Monitorul Oficial 3/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 10 septembrie 2012 08:25, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (Migrat la civvic.ro)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0003 - Partea I - Miercuri, 15 ianuarie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Comisiei Naționale pentru Indexare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se înființează Comisia Națională pentru Indexare, organ consultativ, care va supune aprobării Guvernului propuneri cu privire la indexarea salariilor, ajutorului de șomaj, pensiilor de asigurări sociale de stat, militare și I.O.V.R., inclusiv de urmaș, și a altor venituri ale populației.

Art. 2. - Comisia Națională pentru Indexare funcționează pe lângă Guvern, în componența prevăzută în anexa la prezenta hotărâre, și are următoarele atribuții:

a) analizează evoluția efectivă și prognozată a prețurilor de consum pe baza informațiilor furnizate de Ministerul Economiei și Finanțelor și Comisia Națională pentru Statistică;
b) propune, spre aprobare, coeficienții de indexare a veniturilor prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre, având în vedere evoluția prețurilor de consum și a producției la nivelul economiei naționale, precum și asigurarea menținerii veniturilor reale ale populației, în limitele convenite și în condiții de echilibru;
c) face propuneri pentru perfecționarea metodologiilor care stau la baza calculului efectiv și prognozat al evoluției prețurilor de consum, indexării veniturilor și elaborării bugetelor de familie;
d) prezintă Guvernului, patronatului și sindicatelor informări periodice referitoare la principalele efecte ale măsurilor de indexare a veniturilor.

Art. 3. - În realizarea atribuțiilor sale, Comisia Națională pentru Indexare colaborează cu Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Banca Națională a României, Comisia Națională pentru Statistică, alte ministere și organe centrale, institute de cercetare, organizații patronale, precum și cu organizații sindicale la nivel de confederație.

Art. 4. - Comisia Națională pentru Indexare se întrunește lunar și ori de câte ori este nevoie.

Lucrările comisiei sunt conduse de un președinte, desemnat, prin rotație, de către fiecare parte.

Comisia poate funcționa în condițiile prezenței a cel puțin jumătate din membrii părții guvernamentale, a reprezentanților patronatului și a confederațiilor sindicale și ia hotărâri prin votul a două treimi din numărul membrilor ce o compun. Hotărârile comisiei se dau publicității.

Membrii Comisiei Naționale pentru Indexare nu sunt salarizați pentru activitatea desfășurată în această calitate. Cheltuielile de deplasare - diurnă, cazare și transport - se suportă pentru fiecare parte de unitățile la care sunt salarizați.

Art. 5. - Lucrările curente ale comisiei se asigură de un secretariat tehnic, format din 3 persoane, desemnate de secretarul general al Guvernului.

Art. 6. - Comisia Națională pentru Indexare își aprobă propriul regulament de organizare și funcționare, elaborat de Cabinetul împuternicitului special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul, în termen de 30 de zile de la data prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 decembrie 1991 | Nr. 843.


Anexă

Componența Comisiei Naționale pentru Indexare

I. Partea guvernamentală participă cu câte un reprezentant la nivel de demnitar:

  • împuternicitul special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul;
  • Departamentul pentru prețuri și protecția concurenței din Ministerul Economiei și Finanțelor;
  • Departamentul bugetului statului din Ministerul Economiei și Finanțelor;
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale;
  • Ministerul Industriei;
  • Comisia Națională pentru Statistică.

II. Patronatul participă cu un reprezentant al organizației patronale din sectorul privat.

III. Confederațiile sindicale participă cu 6 reprezentanți, desemnați potrivit regulamentului de organizare și funcționare al comisiei.


Hotărâre privind înființarea Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, care examinează și aprobă, potrivit competențelor aprobate, operațiunile de finanțare, garantare și asigurare a creditelor de export-import ce se efectuează de Banca de Export-Import a României, în numele și în contul statului, la propunerea acestuia.

Art. 2. - Componența Comitetului interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior este prevăzută în anexa nr. 1 a prezentei hotărâri.

Art. 3. - Banca de Export-Import a României desfășoară activitatea de analiză a riscurilor de țară, ramuri și sectoare economice, elaborează și prezintă comitetului clasamente de risc de țară, pe baza cărora acesta stabilește distribuirea plafoanelor valorice în cadrul cărora urmează să se desfășoare activitățile de finanțare, garantare, asigurare și reasigurare a creditelor de export-import în numele și în contul statului, potrivit criteriilor de desfășurare a acestor activități și programului anual pe zone, plafoane valorice, feluri de acțiuni și forme prin care se acordă sprijin pentru stimularea comerțului exterior, aprobate de Guvern.

Programul anual va fi elaborat de Ministerul Comerțului și Turismului, în colaborare cu ministere economice, Ministerul Economiei și Finanțelor și Banca de Export-Import a României.

Art. 4. - Ministerul Economiei și Finanțelor împreună cu Banca de Export-Import a României vor stabili norme privind relațiile cu Trezoreria Statului, conturile de execuție, contabilitatea operațiunilor, modalitatea de raportare a datelor privind operațiunile de finanțare, garantare și asigurare a creditelor de export-import desfășurate de bancă în numele și în contul statului.

Art. 5. - Banca de Export-Import a României asigură secretariatul tehnic al Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior și suportă cheltuielile legate de activitatea desfășurată de acesta, inclusiv indemnizațiile membrilor acestuia, la nivelurile aprobate de Guvern.

Art. 6. - În termen de 30 de zile de la data adoptării prezentei hotărâri, comitetul interministerial va elabora și supune aprobării Guvernului organizarea, atribuțiile, competențele și regulamentul de lucru, precum și Convenția financiară dintre Ministerul Economiei și Finanțelor și Banca de Export-Import a României, în baza căreia aceasta va desfășura activități în numele și în contul statului.

Art. 7. - Cheltuielile pentru stimularea activității de comerț exterior, prin operațiunile de finanțare, garantare, asigurare și reasigurare ce se efectuează de Banca de Export-Import a României, în numele și în contul statului, se finanțează, potrivit legii, din Bugetul administrației centrale de stat.

În acest scop, Banca de Export-Import a României elaborează, cu avizul Comitetului Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior, un proiect de buget, potrivit normelor Ministerului Economiei și Finanțelor.

Art. 8. - Finanțarea și suportarea activității de asigurare a creditelor de export-import în numele și în contul statului, în limitele și condițiile stabilite de comitet, se realizează printr-un fond distinct, constituit în lei și valută la dispoziția Băncii de Export-Import a României.

Încasările din prime și recuperări de daune vor alimenta fondul sus-menționat.

Cheltuielile fondului sunt formate din despăgubirile plătite și eventualele reasigurări.

În cazul când cheltuielile depășesc veniturile, soldul se reglementează cu bugetul statului, la propunerea Băncii de Export-Import a României, potrivit dispozițiilor legale în vigoare. Disponibilitățile fondului la sfârșitul anului se transferă cu aceeași destinație în anul următor.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 decembrie 1991 | Nr. 844.


Anexa Nr. 1

Comitetul Interministerial de Garanții și Credite de Comerț Exterior
  1. Președinte - secretarul de stat sau subsecretarul de stat de la Ministerul Economiei și Finanțelor
  2. Vicepreședinte - viceguvernatorul Băncii Naționale a României
  3. Vicepreședinte - secretarul de stat de la Departamentul comerțului exterior
  4. Vicepreședinte - președintele Băncii de Export-Import a României
  5. Membru - vicepreședinte al Băncii de Export-Import a României, coordonator al activității de garantare, asigurare și evaluare a riscurilor
  6. Membru - director general - Ministerul Economiei și Finanțelor
  7. Membru - director general al Direcției generale a strategiei dezvoltării comerțului exterior și a conjuncturii din Ministerul Comerțului și Turismului
  8. Membru - director al Direcției de export-import din Ministerul Industriei
  9. Membru - director al Direcției de export-import din Ministerul Agriculturii și Alimentației
  10. Membru - director al Direcției de export-import din Ministerul Comunicațiilor
  11. Membru - director al Direcției economice din Ministerul Afacerilor Externe
  12. Membru - director al Direcției de orientare a politicii bancare, asigurări și marketing din Banca de Export-Import a României
  13. Membru - director al Direcției de finanțare comerț exterior din Banca de Export-Import a României
  14. Membru - director al Direcției de asigurare și reasigurare a creditelor de export-import din Banca de Export-Import a României
  15. Membru - director - Ministerul Apărării Naționale
  16. Membru - director - Ministerul Transporturilor.


Hotărâre privind modificarea anexelor nr. 1 la hotărârile Guvernului nr. 156/1991 și 326/1991

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se modifică poziția nr. 5 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 156/1991 privind organizarea unor institute de cercetare și proiectare din subordinea Ministerului Resurselor și Industriei ca societăți comerciale pe acțiuni, stabilindu-se capitalul social la suma de 15,3 mil. lei, din care 5,8 mil. lei reprezintă valoarea imobilului din Iași, b-dul Poitiers nr. 16.

Se rectifică poziția nr. 1 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 326/1991 privind organizarea unor institute de cercetare și proiectare din subordinea Ministerului Resurselor și Industriei ca societăți comerciale pe acțiuni, stabilindu-se capitalul social la suma de 250,4 mil. lei, prin diminuarea capitalului social inițial cu 5,8 mil. lei, reprezentând valoarea imobilului din Iași, b-dul Poitiers nr. 16.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 20 decembrie 1991 | Nr. 845.


Hotărâre privind asigurarea fondurilor necesare acoperirii plății avansului pentru achiziționarea din import de către Societatea Națională a Căilor Ferate Române a unor vagoane de călători și de dormit

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea, din fondul special constituit din sumele încasate din vânzarea locuințelor construite din fondurile statului, a cheltuielilor pentru plata avansului în valoare de 2,0 miliarde lei la cursul de schimb, necesar contractării și achiziționării din import - Germania, de către Societatea Națională a Căilor Ferate Române, a 115 bucăți vagoane de călători și de dormit.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va asigura sumele necesare efectuării plății avansului prevăzut la art. 1, până la data de 25 decembrie 1991, pe baza contractelor încheiate de Societatea Națională a Căilor Ferate Române cu firme străine.

Art. 3. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române va asigura, prin bugetul de venituri și cheltuieli, resursele financiare corespunzătoare pentru rambursarea creditului reprezentând diferența dintre prețul integral și avansul pus la dispoziție de către stat prin alocație acordată în condițiile art. 1, necesar achiziționării din import a vagoanelor de călători și de dormit și pentru plata dobânzilor aferente.

Rambursarea creditului se va efectua conform anexei la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 21 decembrie 1991 | Nr. 847.


Anexă

Eșalonarea
plăților în valută și în lei, pentru achiziționarea din import a 115 bucăți vagoane de călători și de dormit
Perioada Suma scadentă
milioane DM echivalent în milioane lei,
la cursul actual în vigoare
1992 9,6 1.114
1993 24,0 2.784
1994 22,4 2.598
1995 20,8 2.413
1996 19,2 2.227
1997 17,6 2.042
1998 16,0 1.856
Total 129,6 15.035
Notă:
Eșalonarea plăților poate să fie modificată cu acordul ministrului economiei și finanțelor, numai în cazul în care apar situații obiective în procesul de definitivare a contractului cu partenerii din străinătate sau de plată a ratelor scadente.