Monitorul Oficial 130/1994: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 1.429: Linia 1.429:




==== Anexa L ====
'''Comisia consultativă Cer Deschis'''
Secțiunea I
'''Prevederi generale'''
Procedurile și alte prevederi referitoare la Comisia consultativă Cer Deschis sunt stabilite în această anexă, conform art. X al tratatului.
1. Comisia consultativă Cer Deschis va fi compusă din reprezentanți desemnați de fiecare stat parte. La lucrările Comisiei consultative Cer Deschis pot lua parte adjuncți, consilieri și experți, în măsura în care se consideră de către acel stat parte ca fiind necesar.
2. Prima sesiune a Comisiei consultative Cer Deschis își va deschide lucrările în limita a 60 de zile de la semnarea tratatului. Președintele ședinței de deschidere va fi reprezentantul Canadei.
3. Comisia consultativă Cer Deschis se va întruni pentru nu mai puțin de patru sesiuni periodice pe an calendaristic, în afară de cazul când se hotărăște altfel. Sesiuni extraordinare vor fi convocate, la cererea unuia sau mai multor state părți, de către președintele Comisiei consultative Cer Deschis, care va informa prompt toate celelalte state părți despre solicitarea respectivă. Asemenea sesiuni se vor deschide nu mai târziu de 15 zile după primirea de către președinte a unei asemenea solicitări.
4. Sesiunile Comisiei consultative Cer Deschis vor dura nu mai mult de patru săptămâni, în afară de cazul când se hotărăște altfel.
5. Statele părți își vor asuma, prin rotație determinată de ordinea alfabetică a limbii franceze, președinția Comisiei consultative Cer Deschis. Fiecare președinte va exercita mandatul de la deschiderea unei sesiuni până la deschiderea sesiunii următoare, în afara de cazul când se convine altfel.
6. Reprezentanții la ședințe vor fi așezați în ordinea alfabetică în limba franceză, a statelor părți.
7. Limbile de lucru ale Comisiei consultative Cer Deschis vor fi engleza, franceza, germana, italiana, rusa și spaniola.
8. Lucrările Comisiei consultative Cer Deschis vor fi confidențiale, în afară de cazul când se convine altfel. Comisia consultativă Cer Deschis poate conveni să facă publice lucrările sau hotărârile sale.
9. În perioada aplicării provizorii și înainte, de 30 iunie 1992, Comisia consultativă Cer Deschis va fixa baremul de repartiție a costurilor care decurg din prevederile tratatului. De asemenea, cât de curând posibil, ea va fixa baremul de repartiție a cheltuielilor comune privind funcționarea Comisiei consultative Cer Deschis.
10. În perioada aplicării provizorii a tratatului, Comisia consultativă Cer Deschis va elabora un document referitor la notificările și rapoartele solicitate prin tratat. Un asemenea document va conține o listă a tuturor notificărilor și rapoartelor menționate și va include formularele corespunzătoare necesare.
11. Comisia consultativă Cer Deschis își va elabora sau revizui, dacă este necesar, regulile de procedură și metodele de lucru.
Secțiunea a II-a
'''Revizuirea anuală a cotelor active'''
Procedurile pentru revizuirea anuală a cotelor active, așa cum au fost prevăzute la art. 3 Secțiunea I paragraful 7 al tratatului, vor fi după cum urmează:
1. Statele părți care doresc să își modifice toată sau o parte din distribuția anului precedent a cotei lor active vor notifica tuturor celorlalte state părți și Comisiei consultative Cer Deschis, până la 1 octombrie a fiecărui an, despre acele state părți deasupra cărora doresc să efectueze zborurile lor de observare în anul calendaristic următor. Modificările propuse vor fi studiate de statele părți în timpul acestei revizuiri, în conformitate cu regulile prevăzute în paragrafele următoare ale acestei secțiuni.
2. Dacă solicitările de zboruri de observare deasupra teritoriului oricărui stat parte nu depășesc cota pasivă, atunci distribuirea va fi stabilită așa cum a fost solicitată și prezentată spre aprobare Comisiei consultative Cer Deschis.
3. Dacă solicitările de zboruri de observare deasupra teritoriului oricărui stat parte depășesc cota sa pasivă, atunci distribuirea va fi stabilită prin acord general între statele părți interesate și prezentată spre aprobare Comisiei consultative Cer Deschis.
Secțiunea a III-a
'''Zboruri de observare extraordinare'''
1. Comisia consultativă Cer Deschis va examina solicitările organismelor pentru securitate și cooperare în Europa, autorizate să se ocupe de prevenirea conflictelor și reglementarea crizelor, precum și solicitările altor organizații internaționale relevante, pentru a înlesni organizarea și executarea de zboruri de observare extraordinare deasupra teritoriului unui stat parte, cu consimțământul acestuia.
2. Datele care rezultă în urma unor asemenea zboruri de observare vor fi puse la dispoziția organismelor și organizațiilor interesate.
3. Fără a ține cont de celelalte prevederi ale tratatului, statele păți pot conveni, pe bază bilaterală sau voluntară, să execute zboruri de observare deasupra teritoriului fiecăruia, corespunzător prevederilor privind executarea zborurilor de observare. În afară de cazul când se convine altfel de către statele părți interesate, datele care rezultă în urma Unor asemenea zboruri de observare vor fi puse la dispoziția Comisiei consultative Cer Deschis.
4. Zborurile de observare executate conform prevederilor acestei secțiuni nu vor fi calculate în cotele pasive sau active ale statelor părți implicate.
Secțiunea a IV-a
'''Domenii suplimentare de aplicare a regimului de Cer Deschis'''
1. Statele părți pot supune examinării, în cadrul Comisiei consultative Cer Deschis, propuneri pentru folosirea regimului de Cer Deschis în domenii specifice suplimentare, cum ar fi mediul înconjurător.
2. Comisia consultativă Cer Deschis poate lua hotărâri asupra unor asemenea propuneri sau, dacă este necesar, poate să le la în discuție la prima și la următoarele conferințe, chemate să revadă punerea în aplicare a tratatului, în conformitate cu prevederile art. XVI paragraful 3 al tratatului.




3.484 de modificări

Meniu de navigare