Monitorul Oficial 132bis/1990: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
Linia 8: Linia 8:


== Hotărâri ale guvernului ==
== Hotărâri ale guvernului ==
=== Hotărâre privind regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor
=== Hotărâre privind regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine, precum și drepturile și obligatiile legate de salarizarea personalului român. ===
din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine,
precum și drepturile și obligatiile legate de salarizarea personalului român.


'''Guvernul României''' hotărăște:
'''Guvernul României''' hotărăște:

Versiunea de la data 22 aprilie 2011 08:57


Monitorul Oficial al României

Anul II, Nr. issue::132bis - Luni, 26 noiembrie year::1990


Hotărâri ale guvernului

Hotărâre privind regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine, precum și drepturile și obligatiile legate de salarizarea personalului român.

Guvernul României hotărăște:

Capitolul I

Impozitele și taxele datorate de către reprezentanțele din România ale societăților comerciale și organizațiilor economice străine

Art. 1. - (1) Reprezentanțele din România ale societăților comerciale și organizațiilor economice străine pentru a își putea desfășura activitatea sunt obligate să solicite Ministerului Comerțului și Turismului eliberarea autorizației de funcționare. Pentru obținerea autorizației de funcționare vor face dovada că au depus, în devize convertibile, suma de 1.200 dolari S.U.A., reprezentând taxa de timbru aferentă cererii și eliberării autorizației respective;

(2) Taxa prevăzută la art.(1) este aferentă unui an calendaristic. Eliberarea de autorizații pe o perioadă mai mare de un an se poate face numai cu perceperea taxei prevăzute la alin. (1), proporțional cu numărul de ani prevăzuți în cererea de autorizare.

(3) Dacă în cererea de eliberare a autorizației de funcționare, reprezentanțele societăților comerciale sau organizațiilor economice străine solicită să efectueze sau să intermedieze activități de comerț exterior și pentru alte firme străine, taxa prevăzută la alin. (1) se majorează cu 10% pentru fiecare din aceste firme.

(4) În cazul autorizațiilor de funcționare eliberate în cursul anului, pentru perioada până la 31 decembrie al acelui an, se percepe partea din taxa anuală prevăzută la alin. (1) corespunzătoare trimestrelor rămase până la finele anului, inclusiv trimestrul în curs.


(5) Respingerea cererii de autorizare sau renunțarea la autorizare înainte de aprobarea eliberării acesteia dă dreptul la restituirea a 80% din taxa prevăzută la alin. (1). Renunțarea la autorizația aprobată, precum și retragerea acesteia, nu dau dreptul la restituirea taxei Prevăzute la alin (1).

(6) Cererile pentru reînnoirea autorizațiilor, precum și reînnoirea autorizațiilor sunt supuse taxei prevăzute la alin. (1) în aceleași condiții.

Art. 2. - (1) Reprezentanțele în România ale societăților comerciale și organizațiilor economice străine se supun impozitului pe venit, conform anexei nr. 1.

(2) Venitul impozabil se determină prin scăderea din comisioanele primite de la societățile comerciale și organizațiile economice străine pe care le reprezintă a cheltuielilor efectuate pentru exercitarea activității (salarii, chirii, iluminat, telex, telefon, materiale de întreținere și altele), dovedite cu acte justificative.

(3) Impozitul calculat pe venitul stabilit potrivit alin. (2) nu poate fi mai mic decât impozitul aferent veniturilor stabilite prin anexa nr. 2.

Art. 3. -Stabilirea venitului impozabil se face pe baza declarațiilor de impunere, depuse la organele financiare pe raza cărora își au sediul reprezentanțele societăților comerciale sau organizatiilor economice străine, în termen de 15 zile de la eliberarea autorizației de funcționare și apoi anual, în cursul lunii ianuarie, precum și a evidențelor privind veniturile, cheltuielile și persoanele angajate de reprezentanțele societăților comerciale sau organizațiilor economice străine.

Art. 4. - La începutul fiecărui an impozitul se stabilește provizoriu asupra venitului impozabil declarat, care nu va fi mai mic decât impozitul definitiv al anului precedent în luna ianuarie zi anului următor și la încetarea activității impozitul se definitivează.

Art. 5. - (1) Impozitul calculat conform art. 4 sau diferențele de impozit stabilite în plus de organele financiare se plătesc la termenele prevăzute de reglementările legale în vigoare.

(2) Pentru depășirea termenelor de plată se datorează majorări de întirzicre, calculate la sumele neachitate în termen, de 2% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună de întârziere, dar nu mai mult decât impozitul neachitat la termen.

Art. 6. - Reprezentanțele sunt obligate să până evidențele prevăzute de legislația în vigoare.

Art. 7. - Impozitul pe salariile personalului format din cetățeni străini și cetățeni români se calculează pe baza cotelor prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 8. - (1) Prevederile din prezenta hotărâre referitoare la impozite și taxe se completează cu cele prevăzute de legislația fiscală în vigoare, în măsura în care nu contravin acestora.

(2) Declararea venitului impozabil, stabilirea, comunicarea și încasarea impozitului datorat, modalitatea de soluționare a contestațiilor și cererilor cu privire la revizuirea impozitului și alte norme procedurale cuprinse în reglementările din România, referitoare la impunerea veniturilor persoanelor fizice și juridice, precum și la calcularea taxelor și plata acestora, sunt aplicabile și reprezentanțelor societăților comerciale sau organizațiilor economice străine.

Art. 9. - (1) Nedeclararea totală sau în parte a veniturilor realizate de reprezentanțele din România ale societăților comerciale și organizațiilor economice străine constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 la 10.000 lei.

(2) Contravențiile stabilite prin H.C.M. nr. 68/1970, săvârșite de salariații reprezentanțelor din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei.

(3) Amenzile contravenționale aplicate conform alin. (1) și (2) de mai sus nu sunt supuse prevederilor Legii nr. 32/1968 în ceea ce privește reducerea la 50% din minim.

Art. 10. - (1) Impozitele, taxele și eventualele amenzi fiscale datorate se achită în lei proveniți din schimb valutar la cursul în vigoare la data plății.

(2) Dovada plății impozitelor și taxelor datorate se face cu documentul emis de unitatea bancară la care reprezentanta are deschis contul tn valută. În acest document se va menționa și contul în care banca virează contravaloarea în lei a valutei.

Capitolul II

Drepturile și obligațiile salariaților

Art. 11. - (1) Angajarea personalului la reprezentanțele din România ale societăților comerciale sau organizațiilor economice străine se face, potrivit legii, numai pe bază de contract individual de muncă, prin care se stabilesc principalele drepturi și obligații ale părților.

(2) Contractul se încheie pe durată determinată sau nedeterminată și se înregistrează la Oficiul muncii.

(3) Oficiul muncii va urmări ca prin contractele de muncă astfel încheiate salariile în valută, precum și celelalte drepturi cuvenite, să fie stabilite în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Art. 12. - Pe lângă salariile în valută prevăzute în contracte, reprezentanțele societăților comerciale sau organizațiilor economice străine plătesc în valută și contribuția la asigurările sociale pentru cetățenii români sau străini cu domiciliul în România, în cuantum de 25%, calculată asupra câștigului brut realizat în valută de către aceștia.

Art. 13. - Contribuția pentru pensia suplimentară, drepturile de pensii și asigurări sociale se calculează la salariile primite de angajați echivalate în lei, după scăderea impozitului și sumelor destinate fondului pentru perfecționarea pregătirii profesionale a personalului.

Art. 14. - (1) Din echivalentul în lei al sumelor în valuta reprezentând câștigurile și alte drepturi de personal, din care s-a scăzut impozitul aferent acestora, o parte, calculată potrivit anexei nr. 4, se varsă la fondul pentru perfecționarea pregătirii profesionale a personalului în concordanță cu cerințele economiei de piața, precum și pentru extinderea relațiilor economice internaționale, constituit la Ministerul Învățământului și Științei.

(2) Din diferența rezultată după stabilirea cotei reprezentând fondul pentru perfecționarea pregătirii profesionale a personalului (conform anexei nr. 4) o cotă de 10% calculată asupra salariului brut rămâne la dispoziția angajaților, în valută, la cursul de schimb în vigoare.

(3) Sumele în valuta primite sub forma de prime și premii în timpul desfășurării activității sau la încheierea acesteia se supun prevederilor art. 7 și ale art. 14 alin. (1) separat, pe măsura încasării lor, iar diferența rămâne în valută la dispoziția personalului, la cursul de schimb în vigoare.

(4) Contribuția pentru pensia suplimentară, calculată în conformitate cu prevederile art. 13, se suportă de către cetățenii români.

(5) Organele fiscale locale sunt obligate să comunice reprezentanțelor numărul de cont în care trebuie virate impozitele și taxele datorate și sa urmărească încasarea în termen a acestora.

Capitolul III

Dispoziții finale

Art. 15. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică în mod corespunzător și cetățenilor români și străini angajați, cu respectarea reglementărilor în vigoare sau ale înțelegerilor speciale, de către:

a)filiale ale bancilor străine și mixte

b) birouri ale societăților de transport străine (aeriene, maritime, fluviale, căi ferate, rutiere), reprezentanțelor (birourilor) unor agenții de turism străine și alte asemenea.

c)reprezentantele unor organizatii de caritate străine.

Art. 16. - Dispozițiile Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 1466 din 6 noiembrie 1973 pentru modificarea listei actelor și faptelor supuse taxelor de timbru, precum și a tarifului taxelor de timbru, stabilită prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 911/1955 și orice alte dispoziții contrare se abrogă.



Art. 17. - Prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 1 decembrie 1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1990 | Nr. 1222.

Anexă

ANEXA Nr. 1 COTELE de impozit pentru lmpluietea veniturile reprezentanțelor soeielățilnr comerciale și florganizațiilor emnomiee străine Inimi unui ' " W" A Impozitul.nun

  • lei - - lel - Î 7

Până la 50.000 S Cüflf 50.001- 51.200 10"/„ pentru ceea ce depășește 50.000 51.201- 53.000 120 lei- 15°/47 „ 51.200 53.001- 55.000 390 lei 20"/0 „ 53.000 55.00l- 58.000 790 lei-l-25"/0 55.000 5a.001- 05.000 1540 lei -30% „ 50.000 s5.001- 90.000 a040 Lei 35%, 65.000 80.001-100.000 9990 1ei+ 40% „ 80.000 100.001-130.000 16890 lei -|- 42% „ 100.000 130.001-145.000 29499 lei + M”/0,, 139-009 145.001-160.000 30000 le1+ 46%,. 145.000 109.001-115.000 42990 leii- 43% „ 160.000 175.001-190.000 50190 lei-|- 50°/0,, 175.000 190.001-205.000 57690 lei -I- 52%, 190.000 205.001-220.000 85490 lei + 54”/„1, 205.000 220.001-235,000 78590 lei + 56%, 220.000 235.001-200.000 91990 leii 52%.. 235.000 250.001-«265.000 90690 lei- 60% 250.000 265.001-280.000 99690 lei Ț 02%, 255.000 200.001-295.000 109990 iei 04%. 200.000 295.001-310.000 118590 lei+ 66°/0 295.000 310.001-325.000 128490 lei + 68°/0,, 310.000 325.001-340.000 139090 lei + 70% 325.000 340.001-355.000 149190 lei 72"/0 340.000 355.001-370.000 159990 lei 74%,, 355.000 370.001-385.000 171090 l9i+ 76%,, 370.000 305.001-400.000 182490 1ei+ 78% „ 385.000 400.001-415.000 194190 1ei+a0”/0 „ 400.000 415.001-4z0.000 206190 lei+ 92%,,,,,, 415.000 Peste 420.000 50"/„din venitul lmpombil ANEXA-Nr. 2 VENITURILE stabilite în funcție de numărul de persoane care lucrează în cadrul reprezentantei

  • lei -

Tipul de prem-nmnçă -) venit lrnpnzahil A (1-2 persoane) 200.000 B (3-5 persoane) 411.000 C (6-8 persoane) 785.000 D (peste B persoane) 1.600.000 ') În numărul persoanelor pe baza căruia se stabilește tipul de reprezentanță nu se  : și» crerară, dactilngraiă, șofer, stenadactilogrală, telexist, curier, muncitor calificat, femeie de serviciu.

4 MONITORUL OFICIAL AL României, PARTEA 1, Nr. 132 his ANEXA Nr.: GUFELB impozitului pe salariile eetățenilnr străini și ceiățeuilor români Impozitul pentru veniturile

  • din intervale

semna cola ne,pmm W f -" 7 - -

  • lunar - lmpoznt - Id - Imervale -

impozabil ”/Q de venit Impozitul pe intervale

  • M - crește

Între 1 și 910 lei Scutit de impozit 911 3,20 29 911- 960 de fiecare 10 lei 1,00 lei 960 3,50 34 901- 1060 de fiecare 10 lei 1,90 lei 1060 5,00 53 1001- 1160 de fiecare 10 lei 2,20 lei 1100 6,50 75 1161- 1260 de fiecare 10 lei 2,70 lei 1260 8,10 102 1201- 1360 de fiecare 20 lel 4,60 lei 1360 9,20 125 1361- 1460 de fiecare 25 lei 5,50 lei 1460 10,10 147 1461- 1760 de iiecane 25 lei 5,75 lei 1760 12,20 216 1761- 2060 de fiecare 50 lei 9,00 lei 2080 13,00 270 2051- 3000 de fiecare 50 lei 9,50 iei 3060 15,00 400 3061- 5060 de fiecare 50 lei 10.00 lei 5080 17,00 860 5061- 7060 de fiecare 50 lei 10,50 lei 7060 10,20 1255 7061-1.0060 de fiecare 50 lei 11,00 lei 10060 19,30 1944 peste 10060 lei, la cota de 19,30 se adaugă câte un procent pentru fiecare 2500 lei NOTĂ: Impozitul rezultat din apei rea cotelor prevăzute în prezenta anexă nu poate depăși 45 la sută din venitul impozabil. OALGIILUI4 cotei reprezentând fondul pentru perfecționarea ANEXA Nr, 4 legifirii pt0feși0lmlB I personalului

  • m1ea- k
  • -„-,. -.. ma,,

Va' ”°'* " Îfi Până ia 5.000 50/Q De la 5.00l- 6.000 250 Qš 20°/Q din difuența. ce depășește 5000 fi.001- 7.000 450 *I-30"/q,,,, „ 5000 '7.001- 3.000 750 -|- 40°/g,,,,,, 7000 8.001- 9.000 1150 + 50°/Q,,,,,, E000 9.001-10.000 1650 + 60°/.,,.,,,, 9000 Peste 10.000 2250 + 70% „ „ „ 10.000

  • î Prin venit net se înțelege totalul drepturilor banifi cuvenite în cursul unei luni, mai puțin cele

sub forma primelor și a premiilor menționate la art. 14 alin. 3, diminuate cu impozitul calculat conform anexei nr. 3. Editor: Partal\mN'l"Uh României - ADUNAIIEA DEPUTAȚIDDR Adresa plâniril plxblliilflăfl 1 Cnmbinâhfl pfllagflflfl Bultureătl - Bil`D\.l1 GA Pllbilflale $ Gifllfirl belli-!'ll Kflllltwrlfl Ufltii, flllüllĭesa.:tb Elflndflclal. DL L Mm! I. âfllefüfi lJ..17-B- - 1-„unii 1 cumummu pougmie suween - nniumu..mmucomi ona. iam.-idem. PN!"-1 1,59 le' 4°-U” Bis. Jl\1.1\l.\ hr. 153. Mbitfüh 0i.55„5|« Mnlliinrlll Dfiüiill ul lâülllfileifil, Plthl I, lll'. 132 bi5[l090, lflbllțlllü I pagini.