Monitorul Oficial 33-34/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 261: Linia 261:
<references/>
<references/>


'''Norme privind deschiderea și funcționarea conturilor în valută pe numele întreprinderilor mici care desfășoară activități economice pe baza liberei inițiative și condițiile în care pot primi finanțări din străinătate, în valută sau în lei'''


CAPITOLUL I


                          Norme
'''Deschiderea și funcționarea conturilor'''
privind deschiderea și funcționarea conturilor în valută pe numele întreprinderilor mici care desfășoară activități economice pe baza liberei inițiative și condițiile în care pot primi finanțări din străinătate, în valută sau în lei


    Cap. 1
1. Întreprinderile mici care au personalitate juridică, potrivit legii, își pot deschide conturi în valută numai la Banca Română de Comerț Exterior.
    Deschiderea și funcționarea conturilor


    1. Întreprinderile mici care au personalitate juridica, potrivit legii, își pot deschide conturi în valută numai la Banca Romana de Comerț Exterior.
Deschiderea conturilor în valută se face la cererea întreprinderii, prezentându-se băncii următoarea documentație:
    Deschiderea conturilor în valută se face la cererea întreprinderii, prezentindu-se băncii următoarea documentație:
    - autorizația de constituire a întreprinderii mici, emisa de primăria judeteana sau a municipiului București, în copie legalizata;
    - copie legalizata după dovadă de înregistrare la administrația financiara judeteana sau a municipiului București;
    - scrisoarea de deschidere a contului, în care întreprinderea va indică numele persoanelor împuternicite să dispună plati din conturi sau alte operațiuni, precum și condițiile în care aceste operațiuni pot fi efectuate (conform modelului 1).
    Plățile din cont vor fi efectuate cu semnătură unei singure persoane sau a doua persoane, cu sau fară limita de suma, după cum va dispune întreprinderea mică;
    - specimenele  de semnături ale persoanelor autorizate, pe un formular tip (conform modelului 2).
    2. Conturile în valută se pot deschide întreprinderilor mici intr-una din valutele solicitate de acestea astfel:
    - în lira sterlină, dolarul australian, șilingul austriac, francul belgian, dolarul canadian, coroană daneza, francul elvețian, francul francez, marca finlandeza, marca R.F.G., lira italiana, yenul japonez, francul Luxemburg, coroană norvegiana, guldenul olandez, dolarul S.U.A., coroană suedeza, peseta spaniola.
    Conturile în valută se alimentează cu sume reprezentând 50% din încasările din export ale întreprinderilor, restul de 50% decontindu-se de banca, în lei, la cursul în vigoare la data încasării valutei.
    Disponibilitățile din conturile de mai sus pot fi folosite pentru orice plati în străinătate, potrivit  obiectului de activitate al întreprinderii, în orice monedă, precum și pentru orice fel de plati în valută și în lei în țară.
    3. Operațiunile solicitate a fi efectuate în alte valute decât cea de cont se vor efectua la cursul stabilit de Banca Romana de Comerț Exterior.
    4. La cererea întreprinderilor mici, Banca Romana de Comerț Exterior poate primi sume în depozit în condițiile convenite de comun acord.
    5. Întreprinderile mici pot deschide conturi și în alte valute cotate de Banca Nationala.
    Disponibilitățile din aceste conturi pot fi folosite  pentru plati în străinătate, în monedă straina în care sunt exprimate disponibilitățile pe baza contractelor încheiate în acest sens, precum și pentru orice plati în lei în țară, în masura în care Banca Romana de Comerț Exterior cumpără asemenea valute.
    6. Conturile pot fi alimentate și cu sumele în valută primite din străinătate sub forma de finanțare la înființare sau în cursul desfășurării activității acestora.
    7. Alimentarea conturilor în valută se face fară a se percepe comision bancar.
    8. Decontarea în valută a încasărilor din export se face de compartimentele specializate din Banca Romana de Comerț Exterior, cu care ocazie se virează în contul în lei al întreprinderii deschis la Banca Nationala a României, Banca pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Banca de Investiții, după caz, și cota de 50% în lei, la cursul zilei afișat de Banca Nationala a României.


    Cap. 2
* autorizația de constituire a întreprinderii mici, emisă de primăria județeană sau a municipiului București, în copie legalizată;
    Efectuarea plăților din conturile în valută
* copie legalizată după dovada de înregistrare la administrația financiară județeană sau a municipiului București;
* scrisoarea de deschidere a contului, în care întreprinderea va indica numele persoanelor împuternicite să dispună plăți din conturi sau alte operațiuni, precum și condițiile în care aceste operațiuni pot fi efectuate (conform modelului 1).<br/>Plățile din cont vor fi efectuate cu semnătura unei singure persoane sau a două persoane, cu sau fără limită de sumă, după cum va dispune întreprinderea mică;
* specimenele  de semnături ale persoanelor autorizate, pe un formular tip (conform modelului 2).


    9. Plățile din cont se efectuează pe baza dispoziției conducătorului întreprinderii sau a persoanelor împuternicite în acest scop de conducerea întreprinderii. Plata importurilor se face în baza autorizației Ministerului Comerțului Exterior.
2. Conturile în valută se pot deschide întreprinderilor mici într-una din valutele solicitate de acestea astfel:
    10. Plățile din conturi se efectuează prin împuterniciții întreprinderilor și numai în limita disponibilului existent în cont.
    11. Întreprinderile mici, titulare de conturi, pot, de asemenea, solicită băncii ca sumele în valută aflate în conturi să fie schimbate în lei, la cursul zilei.
    Schimbul în lei al altor valute se va efectua numai la opțiunea Băncii Romane de Comerț Exterior.
    12. Pentru toate operațiunile din conturile în valută și în lei se percepe un comision bancar conform tarifelor în vigoare practicate de Banca Romana de Comerț Exterior.
    Pentru operațiunile privind decontările prin garanții bancare, acreditive și incassouri se vor aplică tarifele de comision ale Băncii Romane de Comerț Exterior.


    Cap. 3
* în lira sterlină, dolarul australian, șilingul austriac, francul belgian, dolarul canadian, coroana daneză, francul elvețian, francul francez, marca finlandeză, marca R.F.G., lira italiană, yenul japonez, francul Luxemburg, coroana norvegiană, guldenul olandez, dolarul S.U.A., coroana suedeză, peseta spaniolă.
    Închiderea conturilor


    13. Conturile în valută ale întreprinderilor mici se pot închide în următoarele cazuri:
Conturile în valută se alimentează cu sume reprezentând 50% din încasările din export ale întreprinderilor, restul de 50% decontându-se de bancă, în lei, la cursul în vigoare la data încasării valutei.
    - la solicitarea scrisă a titularului contului;
    - la încetarea activității.


    Cap. 4
Disponibilitățile din conturile de mai sus pot fi folosite pentru orice plăți în străinătate, potrivit  obiectului de activitate al întreprinderii, în orice monedă, precum și pentru orice fel de plăți în valută și în lei în țară.
    Alte dispoziții


    14. Pentru disponibilitățile din conturile în valută se acorda dobândă în valută în condițiile stabilite de Banca Nationala și Banca Romana de Comerț Exterior, ținând seamă de natură și felul monedei, de durata de păstrare a disponibilităților valutare, precum și de nivelul dobânzilor practicate pe piață internationala.
3. Operațiunile solicitate a fi efectuate în alte valute decât cea de cont se vor efectua la cursul stabilit de Banca Română de Comerț Exterior.
    Dobânzile care se plătesc de banca, în funcție de natură și felul valutei, se comunică titularilor de conturi la deschiderea conturilor și cu prilejul fiecărei modificări a nivelului dobânzii.
 
    Disponibilitățile aflate în conturi și dobânzile aferente nu sunt supuse prescripției extinctive.
4. La cererea întreprinderilor mici, Banca Română de Comerț Exterior poate primi sume în depozit în condițiile convenite de comun acord.
    15. Indisponibilizarea (blocarea) disponibilităților din conturi se poate face numai în baza unei ordonanțe date de organele de urmărire penală sau de organele judecătorești, banca putând efectua plati din conturi fară acordul titularilor pe baza de hotărâre judecatoreasca ramasa definitiva sau alt titlu executoriu prevăzut de lege.
 
    16. Întreprinderile mici, în activitatea de încasări și plati pentru operațiuni de comerț exterior, vor aplică condițiile de lucru ale Băncii Romane de Comerț Exterior privind efectuarea decontărilor comerciale cu străinătatea, primirea și eliberarea garanțiilor bancare.
5. Întreprinderile mici pot deschide conturi și în alte valute cotate de Banca Națională.
    Pentru buna desfășurare a operațiunilor bancare, Banca Romana de Comerț Exterior va asigură întreprinderilor mici asistență de specialitate necesara.
 
    17. Întreprinderile mici sunt obligate să prezinte bilanțul contabil și alte documente ori de cate ori solicită Banca Romana de Comerț Exterior, respectiv pentru acordarea de credite, emiterea de garanții, deschiderea de acreditive etc.
Disponibilitățile din aceste conturi pot fi folosite  pentru plăți în străinătate, în moneda străină în care sunt exprimate disponibilitățile pe baza contractelor încheiate în acest sens, precum și pentru orice plăți în lei în țară, în măsura în care Banca Română de Comerț Exterior cumpără asemenea valute.
 
6. Conturile pot fi alimentate și cu sumele în valută primite din străinătate sub formă de finanțare la înființare sau în cursul desfășurării activității acestora.
 
7. Alimentarea conturilor în valută se face fără a se percepe comision bancar.
 
8. Decontarea în valută a încasărilor din export se face de compartimentele specializate din Banca Română de Comerț Exterior, cu care ocazie se virează în contul în lei al întreprinderii deschis la Banca Națională a României, Banca pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Banca de Investiții, după caz, și cota de 50% în lei, la cursul zilei afișat de Banca Națională a României.
 
CAPITOLUL II
 
'''Efectuarea plăților din conturile în valută'''
 
9. Plățile din cont se efectuează pe baza dispoziției conducătorului întreprinderii sau a persoanelor împuternicite în acest scop de conducerea întreprinderii. Plata importurilor se face în baza autorizației Ministerului Comerțului Exterior.
 
10. Plățile din conturi se efectuează prin împuterniciții întreprinderilor și numai în limita disponibilului existent în cont.
 
11. Întreprinderile mici, titulare de conturi, pot, de asemenea, solicita băncii ca sumele în valută aflate în conturi să fie schimbate în lei, la cursul zilei.
 
Schimbul în lei al altor valute se va efectua numai la opțiunea Băncii Române de Comerț Exterior.
 
12. Pentru toate operațiunile din conturile în valută și în lei se percepe un comision bancar conform tarifelor în vigoare practicate de Banca Română de Comerț Exterior.
 
Pentru operațiunile privind decontările prin garanții bancare, acreditive și incassouri se vor aplica tarifele de comision ale Băncii Române de Comerț Exterior.
 
CAPITOLUL III
 
'''Închiderea conturilor'''
 
13. Conturile în valută ale întreprinderilor mici se pot închide în următoarele cazuri:
 
* la solicitarea scrisă a titularului contului;
* la încetarea activității.
 
CAPITOLUL IV
 
'''Alte dispoziții'''
 
14. Pentru disponibilitățile din conturile în valută se acordă dobândă în valută în condițiile stabilite de Banca Națională și Banca Română de Comerț Exterior, ținând seama de natura și felul monedei, de durata de păstrare a disponibilităților valutare, precum și de nivelul dobânzilor practicate pe piața internațională.
 
Dobânzile care se plătesc de bancă, în funcție de natura și felul valutei, se comunică titularilor de conturi la deschiderea conturilor și cu prilejul fiecărei modificări a nivelului dobânzii.
 
Disponibilitățile aflate în conturi și dobânzile aferente nu sunt supuse prescripției extinctive.
 
15. Indisponibilizarea (blocarea) disponibilităților din conturi se poate face numai în baza unei ordonanțe date de organele de urmărire penală sau de organele judecătorești, banca putând efectua plăți din conturi fără acordul titularilor pe bază de hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau alt titlu executoriu prevăzut de lege.
 
16. Întreprinderile mici, în activitatea de încasări și plăți pentru operațiuni de comerț exterior, vor aplica condițiile de lucru ale Băncii Române de Comerț Exterior privind efectuarea decontărilor comerciale cu străinătatea, primirea și eliberarea garanțiilor bancare.
 
Pentru buna desfășurare a operațiunilor bancare, Banca Română de Comerț Exterior va asigura întreprinderilor mici asistența de specialitate necesară.
 
17. Întreprinderile mici sunt obligate să prezinte bilanțul contabil și alte documente ori de câte ori solicită Banca Română de Comerț Exterior, respectiv pentru acordarea de credite, emiterea de garanții, deschiderea de acreditive etc.


               Cerere De Deschidere A Contului
               Cerere De Deschidere A Contului

Meniu de navigare