Monitorul Oficial 16/1992: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
m (A protejat "Monitorul Oficial 16/1992": Migrat la civvic.ro ([edit=sysop] (indefinit)))
(Migrat la civvic.ro)
 
Linia 1: Linia 1:
{{MigrationWarning}}
__FORCETOC__
__FORCETOC__
[[Category:Monitorul Oficial|*1992 0016]]
[[Category:Monitorul Oficial|*1992 0016]]

Versiunea curentă din 13 septembrie 2012 12:10

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0016 - Partea I - Luni, 10 februarie year::1992

Legi și decrete

Lege privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. - (1) Salariații au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 18 zile lucrătoare.

(2) Pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata minimă a concediului de odihnă este de 24 zile lucrătoare.

(3) Durata concediului de odihnă, stabilită în condițiile prezentei legi, este corespunzătoare activității desfășurate timp de un an.

Art. 2. - (1) Salariații care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată minimă de 3 zile lucrătoare.

(2) Salariații nevăzători au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată de 6 zile lucrătoare.

(3) Salariații încadrați în grade de invaliditate au dreptul în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar de 3 zile lucrătoare.

(4) Concediile de odihnă suplimentare acordate potrivit alin. (1) se cumulează cu cele acordate potrivit alin. (2) sau, după caz, potrivit alin. (3).

Art. 3. - Pe durata concediului de odihnă, salariații au dreptul la o indemnizație care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporul de vechime și indemnizația pentru funcția de conducere, luate împreună.

Art. 4. - (1) Durata concediului de odihnă, inclusiv a concediului de odihnă suplimentar, și cuantumul indemnizației cuvenite pe durata acestuia pentru fiecare salariat se stabilesc prin contractul individual de muncă, cu respectarea dispozițiilor prezentei legi și a clauzelor convenite prin contractele colective de muncă.

(2) La stabilirea duratei concediului de odihnă în cadrul negocierilor, partenerii sociali pot avea în vedere și vechimea în muncă a salariaților.

Art. 5. - (1) Regulile privind efectuarea concediilor de odihnă și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se stabilesc prin contractele colective de muncă.

(2) Programarea efectuării concediilor de odihnă se stabilește anual de conducerea unității, împreună cu reprezentanții sindicatelor sau, după caz, ai salariaților.

(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar în cazurile în care:

a) contractul de muncă al salariatului a încetat;
b) salariatul este chemat pentru îndeplinirea serviciului militar;
c) este prevăzută în mod expres într-o lege specială.

Art. 6. - Salariații din administrația publică, din organele de justiție și procuratură și din alte organe de stat beneficiază, în fiecare an, de un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 21 zile lucrătoare.

Art. 7. - Regulile privind durata concediului de odihnă, inclusiv a concediului de odihnă suplimentar, cuantumul indemnizației cuvenite, programarea, efectuarea, întreruperea și amânarea concediului de odihnă, precum și compensarea în bani a concediului neefectuat se stabilesc, în limitele și cu respectarea dispozițiilor prezentei legi, prin:

a) Hotărâre a Guvernului, pentru salariații din administrația publică, regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare;
b) regulamente, pentru salariații din justiție, procuratură și alte organe de stat.

Art. 8. - (1) Personalul didactic beneficiază de un concediu de odihnă cu o durată egală cu vacanța de la sfârșitul anului școlar, dar nu mai puțin de 62 zile calendaristice.

(2) Personalul didactic beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală, dacă a funcționat în tot cursul anului școlar sau universitar. În cazul în care angajarea s-a făcut după începerea anului școlar sau universitar, durata concediului este proporțională cu timpul cuprins între data angajării și sfârșitul anului școlar sau universitar.

(3) Personalul din activitatea de cercetare științifică, atestat, beneficiază de un concediu de odihnă de minimum 24 zile lucrătoare.

Art. 9. - Orice convenție prin care se renunță total sau în parte la dreptul la concediul de odihnă este interzisă.

Art. 10. - (1) În afara concediului de odihnă, salariații au dreptul la zile libere, plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite.

(2) Pentru rezolvarea unor situații personale, salariații au dreptul la concedii fără plată.

(3) Situațiile în care salariații beneficiază de zile libere plătite sau de concedii fără plată, procedura de acordare a acestora și numărul de zile se stabilesc potrivit art. 5 alin. (1) sau, după caz, art. 7, care se aplică în mod corespunzător.

Art. 11. - Societățile comerciale, regiile autonome, celelalte unități economice cu capital de stat, mixt sau privat, instituțiile publice, administrația publică centrală și locală și celelalte organe de stat vor asigura ca până la 31 decembrie 1992 toți salariații să efectueze concediul de odihnă pe anul 1992 și pe anii anteriori. Dacă efectuarea concediului de odihnă nu este posibilă, se va asigura compensarea în bani a concediului neefectuat, potrivit dispozițiilor legale în vigoare în perioada pentru care era aferent concediul neefectuat.

Art. 12. - (1) Prezenta lege se aplică începând cu anul 1992.

(2) Se abrogă actele normative și prevederile referitoare la concediul de odihnă, concediul suplimentar de odihnă și concedii fără plată, cuprinse în anexa la prezenta lege, precum și orice alte dispoziții contrare.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 28 ianuarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 28 ianuarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

București, 5 februarie 1992 | Nr. 6.


Anexă

Lista
actelor normative și prevederilor referitoare la concediul de odihnă, concediul suplimentar de odihnă și concedii fără plată acordate pentru interese personale, care se abrogă

I. Acte normative care se abrogă în totalitate:

  • Legea nr. 26/1967 privind concediul de odihnă al angajaților.
  • Decretul nr. 338/1983 pentru modificarea Legii nr. 26/1967 privind concediul de odihnă al angajaților.
  • H.C.M. nr. 1149/1968 privind stabilirea criteriilor pentru determinarea locurilor de muncă cu condiții deosebite pentru care se acordă concedii suplimentare de odihnă și a locurilor de muncă pentru care durata concediului suplimentar de odihnă poate depăși 12 zile lucrătoare.
  • Hotărârea Guvernului nr. 436/1990 privind stabilirea locurilor de muncă sau activităților ce dau dreptul la concediu suplimentar de odihnă, precum și durata acestuia.
  • Hotărârea Guvernului nr. 650/1990 privind acordarea concediului de odihnă pentru personalul din unitățile subordonate Ministerului Industriei Ușoare.

II. Prevederile referitoare la concediul de odihnă, concediul suplimentar de odihnă și concedii fără plată acordate pentru interese personale, care se abrogă, cuprinse în următoarele acte normative:

  • Art. 125, 126 și 163 din Codul muncii - Legea nr. 10/1972.
  • Decretul-lege nr. 98/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din transporturile pe calea ferată.
  • Hotărârea Guvernului nr. 163/1990 în legătură cu unele drepturi privind activitățile și întreprinderile din cadrul Ministerului Industriei Electrotehnice și Electronice.
  • Hotărârea Guvernului nr. 164/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul combinatelor din metalurgia neferoasă.
  • Hotărârea Guvernului nr. 178/1990 privind acordarea unor drepturi personalului de la Întreprinderea chimică „Carbosim” Copșa Mică, a celui de la fabricarea și ambalarea negrului de fum din cadrul C.P. Pitești.
  • Hotărârea Guvernului nr. 199/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul Combinatului metalurgic de metale neferoase Copșa Mică.
  • Hotărârea Guvernului nr. 266/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria extractivă, de petrol și gaze.
  • Hotărârea Guvernului nr. 267/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră.
  • Hotărârea Guvernului nr. 268/1990 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității în unitățile subordonate Ministerului Industriei Metalurgice.
  • Hotărârea Guvernului nr. 314/1990 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și acordarea unor drepturi personalului din activitatea geologică.
  • Hotărârea Guvernului nr. 542/1990 privind stabilirea unor drepturi pentru personalul care își desfășoară activitatea în unități, subunități și formații de lucru cu profil de oțelării, turnătorii, forje, tratamente termice și acoperiri metalice din ramura construcții de mașini.
  • Hotărârea Guvernului nr. 610/1990 privind acordarea unor drepturi nevăzătorilor.
  • Hotărârea Guvernului nr. 672/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din întreprinderile, unitățile și subunitățile de producție industrială, exploatare portuară și de servicii tehnice, aparținând Departamentului industriei materialelor de construcții și instalații din cadrul Ministerului Construcțiilor.
  • Hotărârea Guvernului nr. 811/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul Departamentului industriei lemnului.


Decret pentru promulgarea Legii privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm Legea privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 3 februarie 1992 | Nr. 13.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind realizarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a noilor consumatori

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Instalațiile de alimentare cu energie electrică a noilor consumatori se vor realiza prin unitățile furnizoare de energie electrică din cadrul „Renel” - R.A. sau alți agenți economici avizați de către „Renel” - R.A. Consumatorii vor obține, în prealabil, avizele de principiu necesare pentru realizarea instalațiilor electrice de racordare, inclusiv acordurile definitive ale deținătorilor de teren.

Art. 2. - Pentru realizarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică, consumatorii vor achita unităților furnizoare de energie electrică din cadrul „Renel" - R.A. o taxă de racordare.

Plata taxei de racordare se va face o dată cu cererea de realizare a instalației de alimentare cu energie electrică, stabilindu-se și termenul de punere în funcțiune a lucrării.

Valoarea taxei de racordare se stabilește pe baza unor indici specifici, prevăzuți și aprobați periodic de Ministerul Industriei, ca valori medii pe unitatea de măsură (km, kVA, kW, buc. etc.).

Taxele de racordare se vor suporta de consumatori, vor întregi fondurile de investiții ale unităților furnizoare de energie electrică și se vor utiliza exclusiv pentru realizarea instalațiilor electrice ale acestora.

Art. 3. - Lucrările de rețele electrice stradale pentru electrificări rurale, pentru racordarea instituțiilor bugetare și a noilor cvartale de locuințe se vor realiza de către unitățile furnizoare de energie electrică, din fondurile asigurate anual prin bugetele de venituri și cheltuieli ale unităților respective.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 7 ianuarie 1992 | Nr. 2.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu


Hotărâre privind scutirea de taxe vamale a importului tehnicii de calcul destinate informatizării activității Guvernului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Tehnica de calcul importată în baza licenței de import nr. I/2/4101816 din 13 decembrie 1991, destinată informatizării activității Guvernului, se scutește de plata taxelor vamale de import.

Art. 2. - Prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 9 ianuarie 1992 | Nr. 7.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea


Hotărâre privind realizarea unor noi localuri pentru Grupul școlar agricol Salonta, județul Bihor, și Grupul școlar agricol Chișineu-Criș, județul Arad

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Localurile Grupului școlar agricol Salonta, județul Bihor, și ale Grupului școlar agricol Chișineu-Criș, județul Arad, împreună cu terenurile aferente, trec din administrarea Ministerului Agriculturii și Alimentației în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Art. 2. - Se aprobă investițiile privind realizarea, în anul 1992, a noilor localuri pentru Grupul școlar agricol Salonta și Grupul școlar agricol Chișineu-Criș, pe amplasamentele ce se vor stabili de Ministerul Agriculturii și Alimentației și prefecturile județelor Bihor și Arad, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Fondurile necesare realizării acestor obiective vor fi asigurate, după aprobarea documentației tehnico-economice, din rezerva la dispoziția Guvernului.

Art. 3. - Până la realizarea noilor localuri de învățământ, grupurile școlare agricole Salonta și Chișineu-Criș vor funcționa prin restrângere de spațiu și, respectiv, prin mutarea în alte spații asigurate de Primăria orașului Chișineu-Criș.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 9 ianuarie 1992 | Nr. 8.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu


Anexa Nr. 1

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Notă de fundamentare
a obiectivului de investiții „Grup școlar agricol Salonta”, județul Bihor
  • Efective medii de elevi în ultimii 5 ani (1986-1991): 2.200
  • Efective medii de elevi în anii următori: 1.800

Principalii indicatori tehnico-economici (- mii lei -):

  • Valoarea investiției: 369.570
din care:
  • construcții-montaj: 330.570
  • utilaje tehnologice: 18.000
  • dotări și obiecte de inventar: 20.000
  • Cheltuieli pentru strămutarea activității actuale efectuate până la terminarea noului obiectiv: 11.057

Valoarea totală = 379.627

Eșalonarea fondurilor de investiții:

  • anul 1992: 211.057
  • anul 1993: 168.570

Total = 379.627

Notă:
Evaluarea lucrărilor s-a făcut după prețurile existente la 1 noiembrie 1991.


Anexa Nr. 2

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Nota de fundamentare
a obiectivului de investiții „Grup școlar agricol Chișineu-Criș”, județul Arad
  • Efective medii de elevi în ultimii 5 ani (1986-1991): 600
  • Efective medii de elevi în anii următori: 1.000

Principalii indicatori tehnico-economici (- mii lei -):

  • Valoarea investiției: 140.700
din care:
  • construcții-montaj: 114.700
  • utilaje tehnologice: 12.000
  • dotări și obiecte de inventar: 14.000
  • Cheltuieli pentru strămutarea activității actuale efectuate până la terminarea noului obiectiv: 2.943

Valoarea totală = 143.643

Eșalonarea fondurilor de investiții:

  • anul 1992: 82.943
  • anul 1993: 60.700

Total = 143.643

Notă:
Evaluarea lucrărilor s-a făcut după prețurile existente la 1 noiembrie 1991.


Hotărâre privind stabilirea alocațiilor zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanță

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Cuantumul alocațiilor zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanță se stabilește astfel:

Natura acțiunilor La cantine (exclusiv regia) La restaurante (inclusiv regia)
competiții sportive interne până la 450 lei până la 675 lei
cantonamente, semicantonamente, tabere până la 500 lei până la 750 lei
competiții sportive internaționale, inclusiv mesele oficiale până la 600 lei până la 900 lei

(2) Cuantumul alocațiilor prevăzute la alin. (1) se indexează potrivit dispozițiilor legale.

Art. 2. - De prevederile art. 1 beneficiază sportivii, antrenorii și personalul tehnic de specialitate implicat în activitatea sportivă de performanță, care cuprinde loturile olimpice și naționale, centrele olimpice, naționale și județene de pregătire a juniorilor, sportivii și echipele cluburilor și asociațiilor care se pregătesc și participă la competiții internaționale oficiale și amicale, la campionate și concursuri naționale și județene, individuale și pe echipe.

Art. 3. - Ministerul Tineretului și Sportului va emite, potrivit competențelor sale stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 994/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Tineretului și Sportului, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, norme și normative care să cuprindă numărul de participanți, precum și diferențierea alocațiilor zilnice de hrană, în limita cuantumurilor maximale aprobate, în funcție de natura competițiilor și categoriilor de sportivi.

Art. 4. - Influențele ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri se suportă din venituri proprii și din fonduri bugetare, cu încadrarea în bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1992.

Art. 5. - Pentru celelalte acțiuni sportive, altele decât cele de performanță, se vor aplica cuantumurile alocațiilor de hrană aprobate potrivit dispozițiilor legale.

Art. 6. - Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare la data de 1 ianuarie 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 9 ianuarie 1992 | Nr. 9.

Contrasemnează:

Ministrul tineretului și sportului, Ioan Moldovan


Hotărâre privind reglementarea eliberării bonurilor de valoare pentru benzină și motorină

Pentru aprovizionarea prin stațiile „PECO” cu benzină și motorină a autovehiculelor aparținând agenților economici de orice fel, instituțiilor publice și altor persoane juridice,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data de 1 ianuarie 1992, aprovizionarea cu benzină și motorină prin stațiile „PECO” a autovehiculelor aparținând agenților economici de orice fel, instituțiilor publice și altor persoane juridice se va face pe bază de bonuri de valoare emise de Societatea Comercială „PECO” - S.A., tipărite la Imprimeria Băncii Naționale a României.

Art. 2. - În termen de 15 zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Ministerul Industriei va emite instrucțiuni privind eliberarea, gestionarea și circulația bonurilor de valoare pentru benzină și motorină.

Art. 3. - Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 659 din 13 octombrie 1961 privind reglementarea eliberării bonurilor pentru cantități fixe de carburanți și lubrifianți auto se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 10 ianuarie 1992 | Nr. 12.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea


Hotărâre privind reglementarea unor probleme de comerț exterior pentru nevoile Direcției Generale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Acoperirea fondurilor necesare pentru realizarea importurilor Ministerului Justiției destinate nevoilor Direcției Generale a Penitenciarelor se asigură din:

a) sumele rezultate din activitatea desfășurată la Regia Autonomă „Multiproduct”, de persoanele condamnate, după deducerea cotei prevăzute de lege, ce revine acestora ca drepturi bănești;
b) sumele puse la dispoziția Ministerului Justiției de la bugetul administrației centrale de stat, pentru diferența rămasă neacoperită.

Art. 2. - Fondurile prevăzute la art. 1 vor fi puse la dispoziția Regiei Autonome „Multiproduct”, care le va evidenția într-un cont distinct și le va folosi pentru realizarea importurilor necesare Direcției Generale a Penitenciarelor.

Art. 3. - Cheltuielile pentru activitățile de export și import necesare Direcției Generale a Penitenciarelor se vor efectua din fondurile prevăzute la art. 1 lit. a) prin Regia Autonomă „Multiproduct”.

Art. 4. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 28 ianuarie 1992 | Nr. 39.

Contrasemnează:

Ministrul justiției, Mircea Ionescu-Quintus

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Hotărâre privind obiectivul de investiții „Biblioteca Națională”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, titularul unic de investiție pentru obiectivul „Biblioteca Națională” este Ministerul Culturii.

Art. 2. - Indicatorii tehnico-economici și principalele caracteristici aferente corpului de clădire „Aula” și părților comune cu Biblioteca Națională, care au aparținut Institutului Național de Informare și Documentare, rămân neschimbați.

Art. 3. - Ministerul Învățământului și Științei - Institutul Național de Informare și Documentare va preda, pe bază de protocol, Ministerului Culturii, documentele și documentațiile tehnico-economice privind corpul de clădire „Aula” și părțile comune cu Biblioteca Națională.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 30 ianuarie 1992 | Nr. 41.

Contrasemnează:

Ministrul culturii, Ludovic Spiess

Ministrul învățământului și științei, Mihail Golu


Hotărâre privind unele măsuri de aplicare a taxei anuale pe audiovizual și a tarifelor de abonament

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Până la apariția Legii privind taxa pe audiovizual, se aplică în continuare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 695/8.X.1991 cu privire la unele măsuri de aplicare a taxei anuale pe audiovizual și a tarifelor de abonament.

Art. 2. - Prevederile din prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1992, abrogându-se Hotărârea Guvernului nr. 848/21.XII.1991.

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Comunicațiilor și Radioteleviziunea Română vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 3 februarie 1992 | Nr. 42.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul comunicațiilor, Andrei Chirică