Monitorul Oficial 223/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 11:34, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0223 - Partea I - Joi, 28 septembrie year::1995

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate și/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acțiuni la societățile comerciale cu capital de stat care se privatizează în baza Legii nr. 55/1995, precum și la Fondurile Proprietății Private, procedura de alocare a acțiunilor acestor societăți comerciale și de certificare a calității de acționar ca urmare a schimbului

În temeiul art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate și/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acțiuni la societățile comerciale cu capital de stat care se privatizează în baza Legii nr. 55/1995 și la Fondurile Proprietății Private, procedura de alocare a acțiunilor acestor societăți comerciale și de certificare a calității de acționar ca urmare a schimbului, prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - (1) Constituie contravenții la normele metodologice prevăzute la art. 1, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni și se sancționează cu amendă de la 800.000 lei la 1.000.000 lei următoarele fapte:

a) denaturarea datelor din cererea de schimb;
b) alocarea unui număr de acțiuni în neconcordanță cu titlurile de privatizare prezentate sau prin depășirea procentului maxim prevăzut pentru capitalul social ce se transferă gratuit;
c) refuzul societății comerciale de a elibera cetățenilor certificatul de acționar;
d) transferul cererii de schimb de la o societate comercială la alta de către personalul centrelor de subscriere;
e) pierderea cererii de schimb a titlurilor de privatizare contra acțiuni, a actelor justificative și a titlurilor de privatizare avute în gestiune de către personalul centrelor de subscriere.

(2) Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968, cu modificările ulterioare.

(3) Constatarea contravențiilor prevăzute în prezentele norme metodologice și aplicarea sancțiunilor se fac de către organele de control ale Ministerului Finanțelor, Curții de Conturi și Agenției Naționale pentru Privatizare, prin personalul împuternicit al acestora, conform legii.

Art. 3. - Titlurile de privatizare, o dată depuse la centrele de subscriere pentru a fi schimbate contra acțiuni la societățile comerciale și la Fondurile Proprietății Private, retrase și reintroduse în circuit, sunt nule de drept.

Art. 4. - Neasigurarea securității și a protecției echipamentelor din dotare, precum și a datelor prelucrate pe aceste echipamente se pedepsește conform legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 septembrie 1995 | Nr. 749.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Hildegard Puwak,
secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat
p. Ministrul comunicațiilor,
Virgil Popescu,
secretar de stat
Președintele Agenției Naționale pentru Privatizare,
Iacob Zelenco


Anexă

Norme metodologice
privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate și/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acțiuni la societățile comerciale cu capital de strat care se privatizează în baza Legii nr. 55/1995, precum și la Fondurile Proprietății Private, procedura de alocare a acțiunilor acestor societăți comerciale și de certificare a calității de acționar ca urmare a schimbului
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Prezentele norme metodologice reglementează:

a) condițiile de organizare și de desfășurare a subscrierii în vederea schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete și/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acțiuni la societățile comerciale cu capital de stat, prevăzute la art. 1 alin. (3) din Legea nr. 55/1995, denumite în continuare societăți comerciale, în limitele prevăzute de lege și aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, precum și la Fondurile Proprietății Private, care se vor transforma în societăți de investiții financiare;

b) modalitatea de alocare a acțiunilor unei societăți comerciale în urma subscrierii carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete și/sau cupoanelor nominative de privatizare, pe baza raportului valoric dintre cererile valabil exprimate și oferta de acțiuni;

c) procedura de certificare a calității de acționar ca urmare a schimbului pentru cetățenii care au subscris carnete cu certificate de proprietate, carnete cu certificate de proprietate incomplete și/sau cupoane nominative de privatizare la societățile comerciale sau la Fondurile Proprietății Private, care se vor transforma în societăți de investiții financiare.

Art. 2. - În vederea realizării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/1995, a schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete și/sau cupoanelor nominative de privatizare, denumite în continuare titluri de privatizare, se organizează centre de subscriere, centre computerizate de preluare a datelor și Centrul de prelucrare computerizată a opțiunilor formulate și depuse de cetățeni din cadrul Agenției Naționale pentru Privatizare.

Art. 3. - (1) Centrele de subscriere vor funcționa în perioada 1 octombrie 1995 - 31 martie 1996 și vor fi organizate de instituțiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995, respectiv Fondurile Proprietății Private, Casa de Economii și Consemnațiuni, Regia Autonomă „Poșta Română”, societățile bancare cu capital de stat și societățile de asigurare cu capital de stat.

(2) Centrele de subscriere vor fi dotate cu echipament de verificare a autenticității titlurilor de privatizare.

Art. 4. - (1) Instituțiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor comunica Agenției Naționale pentru Privatizare, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, centrele se subscriere, nominalizate după modelul prevăzut în anexa nr. 1, și vor aduce la cunoștință cetățenilor repartizarea teritorială la aceste centre.

(2) Pentru centrele de subscriere organizate de instituțiile menționate la alineatul precedent, care dispun de echipament de calcul, modalitatea de integrare a acestora în sistemul informatic, prevăzută în prezentele norme metodologice, va fi stabilită prin proceduri comune de lucru elaborate de Agenția Națională pentru Privatizare, împreună cu instituțiile în cauză, Ministerul Comunicațiilor și Comisia Națională de Informatică, până la data începerii subscrierii.

Art. 5. - La nivelul județelor, al municipiului București și al sectorului agricol Ilfov se organizează centre computerizate de preluare a datelor, care vor fi dotate corespunzător pe perioada desfășurării acestei activități de către Agenția Națională pentru Privatizare.

Art. 6. - Rețeaua centrelor de subscriere și a centrelor computerizate de preluare a datelor va fi adaptată în funcție de evoluția procesului.

Art. 7. - (1) Se constituie, în cadrul Agenției Naționale pentru Privatizare, Centrul de prelucrare computerizată a opțiunilor formulate și depuse de cetățeni, care va fi interconectat cu centrele computerizate de preluare a datelor, folosind și servicii informatice prestate de Institutul de Management și Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.

(2) Transferul datelor se va face manual între centrele de subscriere și centrele computerizate de preluare a datelor.

(3) Interconectarea se va realiza între centrele computerizate de preluare a datelor și Centrul de prelucrare computerizată a opțiunilor formulate și depuse de cetățeni al Agenției Naționale pentru Privatizare.

Art. 8. - (1) Organizarea centrelor computerizate de preluare a datelor se va face sub supravegherea și cu sprijinul secretariatelor județene, al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, constituite în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 476/1995, iar activitatea acestora va fi coordonată de persoana desemnată în acest scop de către fiecare secretariat județean, respectiv al municipiului București și sectorului agricol Ilfov.

(2) Lista persoanelor desemnate va fi comunicată Agenției Naționale pentru Privatizare în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.

(3) În același termen, instituțiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor transmite la Agenția Națională pentru Privatizare lista persoanelor din fiecare județ, respectiv din municipiul București și din sectorul agricol Ilfov, responsabile cu organizarea centrelor de subscriere, și vor dispune măsurile ce se impun pentru o bună colaborare cu secretariatele județene, respectiv al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, precum și amplasarea acestor centre (adresă, telefon, fax).

Capitolul II
Depunerea de către cetățeni a opțiunilor pentru schimbul titlurilor de privatizare în vederea obținerii de acțiuni la societățile comerciale și la Fondurile Proprietății Private

Art. 9. - Cetățenii români care, potrivit legii, sunt îndreptățiți să utilizeze titlurile de privatizare pot opta pentru a deveni acționari:

a) la societățile comerciale prevăzute în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, în condițiile reglementate de prezentele norme metodologice;
b) la Fondurile Proprietății Private, care se vor transforma în societăți de investiții financiare conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995;
c) la societățile comerciale necuprinse în lista aprobată prin hotărârile sus-menționate, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 55/1995 și cu respectarea Legii nr. 77/1994.

Art. 10. - (1) Exprimarea opțiunilor prevăzute la art. 9 lit. a) se va face prin completarea formularului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, care va fi depus, împreună cu titlurile de privatizare, la centrele de subscriere.

(2) Cuponul nominativ de privatizare poate fi depus pentru o singură societate comercială, afară de cazul când persoanele fizice utilizează astfel de titluri obținute prin succesiune legală; în orice situație, cuponul nominativ de privatizare dă dreptul la dobândirea de acțiuni la o singură societate comercială.

(3) Carnetele întregi cu certificate de proprietate pot fi depuse pentru dobândirea de acțiuni la una sau mai multe societăți comerciale cuprinse în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.

(4) Prin carnet întreg se înțelege numai cazul în care cele cinci certificate de proprietate au înscrisă aceeași serie.

(5) Opțiunile pentru dobândirea de acțiuni la societățile comerciale, în condițiile menționate la art. 9 lit. a), pot fi depuse la centrele de subscriere, începând cu data de 1 octombrie 1995, până la data de 31 decembrie 1995 inclusiv.

Art. 11. - (1) Exprimarea opțiunilor la unul dintre Fondurile Proprietății Private, potrivit art. 9 lit. b), care se vor transforma în societăți de investiții financiare, conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995, se poate face până la data de 31 martie 1996. Cetățenii îndreptățiți pot utiliza în acest scop cupoane nominative de privatizare, carnete cu certificate de proprietate întregi și/sau carnete cu certificate de proprietate incomplete la valoarea de 5.000 lei pentru un certificat de proprietate, indiferent de Fondul Proprietății Private care l-a emis.

(2) În acest caz se va completa același tip de formular prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, menționându-se însă, în rubrica corespunzătoare, numărul Fondului Proprietății Private pentru care se face opțiunea, respectiv Fondul Proprietății Private I - Banat-Crișana, Fondul Proprietății Private II - Moldova, Fondul Proprietății Private III - Transilvania, Fondul Proprietății Private IV - Muntenia, Fondul Proprietății Private V - Oltenia.

Art. 12. - Exprimarea opțiunilor pentru societățile comerciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 55/1995, pentru o cotă de 30% din capitalul social al fiecăreia, se poate realiza de către cei îndreptățiți, prin depunerea de carnete cu certificate de proprietate și/sau cupoane nominative de privatizare la sediul Fondului Proprietății Private la care este arondată societatea comercială respectivă.

Art. 13. - Depunerea cererii de schimb și a titlurilor de privatizare la centrele de subscriere se poate face:

a) personal;
b) prin intermediul persoanelor fizice mandatate în acest scop, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995 și cu normele speciale emise în acest scop;
c) prin intermediul instituțiilor prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995.

Art. 14. - La centrele de subscriere se va pune la dispoziția cetățenilor lista societăților comerciale supuse privatizării în masă și se vor afișa modele de completare a formularelor necesare subscrierii. Formularele se completează cu litere mari de tipar, cu cerneală sau pix, fără ștersături sau modificări.

Art. 15. - (1) Centrele de subscriere primesc de la cetățenii îndreptățiți:

a) cererea de schimb [anexa nr. 2 - lit. a) și b)];
b) titlurile de privatizare, semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
d) alte documente justificative privind identitatea cetățeanului.

(2) Cetățenii care depun numai carnete cu certificate de proprietate sau care exercită calitatea de tutore și/sau curator sunt obligați ca la subscriere să prezinte actul de identitate propriu, având înscris codul numeric personal.

(3) Personalul acestor centre de subscriere are obligația să verifice:

a) identitatea fiecărui solicitant și, după caz, codul numeric personal, actul de mandatare și/sau certificatul de moștenitor;
b) corectitudinea completării cererii de schimb;
c) autenticitatea titlurilor de privatizare;
d) declarația dată pe propria răspundere, în cazul în care persoana prezintă un cupon nominativ de privatizare dobândit prin succesiune (anexa B din normele speciale de mandatare emise în acest scop);
e) corespondența dintre datele completate în cererea de schimb, actul de identitate, documentele însoțitoare și cuponul nominativ de privatizare.

(4) După verificare, personalul centrelor de subscriere semnează, ștampilează cererea de schimb cu stampila care identifică unitatea și eliberează cetățeanului recipisa detașabilă, completată și ștampilată, prevăzută în anexa nr. 2 lit. b) la prezentele norme metodologice, care constituie dovada depunerii cererii de schimb și a titlurilor de privatizare.

(5) Personalul centrelor de subscriere completează corespunzător Registrul centralizator (anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice) în dublu exemplar.

Art. 16. - Titlurile de privatizare controlate de centrele de subscriere potrivit art. 15 alin. (3) de mai sus se ștampilează cu ștampila instituției în cadrul căreia este organizat centrul. Titlurile de privatizare care, în urma verificării, se dovedesc false, se anulează, fapt ce va fi adus la cunoștință persoanei în cauză. Toate titlurile de privatizare se rețin de către personalul centrelor de subscriere.

Art. 17. - Centrele de subscriere au obligația de a preda periodic centrelor computerizate de preluare a datelor la care sunt arondate următoarele:

a) cererile de schimb primite de la cetățeni;
b) titlurile de privatizare semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
d) alte documente justificative privind identitatea cetățeanului;
e) un exemplar al filei corespunzătoare din Registrul centralizator.

Art. 18. - (1) Titlurile de privatizare valabile, grupate pe Fonduri ale Proprietății Private, se transmit acestora săptămânal, de către centrele computerizate de preluare a datelor, pe bază de borderou întocmit în două exemplare, din care un exemplar se returnează centrelor, cu confirmarea primirii titlurilor de privatizare în cauză. Fondurile Proprietății Private verifică validitatea titlurilor de privatizare pe loc, în prezența reprezentantului autorizat al centrelor computerizate de preluare a datelor.

(2) Titlurile de privatizare anulate se transmit săptămânal la Agenția Națională pentru Privatizare, unde vor fi păstrate până la încheierea acțiunii de alocare a acțiunilor.

Art. 19. - Centrele computerizate de preluare a datelor au obligația să prelucreze informațiile și să le transmită zilnic la Agenția Națională pentru Privatizare, potrivit procedurilor comune de lucru ce vor fi stabilite de acestea.

Art. 20. - Centrul de prelucrare computerizată din cadrul Agenției Naționale pentru Privatizare centralizează cererile de schimb (opțiunile) ale cetățenilor pe fiecare societate comercială și pe fiecare Fond al Proprietății Private și declanșează procedura de alocare a acțiunilor conform prezentelor norme metodologice, folosind în acest scop centrul propriu sau alte unități de informatică agreate.

Art. 21. - (1) Instituțiile desemnate potrivit art. 18 din Legea nr. 55/1995, abilitate de Agenția Națională pentru Privatizare să efectueze operațiunile de primire a cererilor de schimb, percep un comision de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare prezentate pentru schimbul contra acțiuni.

(2) Comisionul de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare pentru schimbul de acțiuni nu se va percepe pensionarilor pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei. Pentru titlurile de privatizare subscrise suplimentar se va percepe comisionul de maximum două miimi prevăzut de lege.

(3) Comisionul nu va fi perceput nici pensionarilor succesori care depun suplimentar titlurile de privatizare dobândite prin succesiune, pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei reprezentând echivalentul valoric al unui cupon nominativ de privatizare și al unui carnet cu certificate de proprietate, în această situație prezentându-se certificatul de moștenitor, în copie și original, sau declarația pe propria răspundere (conform anexei B din normele speciale de mandatare emise în acest scop) din care să rezulte calitatea de succesor legal și, după caz, actul de mandatare între persoanele cu vocație succesorală - succesiune deschisă sau între succesorii legali. După verificare, copia se reține, iar originalul se restituie.

(4) Calitatea de pensionar se dovedește prin prezentarea talonului de pensie.

Art. 22. - Prevederile art. 21 alin. (2) se aplică și în cazul minorilor succesori asupra cărora s-a instituit tutela sau curatela. La depunerea titlurilor de privatizare, tutorele sau curatorul va prezenta actul prin care s-a instituit tutela sau curatela, precum și o copie de pe acestea, care se anexează cererii de depunere.

Capitolul III
Procedura de alocare a acțiunilor societăților comerciale

Art. 23. - Opțiunile primite de la centrele computerizate de preluare a datelor vor fi centralizate de către Agenția Națională pentru Privatizare, pe societăți comerciale, până la data de 20 ianuarie 1996.

Art. 24. - Alocarea acțiunilor societăților comerciale în funcție de numărul și valoarea titlurilor de privatizare depuse de către cetățeni se va face de către Agenția Națională pentru Privatizare sub supravegherea unei comisii formate din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Privatizare, Fondului Proprietății de Stat, Fondurilor Proprietății Private, Ministerului Finanțelor, Ministerului de Interne și Departamentului pentru Administrație Publică Locală din cadrul Guvernului, desemnați în acest scop de instituțiile respective.

Art. 25. - Alocarea acțiunilor se va face, avându-se în vedere că un cupon nominativ de privatizare este echivalent cu 39 de carnete cu certificate de proprietate a 25.000 lei fiecare. Valoarea nominală a unei acțiuni este, de asemenea, de 25.000 lei.

Numărul acțiunilor luate în calcul este cel aferent capitalului social la data de 31 decembrie 1995, transferabil cu titlu gratuit, în limita nivelului prevăzut în lista societăților comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.

Art. 26. - (1) În funcție de opțiunile depuse de cetățeni pentru o societate comercială, se va proceda astfel:

(1.1) În cazul în care opțiunile cu titluri de privatizare pentru o societate comercială se situează până la limita prevăzută în lista societăților comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, numărul acțiunilor alocate va fi egal cu numărul de titluri de privatizare, în echivalent carnete cu certificate de proprietate, depuse de fiecare cetățean. În cazul în care opțiunile se situează sub limita de capital social transferabil cu titlu gratuit, legal prevăzut, alocarea acțiunilor se va face în limita cererilor depuse; pentru partea de capital social netransferat gratuit se aplică prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 55/1995.

(1.2) În cazul în care cererile de schimb depășesc echivalentul capitalului social transferabil cu titlu gratuit, se va proceda astfel:

(1.2.1) - se stabilește numărul titlurilor de privatizare în echivalent carnete cu certificate de proprietate corespunzător cotei maxime de capital social ce poate fi transferat gratuit; acest număr este egal cu numărul acțiunilor aferent capitalului social ce se poate transfera gratuit;

(1.2.2) - se face raportul dintre acest număr, determinat ca mai sus, și numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat, exprimat, de asemenea, în echivalent carnete cu certificate de proprietate; rezultatul acestui raport, care va fi subunitar, se denumește în continuare indice de alocare;

(1.2.3) - se înmulțește numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat de către fiecare cetățean, exprimate în echivalent carnete cu certificate de proprietate, cu indicele de alocare, rezultatul obținut reprezentând numărul de acțiuni ce revine în funcție de titlurile de privatizare cu care s-a participat.

(2) În cazul în care vor rezulta fracțiuni de acțiuni, pentru alocarea unui număr întreg de acțiuni se va considera că valoarea nominală a acesteia este de 1.000 lei, în loc de 25.000 lei, prin creșterea corespunzătoare a numărului de acțiuni astfel încât, pe total, valoarea capitalului social să nu fie afectată.

Art. 27. - (1) Rezultatele alocării acțiunilor pe fiecare societate comercială vor fi listate și publicate în Monitorul Oficial al României.

(2) Agenția Națională pentru Privatizare va transmite societăților comerciale în cauză lista nominală a acționarilor, rezultată în urma alocării.

(3) Societățile comerciale au obligația ca, în termen de 60 de zile de la închiderea perioadei de depunere, în conformitate cu art. 15 din Legea nr. 55/1995, să emită și să elibereze în mod gratuit certificate de acționar, care sunt nominative, potrivit modelului din anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.

(4) Certificatele de acționar, dobândite ca urmare a procedurii de alocare, se vor elibera de către societățile comerciale, exclusiv pe numele titularilor de titluri de privatizare, și se vor preda personal acestora, cu excepția cazurilor stabilite de normele speciale de mandatare a persoanelor fizice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995.

Capitolul IV
Dispoziții finale

Art. 28. - Subscrierea titlurilor de privatizare la societățile comerciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 55/1995 se poate face fie individual, caz în care se va mandata una dintre persoanele fizice pentru reprezentare și încheierea contractului cu Fondul Proprietății Private pe lângă care este arondată respectiva societate comercială, fie prin constituirea asociației salariaților și membrilor conducerii, în condițiile în care sunt, pentru constituirea asociației, îndeplinite cumulativ condițiile din Legea nr. 77/1994.

Art. 29. - Pentru verificarea și ordonarea documentelor se poate prelungi, după caz, funcționarea centrelor de subscriere până la data de 1 mai 1996.

Art. 30. - Arhivarea și păstrarea cererilor de schimb și a documentelor justificative depuse de cetățeni se va face pe o durată de 5 ani, de către prefecturile județene, respectiv a municipiului București și a sectorului agricol Ilfov, în conformitate cu normele legale în vigoare.

Art. 31. - Cetățenii pot depune contestații la secretariatele județele, respectiv al municipiului București și al sectorului agricol Ilfov, care au obligația de a analiza și a comunica modul de soluționare în termen de cel mult 5 zile de la data înregistrării contestațiilor.

Art. 32. - Procedura de alocare a acțiunilor aferente opțiunilor pentru Fondurile Proprietății Private va fi reglementată prin norme separate, după apariția legii de transformare a acestora în societăți de investiții financiare.

Art. 33. - Anexele nr. 1-4 constituie parte integrantă a prezentelor norme metodologice.


Anexa Nr. 1 la normele metodologice
Lista
centrelor de subscriere nominalizate de
........................................................

Județul ......................................

Nr. Localitatea Nr. centrului Strada Nr. Sectorul Observații
0 1 2 3 4 5 6







Notă:
Lista se va completa de către fiecare instituție abilitată de Agenția Națională pentru Privatizare, astfel:
  • localitățile în ordine alfabetică;
  • centrele în ordinea numerotării;
  • la rubrica 6 - Observații: <informatizat>


Anexa Nr. 2
a) Cerere de schimb al titlurilor de privatizare contra acțiuni
Mo223 95-1.jpg
b) Recipisa de confirmare a cererii de schimb
Mo223 95-2.jpg


Anexa Nr. 3 la normele metodologice
Data ......................
Centrul de subscriere: ...........................
Registru centralizator
Nr. .................. din data ..........................
Nr. crt. Nr. cererii de schimb Numele și prenumele titularului Reprezentat prin: numele și prenumele Buletinul de identitate al depunătorului: serie/nr. Denumirea societății comerciale sau a F.P.P. Numărul C.C.P. din care: false Numărul C.P. din care: false Numărul C.N.P. din care: false
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11















Semnătură autorizată


Anexa Nr. 4 la normele metodologice
Societatea Comercială[1] ...................... S.A.
Str. ........................................... nr. ....... :Localitatea ................................................
Județul/Sectorul ............................................
Capitalul social ....................................... lei
Valoarea nominală a unei acțiuni ........................ lei
Nr. din Registrul comerțului J....../................/.......
Certificat de acționar
pentru persoane fizice
Nr. .............. data: ......................

Se atestă calitatea de ACȚIONAR a domnului/doamnei ................................................... (numele, inițiala, prenumele),

născut(ă) la data de ..................................., în localitatea ......................................,
adresa: str. .................................. nr. ......., bl. ........, sc. ........, et......., ap. .......
            localitatea .........................................., județul/sectorul .......................,

care este înscris în Registrul acționarilor la poziția nr. ..........., fiind deținătorul unui număr de ........... acțiuni nominative, cu numerele de ordine de la ............. până la ..............., cu o valoare nominală de ...................... lei fiecare.

Acțiunile au fost dobândite în urma alocării prin schimbarea unui număr de .......... cupoane nominative de privatizare, a unui număr de ................. carnete cu certificate de proprietate și a unui număr de .................... carnete cu certificate de proprietate incomplete, cu indicele de alocare (după caz) = ..............

Semnături administratori,
................................           ...............................


Hotărâre pentru stabilirea Normelor speciale privind mandatarea între persoanele fizice în scopul efectuării operațiunilor de schimb al cupoanelor nominative de privatizare și/sau carnetelor cu certificate de proprietate contra acțiuni ale societăților comerciale

În temeiul art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Prezenta hotărâre reglementează modul în care persoanele fizice se pot mandata între ele, în baza art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995, în scopul depunerii carnetelor cu certificate de proprietate și/sau cupoanelor nominative de privatizare la centrele de subscriere, în vederea efectuării schimbului contra acțiuni ale societăților comerciale cu capital de stat care se privatizează sau, după caz, ale Fondurilor Proprietății Private care se vor transforma în societăți de investiții financiare.

Art. 2. - (1) Mandatarea între persoanele fizice, în scopul efectuării schimbului de carnete cu certificate de proprietate și/sau cupoane nominative de privatizare contra acțiuni ale societăților comerciale cu capital de stat care se privatizează sau, după caz, ale Fondurilor Proprietății Private care se vor transforma în societăți de investiții financiare, se face prin contract de mandat special cu reprezentare, încheiat sub semnătură privată, în condițiile stabilite de prezenta hotărâre.

(2) Contractul de mandat special cu reprezentare sub semnătură privată, denumit în continuare procură specială, are putere de lege între părți, potrivit art. 969 din Codul civil, și urmează regimul juridic stabilit prin prezenta hotărâre.

(3) Procura specială este opozabilă societăților comerciale privatizabile sau, după caz, persoanelor juridice abilitate potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995, la care cetățenii îndreptățiți solicită schimbul, numai dacă, la depunerea cererii de schimb, este însoțită de carnetele cu certificate de proprietate și/sau cupoanele nominative de privatizare originale, încredințate de mandant și purtând fiecare semnătura acestuia, de actul de identitate al mandatarului și de copie de pe actul de identitate al mandantului, a cărei conformitate cu originalul este confirmată de către acesta.

Art. 3. - (1) Contractele încheiate potrivit art. 2 alin. (1) vor avea, sub sancțiunea nulității, conținutul și forma prevăzute în anexele la prezenta hotărâre.

(2) Prin clauze speciale se pot stipula în sarcina mandantului obligații cu privire la restituirea către mandatar a cheltuielilor ocazionate de deplasarea acestuia la centrele de subscriere, precum și, după caz, restituirea comisionului perceput de persoanele juridice prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995.

(3) Mandatarul va proba îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract cu dovada scrisă, eliberată de mandant, sau prin completarea și semnarea de către acesta a rubricii corespunzătoare din procurile speciale-model, prevăzute în anexele la prezenta hotărâre.

Art. 4. - (1) Persoana care va îndeplini calitatea de mandant poate sa fie, după caz:

a) deținătorul titlurilor de privatizare;
b) unul dintre succesorii legali ai deținătorului titlurilor de privatizare.

(2) Mandatar poate fi orice cetățean român, cu domiciliul în România, care are capacitate deplină de exercițiu. Verificarea capacității de exercițiu a mandatarului cade în sarcina mandantului.

Art. 5. - (1) Anexele A - C la prezenta hotărâre vor fi utilizate, după caz, astfel:

a) în cazul în care mandant este o persoană cu capacitate deplină de exercițiu - anexa A;
b) în cazul titlurilor de privatizare dobândite prin succesiune legală nefinalizată prin eliberarea unui certificat de moștenitor - anexa B;
c) în cazul titlurilor de privatizare dobândite prin succesiune legală finalizată prin eliberarea unui certificat de moștenitor - anexa C.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), procura specială este valabilă numai însoțită de certificatul de moștenitor în copie.

(3) În cazul succesorului legal, precum și al deținătorului de carnete cu certificate de proprietate și/sau cupoane nominative de privatizare, lipsiți de capacitate de exercițiu, calitatea de mandant o va exercita reprezentantul legal al acestora (părinte, tutore sau curator, după caz).

Art. 6. - (1) Mandatul special cu reprezentare, dat potrivit prevederilor prezentei hotărâri, încetează prin:

a) realizarea obiectului mandatului, respectiv predarea către mandant a dovezii depunerii titlurilor de privatizare;
b) revocarea unilaterală a contractului de către mandant;
c) renunțarea mandatarului, aflat în imposibilitate de executare a obligațiilor asumate, care se poate efectua însă numai până la 15 noiembrie 1995;
d) acordul părților, caz în care restituirea titlurilor de privatizare încredințate va fi probată prin dovadă scrisă, datată și semnată de mandant.

Art. 7. - În cazul decesului uneia dintre părțile din contractul de mandat special cu reprezentare sau al ambelor părți, se vor aplica prevederile Codului civil în materie de mandat.

Art. 8. - Certificatele de acționar, dobândite în urma schimbului cupoanelor nominative de privatizare și a procedurii de alocare a acțiunilor, se vor elibera exclusiv pe numele titularilor de cupoane nominative de privatizare și se vor preda personal acestora, cu excepția cazurilor expres prevăzute în prezenta hotărâre.

Art. 9. - (1) În cazuri speciale - bolnavi netransportabili, bătrâni în imposibilitate de a se deplasa, succesori sau alte persoane asupra cărora s-a instituit tutela sau curatela, persoane aflate în detenție, militari în termen, persoane internate în cămine sau în alte instituții similare, persoane care în perioada de certificare a calității de acționar sunt plecate din țară (în interes de serviciu, călătorii turistice, de studii sau de afaceri, personal îmbarcat pe nave, aeronave) - se poate da mandat pentru ridicarea certificatului de acționar în baza unei procuri speciale, conform modelului prevăzut în anexa D la prezenta hotărâre.

(2) Procura specială va fi, după caz, autentificată sau certificată de:

  • notarul public sau secretarii consiliilor locale ale comunelor și orașelor în care nu funcționează birouri ale notarilor publici, în cazul bolnavilor netransportabili sau al bătrânilor aflați în imposibilitatea de a se deplasa;
  • comandantul locului de detenție, în cazul persoanelor aflate în detenție;
  • comandantul unității militare, în cazul militarilor în termen;
  • directorul căminului-spital, inspectoratele de stat teritoriale pentru handicapați, Secretariatul de Stat pentru Culte, în cazul persoanelor internate în cămine sau în alte instituții similare;
  • conducătorul instituției în interesul căreia se efectuează deplasarea în străinătate, în cazul persoanelor plecate din țară în interes de serviciu, de afaceri sau îmbarcate pe nave ori aeronave;
  • misiunile diplomatice și reprezentanțele consulare române în străinătate, în cazul persoanelor plecate din țară în călătorii turistice sau la studii.

În cazul persoanelor asupra cărora s-a instituit tutela sau curatela, certificatul de acționar va fi ridicat de tutore sau curator, după caz, pe baza prezentării actului de instituire a tutelei ori a curatelei, în copie și original. După verificare, copia se reține, iar originalul se restituie tutorelui sau curatorului, după caz.

(3) În toate situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), mandatarul va prezenta și actul său de identitate. Prin act de identitate se înțelege buletinul de identitate, adeverința de identitate sau pașaportul personal eliberat de autoritățile române competente.

Art. 10. - (1) Mandatarul răspunde, potrivit legii, pentru neîndeplinirea întocmai a obligațiilor asumate prin contract.

(2) Neîndeplinirea obligațiilor asumate de către mandatar, care au ca efect pierderea drepturilor conferite de lege persoanei îndreptățite, obligă mandatarul la plata, către persoana îndreptățită și prejudiciată, a contravalorii carnetelor cu certificate de proprietate și/sau cupoanelor nominative de privatizare încredințate, așa cum a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 453/1995 și în art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 55/1995, precum și a dobânzilor legale, dacă părțile, prin contract, nu au convenit altfel.

Art. 11. - (1) Acordarea procurilor speciale conform prezentei hotărâri se va face într-un număr de exemplare corespunzător numărului societăților comerciale pentru care se formulează opțiuni, precum și fiecărei operațiuni ce urmează a fi efectuată de către mandatar.

(2) Se recomandă părților din contractele încheiate în temeiul prezentei hotărâri să păstreze câte un exemplar al acestora o perioadă de 3 ani de la data efectuării ultimei operațiuni.

(3) Funcționarul abilitat cu primirea cererii de schimb va reține câte un exemplar al procurii speciale și al copiilor de pe celelalte acte prevăzute de prezenta hotărâre, în fiecare situație fiind solicitată și copie de pe actul de identitate al mandantului, a cărei conformitate cu originalul este confirmată și semnată de către acesta.

(4) Verificarea exactității datelor înscrise în procura specială și a copiilor de pe actele anexate, prevăzute în prezenta hotărâre, se face de către funcționarul care instrumentează schimbul titlurilor de privatizare.

Art. 12. - Prefecții vor lua măsuri ca, prin grija primarilor din comune, orașe și municipii, din sectoarele municipiului București și din sectorul agricol Ilfov, precum și a instituțiilor și organismelor implicate în procesul de urmărire a aplicării Legii nr. 55/1995, prezenta hotărâre să fie afișată în locuri accesibile cetățenilor din fiecare sat, comună și oraș.

Art. 13. - Pentru rezolvarea operativă a situațiilor atipice, nereglementate de prezenta hotărâre, Secretariatul național pentru urmărirea aplicării Legii nr. 55/1995 este împuternicit să emită îndrumări și decizii cu caracter de obligativitate pentru celelalte instituții și persoane juridice implicate în aplicarea acestei legi.

Art. 14. - (1) Sunt lovite de nulitate:

a) mandatările efectuate cu încălcarea prevederilor prezentei hotărâri;
b) mandatările efectuate în scopul înstrăinării cupoanelor nominative de privatizare, emise și distribuite în temeiul Legii nr. 55/1995;
c) mandatările efectuate în scopul vânzării anticipate a acțiunilor ce vor fi dobândite în urma schimbului titlurilor de privatizare.

(2) Nulitățile prevăzute la alin. (1) se constată de către instanțele judecătorești, la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice interesate. Cererile de constatare a nulității se soluționează cu celeritate.

Art. 15. - Se interzic efectuarea operațiunii de schimb al titlurilor de privatizare, în numele și în contul cetățenilor îndreptățiți de către alte persoane juridice decât cele prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995, precum și constituirea oricăror societăți comerciale sau asociații nonprofit care au inclusă în obiectul de activitate această operațiune.

Art. 16. - Falsificarea semnăturii mandantului pe titlurile de privatizare, precum și falsificarea unor procuri speciale și utilizarea acestora constituie infracțiuni și se pedepsesc potrivit legii.

Art. 17. - Anexele A - D fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 18. - Prevederile prezentei hotărâri se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Codului civil.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 22 septembrie 1995 | Nr. 750.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică,
Hildegard Puwak,
secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat
Președintele Agenției Naționale pentru Privatizare,
Iacob Zelenco
Ministru de interne,
Doru Ioan Tărăcilă
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Anexa A

Procură specială

1. Eu, subsemnatul(a) ................................................................(numele, inițiala tatălui și prenumele deținătorului sau, după caz, ale reprezentantului legal), născut(ă) la data de ................, în localitatea ............................., județul ...................., domiciliat(ă) în România, localitatea ........................., județul/sectorul ....................., str. ............................ nr. ........, blocul ........, scara .........., etajul ......., apartamentul ........., legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate seria ......... nr. ......................, eliberat(ă) de ...................................... la data de ............................., având calitatea de titular (reprezentant legal al titularului, în baza ..........................................)[2], al cuponului nominativ de privatizare și posesor al carnetului/carnetelor cu certificate de proprietate, conform borderoului-anexă[3], mandant, împuternicesc cu depline puteri pe domnul (doamna) ............................................................................................................................. (numele, inițiala tatălui și prenumele), domiciliat(ă) în ............................................................... (adresa completă), legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate/pașaportul seria .................................. nr. ................., eliberat(ă) de ..............................., la data de ............................, să efectueze în numele și pe seama mea toate operațiunile necesare formulării opțiunii și depunerii titlurilor de privatizare încredințate, conform borderoului-anexă.

În executarea prezentului mandat, mandatarul va semna în numele meu orice act juridic necesar pentru formularea opțiunii și pentru depunerea titlurilor de privatizare, toate operațiunile și actele îndeplinite, potrivit prezentei procuri speciale, fiindu-mi opozabile.

Titlurile de privatizare încredințate conform borderoului-anexă au fost semnate personal de către mine.

2. Eu, subsemnatul(a) ......................................................... (numele, inițiala tatălui și prenumele), domiciliat(ă) în ................................................................ (adresa completă), legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate seria ............. nr. .................. eliberat(ă) de ............................., la data de ...................., declar că am primit titlurile de privatizare conform borderoului-anexă, toate semnate personal de către mandant, și accept mandatul special cu reprezentare ce face obiectul prezentului contract, pe care, în calitate de mandatar, mă oblig să-l îndeplinesc întocmai.

De asemenea, declar că îmi sunt cunoscute prevederile Codului penal cu privire la fals și uz de fals.

3. Părțile convin ca prezenta procură specială să urmeze regimul juridic prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. ............ și declară că le sunt cunoscute prevederile legale cu privire la nulitatea oricăror acte de înstrăinare a cupoanelor nominative de privatizare.

4. Alte clauze asupra cărora am convenit[4].

a)...........................................................................
b)...........................................................................
c)...........................................................................

5. Încheiat și semnat astăzi, ....................., în........ exemplare originale, dintre care unul pentru mandant și ..... pentru mandatar[5].

Mandant, Mandatar,



Astăzi ................, eu, ..........................................., mandant (sau substituitul acestuia, după caz), declar că am primit de la mandatarul din prezenta procură specială (sau substituitul acestuia, după caz) dovada depunerii titlurilor de privatizare încredințate la centrul de subscriere.

Am primit,




Anexa B

Declarație pe propria răspundere[6]

În numele și pe seama moștenirii defunctului ..............................., cu ultimul domiciliu în ...................................................................................................................................., decedat la data ........................, conform Certificatului de deces nr. ............, emis de .........................., la data de ......................, eu, subsemnatul(a) .........................., născut(ă) la data de ........................... în localitatea ..............................., județul ....................., domiciliat(ă) în România, localitatea ...................................., județul/sectorul .........................., str. ................................. nr. ........, blocul ............, scara .........., etajul ........, apartamentul ......., legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate/pașaportul seria ................... nr. ...................., eliberat(ă) de ................................., la data de ...................., fiind rudă cu vocație de moștenitor legal asupra masei succesorale a defunctului sus-menționat, declar pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, că îmi asum calitatea de reprezentant al tuturor moștenitorilor legali ai acestuia cu privire la titlurile de privatizare deținute de decedat, care se află în posesia mea, conform borderoului-anexă[7].

Totodată, declar că voi îndeplini toate operațiunile necesare, semnând toate actele în vederea dobândirii certificatului/certificatelor de acționar cuvenite moștenirii defunctului, urmând ca, în termen de 30 de zile de la eliberarea acestora, să le depun la notarul public care efectuează procedura de dezbatere succesorală.

Reprezentant,




Anexa C

Procură specială[8]

1. Eu, subsemnatul(a) ................................................................(numele, inițiala tatălui și prenumele unicului moștenitor sau, după caz, ale reprezentantului legal), născut(ă) la data de ................, în localitatea ............................., județul ...................., domiciliat(ă) în România, localitatea ........................., județul/sectorul ....................., str. ............................ nr. ........, blocul ........, scara .........., etajul ......., apartamentul ........., legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate seria ......... nr. ......................, eliberat(ă) de ...................................... la data de ............................., având calitatea de unic moștenitor legal, conform Certificatului de moștenitor nr. ................... din ........................., emis de .......................... (reprezentant legal al unicului moștenitor, în baza ..........................................[2], al titularului cuponului nominativ de privatizare și deținător al carnetului/carnetelor cu certificate de proprietate, conform borderoului-anexă[9], mandant în prezenta procură specială, împuternicesc cu depline puteri pe domnul (doamna) ............................................................................................................................. (numele, inițiala tatălui și prenumele), domiciliat(ă) în ............................................................... (adresa completă), legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate/pașaportul seria .................................. nr. ................., eliberat(ă) de ..............................., la data de ............................, să efectueze în numele și pe seama mea toate operațiunile necesare formulării opțiunii și depunerii titlurilor de privatizare conform borderoului-anexă.

În executarea prezentului mandat, mandatarul va semna în numele meu orice act juridic necesar pentru formularea opțiunii și depunerea titlurilor de privatizare, toate operațiunile și actele îndeplinite, potrivit prezentei procuri speciale, fiindu-mi opozabile.

Titlurile de privatizare încredințate conform borderoului-anexă au fost semnate personal de către mine.

2. Eu, subsemnatul(a) ......................................................... (numele, inițiala tatălui și prenumele), domiciliat(ă) în ................................................................ (adresa completă), legitimat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate seria ............. nr. .................. eliberat(ă) de ............................., la data de ...................., declar că am primit titlurile de privatizare conform borderoului-anexă, toate semnate personal de către mandant, și accept mandatul special cu reprezentare ce face obiectul prezentei procuri speciale, pe care, în calitate de mandatar, mă oblig să-l îndeplinesc întocmai.

De asemenea, declar că îmi sunt cunoscute prevederile Codului penal cu privire la fals și uz de fals.

3. Părțile convin ca prezenta procură specială să urmeze regimul special prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. ............ și declară că le sunt cunoscute prevederile legale cu privire la nulitatea oricăror acte de înstrăinare a cupoanelor nominative de privatizare.

4. Alte clauze asupra cărora am convenit[4].

a)...........................................................................
b)...........................................................................
c)...........................................................................

5. Încheiat și semnat astăzi, ....................., în........ exemplare originale, dintre care unul pentru mandant și ..... pentru mandatar[5].

Mandant, Mandatar,



Astăzi ................, eu, ..........................................., mandant (sau substituitul acestuia, după caz), declar că am primit de la mandatarul din prezenta procură specială (sau substituitul acestuia, după caz) dovada depunerii titlurilor de privatizare la centrul de subscriere.

Am primit,



Anexa D

România
1. ................................ [10]
Adresa ..................................................
Nr. ................../....................
Procură specială

Subsemnatul(a) ................................................................(numele, inițiala tatălui și prenumele), născut(ă) la data de ................ (ziua, luna, anul), în localitatea ............................., județul ...................., domiciliat(ă) în județul ........................, localitatea ........................., str. ............................ nr. ........, blocul ........, scara .........., etajul ......., apartamentul ........., sectorul ........, identificat(ă) cu buletinul de identitate/adeverința de identitate seria ......... nr. ......................, eliberat(ă) de ...................................... la data de ............................., aflat(ă) în ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................[11], împuternicesc pe domnul (doamna) ................................................................ (numele și prenumele), domiciliat(ă) în ............................................................... (adresa completă), legitimat(ă) cu ........................... (actul de identitate), seria .................................. nr. ................., eliberat de ..............................., la data de ............................, pentru a ridica certificatul de acționar ce mi se cuvine ca urmare a depunerii titlurilor de privatizare, conform confirmării anexate, eliberată de centrul de subscriere.

Prezenta procură specială este revocabilă.

Data,
.............................
Semnătura mandantului,



Dată în fața mea. Certific realitatea datelor din prezenta procură specială.

............................................................... ...............................................................[12]

Semnătura și ștampila
.............................
Data
.................................



Referințe

  1. Se va trece, după caz, societatea comercială sau societatea de investiții financiare.
  2. 2,0 2,1 În cazul reprezentantului legal, se specifică actul de numire, care se va anexa în fotocopie, prezentându-se și originalul. După verificare, originalul se restituie.
  3. În borderou, care este o listă-anexă la procura specială, semnată de către mandant și mandatar, va fi menționat fiecare titlu de privatizare încredințat, cu denumirea (carnet cu certificate de proprietate sau cupon nominativ de privatizare), seria și numărul. În cazul cupoanelor nominative de privatizare dobândite prin succesiune, se vor anexa și actele justificative ale provenienței acestora. De asemenea, vor fi indicate, în mod obligatoriu, societatea/societățile comerciale sau Fondul/Fondurile Proprietății Private pentru care se optează, în cazul fiecărui titlu de privatizare.
  4. 4,0 4,1 După caz: indicarea ca opțiunea de schimb să se depună la una dintre persoanele juridice abilitate potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 și plata comisionului, sancțiuni speciale, reducerea termenelor maximale, plata cheltuielilor de deplasare ocazionate de operațiune etc.
  5. 5,0 5,1 Contractul de mandat se va încheia într-un număr de exemplare corespunzător numărului societăților comerciale pentru care se optează și operațiunilor necesare.
  6. Declarația pe propria răspundere servește și la ridicarea certificatului de acționar.
  7. În borderou va fi menționat fiecare titlu de privatizare al defunctului, cu denumirea (carnet cu certificate de proprietate sau cupon nominal de privatizare), seria și numărul. Titlurile de privatizare vor fi semnate de către deponent.
  8. Se completează de către moștenitorul deținător al titlurilor de privatizare ale defunctului, atât în cazul în care există certificat de moștenitor cu unic moștenitor, cât și în cazul certificatului de moștenitor cu mai multi moștenitori.
  9. În borderou, care este o listă-anexă la procura specială, semnată de către mandant și mandatar, va fi menționat fiecare titlu de privatizare încredințat, cu denumirea (carnet cu certificate de proprietate sau cupon nominativ de privatizare), seria și numărul.
    Se vor anexa și actele justificative ale provenienței cupoanelor nominative de privatizare încredințate mandatarului.
    De asemenea, vor fi indicate, în mod obligatoriu, societatea/societățile comerciale sau Fondul/Fondurile Proprietății Private pentru care se optează, în cazul fiecărui titlu de privatizare.
  10. Instituția care certifică procura specială.
  11. Se va menționa cazul special, dintre cele prevăzute la art. 9 din hotărâre, în care se află persoana respectivă.
  12. Se completează cu numele, prenumele și funcția persoanei care certifică procura specială. În cazul autentificării de către notarul public, confirmarea se va înlocui cu încheierea de autentificare.