Monitorul Oficial 23/1991: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1991 0023 = Monitorul Oficial al României = Anul III, Nr. issue::23 - Miercuri, 30 ianuarie year::1991 == Legi== === Lege priv...)
 
Fără descriere a modificării
Linia 257: Linia 257:
Art. 47. - Lucrările de întocmire, aprobare și execuție a bugetului administrației centrale de stat se fundamentează pe analize în execuție și prognoze ale stadiilor de evoluție a echilibrului financiar, monetar și valutar, a datoriei interne și externe a statului, în vederea stabilirii direcției de folosire a instrumentelor financiare pentru determinarea dezvoltării economici-sociale, n acest scop, Ministerul Finanțelor întocmește, coordonează și folosește, în condițiile legii, în conducerea trezoreriei naționale proiectele și execuțiile privind: balanţa financiară generală a economiei; balanța de plăți externe; balanţa de venituri și cheltuieli bănești ale populației și a masei monetare; balanța creanțelor și angajamentelor externe pe ţări; balanţa formării capitalurilor pe economie; balanța financiară a resurselor și cheltuielilor de investiții.
Art. 47. - Lucrările de întocmire, aprobare și execuție a bugetului administrației centrale de stat se fundamentează pe analize în execuție și prognoze ale stadiilor de evoluție a echilibrului financiar, monetar și valutar, a datoriei interne și externe a statului, în vederea stabilirii direcției de folosire a instrumentelor financiare pentru determinarea dezvoltării economici-sociale, n acest scop, Ministerul Finanțelor întocmește, coordonează și folosește, în condițiile legii, în conducerea trezoreriei naționale proiectele și execuțiile privind: balanţa financiară generală a economiei; balanța de plăți externe; balanţa de venituri și cheltuieli bănești ale populației și a masei monetare; balanța creanțelor și angajamentelor externe pe ţări; balanţa formării capitalurilor pe economie; balanța financiară a resurselor și cheltuielilor de investiții.


'''Capitolul III'''
'''Elaborarea, aprobarea, executarea și încheierea bugetelor locale'''
Art. 48. - Prin bugete locale se înțeleg bugetele unităților administrativ-teritoriale care au personalitate juridică.
Fiecare comună, oraș, municipiu, sector al municipiului București, județ respectiv municipiul București, întocmește buget propriu, în condiții de autonomie.
Guvernul va lua măsurile necesare ca, prin autonomia financiară a unităților administrativ-teritoriale și prin bugetul fiecărei unități, să se stimuleze inițiativa locală, în vederea satisfacerii cerințelor sociale locale, exercitării drepturilor organelor locale de a dimensiona prevederile bugetare de cheltuieli în funcție de nevoile proprii și corelat cu resursele bugetare posibile de mobilizat, precum și întăririi controlului social asupra folosirii eficiente a fondurilor alocate.
Art. 49. V- Veniturile bugetelor locale se formează din impozite, taxe și alte venituri stabilite de legea bugetară anuală.
Art. 50. - Din bugetele locale se finanțează, în condițiile stabilite de lege, acțiuni social-culturale cheltuieli de întreținere și funcționare a organelor locale ale administrației de stat, obiective și acțiuni economice de interes local, precum și alte obiective prevăzute prin dispoziții legale.
Art. 5l. - Repartizarea veniturilor și cheltuielilor pe categorii de bugete locale, în cazurile în care legea nu prevede, se stabilește de organele de decizie ale fiecărui judeţ, respectiv al municipiului București, în funcție de atribuțiile organelor locale ale administrației, de stat și de subordonarea instituțiilor publice, precum şi de necesitățile de echilibrare bugetară.
Art. 52. - În situațiile în care cheltuielile prevăzute în bugetele proprii ale județelor și al municipiului București și afle unor municipii, sectoare ale municipiului București, orașe sau comune nu pot fi acoperite integral din veniturile proprii, pentru echilibrarea`bugetelor respective se pot stabili și aproba transferuri din bugetul administrației centrale de stat.
Prin legile bugetare anuale se pot autoriza unele unităţi administrativ-teritoriale să contracteze împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor privind realizarea unor acțiuni temeinic, fundamentate, prin emisiune de titluri de împrumut, rambursabile în maximum l0 ani.
Art. 53. - În bugetele proprii ale județelor și al municipiului București, municipiilor și sectoarelor municipiului București, orașelor și comunelor se pot înscrie fonduri de rezervă la dispoziția organului de decizie al fiecărei unități administrativ-teritoriale de pln la 5 la sută din totalul cheltuielilor, care se pot utiliza pentru suplimentarea unor credite bugetare aprobate prin bugetele locale, în vederea finanțării acțiunilor sau sarcinilor noi intervenite în cursul anului.
Fondurile de rezervă bugetară prevăzute la alineatul precedent pot fi majorate, în cursul anului, cu până la 50 la sută din cuantumul lor inițial aprobat prin buget, din disponibilitățile de credite bugetare care nu mai sunt necesare până la sfârșitul anului.
Nu pot fi folosite cu această destinație disponibilitățile de credite bugetare provenite de la cheltuielile pentru personal și investiții.
Art. 54. - În cazurile în care în bugetele proprii ale unor unități administrativ-teritoriale veniturile depășesc cheltuielile aprobate, inclusiv rezerva bugetară stabilită potrivit legii, diferențele se constituie ca excedente planificate ale fiecărui buget local în limita a 2 la sută din totalul veniturilor; restul se prevede ca vărsământ la fondul de tezaur care se constituie la nivelul fiecărui județ, respectiv la nivelul municipiului București.
Art. 55. - Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale sunt prefecții La județe și primarii la municipiul București și la celelalte unități administrativ-teritoriale.
Conducătorii instituțiilor publice cu personalitate juridică din subordinea organului de decizie al fiecărei unități administrativ-teritoriale sunt, după caz ordonatori secundari sau terțiari de credite.
Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot delega dreptul de a aproba folosirea și repartizarea creditelor bugetare înlocuitorilor lor de drept sau conducătorilor organelor locale de specialitate ale administrației locale și ai altor unități similare.
Art. 56. - Proiectele bugetelor unităților administrativ-teritoriale se elaborează pe baza proiectelor de bugete ale administrației proprii și ale instituțiilor publice în subordine, la termenele stabilite de organul județean de decizie, respectiv ai municipiului București, la propunerea conducătorului organului financiar al acestuia.
Metodologia de elaborare și execuție a bugetelor locale se stabilește de Ministerul Finanțelor.
Proiectele bugetelor unităților administrativ-teritoriale se prezintă spre aprobare organului local ales, cu cel puțin 2 luni înainte de începerea anului.
Fiecare buget local se aprobă pe ansamblu, pe capitole, articole și ordonatori de credite.
Art. 57. - Pentru acoperirea eventualelor decalaje temporare apărute în cursul anului între cheltuielile și veniturile bugetelor proprii ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București se pot acorda împrumuturi temporare din fondurile de tezaur constituite potrivit legii. Dreptul de a aproba astfel de împrumuturi îl au organele locale alese la nivel de județ și al municipiului București.
Din aceleași fonduri și în aceleași condiții, se pot acorda împrumuturi și în cazul în care decalajele respective apar și la nivelul bugetelor proprii județene și al municipiului București.
Împrumuturile acordate potrivit alin. 1 și 2 ale prezentului articol se prevăd a fi rambursate până la data de 31 decembrie a fiecărui exercițiu bugetar.
În cazuri excepționale, în care împrumuturile nu au fost rambursate până la finele anului datorită lipsei de disponibilități bugetare, acestea se prevăd la rambursare în bugetele anilor următori, pe termen de până la 18 luni, cu o dobândă a cărei limită maximă se va stabili de Ministerul Finanțelor și care se încasează la fondul de tezaur județean, respectiv al municipiului București.
Art. 58. - Pentru realizarea unor acțiuni social-culturale și acoperirea unor cheltuieli economice de interes local, organele de decizie ale unităților administrativ-teritoriale pot aproba și utiliza maximum 50 la sută din sumele încasate din veniturile proprii ale bugetelor locale respective peste cele aprobate, în următoarele condiții:
:a) depășirea încasărilor să fie realizată pe totalitatea veniturilor proprii stabilite prin bugetul local respectiv și să se mențină până la finele anului;
:b) plusurile de venituri să provină din activitatea anului respectiv și să nu fie rezultatul unor modificări ale legislației sau anumitor subevaluări constatate de organele de control prevăzute de lege;
:c) unitatea administrativ-teritorială să nu aibă împrumuturi nerambursate.
Modificările efectuate și aprobate în bugetele locale potrivit prevederilor acestui articol, se supun ratificării organului local ales, la prima sesiune a acestuia.
Art. 59. - Soldurile anuale excedentare ale bugetelor locale se utilizează în ordine pentru:
:a) rambursarea eventualelor împrumuturi din anii precedenți nelichidate și plata dobânzilor la aceste împrumuturi;
:b) din suma rămasă se rezervă și se varsă o cotă de 50 la sută la fondul de tezaur județean, respectiv al municipiului București, după caz, iar diferența se constituie ca fond de rulment propriu, care poate fi utilizat, temporar, pentru acoperirea unor eventuale goluri de casă, decalaje între veniturile și cheltuielile anului curent.
Fondul de rulment se păstrează în contul de disponibil al bugetului fiecărei unități administrativ-tentoriale și nu va putea depăși 5 la sută din veniturile proprii aprobate prin bugetul local respectiv. Diferența care excede față de această limnită se va varsă, de asemenea, la fondul de tezaur județean, respectiv al municipiului București, după caz.
Art. 60. - Cheltuielile pentru investițiile prefecturilor și primăriilor, ale instituțiilor publice de subordonare locală, precum și celelalte cheltuieli de investiții, ce se finanțează potrivit legii din bugetele locale, se înscriu în bugetul fiecărei unități administrativ-teritoriale, pe baza listei de lucrări, utilaje, mobilier și alte obiecte de investiții.
Listele definitive se aproba potrivit art. 19 din prezenta lege, cu avizul Ministerului Finanțelor.
Art. 61. - Organele de decizie ele unităților administrativ-teritoriale întocmesc și prezintă conturile anuale de execuție a bugetelor locale, spre aprobare, organelor locale alese, până la data de 1 iunie a anului următor.
Art. 62. - Fondurile de tezaur județene și al municipiului București constituite potrivit legii se păstrează în conturi speciale la unitățile bancare, cu o dobândă negociată, și se utilizează în condițiile prevăzute de lege.
Pentru aceste fonduri se întocmesc anual conturi de execuție, care se supun spre aprobare o dată cu contul de execuție a
bugetului județean, respectiv al municipiului București.
În cazurile justificate și îndeosebi în primul an al aplicării prezentei legi, Ministerul Finanțelor poate prevedea în bugetul administrației centrale de stat alocații pentru constituirea sau majorarea, după caz, a fondurilor de tezaur ale județelor și al municipiului București.
Art. 63. - Până la data de 10 ianuarie a fiecărui an se întocmesc și se transmit Ministerului Finanțelor bugetele pe ansamblul fiecărui județ, respectiv municipiul Bucurat, grupate în cadrul fiecărui județ și municipiul București, pe comune, orașe, municipii, sectoare ale municipiului București și buget propriu, pe structurile clasificației bugetare stabilite de  Ministerul Finanțelor.
Art. 64. - Trimestrial, organele de decizie ale unităților administrativ-teritoriale întocmesc dări de seama contabile în domeniul finanțelor publice, care se vor transmite Ministerului Finanțelor, la termenele și potrivit normelor stabilite de acesta.
Ministerul Finanțelor prezintă Guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, sinteza anuală a finanțelor publice locale, cu concluzii și propuneri în ceea ce privește rolul acestora în îndeplinirea sarcinilor ce revin organelor locale ale administrației de stat.
Art. 65. - Execuția de casă a bugetelor locale se efectuează de către organele prevăzute de lege pentru încasarea veniturilor, pentru plata cheltuielilor și evidența acestora, pentru bugetul fiecărei unități administrativ-teritoriale, precum și pentru transferurile de fonduri și subvențiile prevăzute de lege.




{{SemnLege|dataSenat=5 decembrie 1991|presSenat=academician Alexandru Bîrlădeanu|dataAd=10 decembrie 1991|presAd=Marțian Dan|numeLege=Legea privind extinderea prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 și la persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944|presRom=Ion Iliescu|dataPres=13 decembrie 1991|nrLege=38}}
{{SemnLege|dataSenat=5 decembrie 1991|presSenat=academician Alexandru Bîrlădeanu|dataAd=10 decembrie 1991|presAd=Marțian Dan|numeLege=Legea privind extinderea prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 și la persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944|presRom=Ion Iliescu|dataPres=13 decembrie 1991|nrLege=38}}
2.337 de modificări

Meniu de navigare