Monitorul Oficial 106/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 175: Linia 175:


Art. 3. - Ministerul Sănătății, are, în acțiunea de recoltare și conservate a sângelui uman, următoarele obligații principale:
Art. 3. - Ministerul Sănătății, are, în acțiunea de recoltare și conservate a sângelui uman, următoarele obligații principale:
:a) organizează, îndrumă și controlează activitatea de recoltare și conservare a sângelui uman desfășurată prin unitățile sanitare;
:b) stabilește necesarul anual de sânge uman pe baza propunerilor făcute de direcțiile sanitare teritoriale;
:c) asigură, prin unitățile specializate și prin celelalte unități sanitare, controlul epidemiologie și clinic al donatorilor, controlul de laborator complet al sângelui uman recoltat, precum și efectuarea testului SIDA (HIV), în vederea asigurării calității acestuia;
:d) îndrumă și controlează utilizarea sângelui uman și a derivatelor sale în scop terapeutic, urmărind aplicarea celor mai adecvate măsuri pentru evitarea reacțiilor posttransfuzionale și pentru evitarea transmiteri oricăror infecții;
:e) organizează activitatea de stabilire a grupei sanguine a cetățenilor, în vederea înscrierii în buletinul de identitate și în livretul militar, în condițiile legii;
:f) asigură rezerva de sânge uman necesar pentru situații deosebite;
:g) sprijină implicarea medicilor și a celuilalt personal sanitar în acțiuni privind atragerea de noi donatori de sânge.


a) organizează, îndrumă și controlează activitatea de recoltare și conservare a sângelui uman desfășurată prin unitățile sanitare;
Art. 4. - Societatea de Cruce Roșie din România, precum și Asociația donatorilor onorifici de sânge din
 
b) stabilește necesarul anual de sânge uman pe baza propunerilor făcute de direcțiile sanitare teritoriale;
 
c) asigura, prin unitățile specializate și prin celelalte unități sanitare, controlul epidemiologie și clinic al donatorilor, controlul de laborator complet al sângelui uman recoltat, precum și efectuarea testului SIDA (I-IV), în vederea asigurării calității acestuia;
 
d) îndrumă și controlează utilizarea sângelui uman și a derivatelor sale în scop terapeutic, urmărind aplicarea celor mai adecvate măsuri pentru evitarea reacțiilor posttransfuzionale și pentru evitarea transmiteri oricăror infecții;
 
e) organizează activitatea de stabilire a grupei sanguine a cetățenilor, în vederea înscrierii în buletinul de identitate și în livretul militar, în condițiile legii
 
f) asigură rezerva de sânge uman necesar pentru situații deosebite;
 
g) sprijină implicarea medicilor și a celuilalt personal sanitar în acțiuni privind atragerea de noi donatori de sânge.
 
Art. 4. - Societatea de Cruce Roșie din România precum și Asociația donatorilor onorifici de sânge din
România sprijină unitățile sanitare în activitatea de recrutare a donatorilor și stimularea donării de sânge în mod onorific.
România sprijină unitățile sanitare în activitatea de recrutare a donatorilor și stimularea donării de sânge în mod onorific.


Linia 198: Linia 191:


Art. 6. - Donatorilor onorifici de sânge li se acordă:
Art. 6. - Donatorilor onorifici de sânge li se acordă:
 
:a) două zile libere de la locul de muncă, din care una în ziua donării, persoanelor salariate la unitățile de stat, la alte persoane juridice sau fizice, precum și membrilor organizațiilor ori asociațiilor cooperatiste și obștești;
a) două zile libere de la locul de muncă, din care una în ziua donării, persoanelor salariate la unitățile de stat, la alte persoane juridice sau fizice, precum și membrilor organizațiilor ori asociațiilor cooperatiste și obștești;
:b) două zile scutire de frecvență consecutive, din care una în ziua donării de sânge, elevilor și studenților;
 
:c) scutire de la programul unității în ziua donării și două zile permisie pentru fiecare donare, militarilor în termen, elevilor școlilor militare și studenților militari;
b) două zile scutire de frecvență consecutive, din care una în ziua donării de sânge, elevilor și studenților;
:d) asistență medicală, medicamente, materiale sanitare și întreținere în mod gratuit pe timpul internării în unitățile sanitare pentru donatorii care au minimum 5 donări în ultimii 5 ani;
 
:e) prioritate la obținerea biletelor de odihnă și tratament;
c) scutire de la programul unității în ziua donării și două zile permisie pentru fiecare donare, militarilor în termen, elevilor școlilor militare și studenților militari;
:f) recompense în cuantum de 500 lei, la fiecare a cincea  donare, cu condiția ca aceste donări să fie realizate în doi ani consecutivi.
 
d) asistență medicală, medicamente, materiale sanitare și întreținere în mod gratuit pe timpul internării
în unitățile sanitare pentru donatorii care au minimum 5 donări în ultimii 5 ani;
 
e) prioritate la obținerea biletelor de odihnă și tratament;
 
f) recompense în cuantum de 500 lei, la fiecare a cincea  donare, cu condiția ca aceste donări să fie realizate în doi ani consecutivi.


Art. 7. - Donatorilor de sânge cu plată li se acordă:
Art. 7. - Donatorilor de sânge cu plată li se acordă:
 
:a) o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării de sânge;
a) o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării de sânge;
:b) 1 leu pentru un mililitru de sânge donat;
 
:c) 2 lei pentru un mililitru de sânge cu Rh negativ, donatorilor de sânge medular, celor care acceptă imunizarea activă în vederea producției de antiseruri, donatorilor de plasmă care acceptă plasmaforeza.
b) 1 leu pentru un mililitru de sânge donat;
 
c) 2 lei pentru un mililitru de sânge cu Rh negativ, donatorilor de sânge medular, celor care acceptă imunizarea activă în vederea producției de antiseruri, donatorilor de plasmă care acceptă plasmafereza.


Sângele donat se înregistrează la valorile prevăzute la lit. b) și c) și se distribuie unităților sanitare pentru consum, fără plată.
Sângele donat se înregistrează la valorile prevăzute la lit. b) și c) și se distribuie unităților sanitare pentru consum, fără plată.
Linia 226: Linia 209:
Pentru donatorii de sânge membri ai organizațiilor și asociațiilor cooperatiste, salariul pentru zilele libere este echivalent cu tariful zilei lucrate.
Pentru donatorii de sânge membri ai organizațiilor și asociațiilor cooperatiste, salariul pentru zilele libere este echivalent cu tariful zilei lucrate.


Plata zilelor libere, scutirea de frecvență și acordarea permisiilor, cit și celelalte drepturi, se vor face pe baza dovezii eliberate de unitatea de recoltare a sângelui.
Plata zilelor libere, scutirea de frecvență și acordarea permisiilor, cât și celelalte drepturi, se vor face pe baza dovezii eliberate de unitatea de recoltare a sângelui.


Art. 9. - Unitățile sanitare care efectuează recoltările de sânge au obligația de a asigura alimentația necesară donatorului în ziua clonării, la nivelul alocației legale, precum și medicația antianemică sau medicamente în cazul accidentelor survenite din cauza donării.
Art. 9. - Unitățile sanitare care efectuează recoltările de sânge au obligația de a asigura alimentația necesară donatorului în ziua donării, la nivelul alocației legale, precum și medicația antianemică sau medicamente în cazul accidentelor survenite din cauza donării.


Art. 10. - Cheltuielile pentru realizarea unor acțiuni menite să contribuie la educarea cetățenilor în
Art. 10. - Cheltuielile pentru realizarea unor acțiuni menite să contribuie la educarea cetățenilor în scopul donării de sânge și privitor la modul de recoltare a sângelui, de participare voluntară la această acțiune umanitară, se vor face din sumele prevăzute anual în bugetul Ministerului Sănătății pentru educație sanitară.
scopul donării de sânge și privitor la modul de recoltare a sângelui, de participare voluntară la această acțiune umanitară, se vor face din sumele prevăzute anual în bugetul Ministerului Sănătății pentru educație sanitară.


Art. 11. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce în bugetul de sfat
Art. 11. - Ministerul Resurselor și Industriei și Ministerul Finanțelor vor introduce în bugetul de stat influențele financiare ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.
influențele financiare ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.


Art. 12. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri nu se aplică.
Art. 12. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri nu se aplică.


{{SemnPm|Petre Roman|București|04 septembrie 1990|999}}
{{SemnPm|Petre Roman|București|04 septembrie 1990|999}}
2.337 de modificări

Meniu de navigare