Monitorul Oficial 142/1991

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 2 iunie 2011 00:25, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1991 0142 = Monitorul Oficial al României = Anul III, Nr. issue::142 - Partea I - Joi, 11 iulie year::1991 == Legi== === Lege ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::142 - Partea I - Joi, 11 iulie year::1991

Legi

Lege pentru modificarea articolului 222 alineatul 1 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic - Alineatul 1 al articolului 222 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126-127 din 17 noiembrie 1990, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Întreprinderile mici și asociațiile cu scop lucrativ, persoane juridice, înființate pe baza Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei inițiative, își vor putea continua activitatea dacă, în termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se vor reorganiza într-una din formele de societate prevăzute de legea de față."

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 25 iunie 1991.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

Această lege a fost adoptată de Adunarea Deputaților în ședința din 1 iulie 1991.

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan

În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României,
promulgăm Legea pentru modificarea articolului 222 alineatul 1 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale și dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 4 iulie 1991 | Nr. 44.

Lege privind modificarea unor dispoziții referitoare la activitatea de judecată

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Judecătoriile și tribunalele județene judecă în complete formate numai din judecători.

Art. II. - Legea nr. 58/1968 pentru organizarea judecătorească se modifică după cum urmează:

1. Articolul 23 alineatul 4 punctul 1, literele a) și b) vor avea următorul cuprins:

„a) cererile introduse pe cale principală, referitoare la pensii de întreținere; litigiile patrimoniale dintre persoanele fizice, având ca obiect plata unei sume de bani sau predarea unui bun mobil, când valoarea litigiului-nu depășește 30.000 lei și nu privește o succesiune sau iinparțeli de bunuri; acțiunile posesorii; cererile privind înregistrările în registrele de stare civilă; plângerile împotriva încheierilor de aprobare a proceselor-verbale de constatare a contravențiilor vamale; luarea unor măsuri asiguratorii sau a unor mă- suri vremelnice în cazuri urgente; cererile de orice ivel referitoare la popriri; litigiile de muncă, exceptaĭnd contestațiile împotriva desfacerii contractului de muncă și a deciziilor de imputare a 'căror valoare depășește 50.000 lei; b) pricinile, și cererile care, potrivit legii, se solul ționează de judecătorii în ultimă instanță." 2. Articolul 23 alineatul ultim va avea următorul cuprins: „În caz de indivizibilitate sau conexitate, chiar dacă numai una dintre cereri sau infracțiuni nu întrunește condițiile prevăzute în alineatul precedent, completele de judecată se compun potrivit dispozițiilor alin. L” 3. Articolul 28 alineatele 2 și 8,și articolul 26 alineatul 4 se abrogă.

Art. III. - Legea nr. 18/1968 privind controlul producă în venienței unor bunuri ale persoanelor fizice,.care nu

au fost dobândite în mod licit, se modifică după cum urmează: 1. Articolul 4, alineatul 1 va avea următorul cuprins: „Verificarea sesizărilor și cererilor arătate la art.« 3 se face de o comisie de cercetare, care funcționează pe lângă fiecare judecătorie și este alcătuită din;

  • un judecător de la judecătorie, desemnat de pre-

ședințele tribunalului județean, în calitate de președinte;

  • un procuror de la procuratura locală, desemnat

de procurorul șef al procuraturii județene, și un dc- .legat desemnat de directorul administrației financiare județene." 2. Articolul 12 alineatul 2 va avea următorul cuprins 1 „Recursul se soluționează de o comisie care funcționează pe lângă fiecare tribunal județean și este alba- tuia din 1 `

  • vicepreședintele tribunalului județean, în calitate

dc președinte; >

  • un judecător de la tribunalul județean, desemnat de președintele acestei instanțe, procurorul șei

adjunct al procuraturii județene și directorul administrației financiare județene sau înlocuitorul acestuia” 8. Articolul 10 alineatul 3, articolul 14 alineatul 2 și articolele 15-20 se abrogă. Art. IV. - Articolul 17 alineatul 2 din Legea nr. 3/1970 privind regimul ocrotirii unor categorii de minori va avea următorul cuprins: „Judecătoria soluționează contestația- în termen de cel mult 15 zile de la data sesizării, cu citarea organelor persoanelor arătate în art. 16 alin. 1, disp-

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA 1, Nr. 142 3 zitiile art. 15 alin. 2 și art. 16 alin. S fiind aplicabile. fluviale la unele instanțe judecătorești și unități de Participarea procurorului este oifiligatorief” pmfiarătura se abrogă. Art. V. - Articolul 6 din Decretul nr. 203/1974 pri- Art. VI. - Orice alte dispoziții contrare prezentei vând înființarea și organizarea de secții maritime și legi se abrogă.