Monitorul Oficial 2/1991

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 23 aprilie 2011 13:51, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1991 0002 = Monitorul Oficial al României = Anul III, Nr. issue::2 - Miercuri, 9 ianuarie year::1991 == Hotărâri ale Guvernu...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::2 - Miercuri, 9 ianuarie year::1991


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea Societății comerciale „PRODEXPORT” - S.A.

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. - Se înființează Societatea comercială „PRODEXPOBT” - S.A., cu un capital social de 527.191 mii lei, cu sediul în București, piața Cpt. Walter Mărăcineanu nr. l-3, Sectorul 1.

Capitalul social stabilit pe baza bilanțului întocmit de Întreprinderea de comerț exterior „PRODEXPORT” la data de 30.IX.1990 se preia de către Societatea comerciala pe acțiuni.

Capitalul social are următoarea structură:

  • fonduri fixe în valoare de 212 mii lei;
  • fonduri circulante în valoare de 80.104 mii lei;
  • fonduri și sume avansate pentru investiții 130.879 mii lei;
  • fonduri pentru participații externe 2.092 mii lei;
  • fond în valută din aportul valutar realizat din operațiuni comerciale 313.904 mii lei.

Valoarea capitalului societății va fi corectată după finalizarea evaluării patrimoniului potrivit legii.

Capitalul social se constituie din acțiuni nominative în valoare nominală de 1.000 lei fiecare.

Art. 2. - Societatea comerciala „PRODEXPORT” - S.A. se constituie prin preluarea patrimoniului Întreprinderii de comerț exterior „PRODEXPORT”, care se desființează.

Art. 3. - Societatea comercială „PRODEXPORT” - S.A. se înființează ca societate pe acțiuni, cu personalitate juridică, și va avea ca obiect de activitate:

  • efectuarea în țara și străinătate de activități comerciale cu orice fel de mărfuri, în principal cu mărfuri agroalimentare, inclusiv animale vii, cereale, băuturi, furaje, medicamente de uz veterinar, vitamine, biostimulatori etc. menționate în anexa nr. 1;
  • producerea și prelucrarea de mărfuri agroalimentare, de ambalaje pentru acestea, creșterea și ingrăşarea de animale vii în unități proprii sau închiriate (fabrici, ferme, secții, ateliere);
  • transportul de mărfuri cu mijloace proprii sau închiriate;
  • antrepozitare, prelucrări pentru comercializare, vânzări în comision și consignație, inclusiv en gros și cu amănuntul;
  • efectuarea de operațiuni bancare sau financiare prin intermediul unor bănci sau agenții de schimb;
  • cooperarea economică internațională în sectorul industriei alimentare, agriculturii sau altor sectoare;
  • importul de utilaje, instalații, echipamente, tehnologie, piese de Schimb, know-how etc. pentru dotarea unităților producătoare din sectorul agroalimentar sau din alte domenii.

Art. 4. - Societatea comercială „PRODEXPORT” - S.A. își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul din anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 5. - Personalul care trece la Societatea comercială „PRODEXPORT” - S.A. se considera transferat în interesul serviciului, iar cel trecut în funcţii cu niveluri de retribuții mai „PRODEXPORT” (beneficiază ???) de salariul tarifar avut și sporuri, după uz, pe o perioadă de 3 luni.

Art. 6. - Societatea comercială „PRODEXPORT” - S.A. va putea fi influențată de stat prin pârghii economice potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. l5/1990.

Art. 7. - Pe data prezentei hotărâri orice dispozitii contrare se abroga.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 21 decembrie 1990 | Nr. 1820.

ANEXA nr. 1

0biectul de activitate al Societăţii comerciale PR0DEXPORT" - SA. Export/import și cooperare economică internațională în producție și comerț cu următoarele mărfuri:

Carne (vită, porc, pasare, oaie, iepure, cal) și subproduse din carne, animale vi.
Conserve carne, semiconserve șuncă, salam Sibiu, alte salamuri.
Grăsimi porcine.
Conserve de legume, fructe, pastă de tomate, suc concentrat de mere, suc de roșii.
Coserve de ciuperci.
Vinuri, coniac, șampanie, bere, apă minerală, alcool alimentar etc.
Uleiuri comestibile (floarea-soarelui, soia, rapiță, măsline, palmier).
Unt, brânzeturi, lapte praf.
Pește și conserve din peste, caviar.
Zahăr și produse zaharoase.
Paste făinoase, biscuiți și alte produse de patiserie.
Tutun, ţigări.
Miere, ceară de albine și diverse produse apicole.
Broaște, pulpe broască, raci și cozi de raci.
Vânat viu şi congelat.
Ouă și praf de ouă.
Soia boabe și alte semințe oleaginoase și cereale.
Cacao boabe, unt de cacao, pudra de cacao și alți înlocuitori de cacao.
Melasă, malţ, amidon, glucoză, dextrină, orez, cereale furajere și produse proteice.
Concentrate de băuturi răcoritoare (concentrat pepsi, quik-cola, superconcentrat de portocale, suc de lămâie

etc.

Diverse produse și ingrediente pentru industria alimentară: enzime, scorţișoară, foi de dafin, stafide, pectină, coloranți alimentari, arome pentru băuturi, acid tartric, tonic, metatartric, sorbic, sorbat de potasiu, gelatină alimentara, săruri de topit brânzeturi, chiag praf, arome margarină, betacaroten, antioxidanți, dopuri de plută, tegomuls, arome tutun, vanilină, produse zaharoase, izolat proteic, pungi cryovac, uleiuri citrice, capsule p.v.c., capsule aluminiu, hârtie țigrete, acetat de celuloză.
Instalații piese de schimb, utilaje pentru industria alimentară.
Orice alte produse, agroalimentare și bunuri de larg consum.

ANEXA nr. 2

S 'lA-'l' U 1 U În

 comerciale pa  „Prodex1'ORT" - SA.

CAPITOLUL I Dfimillflfilflfl. filma sediul, durata asrrxconuz. 1 Dfllfllllllu lidiifil Depmnizna:odeta este Societate erelala ae£unic„PnonExPgiBT” - SA; Va em pe te actele, 1art1.lrfle,4anunț1-îl pahliuaițiĭle și M Me emanând de,le societate, dmșmirea „ezerațfi va fi precedată sau urmată de cuvintele „societate pe acțiuni” sau inițialele „S.A.”, de capitalul social, de nu mărul de înregistrare și sediul societății. mvrlconill.-z imunfnsiel s uefiçn Societatea „PRODEXPORT” - SA. este 'persoană juridică română, flllfilfl forma jurâdicăde societate pe acțiuni. Aceasta își desfășoară activitatea în coniorrnitate cu legea romana și cu prezentul statut.

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2 3 ARTICOLUL S Sediul neietațu Sediul societății este în România, localitatea București, piața Cpt. Walter Mărăcineanu nr. 1-3, sectorul 1. Sediul societății poate fi schimbat în alt loc din România, pe.baza hotărârii Adunării generale a acționarilor, potrivit legii. Societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentante, agenții. situate în alte localități din țara și străinătate. ARTICOLUL 4 min. „nemeți Durata societății este nelimitată în timp, cu începere de la data înmatriculării în registrul comerțului. CAPITOLUL II Scopul, obiectul de activitate Scopul societății este producerea și comercializarea de bunuri agroalimentare și de altă natură, prestări servicii, acte și fapte de comerț pe cont propriu și prin intermediere etc., în vederea obținerii de profit. ARTICOLUL 5 Obiectul de activitate al societății

  • efectuarea în țara și străinătate de activități comerciale cu orice fel de mărfuri, în principal cu mărfuri agroalimentare, inclusiv animale vii, cereale, băuturi, furaje, medicamente de uz veterinar, vitamine,

biostimulatori etc.:

  • producerea și prelucrarea de mărfuri agroalimentare, de ambalaje pentru acestea, creșterea și îngrășare

de animale vii în unități proprii sau închiriate (fabrici, ferme, secții, ateliere);

  • transportul de mărfuri cu mijloace proprii sau

închiriate;

  • antrepozitare, prelucrări în lohn, vânzări în comision și consignație, inclusiv în en gros și cu ama-

nuntul:

  • efectuarea de operațiuni bancare sau financiare

prin intermediul unor bănci sau agenții de schimb;

  • cooperarea economică internațională în sectorul

industriei alimentare, agriculturii sau altor sectoare;

  • importul de utilaje, instalații, echipamente, tehnologie, piese de schimb, low-how etc. pentru dotarea unităților producătoare din sectorul agroalimentar

sau din alte domenii. CAPITOLUL III Capitalul social, acțiunile ARTICOLUL s Clbitalul moral Capitalul social inițial al societății comerciale este în valoare de 527.191 lei și se compune din:

  • Mijloace fixe în valoare de 212 mii lei
  • Mijloace circulante în valoare de 80.104 mii lei
  • Fonduri și sume avansate pentru

investiții 130.879 mii Iei

  • Fonduri pentru participații externe 2.092 mii lei
  • Fond în valută din aportul valutar realizat din operațiuni comerciale 313.904 mii lei

Capitalul social inițial în valoare de 527.191 mii lei este împărțit în 527.191 acțiuni nominative în valoare de 1.000 lei fiecare. Capitalul social este deținut integral de statul român, ca acționar unic, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, române sau străine, în condițiile legii. ARTICOLUL 1 Acțiunile Acțiunile vor cuprinde mențiunile prevăzute de lege. Acțiunile vor purta timbrul sec al societății și semna- tura a doi administratori. Societatea va ține evidenta acționarilor intr-un registru numerotat, sigilat și parafat de președintele Consiliului de administrație; registrul se păstrează la sediul societății sub îngrijirea Consiliului de administrație. ARTICOLUL B Majorarea cnltalulnl Capitalul social poate fi majorat pe baza hotărârii Adunării generale extraordinare a acționarilor, prin emiterea de noi acțiuni reprezentând aportul în numerar sau în natură. Majorarea spitalului se poate face parțial sau total în natură prin hotărârea Adunării generale a acționarilor, pe baza evaluării efectuate de experții desemnați de către acționari. ARTICOLUL 9 Reducerea Iallitnlnlui Reducerea capitalului se poate face pe baza hotărârii Adunării generale extraordinare a acționarilor. Propunerea de reducere a capitalului trebuie comunicată de către Consiliul de adrninislrație, Comisiei de cenzori, cu cel puțin 30 de zile înainte de data Adunării generale a acționarilor care decide asupra acestei reduceri. Comisia de cenzori va trebui să refere asupra cauzelor și condițiilor reducerii. ARTICOLUL 10 Majorarea sau reducerea capitalului societăților atâta timp cit este integral de stat se poate face numai cu aprobarea organului care a înființat societatea. ARTICOLUL ll vreunui și „bagaj «wm-ma am acțiuni Fiecare acțiune conferă acționarului dreptul la un vot în Adunarea generala a acționarilor și de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii. Obligațiile soc-netăfii sunt garantate cu patrimoniul social, iar acționarii răspund numai ai limita acțiunilor ce le-au subscris.

4 MONITORUL OFICIAL AL României, PARTEA 1, Nr. 2 ARTICOLUL 12 Cesiune: acțiunilor Acțiunile sunt indivizibile cu privirea sodetațăĭcare nu recunoaște decât im singur proprietar pentru care acțiune. Césiunea acțiunilor se va face potrivit legii: .Cesiunea acțiunii se înregistrează în reg'strul.de,eviHeuță a acțiunilor și se menționează pe ütlu. ARTICOLUL 13 mr-aer-« aaiiunflw În cazul pierderii uneia sau mai multor acțiuni, proprietarulva trebui să anunțe Consiliul de admigristrație |i să facă public faptul prin presă. După 6 luni va putea obține un duplicat al acțiunii. Capitolul IV Adunarea generală a acționarilor AB.'l'col!.TL M Atrllslfl-Î Adunarea generală a acționarilor este organul de conducere -al societății, care decide asupra activității acesteia și asigură politica ei economica și comerciala. Adunarea generală a acționimilor are următoarele atribuțâieprincipale: - a) aprobă. structura organizatorică a societății și numărul de posturi, precum' sinormativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producției b) alege membrii Consiliului de adminisl§*a'ale'*și al* Comisiei de cenzori, le stabilește atribuțiile:și«ii¶revoca; vlnumçște le stabilește mibuține și ii revoca; d) aprobă și modifică programele de activitate și. bugetul societății; e) analizează rapoartele Consiliului de aĭlministrație privind stadiul și perspectivele societății, cu referire la profit, poziția pe piața internă și internațională, nivelul tehnic, calitatea, forța idevrhunca, protecție me- flîlflui, 1f9lalea119,¢l-l'¢1Î.El`alții. De aseinenea-hotărăște,asupra nivelului fondurilor pentrmcercetări științifice care .au-ca obiect fundamentarea-strategiilor dejlêzvoltax-e, ușșiarea calității produselor și serviciilor, elaborarea de pmduseșl telmologifnol competitive; »^l')` hotărăște cu privire la contractarea de împrumut- ,mrlhançre peweqmen lung, inclusiv acelor fcxte-rne .la nivelul împrumuturilor bancare. curente și;la can»- dițiilrde acordare a garanțiilor; stabilește mndițiile de. acordare a creditelor.comerciale și aprobă orice fel de credit financiar acordat de societate; g) examinează,,aproba sau modifica, bilanțul și contul de profit și pierderi după anal.i2area'rap0a1'te1or Consiliului de adniinistfliție și al Comisieide cenzori, aprobă. repartizarea beneficiilor între acționàî'i*; h)-hotărăște cu privire fa înființarea și desființarea de sucursale și filiale; i) hotărăște cu privire la înăfirea sau-« reducerea capitalului social precum și la-cesiunea acționarilor; j) lioñrăște eu privire la adoptarea sau modificarea statiituliii, precum și' la transformarea formei juridice a societății { , kljiotărăște culptivire' la comasarea, sau dlšiăhatei Societății; l) hotărăște cu privire la executarea de reparații capitale și realizarea de investiții noi; m) hotărăște, cu prilejiikstabilirii bugetului, asupra modului de remunerare n membrilor Consilțnlui de £.§.UJinistr'arie, liotăršșliü asupra salariilor și primelor directorilor; 11) hotărăstecu privire la acționarea în justiție a membrilor Consiliului de administrație, directorilor și adjuncților acestora,și a cenzorilöñ pentru paguba pricinuită sodetățiii o) hotărăște asupra oricăror alte probleme din competența sa potrivit legii sau prezentului statut. ARTICOLUL 15 Cnnwcarea adunărilor unable ale acționarilor Adunările generale ale acționarilor sunt de două feluri I ordinare și extraordinare. Adunarea generală ordinariare atribuțiileprevazute la art. 14 lit. a)-g), iar Adunarea generala extraordinară, albufiale' prevăzute la lit. h)+o), precum și celelalte atribuții cele revin potrivit legii și prezentului statut. AHTICČLUL 16 Adunarea generală se convoacă de președintele Consiliului de administrație sau de unul dintre administratori, desemnat de președinte, Adunările generaleordinare au loc o dañ pe- an, la doua,luni Adela lfnețyeiexțea exercițiului economic financiar pentru aiațninarea 'bilanțuhli și a contului de profit și filšrderăgpe anul`precedent și pentru stabilirea programului e activitate și bugetululpe anul următor:

  • Adunările generale extraordinare se convoacă în condițiile prevăzute àe lege, la cererea acționaxjlör repreZéhtând' Î/lit dfii 'capăt'al\.|l social și La cererea Colflisie-i

de Adunarea generală va fi convocată de administratori de.cite va fi nevoie. Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial și intr-unul din ziareleede-largă circulație din localitatea în care se află sediul societății. Convocarea va cuprinde locul și data tinerii adună- rii,-precum și ordinea de zi, cu arătarea explicită a tu-

  • tudor problemelor care vor face obiectul dezbateri-lor

adunărilor. Când în ordine;-de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor. Adunarea generală a acționarilor se întrunește lnsediul societății; sau în alt loc din aceeași localitate. Hotărârile adunărilor se iau prin vot deschis.

  • Votul secret” este obligatoriu pentru alegerea membrilor Consiliului de administrație și' a cenzorilor, pentru revocarea lor și pentru luarea hotărlrllor referitoare la răspunderea administratorilor.

Anricotun 17 Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele consiliului de administrație, iar în lipsa acestuia de către unul* din vicepreședinți, desemnat de președinte. Președintele consiliului de administrație desemnează, dintre acționa;-1, doiasqetari care vor verifica prezența acționarilor la adunare și vor întocmi procesul-verbal ll ședinței.

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA 1, Nr. 2 5 Procesul-verbal se va scrie intr-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat ședința și de secretarul care l-a întocmit. ARTICOLUL 18 Adunarea generală ordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri daca la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 2/3 din capitalul social, iar la a doua convocare dacă dețin cel pu- tan 1/2 din capitalul social. Adunarea generală extraordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri dacă la prima convocare tionarii prezenți sau reprezentați dețin cel put-în din capitalul social, iar la a doua convocare dacă de- tan cel puțin 1/2 din capitalul social. Adunarea generală a acționarilor statutar constituită ia hotărâri cu majoritatea absolută de voturi a celor prezenți sau reprezentați. Hotărârile Adunării generale sunt obligatorii chiar pentru acționarii absenți sau nereprezentați. ac3/4 ARTICOLUL IQ În perioada în care statul este acționarul unic, atribuțiile Adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de Consiliul împuterniciților statului, alcătuit și numit potrivit legii, până la crearea condițiilor de constituire a Adunării generale a acționarilor. Consiliul împuterniciților statului este constituit din 9 membri numiți, potrivit legii, de Ministerul Agriculturii și Alimentației, astfel: cite un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Alimentației, al Ministerului Finanțelor, al Ministerului Resurselor și Industriei, al Ministerului Comerțului și Turismului și ingineri; economiști, juriști, alți specialiști din domeniul de activitate al societății. Membrii Consiliului împuterniciților statului numiți până la constituirea Adunării generale a acționarilor își păstrează calitatea de angajați la unitatea sau instituția de la care provin, precum și toate drepturile și obligațiile derivând din aceasta calitate. Membrii Consiliului împuterniciților statului nu pot face parte din mai mult de două consilii sau participa la societăți comerciale cu care respectivele societăți, în care sunt-numiți ca împuterniciți, întrețin relații de afaceri sau au interese contrare. Din Consiliul împuterniciților statului nu pot face parte persoane care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracțiuni prevăzute de lege referitor la societățile comerciale. Consiliul împuterniciților statului prezintă semestrial Ministerului Agriculturii și Alimentației un raport asupra actlvitătii desfășurate de societatea comercială și un program de activitate pentru perioada viitoare, iar la încheierea activității prezintă raportul asupra întregii activități desfășurate. Pentru luarea unor decizii complexe, Consiliul împuterniciților statului poate atrage în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi reccmponsată material, conform înțelegerii pe baza de contract. Consiliul împuterniciților statului îndeplinește orice alte atribuții care derivă din legislația în vigoare, precum și din statutul societății Consiliul împuterniciților statului se în1:ru.nește în prezența a 3/4 din numărul total și hotărăște valabil cu votul a jumătate plus unu din numărul total, daca hotărăște în probleme de competenta Adunării generale ordinare a acționarilor și în prezenta a patru cincimi și votul a trei pătrimi din membri, daca hotărăște în probleme de competența Adunării generale extraordinare. Retribuirea se face în tantieme, reprezentând cote procentuale din beneficiu în condițiile stabilite de guvern. Consiliul împuterniciților statului își va înceta activitatea pe data constituirii Adunării generale a acționarilor. CAPITOLUL V Consiliul de administrație ARTICOLUL 20 Orgulliĭflre Societatea este administrată de către un consiliu de administrație format din 9 persoane alese de Adunarea generală a acționarilor pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi alese pe noi perioade de 4 ani, care pot avea calitatea de acționari. Când se creează un loc vacant în Consiliul de administrație, Adunarea generala a acționarilor alege un nou administrator pentru completarea locului vacant. Până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, Consiliul de aclministratie al societății comerciale va fi numit de Consiliul împuterniciților statului, cu acordul ministerului de resort. Consiliul de administrație este condus de un pre- ședințe. Consiliul de administrație se întrunește la sediul societății ori de cite ori este necesar, la convocarea președintelui sau a 1/3 din numărul membrilor săi și ia decizii cuvmajoritatea simplă de voturi din numărul total al membrilor consiliului. E1 este prezidat de pre- ședințe, iar în lipsa acestuia de unul din administratori, desemnat de președinte. Președintele numește un secretar, fie dintre membrii consiliului, fie din afară acestuia. Dezbaterile consiliului de administrațieau loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte cu cel puțin 15 zile înainte. Acestea se consemnează în procesul-verbal al ședinței care se înscrie intr-un registru sigilat și parafat de președintele Consiliului de administrație. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat ședința și de secretar. Consiliul de administrație poate clelega o parte din atribuțiile sale unui comitet de direcție compus din membri aleși dintre administratori. Președintele îndeplinește și funcția de director general, în care calitate conduce și Consiliul de direcție asigurnid conducerea curentă a societății, aducerea la îndeplinire a hotărârilor Adunării generale și ale Consiliului de administrație. În relațiile cu terții, societatea este reprezentată de către președintele Consiliului de administrație pe baza și în limitele împuternicirilor date de Adunarea generală a acționarilor sau, în lipsa lui, de către unul din administratori, desemnat de consiliu.

6 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2 Membrii Consiliului de administrație vor putea exercitaorice act care este legat de administrarea societății în interesul acesteia, în limita drepturilor care ii se conferă. Președintele Consiliului de administrație este obligat să pună la dispoziția acționarilor și Comisiei de cenzori, la cererea acesmra, toate documentele sociecapi. Președintele și ceilalți membri ai Consiliului de administrație și directorii răspund fața de societate pentu prejudiciile rezultată din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut și pentru greșeli în administrarea societății. ARTICOLUL 21 Consiliul de administrație are următoarele atribuții: al angajează și concediază personalul; li) stabilește îndatoririle și imputémnicirile personalului societății pe compartimente; c) aprobă încheierea de contracte de închiriere (luarea sau darea cu chirie) pe baza h0Lš.t'irii Adunării generale ordinare a acționarilor; d) stabilește tactica și strategia de marketing, de cercetare și dezvoltare, de asigurare a calității, de pr0tecție a mediului; e) supune anual Adunării generale a acționarilor în termen de 60 zile de la încheierea exercițiului econom« mic financiar raportul cu privire la activitatea societății, bilanțul și contul de profit și pierderi, pe anul precedent, precum și proiectul de buget al societății, pe anul următor; Î) rezolvă orice alte probleme stabilite de Adunarea generală a acționarilor. CAPITOLUL VI ARTICOLUL 22 Gestiunea societății este controlată de acționari și de Comisia de, cenzori, aleasă în condițiile legii de Adunarea generală a acționarilor, formată din 3-5 membri care nu pot avea o altă funcție în societate și tot atâția supleanți. În perioada în care statul este acționar unic, cenzorii sunt reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. ARTICOLUL 28 Pentru a putea exercita dreptul de control, acționarilor și Comisiei de cenzori li se vor prezenta, la cere» re, date cu privire la activitate, situația patrimoniului, a beneficiilor și a pierderilor. ARTICOLUL 24 Comisia de cenzori are următoarele atribuții principale:

  • în cursul exercițiului financiar, verifică gospodărirea fondurilor fixe și a mijloacelor circulante, a

portofoliului de efecte, casa și registrele de evidență contabilă și informează Consiliul de administrație asupra neregulilor constatate;

  • la încheierea exercițiului financiar, controlează

exactitatea inventarului, a documentelor și informațiilor prezentate de Consiliul de administrație asupra fondurilor societății, a bilanțului și a contului de profit și pierderi, prezentând Adunării generale a ac- ționarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilanțului și a contului de profit și pierderi;

  • la lichidarea societății, controlează nperatiunile

de lichidare;

  • prezintă Adunării generale a acționarilor punctul

de vedere privind propunerile de reducere a capiialw lui social. Atribuțiile Comisiei de cenzori se completează și cu alte obligații prevăzute de lege. ARTICOLUL 25 Comisia de cenzori se întruneșterla sediul societății și ia decizii în unanimitate. Dacă nu se realizează unanimitatea, raportul cu divergente se înaintează Adună- rii generale. CAPITOLUL VII Activitatea societății ARTICOLUL 23 Exercițiul economic financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie al fiecărui an. Primul exercițiu începe la data constituirii societății. ARTICOLUL 27 Societatea va ține evidența contabilă în Iei și va întocmi anual bilanțul și contul de profit și pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor. Bilanțul contabil anual și contul de profit și pier< deri se publică în Monitorul Oficial, Partea a Alfa. ARTICOLUL 28 Profitul societății se stabilește prin bilanțul aprobat de Adunarea generală a acționarilor. Plata profitului cuvenit acționarilor se face:le societate în condițiile legii. În cazul înregistrării de pierderi, părțile se obligă să analizeze cauzele și să ia măsuri de recuperare. ARTICOLUL 2:1 Nivelul salariilor pentru personalul societății pe categorii de calificare și funcții se stabilește și poate fi modificat de către Adunarea generala a acționarilor în funcție de studii și munca efectiv prestată, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzută de lege. Drepturile și obligațiile personalului societății se stabilesc de Consiliul de administrație. Drepturile salariale se stabilesc prin negocieri la nivelul societății și se înscriu în contractul colectiv de muncă, încheiat conform prevederilor legii. Drepturile salariale individuale se stabilesc prin contracte individuale, ținând seama de prevederile ccritractului colectiv cle muncă, ARTICOLUL 30 Consiliul de administrație stabilește în condițiile legii modul de amortizare a fonrlurilnr fixe. CAPITOLUL VIlI Modificarea ii-mei juridice, dizolvarea, litigii ARTICOLUL 31 Societatea va putea fi transformată în altă formă de societate prin hotărârea Adunării generale extraordinare a acționarilor. -

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2 'I Cât timp societatea va avea capitalul integral de stat ca va putea fi transiormaâă numai cu aprobarea organului care a înființat-0. ARTICOLUL 32 Următoarele situații due la dizolvarea societății:

  • imposibilitatea realizării obiectului social;
  • pierderea a jumătate din capitalul social, dacă

Adunarea generală a acționarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma rămasă; 7 numărul de acționari va fi redus sub 5, timp de 6 luni,

  • în orice alte situații pe baza hotărî;-ii Adunării

generale a acțiunarâlor.


Prim-ministru, Petre Roman | București, 16 ianuarie 1991 | Nr. 39.