Monitorul Oficial 180/1994: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 6.004: Linia 6.004:


Valoarea amortizării aferente perioadei de conservare se va recupera din profitul net al exercițiului financiar în care are loc casarea activelor corporale.
Valoarea amortizării aferente perioadei de conservare se va recupera din profitul net al exercițiului financiar în care are loc casarea activelor corporale.
30. Agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care au aplicat, în perioada 01.04.1992 - 31.12.1993 prevederile art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1992 și art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1992, art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 838/1992, precum și Instrucțiunile Ministerului Finanțelor nr. 2328/1993 și nr. 90754/14.03.1994 vor recupera diferența de amortizare aferentă perioadei menționate, în mod eșalonat și în regim de amortizare liniară, prin cheltuielile de exploatare până la consumarea duratei normale de utilizare, fără însă a depăși perioada de 5 ani.
Pentru perioada 01.01.1994 - 30.06.1994 agenții economici vor recalcula amortizarea efectivă înregistrată în cheltuielile de exploatare conform prevederilor Legii nr. 15/1994.
Diferențele rezultate se vor regulariza lunar prin cheltuielile de exploatare în mod eșalonat și în cote egale până la 31.12.1994.
31. Toți agenții economici, indiferent de forma de proprietate, au obligația de a depune la Direcția generală a finanțelor publice și a controlului financiar de stat, o dată cu declarația de venituri pentru exercițiul financiar în curs și declarația privind programul amortizării aferent aceluiași exercițiu financiar stabilit în baza prevederilor legale care vor fi completate conform normelor prezentate la "Indicații pentru completarea declarațiilor privind programul de amortizare".
32. La încheierea fiecărui exercițiu financiar, agenții economici vor recalcula amortizarea efectivă înscrisă în declarația privind programul de amortizare și reflectă în cheltuielile de exploatare în funcție de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază, realizat. Diferențele rezultate, în plus sau în minus, se vor reflecta în cheltuielile de exploatare și vor fi luate în calcul la determinarea profitului impozabil.
33. Mijloacele fixe cu valoarea de intrare unitară cuprinsă între 500 - 200.000 lei, stabilită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 26/1992, aflate în patrimoniul agenților economici la 31.12.1993 vor fi menținute în evidența contabilă ca mijloace fixe până la amortizarea lor integrală.
Valoarea rămasă de amortizat a mijloacelor fixe menționate la alineatul precedent, se recuperează în continuare din cheltuielile de exploatare, în regim de amortizare liniar, într-o perioadă de până la 3 ani, stabilită de adunarea generală a asociaților în cazul societăților comerciale și consiliul de administrație în cazul regiilor autonome.
Amortizarea aferentă acestor mijloace fixe reprezintă sursa de constituire a fondului de dezvoltare.
Bunurile materiale cu valoare de intrare unitară de până la 200.000 lei intrate în patrimoniul agenților economici după data de 1.01.1994 nu mai sunt considerate mijloace fixe ci obiecte de inventar, iar valoarea acestora se include în cheltuielile de exploatare integral la darea lor în folosință sau eșalonat într-o perioadă de cel mult 3 ani.
34. Regiile autonome care au în administrare bunuri aparținând patrimoniului public, de natura mijloacelor fixe, vor evidenția separat aceste bunuri, care nu mai sunt supuse amortizării.
Clasificarea bunurilor aparținând patrimoniului public va constitui obiectul unor reglementări speciale.
Evidența, gestionarea și inventarierea bunurilor de patrimoniu cultural, artistic, inclusiv a fondului de carte, se fac potrivit normelor elaborate de Ministerul Culturii.
35. Activele necorporale aferente capitalului imobilizat se vor amortiza astfel:
:a) cheltuielile de constituire, precum și cheltuielile de cercetare-dezvoltare se amortizează într-o perioadă de cel mult 5 ani;
:b) brevetele, licențele, know-how-ul, mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu și alte drepturi de proprietate industrială și comercială similare subscrise ca aport, achiziționate pe alte căi, se amortizează pe durata prevazută pentru utilizarea lor;
:c) programele informatice create de agenții economici sau achiziționate de la terți se amortizează în funcție de durata probabilă de utilizare, care nu poate depăși o perioadă de 5 ani.
:::Capitolul 3
'''Contabilitatea și destinația amortizării mijloacelor fixe'''
36. Agenții economici, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, au obligația evidențierii în contabilitate, în conturi distincte, a mijloacelor fixe, a amortizării acestora, precum și a sumelor nete rezultate din dezmembrarea și valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune.
Instituțiile publice au obligația evidențierii în contabilitate, în conturi distincte a mijloacelor fixe și a sumelor nete rezultate din dezmembrarea și valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune.
Instituțiile publice, care în baza art. 43 din Legea nr. 82/1991 propun Ministerului Finanțelor norme proprii privind organizarea și conducerea contabilității, vor evidenția în contabilitate mijloacele fixe și sumele nete rezultate din dezmembrarea și valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune în conformitate cu prevederile normelor respective.
37. Agenții economici vor alimenta fondul de dezvoltare cu sumele reprezentând amortizarea calculată pentru mijloacele fixe precum și cu cele rezultate din valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune, în condițiile legii.
Amortizarea aferentă activelor necorporale determinată potrivit legii reprezintă sursa de constituire a fondului de dezvoltare.
38. Sumele realizate din valorificarea ansamblurilor, subansamblurilor, pieselor componente și a altor materiale provenite din dezmembrarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune - înainte de amortizarea lor integrală - diminuate cu cheltuielile efectuate cu demolarea, demontarea, dezmembrarea și valorificarea acestora, se înregistrează în contabilitate în contul amortizării mijloacelor fixe respective, în limita valorii de intrare rămasă de amortizat.
39. Agenții economici cu capital majoritar de stat care nu au prevazut în exercițiul financiar curent realizarea unor lucrări de investiții sau rambursarea de credite pentru investiții pot folosi sumele respective pentru investiții financiare (acordări de împrumuturi financiare, cumpărări de obligațiuni) pe termen scurt sau mediu, cu obligația ca la finele anului să reconstituie sumele respective.
:::Capitolul 4
'''Scoaterea din funcțiune și casarea mijloacelor fixe '''
40. Scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe amortizate integral, se face cu aprobarea adunării generale a acționarilor sau asociaților, în cazul societăților comerciale, respectiv a consiliului de administrație pentru regiile autonome.
La instituțiile publice scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe cu durata normală de utilizare consumată se face cu aprobarea organului de conducere al instituției respective.
41. La scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe aparținând agenților economici unde statul deține peste 50% din capitalul social, precum și regiilor autonome, se va urmări valorificarea la maximum a ansamblurilor, subansamblurilor și pieselor componente prin executarea unor mijloace fixe noi, ca piese de schimb în cadrul unității respective sau prin vânzare, pe bază de licitație publică, organizată potrivit legii.
În cadrul valorificării ansamblurilor, subansamblurilor și pieselor componente, prin vânzare pe bază de licitație publică, prețul de pornire al acestora va fi stabilit de comisia de casare, dar nu mai mic decât suma rezultată din valorificarea acestora ca materiale nerecuperabile.
42. Agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării mijloacelor fixe scoase din funcțiune, conform procedurilor legale, iar diferența rămasă neacoperită se include eșalonat în cheltuielile de exploatare, dar nu se ia în calcul la determinarea profitului impozabil.
43. În cazul instituțiilor publice, scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe înainte de expirare duratei normale de utilizate se face cu aprobarea ministerului de resort și cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor, pe baza unor justificări temeinic argumentate.
44. Casarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune care aparțin agenților economici cu capital integral sau majoritar de stat precum și regiilor autonome se face pe baza aprobării adunării generale a acționarilor sau asociaților la societățile comerciale și consiliului de administrație, la regiile autonome dar numai după epuizarea posibilității de valorificare a acestora prin vânzare pe bază de licitație, conform prevederilor legale.
:::Capitolul 5
'''Dispoziții finale '''
45. Declasarea și casarea unor bunuri materiale, altele decât mijloacele fixe, sunt de competența consiliilor de administrație ale agenților economici cu capital majoritar de stat.
La instituțiile publice, în afara aprobării consiliului de administrație, este necesar și avizul Ministerului Finanțelor pentru valorile ce depășesc 1000 lei.
În cazul ministerelor sau altor organe de specialitate ale administrației publice centrale, care au unități subordonate în profil teritorial, având calitatea de ordonatori de credite, aprobarea se va da de către acești ordonatori în baza avizului Direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene.
46. În aplicarea dispozițiilor art. 28 din Legea nr. 15/1994 Ministerul Finanțelor și Comisia Națională pentru Statistică vor elabora în 30 de zile de la publicarea prezentelor Norme metodologice în Monitorul Oficial al României, modelul dării de seamă statistice, precum și normele de completare, pe baza cărora agenții economici vor raporta valoarea rămasă a mijloacelor fixe pe categorii, precum și amortizarea totală a acestora.
Totodată, se vor elabora de către aceleași organe, norme privind modalitatea de stabilire a gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază deținute de agenții economici, necesar determinării valorii amortizării incluse în cheltuielile de exploatare aferente unui exercițiu financiar.
În termenul prevăzut la alineatul precedent Ministerul Finanțelor va elabora monografia contabilă necesară reflectării în contabilitate a principalelor operațiuni legate de amortizarea mijloacelor fixe și scoaterea din funcțiune a acestora.
47. Indicații pentru completarea declarațiilor privind programul de amortizare.
Declarația privind programul de amortizare aferent fiecărui exercițiu financiar se va întocmi în funcție de regimul de amortizare practicat de agenții economici, astfel:
A. Pentru regimul de amortizare liniară, stabilirea amortizării medii anuale se face în funcție de valoarea medie anuală a mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994 și supuse amortizării, cota medie anuală de amortizare aferentă și gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
Pentru mijloacele fixe existente la 31.12.1993, amortizarea se calculează în funcție de valoarea rămasă de amortizat reevaluată la 31.12.1993, cota medie anuală de amortizare liniară aferentă duratei normale de utilizare recalculată și gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
Modelul de declarație privind regimul de amortizare liniară se completează în conformitate cu formularul P.A.L. (programul amortizării liniare).
B. Pentru regimul de amortizare degresivă, stabilirea amortizării medii anuale se face în mod diferențiat în funcție de mijloacele fixe aflate în funcțiune la data de 31.12.1993 și mijloacele fixe intrate după 1.01.1994.
Totodată la determinarea amortizării medii anuale totale se va ține seama de faptul că mijloacele fixe din grupa 1 și 2 (clădiri și construcții speciale, mai puțin subgrupele 2.4., clasele 2.4.1., 2.4.2., 2.4.4., 2.4.5., 2.4.6., 2.6.
clasa 2.6.1., 2.7. clasele 2.7.1., 2.7.2., 2.7.3., 2.7.4., 2.7.5., 2.7.6., 2.7.7., 2.7.8., 2.7.9., 2.7.10., 2.7.12., 2.7.13., 2.7.15., 2.8., clasele 2.8.1., 2.8.2., 2.8.3., 2.8.4., 2.8.5., 2.9. clasele 2.9.3., 2.9.4.) se amortizează în regimul liniar.
Modelul de declarație privind regimul de amortizare degresivă se completează în conformitate cu formularul P.A.D. (programul amortizării degresive).
C. Pentru regimul de amortizare accelerată, stabilirea amortizării medii anuale se va face în funcție de specificul acestui regim de amortizare care prevede recuperarea capitalului imobilizat în proporție de 50% în primul an de aplicare, iar în anii următori în regim liniar. De asemenea, la determinarea amortizării medii anuale totale se va ține cont și de reglementarea privind amortizarea mijloacelor fixe din grupele 1 și 2 prezentate la litera B de mai sus. Acest regim de amortizare se aplică numai pentru mijloacele fixe intrate în funcțiune după 1.01.1994.
Declarațiile privind programul de amortizare se vor completa conform modelelor alăturate.
'''Programul de amortizare liniară pentru anul........ P.A.L. '''
Cap. I. Amortizarea mijloacelor fixe existente la 31.12.93
- mii lei –
{|
|Nr. crt|| Grupa și codul de clasificare a mijloacelor fixe || Valoarea de intrare a mijloacelor fixe la 1.04.1992 || Valoarea rămasă de amortizat reevaluată, la 31.12.1993, calculată conform Legii nr. 62/1968 || Durata normală de utilizare conform "Catalog" <br/> - în ani – || Durata normală de utilizare rămasă, recalculată, la 31.12.1993 <br/> - în ani – || Cota medie anuală de amortizare liniară aferentă duratelor normale de utilizare, recalculată || Amortizarea medie anuală scriptică <br/> col. 2 x col. 5/100 || Gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază <br/> % || Amortizarea medie anuală efectivă <br/> col. 6 x col. 7/100
|-
|A || B || 1 || 2 || 3 || 4 || 5 || 6 || 7 || 8
|-
|  || Grupa 1 || || || || || || || ||
|-
| || Total  || || || || || || || ||
|-
| || Grupa 2  || || || || || || || ||
|-
| || Total  || || || || || || || ||
|-
| || Total general  || || || x || x || * || || ||
|}
:''*'' Cota medie anuală liniară = total coloana 6 / total coloana 2 x 100
Cap. II. Amortizarea mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994
- mii lei –
{|
| rowspan="2"|Nr. crt. || rowspan="2"| Grupa și codul de clasificare a mijloacelor fixe || rowspan="2"|Valoarea de intrare a mijloacelor fixe existente la 1.I. ||colspan="2"| Valoarea medie anuală a mijloacelor fixe ||rowspan="2"|Valoarea medie anuală totala a mijloacelor fixe <br/> (col.1 + col.3 + col.3) || rowspan="2"|Cota medie anuală de amortizare <br/> % || rowspan="2"|Amortizarea anuală scriptică <br/> col.4 x col.5/100 || rowspan="2"| Gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază || rowspan="2"| Amortizarea anuală efectivă <br/> col.6 x col.7/100
|-
| intrate + || ieșite sau amortizate integral
|-
|A || B || 1 || 2 || 3 || 4 || 5 || 6 || 7 || 8
|-
|  || Grupa 1 || || || || || || || ||
|-
| || Total  || || || || || x || || - || ***
|-
| || Grupa 2  || || || || || || || ||
|-
| || Total  || || || || || - || || ** ||
|-
| || Total general  || || ||  ||  || * || || ** ||
|}
:'''*''' Cota medie anuală de amortizare = col.6 x 100 / col.4
:'''**''' Gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază la fiecare grupă din care acestea fac parte
:'''***''' Pentru mijloacele fixe care nu se încadrează în categoria mijloacelor fixe de bază, amortizarea anuală efectivă se determină pe baza gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
Cap. III. Calculul valorii de recuperat - prin cheltuielile de exploatare - la mijloacele fixe scoase din funcțiune și casate sau prevăzute a fi scoase din funcțiune și casate înainte de amortizarea lor integrală, dar care nu se ia în calcul la stabilirea profitului impozabil
- mii lei –
{|
| rowspan="2"|Nr. crt. || rowspan="2"| Grupa și codul de clasificare a mijloacelor fixe || rowspan="2"| Valoarea de intrare a mijloacelor fixe la 1.04.1992 || rowspan="2"| Amortizarea până la scoaterea din funcțiune ||rowspan="2"| Valoarea rămasă de amortizare (col.1 - col.2) ||  rowspan="2"| Valoarea recuperata din casare || rowspan="2"| Valoarea rămasă de recuperat (col.3 - col.4) || colspan="2"| Nr. de luni propus pentru eșalonare ||  rowspan="2"| Amortizarea anuală de recuperat col.5 x col.7/col. 6
|-
| până la recuperarea integrala || în exercițiul financiar al anului....
|-
|A || B || 1 || 2 || 3 || 4 || 5 || 6 || 7 || 8
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
| ||  Total || || || || || || || ||
|}
:'''*''' maximum 60 de luni
Cap. IV. Calculul amortizării (in lei pe mia de tone de produs) aferente clădirilor și construcțiilor speciale cu durata de utilizare limitată de durata de exploatare a rezervelor, precum și investițiilor pentru descopertă
- mii lei –
{|
|Nr. crt. || Grupa și codul de clasificare a mijloacelor fixe || Valoarea de intrare a mijloacelor fixe <br/> - mii lei – ||  Expresia valorică a uzurii <br/> – mii lei – || Valoarea rămasă a mijloacelor fixe <br/> - mii lei – <br/> (col.1–col.2) || Rezerva exploatabilă <br/> mii tone – ||  Amortizarea în lei la 100 to <br/> col.3/col.4 ||  Cantitatea exploatabilă în anul... <br/> - mii tone – ||  Gradul de utilizarea a rezervei exploatabile <br/> % || Amortizarea efectivă scriptică <br/> col.5xcol.6xcol.7/100 <br/> - mii lei –
|-
|A || B || 1 || 2 || 3 || 4 || 5 || 6 || 7 || 8
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
|... || || || || || || || || ||
|-
| ||  Total || || || || || || || ||
|}
'''*''' Gradul de utilizare a rezervei = cantitatea preconizată a se exploata în anul...../ cantitatea exploatabilă la parametrii proiectați x 100


== Referințe ==
== Referințe ==


<references/>
<references/>
2.337 de modificări

Meniu de navigare