Monitorul Oficial 23/1991: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 341: Linia 341:
Art. 65. - Execuția de casă a bugetelor locale se efectuează de către organele prevăzute de lege pentru încasarea veniturilor, pentru plata cheltuielilor și evidența acestora, pentru bugetul fiecărei unități administrativ-teritoriale, precum și pentru transferurile de fonduri și subvențiile prevăzute de lege.
Art. 65. - Execuția de casă a bugetelor locale se efectuează de către organele prevăzute de lege pentru încasarea veniturilor, pentru plata cheltuielilor și evidența acestora, pentru bugetul fiecărei unități administrativ-teritoriale, precum și pentru transferurile de fonduri și subvențiile prevăzute de lege.


'''CAPITOLUL IV'''


{{SemnLege|dataSenat=5 decembrie 1991|presSenat=academician Alexandru Bîrlădeanu|dataAd=10 decembrie 1991|presAd=Marțian Dan|numeLege=Legea privind extinderea prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 și la persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944|presRom=Ion Iliescu|dataPres=13 decembrie 1991|nrLege=38}}
'''Finanțele instituțiilor publice'''
 
Art. 66. - Finanțarea cheltuielilor de funcționare și investiții ale instituțiilor publice se asigură astfel:
:a) integral din bugetul administrației centrale de stat sau bugetele locale, după caz, în funcție de subordonarea acestora;
:b) din veniturile extrabugetare și subvenții acordate de la bugetul administrației centrale de stat sau bugetele locale, în funcție de subordonare;
:c) integral din veniturile extrabugetare;
:dl) din veniturile extrabugetare cu destinație specială pentru anumite cheltuieli stabilite de lege a se finanța din aceste venituri.
 
Art. 67. - Instituțiile publice mai pot folosi pentru desfășurarea și lărgirea activității lor mijloace materiale și bănești primite de la persoane juridice și fizice, prin transmiterea gratuită, cu respectarea dispozițiilor egale.
 
Acestea gestionează potrivit normelor privind finanțele publice și cu respectarea destinațiilor stabilite de transmițător.
 
Art. 68. - Finanțarea cheltuielilor unor instituții publice, în special în domeniul social-cultural, indiferent de subordonare, se asigură atât din bugetul administrației centrale de stat, cit și din bugetul unei unități administrativ-teritoriale, numai în cazurile în care prin lege se stabilesc categoriile de cheltuieli care se finanțează din fiecare buget.
 
Art. 69. - Veniturile extrabugetare ale instituțiilor publice se încasează, administrează și contabilizează de instituțiile în cauză, potrivit normelor pentru finanţele publice, fără a se efectua vărsăminte din acestea la bugetul administrației centrale de stat sau bugetele locale, dacă legea nu prevede altfel.
 
Soldurile anuale rezultate din execuția bugetului instituțiilor publice finanțate integral din mijloace extrabugetare se preiau ca venituri în anul următor. Bugetele instituțiilor publice finanțate din mijloace extrabugetare se includ în bugetul centralizat al ordonatorului principal de credite.
 
Veniturile extrabugetare ale instituțiilor publice provin din taxe, chirii, manifestări culturale, valorificări de produse din activități proprii sau anexe, concursuri artistice, publicații, impresariat, exploatarea filmelor, prestații editoriale, consultații și servicii medicale, studii, proiecte, prestări de Servicii, lucrări, exploatări ale unor bunuri pe care le au în administrare și altele, stabilite de legile de organizare a instituțiilor sau de Guvern.
 
Art. 70. - Plățile pentru investițiile instituțiilor publice se efectuează prin băncile care, potrivit legii, execută aceste operații pe baza: listei de lucrări, utilaje, mobilier și alte obiecte de investiții, a documentației tehnice prevăzute de lege și a mijloacelor bănești depuse de către instituție, cu respectarea dispozițiilor legale privind investițiile și decontarea acestora.
 
Cu mijloacele fixe rezultate ca urmare a cheltuielilor de investiții sau primite prin transfer gratuit se majorează fondul social al instituției publice.
 
'''CAPITOLUL V'''
 
'''Dispoziții comune, tranzitorii și finale'''
 
Art. 71. - -Exercițiul bugetar este anual și coincide cu anul calendaristic.
 
Toate drepturile dobândite, operațiunile efectuate în cursul unui an, inclusiv obligațiile și drepturile ce-i revin, direct sau indirect, unui buget în perioada anului respectiv aparțin exercițiului corespunzător de execuție a bugetului.
 
Pentru toți agenții economici, anul financiar are aceeași durată ca și exercițiul bugetar.
 
Art. 72. - Execuția bugetară se încheie la data de 31 decembrie e fiecărui an. Orice venit neîncasat și orice cheltuială neefectuată până la 31 decembrie se va încasa sau se va plăti în contul bugetului pe anul următor.
 
Creditele bugetare neutilizate până la inchiderea anului sunt anulate de drept. Creditele aprobate din fondurile speciale neutilizate la finele fiecărui an financiar se reportează în anul viitor, cu păstrarea destinației inițiale.
 
Art. 73. - Nerespectarea termenelor de plăți a sumelor datorate bugetului administrației centrale de stat și bugetelor locale atrage obligația calculării și încasării majorării de întârziere prevăzute de lege.
 
Încasarea la bugetul administrației centrale de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor modale de stat a sumelor datorate și neachitate în termen de către persoanele juridice și persoanele fizice se face prin aplicarea normelor de procedură fiscală și executare silită prevăzute de lege.
 
Persoanele juridice române, precum și persoanele fizice care au calitatea de comerciant, au obligația contabilizării operațiunilor patrimoniale în lei, potrivit normelor legale privind sistemul contabil unificat al economiei naționale, asigurând astfel condițiile de executare a controlului asupra sumelor cuvenite bugetului.
 
Art. 74. - Nici o cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetul administrației centrale de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor sociale de stat și nici efectuată din aceste bugete dacă nu există baza legală pentru asemenea cheltuieli.
 
Art. 75. - Din bugetul administrației centrale de stat sau din bugetele locale se pot acorda subvenții sau transferuri cu caracter general sau cu destinații pentru anumite cheltuieli unor instituții, asociații sau altor persoane juridice care nu sunt de stat și nu au autonomie economico-financiară, precum și unor unități sau organisme internaționale, ca obligații de cotizație ale statului, numai în cazurile și condițiile prevăzute de lege.
 
Asemenea subvenții sau transferuri se prevăd și se acordă din bugetele ordonatorilor principali de credite, în mod distinct pe categoriile prevăzute la alineatul precedent.
 
Art. 76. - Sumele aprobate prin bugetul administrațieî centrale de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor sociale de stat, în limitele cărora se pot efectua cheltuieli, reprezintă credite bugetare, care nu pot fi depășite.
 
Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se poate face numai în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
 
Art 77. - Dispozițiile legale în domeniul elaborării, aprobării si executării bugetului administrației centrale de stat se aplică și în domeniul bugetelor locale și bugetului asigurărilor sociale de stat, în măsura în care pentru acestea nu se dispune altfel prin prezenta lege.
 
Art. 78. - -Până la alegerea organelor locale, elaborarea, aprobarea, execuția și încheierea bugetelor locale se fac de către organele numite potrivit legii.
 
Art. 79. - Prevederile prezentei legi se aplică de la l ianuarie 1991.
 
Art. 80. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga legea finanțelor nr. 9/1972, modificată și completată prin Legea nr. 2/1979, precum și orice alte dispoziții contrare.
 
{{SemnLege|dataSenat=23 ianuarie 1991|presSenat=academician Alexandru Bîrlădeanu|dataAd=28 ianuarie 1991|presAd=Marțian Dan|numeLege=Legea privind finanţele publice|presRom=Ion Iliescu|dataPres=29 ianuarie 1991|nrLege=10}}
2.337 de modificări

Meniu de navigare