Monitorul Oficial 87/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 435: Linia 435:
Procedura legislativă
Procedura legislativă


Art. 75. - Dreptul de inițiativă legislativă aparține guvernului și deputaților prin grupul parlamentar
Art. 75. - Dreptul de inițiativă legislativă aparține guvernului și deputaților prin grupul parlamentar de care aparțin sau individual. Adunarea Deputaților dezbate și proiectele sau propunerile legislative transmise de către Senat.
de care aparțin sau individual. Adunarea Deputaților dezbate și proiectele sau propunerile legislative transmise de către Senat. În exercițiul dreptului de inițiativa legislativă, guvernul înaintează adunării proiecte de legi, iar deputații, propuneri legislative. Ele trebuie însoțite de o expunere de motive și redactate în forma proprie
unui act normativ, pe articole și, după caz, capitole și secțiuni.


Art. 76. - Toate proiectele și propunerile legislative se înregistrează de către biroul permanent în ordinea prezentării lor și sunt aduse la cunoștință adunării, la prima ședință, prin anunțarea titlului și a
În exercițiul dreptului de inițiativa legislativă, guvernul înaintează adunării proiecte de legi, iar deputații, propuneri legislative. Ele trebuie însoțite de o expunere de motive și redactate în forma proprie unui act normativ, pe articole și, după caz, capitole și secțiuni.
inițiatorului acestora. Ele se imprimă și se distribuie deputaților de îndată și nu pot fi trecute pe ordinea
de zi decât după trecerea unui termen de cel puțin 10 zile.


Art. 77. -« Proiectele și propunerile legislative se trimit de către biroul permanent, spre dezbatere și avizare, comisiilor permanente competente. De asemenea, aceste propuneri sau proiecte se vor transmite și compartimentului tehnic legislativ spre examinare, care își va comunica opinia sa comisiei sesizate în fond.
Art. 76. - Toate proiectele și propunerile legislative se înregistrează de către biroul permanent în ordinea prezentării lor și sunt aduse la cunoștință adunării, la prima ședință, prin anunțarea titlului și a inițiatorului acestora. Ele se imprimă și se distribuie deputaților de îndată și nu pot fi trecute pe ordinea de zi decât după trecerea unui termen de cel puțin 10 zile.
Examinarea proiectelor și propunerilor legislative se poate face și la cererea altei comisii care se consideră
 
competentă, în conclițiile art. 49.
Art. 77. - Proiectele și propunerile legislative se trimit de către biroul permanent, spre dezbatere și avizare, comisiilor permanente competente.
 
De asemenea, aceste propuneri sau proiecte se vor transmite și compartimentului tehnic legislativ spre examinare, care își va comunica opinia sa comisiei sesizate în fond.
 
Examinarea proiectelor și propunerilor legislative se poate face și la cererea altei comisii care se consideră competentă, în condițiile art. 49.


Art. 78. - Inițiatorul proiectului sau al propunerii legislative poate să-și retragă proiectul sau propunerea până la înscrierea acesteia pe ordinea de zi.
Art. 78. - Inițiatorul proiectului sau al propunerii legislative poate să-și retragă proiectul sau propunerea până la înscrierea acesteia pe ordinea de zi.


Art. 79. - După examinarea proiectului sau propunerii legislative, comisia permanentă sesizată în
Art. 79. - După examinarea proiectului sau propunerii legislative, comisia permanentă sesizată în fond întocmește un raport care va cuprinde propuneri cu privire la adoptarea sau, după caz, modificarea ori respingerea proiectului sau propunerii legislative examinate.
fond întocmește un raport care va cuprinde propunericu privire la adoptarea sau, după caz, modificarea ori
 
respingerea proiectului sau propunerii legislative exaniinatc. Raportul, însoțit de avizele celorlalte comisii care
Raportul, însoțit de avizele celorlalte comisii care au examinat proiectul sau propunerea legislativă, se transmite biroului permanent, care va asigura multiplică-ea și difuzarea acestuia către guvern și deputați, cu respectarea termenului prevăzut la art. 54 alin. 2.
au examinat proiectul sau propunerea legislativă, se transmite biroului permanent, care va asigura multiplică-ea și difuzarea acestuia către guvern și deputați, cu respectarea termenului prevăzut la art. 54 alin. 2.


Art. 80. - Proiectele și propunerile legislative avizate potrivit art. 77-79 se supun dezbaterii adunării
Art. 80. - Proiectele și propunerile legislative avizate potrivit art. 77-79 se supun dezbaterii adunării în succesiunea prevăzută pe ordinea de zi aprobată de aceasta.
în succesiunea prevăzută pe ordinea de zi aprobată de
aceasta.


Art. 81. - Grupurile parlamentare sau guvernul au dreptul de a prezenta amendamente în scris, motivate, curs se transmit biroului permanent cu cel puțin 7 zile înainte de dezbaterea proiectului sau a propunerii legislative.
Art. 81. - Grupurile parlamentare sau guvernul au dreptul de a prezenta amendamente în scris, motivate, curs se transmit biroului permanent cu cel puțin 7 zile înainte de dezbaterea proiectului sau a propunerii legislative.
Amendamentele se supun examinării comisiilor compotcnte și concluziile acestora se adaugă la raportul
întocmit anterior.


Art. 82. - Dezbaterea proiectului sau propunerii
Amendamentele se supun examinării comisiilor compotcnte și concluziile acestora se adaugă la raportul întocmit anterior.
legislative este precedată de prezentarea, de către inițiator, a motivelor care au condus la promovarea proiectului, precum și a raportului comisiei permanente. Raportul comisiei permanente este prezentat de că-
 
tre președintele acesteia sau de un raportor desemnat de comisie.
Art. 82. - Dezbaterea proiectului sau propunerii legislative este precedată de prezentarea, de către inițiator, a motivelor care au condus la promovarea proiectului, precum și a raportului comisiei permanente.  
 
Raportul comisiei permanente este prezentat de către președintele acesteia sau de un raportor desemnat de comisie.


Art. 83. - Pentru dezbaterea generală a proiectului sau a propunerii legislative, președintele adunării
Art. 83. - Pentru dezbaterea generală a proiectului sau a propunerii legislative, președintele adunării
3.484 de modificări

Meniu de navigare