Monitorul Oficial 180/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. issue::180 – Partea I – Vineri, 15 iulie year::1994
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea clasificației și a duratelor normale de funcționare a mijloacelor fixe
În temeiul dispozițiilor art. 33 alin. 1 din legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale,
Guvernul Românei hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă clasificația și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cuprinse în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Dan Mogoș, secretar de stat
Anexă
Catalogul privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe
I. Dispoziții generale
1. Catalogul cuprinde duratele normale de funcționare (utilizare) a mijloacelor fixe, care coincid cu duratele de amortizare, în ani, aferente regimului de amortizare liniar.
2. Mijloacele fixe cuprinse în catalog sunt clasificate în grupe, subgrupe, clase, subclase și familii. Noua clasificare a mijloacelor fixe ține seama de criteriile generale folosite în domeniu de către țările vest-europene și, ca atare, duratele normale de funcționare (utilizare) s-au redus față de duratele normale de funcționare, aprobate prin Legea nr. 62/1968[1] și modificate prin Decretul nr. 393/1976, cu 20-65%.
3. Mijloacele fixe amortizabile au fost clasificate în 7 grupe principale, și anume:
- Clădiri;
- Construcții speciale;
- Mașini, utilaje și instalații de lucru;
- Aparate și instalații de măsurare, control și reglare;
- Mijloace de transport;
- Animale și plantații;
- Unelte, dispozitive, instrumente, mobilier și aparatură birotică.
Pentru mijloacele fixe mobile care nu se regăsesc în grupele 3-7, s-a prevăzut o grupă generică 8 „Active corporale mobile neregăsite în capitolele anterioare”.
4. Catalogul cuprinde datele necesare identificării și stabilirii duratelor normale de funcționare (utilizare) a mijloacelor fixe, astfel:
- a) codul de clasificare;
- b) denumirea grupei, subgrupei, clasei, subclasei și a familiei mijloacelor fixe amortizabile;
- c) durata normală de funcționare (utilizare), în ani, care coincide cu durata de amortizare a mijloacelor fixe.
5. Pentru unele mijloace fixe imobile și mobile care pot fi utilizate și în condiții speciale s-au stabilit durate normale de funcționare (utilizare) diferite. Astfel, pentru grupele 1. „Clădiri” și 2. „Construcții speciale” s-au prevăzut două condiții speciale, și anume:
- a) mediu normal;
- b) mediu agresiv, care include:
- procese tehnologice cu umiditate foarte mare, de peste 75% (clădiri destinate spălătoriilor, băilor, vopsitoriilor de țesături care utilizează apă sau abur etc.);
- procese tehnologice cu grad accentuat de coroziune care au influențe negative asupra elementelor construcțiilor (în industria chimică la fabricarea acidului sulfuric, azotic, clorhidric etc.);
- procese tehnologice bazate pe folosirea temperaturilor înalte (oțelării, turnătorii etc.).
De asemenea, și în cadrul grupei 3. „Mașini, utilaje și instalații de lucru” se prevăd trei condiții speciale de lucru, și anume:
- a) mediu neutru;
- b) mediu ușor corosiv, care include mijloacele fixe ce se folosesc în industria construcțiilor de mașini sau chimică pentru producția de sodă, amoniac, sulfuri alcaline, alcaline-pământoase, săruri de clor etc.;
- c) mediu puternic corosiv, care include mijloacele fixe folosite în industria chimică pentru producția de acid clorhidric gazos, oxid de azot, bioxid și trioxid de sulf, acid sulfuric diluat, acid fosforic, negru de fum, fosfați naturali, cenușă etc.
Încadrarea mijloacelor fixe în una dintre condițiile speciale prezentate se face de către comisiile tehnice de specialitate și se aprobă de către consiliul de administrație al agenților economici. Componența comisiilor tehnice de specialitate va fi stabilită de consiliul de administrație al agenților economici.
II. Modul de utilizare a catalogului
6. Pentru găsirea duratei normale de funcționare (utilizare) a unui mijloc fix se caută succesiv, în clasificație, grupa, subgrupa, clasa, subclasa, iar dacă este cazul, și condițiile speciale sau familia.
De exemplu:
- a) pentru a găsi durata normală de funcționare (utilizare) a unei hale industriale din beton armat care se utilizează în industria chimică în mediu agresiv, se vor căuta în clasificație următoarele:
- grupa: 1 -―- clădiri;
- subgrupa: -1 --- clădiri industriale;
- clasa: --1--, cu structură din zidărie, beton armat sau din metal;
- condiția specială: ......b)......, mediu agresiv.
- Astfel, durata normală de funcționare (utilizare) pentru mijlocul fix respectiv se va găsi în dreptul codului 1.1.1.b)= 30 ani;
- b) Durata normală de funcționare (utilizare) a unei pompe centrifuge pentru apă se va găsi astfel:
- grupa: 3 --, mașini, utilaje și instalații de lucru;
- subgrupa: -17―-, mașini, utilaje și instalații comune care funcționează independent;
- clasa: --1-, pompe și aparate pentru vehicularea lichidelor;
- subclasa: ―-1-, pompe centrifuge;
- familia: ―1, pentru apă și lichide slab corosive.
- Prin recompunerea elementelor de mai sus se va găsi durata normală de funcționare (utilizare) a pompei centrifuge pentru apă la codul 3.17.1.1.1 = 8 ani;
- c) Pentru un mijloc fix reprezentând, un autobuz pentru transport urban, durata de funcționare (utilizare) normală se găsește folosind:
- grupa: 5 ―-, mijloace de transport;
- subgrupa: -2---, mijloace de transport auto;
- clasa: --1--, mijloace de transport pentru persoane;
- subclasa: ---3-, autobuze, în afară de:
- familia: ----1, pentru transport urban.
- Deci la codul 5.2.1.3.1. se va găsi durata normală de funcționare (utilizare) a mijlocului fix respectiv = 8 ani.
7. Pentru trecerea de la vechiul „Catalog al normelor de amortizare și duratelor de serviciu normate ale fondurilor fixe”, aprobat prin Legea nr. 62/1968, la „Catalogul privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe”, aprobat prin prezenta hotărâre, se vor avea în vedere următoarele:
- Grupa 1 „Clădiri” și grupa 2 „Construcții speciale” corespund cu vechile „Categoria 1” și „Categoria 2*;
- Grupa 3 „Mașini, utilaje și instalații de lucru” include atât vechea „Categoria 3 - Mașini de forță și utilaje energetice” ca subgrupa 3.16, cât și vechea „Categoria 4 - Mașini, utilaje și instalații de lucru”;
- Grupa 4 „Aparate și instalații de măsurare, control, reglare și de calcul” corespunde cu vechea „Categoria 5";
- Grupa 5 „Mijloace de transport” corespunde cu vechea „Categoria 6”;
- Grupa 6 „Animale și plantații” include vechile „Categoria 7” și „Categoria 8”;
- Grupa 7 „Unelte, dispozitive, instrumente, mobilier și aparatură birotică” corespunde cu vechea „Categoria 9”;
- Grupa 8 „Active corporale mobile neregăsite în capitolele anterioare”.
8. Anexa la „Catalogul privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe” cuprinde Dicționarul de corespondență între codurile de clasificare din Catalogul normelor de amortizare și duratelor de serviciu normate ale fondurilor fixe, aprobat prin Legea nr. 62/1968, și noile coduri din Catalogul privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe, aprobat prin prezenta hotărâre.
Dicționarul de corespondență se va folosi pentru încadrarea corectă, de către agenții economici, a mijloacelor fixe pe care le dețin în noua clasificare și pentru determinarea duratei normale de funcționare (utilizare) a acestora.
9. Pentru mijloacele fixe deținute de agenții economici și neamortizate integral până la data de 31.XII.1993, duratele de funcționare (utilizare) normale rămase, în ani, se determină cu ajutorul relației:
- DUR = (1 – DSC/DS) * DU
- în care:
- DUR = durata normală de funcționare (utilizare) rămasă, în ani;
- DSC = durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcțiune a mijlocului fix și până la 31.XII.1993, în ani;
- DS = durata de serviciu normată a mijlocului fix conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976, în ani;
- DU = durata normală de funcționare (utilizare) a mijlocului fix conform Catalogului privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe, în ani.
Pentru mijloacele fixe care în Decretul nr. 393/1976 au duratele de serviciu exprimate în mii km echivalenți (grupa 61 - Mijloace de transport auto) sau în ore de zbor (grupa 63 - Mijloace de transport aerian), duratele normale de funcționare (utilizare) rămase se vor calcula în ani prin recalcularea duratelor de serviciu exprimate în mii km echivalenți sau în ore de zbor, tot în ani, cu ajutorul relațiilor:
- DS = DS'/PA, în ani
- DSC = DSC'/PA, în ani
- în care:
- DS' = durata de serviciu normată în mii km echivalenți sau, respectiv, în ore de zbor conform Decretului nr. 393/1976;
- PA = parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenți sau, respectiv, în ore de zbor, pentru mijlocul fix respectiv;
- DSC' = durata de serviciu normată consumată în mii km echivalenți, respectiv ore de zbor, de la punerea în funcțiune a mijlocului fix și până la data de 31.XII.1993, conform evidențelor agentului economic.
De exemplu:
- a) O clădire industrială cu pereți din zidărie și planșee din beton armat, utilizată în mediu normal:
- durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS) = 90 ani;
- durata normală de funcționare (utilizare) conform „Catalog” (DU) = 50 ani;
- durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcțiune și până la 31.XII.1993 (DSC) = 27 ani.
- În acest caz, durata normală de funcționare (utilizare) rămasă va fi:
- DUR = (1- DSC/DS) * DU = (1 – 27/90)* 50 = 35 ani.
- b) O locomotivă electrică la care:
- durata de serviciu normată conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS) = 40 ani;
- durata normală de funcționare (utilizare) conform „Catalog” (DU) = 20 ani;
- durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcțiune și până la 31.XII.1993 (DSC) = 18 ani, va avea o durată normală de funcționare (utilizare) rămasă de:
- DUR = (1- DSC/DS) * DU = (1-18/40) * 20 = 11 ani.
- c) Un mi]loc de transport auto pentru persoane (autobuz, cod 610.11), la care:
- durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS') = 300 mii km echivalenți;
- durata normală de funcționare (utilizare) conform „Catalog” (DU) = 9 ani;
- parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenți (PA) = 20.000 km echivalenți;
- durata de serviciu normată consumată, în mii km echivalenți, de la punerea în funcțiune și până la 31.XII.1993 (DSC) = 150;
- calcularea duratei normale de funcționare (utilizare) rămasă necesită în prealabil calcularea în ani a duratei de serviciu normate și a duratei de serviciu normate consumate, astfel:
- DS = DS'/PA = 300.000/20.000 = 15 ani
- DSC = DSC'/PA = 150.000/20.000 = 7,5 ani iar
- DUR = (1-DSC/DS) * DU = (1 – 7,5/15) * 8 = 4 ani.
- d) Un mijloc de transport aerian pentru călători, la care
- durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS') = 40.000 ore de zbor;
- durata normală de funcționare (utilizare) conform „Catalog” (DU) = 12 ani;
- parcursul anual mediu realizat în ore de zbor (PA) = 2.000;
- durata de serviciu normată consumată, în ore de zbor, de la punerea în funcțiune și până la 31.XII.1993 (DSC') = 15.000.
În acest caz:
- DS = DS'/PA = 40.000/2.000 = 20 ani
- DSC = DSC'/PA = 15.000/2.000 = 7,5 ani
- DUR = (1 – DSC/DS) * DU = )1 – 7,5/20) * 12 = 7,5 ani.
Duratele normale de funcționare (utilizare) rămase se exprimă în ani întregi prin rotunjirea fracțiunilor egale sau mai mari de 0,5 la 1,0 și prin neglijarea fracțiunilor mai mici de 0,5. În exemplul de la lit. d), durata normală de funcționare (utilizare) rămasă este de 8 ani.
10. Pentru mijloacele fixe deținute de agenții economici și neamortizate integral până la data de 31.XII.1993 amortizarea acestora se calculează în funcție de valoarea rămasă la 1.I.1994, durata de funcționare (utilizare) normală rămasă și cota medie anuală de amortizare corespunzătoare.
În exemplul de la pct. 9. a) amortizarea clădirii industriale se va calcula pentru durata normala de funcționare (utilizare) rămasă de 35 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 2,9%.
În exemplul de pct. 9.c) amortizarea mijlocului de transport auto pentru persoane se va calcula pentru durata normală de funcționare (utilizare) rămasă de 5,0 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 20% sau cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare degresiv de 30%.
În exemplul de la pct. 9.d) amortizarea mijlocului de transport aerian pentru călători se va calcula pentru durata normală de funcționare (utilizare) de 3,0 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 12,5% sau cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare degresiv de 25%.
Catalog privind duratele normale de funcționare și clasificarea mijloacelor fixe
Referințe
- ↑ Legea nr. 62/1962 a fost republicată, în temeiul art. VI din Decretul nr. 393/1976 în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 6-7 din 19 ianuarie 1977.