Monitorul Oficial 96/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 30 iunie 2011 20:34, autor: Cosmin Drula (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0096 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::96 - Partea I - Vineri, 15 mai year::1992 GUVERNUL ROMÂNIEI ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::96 - Partea I - Vineri, 15 mai year::1992

GUVERNUL ROMÂNIEI

Hotărâre privind condițiile de plată a cotei subscrise de România la capitalul Corporației Financiare Internaționale și numirea guvernatorului și supleantului său

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor este autorizat să exercite toate drepturile și obligațiile care revin României în calitate de membru al Corporației Financiare Internaționale.

Art. 2. - Banca Națională a României este autorizată să depună la Federal Rezerve Bank of New York, în contul Corporației Financiare Internaționale, suma de 1.504.000 dolari S.U.A., reprezentând cota subscripției României la capitalul corporației.

Se autoriză Ministerul Finanțelor să acopere echivalentul în lei al sumei în valută prevăzută la alineatul precedent al prezentei hotărâri din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 3. - Banca Națională a României este desemnată depozitarul deținerilor Corporației Financiare Internaționale în lei.

Art. 4. - Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Corporației Financiare Internaționale este ministrul finanțelor, iar supleantul său este guvernatorul Băncii Naționale a României.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 septembrie 1990 | Nr. 1021.


Guvernul României

Hotărâre privind balanțele materiale pentru anul 1991

Pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor referitoare la executarea sarcinilor de livrare prin balanțe ale art. 52 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale,

Guvernul României hotărăște :

Art. 1. - Sarcinile de livrare stabilite prin balanțele materiale, aprobate în condițiile prezentei hotărâri, sunt obligatorii pentru societățile comerciale cu capital integral de stat, regiile autonome și celelalte unități economice de stat la care se referă.

Art. 2. - Nomenclatorul de produse ce pot face obiectul balanțelor materiale, precum și coordonatorii de balanțe sunt prevăzuți în anexele nr. 1-5. care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

În cadrul acestor nomenclatoare, Ministerul Resurselor și Industriei, Ministerul Agriculturii și Alimentației, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului și departamentele din structura acestora vor elabora balanțele pentru materii prime, materiale, combustibili, energie și produse din profilul lor de activitate, care sunt deficitare în economie ; balanțele vor fi aprobate cu cel puțin 45 de zile înaintea anului sau trimestrului la care se referă.

Materiile prime, materialele, combustibilii, energia și produsele la care nu s-au emis repartiții pe baza balanțelor aprobate, se asigură în mod liber de către agenții economici pe baza relațiilor de piață.

Art. 3. - La stabilirea sarcinilor de livrare prevăzute în balanțe, se vor asigura cu prioritate;

a) produsele deficitare pentru consumul populației (anexele nr. 5 a. și nr. 5 b.) ;

b) realizarea contractelor de export, inclusiv a exporturilor cuprinse în acorduri și convenții guvernamentale exprimate în valoare totală ;

c) produse de mare importanță sau destinate executării unor acțiuni și lucrări majore din economie.

Art. 4. - Ministerul Resurselor și Industriei, Ministerului Agriculturii și Alimentației și Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului vor stabili prin ordin graficul de lucrări și termene privind emiterea repartițiilor de către coordonatorii de balanță și încheierea contractelor pe baza acestor repartiții.

Art. 5. - Refuzul de contractare, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a ' obligațiilor contractuale în ceea ce privește balanțele pentru materii prime, materiale, combustibili, energie și produse atrage răspunderea civilă a regiei autonome sau a societății comerciale.

Resursele neutilizate ca urmare a abaterilor prevăzute la alin. 1 se diminuează din cele alocate prin repartiție pentru perioada următoare.

Art 6. - Neînțelegerile precontractuale se soluționează de către ministerele care au aprobat balanțele în termen de 15 zile de la sesizarea oricăreia dintre părți.

Art. 7. - Materialele excedentare ce pot fi vândute de către beneficiarii de repartiții, potrivit art. 52 alin. 2 din Legea nr. 15/1990, sunt numai acelea care datorită reducerii consumurilor specifice sau folosirii de înlocuitori fără alterarea calității nu mai sunt necesare realizării produselor pentru care au fost alocate.

În această situație, beneficiarii de repartiții nu sunt exonerați de îndeplinirea obligațiilor contractuale față de clienți.

Vânzarea unui material repartizat cu încălcarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 15/1990 atrage răspunderea persoanelor vinovate pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 1 lit. d) din Legea nr. 12/ 1990 ; în acest scop, este obligatorie sesizarea organelor prevăzute în art. 5 din această lege, în termen de 48 de ore de la săvârșirea contravenției.

Art. 8. - Consiliile de administrație ale societăților comerciale, regiilor autonome sau ale altor unități economice de stat, beneficiare de repartiții, sunt obligate să asigure, potrivit Codului muncii, imputarea tuturor pagubelor rezultate de neîndeplinirea contractelor, precum și sancționarea persoanelor vinovate.

Art. 9. - Miniștrii și șefii de -departamente vor împuternici persoane care să verifice modul de îndeplinire, de către beneficiarii de balanțe, a prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 septembrie 1990 | Nr. 1031.