la proiectele de legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului

Art. 1. - (1) În conformitate cu prevederile Constituției României, măsurile generale de conducere și organizare a activității de stat, economice și sociale se stabilesc prin legi adoptate de Parlament - unica autoritate legiuitoare în România.

(2) Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe. Hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legilor; ele nu pot adăuga sau contraveni principiilor și dispozițiilor cuprinse în lege.

Ordonanțele se emit numai în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele și în condițiile prevăzute de aceasta. În situațiile prevăzute de art. 114 din Constituția României, Guvernul poate, în mod excepțional, adopta ordonanțe de urgență.

(3) Fiecare proiect de act normativ trebuie să fie elaborat în conformitate cu prevederile Constituției României și corelat cu dispozițiile celorlalte acte normative, astfel încât să se integreze organic în sistemul general al legislației.

Art. 2. - (1) Au drept A să fană propuneri de acte normative Guvernului României, următoarele autorități publice:

  • ministerele și celelalte organe de specialitate sau autorități publice centrale;
  • prefecturile, consiliile județene, Consiliul sectorului agricol Ilfov și Consiliul municipiului București - prin Departamentul pentru Administrație Publică Locală.

(2) Propunerile de acte normative făcute de organele prevăzute la art. 2 alin. (1) se elaborează, potrivit cu importanța și complexitatea problemelor supuse reglementării, pe baza unor studii și lucrări de documentare aprofundate, inclusiv de legislație comparată, urmârindu-se concordanța reglementărilor propuse cu Programul Guvernului; vor fi analizate efectele de ordin social și economic ale legislației în vigoare, insuficiențele sau neajunsurile acesteia și va fi evidențiată necesitatea unei noi reglementări.

Studiile vor oferi, de regulă, mai multe variante și vor cuprinde toate elementele necesare unei noi reglementări, cu prezentarea efectelor previzibile ale soluțiilor preconizate.

(3) În vederea definitivării concluziilor și, pe această bază, a propunerilor de act normativ, inițiatorul va atrage la activitatea de elaborare toți factorii interesați și va consulta organele care vor aviza reglementările respective.

(4) Propunerile de acte normative care privesc activitatea unor organe sau organisme neguvernamentale vor fi, în mod obligatoriu, elaborate cu acordul acestora.

Art. 3. - Propunerile de acte normative vor fi redactate în formă prescriptivă, într-un stil clar și concis, care să excludă orice echivoc. Cuvintele vor fi folosite în înțelesul lor curent din limba română. Neologismele se vor folosi numai dacă sunt de largă circulație.

Art. 4. - (1) Proiectul de act normativ are, de regulă, următoarele părți: titlu, dispoziții generale, dispoziții de conținut, dispoziții finale și, dacă este cazul, dispoziții tranzitorii.

(2) Titlul, ea element principal de identificare, trebuie să fie scurt și să exprime în mod sintetic obiectul reglementării.

(3) Dispozițiile generale determină obiectul-, scopul și sfera relațiilor reglementate prin actul normativ, cuprinzând, totodată, și unele prevederi de natură să orienteze întreaga reglementare.

(4) Dispozițiile de conținut cuprind reglementarea propriu-zisă ce formează obiectul actului normativ.

Dacă în cuprinsul actului normativ este prevăzută realizarea anumitor activități, reglementarea va urma ordinea logică a desfășurării acestora; se va avea în vedere ca dispozițiile de drept material să preceadă pe cele de ordin procedural, iar dispozițiile cuprinzând sancțiuni vor fi grupate în ultima parte.

(5) În dispozițiile finale se determină data intrării în vigoare, numai dacă aceasta are loc la o dată ulterioară datei publicării actului normativ în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 5. - (1) Elementul structural de bază al proiectului de act normativ îl constituie articolul. Pentru identificare, articolele se numerotează cu cifre arabe.

În cazul actelor normative care au ca obiect modificări sau completări ale altor acte normative, articolele se numerotează eu cifre romane, păstrându-se numerotarea cu cifre arabe pentru textele de modificare său de completare.

(2) Fiecare articol cuprinde, de regulă; o dispoziție de sine stătătoare.

Articolele pot fi formate din mai multe alineate, marcate prin indici cu cifre arabe.

(3) Articolele pot fi grupate, în funcție de amploarea reglementării și ținând seama de legătura organică dintre norme, în paragrafe, capitole și titluri.

(4) În cazul în care prin actul normativ principal se prevede elaborare unor normative subordonate, proiectele acestora vor fi, atunci când este cazul, întocmite concomitent cu proiectul actului normativ de bază.

Art. 8. - (1) După întocmire, propunerea de act normativ se trimite de către inițiator spre avizare organelor interesate, astfel:

  • proiectele de legi, însoțite de o expunere de motive;
  • proiectele de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului, însoțite de o notă de fundamentare,

Proiectele de acte normative însoțite de expunerea de motive și, respectiv, de nota de fundamentare vor fi, în mod obligatoriu, analizate și avizate de către ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale cărora li se stabilesc atribuții și sarcini, ori a căror activitate are contingență cu viitoarea reglementare sau, după caz, de către Departamentul pentru Administrație Publică Locală, pentru problemele care interesează activitatea acestuia sau a administrației publice locale.

Eventualele observații ale organelor solicitate să avizeze vor fi rezolvate în mod direct de către acestea, împreună cu inițiatorul.

(2) Propunerile de acte normative vor fi, în mod obligatoriu, avizate de următoarele organe, astfel:

  • Propunerile de acte normative elaborate în aplicarea strategiei de reformă economico-socială a Programului de guvernare vor fi înaintate de inițiatori, spre avizare, la Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică.
  • Propunerile de acte normative care, prin reglementările propuse, au implicații economico-financiare vor fi înaintate, spre avizare, Ministerului Finanțelor.
  • Toate propunerile de acte normative vor fi avizate, din punct de vedere al legalității, de către Ministerul Justiției.

Avizul Ministerului Justiției încheie succesiunea operațiunilor din etapa de avizare.

(3) Concomitent cu trimiterea la organele de avizare, propunerile de acte normative vor fi transmise de inițiatori și celorlalți membri ai Guvernului, urmând ca aceștia să se pronunțe în scris în termen de 3-7 zile de la primire. Eventualele observații vor fi rezolvate de aceștia direct cu inițiatorii.

(4) Expunerea de motive sau, după caz, nota de fundamentare va conține în final, în mod obligatoriu, precizarea că proiectul de act normativ, în forma prezentată, a fost însușit de toate organele interesate.

(5) Este interzisă transmiterea la Secretariatul General al Guvernului a propunerilor de acte normative fără toate avizele prevăzute în prezenta metodologie și cele avizate sub condiție sau cu observații nepuse de acord. În situații deosebite, Secretariatul General al Guvernului va media eventualele divergențe între inițiatori și organele de avizare.

Art. 7. - (1) Propunerea de act normativ, dactilografiată la un rând și jumătate, cu caractere mari, pe o singură față, va fi înaintată Secretariatului General al Guvernului cu cel puțin 5-7 zile înaintea ședinței de Guvern.

Propunerea de act normativ va fi însoțită de expunerea de motive sau de nota de fundamentare, semnată de conducătorul organului care a elaborat propunerea și avizată de organele prevăzute la art. 6 alin. {1), precum și de documentația necesară fundamentării proiectului de act normativ.

Textele documentelor cu caracter internațional, care se supun aprobării Guvernului sau care se trimit Parlamentului spre ratificare, se prezintă dactilografiate, în condițiile arătate mai sus, prin grija ministerului inițiator, care va ștampila fiecare pagină și va atesta pe ultima pagină, prin ștampilă și sub semnătura unei persoane autorizate, conformitatea documentului cu originalul.

(2) Secretariatul General al Guvernului va analiza în termen de 3-5 zile propunerea de act normativ înaintată la Guvern, din punct de vedere al legalității și al respectării prevederilor prezentei metodologii.

Propunerile de acte normative care întrunesc condițiile menționate mai sus vor fi prezentate primu-lui-ministru de către secretarul general al Guvernului, în vederea înscrierii lor pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, cu cel puțin 2-3 zile înaintea ședinței respective.

Proiectele care nu corespund tuturor acestor cerințe vor fi restituite organelor care le-au elaborat, în vederea refacerii acestora.

Art. 8. - (1) Propunerea unui act normativ care presupune, prin natura sa, reglementarea la nivel de lege, devine proiect de lege după însușirea sa de către Guvern.

(2) Propunerea de act normativ care are ca obiect elaborarea unei hotărâri sau a unei ordonanțe a Guvernului devine, după caz, proiect de hotărâre sau de ordonanță, după aprobarea de către pri-mul-ministru a înscrierii acestei propuneri pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

(3) După întocmirea ordinii de zi, copiile proiectelor de acte normative se transmit, prin grija Secretariatului General al Guvernului, tuturor membrilor Guvernului și, după caz, invitaților sau altor persoane stabilite de primul-ministru.

(4) Secretariatul General al Guvernului va efectua; cu 1-2 zile înaintea ședinței de Guvern, o ultimă analiză a proiectelor, la care vor participa ministrul pentru relația cu Parlamentul, un secretar general adjunct al Guvernului, un consilier al primului-ministru, un secretar de stat din Ministerul Justiției, un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, directorul Direcției analiză și avizare juridică din cadrul Secretariatului General al Guvernului și directorul Direcției legislație din cadrul Departamentului pentru Administrație Publică Locală.

Dacă în urma acestei analize rezultă probleme de fond, acestea vor fi soluționate de inițiatori. Problemele de formă se vor rezolva pe loc, cu informarea inițiatorului.

Art. 9. - Proiectele de hotărâri și de ordonanțe însușite de Guvern vor fi contrasemnate de miniștrii care au obligația punerii lor în executare, după care vor fi prezentate, spre semnare, primului-ministru, de către secretarul general al Guvernului.

Art. 10. - Proiectele de legi cu privire la care Guvernul a hotărât să-și exercite dreptul de inițiativă legislativă vor fi înaintate Parlamentului de către Secretariatul General al Guvernului, însoțite de hotărârea de adoptare și expunerea de motive, semnate de primul-ministru.

Art. 11. - Hotărârile și ordonanțele adoptate de Guvern se transmit spre publicare la Monitorul Oficial al României de către Secretariatul General al Guvernului.

Art. 12. - Lucrările documentare și de fundamentare, variantele și formele succesive ale propunerilor și proiectelor de acte normative, precum și originalul actului normativ adoptat se păstrează la Secretariatul General al Guvernului, astfel încât să se asigure cunoașterea întregului proces de elaborare a actului - normativ respectiv.

Art. 13. - (1) Pe întregul parcurs al elaborării propunerilor și proiectelor de acte normative este interzisă inițiatorilor cât și celor care avizează furnizarea în afara instituțiilor respective a unor date sau informații cu privire la actele normative respective.

(2) Proiectele de acte normative vor fi elaborate și definitivate cu participarea nemijlocită a compartimentelor juridice din cadrul autorităților publice respective.

Art. 14. - Periodic, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice precum și prefecturile vor analiza stadiul aplicării normative din domeniul lor de activitate și vor face propuneri temeinic justificate de adaptare a reglementărilor legale la cerințele impuse de evoluția vieții economico-sociale.

Capitolul II

Cu privire la ordinele și instrucțiunile emise de conducătorii autorităților publice

Art. 15. - (1) Ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile se pot emite numai pe baza și în executarea legilor și a hotărârilor Guvernului.

(2) Ordinele și instrucțiunile se emit, de regulă, alunei când printr-o dispoziție legală se prevede aceasta, cu respectarea termenului stabilit în acest scop și cu indicarea expresă a temeiului legal.

(3) Ordinele și instrucțiunile vor fi elaborate cu consultarea compartimentelor de specialitate din cadrul autorității publice respective și vor fi, în mod obligatoriu, avizate de compartimentul juridic propriu. Ele vor fi structurate potrivit prevederilor prezentei metodologii,

(4) Ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile se pot emite numai cu avizul Ministerului Justiției.

(5) Ordinele și instrucțiunile semnează numai de titularii autorităților publice emitente, respectiv de către miniștri și prefecți.

Art. 16. - (1) Autoritățile publice vor reanaliza în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii toate ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile emise, urmând să abroge pe cele care nu sunt conforme dispozițiilor legale sau a căror aplicare nu mai este necesară.

Autoritățile publice vor înainta Ministerului Justiției și Secretariatului General al Guvernului, în termen de 10 zile de la terminarea acțiunii, un tabel cuprinzând ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile râmase în vigoare,

(2) Ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile se vor comunica, de către autoritatea publică emitentă, Ministerului Justiției și Secretariatului General al Guvernului.

Ministerul Justiției va sesiza autoritatea publică emitentă și, respectiv, Guvernul, în cazul în care ordinele cu caracter normativ sau instrucțiunile nu respectă, în totalitate, reglementările legale în vigoare.

(3) Autoritatea publică emitentă va transmite spre publicare la Monitorul Oficial al României, Partea I, toate ordinele cu caracter normativ și instrucțiunile emise.

(4) Prefecturile vor publica ordinele emise în monitoarele oficiale ale județelor respective, potrivit reglementărilor în vigoare.


Guvernul României

Hotărâre privind transmiterea unor imobile din administrarea Băncii Naționale a României în administrarea Ministerului Finanțelor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilele prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, împreună cu terenurile și utilitățile aferente, se transmit din administrarea Băncii Naționale a României în administrarea Ministerului Finanțelor.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilelor prevăzute la art. 1 se face prin protocol de predare-primire, pe măsura asigurării unor noi sedii pentru filialele sectoarelor 1, 2 și 6 ale Băncii Comerciale Române - S.A.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 august 1993 | Nr. 404.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Lista imobilelor care trec din administrarea Băncii Naționale a României în administrarea Ministerului Finanțelor ===

Nr. crt. Adresa imobilului Deținătorul actual
1 Str. Giulești nr. 3, sectorul 6 Banca Națională a României
2. Str. Londra nr. 10, sectorul 1 Banca Națională a României
3. Str. Cireșului nr. 6, sectorul 2 Banca Națională a României


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiții „Extinderea stației de epurare - Pucioasa” în județul Dîmbovița

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Extinderea stației de epurare - Pucioasa” în județul Dîmbovița, cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investirii prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, alte fonduri legai constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul local, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 august 1993 | Nr. 406.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Guvernul României

Hotărâre privind constituirea în regim extrabugetar a unor venituri pentru plata lucrărilor la autostrada București-Fetești în anul 1993

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În aplicarea prevederilor art. 2 alin. 1 din Legea nr. 71/1992, se aprobă constituirea în anul 1993, în regim extrabugetar, a unor venituri pentru plata cheltuielilor aferente lucrărilor la autostrada București-Fetești.

Veniturile extrabugetare se vor constitui din sumele încasate din folosirea drumurilor naționale, pentru trecerea podurilor dunărene, pentru transporturile grele și agabaritice, pentru emiterea de autorizații de construcții din zona drumurilor și diverse prestații efectuate pentru terți.

Art. 2. - În limita veniturilor încasate și constituite în regim extrabugetar în anul 1993, Administrația Națională a Drumurilor va acoperi cheltuielile privind pregătirea și executarea lucrărilor la tronsoanele de pe autostrada București-Fetești, începute din anul 1991.

Art. 3. - Gestionarea mijloacelor extrabugetare constituite potrivit prezentei hotărâri se face cu respectarea prevederilor legale și se încredințează Administrației Naționale a Drumurilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor, urmând ca, în termen de 15 zile, acestea să emită instrucțiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor, de utilizare, evidență și raportare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 august 1993 | Nr. 407.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul transporturilor, Paul Teodoru


Diverse

Rectificare

La Ordonanța Guvernului nr. 8/1993. publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 9 august 1993, se fac următoarele rectificări:

1. La anexa nr. 1 d/13 - Ministerul culturii (pag. 42 din Monitorul Oficial);

  • Filarmonica „G. Enescu” București, la poziția III, coloana „Cheltuieli”, în loc de 410.000 se va citi 410 100;
  • Opera Maghiară Cluj-Napoca, la poziția III, coloana „Venituri”, în loc de 6.200 se va citi 6.000.

2. La anexa nr. 1 d/23 - Ministerul apelor, pădurilor și protecției mediului (pag. 65 din Monitorul Oficial);

  • la poziția „Contribuții și cotizații la organisme internaționale”, pe coloanele I și 3, în loc de I 200 se va citi 26.795.

3. La anexa nr. 1 d/25 - Ministerul Apărării Naționale, la tabelul: „Veniturile, subvențiile și cheltuielile instituțiilor publice finanțate din veniturile extrabugetare și subvenții de la buget”, Capitolul„Cultură și artă” (pag. 72 și 73 din Monitorul Oficial) și instituțiile respective, pe coloana „Subvenții” și coloana „Cheltuieli”, rând II - Influente și rând III - Program rectificat se vor citi următoarele sume:

Cultură și artă II

III

20.882

121.382

65.882

376.362

- Muzeul Militar Național II

III

8.7064

50.606

13.200

76.200

- Muzeul Aviației Militare II

III

2.244

13.044

3.570

20.570

- Muzeul Marinei Militare II

III

2.452

14.252

4.309

24.789

- Ansamblul „Doina” al Armatei II

III

7.480

43.480

44.803

254 803

4. La anexa nr. 1 d/32 - Secretariatul de stat pentru culte (pag 87 din Monitorul Oficial):

  • la partea a VIII-a „Alte acțiuni”, la Capitolul „Alte acțiuni”, poziția „Cheltuieli de personal”, pe coloana 1, in loc de 2.903.000 se va citi 2.903.800.

5. La anexa nr. 13 „Bugetul fondului special pentru agricultură pe aniil 1993” (pag. 120 din Monitorul Oficial), pct. 3. „Acoperirea pierderilor rezultate ca urmare a calamităților naturale”, pe coloana 1, în loc de 2 000 000**) se va citi 2.000.000.


Referințe

  1. Anexa se transmite Consiliului județean Dîmbovița, titular de investiție