Monitorul Oficial 74/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 3 august 2011 11:42, autor: Cosmin Drula (discuție | contribuții) (Pagină nouă: === Hotărâre privind înființarea întreprinderii de Mașini-Unelte Cluj-Napoca === '''Guvernul României''' hotărăște: Art. 1. - Pe. data prezentei hotărâri se înființeaz...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Hotărâre privind înființarea întreprinderii de Mașini-Unelte Cluj-Napoca

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pe. data prezentei hotărâri se înființează întreprinderea de Mașini-Unelte Cluj-Napoca, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca,- județul Cluj, în subordinea Centralei Industriale de Mașini-Unelte București, de .sub îndrumarea și controlul Ministerului Industriei Construcțiilor de Mașini, având ca obiect de activitate fabricarea de mașini de rectificat, echipamente hidraulice, accesorii și piese de schimb pentru mașini-unelte.

Întreprinderea prevăzută la art. 1 se înființează prin reorganizarea Fabricii de Mașini de Rectificat Cluj-Napoca, care se desființează.

Art. 2. - întreprinderea de Mașini-Unelte Cluj-Napoca se organizează pe baza gestiunii economico-financiare proprii și cu personalitate juridică, - potrivit normelor unitare de structură în vigoare.

Art. 3. - Activul și pasivul stabilite pe baza bilanțului încheiat, împreună cu indicatorii economici și financiari și cu contractele economice încheiate aferente activităților preluate, ca urmare a prevederilor prezentei hotărâri, trec la întreprinderea înființată potrivit prevederilor art. 1;

Art. 4. - Salariații care trec la întreprinderea de Mașini-Unelte Cluj-Napoca se consideră transferați în interesul serviciului.

Sălariații transferați în interesul serviciului sau trecuți în aceeași unitate în funcții cu niveluri de salarizare mai mici, ca urmare a aplicării prevederilor prezentei hotărâri, beneficiază de drepturile prevăzute de legislația în vigoare.

Art. 5. - Lista unităților din subordinea Centralei Industriale de Mașini-Unelte București se modifică și se completează corespunzător prevederilor prezentei hotărâri.


Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 ianuarie 1990 | Nr. 35.


Guvernul României

Hotărâre privind reglementarea unor probleme în legătură cu aplicarea Deeretului-lege nr. 30/1990

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Termenul de funcționare a comisiiior de identificare și preluare în proprietatea statului a patrimoniului care a aparținut fostului partid comunist român și fostei uniuni a tineretului comunist se prelungește după cum urmează:

  • 30 aprilie 1990 pentru comisiile județene;
  • 15 mai 1990 pentru comisiile municipiului București și cea constituită la nivelul fostului sector de reprezentare.

Art. 2. - Personalul menținut în activitate după 22 decembrie 1989 și încadrat la comisiile de inventariere, gestionare, întocmire a bilanțurilor și predare a bunurilor fostelor comitete și instituții de partid, potrivit statelor de funcții avizate de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, se consideră disponibil la încetarea activității în cadrul comisiilor respective. De la data îa care personalul este trecut în cadru disponibil beneficiază, pe o perioadă de 3 luni, de drepturile prevăzute ia art. 6 alin. 2 din Decrelul-lege nr. 30/ 1990.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 ianuarie 1990 | Nr. 35.

București, 19 aprilie 1990. Nr. 424.

Guvernul României

Hotărâre cu privire la aprobarea structurii organizatorice a Direcției Generale a Vămilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă pentru Direcția Generală a Vămilor și unitățile vamale din subordine un număr de 2.523 posturi.

(2) Structura organizatorică a Direcției Generale a Vămilor este cea prevăzută în anexă,

(3) Repartizarea numărului de posturi pe vămi și puncte vamale se aprobă de Ministerul Finanțelor.

(4) Constituirea compartimentelor pentru aparatul propriu al Direcției Generale a Vămilor se va face conform prevederilor art. 2 lit. a) și b) și ale art. 3 din Decretul nr. 65/1990.

Art. 2. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare În indicatorii economico-îinanciari pe anul 1990, ca urmare a aplicării prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 ianuarie 1990 | Nr. 35.

București, 21 aprilie 1990. Nr. 427.


Guvernul României

Hotărâre privind instituirea de noi grade didactice în învățământul superior

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se instituie în învățământul superior românesc gradul didactic de profesor asociat, ce poate fi atribuit în cadrul instituțiilor de învățământ superior din România.

Art. 2. - Numirea unei persoane în funcția de profesor asociat este făcută de Biroul Senatului instituției de învățământ superior, la propunerea bine motivată a consiliului unei fatuități.

Profesorul asociat va fi ales dintre personalitățile de înalt prestigiu științific, cu o reală reputație națională și internațională stabilită într-o anumită disciplină, indiferent dacă este sau nu cadru didactic. Numirea trebuie confirmată de Ministerul Învățământului.

Art. 3. - Profesorii asociați pot fi cetățeni români ori străini rezidenți sau nu în România.

Art. 4. - Calitatea de profesor asociat este conferită pe o perioadă de 2 săptămâni până la 3 luni, cu drept de prelungire pe încă maximum 3 luni.

în cazuri excepționale, instituția de învățământ superior poate reînnoi invitația pentru un anumit profesor asociat în 2 ani universitari succesivi. Instituția de învățământ superior poate invita profesori sau personalități științifice de renume pentru ținerea de conferințe în fața studenților și profesorilor; invitația poate fi lansată pentru o perioadă între 2 și 7 zile.

Art. 5. - Salariul unui profesor asociat este cel corespunzător gradului de profesor cu vechime maximă din învățămânțul superior românesc. în cazul cetățenilor străini sau români rezidenți în străinătate, se adaugă salariului o indemnizație zilnică între 100 și 200 lei, precum și plata cheltuielilor de cazare.

Pentru cheltuielile legate de invitarea unor conferențiari străini se va reânființa fondul rectorului în valoare de 30.000-50.000 lei anual, în funcție de mărimea fiecărei instituții de învățământ superior.

Art. 6. - Se instituie în învățămânțul superior românesc gradul didactic de preparator. Pot deveni preparatori cei mai dotați absolvenți care s-au situat - ca medie generală - în fruntea listei absolvenților și care au dovedit, pe parcursul studiilor, reale aptitudini pentru cercetarea științifică.

Art. 7. - Postul de preparator se creează Ia propunerea senatelor universitare printr-o dispoziție a

Ministerului învăță mântului; el se ocupă prin concurs. Concursurile au loc, deregulă, toamna și sântorganizate de consiliile pe facultate. Metodologia concursului este aceeași ca pentru gradul didactic de asistent.

Art. .8. - Pot participa la concursul pentru postul de preparator absolvenții din ultimii 3 ani.Nu există Urnită de vârstă.

Art. 9. - Se instituie în învățământul superior românesc gradul didactic de profesor consultant. El este atribuit de Ministerul învățământului, la propunerea senatelor universitare, în urma Validării propunerii de Comisia superioară de atestare. Vor fi propuse pentru gradul de profesor consultant, în momentul pensionării lor, cadrele didactice de un prestigiu profesional și științific unanim recunoscut, având contribuții esențiale în domeniul disciplinei căreia i s-au consacrat.

Art. 10. - Profesorii consultanți pot ține, în mod excepțional, cursuri ori seminarii speciale, pot conduce lucrări de doctorat și pot participa în comisiile de doctorat, sunt antrenați în viața științifică a catedrelor. Indemnizația de profesor consultant va fi egală cu diferența dintre valoarea ultimului salariu și cea a pensiei.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 10 ianuarie 1990 | Nr. 35.


București, 23 aprilie 1990. Nr. 428.