Monitorul Oficial 254/1991: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
m (Schimbat nivelul de protecție pentru "Monitorul Oficial 254/1991": Migrat la civvic.ro ([edit=sysop] (indefinit)))
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 6 septembrie 2012 14:14


Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0254 - Partea I - Miercuri, 18 decembrie year::1991

Decrete

Decret privind numirea unui ambasador

În temeiul art. 82 alin. 1 lit. i) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Darie-Aurel Novăceanu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Spania, se numește și în calitatea de reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Mondială a Turismului, cu sediul la Madrid.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 82 alin. 2 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, contrasemnăm acest decret.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 29 noiembrie 1991 | Nr. 101.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea unui post de secretar de stat la Ministerul Justiției

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru coordonarea unor activități preluate de Ministerul Justiției, se înființează un post de secretar de stat în cadrul acestui minister, modificându-se corespunzător anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 95/1991.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificarea ce rezultă din prevederile art. 1 în indicatorii economici și financiari pe anul 1991.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 noiembrie 1991 | Nr. 783.


Hotărâre pentru suplimentarea cheltuielilor aprobate prin Legea privind bugetul administrației centrale de stat pe anul 1991, pentru Unitatea specială de pază și protocol

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru acoperirea unor nevoi urgente de dotare necesare pentru comunicații, se aprobă suplimentarea cheltuielilor de capital aprobate Unității speciale de pază și protocol, pe anul 1991, cu suma de 100.000.000 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 2. - Alocarea acestei sume se va face pe măsura reconstituirii fondului de rezervă.

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va aduce la îndeplinire prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 noiembrie 1991 | Nr. 784.


Hotărâre privind trecerea Institutului de tracologie în subordinea Ministerului Învățământului și Științei

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Institutul de tracologie își schimbă denumirea în Institutul român de tracologie și trece, din subordinea Universității București, în subordinea Ministerului Învățământului și Științei - Departamentul științei.

Art. 2. - Mijloacele fixe și obiectele de inventar care sunt folosite de Institutul român de tracologie intră în patrimoniul său, pe bază de protocol încheiat între institut și Universitatea București.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 noiembrie 1991 | Nr. 785.


Hotărâre privind unele măsuri în organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Alimentației

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data prezentei hotărâri, numărul funcțiilor de conducere în cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației se modifică după cum urmează:

  • funcția de subsecretar de stat pentru coordonarea sectorului de mecanizare a agriculturii se transformă în funcția de secretar de stat;
  • se înființează funcția de subsecretar de stat pentru coordonarea activității de aprovizionare tehnico-materială și investiții.

Art. 2. - Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Economiei și Finanțelor vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri, abrogându-se orice dispoziții contrare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 26 noiembrie 1991 | Nr. 793.


Hotărâre cu privire la drepturile ce se acordă împuterniciților statului, administratorilor și cenzorilor de la societățile comerciale cu capital integral de stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Pentru participarea la dezbaterea și luarea deciziilor în exercitarea atribuțiilor ce revin consiliului împuterniciților statului, potrivit legii, membrii acestuia primesc o indemnizație de 10% din salariul brut al directorului sau directorului general după caz, pentru lunile în care au loc ședințe cu participarea acestora, potrivit art. 73 și 75 din Legea nr. 31/1990, care se suportă din fondul de salarii al societății comerciale.

(2) În raport cu profitul net realizat de societățile comerciale în care funcționează, membrii consiliului împuterniciților statului beneficiază, la data când se acordă dividende, și de o sumă variabilă stabilită la nivelul dividendelor cuvenite pentru un număr de acțiuni cu valoare nominală totală de 50.000 lei. Această sumă se calculează proporțional cu perioada în care membrii consiliului împuterniciților statului au funcționat în această calitate.

(3) Cu sumele variabile, acordate membrilor consiliului împuterniciților statului potrivit alineatului precedent, se diminuează volumul dividendelor, care, potrivit legii, se varsă la bugetul administrației centrale de stat sau local, după caz, de către societățile comerciale.

Art. 2. - (1) Directorul general sau, după caz, directorul societății și alți administratori din cadrul acesteia, ce coordonează activități de care răspund nemijlocit, primesc un salariu fix.

(2) Salariul pentru administratorii prevăzuți la alin. (1) se stabilește de consiliul împuterniciților statului, în condițiile prevăzute de dispozițiile legale în vigoare pentru funcția pe care o îndeplinesc și ținând seama de complexitatea acesteia.

(3) Administratorii din afara societății primesc o indemnizație lunară stabilită de consiliul împuterniciților statului, de până la 20% din salariul fix brut al directorului sau, după caz, al directorului general al societății.

(4) Administratorii numiți în comitetul de direcție primesc o indemnizație lunară suplimentară, stabilită de consiliul de administrație, de până la 5% din salariul fix brut al directorului general sau, după caz, al directorului societății.

(5) Indemnizațiile prevăzute la alin. (3) și (4) se acordă numai cu condiția participării administratorilor la ședințele consiliului de administrație sau, după caz, ale comitetului de direcție și a respectării prevederilor art. 104 din Legea nr. 31/1990 referitoare la regularitatea ședințelor.

Art. 3. - Cenzorii din cadrul societăților comerciale cu capital integral de stat primesc pentru activitatea depusă o indemnizație lunară care poate fi de cel mult 20% din salariul fix brut al directorului sau directorului general, după caz.

Art. 4. - Salariile fixe și indemnizațiile prevăzute la art. 2 și 3 se plătesc din fondul destinat salariilor.

Art. 5. - (1) Sumele acordate în condițiile prezentei hotărâri sunt impozabile, potrivit legii.

(2) Indemnizațiile prevăzute la art. 1, art. 2 alin. (3) și (4) și art. 3 nu se iau în considerare la stabilirea drepturilor și obligațiilor ce se determină în raport cu nivelul salariilor de bază.

Art. 6. - Administratorii cu salariul fix, prevăzuți la art. 2 alin. (1) și (2), beneficiază de drepturile stabilite în condițiile legii pentru salariați. Aceste drepturi se asigură de societate și se plătesc din fondurile acesteia.

Art. 7. - Societățile comerciale suportă cheltuielile de transport, cazare, diurnă, în condițiile stabilite pentru salariații proprii, și în cazul împuterniciților statului, administratorilor și cenzorilor, care pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin în această calitate sunt obligați să se deplaseze în alte localități decât cea în care își au domiciliul.

Art. 8. - Îndeplinirea obligațiilor ce revin membrilor consiliului împuterniciților statului, administratorilor și cenzorilor nu constituie un motiv de exonerare a răspunderii acestora pentru neexecutarea sarcinilor de serviciu la autoritatea publică unde sunt încadrați.

Art. 9. - În termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri, Ministerul Economiei și Finanțelor va emite instrucțiuni privind obligațiile cenzorilor din societățile comerciale cu capital de stat. Indemnizația prevăzută la art. 3 se acordă numai cu condiția respectării prevederilor acestor instrucțiuni.

Art. 10. - (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 decembrie 1991.

(2) Orice dispoziții contrare privind remunerarea și celelalte drepturi ce se acordă persoanelor care au calitatea de împuterniciți ai statului, administratori sau cenzori în cadrul societăților comerciale cu capital integral de stat nu se mai aplică.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 27 noiembrie 1991 | Nr. 794.


Hotărâre cu privire la suplimentarea cotelor de carburanți pe luna decembrie cu ocazia sărbătorilor de Crăciun

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se suplimentează cotele de carburanți pe luna decembrie 1991, stabilite prin art. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 773/1991, astfel:

  • autoturisme proprietate personală 20 litri/lună
  • motociclete și motorete 5 litri/lună.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 30 noiembrie 1991 | Nr. 796.


Hotărâre privind scutirea de taxe vamale pentru 8 mașini de injecție importate de Societatea comercială „Arteca” Jilava - S.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se scutește de taxe vamale importul de 8 mașini de injecție realizat de Societatea comercială „Arteca” Jilava - S.A. pentru fabricarea produselor destinate sectorului de apărare și ordine publică.

Art. 2. - Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 1 octombrie 1991.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 30 noiembrie 1991 | Nr. 798.


Hotărâre privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de îndeplinire a obligațiilor părții române rezultate din Convenția interguvernamentală din 29 decembrie 1986 privind colaborarea la construirea în U.R.S.S. a Combinatului de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi-Rog

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se garantează, de către stat, credite în limita unui plafon de 25 miliarde lei, precum și dobânzile curente aferente pentru acoperirea cheltuielilor efectuate și a celor necesare continuării, de către societățile comerciale „Uzinexportimport” - S.A., „Arcom” - S.A. și „Arcif” - S.A., a livrărilor și lucrărilor pentru înfăptuirea obligațiilor părții române rezultate din Convenția interguvernamentală privind colaborarea la construirea pe teritoriul U.R.S.S. a Combinatului de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi-Rog.

Art. 2. - Finanțarea se va realiza, în continuare, prin Banca Română de Comerț Exterior - S.A. și prin alte bănci comerciale.

Dobânzile curente aferente se calculează și se evidențiază de către bancă, urmând a fi încasate pe măsura rambursării datoriei părții sovietice, prin livrări de minereuri de fier.

Art. 3. - Se însărcinează Ministerul Comerțului și Turismului, în calitate de reprezentant al Guvernului în cadrul Convenției interguvernamentale privind colaborarea la construirea pe teritoriul U.R.S.S. a Combinatului de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi-Rog, ca împreună cu Ministerul Industriei, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și societățile comerciale „Uzinexportimport” - S.A., „Arcom” - S.A. și „Arcif” - S.A.:

  • să negocieze și să convină cu partea sovietică, până la 31 martie 1992, condițiile continuării lucrărilor la Combinatul Krivoi-Rog;
  • să prezinte Guvernului, până la 15 aprilie 1992, condițiile convenite, eficiența participării în continuare la acest obiectiv și măsurile care să asigure respectarea obligațiilor ce revin părții române.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 30 noiembrie 1991 | Nr. 799.


Hotărâre privind înființarea Biroului de presă, informații și relații publice la Bruxelles

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În scopul promovării eficiente a imaginii României în străinătate, se completează hotărârile Guvernului nr. 1088/1990 și 341/1991 prin înființarea Biroului de presă, informații și relații publice la Bruxelles, începând cu data de 15 decembrie 1991.

Art. 2. - Structura organizatorică, regulamentul de funcționare și mijloacele financiare necesare se stabilesc de către Departamentul Informațiilor al Guvernului, în calitate de coordonator al biroului de presă, informații și relații publice.

Art. 3. - Personalul de specialitate din cadrul biroului de presă prevăzut la art. 1 este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea Departamentului Informațiilor.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 2 decembrie 1991 | Nr. 802.


Hotărâre privind alocarea din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului a sumei de 50 milioane lei Secretariatului de Stat pentru Culte ca sprijin financiar pentru construirea, conservarea și repararea unor lăcașuri de cult din România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se alocă Secretariatului de Stat pentru Culte suma de 50 milioane lei, pentru anul 1991, ca sprijin financiar pentru construirea, conservarea și repararea unor lăcașuri de cult, inclusiv monumente istorice, aflate în stare avansată de degradare.

Art. 2. - Suma prevăzută în art. 1 se acoperă din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 3. - Sumele se vor repartiza unităților de cult, în scopul prevăzut în art. 1, proporțional cu valoarea lucrărilor ce se efectuează și pe baza unui control riguros al Secretariatului de Stat pentru Culte asupra modului de utilizare a acestor fonduri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 3 decembrie 1991 | Nr. 805.


Hotărâre privind acordarea unor reduceri de tarife pe calea ferată pentru studenți și elevi, în perioada vacanței de iarnă 1991-1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Studenții și elevii, din instituțiile de învățământ, de stat și particulare, vor beneficia de reducere cu 50% la tariful trenurilor de persoane și al suplimentelor de viteză la clasa a II-a, pe durata vacanței de iarnă 1991-1992.

Art. 2. - De prevederile art. 1 beneficiază, pe parcursul C.F.R., și studenții și elevii din Republica Moldova care studiază la instituțiile de învățământ din România.

Art. 3. - Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimațiilor de student sau a carnetului de elev.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 decembrie 1991 | Nr. 807.


Hotărâre privind măsuri de lichidare a urmărilor provocate de cutremurul din decembrie 1991 în județul Timiș

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ca urmare a cutremurului din luna decembrie 1991, localitățile afectate din județul Timiș sunt zone calamitate, în care se vor aplica măsurile stabilite prin prezenta hotărâre.

Art. 2. - Pentru coordonarea acțiunilor de lichidare a urmărilor cutremurului, se instituie, în județul Timiș, un comandament, sub conducerea prefectului, alcătuit din câte un reprezentant al ministrului transporturilor, ministrului lucrărilor publice și amenajării teritoriului, ministrului economiei și finanțelor și primăriilor din localitățile calamitate.

Comandamentul județean răspunde de lichidarea urmărilor cutremurului, de sprijinirea populației pentru reconstruirea și, după caz, repararea gospodăriilor afectate, de organizarea distribuirii ajutoarelor primite, de acordarea măsurilor de asistență sanitară, precum și de luarea și realizarea oricăror alte măsuri necesare.

Art. 3. - Se constituie un fond pentru lichidarea urmărilor cutremurului, alcătuit din:

a) o sumă de 100 milioane lei din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului;
b) un procent de 4% din sumele ce se rețin de către județe și de către municipiul București, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 562/1991, rezultate din vânzarea locuințelor proprietate de stat pe perioada 1 septembrie - 31 decembrie 1991;
c) suma de 40 milioane lei din contul de disponibil din fondul pentru lichidarea urmărilor calamităților, deschis pe seama Ministerului Economiei și Finanțelor, prin derogare de la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 553/1991.

Fondul pentru lichidarea urmărilor calamităților se administrează de către Ministerul Economiei și Finanțelor, iar destinațiile sale concrete se stabilesc împreună cu comandamentul județean.

Art. 4. - Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului coordonează și asigură executarea lucrărilor necesare pentru parcelarea terenurilor și stabilirea tipurilor de construcție.

Art. 5. - Ministerul Industriei va asigura combustibilul necesar funcționării utilajelor de intervenție pentru lichidarea urmărilor cutremurului din localitățile afectate.

Art. 6. - În termen de 10 zile de la data prezentei hotărâri, Prefectura județului Timiș va întocmi liste cuprinzând gospodăriile care urmează a fi refăcute sau reparate. Listele vor cuprinde: construcția calamitată, tipul de construcție și numărul membrilor familiilor care au locuit-o.

Persoanele care își vor reface sau repara gospodăria prin intermediul administrației publice locale vor ceda despăgubirile cuvenite pentru construcțiile asigurate, urmând ca noile construcții să fie primite de către aceștia în deplină proprietate, cu plata în rate a contravalorii acestora, după deducerea valorii despăgubirii și a ajutoarelor primite.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 decembrie 1991 | Nr. 808.


Hotărâre privind unele măsuri în legătură cu asigurarea locuințelor și altor clădiri aparținând persoanelor fizice

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Ținând seama de efectele grave ale cutremurelor de pământ ce au avut loc în luna decembrie 1991 în unele județe din vestul țării, aceste cutremure se asimilează cu cele pentru care, potrivit dispozițiilor legale, se pot acorda despăgubiri în cadrul asigurărilor prin efectul legii.

Se autoriză Societatea „Asigurarea românească” - S.A. să acorde despăgubiri pentru pagubele provocate de cutremurele menționate la alin. 1 locuințelor și altor clădiri aparținând persoanelor fizice, asigurate prin efectul legii.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 decembrie 1991 | Nr. 809.


Hotărâre privind aplicarea temporară de reduceri și exceptări de taxe vamale de import

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pentru anul 1992, prin derogare de la nivelul taxelor vamale prevăzute în anexa nr. 1 de la Hotărârea Guvernului nr. 673/1991, tariful vamal de import al României la unele produse este cel prevăzut în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 6 decembrie 1991 | Nr. 812.


Hotărâre privind scoaterea din categoria „secret de stat” a unor date și informații referitoare la rezervele de metale prețioase și metale rare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă scoaterea din categoria documentelor secrete de stat a informațiilor, datelor, documentelor și rapoartelor geologice care se referă numai la rezervele de metale prețioase și metale rare din obiectivele cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 502/1991 privind acțiunea de atragere a capitalului străin în activitatea de explorare pentru minereuri metalifere din România.

Scoaterea din categoria „secret de stat” a acestor documente nu exclude convenirea între parteneri a clauzei de păstrare confidențială a rezultatelor activității de explorare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 6 decembrie 1991 | Nr. 814.


Hotărâre privind extrădarea cetățeanului italian Sorbo Francesco

Având în vedere cererea de extrădare privind pe Sorbo Francesco, formulată de Ministerul Justiției al Republicii Italiene, ținând seama de sentința penală numărul 93 din 3 octombrie 1991 prin care Tribunalul municipiului București constată că sunt îndeplinite condițiile pentru extrădarea numitului Sorbo Francesco,
în temeiul art. 23 din Legea nr. 4/1971 privind extrădarea și ținând seama de prevederile art. 31 și următoarele din Convenția dintre România și Republica Italiană privind asistența judiciară în materie civilă și penală, încheiată la București la 11 noiembrie 1972.
Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se admite cererea de extrădare numărul 530/1991, formulată de Ministerul Justiției al Republicii Italiene la data de 25 iunie 1991, privind pe Sorbo Francesco, cetățean italian, născut la 24 septembrie 1960 în localitatea Capaccio Salergno, Italia, domiciliat în Modena, str. Paganini nr. 55, Italia, pentru care Tribunalul din Modena - Italia a emis, la data de 13 iunie 1991, mandatul de arestare numărul 1316, sub învinuirea comiterii unei tentative la infracțiunea de omor.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 6 decembrie 1991 | Nr. 815.



Referințe

  1. Anexa se transmite prin grija Ministerului Comerțului și Turismului.