Monitorul Oficial 33-34/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 192: Linia 192:
==== Anexa Nr. 2 ====
==== Anexa Nr. 2 ====


                    Norme
'''Norme privind deschiderea și funcționarea conturilor în lei'''
privind deschiderea și funcționarea conturilor în lei


    1. Întreprinderile mici, înregistrate ca persoane juridice, își deschid la unitățile Băncii Naționale, Băncii pentru Agricultură și Industrie Alimentară sau la Banca de Investiții, în funcție de opțiunea clientului, conturi de disponibilități în lei, în care își vor păstra fondurile proprii și prin care vor efectua operațiuni de încasări și plati, în condițiile prezențelor norme.
# Întreprinderile mici, înregistrate ca persoane juridice, își deschid la unitățile Băncii Naționale, Băncii pentru Agricultură și Industrie Alimentară sau la Banca de Investiții, în funcție de opțiunea clientului, conturi de disponibilități în lei, în care își vor păstra fondurile proprii și prin care vor efectua operațiuni de încasări și plăți, în condițiile prezentelor norme.<br/>Întreprinderile mici pot deschide conturi în lei numai la o singură bancă.
    Întreprinderile mici pot deschide conturi în lei numai la o singura banca.
# În vederea deschiderii conturilor în lei, întreprinderile mici prezintă băncii următoarele documente:
    2. În vederea deschiderii conturilor în lei, întreprinderile mici prezintă băncii următoarele documente:
#* cerere de deschidere a contului, conform modelului;
    - cerere de deschidere a contului, conform modelului;
#* copie legalizată după autorizația de constituire eliberată conform art. 28 din Decretul-lege nr. 54/1990;
    - copie legalizata după autorizația de constituire eliberata conform art. 28 din Decretul-lege nr. 54/1990;
#* copie legalizată după dovada de înregistrare la administrația financiară județeană sau a municipiului București;
    - copie legalizata după dovadă de înregistrare la administrația financiara judeteana sau a municipiului București;
#* fișa cu specimenele de semnături ale persoanelor desemnate de întreprinzători a dispune efectuarea de operațiuni în conturile deschise la bancă, precum și amprenta ștampilei. Fișa se certifică în mod obligatoriu de toate persoanele prevăzute în autorizația de constituire.
    - fisa cu specimenele de semnături ale persoanelor desemnate de întreprinzători a dispune efectuarea de operațiuni în conturile deschise la banca, precum și amprenta ștampilei. Fisa se certifică în mod obligatoriu de toate persoanele prevăzute în autorizația de constituire.
# Prin conturile deschise la bancă, întreprinderilor mici li se pot efectua următoarele operațiuni de încasări și plăți:
    3. Prin conturile deschise la banca, întreprinderilor mici li se pot efectua următoarele operațiuni de încasări și plati:
#* încasări provenind din sumele depuse în numerar de către reprezentanții întreprinderii sub formă de capital;
    - încasări provenind din sumele depuse în numerar de către reprezentanții întreprinderii sub forma de capital;
#* încasări provenind din livrări de mărfuri, executări de lucrări și prestări de servicii către alte unități cu conturi deschise la unitățile bancare, la C.E.C. și la cooperativele de credit;
    - încasări provenind din livrări de mărfuri, executări de lucrări și prestări de servicii către alte unități cu conturi deschise la unitățile bancare, la C.E.C. și la cooperativele de credit;
#* încasări în numerar provenite din vânzarea pe piață a unor produse, precum și din executări de lucrări și prestări de servicii;
    - încasări în numerar provenite din vânzarea pe piață a unor produse, precum și din executări de lucrări și prestări de servicii;
#* încasări reprezentând contravaloarea în lei a 50% din valuta obținută din activitatea de export;
    - încasări reprezentând contravaloarea în lei a 50% din valută obtinuta din activitatea de export;
#* încasări din dobânzi bonificate de bănci, la disponibilitățile din conturile deschise la acestea;
    - încasări din dobânzi bonificate de bănci, la disponibilitățile din conturile deschise la acestea;
#* alte încasări prin virament sau în numerar;
    - alte încasări prin virament sau în numerar;
#* plăți prin virament sau eliberări de numerar pentru aprovizionări cu materii prime și materiale, procurarea de mașini, utilaje și instalații, piese de schimb, scule și accesorii necesare desfășurării activității etc.;
    - plati prin virament sau eliberări de numerar pentru aprovizionări cu materii prime și materiale, procurarea de mașini, utilaje și instalații, piese de schimb, scule și accesorii necesare desfășurării activității etc.;
#* plăți prin virament sau eliberări de numerar pentru alte cheltuieli de producție și administrativ-gospodărești (energie electrică, termică, combustibil, poștă, telefon, transport), impozite, prime de asigurare etc.;
    - plati prin virament sau eliberări de numerar pentru alte cheltuieli de producție și administrativ-gospodărești (energie electrica, termica, combustibil, posta, telefon, transport), impozite, prime de asigurare etc.;
#* plăți pentru restituirea creditelor primite și a dobânzilor aferente;
    - plati pentru restituirea creditelor primite și a dobânzilor aferente;
#* plăți în numerar pentru salarii și alte drepturi de personal;
    - plati în numerar pentru salarii și alte drepturi de personal;
#* plăți pentru constituirea de depozite în vederea eliberării de carnete de cecuri cu limită de sumă și deschidere de acreditive;
    - plati pentru constituirea de depozite în vederea eliberării de carnete de cecuri cu limita de suma și deschidere de acreditive;
#* alte plăți prin virament sau în numerar.
    - alte plati prin virament sau în numerar.
# Plățile prin virament și în numerar la întreprinderile mici se efectuează numai în limita disponibilităților din cont și a acreditivelor deschise. Nu se primesc și nu se păstrează la bancă documente de decontare în cazul în care nu există disponibilități în cont.
    4. Plățile prin virament și în numerar la întreprinderile mici se efectuează numai în limita disponibilităților din cont și a acreditivelor deschise. Nu se primesc și nu se păstrează la banca documente de decontare în cazul în care nu există disponibilități în cont.
# Întreprinderile mici depun încasările realizate în numerar direct sau prin poștă, în conturile deschise la bancă.<br/>Acestea pot păstra în casieriile proprii sume de bani pentru nevoile curente în limitele stabilite de unitățile băncilor cu acordul întreprinderilor mici.
    5. Întreprinderile mici depun încasările realizate în numerar direct sau prin posta, în conturile deschise la banca.
# Toate plățile din conturi prin virament, precum și ridicările de numerar de la bancă, se pot face numai din inițiativa și dispoziția scrisă a persoanelor autorizate să dispună de cont, prin dispoziție de plată sau cecuri în numerar. Băncile pot efectua plăți din conturi fără acordul titularilor numai pe bază de hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau alt titlu executoriu prevăzut de lege.
    Acestea pot păstra în caseriile proprii sume de bani pentru nevoile curente în limitele stabilite de unitățile băncilor cu acordul întreprinderilor mici.
# În vederea efectuării plăților prin virament, întreprinderile mici pot solicita utilizarea carnetelor de cecuri cu limită de sumă și pot deschide acreditive.
    6. Toate plățile din conturi prin virament, precum și ridicările de numerar de la banca, se pot face numai din inițiativă și dispoziția scrisă a persoanelor autorizate să dispună de cont, prin dispoziție de plata sau cecuri în numerar. Băncile pot efectua plati din conturi fară acordul titularilor numai pe baza de hotărâre judecatoreasca ramasa definitiva sau alt titlu executoriu prevăzut de lege.
# Pentru operațiunile de plăți din conturile de disponibilități în lei, deschise în condițiile prezențelor norme, se percepe un comision de 5 lei pentru fiecare operațiune. Calculul comisionului se va face trimestrial, la data calculării dobânzilor, asupra numărului de operațiuni înregistrate în debitul contului de disponibilități în lei, carnete de cecuri cu limită de sumă, acreditive deschise sau pentru plățile efectuate direct din contul de împrumut.
    7. În vederea efectuării plăților prin virament, întreprinderile mici pot solicită utilizarea carnetelor de cecuri cu limita de suma și pot deschide acreditive.
# Băncile eliberează titularilor extrase pentru operațiunile înregistrate în conturile acestora.
    8. Pentru operațiunile de plati din conturile de disponibilități în lei, deschise în condițiile prezențelor norme, se percepe un comision de 5 lei pentru fiecare operațiune. Calculul comisionului se va face trimestrial, la data calculării dobânzilor, asupra numărului de operațiuni înregistrate în debitul contului de disponibilități în lei, carnete de cecuri cu limita de suma, acreditive deschise sau pentru plățile efectuate direct din contul de împrumut.
# Titularii de cont poartă întreaga răspundere pentru întocmirea corectă a documentelor și realitatea datelor înscrise în acestea.<br/>De asemenea, titularii comunică în scris unității băncii sumele înregistrate greșit în debitul sau creditul contului său în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data ridicării extrasului de cont (exclusiv ziua ridicării) sau de la data expedierii prin poștă (exclusiv data expedierii).<br/>Pentru eventualele erori în eliberarea de mijloace bănești sau înregistrări în conturile în lei ale clienților, banca răspunde numai până la limita sumei eronat eliberate sau înregistrate, precum și de plata penalităților ce se varsă la bugetul de stat suportate de client, în cazurile prevăzute de lege, dacă nu se dovedește erorile respective s-au produs din culpa clienților.<br/>Răspunderea băncii încetează dacă nu este sesizată cu reclamație până la expirarea termenului stabilit mai sus.
    9. Băncile eliberează titularilor extrase pentru operațiunile înregistrate în conturile acestora.
# Băncile asigură secretul operațiunilor efectuate în conturile titularilor.
    10. Titularii de cont poartă intreaga răspundere pentru întocmirea corecta a documentelor și realitatea datelor înscrise în acestea.
# Asociațiile cu scop lucrativ, asociațiile familiale și persoanele autorizate să desfășoare activități independente pot deschide conturi la bancă prin care să efectueze operațiunile de încasări și plăți în condițiile prevăzute de pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11.
    De asemenea, titularii comunică în scris unității băncii sumele înregistrate greșit în debitul sau creditul contului sau în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data ridicării extrasului de cont (exclusiv ziua ridicării) sau de la data expedierii prin posta (exclusiv data expedierii).
# Întreprinderile mici, asociațiile cu scop lucrativ, asociațiile familiale, precum și persoanele fizice care desfășoară activitate în mod independent, care solicită credite pentru investiții proprii, își deschid conturi distincte la bănci, în care își vor păstra resursele proprii pentru realizarea investițiilor respective.
    Pentru eventualele erori în eliberarea de mijloace bănești sau înregistrări în conturile în lei ale clienților, banca răspunde numai pana la limita sumei eronat eliberate sau înregistrate, precum și de plata penalităților ce se varsa la bugetul de stat suportate de client, în cazurile prevăzute de lege, dacă nu se dovedește ca erorile respective s-au produs din culpă clienților.
# Din disponibilitățile existente și din creditele aprobate se efectuează plăți pentru: amenajări și transformări de construcții existente, realizarea de noi spații construite, utilități, rețele, procurări de mașini, utilaje și instalații tehnologice, mijloace de transport, alte dotări, proiecte, asistență tehnică etc.
    Răspunderea băncii încetează dacă nu este sesizata cu reclamație pana la expirarea termenului stabilit mai sus.
# Conturile deschise la bancă se închid la solicitarea scrisă a titularului contului sau din oficiu, de către bancă, atunci când titularul contului nu respectă obligațiile decurgând din aplicarea prezentelor norme.
    11. Băncile asigură secretul operațiunilor efectuate în conturile titularilor.
    12. Asociațiile cu scop lucrativ, asociațiile familiale și persoanele autorizate să desfășoare activități independente pot deschide conturi la banca prin care să efectueze operațiunile de încasări și plati în condițiile prevăzute de pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11.
    13. Întreprinderile mici, asociațiile cu scop lucrativ, asociațiile familiale, precum și persoanele fizice care desfășoară activitate în mod independent, care solicită credite pentru investiții proprii, își deschid conturi distincte la bănci, în care își vor păstra resursele proprii pentru realizarea investițiilor respective.
    Din disponibilitățile existente și din creditele aprobate se efectuează plati pentru: amenajări și transformări de construcții existente, realizarea de noi spatii construite, utilități, rețele, procurări de mașini, utilaje și instalații tehnologice, mijloace de transport, alte dotări, proiecte, asistență tehnică etc.
    14. Conturile deschise la banca se închid la solicitarea scrisă a titularului contului sau din oficiu, de către banca, atunci când titularul contului nu respectă obligațiile decurgând din aplicarea prezențelor norme.


             Cerere De Deschidere A Contului
             Cerere De Deschidere A Contului
Linia 508: Linia 502:
     Pentru rambursarea creditelor în valută, întreprinderile mici se pot garanta reciproc sau pot prezenta garanții ale unor bănci sau firme străine. Acordarea creditelor pe baza unor asemenea garanții constituie decizia și riscul exclusiv al celor ce acorda creditul.
     Pentru rambursarea creditelor în valută, întreprinderile mici se pot garanta reciproc sau pot prezenta garanții ale unor bănci sau firme străine. Acordarea creditelor pe baza unor asemenea garanții constituie decizia și riscul exclusiv al celor ce acorda creditul.
     Condițiile concrete ale garanțiilor se vor stabili conform uzanțelor bancare, de la caz la caz.
     Condițiile concrete ale garanțiilor se vor stabili conform uzanțelor bancare, de la caz la caz.


==== Anexa Nr. 3 ====
==== Anexa Nr. 3 ====

Meniu de navigare