Monitorul Oficial 170/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 11:27, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0170 - Partea I - Miercuri, 21 iulie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind unele măsuri de lichidare a urmărilor calamităților naturale produse în județul Covasna

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale se constituie, la nivelul judeţului Covasna, un fond special, în sumă de 210 milioane lei, cu acoperire din fondul de intervenție prevăzut în bugetul de stat pe anul 1993 la dispoziția Guvernului.

Art. 2. - Suma prevăzută la art. 1 se va utiliza pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale din orașul Întorsura Buzăului și comuna Sita Buzăului, constând în consolidarea podului Crivina peste râul Buzău, consolidarea podului și a drumurilor aferente din comuna Sita Buzăului, protejarea și consolidarea conductelor de alimentare cu apă potabilă și a stației de epurare afectate de calamități.

Fondul pentru lichidarea urmărilor calamităților na- turale din județul Covasna se administrează de către Ministerul Finanțelor, prin intermediul organelor județene.

Art. 3. - Ministerul Finanţelor va introduce modificările necesare în bugetul de stat pe anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 iulie 1993 | Nr. 325.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind integrarea sistemului asigurărilor sociale și pensiilor compozitorilor și muzicologilor în sistemul asigurărilor sociale de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, asigurările sociale și pensiile pentru compozitori și muzicologi se integrează în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Art. 2. - Patrimoniul asigurărilor sociale al compozitorilor și muzicologilor se preia de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pe bază de protocol, conform bilanțului contabil la zi.

Art. 3. - Personalul cu atribuții în domeniul asigurărilor sociale și pensiilor compozitorilor și muzicologilor, care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, trece la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, fiind considerat transferat.

Art. 4. - (1) Drepturile de pensie ale membrilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistenţă socială, cu modificările ulterioare, în raport cu durata de asigurare și cu nivelul venitului asigurat.

(2) Pentru calcularea duratei de asigurare prevăzute la alin. (1) se însumează perioadele de vechime realizate anterior cu cele pentru care s-au plătit contribuțiile în condițiile prezentei hotărâri.

Art. 5. - (1) Venitul asigurat la care se plătește contribuția de asigurări sociale prevăzută pentru locurile de muncă încadrate în grupa a III-a este egal eu cel puțin salariul minim brut pe țară, reglementat la data achitării acestei contribuții.

(2) La venitul la care se plătește contribuția de asigurări sociale se plătește și contribuția de 3% pentru pensia suplimentară. Drepturile de pensie suplimentară se stabilesc în condițiile legislației de asigurări sociale de stat.

(3) Plata lunară a contribuțiilor prevăzute la alin. (1) și (2) se datorează obligatoriu de către membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor necuprinși în alte sisteme de asigurări sociale.

Art. 6. - Încasarea contribuțiilor de asigurări sociale de la compozitori și muzicologi se efectuează de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, care va vira sumele lunar, centralizat, în contul asigurărilor sociale de stat.

Art. 7. - Drepturile de pensie ale membrilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, stabilite până la data prezentei hotărâri, se mențin și se achită în continuare ca și cele din sistemul asigurărilor sociale de stat.

Art. 8. - (1) De la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, drepturile de pensie se stabilesc luând ca bază de calcul venitul asigurat în 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de asigurare.

(2) Pentru perioada de până la 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, baza de calcul a pensiei o constituie venitul asigurat pentru numărul de luni consecutive în care s-a plătit contribuția, iar până la completarea perioadei de 5 ani, salariul de bază minim brut pe țară, în cuantumurile legiferate pentru fiecare perioadă.

Art. 9. - Dispozițiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile legale în vigoare privind asigurările sociale de stat.

Art. 10. - (1) Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prezenta Guvernului influențele ce decurg din aplicarea acestei hotărâri asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, în vederea supunerii aprobării aprobării Parlamentului.

(2) Cheltuielile de personal aferente posturilor preluate potrivit art. 3 se vor asigura în cadrul indicatorilor financiari aprobați Ministerului Muncii şi Protecției Sociale pe anul 1993.

Art. 11. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă prevederile art. 2 lit. c), d) și e) din Decretul nr. 342 din 20 august 1949 pentru organizarea și funcționarea „Fondului muzical al compozitorilor din România”, precum și orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 iulie 1993 | Nr. 326.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministrul culturii, Mihai Golu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind transmiterea imobilului din Calea lui Traian nr. 120, municipiul Rîmnicu Vilcea, din administrarea Consiliului municipiului Rîmnicu Vîlcea în administrarea Direcției de muncă și protecție socială Vîlcea din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Imobilul din Calea lui Traian nr. 120, municipiul Rîmnicu Vilcea, împreună cu terenul și unitățile aferente constând din: a) clădire - 416 mp; b) anexă - 115 mp; c) ateliere - 2.815 mp; d) teren clădit și neclădit - 2.851 mp,

trec din administrarea Consiliului municipiului Rîmnicu Vîlcea în administrarea Direcției de muncă și protecție socială Vîlcea din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Transmiterea se face prin protocol de predare-primire.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 iulie 1993 | Nr. 327.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Hotărâre privind unele măsuri referitoare la tarifele de abonament pentru Radioteleviziune

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data de 1 iulie 1993, tarifele de abonament radio și televizor se stabilesc potrivit anexei.

Art. 2. - Până la apariția legii privind tariful de abonament pe audiovizual se aplică în continuare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 695 din 8 octombrie 1991 cu privire la unele măsuri de aplicare a taxei anuale pe audiovizual și a tarifelor de abonament.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor, Ministerul comunicațiilor și Radioteleviziunea Română vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 5 iulie 1993 | Nr. 328.

Contrasemnează:

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu

Ministrul comunicaţiilor, Andrei Chirică

Anexă

Tarifele lunare ale abonamentului pentru radioteleviziune

- lei -

Televiziune Radio
1. Tariful de abonament stabilit pentru o familie 230 180
2. Tariful de abonament datorat de agenții economici care vând aparate de recepție Radio-Tv., stabilit pentru fiecare unitate comercială în parte 2.400 1.300
3. Tariful de abonament datorat de agenții economici care repară aparate de recepție Radio-Tv., stabilit pentru fiecare unitate economică de reparație 900 600
4. Tariful de abonament datorat de Instituțiile de stat, agenții economici și celelalte persoane juridice cu sediul în România (tarif/aparat) 230 130
5. Tariful de abonament datorat de agenții economici pentru unitățile hoteliere, moteluri, cabane sau pensiuni dotate cu aparate de recepție Radio-Tv. (tarif/aparat) 350 240

Hotărâre privind transmiterea fără plată a unor spații de la Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă Oradea către Universitatea Oradea

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se transmit, fără plată, de la Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă Oradea în administrarea Universității Oradea, aflată în subordinea Ministerului Învățământului, unele spații din imobilul situat în Oradea, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 10, și terenul aferent, cu valoarea și caracteristicile specificate în anexă, care face parte din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică în termen de 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, predarea și primirea făcând-se pe bază de proces-verbal încheiat în acest scop de cele două părți.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 6 iulie 1993 | Nr. 329.

Contrasemnează: p. Ministrul învățământului, Romulus Pop, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Anexă

Valoarea şi caracteristicile spațiilor Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Oradea (2.273,66 m2 arie construită și 1.316 m2 teren) ce se transferă la Universitatea Oradea

Nr. crt. Denumirea fondului fix Unitatea deţinătoare a fondului fix Caracteristicile tehnice ale fondului fix Valoarea de inventar - mii iei -
1. Imobilul situat în Oradea, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 10 și terenul aferent Consiliul municipiului Oradea
Universitatea Oradea
2.273,66 m2 arie construită desfășurată și 1.316 m2 teren
5.119,66 m2 arie construită desfășurată
103.950

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 486/1991 privind înființarea Regiei Autonome Studioul Cinematografic "Sahia-Film”

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Articolul 9 alineatul 1 din Regulamentul de organizare și funcționare a Regiei Autonome Studioul Cinematografic „Sahia-Film”, anexă la Hotărârea Guvernului nr. 486/1991, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 9. - Consiliul de administrație al Regiei Autonome Studioul Cinematografic "Sahia-Film" se numește prin ordin al secretarului de stat, șeful Departamentului Informațiilor Publice din cadrul Guvernului României, și este compus din 7 persoane, dintre care una este directorul general al Studioului Cinematografic "Sahia-Film".”

Art. II. - În cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 486/1991, denumirea Departamentul Informațiilor se înlocuiește cu Departamentul Informațiilor Publice.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 7 iulie 1993 | Nr. 330.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului Informațiilor Publice, Octavian Partenie

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Hotărâre cu privire la acordarea de la bugetul de stat a primei pentru grâul preluat la fondul de consum

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare și de proprietate, care livrează la fondul de consum grâu, primesc, pe lângă prețul de contractare garantat de stat, o primă de 10 lei/kg de grâu care se suportă de la bugetul de stat din fondurile alocate Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

Art. 2. - Ministerul Finanţelor şi Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei vor elabora norme metodologice pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Art. 3. - Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare de la 1 iulie 1993.

Pe aceeaşi dată se abrogă prevederile art. 3 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 537/1992.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 iulie 1993 | Nr. 331.

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei, Alexandru Lăpuşan, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind unele măsuri de corelare a pensiilor de asigurări sociale de stat, I.O.V.R., ale agricultorilor şi a pensiei suplimentare cu evoluţia salariilor

Art. 1. - Începând cu 1 august 1993, pensiile de asigurări sociale de stat, inclusiv cele integrate în acest sistem, pensiile I.O.V.R., cele stabilite potrivit Legii nr. 42/1992, cu modificările ulterioare, pensiile agricultorilor şi ajutoarelor sociale stabilite pe baza legislaţiei de pensii se majorează astfel:

a) cu 20% pensiile de asigurări sociale de stat pentru munca depusă şi limită de vârstă cu vechime integrală;
b) cu 15% pensiile pentru munca depusă şi limită de vârstă cu vechime incompletă, pensiile de invaliditate de toate gradele, pensiile de urmaş, toate categoriile de pensii ale agricultorilor şi ajutoarele sociale.

Art. 2. - Pensiile suplimentare din sectorul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele stabilite în sectoarele integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat şi militare, se majorează, începând cu data prevăzută la art. 1, după cum urmează:

a) cu 1.500 lei pensiile suplimentare ale pensionarilor pentru limită de vârstă şi toate gradele de invaliditate;
b) cu 750, 1.125 sau 1.500 lei, pensiile suplimentare ale pensionarilor de urmaş, după cum sunt în plată unu, doi sau mai mulţi urmaşi.

Art. 3. - Prevederile art. 1 şi 2 se vor aplica şi pensiilor ce se vor stabili după 1 august 1993, dacă în baza de calcul sunt cuprinse numai veniturile anterioare datei de 1 august 1993.

Art. 4. - Se recomandă sectoarelor cu sisteme proprii de asigurări sociale să aplice prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 iulie 1993 | Nr. 332.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu

Hotărâre privind atribuirea unui număr de posturi şi stabilirea numărului total al magistraţilor şi personalului auxiliar, administrativ şi de serviciu de la judecătorii, tribunale, curţi de apel şi de la toate parchetele

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se atribuie un număr de 3.740 posturi pentru instanţele judecătoreşti nou-înfiinţate în baza Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, precum şi un număr de 2.457 posturi pentru parchete.

Art. 2. - Se aprobă numărul total de 10.147 magistraţi şi personal auxiliar, administrativ şi de serviciu de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel şi numărul total de 5.147 magistraţi şi personal auxiliar, administrativ şi de serviciu la toate parchetele.

Art. 3. - Repartizarea posturilor la instanţele judecătoreşti nou-înfiinţate şi la parchete se face prin ordin al ministrului justiţiei.

Art. 4. - Cheltuielile suplimentare aferente numărului de personal aprobat prin prezenta hotărâre se asigură din bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public, pentru anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 iulie 1993 | Nr. 338.

Contrasemnează:

Ministrul justiţiei, Petre Ninosu

Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Dan Mircea Popescu

Hotărâre privind aprobarea propunerii de concesionare şi a caietului de sarcini al concesiunii pentru un teren situat în Portul Constanţa

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă propunerea de concesionare şi caietul de sarcini al concesiunii având ca obiect un teren în suprafaţă de 1.016 mp, situat în prelungirea danei 26 din incinta portului vechi Constanţa, aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Portului Constanţa".

Durata concesiunii este de 20 de ani şi are ca scop construirea unei clădiri definitive, formată din parter plus două etaje, în care se vor desfăşura: activitatea de depozitare, precum şi activităţi de birou pentru agenturarea şi aprovizionarea navelor.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 iulie 1993 | Nr. 340.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Paul Teodoru

Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu