Monitorul Oficial 195/1991

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 18 iunie 2012 10:54, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (Migrat la civvic.ro)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0195 - Partea I - Vineri, 27 septembrie year::1991

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind măsurile ce se vor lua de unele ministere, în urma dizolvării unor societăți comerciale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Învățământului și Științei va prelua activul și pasivul societăților comerciale Școala profesională auto din Aiud, Școala profesională auto din Roșiori de Vede și Profesional auto din Deva, după dizolvarea acestora, potrivit legii.

Ministerul Învățământului și Științei va reorganiza patrimoniul preluat, potrivit alin. 1, prin înființarea unor școli profesionale.

Art. 2. - Ministerul Transporturilor va lua măsuri pentru dizolvarea, potrivit legii, a Societății comerciale Școala profesională auto din municipiul Ploiești, str. Văleni nr. 144, județul Prahova, după care Ministerul Învățământului și Științei va asigura realizarea măsurilor prevăzute la art. 1, ce se vor aplica în mod corespunzător.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 septembrie 1991 | Nr. 626.


Hotărâre privind școlarizarea cetățenilor din alte țări în România, în anul de învățământ 1991/1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Școlarizarea, în România, a cetățenilor din alte țări se poate face prin acordarea de burse de către statul român sau pe cont propriu.

Art. 2. - Școlarizarea cetățenilor din alte țări în România ca bursieri ai statului rămân se realizează:

a) în baza prevederilor programelor de aplicare a acordurilor interguvernamentale de colaborare culturală;

b) în funcție de interesele externe ale României, situație în care anual pot fi școlarizați 150 de cetățeni străini ca bursieri ai statului român, provenind, de regulă, din țări cu care România nu are perfectate documente de felul celor menționate la lit. a).

Repartizarea acestor burse pe țări beneficiare se va face de către: Ministerul Afacerilor Externe - 50 de burse, Ministerul Comerțului și Turismului - 40 de burse și Ministerul Învățământului și Științei - 30 de burse;

c) pe bază de reciprocitate, potrivit convențiilor de colaborare directă încheiate, în cadrul autonomiei universitare, de către instituțiile de învățământ superior cu instituțiile similare din străinătate;

d) la solicitarea altor ministere (2-3 burse, fiecare), a Uniunii Scriitorilor (2-3 burse) și a Fundației Culturale Române (50 de burse).

Art. 3. - Fondurile necesare pentru bursele prevăzute la art. 2 se asigură, după caz:

  • prin bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului Învățământului și Științei, pentru bursele menționate la art. 2 lit. a) și b);
  • din alocațiile bugetare ale instituțiilor interesate, pentru bursele menționate la art. 2. lit. c) și d).

Art. 4. - Cuantumul burselor ce se acordă cetățenilor din alte țări și modul de plăți sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Bursierii școlarizați în baza unor documente bilaterale de colaborare culturală, în care sunt prevăzute alte cuantumuri ale burselor, vor beneficia de burse potrivit precizărilor din documentele respective.

Pentru școlarizarea cetățenilor din alte țări, instituțiile care acordă burse sunt obligate să asigure numai plata în lei a cuantumului burselor respective.

Art. 5. - Personalul reprezentanțelor oficiale străine - ambasade, oficii consulare, agenții economice -, al organizațiilor și organismelor internaționale, precum și membrii de familie al acestuia, pot fi școlarizați fără plan de taxe școlare, însă cu suportarea pe cont propriu a cheltuielilor de întreținere, în măsura în care, pe bază de reciprocitate, personalul similar al României și membrii de familie ai acestuia au asigurată școlarizarea gratuită în țările în cauză.

Calitatea oficială a candidaților din această categorie, cât și îndeplinirea clauzei de reciprocitate, vor fi confirmate de către Ministerul Afacerilor Externe.

Art. 6. - Ministerul Învățământului și Științei va asigura înscrierea la studii și școlarizarea în anul de învățământ 1991/1992 a unui număr de până la 3.000 cetățeni din alte țări, care vor suporta pe cont propriu, în valută liber convertibilă, taxele stabilite prin reglementările în vigoare.

Art. 7. - Înscrierea la studii în România a cetățenilor din alte țări se aprobă de către Ministerul Învățământului și Științei, care:

  • echivalează studiile efectuate în străinătate de către candidați;
  • precizează condițiile materiale în care se vor efectua studiile;
  • repartizează solicitanții pe instituții de învățământ, în funcție de cifrele de școlarizare prealabil stabilite;
  • asigură, cu sprijinul Ministerului Sănătății, efectuarea de către candidați a unui control medical epidemiologic - inclusiv a unui test SIDA - pentru acces în colectivitate studențească. Costul testului SIDA va fi suportat de către candidați.

Art. 8. - Înscrierea la studii în condițiile prezentei hotărâri se face fără concurs, pe baza actelor de studii corespunzătoare, în funcție de capacitatea de școlarizare a instituțiilor de învățământ solicitate de candidați.

Pentru profilurile de învățământ artistic, de arhitectură și de educație fizică și sport se vor susține probe de aptitudini stabilite de instituțiile de specialitate.

Art. 9. - Prezenta hotărâre se aplică pentru anul de învățământ 1991/1992.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 6 septembrie 1991 | Nr. 627.


Anexă

Cuantumul lunar al burselor pentru cetățenii străini
  1. Pentru elevii din licee și din învățământul primar și gimnazial: 3.300 lei;
  2. Pentru studenți: 4.000 lei;
  3. Pentru studii postuniversitare: 5.000 lei.
  4. Bursa poate fi atribuită în prestații (masa la cantină și camera în cămin) sau plătită în lei, la solicitarea beneficiarului.
    Bursierii statului român beneficiază de asistență medicală gratuită.
  5. Bursele se acordă indiferent de veniturile lunare realizate de părinți sau alți susținători legali, precum și de rezultatele la învățătură.
  6. Bursierii statului român beneficiază de burse, în limitele duratei studiilor, pe întregul an calendaristic, inclusiv pentru perioadele de vacanță în care se află în România.

Bursele acordate de statul român se atribuie și pe durata anului pregătitor de limba română, dacă este cazul.

Plata burselor se suspendă după prima repetenție.

Bursa se acordă încă 30 de zile după finalizarea studiilor liceale, superioare, de doctorat sau specializare postuniversitară cu durata de cel puțin un an.


Hotărâre privind înființarea Institutului român de studii internaționale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Institutul român de studii internaționale, for de audiență și dezbateri în domeniul dreptului internațional și relațiilor internaționale.

Institutul român de studii internaționale are personalitate juridică și sediul în municipiul București.

Art. 2. - Institutul român de studii internaționale va funcționa în mod autonom, sub îndrumarea Ministerului Afacerilor Externe și a Academiei Române.

Art. 3. - Institutul român de studii internaționale are ca obiective:

a) organizarea de dezbateri și conferințe pe teme de drept internațional și relații internaționale, de interes deosebit;

b) elaborarea de studii, analize și lucrări relative la securitatea și cooperarea europeană și pe plan subregional, problematica păcii și securității la nivel global, dezarmarea și controlul armamentelor, prevenirea și aplanarea conflictelor, fenomenele și tendințele politicii mondiale, procesele de integrare economică, politică și militară ce au loc în diferite continente și regiuni ale lumii, probleme actuale ale politicii externe și teme de interes deosebit pentru statul român;

c) efectuarea de cercetări în domeniul dreptului internațional public și privat, dreptului diplomatic și consular, dreptului mediului ambiant, dreptului economic internațional, dreptului aerian și spațial, regimurilor internaționale privind fluviile, strâmtorile și teritoriile marine și submarine, utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare, direcțiilor de dezvoltare, activităților și structurilor organizațiilor internaționale;

d) editarea unor lucrări cu caracter politic, juridic, economic, cultural și istoric pe baza studierii documentelor diplomatice existente în arhiva Ministerului Afacerilor Externe;

e) elaborarea de studii, analize și lucrări necesare activității internaționale a Parlamentului, Președinției, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și altor ministere și organe ale administrației centrale de stat, pe baza unor solicitări exprese.

Art. 4. - În cadrul institutului se pot organiza stagii periodice de perfecționare pentru personalul diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe.

Art. 5. - Institutul va publica o revistă trimestrială, un anuar de drept și relații internaționale, serii monografice, studii și referate, prelegeri și conferințe, serii documentare, rapoarte anuale de activitate.

Art. 6. - Institutul poate stabili relații de colaborare cu institute similare din alte state, poate efectua schimburi de publicații, poate organiza reuniuni științifice cu participarea unor specialiști din țară și străinătate, poate lua parte la manifestări științifice și invita personalități marcante din țară și străinătate, poate să conferențieze sub auspiciile sale.

Art. 7. - Institutul român de studii internaționale dispune de un număr total de 46 de posturi, din care 32 personal de cercetare, 9 personal tehnic și de specialitate și 5 personal administrativ și de serviciu.

Structura organizatorică și statul de funcții ale institutului se aprobă de Ministerul Afacerilor Externe și Academia Română, potrivit legii.

Pentru buna desfășurare a activității, institutul poate folosi, în condițiile legii, și personal diplomatic din Ministerul Afacerilor Externe, personal din alte institute de cercetare, instituții de învățământ superior, precum și specialiști din ministere și alte organe centrale ale administrației de stat.

Art. 8. - Organele de conducere ale Institutului român de studii internaționale sunt consiliul științific și directorul, cu rang de ambasador.

Directorul este numit de ministrul afacerilor externe în consens cu președintele Academiei Române.

Consiliul științific este format din personalități științifice și academice, cadre universitare, specialiști și cercetători din domeniul dreptului internațional și relațiilor internaționale desemnați de ministrul afacerilor externe și de președintele Academiei Române. Directorul institutului și adjuncți acestuia fac parte de drept din consiliul științific.

Art. 9. - Fondurile necesare funcționării Institutului român de studii internaționale se asigură, în condițiile legii, prin subvenții de la bugetul administrației centrale de stat, puse la dispoziția Ministerului Afacerilor Externe, precum și din contribuții voluntare ale unor persoane juridice și fizice din țară, din donații primite din străinătate, din venituri rezultate din executarea unor contracte de cercetare și din alte activități specifice institutului.

În anul 1991 nu se solicită suplimentarea cheltuielilor de la buget.

Art. 10. - Prezenta hotărâre intră în vigoare pe data publicării în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 9 septembrie 1991 | Nr. 631.