Monitorul Oficial 35/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0035 - Partea I - Joi, 5 martie year::1992


Decrete

Decret privind rechemarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Pop Simion se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Ungară, la cererea sa, în vederea pensionării.


Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Theodor Stolojan

București, 19 februarie 1992 | Nr. 29.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 417/1991 privind constituirea Comitetului Român pentru Probleme de Migrări

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 417/1991 privind constituirea Comitetului Român pentru Probleme de Migrări se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Activitatea Comitetului Român pentru Probleme de Migrări este condusă de ministrul muncii și protecției sociale.”

2. Articolul 5 va avea următorul cuprins:

„Art. 5. - Prefecturile județene, precum și a Municipiului București și sectorului agricol Ilfov vor constitui comitete locale pentru probleme de migrări, incluzând reprezentanți locali ai instituțiilor care fac parte din Comitetul Român pentru Probleme de Migrări, care vor soluționa problemele derivând din prezența în unitățile administrativ-teritoriale a unor imigranți români reveniți în țară sau a unor migranți străini aflați în situații deosebite, în așteptarea elucidării statutului lor în România.”

3. Articolul 7 va avea următorul cuprins:

„Art. 7. - În situații excepționale, în care cheltuielile depășesc posibilitățile instituțiilor ce compun Comitetu Român pentru Probleme de Migrări și ale prefecturilor, organele interesate, prin Comitetul Român pentru Probleme de Migrări, vor propune acoperirea acestora din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, în condițiile legii.”

4. Articolul 8 va avea următorul cuprins:

„Art. 8. - (1) Comitetul Român pentru Probleme de Migrări este îndreptățit să solicite și, după caz, să transmită altor ministere și organe centrale documentații, date și informații necesare în îndeplinirea atribuțiilor sale.
(2) Prevederile alin. 1 se aplică în mod corespunzător și comitetelor locale constituite la prefecturi.”

5. Articolul 10 va avea următorul cuprins:

„Art. 10. - Modul de aducere la îndeplinire a atribuțiilor ce revin Comitetului Român pentru Probleme de Migrări și comitetelor locale, potrivit specificului activității fiecărei instituții reprezentate, se stabilește prin regulament aprobat de ministrul muncii și protecției sociale.”

6. Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 417/1991 se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.

Art. II. - Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.


Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 8 februarie 1992 | Nr. 58.

Contrasemnează:

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu


Anexă

Componența Comitetului Român pentru Probleme de Migrări

1. Secretarii de stat sau, după caz, subsecretarii de stat, care se ocupă de problematica migrărilor din:

  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale;
  • Ministerul de Interne;
  • Ministerul Afacerilor Externe;
  • Ministerul Justiției;
  • Ministerul Economiei și Finanțelor;
  • Ministerul Sănătății;
  • Ministerul Învățământului și Științei;
  • Departamentul pentru Administrația Publică Locală.

2. Activitatea de secretariat tehnic a Comitetului Român pentru Probleme de Migrări se asigură de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul numărului maxim de posturi stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 962/1990, cu modificările ulterioare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate acestuia.

La activitatea de secretariat vor participa, potrivit competenței, și specialiști desemnați de Direcția generală de pașapoarte și a poliției de frontieră din Ministerul de Interne și de Compartimentul pentru drepturile omului din Ministerul Afacerilor Externe,

Notă:

Conducătorii organelor prevăzute la pct. 1 vor desemna câte un supleant.


Hotărâre pentru aprobarea unor înțelegeri între Guvernul României și Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică, semnat la Moscova la 30 decembrie 1991, și schimbul de scrisori efectuat la aceeași dată în legătură cu aplicarea prevederilor acordului.


Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 11 februarie 1992 | Nr. 65.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase


Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică

Guvernul României și Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, denumite în continuare părți contractante,

  • năzuind să adâncească relațiile de bună vecinătate dintre România și Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă,
  • în scopul dezvoltării relațiilor comercial-economice și a colaborării tehnico-științifice pe baza egalității în drepturi și a avantajului reciproc,

s-au înțeles asupra următoarelor:

Articolul 1

Părțile contractante vor crea condiții economice, financiare, juridice și alte condiții necesare, care să contribuie la dezvoltarea diferitelor forme ale relațiilor comercial-economice între participanții la relațiile economice externe din România și din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă.

Articolul 2

Părțile contractante își acordă reciproc regimul națiunii celei mai favorizate.

Articolul 3

Prevederile art. 2 din prezentul acord nu se extind asupra avantajelor și facilităților:

  • acordate sau care pot fi acordate în viitor de către una dintre părțile contractante terțelor țări, în scopul facilitării comerțului de frontieră sau riveran;
  • care decurg din participarea oricăreia dintre părțile contractante, în prezent sau viitor, la o uniune vamală, zonă de comerț liber sau altă formă de integrare economică regională.
Articolul 4

Comerțul între părțile contractante se va efectua în conformitate cu legislația în vigoare din fiecare țară, pe baza contractelor care se încheie între participanții la relațiile economice externe din România și din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, la prețurile curente mondiale și în condițiile existente în practica internațională.

Părțile contractante pot conveni anual liste de mărfuri ce se livrează și de servicii care se prestează reciproc, perfectate prin documente corespunzătoare, care nu au caracter limitativ.

Părțile contractante vor lua toate măsurile pentru crearea de condiții în vederea încheierii și realizării contractelor pentru livrări de mărfuri și prestări de servicii, inclusiv eliberarea, în cazurile necesare, a licențelor corespunzătoare.

Decontările și plățile pentru toate tipurile de operațiuni și servicii se vor efectua în valută liber convertibilă și în oricare formă adoptată în practica bancară internațională.

Articolul 5

Mărfurile care se livrează în conformitate cu prezentul acord pot fi reexportate în terțe țări numai cu acordul preliminar scris al exportatorului.

Rezultatele activității tehnico-științifice, obținute în comun de către participanții români și ruși la relațiile economice externe, pot fi transmise persoanelor terțe și publicate numai cu acordul scris al partenerilor români și ruși corespunzători.

Articolul 6

Părțile contractante vor facilita tranzitul pe teritoriul statelor lor al mărfurilor participanților la relațiile economice externe din România și din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă spre terțe țări sau din terțe țări.

Articolul 7

Pentru examinarea stadiului de îndeplinire a prezentului acord, reprezentanții împuterniciți ai organelor competente ale părților contractante se vor întâlni, în măsura în care este necesar, alternativ în România și Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă.

Articolul 8

Părțile contractante vor crea Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică și tehnico-științifică.

Articolul 9

Prezentul acord se încheie pe termen nelimitat și intră în vigoare, în mod provizoriu, la data semnării și, definitiv, la data notificării reciproce în scris privind aprobarea acestuia în conformitate cu legislația în vigoare în fiecare dintre țări.

Prezentul acord poate fi modificat, prin înțelegere reciprocă, la propunerea oricăreia dintre părțile contractante.

Articolul 10

Acordul poate fi denunțat prin notificarea în scris a uneia dintre părțile contractante către cealaltă parte contractantă. În acest caz, acordul își pierde valabilitatea la expirarea a 6 luni de la data notificării.

După încetarea valabilității prezentului acord, prevederile acestuia se vor aplica la toate contractele încheiate în conformitate cu acordul și neîndeplinite în momentul încetării termenului de valabilitate a lui.

Încheiat la Moscova la 30 decembrie 1991, în două exemplare originale, fiecare în limba română și în limba rusă, ambele texte fiind egal autentice.


Din împuternicirea Guvernului României, Constantin Fota

Din împuternicirea Guvernului Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Aven Piotr Olegovici


Schimbul de scrisori în legătură cu aplicarea prevederilor acordului

România
Ministerul Comerțului și Turismului

București, 30 decembrie 1991


Stimate domnule președinte,

În legătură cu semnarea, la Moscova, la 30 decembrie 1991, a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică, confirm următoarele înțelegeri la care s-a ajuns:

Acordul menționat nu aduce atingere în nici un fel drepturilor și obligațiilor reciproce, prevăzute în documentele semnate până în prezent, la nivel guvernamental, privind colaborarea comercială, economică și tehnico-științifică dintre România și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

Rezultatele delimitării drepturilor și obligațiilor decurgând din documentele sus-menționate, dintre România și U.R.S.S., convenite între fostele republici unionale ale U.R.S.S. și care privesc R.S.F.S.R,, vor fi perfectate în timpul tratativelor bilaterale româno-ruse.


Primiți, domnule președinte, asigurarea înaltei mele considerații față de dumneavoastră.

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Domnului Aven Piotr Olegovici, Președintele Comitetului pentru Relații Economice Externe al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse

- Moscova -


Moscova, 30 decembrie 1991


Stimate domnule ministru,

În legătură cu semnarea, la Moscova, la 30 decembrie 1991, a Acordului dintre Guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse și Guvernul României cu privire la relațiile comercial-economice și colaborarea tehnico-științifică, confirm următoarele înțelegeri la care s-a ajuns:

Acordul menționat nu aduce atingere în nici un fel drepturilor și obligațiilor reciproce, prevăzute în documentele semnate până în prezent, la nivel guvernamental, privind colaborarea comercială, economică și tehnico-științifică dintre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste și România.

Rezultatele delimitării drepturilor și obligațiilor, decurgând din documentele sus-menționate dintre U.R.S.S. și România, convenite între fostele republici unionale ale U.R.S.S. și care privesc R.S.F.S.R., vor fi perfectate în timpul tratativelor bilaterale ruso-române.

Primiți, domnule ministru, asigurarea înaltei mele considerații față de dumneavoastră.


P. Aven Olegovici, Președintele Comitetului pentru Relații Economice Externe al R.S.F.S.R.

Domnului Constantin Fota, Ministrul comerțului și turismului al României


Hotărâre privind măsuri de prevenire a plăților restante în economie

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru creditele bancare rezultate în urma operațiunilor de decontare prin compensare, în aplicarea art. 2 din Legea nr. 80/1991, agenții economici vor încheia până la 15 martie 1992 contracte de credite cu băncile comerciale, prin care se vor stabili termenele de rambursare, garanțiile în bunuri mobile și imobile și celelalte condiții stabilite prin normele bancare, potrivit legii.

Ministerul Economiei și Finanțelor, prin direcțiile generale ale controlului financiar de stat, și băncile comerciale vor verifica existența garanțiilor agenților economici prevăzute de art. 2 din Legea nr. 80/1991, vor organiza evidența garanțiilor statului și vor urmări rambursarea creditelor. În acest scop, Ministerul Economiei și Finanțelor și băncile comerciale vor emite norme în termen de 5 zile de la data prezentei hotărâri.

Art. 2. - În vederea organizării acțiunii de rambursare a creditelor rezultate din decontarea prin compensare și pregătirii agenților economici cu capital integral sau majoritar de stat pentru asigurarea ordinii în efectuarea plăților în economie, se stabilesc următoarele măsuri:

a) elaborarea de către Ministerul Economiei și Finanțelor, împreună cu Banca Națională a României, a proiectului de norme pentru constituirea disponibilităților bănești necesare achitării creditelor de compensare de către agenții economiei cu capital de stat;
b) elaborarea de către Ministerul Economiei și Finanțelor, împreună cu băncile comerciale, a proiectului de norme privind analiza volumului producției neterminate la finele anului 1991 de către agenții economici cu capital majoritar sau integral de stat și a condițiilor de solicitare de credite bancare pentru volumul producției neterminate cu contracte de livrare, în vederea rambursării creditelor rezultate în urma operațiunilor de decontare prin compensare aferente, inclusiv afectarea rezultatelor anului 1992 cu partea nevalorificabilă;
c) elaborarea de către Ministerul Economiei și Finanțelor, în colaborare cu Banca Națională a României și Ministerul Justiției, a proiectului de reglementare privind procedura punerii în vânzare și urmărire a unor elemente de activ ale agenților economici cu capital integral sau majoritar de stat, în vederea achitării plăților restante.

Art. 3. - Consiliile de administrație ale agenților economici cu capital integral sau majoritar de stat vor lua măsuri pentru efectuarea plăților în ordinea scadenței, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.

În vederea evitării intrării în incapacitate de plată, agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat vor organiza evidența datoriilor pe scadențe și vor depune lunar lista plăților restante și a situației financiare la organele teritoriale ale Ministerului Economiei și Finanțelor și la bănci.

Art. 4. - Ministerul Economiei și Finanțelor împreună cu băncile comerciale vor efectua în termen de 30 de zile de la data prezentei hotărâri verificări la agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat cu privire la aplicarea prevederilor Legii nr. 80/1991 referitoare la prezentarea integrală a documentelor de efectuare a plăților restante și la utilizarea disponibilităților bănești obținute din operațiunile da decontare prin compensare pentru rambursarea de credite bancare restante și curente, inclusiv nivelul de finanțare din fonduri proprii și credite bancare.

În termen de 45 de zile de la data prezentei hotărâri, se va prezenta Guvernului un raport asupra constatărilor cu propuneri pentru optimizarea proporțiilor de finanțare din fonduri proprii și credite bancare, a ratei rentabilității fondurilor proprii, evitării imobilizărilor și sporirii vitezei de rotație.


Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 19 februarie 1992 | Nr. 82.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea


Hotărâre privind aprobarea Sintezei programelor naționale pentru tineret ale Ministerului Tineretului și Sportului pentru anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Sinteza programelor naționale pentru tineret ale Ministerului Tineretului și Sportului pentru anul 1992, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Pentru finanțarea acestor programe se alocă, din fondurile aprobate prin bugetul Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1992, la acțiunea „sport și tineret”, suma de 300 milioane lei.


Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 19 februarie 1992 | Nr. 84.

Contrasemnează:

p. Ministrul tineretului și sportului, secretar de stat I. Trestieni

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu


Anexă

Sinteza programelor naționale pentru tineret ale Ministerului Tineretului și Sportului pentru anul 1992

1. Program național de cultură pentru tineret

a) stimularea creativității tinerilor, cu sprijinul mass-mediei (publicații tehnico-științifice, informative și de science fiction, radio, televiziune) și prin asimilarea culturii informatice;

b) realizarea unor colecții pentru tineret prin intermediul Editurii „Editis”, aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului;

c) organizarea de manifestări tradiționale pentru tineret (Serbările zăpezii, Gala tânărului actor, Festivalul de muzică pentru tineret etc.);

d) sprijinirea realizării unor activități culturale de largă audiență în rândurile tineretului.

2. Program național de promovare a unui stil de viață sănătoasă în rândul tineretului și familiei tinere

a) dezvoltarea sportului pentru tineret;

b) dezvoltarea turismului specializat pentru tineret, cu accent pe conservarea patrimoniului natural și cultural al țării;

c) acțiuni de prevenire a degradării stării fizice, psihice, materiale și morale a tineretului în perioada de tranziție la economia de piață, precum și a proliferării delincvenței și devianței juvenile.

3. Program național pentru petrecerea timpului liber

a) formare de ghizi și animatori de vacantă;

b) organizare de vacanțe active;

c) jocuri și concursuri.

4. Program național de protecție socială pentru tineret

a) stimularea inițiativei private și asistarea tineretului în procesul privatizării, în mod special în domeniul producției agricole și industriale;

b) crearea unei rețele de centre de muncă și reintegrare socială a tineretului defavorizat;

c) realizarea unor centre de formare profesională și recalificare profesională pentru tineret;

d) crearea unei rețele de centre de informare și documentare pentru tineret.

5. Program național de stimulare a vieții asociative a tineretului

a) stagii de formare a liderilor de structuri asociative de tineret;

b) stagii de formare a personalului administrativ al structurilor asociative de tineret;

c) stagii de formare a voluntarilor și lucrătorilor sociali din cadrul structurilor asociative de tineret;

d) tabere internaționale de tineret în scopul realizării în comun a unor obiective de interes public;

e) înființarea de structuri specializate pentru realizarea programelor Departamentului Tineretului, în cadrul posturilor aprobate;

f) sprijinirea logistică și financiară a programelor proprii ale structurilor asociative de tineret care corespund programelor Departamentului Tineretului;

g) sprijinirea structurilor de tineret în vederea colaborării cu structuri asociative și instituții de tineret din alte țări, pe bază de convenții.

6. Program național de promovare a relațiilor internaționale pe linie de tineret

a) integrarea și cooperarea cu structurile internaționale de tineret din sistemul O.N.U. (U.N.E.S.C.O., U.N.I.C.E.F.), precum și cu cele din sistemul european - Consiliul Europei și Comunitatea Economică Europeană -, realizabile prin aderarea la Convenția culturală europeană: Centrul European pentru Tineret, Fundația Europeană pentru Tineret, Forumul Tineretului, Comitetul European al Consiliilor Naționale de Tineret (C.E.N.Y.C.) etc.;

b) dezvoltarea relațiilor bilaterale prin negocierea, în cadrul comisiilor mixte și al contactelor bilaterale, a unor acorduri și înțelegeri de colaborare pe linie de tineret, precum și pentru facilitarea integrării în structurile internaționale de tineret;

c) sprijinirea structurilor asociative de tineret în realizarea de contacte internaționale directe între organizații de tineret, în vederea cunoașterii reciproce și realizării de programe comune.