Monitorul Oficial 212/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::212 - Partea I - Vineri, 28 august year::1992

Ordonanțe și hotărâri ale Guvernului României

Ordonanță privind încetarea activității Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Pe data prezentei ordonanțe, Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate se reorganizează în organe de specialitate ale administrației publice centrale, după cum urmează:

a) Institutul Român de Standardizare;
b) Biroul Român de Metrologie Legală;
c) Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

Pe aceeași dată, Institutul Național de Metrologie trece în subordinea Biroului Român de Metrologie Legală.

Art. 2. - Guvernul, prin hotărâre, va dispune organizarea și funcționarea în subordinea sa a organelor de specialitate prevăzute la art. 1 lit. a)-c).

Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate își încetează activitatea. Decretul nr. 86 din 1 februarie 1990 privind organizarea Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 august 1992 | Nr. 18.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Secretar de stat în Departamentul pentru Strategia Reformei și Integrare Economică, Bujor-Bogdan Teodoriu

Ordonanță privind activitatea de standardizare în România

În temeiul art 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Activitatea de standardizare constituie o problemă de stat și se desfășoară în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță, urmărind, în principal, protecția vieții, a sănătății și a mediului înconjurător, precum și înlăturarea barierelor tehnice în calea comerțului internațional.

Art. 2. - În sensul prezentei ordonanțe se înțeleg:

  • standardizare: activitate specifică care stabilește, pentru probleme reale sau potențiale, dispoziții destinate unei utilizări comune și repetate, urmărind obținerea unui grad optim de ordine într-un context dat;
  • standard: document stabilit prin consens și aprobat de un organism recunoscut, care prevede, pentru utilizări comune și repetate, reguli, prescripții și caracteristici referitoare la activități sau rezultatele acestora, în scopul obținerii unui grad optim de ordine într-un context dat;
  • certificare de conformitate: act prin care o terță parte confirmă că este probabil ca un produs, proces sau serviciu, bine precizat, să fie conform cu un anumit standard sau un alt document normativ;
  • acreditarea unui laborator: recunoașterea, de drept, a competenței unui laborator de încercări de a realiza anumite încercări sau tipuri de încercări;
  • marca de certificare a conformității: marcă înregistrată, aplicată conform reglementărilor unui sistem de certificare, care indică, cu un nivel suficient de încredere, că produsul, procesul sau serviciul respectiv este conform unui anumit standard sau altui document normativ.

Art. 3. - În România se elaborează următoarele categorii de standarde:

  • standarde române - SR - care se aplică le nivel național;
  • standarde profesionale - care se aplică în anumite domenii de activitate, în cadrul organizațiilor profesionale, legal constituite, care le-au elaborat;
  • standarde de firmă - care se aplică în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale și al altor persoane juridice care le-au elaborat.

Art. 4. - Coordonarea și efectuarea activității de standardizare se realizează de către Institutul Român de Standardizare, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului.

Art. 5. - Institutul Român de Standardizare colaborează cu ministerele și celelalte organe centrale și locale ale administrației publice, cu organele de standardizare din alte țări și reprezintă România în organizații regionale și internaționale de standardizare.

Capitolul II

Elaborarea și aprobarea standardelor

Art. 6. - Elaborarea standardelor române, profesionale și de firmă se face pe bază de programe de standardizare, care se actualizează.

Secțiunea 1

Elaborarea și aprobarea standardelor române

Art. 7. - Elaborarea programelor de standardizare pentru standardele române, elaborarea proiectelor acestor standarde, propunerile de reconfirmare, modificare, suspendare sau anulare a standardelor române, precum și lucrările privind activitățile de standardizare internațională, inclusiv regională, se fac de către comitetele tehnice de standardizare.

Art. 8 - Comitetele tehnice de standardizare sunt organisme înființate pe baza acordului prealabil al Institutului Român de Standardizare, în diverse domenii de activitate, și se organizează pe lângă regii autonome, societăți comerciale, instituții publice și alte persoane juridice.

Comitetele tehnice de standardizare pot fi înființate și pe lângă Institutul Român de Standardizare.

Art. 9. - În componența comitetelor tehnice de standardizare intră reprezentanți ai factorilor interesați.

Componența și atribuțiile comitetelor tehnice de standardizare se aprobă de Institutul Român de Standardizare.

Art. 10. - Modul de lucru al comitetelor tehnice de standardizare, structura, conținutul și regulile de redactare ale standardelor se stabilesc prin standarde române cu caracter metodologic, elaborate de către un comitet tehnic de standardizare, înființat pe lângă Institutul Român de Standardizare.

Art. 11. - Institutul Român de Standardizare coordonează activitatea desfășurată de comitetele tehnice de standardizare, furnizează informații acestora și urmărește corelarea dintre standardele române, precum și armonizarea cu standardele internaționale, prin alinierea la parametrii acestora.

Art. 12. - Proiectele programelor de standardizare pentru standarde române, proiectele de standarde române, precum și propunerile de reconfirmare, modificare, suspendare sau anulare a standardelor române, definitivate în cadrul comitetelor tehnice de standardizare, se supun consultării publice prin anunțarea titlurilor acestora în publicații oficiale ale Institutului Român de Standardizare.

Art. 13. - Comitetele tehnice de standardizare examinează observațiile primite după consultarea publică și dau forma finală a standardelor române, pe baza consensului factorilor interesați prevăzuți la art. 9.

Eventualele divergențe se soluționează de către Institutul Român de Standardizare, după consultarea părților interesate, în scopul realizării consensului.

Art. 14. - Institutul Român de Standardizare aprobă programele de standardizare pentru standardele române, precum și reconfirmarea, modificarea, suspendarea sau anularea acestora.

Aprobarea, reconfirmarea, modificarea, suspendarea sau anularea standardelor române se aduce la cunoștința publică prin publicații oficiale ale Institutului Român de Standardizare.

Secțiunea a 2-a

Elaborarea și aprobarea standardelor profesionale și de firmă

Art. 15. - Elaborarea programelor de standardizare pentru standardele profesionale, elaborarea proiectelor acestor standarde, propunerile de reconfirmare, modificare, suspendare sau anulare a standardelor profesionale se fac de către organisme specializate, inclusiv de comitetele tehnice de standardizare prevăzute la art. 7, stabilite de organele și organizațiile interesate.

Art. 16. - Aprobarea programelor de standardizare pentru standardele profesionale, a standardelor profesionale, precum și reconfirmarea, modificarea, suspendarea sau anularea acestora se fac de către organismele stabilite de organele și organizațiile interesate.

Art. 17. - Elaborarea și aprobarea programelor de standardizare pentru standardele de firmă, a standardelor de firmă, precum și reconfirmarea, modificarea, suspendarea sau anularea lor se fac de către regiile autonome, societățile comerciale sau persoanele juridice respective.

Art. 18. - Elaborarea și aprobarea standardelor profesionale și a standardelor de firmă se fac pe baza metodologiei prevăzute la art. 10, adaptată specificului de către cel care le elaborează și le aplică.

Capitolul III

Aplicarea standardelor

Art. 19. - Standardele române referitoare la protecția vieții, protecția sănătății, securitatea muncii și protecția mediului înconjurător au caracter obligatoriu.

Caracterul de obligativitate pentru alte standarde române se stabilește, odată cu aprobarea lor, de către Institutul Român de Standardizare, pe baza avizului ministerelor sau al altor organe interesate, precum și în condițiile prevăzute la art. 32.

Standardele române care nu intră în categoria celor prevăzute la alin. 1 și 2 din prezentul articol nu au caracter obligatoriu.

Caracterul de obligativitate se înscrie pe standarde.

Art. 20. - Caracterul de obligativitate al standardelor profesionale și al standardelor de firmă se stabilește de organele sau organismele care le-au aprobat.

Art. 21. - Standardele profesionale și standardele de firmă trebuie să respecte prevederile standardelor române obligatorii.

Art. 22. - Ministerele, precum și orice alte organe care au atribuții de aprobare a unor reglementări tehnice normative, cu excepția standardelor de firmă, sunt obligate să transmită la Institutul Român de Standardizare un exemplar, în vederea cuprinderii tuturor acestor reglementări în banca proprie de date.

Capitolul IV

Marca de certificare a conformității cu standardele române

Art. 23. - Conformitatea produselor și serviciilor cu standardele române este certificată de către Institutul Român de Standardizare, care acordă dreptul de aplicare a mărcii de certificare a conformității.

Acreditarea și notificarea organismelor de certificare a conformității produselor și serviciilor, a celor de certificare a sistemelor calității, a celor de certificare a personalului, cât și a celor de acreditare a laboratoarelor pentru efectuarea încercărilor în vederea certificării se fac, în cadrul Sistemului național de certificare a calității, de către Institutul Român de Standardizare.

Pot beneficia de marca de certificare produsele și serviciile pentru care a fost respectată procedura cadru de acordare a mărcii, aprobată de Institutul Român de Standardizare.

Orice abatere de la această procedură duce la retragerea certificării și a dreptului de aplicare a mărcii.

Art. 24. - Mărcile de certificare a conformității cu standardele române sunt înregistrate de Institutul Român de Standardizare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, în condițiile stabilite prin dispozițiile legale în vigoare.

Art. 25. - Taxele privind activitățile prevăzute în prezenta ordonanță se stabilesc conform legii, iar tarifele se stabilesc, conform actelor normative în vigoare, de către Institutul Român de Standardizare.

Capitolul V

Sancțiuni

Art. 26. - Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe atrage răspunderea materială, civilă, disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați.

Art. 27. - Nerespectarea prevederilor standardelor obligatorii constituie contravenție dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele fizice.

Art. 28. - Amenda contravențională se aplică și persoanelor juridice, caz în care limitele minime și maxime se măresc de 5 ori.

Art. 29. - Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către organele de control de specialitate ale administrației publice.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere, de către persoana fizică sau juridică, la judecătoria din raza teritorială în care s-a comis fapta, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia. Plângerea se depune la organul din care face parte agentul constatator, care o va înainta la judecătoria competentă.

Art. 30. - Aplicarea sancțiunilor pentru contravenția prevăzută la art. 27 se prescrie în termen de un an de la data săvârșirii faptei. În cazul construcțiilor, utilajelor și instalațiilor tehnologice, termenul de prescriere este de 2 ani.

Art. 31. - În măsura în care prezenta ordonanță nu dispune altfel, dispozițiile art. 27 și art. 28 se întregesc cu dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția celor din art. 25 și 27 din acea lege.

Capitolul VI

Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 32 - Standardele de stat (STAS) în vigoare își mențin valabilitatea până la revizuirea și transformarea lor în standarde române (SR).

Institutul Român de Standardizare va publica, în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, lista standardelor de stat (STAS) care își mențin caracterul de obligativitate.

Standardele de ramură (STR), normele tehnice de ramură (NTR), standardele de întreprindere (STI) și normele tehnice de întreprindere (NTI), în vigoare, își mențin valabilitatea până la înlocuirea sau, după caz, anularea lor, dar nu mai mult de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe.

Art. 33 - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă art. 6, cap. II și III, art. 24 lit. b), art. 25, secțiunile 2 și 3 ale cap. V, art. 33-35, art. 38 lit. a) și c), art. 39, anexele nr. 1 și nr. 2 din Legea nr. 20/1984 privind tipizarea și standardizarea produselor, construcțiilor și tehnologiilor, normarea tehnică a consumurilor materiale și energetice, ridicarea calității și nivelului tehnic al produselor, Decretul nr. 99/1980 privind tipizarea liniilor și instalațiilor tehnologice și produselor, Decretul nr. 163/1978 privind aprobarea standardului de stat 11100/1-77 „Zonare seismică. Microzonarea teritoriului României” și proiectarea construcțiilor în vederea îmbunătățirii protecției antiseismice, H.C.M. nr. 2489/1969 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind standardele de stat, precum și orice alte dispoziții contrare.

Prevederile referitoare la aprobarea unor standarde de stat, cuprinse în decrete sau în hotărâri ale fostului Consiliu de Miniștri, sunt și rămân abrogate pe data înlocuirii sau după caz, a anulării standardelor respective de către Institutul Român de Standardizare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 august 1992 | Nr. 19.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Secretar de stat în Departamentul pentru Strategia Reformei și Integrare Economică, Bujor-Bogdan Teodoriu

Ordonanță privind activitatea de metrologie

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Capitolul 1

Dispoziții generale

Art. 1. - În România, în toate domeniile de activitate, se utilizează unitățile de măsură legale, stabilite de prezenta ordonanță.

Unitățile de măsură folosite pe teritoriul României sunt obligatorii și pentru importuri.

Art. 2. - Pentru asigurarea exactității și uniformizării măsurărilor, toate mijloacele de măsurare aflate pe teritoriul țării vor utiliza, ca referință unică, Sistemul național de etaloane al României.

Art. 3. - În vederea protejării persoanelor fizice și juridice împotriva efectului nociv al unor măsurări incorecte sau false, mijloacele de măsurare și măsurările din domeniile de interes public, cum sunt: relațiile și tranzacțiile comerciale, supravegherea traficului de mărfuri și persoane, protecția muncii și a mediului, sănătatea publică, fabricarea și controlul medicamentelor, operațiunile fiscale și poștale, expertizele judiciare și altele, sunt supuse obligatoriu controlului metrologic al statului.

Art. 4. - Cadrul tehnico-organizatoric pentru asigurarea utilizării unităților de măsură legale, a racordării etaloanelor și verificărilor metrologice la Sistemul național de etaloane și a controlului metrologic al statului se stabilește potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.

Art. 5. - Politica statului în domeniul metrologiei se realizează de Guvern prin Biroul Român de Metrologie Legală, organ de specialitate al administrației publice centrale, subordonat acestuia.

Capitolul II

Unități de măsură

Art. 6. - În România se utilizează unitățile de măsură aparținând Sistemului Internațional de Unități, simbolizat și adoptat de Conferința Generală de Măsuri și Greutăți și recomandat de Organizația Internațională de Metrologie Legală.

Art. 7. - Unitățile de măsură legale sunt cele prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta ordonanță.

Denumirile, simbolurile și definițiile unităților de măsură legale și ale multiplilor și submultiplilor lor, regulile de formare și utilizare a acestora, factorii de transformare în unități și a unităților de măsură legale care nu fac parte din SI și, după caz, domeniile în care acestea pot fi utilizate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art. 8. - În cazul contractelor pentru export, la cererea partenerilor externi, agenții economici pot folosi și alte unități de măsură convenite între părți.

Capitolul III

Mijloace de măsurare

Art. 9. - Constituie mijloace de măsurare toate măsurile, aparatele, dispozitivele, instalațiile, precum și mostrele de materiale și substanțe care materializează și conservă unități de măsura și furnizează informații de măsurare.

Art. 10. - Mijloacele de măsurare trebuie să indice rezultatele măsurărilor în unități de măsură legale și să corespundă condițiilor de funcționare și prescripțiilor metrologice aprobate.

Art. 11. - Toți utilizatorii au obligația și răspund de asigurarea exactității, buna întreținere, funcționarea corectă și trasabilitatea mijloacelor de măsurare pe care le folosesc în cadrul activității lor.

Capitolul IV

Sistemul național de etaloane și transmiterea unităților de măsură

Art. 12. - Mijloacele de măsurare destinate să definească, să realizeze, să conserve sau să reproducă unitățile de măsură, în scopul de a le transmite altor mijloace de măsurare, sunt etaloane.

Etaloanele care prezintă cele mai înalte performanțe metrologice în domeniul respectiv sunt etaloane primare.

Etaloanele primare ale mărimii respective, recunoscute prin hotărâre a Guvernului ca bază unică legală pentru reproducerea, conservarea și transmiterea unităților de măsură tuturor celorlalte etaloane din România, sunt etaloane naționale și reprezintă bunuri publice.

Etaloanele naționale împreună cu celelalte etaloane atestate din România formează - prin unicitate și structură unitară pe niveluri de exactitate - Sistemul național de etaloane și constituie baza științifică, tehnică și legală, de referință, a tuturor măsurărilor efectuate pe întreg teritoriul țării, precum și în relațiile economice și tehnico-științifice cu alte țări.

Art. 13. - În scopul asigurării uniformității, exactității și legalității măsurărilor, mijloacele de măsurare sunt cuprinse obligatoriu în acțiunea de transmitere a unităților de măsură.

Transmiterea unităților de măsură se realizează prin etalonare sau verificare metrologică, pornind de la etaloanele primare, prin niveluri succesive de exactitate, folosind celelalte etaloane, până la mijloacele de măsurare de lucru, potrivit standardelor și normelor de metrologie emise conform legii.

Transmiterea unităților de măsura se efectuează de către laboratoare de metrologie și persoane autorizate, în condițiile prezentei ordonanțe.

Art. 14. - Etaloanele naționale sunt deținute, perfecționate, conservate și utilizate de instituții specializate, stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Atestarea, conservarea, compararea cu etaloanele naționale ale altor state și racordarea la etaloanele internaționale se face conform instrucțiunilor de metrologie legală, emise potrivit dispozițiilor prezentei ordonanțe.

Capitolul V

Controlul metrologic al statului

Secțiunea 1

Controlul metrologic al mijloacelor de măsurare

Art 15. - Se supun obligatoriu controlului metrologic al statului etaloanele corespunzătoare oricărui nivel de exactitate și categoriile de mijloace de măsurare de lucru, destinate utilizării în domeniile de interes public, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta ordonanță.

Art. 16. - Controlul metrologic al statului se exercită, în condițiile prevăzute de instrucțiunile de metrologie legală, prin următoarele modalități:

a) autorizări;
b) aprobări de model;
c) avizul de punere în funcțiune a unor categorii de mijloace de măsurare;
d) etalonări;
e) verificări metrologice inițiale ale mijloacelor de măsurare noi;
f) verificări metrologice periodice ale mijloacelor de măsurare în serviciu;
g) verificări metrologice după reparare sau modificări;
h) verificări și testări inopinate în locurile unde se utilizează mijloace de măsurare;
i) supravegherea metrologică.

Art. 17. - Pentru fiecare din categoriile de mijloace de măsurare prevăzute în anexa nr. 2, cu excepția celor prevăzute în art. 12 alin. 2, Biroul Român de Metrologie Legală elaborează și difuzează norme de metrologie legală, care definesc caracteristicile tehnice ale mijloacelor de măsurare, condițiile de exactitate pe care trebuie să le satisfacă, metodele de verificare metrologica a acestora, intervalul de timp optim între doua etalonări sau verificări periodice succesive, precum și modalitățile de control de la art. 16, care le sunt aplicabile.

Art. 18. - Mijloacele de măsurare care au corespuns la controlul metrologic al statului devin mijloace de măsurare legale. Această calitate se atesta prin documente specifice și, după caz, prin mărci metrologice de stat; marca metrologică de model și marca metrologică de verificare.

Marca metrologică de model este semnul distinctiv care, aplicat pe un mijloc de măsurare, atestă conformitatea acestuia cu modelul aprobat.

Marca metrologică de verificare este semnul distinctiv care, aplicat pe un mijloc de măsurare după verificarea metrologică, atestă că acesta este un mijloc de măsurare legal.

Mărcile metrologice aplicate sub formă de sigiliu sunt supuse dispozițiilor legale referitoare la sigiliile statului și beneficiază de aceeași protecție juridică.

Metodologia eliberării documentelor specifice și a învestirii cu mărci metrologice de stat a mijloacelor de măsurare legale se stabilește prin instrucțiuni de metrologie legală.

Art. 19. - Mijloacele de măsurare care nu au corespuns la controlul metrologic al statului nu au calitatea, de mijloace de măsurare legale și, ca urmare, utilizarea lor este interzisă.

Deținătorii acestor mijloace de măsurare sunt obligați să le scoată din uz sau, după caz, să le modifice sau să le repare.

Dacă se constată utilizarea de mijloace de măsurare nelegale, acestea sunt sigilate și, după caz, confiscate.

În cazul săvârșirii vreunei infracțiuni, se iau măsuri să nu dispară urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă, potrivit prevederilor Codului de procedură penală, și sunt sesizate organele de urmărire penală.

Art. 20. - Controlul metrologic al statului asupra mijloacelor de măsurare se exercită de către Biroul Român de Metrologie Legală, prin personal propriu împuternicit sau, după caz, prin laboratoare de metrologie autorizate de acesta.

Secțiunea a 2-a

Controlul metrologic al măsurărilor

Art. 21. - Se supun controlului metrologic al statului măsurările care se încadrează în următoarele categorii:

a) măsurările efectuate în cadrul unor tranzacții comerciale sau măsurările pe baza cărora se stabilesc costuri pentru utilități publice, tarife, taxe, daune, impozite și altele;
b) măsurările efectuate asupra unor mărimi ce afectează interesele cetățenilor, cum sunt: concentrația de zahăr și concentrația de alcool în băuturi, concentrația de grăsimi în lapte și unt, masa hectolitrică și umiditatea cereale1or, viteza autovehiculelor, concentrația alcoolică din sânge și altele;
c) măsurările efectuate asupra unor mărimi ce afectează sănătatea publică sau protecția mediului, cum sunt: poluanții organici și metalici din apă, poluanții din pesticide și alte substanțe toxice, gazul de eșapament al autovehiculelor, conținutul de noxe din atmosferă etc.;
d) măsurările care privesc produsele și mărfurile care se livrează și se vând preambalate, conținând cantități determinate, indicate prin etichetare sau sub altă formă;
e) alte măsurări din domeniile care pot afecta sănătatea și securitatea persoanelor și protecția mediului.

Pentru domeniile în care se utilizează aceste categorii de măsurări, Guvernul, prin organismele sale specializate, va elabora reglementări specifice.

Art. 22. - Controlul metrologie al statului asupra măsurărilor se exercită potrivit art. 16, precum și prin:

a) ridicarea de probe și efectuarea de măsurări și analize comparative pentru verificarea exactității rezultatelor de măsurare declarate;
b) inspecții și testări inopinate în locurile unde se efectuează măsurările;
c) avizarea reglementărilor specifice elaborate, conform art. 21, de alte organisme specializate;
d) expertize metrologice.
Capitolul VI

Obligațiile persoanelor fizice și persoanelor juridice în domeniul metrologiei

Art. 23. - Persoanele fizice sau persoanele juridice care fabrică, construiesc, importă, montează, repară, modifică, verifică, închiriază sau vând mijloace de măsurare sunt obligate să solicite, în prealabil, Biroului Român de Metrologie Legală, următoarele:

a) avizul și/sau autorizația pentru exercitarea activității de fabricare, construire, import, reparare, verificare, închiriere, vânzare și instalare a mijloacelor de măsurare;
b) aprobarea de model pentru fabricația sau importul mijloacelor de măsurare prevăzute în anexa nr. 2;
c) autorizarea verificatorilor metrologi;
d) expertizarea și autorizarea Laboratoarelor de metrologie și de încercări ale mijloacelor de măsurare.

Condițiile de obținere a acestor avize, autorizații și aprobări de model se stabilesc prin instrucțiuni de metrologie legală.

Art. 24. - Deținătorii de mijloace de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 sunt obligați să asigure legalitatea acestora și să le declare la organele Biroului Român de Metrologie Legală, pentru luare în evidență și supraveghere metrologică.

Anumite categorii de mijloace de măsurare din anexa nr. 2, stabilite de Biroul Român de Metrologie Legală, trebuie declarate la organele Biroului Român de Metrologie Legală înainte de instalare, în vederea obținerii de la acestea a avizului de punere în funcțiune.

Art. 25. - Mijloacele de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 nu pot fi puse în circulație fără aprobare de model eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală și fără marcă metrologică de model.

Producătorii și importatorii mijloacelor de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 au obligația să obțină aprobarea de model înainte de începerea fabricației sau derularea importului, conform metodologiei stabilite prin instrucțiuni de metrologie legală.

Mijloacele de măsurare fabricate sau importate în baza unei aprobări de model vor trebui să respecte eventualele condiționări impuse de aceasta și să aibă, în mod obligatoriu, aplicată marca metrologică de model.

Art. 26. - Pentru mijloacele de măsurare care nu fac obiectul anexei nr. 2 și pentru care aprobarea de model nu este obligatorie, producătorii și importatorii poartă întreaga răspundere privind calitatea acestora și respectarea prescripțiilor metrologice și a altor prevederi legale aplicabile.

Art. 27 - Agenții economici care desfășoară activități ce fac obiectul controlului metrologic își vor organiza propria activitate tehnică și administrativă de supraveghere metrologică pe baza cerințelor din instrucțiunile de metrologie legală.

Capitolul VII

Sancțiuni

Art. 28. - Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe atrage răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz.

Art 29. - Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează eu amendă următoarele fapte:

I. De la 100.000 lei la 300.000 lei:

a) producerea, repararea, verificarea, închirierea, vânzarea și instalarea, fără autorizație, a mijloacelor de măsurare;
b) vânzarea sau închirierea mijloacelor de măsurare care nu au corespuns la controlul metrologic al statului conform art. 19;
c) nerespectarea condițiilor prevăzute în aprobarea de model Sau modificarea mijloacelor de măsurare față de modelul aprobat; vânzarea sau închirierea de asemenea mijloace de măsurare;
d) producerea și livrarea de produse de larg consum și preambalate cu încălcarea reglementărilor prevăzute la art. 21;
e) aplicarea mărcii metrologice de model pe un mijloc de măsurare neconform cu modelul aprobat sau a mărcii metrologice de verificare pe un mijloc de măsurare neconform cu cerințele specificate;
f) nedeclararea instalării și fabricarea sau importul mijloacelor de măsurare fără aprobare de model, respectiv sustragerea de la obligațiile prevăzute la art. 24 și 25;
g) împiedicarea, sub orice formă, a persoanelor împuternicite conform art. 36 de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege privind controlul metrologic al statului.

II. De la 50.000 lei la 150.000 lei:

a) folosirea de unități de măsură nelegale;
b) vânzarea, închirierea sau utilizarea mijloacelor de măsurare neverificate metrologic sau cu termenul de verificare depășit;
c) nerespectarea prevederilor din instrucțiunile de metrologie legală referitoare la asigurarea legalității etaloanelor și mijloacelor de măsurare care fac obiectul anexei nr. 2, numai dacă aceste prevederi fac trimitere expresă la acest articol;
d) necompletarea la zi, de către laboratoarele autorizate a evidențelor privind mijloacele de măsurare instalate, reparate sau verificate și a înregistrărilor aferente sau lipsa acestor evidențe.

Art. 30. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul din cadrul Biroului Român de Metrologie Legală, împuternicit în acest scop. În cazul constatării unor infracțiuni, organele Biroului Român de Metrologie Legală vor proceda potrivit art. 214 din Codul de procedură penală.

Art. 31 - Amenzile prevăzute la art. 29 se aplică și persoanelor juridice, caz în care limitele minime și maxime se dublează.

Art. 32. - Împotriva procesului-verbal de sancționare se poate face plângere, de către persoana fizică sau juridică, în termen de 15, zile de la data comunicării acestuia la judecătoria pe raza căreia s-a săvârșit contravenția.

Hotărârea dată de instanța de judecată este definitivă.

Art. 33. - Dispozițiile din prezenta ordonanță se întregesc cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția celor din art. 25 și 27 din aceeași lege.

Capitolul VIII

Dispoziții finale

Art. 34. - Dispozițiile prezentei ordonanțe se aplică tuturor persoanelor fizice și persoanelor juridice care fabrică, importă, vând, închiriază, repară, modifică, verifică, instalează și utilizează mijloacele de măsurare.

Art. 35. - Taxele pentru avizele și autorizările prevăzute de prezenta ordonanță, precum și costul, lucrărilor ocazionate de efectuarea etalonărilor și verificărilor metrologice, a încercărilor modelelor mijloacelor de măsurare, a altor lucrări efectuate la cerere, se suportă de beneficiarii acestor lucrări.

Taxele prevăzute la alineatul precedent se stabilesc conform legii, iar tarifele se stabilesc de către Biroul Român de Metrologie Legală, conform actelor normative în vigoare.

Art. 36. - Personalul Biroului Român de Metrologie Legală, împuternicit să exercite controlul metrologic al statului, are dreptul de acces în toate locurile unde sunt și se utilizează mijloace de măsurare, precum și în locurile unde se fabrică, se repară, se modifică, se verifică, se vând și se închiriază mijloace de măsurare.

Organele poliției sunt obligate să acorde, la cerere, sprijinul necesar persoanelor împuternicite să efectueze controlul metrologic al Statului, aflate în exercițiul funcțiunii, sau să le însoțească, după caz.

Art. 37. - În vederea aplicării prezentei ordonanțe, Biroul Român de Metrologie Legală elaborează instrucțiuni de metrologie legală, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Legea metrologiei nr.27/1978, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 august 1992 | Nr. 20.

Contrasemnează:

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

Secretar de stat în Departamentul pentru Strategia Reformei și Integrare Economică, Bujor-Bogdan Teodoriu

Anexa nr. 1

Unități de măsură legale în România

1. Unități de măsură ale Sistemului Internațional de Unități (SI)

1.1. Unități SI fundamentale

Mărimea Unitatea SI
denumire simbol
lungime metru m
masă kilogram kg
timp secundă s
intensitatea curentului electric
sinonim: curent electric
amper A
temperatură termodinamică kelvin K
cantitate de substanță mol mol
intensitate luminoasă candelă Cd

1.2. Unități SI suplimentare

Mărimea Unitatea SI
denumire simbol expresia în unități SI fundamentale
unghi plan radian rad m*m-1 = 1
unghi solid steradian sr m2*m-2 = 1

1.3. Unități SI derivate

Mărimea Unitatea SI
denumire simbol expresia în unități SI fundamentale
1.3.1. Unități ale mărimilor de spațiu și timp
arie metru pătrat m2 m2
volum metru cub m3 m3
viteză metru pe secundă m/s m*s-1
accelerație metru pe secundă la pătrat m/s2 m*s-2
viteză unghiulară radian pe secundă rad/s s-1*rad
accelerație unghiulară radian pe secundă la pătrat rad/s2 s-2*rad
1.3.2. Unități ale mărimilor caracteristice fenomenelor periodice și conexe
număr de undă metru la puterea minus unu m-1 m-1
frecvență hertz Hz s-1
1.3.3.Unități ale mărimilor caracteristice mecanicii
masă volumică kilogram pe metru cub kg/m3 m3*kg
volum masic metru cub pe kilogram m3/kg m3*k-1
forță newton N m*kg*s-2
momentul unei forțe newton-metru N*m m2*kg*s-2
presiune, tensiune mecanică pascal Pa m-1*kg*s-2
tensiune superficială newton pe metru N/m kg*s-2
vâscozitate dinamică
sinonim: vâscozitate
pascal-secundă Pa*s m-1*kg*s-1
energie, lucru mecanic joule J m2*kg*s-2
putere watt W m2*kg*s-3
1.3.4. Unități ale mărimilor caracteristice electromagnetismului
densitatea curentului electric amper pe metru pătrat A/m2 m-2*A
cantitatea de electricitate, sarcină electrică coulomb C s*A
potențial electric, tensiune electrică, tensiune electromotoare volt V m2*kg*s-3*A-1
sarcină (electrică) volumică coulomb pe metru cub C/m3 m-3*s*A
deplasare electrică
sinonim: inducție electrică
coulomb pe metru pătrat C/m2 m-2*s*A
câmp electric
sinonim: intensitatea câmpului electric
volt pe metru V/m m*kg*s-3*A-1
capacitate electrică farad F m-2*kg-1*s4*A2
rezistență electrică ohm Ω m2*kg*s-3*A-2
conductanță electrică siemens S m2*kg-1*s2*A2
câmp magnetic
sinonim: intensitatea câmpului magnetic
amper pe metru A/m m-1*A
flux de inducție magnetică
sinonim: flux magnetic
weber Wb m2*kg*s-2*A-1
inducție magnetică tesla T kg*s-2*A-1
inductanță henry H m2*kg*s-2*A-2
permitivitate farad pe metru F/m m-3*kg-1*s4*A2
permeabilitate henry pe metru H/m m*kg*s-2*A-2
putere electrică watt W m2*kg*s-3
1.3.5. Unități ale mărimilor caracteristice fenomenelor calorice
temperatură Celsius grad Celsius °C K
cantitate de căldură, energie termică joule J m2*kg*s-2
flux termic
sinonime: putere termică, debit termic
watt W m2*kg*s-3
densitate de suprafață a fluxului termic watt pe metru pătrat W/m2 kg*s-3
capacitate termică, entropie joule pe kelvin J/K m2*kg*s-2*K-1
capacitate termică masică, entropie masică joule pe kilogram-kelvin J/(kg*K) m2*s-2*K-1
energie volumică joule pe metru cub J/m3 m-1*kg*s-2
energie masică joule pe kilogram J/kg m2*s-2
conductivitate termică watt pe metru-kelvin W/(m*K) m*kg*s-3*K-1
1.3.6. Unități ale mărimilor caracteristice luminii și radiațiilor electromagnetice conexe
energie radiantă joule J m2*kg*s-2
putere radiantă
sinonime: flux radiant, flux energetic
watt W m2*kg*s-3
intensitate radiantă
sinonim: intensitate energetică
watt pe steradian W/sr m2*kg*s-3*sr-1
radianță
sinonim: luminanță energetică
watt pe metru pătrat-steradian W/(m2*sr) kg*s-3*sr-1
flux luminos lumen lm cd*sr
luminanță candelă pe metru pătrat cd/m2 m-2*cd
iluminare lux lx m-2*cd*sr
1.3.7. Unități ale mărimilor caracteristice chimiei fizice și fizicii moleculare
concentrație (a cantității de substanță) mol pe metru cub mol/m3 m-3*mol
energie molară joule pe mol J/mol m2*kg*s-2*mol-1
entropie molară, capacitate termică molară joule pe mol kelvin J/(mol*K) m2*kg*s-2*K-1*mol-1
1.3.8. Unități ale mărimilor caracteristice fizicii atomice și nucleare,

reacțiilor nucleare și radiațiilor ionizante

energie de reacție, energie de rezonanță, energie comunicată joule J m2*kg*s-2
activitate (a unui radionuclid) becquerel Bq s-1
doză absorbită, energie comunicată masică, kerma, indicele dozei absorbite gray Gy m2*s-2
echivalent al dozei absorbite, indicele echivalentului dozei absorbite sievert Sv m2*s-2
expunere (radiații X sau Y) coulomb pe kilogram C/kg kg-1*s*A
debitul dozei absorbite gray pe secundă Gy/s m2*s-3

2.1. Unități de măsură care nu fac parte din Sistemul Internațional de Unități (SI)

Denumirea Simbolul Valoarea în unități SI
1 2 3
2.1. Unități folosite împreună cu Sistemul Internațional
minut min. 1 min. = 60 s
oră h 1h = 60 min. = 3.600 s
zi d 1 zi = 24 h = 86.400 s
grad (sexagesimal) ° 1° = (π/180) rad
minut (sexagesimal) ' 1' = (1/60)° = (π/10.800) rad
secundă (sexagesimal) " 1" = (1/6O)' =

(π/648.800) rad

litru l, L 1 l =1 dm3 = 10-3m3
tonă t 1 t = 103kg
2.2. Unități folosite împreună cu Sistemul Internațional a căror valoare în unități SI este obținută experimental
electronvolt eV 1 eV = 1,60217733(49) X 10-19 J (cu o incertitudine relativă de 0,30 X 10-6)
unitate de masă alomică (unificată) u 1 u = 1,6605402(10) X 10-27 kg (cu o incertitudine relativă de 0,59 X 10-6)
2.3. Unități menținute temporar împreună cu Sistemul Internațional
milă marină 1 milă marină = 1.852 m
nod 1 nod = 1 milă marină pe oră = (1.852/3.600) m/s
ar a 1 a = 1 dam2 = 102m2
hectar ha 1 ha = 1 hm2 = 104m2
bar bar 1 bar = 0,1 MPa = 100 kPa = 1.000 hPa = 105 Pa

Anexa nr. 3

Categoriile de mijloace de măsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului

I. Mijloace de măsurare etalon - măsuri, aparate, instalații etc., utilizate pentru reproducerea și conservarea unităților de măsură, precum și pentru transmiterea, prin comparație, a acestora la mijloacele de măsurare, în toate domeniile de măsurare.

II. Mijloace de măsurare de lucru

  1. Greutăți
  2. Aparate de cântărit (instrumente de cântărire neautomată
  3. Instalații de cântărit, dozat, însăcuit, ambalat
  4. Aparate de cântărire continuă cu totalizatori pentru transportoare cu bandă
  5. Aparate de cântărire discontinuă cu totalizator
  6. Sortatoare gravimetrice automate
  7. Contoare de apă rece și caldă
  8. Ansambluri de măsurat lichidele, altele decât apa
  9. Contoare de volum pentru gaze
  10. Ansambluri de corecție, cu temperatura, presiunea etc. a volumului de gaz
  11. Măsuri de volum pentru lichide și vase de măsură
  12. Cisterne, rezervoare, recipiente, utilizate ca vase de măsură
  13. Mijloace de măsurare pentru determinarea capacității vaselor de măsură
  14. Aparate pentru măsurarea nivelului lichidelor
  15. Măsuri pentru lapte, cu indicator de nivel
  16. Măsuri de capacitate pentru semințe
  17. Instrumente pentru determinarea masei hectolitrice a cerealelor
  18. Mașini și aparate pentru încercări la solicitări mecanice
  19. Indicatoare de sarcină în cabluri
  20. Manometre pentru măsurarea presiunii în pneurile autovehiculelor
  21. Echipamente de contorizare, după durată și distanță, a convorbirilor telefonice
  22. Cronotahigrafe
  23. Vitezometre pentru autovehicule și de cale ferată
  24. Cinemometre de control rutier
  25. Taximetre
  26. Contoare de energie electrică
  27. Aparate utilizate în măsurări privind condițiile de electrosecuritate
  28. Contoare de energie termică și aparate pentru determinarea cantității de energie termică furnizată pentru încălzirea imobilelor
  29. Instrumente care echipează instalațiile termice în scopul reducerii poluării atmosferice și al economisirii energiei
  30. Sonometre, ionometre, dozimetre de zgomot, audiometre
  31. Alcoolmetre și areometre pentru alcool și tabele alcoolmetrice
  32. Etilmetfe pentru aplicarea reglementărilor privind circulația rutieră
  33. Analizoare de gaze
  34. Umidometre pentru cereale și semințe oleaginoase
  35. Aparate pentru determinarea grăsimilor în lapte și produse lactate
  36. Zaharimetre și refractometre
  37. Aparate pentru măsurarea mărimilor specifice radiațiilor ionizante, în scopul asigurării securității instalațiilor, a protecției persoanelor și mediului ambiant
  38. Aparate industriale sau de laborator utilizate pentru măsurări ale mărimilor fizico-chimice în cadrul activităților privind sănătatea și securitatea persoanelor și protecția mediului
  39. Aparate și dispozitive medicale (seringi și termometre medicale, detectori de flux sangvin, aparate pentru măsurarea presiunii arteriale, pulsmetre și cardiotahimetre, electrocardiografe, electroencefalografe etc.)
  40. Fotometre și truse de lentile oftalmologice
  41. Măsuri de lungime
  42. Instrumente de măsurat lungimi
  43. Planimetre și mașini de măsurat arii
  44. Mijloace de măsurare pentru măsurări topografice, geodezice și de cadastru

Notă:

Sortimentele de mijloace de măsurare care intră în categoriile de mai sus se stabilesc de Biroul Român de Metrologie Legală, care publică anual „Lista oficială a mijloacelor de măsurare legale, supuse controlului metrologic al statului” în publicațiile oficiale de metrologie legală.

Lista va cuprinde și perioada minimă între două verificări periodice succesive, tarifele aprobate pentru efectuarea etalonărilor, verificărilor metrologice, precum și categoriile de mijloace de măsurare care trebuie declarate înainte de instalare, în vederea obținerii avizului de punere în funcțiune conform art. 24.

Ordonanţă pag 11