Monitorul Oficial 87/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 609: Linia 609:


Art. 114. - Înainte de începerea ședințelor, secretarii întocmesc liste cu deputații care se înscriu la cuvânt.
Art. 114. - Înainte de începerea ședințelor, secretarii întocmesc liste cu deputații care se înscriu la cuvânt.
Deputații vor lua cuvântul în ordinea înscrierii pe listă, cu încuviințarea președintelui adunării, potrivit
 
prevederilor art. 83 și BB, după caz.
Deputații vor lua cuvântul în ordinea înscrierii pe listă, cu încuviințarea președintelui adunării, potrivit prevederilor art. 83 și 88, după caz.
 
Miniștrilor prezenți în adunare li se poate da cuvântul în orice fază a dezbaterii și ori de cite ori solicita acest lucru.
Miniștrilor prezenți în adunare li se poate da cuvântul în orice fază a dezbaterii și ori de cite ori solicita acest lucru.


Art. 115. - Nimeni nu poate lua cuvântul decât dacă îi este dat de președinte. Persoanele care iau
Art. 115. - Nimeni nu poate lua cuvântul decât dacă îi este dat de președinte. Persoanele care iau cuvântul în adunare vorbesc de la tribuna acesteia.
cuvântul în adunare vorbesc de la tribuna acesteia.


Art. 116. - Președintele are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt, în funcție de obiectul dezbaterilor.
Art. 116. - Președintele are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt, în funcție de obiectul dezbaterilor.
Vorbitorii sunt obligați ca în cuvântul lor să se refere exclusiv la chestiunea pentru discutarea căreia
s-au înscris la cuvânt. În caz contrar. președintele le atrage atenția și, dacă nu se conformează, le retrage
cuvântul.


Art. 117. - Președintele adunării va da cuvântul oricând unui deputat pentru a răspunde intr-o chestiune de ordin personal care îl privește, limitând timpul acordat în acest scop, Prevederile alin. 1 se aplică și în cazul în care se
Vorbitorii sunt obligați ca în cuvântul lor să se refere exclusiv la chestiunea pentru discutarea căreia s-au înscris la cuvânt. În caz contrar, președintele le atrage atenția și, dacă nu se conformează, le retrage cuvântul.
cere cuvântul în probleme privitoare la regulament.
 
Art. 117. - Președintele adunării va da cuvântul oricând unui deputat pentru a răspunde intr-o chestiune de ordin personal care îl privește, limitând timpul acordat în acest scop.
 
Prevederile alin. 1 se aplică și în cazul în care se cere cuvântul în probleme privitoare la regulament.
 
Art. 118. - Președintele sau un grup parlamentar poate cere încheierea dezbaterii unei probleme puse în discuția adunării.
 
Cererea de încheiere a dezbaterii se adoptă cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.


Art. 118, - Președintele sau un grup parlamentar poate cere încheierea dezbaterii unei probleme puse
Art. 119. - Este interzisă proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna adunării, cât și din sala de ședințe.  
în discuția adunării. Cererea de încheiere a dezbaterii se adoptă cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.


Art. 119. - Este interzisă proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna adunării, cât și din sala
Se interzice dialogul între vorbitorii aflați la tribună și persoanele aflate în sală.
de ședințe. Se interzice dialogul între vorbitorii aflați la tribună și persoanele aflate în sală.


Art. 120. - Președintele cheamă la ordine pe deputații care tulbură dezbaterile sau creează agitație. El
Art. 120. - Președintele cheamă la ordine pe deputații care tulbură dezbaterile sau creează agitație. El poate întrerupe ședința când tulburarea persista și poate dispune eliminarea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod desfășurarea normală a lucrărilor adunării.
poate întrerupe ședința când tulburarea persista și poate dispune eliminarea din sală a persoanelor care
împiedică în orice mod desfășurarea normală a lucrărilor adunării.


Art. 121. - Dezbaterile din ședințele adunării se înregistrează pe banda magnetică și se stenografiază.
Art. 121. - Dezbaterile din ședințele adunării se înregistrează pe banda magnetică și se stenografiază.
Separat, prin grija secretarilor, se întocmesc procese-verbale pentru fiecare ședința a adunării. Procesele-verbale se semnează de către președinte și secretarii care I-au asistat la conducerea lucrărilor.
 
Separat, prin grija secretarilor, se întocmesc procese-verbale pentru fiecare ședința a adunării. Procesele-verbale se semnează de către președinte și secretarii care i-au asistat la conducerea lucrărilor.
 
Stenogramele se publică în Monitorul Oficial, Partea a II-a, cu excepția celor privitoare la ședințele secrete.
Stenogramele se publică în Monitorul Oficial, Partea a II-a, cu excepția celor privitoare la ședințele secrete.
Deputații au dreptul de a examina exactitatea stenogramei prin confruntarea ei cu banda magnetică, înainte de publicarea stenogramei în Monitorul Oficial.
Deputații au dreptul de a examina exactitatea stenogramei prin confruntarea ei cu banda magnetică, înainte de publicarea stenogramei în Monitorul Oficial.


CAPITOLUL III
Capitolul III


Moțiuni, inlrcbări, interpelări, informarea deputaților,
'''Moțiuni, întrebări, interpelări, informarea deputaților, petiții'''
petiții


1. Moţiuni
1. Moţiuni


Art. 122. - Moțiunea exprimă poziția Adunării Deputaților intr-o anumită problemă de politică internă
Art. 122. - Moțiunea exprimă poziția Adunării Deputaților intr-o anumită problemă de politică internă sau externă.
sau externă.
 
Art. 123. - Guvernul poate solicita exprimarea încrederii în politica sa, pe calea unei moțiuni de încredere, angajindu-și răspunderea fie asupra unui program sau unei declarații de politică generală, fie cu privire la textul unui proiect de lege care reglementează o problemă urgentă. Caracterul urgent al problemei care face obiectul unui proiect de lege este încuviințat de adunare cu votul majorității membrilor săi.
 
Guvernul poate accepta amendamente la proiectul de lege prevăzut la alin. 1 numai din partea grupurilor parlamentare, intr-un termen de cel mult 3 zile de la depunerea proiectului.
 
Dacă, într-un interval de 24 de ore ce urmează angajării răspunderii guvernului, cel puțin o pătrime din membrii adunării nu depun o moțiune de neîncredere în guvern, programul, declarația de politică generală sau textul proiectului de lege sunt considerate ca adoptate.
 
În cazul în care se depune o moțiune de neîncredere, care este aprobată de adunare prin votul secret a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților,primul-ministru va prezenta, în cel mult 3 zile, Președintelui României, demisia guvernului.
 
Dacă moțiunea de neîncredere este respinsă, se aplică dispozițiile alin. 3.
 
Art. 124. - Moțiunea de cenzură asupra activității guvernului poate fi depusă de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau de Senat. Votarea acesteia nu poate avea loc decât după 2 zile de la data depunerii moțiunii și comunicarea ei către guvern.
 
Moțiunea de cenzură este aprobată prin vot deschis și se consideră adoptată dacă în favoarea acesteia a votat cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor adunării.


Art. 123. - Guvernul poate solicita exprimarea încrederii în politica sa, pe calea unei moțiuni de încredere, angajindu-și răspunderea fie asupra unui program sau unei declarații de politică generală, fie cu
Adoptarea moțiunii de cenzură atrage obligația primului-ministru de a prezenta, în termen de 3 zile, Președintelui României, demisia guvernului.
privire la textul unui proiect de lege ca.re reglementează o problemă urgentă. Caracterul urgent al problemei care face obiectul unui proiect de lege este încuviințat de adunare cu votul majorității membrilor săi.
Guvernul poate accepta amendamente la proiectul de lege prevăzut la alin. 1 numai din partea grupurilor parlamentare, intr-un termen de cel mult 3 zilede la depunerea proiectului. Dacă, într-un interval de 24 de ore ce urmează angajării răspunderii guvernului, cel puțin o pătrime din membrii adunării nu depun o moțiune de neîncredere în guvern, programul, declarația de politică generală sau textul proiectului de lege sunt considerate ca adoptate,
În cazul în care se depune o moțiune de neîncredere, care este aprobată de adunare prin votul secret a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților,primul-ministru va prezenta, în cel mult 3 zile, Președintelui României, demisia guvernului. Dacă moțiunea de neîncredere este respinsă, se aplică dispozițiile alin. 3.


Art. 124. - Moțiunea de cenzură asupra activității guvernului poate fi depusă de cel puțin o pătrime din
În cazul în care moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu pot propune, în aceeași sesiune, o nouă moțiune cu același obiect.
numărul deputaților sau de Senat, Votarea acesteia nu poate avea loc decât după 2 zile de la data depunerii moțiunii și comunicarea ei către guvern. Moțiunea de cenzură este aprobată prin vot deschis și se consideră adoptată dacă în favoarea acesteia a votat cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor adunării. Adoptarea moțiunii de cenzură atrage obligația primului-ministru de a prezenta, în termen de 3 zile, Președintelui României, demisia guvernului.
În cazul în care moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu pot propune, în aceeași
sesiune, o nouă moțiune cu același obiect.


Art. 125. - În Adunarea Deputaților pot fi depuse și alte moțiuni, care să exprime poziția parlamentului
Art. 125. - În Adunarea Deputaților pot fi depuse și alte moțiuni, care să exprime poziția parlamentului într-o anumită problemă, de către cel puțin 50 de deputați.
intr-o anumită problemă, de către cel puțin 50 de deputați.


Art. 126. - Un deputat nu poate semna mai multe moțiuni în același timp, în aceeași problemă.
Art. 126. - Un deputat nu poate semna mai multe moțiuni în același timp, în aceeași problemă.
3.484 de modificări

Meniu de navigare