Monitorul Oficial 252/1993: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 15: Linia 15:
Art. 1. - Se suplimentează efectivele Ministerului de Interne - Comandamentul trupelor de jandarmi - cu un post de ofițer, unul de subofițer și 38 de militari în termen.
Art. 1. - Se suplimentează efectivele Ministerului de Interne - Comandamentul trupelor de jandarmi - cu un post de ofițer, unul de subofițer și 38 de militari în termen.


Art. 2. - Efectivele prevăzute la art. 1 sunt repartizate pentru asigurarea pazei noilor capacități de producție la Uzina „R” din cadrul Regiei Autonome penr tru Metale Rare București.
Art. 2. - Efectivele prevăzute la art. 1 sunt repartizate pentru asigurarea pazei noilor capacități de producție la Uzina „R” din cadrul Regiei Autonome pentru Metale Rare București.


Art. 3. - Contravaloarea serviciilor prestate se va asigura din fondurile regiei, fără majorarea subvenției acordate de la bugetul de stat.
Art. 3. - Contravaloarea serviciilor prestate se va asigura din fondurile regiei, fără majorarea subvenției acordate de la bugetul de stat.
Linia 199: Linia 199:


Cheltuielile în legătură cu operațiunile comerciale, efectuate de o țară pe teritoriul celeilalte țări, vor putea fi efectuate în monedă locală, obținută în mod legal.
Cheltuielile în legătură cu operațiunile comerciale, efectuate de o țară pe teritoriul celeilalte țări, vor putea fi efectuate în monedă locală, obținută în mod legal.
Articolul 8
.
.
.
.
.
.
.
Articolul 21
Prezentul acord va putea fi completat sau modificat cu acordul celor două părți contractante prin intermediul unor protocoale adecvate.. Completările sau modificările respective vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 20 din prezentul acord.
Articolul 22
Toate tranzacțiile încheiate în perioada de valabilitate a prezentului acord și nerealizate integral sau parțial la data expirării acestuia vor continua să se supună prevederilor prezentului acord.
Semnat la San Jose, la data de 12 iulie 1991, în patru exemplare originale, două în limba română și două în limba spaniolă, fiecare având aceeași valoare.
Pentru Guvernul României, '''Adrian Năstase''', ministrul afacerilor externe
Pentru Guvernul Republicii Costa Rica, '''dr. Bernd Niehaus Quesada''', ministrul relațiilor externe și cultelor
'''Acord de cooperare economică și tehnică între Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Rica'''
Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Rica, denumite în continuare părți contractante,
animate de dorința de a consolida și intensifica cooperarea economică și tehnică între cele două țări pe baza egalității și avantajului reciproc,
ținând seama de posibilitățile oferite de economiile lor și având în vedere interesul comun de a promova și încuraja dezvoltarea economică și tehnică,
convinse că un acord privind relațiile economice și tehnice creează un cadru favorabil pentru dezvoltarea și extinderea acestor relații între persoanele fizice și juridice din cele două țări,
au convenit următoarele:
Articolul 1
Prezentul acord are ea obiectiv promovarea și dezvoltarea cooperării economice și tehnice între cele două țări, pe baze cât mai largi, în avantajul lor reciproc.
În acest scop, părțile contractante vor lua toate măsurile corespunzătoare, în conformitate cu prevederile acestui acord și a legilor și reglementărilor țărilor lor, pentru încurajarea și facilitarea cooperării economice și tehnice între persoanele fizice și juridice din cele două țări.
Obiectivele acestei cooperări vor fi:
*dezvoltarea economiilor naționale ale celor două țări și a nivelului de trai al populației pentru satisfacerea necesităților de materii prime, combustibili, energie, mașini și utilaje, produse agroalimentare, bunuri industriale de consum etc.;
*încurajarea realizării de programe științifice și tehnologice și a fabricației de produse deficitare pentru cele două țări;
*utilizarea de tehnologii moderne și dotarea cu utilaje și accesorii de înalt nivel tehnic care să asigure creșterea volumului producției și a productivității muncii;
*crearea de condiții pentru utilizarea eficientă a resurselor materiale și a capacității lor de producție existente:
*protejarea și ameliorarea mediului înconjurător;
Şi
*încurajarea și promovarea de investiții reciproce în cele două țări în diverse domenii de activitate.
Articolul 2
Părțile contractante vor acționa pentru stabilirea unei cooperări economice și tehnice pe termen lung, în special în următoarele domenii:
*industria construcțiilor de mașini;
*industria electronică, electrotehnică, automatică
*industria chimică și petrochimică:
*industria siderurgică și metalurgică;
*industria lemnului și a materialelor de construcții;
*industria ușoară și a bunurilor de consum;
*agricultură și industria alimentară;
*energetică;
*informatică (calculatoare);
*transporturi și telecomunicații;
*construcții industriale și civile;
*servicii, financiar, bancar;
*știință, tehnologie, pregătirea de cadre. Domeniile menționate mai sus nu sunt restrictive, persoanele fizice și juridice din cele două țări putând extinde cooperarea economică și tehnică și în alte domenii de interes reciproc.
Articolul 3
Cooperarea economică și tehnică dintre persoanele fizice și juridice din cele două țări se va realiza în următoarele forme:
a) efectuarea de lucrări de prospecțiuni, explorări și exploatări ale unor zăcăminte de minerale utile, elaborarea de programe comune de cercetare, de producție și utilizare a resurselor energetice disponibile în cele două țări, inclusiv în domeniul surselor noi de energie (nucleară, solară, eoliană, termală și altele) precum și ale surselor regenerabile de energie; realizarea de astfel de activități în cele două țări sau într-o terță țară.
b)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Articolul 17
Prezentul acord va putea fi completat sau modificat cu acordul ambelor părți contractante, prin intermediul unor protocoale corespunzătoare. Astfel de completări sau modificări vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 16 din prezentul acord.
Articolul 18
Toate tranzacțiile încheiate în perioada de valabilitate a prezentului acord și neexecutate integral sau parțial la data expirării acestuia vor continua să se supună prevederilor prezentului acord.
Semnat la San Jose, la data de 12 iulie 1991, în patru exemplare originale, două în limba română și două în limba spaniolă, fiecare având aceeași valoare.
Pentru Guvernul României, '''Adrian Năstase''', ministrul afacerilor externe
Pentru Guvernul Republicii Costa Rica, '''dr. Bernd Niehaus Qucsada''', ministrul relațiilor externe și cultelor
'''Guvernul României'''
=== Hotărâre privind desemnarea reprezentanților părții române în Comisia interguvernamentalâ româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător și a împuternicitului Guvernului pentru coordonarea aplicării măsurilor stabilite prin Convenția dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecției mediului înconjurător ===
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - În conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 din Convenția dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecției mediului înconjurător, ratificată prin Legea nr. 97 din 16 septembrie 1992, se înființează Comisia interguvernamentalâ româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător, a cărei componență, reprezentând partea română, este stabilită în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2. - (1) împuternicitul părții române este secretarul de stat al Departamentului protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
(2) Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului sau directorul general adjunct al Direcției cercetare, dezvoltare, ecologie din Ministerul Industriilor poate suplini atribuțiile împuternicitului, în lipsa acestuia.
Art. 3. - În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului va comunica părții bulgare reprezentanții părții române în comisia interguvernamentală și va consulta partea bulgară în legătură cu stabilirea datei, a locului și a ordinii de zi a primei reuniuni de lucru a comisiei, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 2 și 3 din convenție.
Art. 4. - Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului este împuternicit să aprobe propunerea cu privire la data, locul și ordinea de zi a primei reuniuni a comisiei interguvernamentale, rezultată în urma consultării cu partea bulgară.
Art. 5. - Proiectul statutului de organizare și funcționare a comisiei interguvernametale, elaborat în conformitate cu prevederile art. 12 din convenție, va fi supus aprobării Guvernului.
Art. 6. - După fiecare reuniune de lucru a comisiei interguvernamentale, împuternicitul părții române va prezenta Guvernului raportul cu privire la rezultatele reuniunii, pentru informare și aprobare, după caz.
{{SemnPm|Nicolae Văcăroiu|București|9 octombrie 1993|546}}
Contrasemnează:
p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, '''Gheorghe Tinca''', secretar de stat
p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, '''Florin Stadiu''', secretar de stat
==== Anexă ====
'''Reprezentanții părții în Comisia interguvernamentală româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător'''
{|
| 1. Ioan Jelev
| - secretar de stat la Departamentul protecției mediului din Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 2. Dan Petru Lazăr
| - senator, Comisia pentru sănătate, ecologie și sport a Senatului
|-
| 3. Ion Neagu
| - prefectul județului Călărași
|-
| 4. Alexandru Toba
| - prefectul județului Dolj
|-
| 5. Dan Nițulescu
| - prefectul județului Giurgiu
|-
| 6. Gheorghe Anghel
| - prefectul județului Teleorman
|-
| 7. Anton Gh. Dragomirescu
| - președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 8. Alexandru Georgescu
| - director general adjunct la Direcția dezvoltare, cercetare, ecologie din Ministerul Industriilor
|-
| 9. Ștefan Al. Olariu
| - director la Direcția reglementări pentru protecția nucleară din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare
|-
| 10. Grigore Caloian
| - director la Direcția de reconstrucție ecologică forestieră din Departamentul pădurilor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 11. Speranța Ianculescu
| - director la Direcția strategii, legislație pentru protecția mediului, evaluare impact și avizare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 12. Liliana Mara
| - director la Direcția strategii și reglementare cantitativă și calitativă a resurselor de apă din Departamentul apelor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 13. Beatrice Popescu
| - director la Direcția marketing de la Regia Autonomă a Apelor „Apele Române”
|-
| 14. Constantin Anghel
| - consilier la Direcția juridică și a tratatelor din Ministerul Afacerilor de Externe
|-
| 15. Anca Dumitrescu
| - inspector de specialitate la Direcția generală a medicinii preventive și promovarea sănătății din Ministerul Sănătății
|-
| 16. Locotenent-colonel Vasile Turcu
| - reprezentant al Ministerului de Interne
|-
| 17. Locotenent-colonel Gheorghe Mihailiuc
| - reprezentant al Ministerului Apărării Naționale
|-
| 18. Ovidiu Tutuianu
| - inginer principal, reprezentant al Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.
|}


Articolul 8
Articolul 8
Linia 512: Linia 314:
Articolul 20
Articolul 20


Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile contractante își notifică reciproc că au fost îndeplinite cerințele lor legale interne. Acordul va avea o valabilitate de 5 ani, după care va fi prelungit în mod automat, pe perioadă succesive de un an, în afară de cazul în care oricare dintre părțile contractante notifică în seri; celuil; părți intenția sa de a-i înceta valabilitatea, cu 60 de zile înaintea datei de valabilitate anuală.
Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile contractante își notifică reciproc că au fost îndeplinite cerințele lor legale interne. Acordul va avea o valabilitate de 5 ani, după care va fi prelungit în mod automat, pe perioadă succesive de un an, în afară de cazul în care oricare dintre părțile contractante notifică în scris celeilalte părți intenția sa de a-i înceta valabilitatea, cu 60 de zile înaintea datei de valabilitate anuală.


În momentul intrării în vigoare a prezentului acord, acordul comercial semnat, la data de 6 octombrie 1971 rămâne fără efect.
În momentul intrării în vigoare a prezentului acord, acordul comercial semnat, la data de 6 octombrie 1971 rămâne fără efect.
Articolul 21
Prezentul acord va putea fi completat sau modificat cu acordul celor două părți contractante prin intermediul unor protocoale adecvate. Completările sau modificările respective vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 20 din prezentul acord.
Articolul 22
Toate tranzacțiile încheiate în perioada de valabilitate a prezentului acord și nerealizate integral sau parțial la data expirării acestuia vor continua să se supună prevederilor prezentului acord.
Semnat la San Jose, la data de 12 iulie 1991, în patru exemplare originale, două în limba română și două în limba spaniolă, fiecare având aceeași valoare.
Pentru Guvernul României, '''Adrian Năstase''', ministrul afacerilor externe
Pentru Guvernul Republicii Costa Rica, '''dr. Bernd Niehaus Quesada''', ministrul relațiilor externe și cultelor
'''Acord de cooperare economică și tehnică între Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Rica'''
Guvernul României și Guvernul Republicii Costa Rica, denumite în continuare părți contractante,
animate de dorința de a consolida și intensifica cooperarea economică și tehnică între cele două țări pe baza egalității și avantajului reciproc,
ținând seama de posibilitățile oferite de economiile lor și având în vedere interesul comun de a promova și încuraja dezvoltarea economică și tehnică,
convinse că un acord privind relațiile economice și tehnice creează un cadru favorabil pentru dezvoltarea și extinderea acestor relații între persoanele fizice și juridice din cele două țări,
au convenit următoarele:
Articolul 1
Prezentul acord are ea obiectiv promovarea și dezvoltarea cooperării economice și tehnice între cele două țări, pe baze cât mai largi, în avantajul lor reciproc.
În acest scop, părțile contractante vor lua toate măsurile corespunzătoare, în conformitate cu prevederile acestui acord și a legilor și reglementărilor țărilor lor, pentru încurajarea și facilitarea cooperării economice și tehnice între persoanele fizice și juridice din cele două țări.
Obiectivele acestei cooperări vor fi:
*dezvoltarea economiilor naționale ale celor două țări și a nivelului de trai al populației pentru satisfacerea necesităților de materii prime, combustibili, energie, mașini și utilaje, produse agroalimentare, bunuri industriale de consum etc.;
*încurajarea realizării de programe științifice și tehnologice și a fabricației de produse deficitare pentru cele două țări;
*utilizarea de tehnologii moderne și dotarea cu utilaje și accesorii de înalt nivel tehnic care să asigure creșterea volumului producției și a productivității muncii;
*crearea de condiții pentru utilizarea eficientă a resurselor materiale și a capacității lor de producție existente:
*protejarea și ameliorarea mediului înconjurător;
și
*încurajarea și promovarea de investiții reciproce în cele două țări în diverse domenii de activitate.
Articolul 2
Părțile contractante vor acționa pentru stabilirea unei cooperări economice și tehnice pe termen lung, în special în următoarele domenii:
*industria construcțiilor de mașini;
*industria electronică, electrotehnică, automatică
*industria chimică și petrochimică:
*industria siderurgică și metalurgică;
*industria lemnului și a materialelor de construcții;
*industria ușoară și a bunurilor de consum;
*agricultură și industria alimentară;
*energetică;
*informatică (calculatoare);
*transporturi și telecomunicații;
*construcții industriale și civile;
*servicii, financiar, bancar;
*știință, tehnologie, pregătirea de cadre. Domeniile menționate mai sus nu sunt restrictive, persoanele fizice și juridice din cele două țări putând extinde cooperarea economică și tehnică și în alte domenii de interes reciproc.
Articolul 3
Cooperarea economică și tehnică dintre persoanele fizice și juridice din cele două țări se va realiza în următoarele forme:
a) efectuarea de lucrări de prospecțiuni, explorări și exploatări ale unor zăcăminte de minerale utile, elaborarea de programe comune de cercetare, de producție și utilizare a resurselor energetice disponibile în cele două țări, inclusiv în domeniul surselor noi de energie (nucleară, solară, eoliană, termală și altele) precum și ale surselor regenerabile de energie; realizarea de astfel de activități în cele două țări sau într-o terță țară.
b)
..................
..................
14
14
Linia 613: Linia 486:


La intrarea sa în vigoare, prezentul acord înlocuiește Acordul pe termen lung de cooperare economică, industrială și tehnică, semnat între guvernele celor două țări la San Jose, Republica Costa Rica, la 4 septembrie 1973.
La intrarea sa în vigoare, prezentul acord înlocuiește Acordul pe termen lung de cooperare economică, industrială și tehnică, semnat între guvernele celor două țări la San Jose, Republica Costa Rica, la 4 septembrie 1973.
.
.
.
Articolul 17
Prezentul acord va putea fi completat sau modificat cu acordul ambelor părți contractante, prin intermediul unor protocoale corespunzătoare. Astfel de completări sau modificări vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 16 din prezentul acord.
Articolul 18
Toate tranzacțiile încheiate în perioada de valabilitate a prezentului acord și neexecutate integral sau parțial la data expirării acestuia vor continua să se supună prevederilor prezentului acord.
Semnat la San Jose, la data de 12 iulie 1991, în patru exemplare originale, două în limba română și două în limba spaniolă, fiecare având aceeași valoare.
Pentru Guvernul României, '''Adrian Năstase''', ministrul afacerilor externe
Pentru Guvernul Republicii Costa Rica, '''dr. Bernd Niehaus Qucsada''', ministrul relațiilor externe și cultelor
'''Guvernul României'''
=== Hotărâre privind desemnarea reprezentanților părții române în Comisia interguvernamentalâ româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător și a împuternicitului Guvernului pentru coordonarea aplicării măsurilor stabilite prin Convenția dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecției mediului înconjurător ===
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - În conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 din Convenția dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecției mediului înconjurător, ratificată prin Legea nr. 97 din 16 septembrie 1992, se înființează Comisia interguvernamentalâ româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător, a cărei componență, reprezentând partea română, este stabilită în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2. - (1) împuternicitul părții române este secretarul de stat al Departamentului protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
(2) Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului sau directorul general adjunct al Direcției cercetare, dezvoltare, ecologie din Ministerul Industriilor poate suplini atribuțiile împuternicitului, în lipsa acestuia.
Art. 3. - În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului va comunica părții bulgare reprezentanții părții române în comisia interguvernamentală și va consulta partea bulgară în legătură cu stabilirea datei, a locului și a ordinii de zi a primei reuniuni de lucru a comisiei, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 2 și 3 din convenție.
Art. 4. - Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului este împuternicit să aprobe propunerea cu privire la data, locul și ordinea de zi a primei reuniuni a comisiei interguvernamentale, rezultată în urma consultării cu partea bulgară.
Art. 5. - Proiectul statutului de organizare și funcționare a comisiei interguvernametale, elaborat în conformitate cu prevederile art. 12 din convenție, va fi supus aprobării Guvernului.
Art. 6. - După fiecare reuniune de lucru a comisiei interguvernamentale, împuternicitul părții române va prezenta Guvernului raportul cu privire la rezultatele reuniunii, pentru informare și aprobare, după caz.
{{SemnPm|Nicolae Văcăroiu|București|9 octombrie 1993|546}}
Contrasemnează:
p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, '''Gheorghe Tinca''', secretar de stat
p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, '''Florin Stadiu''', secretar de stat
==== Anexă ====
'''Reprezentanții părții în Comisia interguvernamentală româno-bulgară pentru protecția mediului înconjurător'''
{|
| 1. Ioan Jelev
| - secretar de stat la Departamentul protecției mediului din Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 2. Dan Petru Lazăr
| - senator, Comisia pentru sănătate, ecologie și sport a Senatului
|-
| 3. Ion Neagu
| - prefectul județului Călărași
|-
| 4. Alexandru Toba
| - prefectul județului Dolj
|-
| 5. Dan Nițulescu
| - prefectul județului Giurgiu
|-
| 6. Gheorghe Anghel
| - prefectul județului Teleorman
|-
| 7. Anton Gh. Dragomirescu
| - președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 8. Alexandru Georgescu
| - director general adjunct la Direcția dezvoltare, cercetare, ecologie din Ministerul Industriilor
|-
| 9. Ștefan Al. Olariu
| - director la Direcția reglementări pentru protecția nucleară din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare
|-
| 10. Grigore Caloian
| - director la Direcția de reconstrucție ecologică forestieră din Departamentul pădurilor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 11. Speranța Ianculescu
| - director la Direcția strategii, legislație pentru protecția mediului, evaluare impact și avizare din Departamentul protecției mediului din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 12. Liliana Mara
| - director la Direcția strategii și reglementare cantitativă și calitativă a resurselor de apă din Departamentul apelor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului
|-
| 13. Beatrice Popescu
| - director la Direcția marketing de la Regia Autonomă a Apelor „Apele Române”
|-
| 14. Constantin Anghel
| - consilier la Direcția juridică și a tratatelor din Ministerul Afacerilor de Externe
|-
| 15. Anca Dumitrescu
| - inspector de specialitate la Direcția generală a medicinii preventive și promovarea sănătății din Ministerul Sănătății
|-
| 16. Locotenent-colonel Vasile Turcu
| - reprezentant al Ministerului de Interne
|-
| 17. Locotenent-colonel Gheorghe Mihailiuc
| - reprezentant al Ministerului Apărării Naționale
|-
| 18. Ovidiu Tutuianu
| - inginer principal, reprezentant al Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.
|}
3.484 de modificări

Meniu de navigare