Monitorul Oficial 54/1990: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
(Nu s-au afișat 163 de versiuni intermediare efectuate de alți 4 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
 
{{MigrationWarning}}
__FORCETOC__
__FORCETOC__
[[Category:Monitorul Oficial|*1990 0054]]
[[Category:Monitorul Oficial|*1990 0054]]


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul II, Nr. [[issue::54]] - Marți, 23 ianuarie [[year::1990]]
Anul II, Nr. [[issue::0054]] - Miercuri, 25 aprilie [[year::1990]]
 
== Decrete-lege ==
 
=== Decret-lege privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanțelor societăților comerciale și organizațiilor economice străine ===
 
'''Consiliul Provizoriu de Uniune Națională''' decretează:
 
Art. 1. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine pot avea reprezentanțe în România pe bază de autorizație eliberată, în acest scop, în condițiile prezentului decret-lege.
 
De asemenea, societățile comerciale sau organizațiile economice străine pot fi reprezentate în România, pe bază de contract, și de birouri românești specializate, inclusiv cele înființate din inițiativă proprie.
 
Art. 2. - Autorizațiile pentru funcționarea reprezentanțelor societăților comerciale și organizațiilor economice străine se eliberează, la cererea acestora, de Ministerul Comerțului Exterior.
 
Art. 3. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine reprezentate răspund, în condițiile legii, pentru actele și activitatea reprezentanțelor lor în România.
 
Art. 4. - Societatea comercială sau organizația economică străină care solicită eliberarea unei autorizații de reprezentanță va menționa în cererea adresată Ministerului Comerțului Exterior următoarele:
 
a) sediul social;
 
b) obiectul activității reprezentanței  în concordanță cu obiectul de activitate al societății comerciale sau a organizației economice solicitante;
 
c) durata de funcționare a reprezentanței;
 
d) numărul și funcțiile persoanelor propuse a se încadra la reprezentanță, iar dacă sunt străini, numele, prenumele și domiciliul lor în străinătate, cu menționarea funcțiilor pe care le au la societatea comercială sau la organizația economică și la reprezentanță.
 
Serviciile privind întocmirea și îndeplinirea formalităților necesare înființării și funcționării reprezentanțelor din România pot fi prestate, la cererea societății comerciale sau organizației economice străine, și de Camera de Comerț și Industrie a României sau de alte organisme autorizate.
 
Art. 5. - La cererea de eliberare a autorizației se vor anexa următoarele acte:
 
a) o atestare, în original, din partea camerei de comerț sau a altui organ competent din țara în care are sediul societatea comercială sau organizația economică străină care să confirme existența sa legală, obiectul activității și capitalul său social;
 
b) o confirmare asupra bonității din partea băncii prin care societatea sau organizația își desfășoară principalele operațiuni financiare;
 
c) statutul sau alte acte dovedind forma de organizare și modul de funcționare a societății sau organizației;
 
d) împuternicirea autentificată privind reprezentanții desemnați să angajeze valabil societatea, respectiv organizația ce a solicitat autorizația.
 
Art. 6. - Ministerul Comerțului Exterior este obligat ca, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, să emită autorizația sau, motivat, să o respingă. Prin autorizația pentru funcționare se vor stabili obiectul, condițiile de exercitare a activității, durata și sediul reprezentanței.
 
Art. 7. - În termen de cel mult 15 zile de la data eliberării autorizației, reprezentanța se înregistrează la Camera de Comerț și Industrie a României și la administrația financiară în a cărei rază teritorială își are sediul.
 
Art. 8. - Reprezentanța efectuează în numele societății comerciale sau al organizației economice străine numai acte juridice și activități conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizația de funcționare. Reprezentanțele și personalul acestora își desfășoară activitatea cu respectarea dispozițiilor legale din România.
 
Art. 9. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine răspund solidar cu angajații încadrați la reprezentanțe pentru daunele rezultate din faptele ilicite comise de angajații lor în exercitarea activității sau în legătură cu exercitarea acesteia.
 
Art. 10. - Societățile comerciale sau organizațiile economice străine reprezentate în România au obligația să comunice Ministerului Comerțului Exterior, în termen de cel mult 30 de zile, eventualele modificări intervenite în statutul lor juridic, în special în legătură cu obiectul de activitate, capitalul social sau sediul, și să solicite modificarea autorizației de funcționare. În acest sens, Ministerul Comerțului Exterior poate modifica autorizația de funcționare.
 
Art. 11. - Autorizația de funcționare poate fi retrasă de Ministerul Comerțului Exterior, înainte de expirarea valabilității, pentru următoarele motive:
 
a) încălcarea de către personalul reprezentanței a dispozițiilor legale din România privind ordinea publică;
 
b) depășirea obiectului de activitate stabilit prin autorizație;
 
c) nerespectarea obligațiilor fiscale.
 
Ministerul Comerțului Exterior va notifica societății comerciale sau organizației economice străine și reprezentanței din România retragerea autorizației, acordând un termen de 90 de zile pentru lichidarea activității.
 
Art. 12. - Funcționarea reprezentanței încetează de drept atunci când societatea comercială sau organizația economică încetează de a mai funcționa.
 
În cazul în care societatea comercială sau organizația economică străină dispune încetarea activității reprezentanței, va înștiința despre aceasta Ministerul Comerțului Exterior. Lichidarea activității se va efectua în termen de 90 de zile de la înștiințare.
 
Art. 13. - La cererea de eliberare și la eliberarea autorizațiilor, societățile comerciale și organizațiile economice străine vor achita taxele prevăzute de lege.
 
Art. 14. - Pentru activitatea desfășurată în România reprezentanțele sunt obligate să plătească impozitele și taxele stabilite în condițiile legii.
 
Art. 15. - Operațiunile financiar-bancare ale reprezentanțelor se efectuează prin conturi în valută, deschise la băncile legal constituite pe teritoriul României, cu respectarea legislației în vigoare.
 
Art. 16. - Personalul reprezentanței poate fi format din cetățeni români cu domiciliul în România sau în străinătate și din cetățeni străini.
 
Cetățenii străini, ca și cetățenii români cu domiciliul în străinătate, pot fi angajați numai pe bază de permis de muncă eliberat de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.
 
Alegerea personalului român pentru a fi angajat la reprezentanță aparține societății comerciale sau organizației economice străine.
 
Contractele de muncă se vor negocia și încheia direct de către cetățenii români cu firma comercială sau organizația economică străină.
 
Regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor și personalului acestora, precum și drepturile și obligațiile legate de salarizarea în lei și în valută a personalului român, inclusiv asigurările sociale ale acestuia, vor fi reglementate prin hotărâre a guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului decret-lege, pe baza propunerilor Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerului Comerțului Exterior, cu consultarea Camerei de Comerț și Industrie.
 
Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. 5, impozitele și taxele aplicabile reprezentanțelor și personalului acestora, precum și drepturile și obligațiile legate de salarizarea în lei și în valută, și de asigurări sociale ale personalului român încadrat, sunt cele stabilite de către Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerul Comerțului Exterior și Camera de Comerț și Industrie.
 
Art. 17. - Personalul reprezentanțelor poate contacta în mod direct orice întreprindere productivă sau de comerț exterior, instituții sau autorități, pentru discutarea problemelor legate de obiectul lor de activitate, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare la data respectivă.
 
Art. 18. - Pe perioada în care un cetățean român lucrează în cadrul unei reprezentanțe nu poate cumula o altă funcție într-o unitate de stat cu sediul în România.
 
Art. 19. - În cazul în care, prin convenții sau acorduri internaționale la care România este parte, se stabilesc alte condiții de autorizare și funcționare a reprezentanțelor decât cele prevăzute în prezentul decret-lege, se vor aplica dispozițiile cuprinse în acele convenții sau acorduri.
 
Art. 20. - Decretul nr. 15/1971 privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanțelor firmelor comerciale și organizațiilor economice străine, precum și orice alte dispoziții contrare prezentului decret-lege, se abrogă.
 
{{SemnPcpun|Ion Iliescu|București|24 aprilie 1990|122}}
 
 
 
=== Decret-lege privind dobânzile ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și de către bănci pentru depuneri ale părților sociale ===
 
'''Consiliul Provizoriu de Uniune Națională''' decretează:
 
Art. 1. - Dobânzile ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și de către bănci pentru depuneri ale părților sociale, sunt cele prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezentul decret-lege.
 
Art. 2. - Pentru disponibilitățile C.E.C. păstrate în conturi la bănci dobânda este de 3,55 la sută pe an.
 
Art. 3. - Anexa nr. 1 Cap. B pct. 3 și 6 la Decretul nr. 146/1987 privind dobânzile ce se încasează și se plătesc de către bănci și alte unități se modifică în mod corespunzător prevederilor art. 1 și 2 din prezentul decret-lege.
 
Art. 4. - Prevederile prezentului decret-lege se aplică de la data de 1 ianuarie 1990.
 
Art. 5. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari pe anul 1990.
 
{{SemnPcpun|Ion Iliescu|București|24 aprilie 1990|123}}
 
 
==== Anexă ====
 
'''Tabel cuprinzând nivelul dobânzilor ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și nivelul dobânzilor ce se plătesc de către bănci pentru depuneri ale părților sociale'''
 
{|
!colspan="2"|
!Dobânda în procente pe an
|-
!colspan ="3" |A. Depuneri ale economiilor la C.E.C.
|-
|rowspan ="2" |a)
| Librete de economii cu depuneri pe termen de cel puțin un an
| 5,0
|-
| - în cazul nerespectării termenului de cel puțin un an
| 3,0
|-
|b)
|Librete de economii cu dobândă la vedere
|3,0
|-
|rowspan="4" |c)
|Librete de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme
|3,0
|-
|colspan="2" |din care:
|-
| - pe librete, fiecărui titular
|2,0
|-
| - sub formă de câștiguri în numerar (titularii libretelor ieșite câștigătoare vor beneficia cu prioritate de cumpărarea autoturismelor de la unitățile comerciale specializate, începând cu tragerea la sorți pentru trimestrul I/1990)
|1,0
|-
|d)
|Librete de economii școlare
|5,0
|-
|e)
|Obligațiuni C.E.C. cu câștiguri (dobânda se acordă în întregime sub formă de câștiguri, în care se include și valoarea obligațiunii ieșite câștigătoare)
|2,0
|-
|f)
|Conturi curente personale și pe carnete de cecuri cu sumă limitată
|3,0
|-
|rowspan="2"|g)
|Conturi curente personale pentru construirea și cumpărarea de locuințe, cu depuneri care depășesc un an
|5,0
|-
| - în cazul depunerilor până la un an
| 3,0
|-
|h)
|Conturi curente personale pentru cumpărarea de autoturisme și alte destinații stabilite de Casa de Economii și Consemnațiuni
|2,0
|-
|i)
|Conturile fundațiilor constituite în temeiul dispozițiilor legale de către persoanele fizice
|4,0
|-
|j)
|Foi și timbre de economii și cecuri de economii școlare; la aceste depuneri nu se acordă dobânzi fiecărui depunător, ci recompense colectivelor de elevi ale școlilor în cadrul diferitelor manifestări la nivelul unităților școlare, comunelor, orașelor, municipiilor, județelor sau pe țară. Suma necesară acordării recompenselor se va prevedea anual în bugetul de venituri și cheltuieli al C.E.C.
|
|-
!colspan="3" |B. Depuneri ale părților sociale în conturi personale la bănci și la cooperativele de credit
|-
|rowspan="2" |a)
|Depuneri pe termen de cel puțin un an
|5,0
|-
| - în cazul nerespectării termenului de cel puțin un an
|3,0
|-
|b)
|Depuneri la vedere
|3,0
|}
 
:Notă:
 
* La libretele de economii cu câștiguri; cu dobândă și câștiguri; pentru turism; cu câștiguri în materiale de construcție; pentru construirea de locuințe și pentru cumpărarea de locuințe, aflate asupra populației, se acordă dobândă de 2%. La libretele cu câștiguri pentru turism, cu câștiguri în materiale de construcție și pentru construirea de locuințe, întreaga dobândă se acordă sub formă de câștiguri. La libretele pentru cumpărarea de locuințe, dobânda se acordă fiecărui depunător, iar la libretele cu dobândă și câștiguri 1,5% se acordă fiecărui titular, iar din 0,5% se acordă câștiguri prin trageri la sorți.<br/>Depunerea minimă care dă drept de participare la trageri la sorți la libretele pentru turism, cu dobândă și câștiguri în autoturisme, în materiale de construcție și pentru construirea de locuințe, ieșite câștigătoare, intră în rezultatele activității C.E.C.
* Fracțiunile până la 5 bani din calculul dobânzilor cuvenite populației se reîntregesc la 5 bani în favoarea depunătorilor.
 
 
 
=== Decret-lege privind instituirea „Fondului Libertatea” ===
 
'''Consiliul Provizoriu de Uniune Națională''' decretează:
 
Art. 1. - Pe data prezentului decret-lege se instituie „Fondul Libertatea”, fundație de utilitate publică, cu personalitate juridică.
 
Veniturile „Fondului Libertatea” se constituie din sumele bănești din conturile deschise după 22 decembrie 1989 la unitățile bancare și ale Casei de Economii și Consemnațiuni pentru ajutorarea României. Sumele din conturi sunt, în condițiile legii, producătoare de dobândă.
 
Art. 2. - Veniturile „Fondului Libertatea” vor fi utilizate pentru:
 
a) repararea clădirilor proprietate de stat, cooperatistă sau obștească, distruse în timpul revoluției din decembrie 1989, precum și a utilităților aferente acestora;
 
b) refacerea locuințelor proprietatea unor cetățeni și acordarea de ajutoare pentru înlocuirea de bunuri casnice și gospodărești distruse în timpul revoluției; ajutoarele se vor acorda în completarea despăgubirilor plătite de Administrația Asigurărilor de Stat;
 
c) acordarea unor ajutoare bănești persoanelor care au suferit o invaliditate ca urmare a participării la triumful revoluției;
 
d) acordarea unor ajutoare bănești familiilor celor care au dispărut ca urmare a participării active la înfăptuirea revoluției;
 
e) amenajarea cimitirelor eroilor revoluției și construirea de monumente în cinstea eroilor revoluției;
 
g) finanțarea acțiunilor pentru perpetuarea memoriei eroilor;
 
h) construirea și înzestrarea unui muzeu al revoluției și a altor așezăminte de cultură;
 
i) încurajarea unor tinere talente de excepție din domeniul științei și artei prin acordarea de burse și alte forme de ajutoare în vederea perfecționării pregătirii lor profesionale;
 
j) dotarea căminelor de elevi și studenți, precum și a căminelor tineretului nefamilist, cu obiecte de inventar gospodăresc și cultural-sportiv;
 
k) dotarea și îmbunătățirea asistenței sociale pentru creșele, grădinițele și căminele de copii și a căminelor de bătrâni, îndeosebi pentru casele și așezămintele de copii;
 
l) dotarea caselor tineretului;
 
m) ajutoare pentru bolnavii nerecuperabili și handicapați, inclusiv pentru importul de medicamente;
 
n) achiziționarea de utilaje și construirea unei fabrici de lapte pentru sugari;
 
o) contribuții la înzestrarea institutelor de cercetare și bibliotecilor publice;
 
p) cheltuieli pentru cazare, carburanți, depozitare, manipulare și pază ocazionate de primirea cu titlu gratuit a ajutoarelor umanitare din străinătate.
 
Repartizarea pe categorii de cheltuieli a veniturilor „Fondului Libertatea” se stabilește prin hotărâre a Guvernului României.
 
Art. 3. - Veniturile pentru care depunătorul a stabilit o anumită destinație nu vor putea fi folosite în alte scopuri.
 
Art. 4. - Administrarea „Fondului Libertatea” se face de către Consiliul de administrație, numit de Biroul executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională.
 
Hotărârile Consiliului de administrație se iau cu majoritatea voturilor membrilor săi și sunt obligatorii pentru unitățile bancare și ale Casei de Economii și Consemnațiuni la care sunt deschise conturile fondului.
 
Consiliul de administrație stabilește regimul conturilor bănești, condițiile în care se pot efectua cheltuielile și aprobă cuantumul acestora, pentru fiecare acțiune sau obiectiv, precum și structura și normele de lucru ale aparatului propriu.
 
Art. 5. - Controlul gestiunii „Fondului Libertatea” se asigură de către Corpul de control economico-financiar al primului-ministru.
 
Art. 6. - Fundația „Fondul Libertatea” va pune la dispoziția fiecărui județ și municipiului București 50% din fondurile bănești în lei colectate în cadrul unității administrativ-teritoriale respective pentru a fi folosite, în condițiile prevăzute la art. 2, pe baza deciziilor consiliilor provizorii de uniune națională locale și ale primăriilor.
 
{{SemnPcpun|Ion Iliescu|București|24 aprilie 1990|124}}
 
 
 
=== Decret-lege privind reglementarea unor drepturi ale personalului de dirijare, control și informare a traficului aerian civil ===
 
'''Consiliul Provizoriu de Uniune Națională''' decretează:
 
Art. 1. - Personalul operativ de dirijare și control al traficului aerian civil prevăzut în anexa nr. 1, lit. A, care lucrează la aeroportul Otopeni și centrele de dirijare de gradul I, beneficiază de un concediu suplimentar de odihnă de 12 zile lucrătoare.
 
Personalul de dirijare și control de la celelalte aeroporturi, aerodromuri și centre de dirijare, precum și personalul de informare și control prevăzut în anexa nr. 1, lit. B, vor beneficia de un concediu suplimentar de odihnă de 9 zile lucrătoare.
 
Art. 2. - Personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 beneficiază, potrivit recomandării medicale a organelor competente, de un concediu de recuperare psihologică, obligatoriu și gratuit, de 12 zile calendaristice anual într-o stațiune balneoclimaterică; pentru personalul prevăzut la art. 1 alin. 2 durata acestui concediu este de 10 zile calendaristice anual.
 
Pe timpul concediului de recuperare psihologică personalul primește salariu tarifar corespunzător funcției deținute.
 
Art. 3. - Timpul lucrat de personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 se încadrează în grupa I de muncă, iar timpul lucrat de personalul prevăzut la art. 1 alin. 2 se încadrează la grupa II de muncă.
 
Persoanele care au lucrat în condițiile prevăzute la alin. 1 se pensionează potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr. 3/1977.
 
Art. 4. - Personalul prevăzut la art. 3, care din punct de vedere medical nu mai este apt să presteze activitate de dirijare, control și informare a traficului aerian din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, va fi trecut într-o altă muncă corespunzătoare pregătirii sale. Pe această perioadă va primi, pe lângă salariul pentru munca efectiv prestată, și o sumă plătită din fondurile asigurărilor sociale de stat, până la nivelul salariului tarifar al funcției avute la data trecerii în altă muncă. La împlinirea vârstei de pensionare se poate cere stabilirea pensiei pentru munca depusă și limită de vârstă.
 
Art. 5. - Personalul prevăzut în anexa nr. 1 va beneficia de un spor pentru condiții grele de muncă de până la 15% la salariul tarifar, care va fi diferențiat pe funcții de către Departamentul aviației civile. Personalul care își desfășoară activitatea la ecrane radar poate beneficia concomitent și de un spor de salariu pentru condiții nocive de muncă în cuantum de 100 lei lunar.
 
Art. 6. - Personalul operativ de dirijare, control și informare a traficului aerian civil va beneficia de un spor de vechime neîntreruptă în aceeași unitate în aceleași cote din salariul tarifar ca și personalul operativ din unitățile de exploatare a căilor ferate subordonate Ministerului Transporturilor, a căror activitate este legată direct de siguranța circulației.
 
Art. 7. - Se completează anexa nr. IV, cap. V pct. 4 lit. A, b) din Legea nr. 57/1974 cu funcțiile prevăzute în anexa nr. 2.
 
Art. 8. - Durata timpului de muncă pentru personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 este de 36 de ore pe săptămână.
 
Art. 9. - Personalul de dirijare, control și informare a traficului aerian civil va beneficia anual de l2 călătorii gratuite pe cursele interne și de o călătorie gratuită pe cursele internaționale, în limita locurilor disponibile.
 
Soțul sau soția persoanei în cauză, precum și copiii săi minori și cei care sunt elevi ori studenți, vor beneficia, în aceleași condiții, de câte 6 călătorii pe cursele interne și de o călătorie pe cursele internaționale.
 
Art. 10. - Departamentul aviației civile va lua măsuri pentru buna organizare a muncii controlorilor de trafic aerian care să conducă la deplina siguranță a zborurilor.
 
Art. 11. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor, pe baza fundamentării prezentate de Ministerul Transporturilor, vor introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari pe anul 1990, inclusiv în rezerva bugetară.
 
Art. 12. - Prevederile prezentului decret-lege se aplică cu data de 1 martie 1990.
 
{{SemnPcpun|Ion Iliescu|București|24 aprilie 1990|125}}
 
 
==== Anexa Nr. 1 ====
 
'''Personalul operativ de dirijare, control și informare a traficului aerian civil'''
{|
|colspan="3" |'''Litera A:''' Controlor trafic operativ dirijare și control:
|-
|1.
|Șef tură
|ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
|-
|2.
|Navigator principal instructor
|ACC, APP, TWR
|-
|3.
|Navigator principal radar
|SRE și PAR
|-
|4.
|Navigator principal radar
|ACC, APP, TWR
|-
|5.
|Navigator radar
|SRE și PAR
|-
|6.
|Navigator principal non-radar
|ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
|-
|7.
|Navigator radar
|ACC, APP, TWR
|-
|8.
|Navigator non-radar
|ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
|-
|9.
|Șef tură sol
|
|-
|10.
|Operator radar
|SRE și PAR
|-
|11.
|Operator radar
|ACC, APP, TWR
|-
|12.
|Navigator principal sol
|
|-
|13.
|Controlor non-radar
|ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
|-
|14.
|Navigator sol
|
|-
|15.
|Controlor sol
|
|-
|colspan="3" |'''Litera B:''' Controlor trafic operativ informare și control
|-
|1.
|Șef tură
|Briefing, Notam, Programări zbor
|-
|2.
|Navigator principal instructor
|Briefing, Notam, Programări zbor
|-
|3.
|Navigator principal
|Briefing, Notam, Programări zbor
|-
|4.
|Navigator principal
|Prelucrare mesaje, Flight-data
|-
|5.
|Navigator
|Briefing, Notam, Programări zbor
|-
|6.
|Controlor
|Briefing, Notam, Programări zbor
|-
|7.
|Controlor
|Prelucrare mesaje, Flight-data
|-
|8.
|Navigator principal
|Fic, Atis, Volmet
|-
|9.
|Navigator
|Fic, Atis, Volmet
|-
|10.
|Controlor
|Fic, Atis, Volmet, Benzi evidență progresivă
|-
|11.
|Controlor trafic stagiar
|
|-
|12.
|Dispecer aeroport
|
|}
 
 
==== Anexa Nr. 2 ====
 
'''Personalul operativ de protecție a navigației aeriene și dirijare zbor'''
 
{|
!rowspan="6"|Nr. crt.
!rowspan="6"|Denumirea funcției
!rowspan="6"|Nr. gradații
!colspan="4"|Clasa de retribuire la nivelul de bază
|-
!colspan="4"|Gradul de organizare al unității
|-
!colspan="4"|Aeroporturi
|-
!Otopeni
!I
!II
!III
|-
!colspan="4"|Centre dirijare zbor
|-
!I
!II
!III
! -
|-
|1.
|Șef tură dirijare zbor
|6
|27
|25
| -
| -
|-
|2.
|Navigator principal instructor dirijare zbor
|7
|26
|24
| -
| -
|-
|3.
|Șef tură informare zbor
|6
|23
|22
| -
| -
|-
|4.
|Navigator principal instructor informare zbor
|7
|22
|21
| -
| -
|-
|5.
|Navigator principal dirijare zbor
|7
|25
|23
|21
| -
|}
 
 
 
=== Decret-lege privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) ===


== Hotărâri ale Guvernului ==
'''Consiliul Provizoriu de Uniune Națională''' decretează:


=== Hotărâre privind unele măsuri în legătură cu asigurarea autovehiculelor ===
Art. 1. - Ca urmare a abrogării Decretului nr. 358/1948, prin Decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) este recunoscută oficial.


'''Guvernul României''' hotărăște:
Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) se organizează și funcționează în conformitate cu regimul juridic general al cultelor religioase din România.


Art. 1. - Persoanele juridice care dețin tramvaie se asigură prinefectul legii pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor
Art. 2. - Bunurile preluate de către stat prin efectul Decretului nr. 358/1948, aflate în prezent în patrimoniul statului, cu excepția moșiilor, se restituie, în starea lor actuală, Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică). În vederea identificării, inventarierii și predării acestor bunuri se instituie o comisie formată din reprezentanți ai statului și ai Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică), numiți prin hotărâre a guvernului.
produse prin accidente de autovehicule, pentru care vor plăti o primă
de asigurare de 175 lei/an pentru fiecare tramvai cu sau fără remorcă


Art. 2. - Prevederile art. 1 se aplică începând cu data prezentei hotărâri.
Art. 3. - Situația juridică a lăcașurilor de cult și a caselor parohiale care au aparținut Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) și au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română se va stabili de către o comisie mixtă, formată din reprezentanți clericali ai celor două culte religioase, ținând seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri.


PETRE Român
Art. 4. - În localitățile în care numărul lăcașurilor de cult este insuficient în raport cu numărul credincioșilor, statul va sprijini construirea de noi lăcașuri de cult, în care scop va pune la dispoziția cultelor respective terenul aferent în cazul în care acestea nu dispun de acest teren și va contribui cu fonduri bănești la constituirea resurselor financiare necesare.
Bucilrești, 9 aprilie 1990.
Nr, 387.


=== Hotărâre privind înființarea de sucursale ale Băncii Române de Comerț Exterior pe teritoriul țării ===
{{SemnPcpun|Ion Iliescu|București|24 aprilie 1990|126}}


'''Guvernul României''' hotărăște:


Art. l. - Statutul Băncii Române de Comerț Exterior aprobat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri
nr. 1435 din 11 iulie 1968, cu lnurlilicările ulterioare,
se cnmpleărază la articolul 26 cu un alineat final, având
următorul conținut:
„Banca Română de Comerț Exterior poate participa.
de asemenea, la constituirea de societăți. comerciale în
țară și străinătate. Participarea la constituirea unor
asemenea societăți, cota de participare, precum și orice
alte probleme legate de aceasta, se aproba de către
Consiliul de administrație al Băncii Române de Comerț Exterior'
Art. 2. - Se înființează sucursale ale Băncii
Române ale Comerț Exterior în următoarele reșezlințe


2 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 53
de județ:Constanța Timișoara, Brașov, Iași, Suceava și
Cluj, care urmează să execute operațiunile prevăzute
în statutul de organizare și funcționare al Băncii
Române de Comerț Exterior.
Art 3. - Se aprobă structura organizatorică a
sucursalelor Băncii Române de Comerț Exterior în
limita a 43 posturi pentru fiecare sucursală, conform
anexei *).
gradul I ale Băncii Naționale a României, prevăzută
în Legea nr. 57/1974.
Art.,5. - Primăriile județene vor asigura spatiile
locative pentru desfășurarea activității sucursalelor nou
înființate ale Băncii Române de Comerț Exterior.
Art. 6. - Ministerul Economiei Naționale și lVIinis«
aerul Finanțelor vor introduce modificările co\*opun«
zătoare în indicatorii economici și financiari pe anul
1990 ai Băncii Române de Comerț Exterior.
Art. 4. - Salarizarea personalului va fi cea preia-
nulă în anexa nr. IV, cap. IX, pentru sucursalele cle
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
București, 9 aprilie 1990.
Nr. 389.
*) Anexa se comunica organelor interesate.
H O T Ă R I R E
privind administrarea provizorie a caselor, cluburilor și bazelor de agrement
pentru tineret de către Compania Autonomă de Turism pentru Tineret
În conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 10/1989,
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Pe data de 10 aprilie 1990, casele, cluburile și bazele de agrement pentru tineret care au
aparținut fostelor comitete județene ale U.T.C. trec
în administrarea provizorie a Companiei Autonome de
Turism pentru Tineret, în vederea asigurării funcționa«
rii corespunzătoare și conservării patrimoniului.
Art. 3. - Unitățile menționate vor funcționa cu
obiectul de activitate și structura personalului existente
la data de 31 martie 1990 până la aprobarea statutului
de organizare și funcționwe a acestora, elaborat prin
consultarea reprezentanților tuturor organizațiilor de
Art. 2. - Lucrările de investiții se vor desfășura în
conformitate cu aprobările existente. tineret.
PRlMfM1Niște'tU
PETRE ROMAN
București, 10 aprilie 1990.
Nr, 391,
H O T Ă R Î R E
privind înființarea Centrului de cercetare și producție de medicamente antitumfzralo
Guvernul României h o t ă r ă ș t ce:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înființează
Centrul de cercetare și producție de medicamente antitumorale, cu sediul în municipiul București, unitate
economică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății, având drept obiect de activitate
cercetarea științifică și producția în domeniul medicamentelor antitumorale.
Art. 2. - Centrul de cercetare și producție de medicamente antitumorale se organizează prin preluarea
de la Institutul oncologie București a secției Sinteze,
cu mijloacele fixe și circulante, personalul și i'nalul
de salarizare, aferente, inclusiv investiția în curs de
finalizare „Sinteza meziicamentelor” de pe platiornia.
Fundeni, pe baza protocolului ce se va încheia în
acest scop. Actualul imobil în care funcționează secția
Sinteze se trece în administrarea Centrului de cercetare și producție de rnedicaniente nntitumnrale.
Art. 3. - Personalul care trece de la o unitate la
alta, în cadrul măsurilor cle înființare și organizare


MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr.511 3
== Decrete ==
prevăzute în prezenta hotărâre, se consideră transferat în interesul serviciului.
Art. 4. - Organizarea, funcționarea și numărul de
personal ale Centrului de cercetare și producție de medicamente antitumorale se stabilesc de către Ministerul sănătății.
Art. 5. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor, pe baza propunerilor Ministerului Să-
natație, vor introduce în indicatorii economici-financiari și în bugetul de stat pe anul 1990 modificările
ce decurg ki urma aplicării prezentei hotărâri.
PRIM-M1N1s'mU
PETRE ROMAN
București, 10 aprilie 1990.
Nr. 392.
H O T Ă R l R E
privind înființarea Centrului de cercetări și asistență medicală în orașul Șimleu Silvaniei
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Se înființează, pe data prezentei hotă-
riri, Centrul de cercetări și asistență medicală ca unitate de stat cu personalitate juridică în subordinea administrativă a primăriei județului Sălaj prin organul
local dc specialitate, Direcția sanitară județeană Sălaj.
Art. 2 - Obiectul de activitate al centrului îl reprezintă:
A continuarea activității de cercetare fundamentală și aplicativă privind fiziopatologia și tratamentul
afecțiunilor tractului digestiv superior desfășurată în
cadrul Secției de boli interne - Gastroenterologie și
Laboratorului de cercetare al Spitalului orășenesc
Șimleu Silvaniei;
* diversificarea acestor cercetări în afecțiuni cu
etiopatologii conexe;
7 asigurarea de colaborări și cooperări cu instituții
sau firme naționale și internaționale în aceste domenii;
* asigurarea de instruirii perfecționări pentru pe'-
sonal român sau străin;
* asigurarea asistentei medicale de s cialitate en-
* - v- P P
tru pacienți români sau străini;
* valorificarea rezultatelor cercetării prin lucrări
științifice, brevete de invenție sau tratate de specialitate.
Art. 3. - Metodologie, centrul se va subordona pentru activitatea de cercetare fundamentală Academiei
Române, Filiala Cluj-Napoca, iar pentru activitatea de
asistență și cercetări medicale, Academiei de Științe
Medicale din România.
Art. 4. - Centrul de cercetări și asistență medicală se organizează prin transformarea Secției de boli
interne - Gastroenterologie și a Laboratorului de cercetare din cadrul spitalului orășenesc și va avea sediul central în Șirnleu Silvaniei, str. Dunării nr. 37,
județul Sălaj.
Art. 5. - Baza materială constituită din clădiri, apa.-
ă de investigație și tratament, aparatură
natura medical
de laborator, autolaborator cercetare, bibliotecă, oficiul de prelucrare date, fondurile realizate prin contracte de cercetare, ca și bunurile de orice natură aparținând Secției
Laboratorului
șenesc Șimleu
de cercetări și
de boli interne - Gastroenterologie și
de cercetare din cadrul Spitalului oră-
Silvaniei trec în administrația Centrului
asistență medicală.
Art. G. - Structura de organizare, condițiile de
numirea personalului de conducere sunt
primăriei județului Sălaj și Academiei
funcționare și
de competenta
de Științe Medicale din România.
Art 7. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor lua măsuri pentru introducerea
în planul și bugetul pe 1990 a modificărilor rezultat:
din aplicarea acestei hotărâri.
Art. 8. -« Personalul aferent Centrului de cercetări
și asistență medicala se consideră transferat în între
resul serviciului.
1=ruM-MINISTRU
PETRE ROMAN
București, 11 aprilie 1990.
Nr. 396.
H 0 T Ă R l R E
privind reorganizarea activității de avizare a coustunurilor de combustibili și energia
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Activitatea de avizare a consumurilor de
combustibili și energie la obiectivele noi, precum și a
înlocuirii de combustibili sau a modificării de soluții
energetice la obiectivele existente, va fi exercitată de
către ministerele, primăriile județene și a municipiului București prevăzute în anexa nr. 1, care vor emite
acorduri și avize potrivit competențelor stabilite pentru fiecare, conțorțxț anexei.


4 MONITORUL Oficial Al-1 ROMÂNIEI Nr. 53
=== Decret privind rechemarea și acreditarea unor ambasadori ===
Art. 2. -« Toate organele de avizare energetică vor
respecta în activitatea lor criteriile de atribuire a tipurilor de combustibil și a formelor de energie potrivit
prevederilor anexei nr. 2.
Art. 3. - Ministerul Economiei Naționale, impreuliă
cu ministerele producătoare de combustibili și energie,
va elabora și difuza în termen de 30 de zile, celor
interesați, instrucțiuni metodologice privind modul de
obținere a acordurilor și avizelor de combustibili și
energie. De asemenea, vor asigura elaborarea de studii și normative pentru perfecționarea criteriilor pe
baza cărora se vor aviza diferitele tipuri de combustibili
și forme de energie necesare noilor obiective din toate
ramurile de activitate economică și socială.
Art. 4. - Ministerele producătoare de combustibili
și energie vor stabili, prin reglementări proprii aduse
le cunoștința celor interesați, modul de repar-bizam a
competențelor de avizare între diversele unități din
cadrul fiecărui minister.
Art. 5. - Pentru situațiile prevăzute în anexa nr.
3 nu este necesară obținerea de acorduri privind ași«
gurarea cu combustibili și energie a obiectivelor respective.
Art. 6. - Oricare prevederi contrare celor din prezenta hulăiire, cuprinse în acte normative emise înainte
de 22 decembrie 1989, nu se aplică.
PRIM-Mimsrnu
PETRE ROMAN
București, 12 aprilie 1990.
Nr. 399.
ANEXA N.- 1
COMPETENȚELE
acordate ministerelor și prin-iiiriilor județene În emiterea de acorduri privind utilizarea combustibililor
și energiei
Ministerul Economiei Naționale
Emite acorduri pentru toate tipurile de combustibili
și formele de energie în următoarele situații:
* la obiectivele al căror necesar total de resurse
energiefiee sub foi-ma de combustibili, energie cel-mice
și energie electrică depășește echivalentul a 5 000
tm:/an; -
* la obiectivele pentru care se solicită cărbuni la
un nivel de consum de peste 1 000 tcc/an;
* la obiectivele pentru care se solicită hidrocarburi
* gaze naturale și combustibili lichizi - indiferent
de nivelul consumului, cu excepția cazurilor prevăzute
în competențele acordate celorlalte ministere și primăriilor județene cuprinse în zmexă;
* la obiectivele pentru care se solicită energia tei"-
mică din centrale aparținând Ministerului Energiei Electrice, la un nivel de consum depășind 80 000 Gcal./an;
* la obiectivele pentru care se solicită energie termică din centrale aparținând altor ministere, indiferent
de nivelul consumului;
* la obiectivele pentru care se solicită energie electrică din sistemul energetic național la un nivel de
consum depășind 15 000 Mâli/an.
Ministerul Petrolului
Emite acordmi pentru consum de gaze naturale la:
* prepararea hranei în toate cazurile și pentru încălzire la populație, indiferent de mărimea consumului
orar și anual; -
* activitățile de extracție, transport și distribuție
la țițeiului și gazelor naturale;
* înlocuirea de utilaje consumatoare de gaze naturale prin renominalizarea de receptori până la un
debit instalat de 200 Nine/li, în cadrul consumului
anual realizat;
* activități de mică industrie și prestări servicii
de taste categoriile, indiferent de mărimea consumului
orar și anual.
Totodată, avizează posibilitățile și condițiile tehnice
pentru toți ceilalți consumatori din competența de prof
bare a Ministerului Economiei Naționale.
Ministerul Miuelnr
Emite acorduri pentru consum de cărbuni în toate
cazurile în care necesarul anual nu depășește 1000
buc/an.
Totodată, avizează posibilitățile și condițiile tehnice
pentru obiectivele al căror necesar anual intră în competența de aprobare a Ministerului Economiei Naționale.
Ministerial Industriei Chimice și Petrochimice
Emite acorduri pentru utilarea de combustibili lichizi și gaze petroliere lichefiate pentru activitățile de
mică industrie și prestări de servicii, precum și pentru prepararea hranei în locuințe, unități de alimentar
ție publică, cantine etc., indiferent de nivelul consumului anual.
Totodată, avizează posibilitățile și condițiile tehnice
pentru situațiile care intră în competența de aprobare a Ministerului Economiei Naționale.


MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI „Nr 53 5
'''Consiliul Frontului Salvării Naționale''' decretează:
Ministerul Energiei Electrice
Emite acorduri pentru utilizarea de energie termică
(abur și apă fierbinte) din centralele proprii la obiective al căror necesar anual este de până la 30 000
Gcal.
Emite acorduri pentru utilizarea de energie electrică
din sistemul energetic național pentru obiective al
căror necesar anual este de până la 15 000 MWh.
Totodată, avizează posibilitățile și condițiile tehnice
pentru obiectivele al căror necesar anual de energie
Citite
care vor fi avute în vedere în activitatea de
1. În repartizarea resurselor de energie și combustibil vor avea prioritate activiüițile legate de satisfacerea directă a cerințelor populației: prepararea
hranei în locuințe, cantine și unități de alimentație
publică; încălzirea locuințelor și obiectivelor socialculturale.
l În continuare vor fi asigurate resursele necesare dezvoltării prestărilor de servicii, turismului, industriei
mici și În general micilor consumatori de toate categoriile. Dintre ramurile industriale se va acorda prioritate industriei alimentare, industriei ușoare și în general obiectivelor producătoare de bunuri de larg consum.
2. Obiectivele pentru care se solicită consumuri mari
de combustibili și energie vor fi supuse unei analize
detaliate pornind de la oportunitatea realizării și de
la premisa că asigurarea resurselor energetice necesare implică majorarea importului acestora la prețurile medii ale pieței mondiale.
3. La centralele termice existente, de zonă, de cartier sau de bloc, care funcționează pe combustibil solid
și nu au realizat niciodată parametrii proiectați ai agentului termic, se vor.putea realiza îmbunătățirile necesare prin lucrări de investiții legal aprobate. În
aceste cazuri Ministerul Economiei Naționale va emite
acorduri de combustibili pe baza unor documentații
tehnico-economice care să trateze ca variantă de bază
menținerea tipului de combustibil prevăzut în proiect,
eventual ale calitate mai bună din țara sau din import.
Acolo unde soluțiile propuse impun dezafecta.\'e;.\,
modificarea sau adaptarea echipamentelor care nu au
realizat parametrii proiectați, documentațiile vor Ii
elaborate sau însușite de institutele de specialitate ale
ministerelor furnizoare.
4. Gazele naturale
a) Ca urmare a reducerii resurselor de gaze naturale, avizarea acestora trebuie să fie limitată la situațiile în care utilizarea altor combustibili ar conduce
la dificultăți tehnice importante sau la cheltuieli exagerate în investiții și exploatare.
Avizarea utilizării gazelor naturale va Ii luată în
considerare în limita prevederilor de balanța.
Prioritate în avizare o vor avea consumurile populației, ale obiectivelor social-culturale, comerciale și de
alimentație publică.
b) Gazele naturale vor fi acordate obiectivelor din
localitățile care dispun în prezent de rețele de distribuție.
termică și energie electrică intră în competența de
aprobare zi Ministerului Economiei Naționale.
Primăriile județene
Emit acorduri pentru utilizarea de combustibil lichid
ușor în instalații de încălzire centrală pentru locuințe
individuale, în limita cantităților ce se repartizează
în acest scop de către Ministerul Economiei Naționale.
ANEXA Nr. z
ll. I I I. E
avizare a utilizării cai-nbustilaiiilor și energiei
Înființarea distribuției de gaze naturale în noi localități se va face în situații temeinic justificate prin
hotărâre a guvernului.
Extinderea rețelelor de distribuție în localitățile în
care există ih prezent distribuție de gaze naturale va
putea fi luată în considerăm în cazul utilizării gazelor
naturale la prepararea hranei în locuințe, precum și
la alți mici consumatori (instituții social-culturale, unități prestatoare de servicii, brutărie etc.).
c) Ținând seama de condițiile de mai sus, gazele naturale se vor aeoifia în următoarele situații:
* în activitățile de preparare a hranei;
* la procese tehnologice cu flacără directă și activități de laborator, în cazurile în care nu pot fi utiLizați alți combustibili;
* ca materie primă în industria chimica, petrocliimică, metalurgică, petrolieră etc.;
* în activitățile de extracție, transport și distribuție a țițeiului și gazelor naturale;
* în gospodăriile populației, prin aprobarea unui foc
pentru încălzire.
d) Cu excepția cazurilor aprobate prin acte normative nu se vor acorda gaze naturale în Industrie, instituții și obiective socialculturale, în următoarele situații:
* la producerea de energie termică sau energie electrică în noi centrale termice, centrale termoelectrice
sau centrale electrice de termoficare, precum și în extinderea celor existente cu noi capacități;
* ca suport de flacără pentru centralele termoelectrice sau centrale termice care funcționează pe alți
combustibili;
* la înlocuirea combustibililor de orice fel utilizați
în prezent de consumatori existenți,
5. Combustibilul lichid greu (păcură)
Urmează a fi ncoráat de regulă marilor consumatori
la care există sau la care se pot realiza gospodării:le
combustibili cu instalații ae fluidificare și eventual cu
linie CF de garaj, pentru următoarele domenii de utilizare 1
* procese tehnologice cu flacără directă;
* suport de flacără la arderea cărbunelui pulverizat;
* producerea aburului tehnologic și apei fierbinți to
cazane mijlocii și mari;


6 MONITORUL OFICIAL
Art. 1. - Paraschiv Benescu se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Arabă Siriană.
* înlocuirea gazelor naturale la instalațiile care au
fost trecute dc pe păcură pe gaze în baza decretelor
nr. 304/1981 și nr. 380/l98l.
G. Combustibil lichid. ușor
Va fi acordat cu precădere la micii consumatori pentru care nu se justifică din punct de vedere tehnicoeconomic utilizarea combustibilului lichid greu, printre
care:
* la prepararea hranei în bucătăriile cantinelor și
unităților de alimentație publică;
* la procese tehnologice cu flacără directă în cuptoare de capacități mici;
* la producerea energiei termice în cazane mici de
abur sau de apa caldă.
7. Motorină
Nu va ti acordată decât în situații de excepție bine
justificate, la anumite procese tehnologice cu flacără
directă în care nu poate fi utilizat combustibilul lichid
ușor.
G. Gnzclc petroliere liceefiațe
Principala destinație pentru care se va aviza utilizarea lor va fi prepararea hranei în locuințele și obiectivele social-culturale din zonele în care nu pot fi asigurate gazele naturale.
De asemenea, se vor putea emite acorduri pentru activități de laborator.
9. Cărbuni
a) Avizarea utilizării lignitului va fi restrânsă treptat, urmând ca acesta să fie destinat în special centralelor electrice sau unor centrale termice de zonă cu cazane de debite mijlocii și mari.
Avizarea utilizării altor sorturi de cărbune va fi luată
în considerare în funcție de prevederile balanțelor și
de destinația consumului.
b) Principalele activități la care se va aviza utilizarea cărbunilor vor fi:
* încălziri locale cu sobe;
* producerea energiei termice pentru scopuri tehnologice și încălziri;
7 unele procese tehnologice cu flacără directă (de
exemplu la fabricarea cărămizilor).
iü. Energia termică
*a) În avizare trebuie să se până seama de sursa de
alimentare și de combustibilul necesar pentru producerea cantitate de energie termică acordată.
SITE!
în care nu este necesară obținerea unui acord
* Recuperarea resurselor energetice refolosibile în
verlerca reducerii consumurilor energetice existente în
condiții de eficiență.
* Utilzrarea surselor de energie ncconventională
pentru înlocuirea unor consumuri energetice existente.
* Utilizarea drept combustibili a deșeurilor neindustrializabile.
* Înlocuirea de utilaje vechi consumatoare de combustibili în procese tehnologice cu flacără directă cu
utilaje noi de același tip, pe același combustibil (cu
excepția gazelor naturale).
AL ROMÂNIEI Nr. 53
Ca urmare, la examinarea cererilor de energie termică vor Ii avute în vedere printre micle și criteriile
stabilite pentru avizarea combustibililor. Propunerile
de asigurare a energiei termice fără spor de consum
de combustibil în sursa termică trebuie sa cuprindă
măsurile prin care se intenționează încadrarea în consumurile existente, precum și efectul lor cantitativ asupra economiei de combustibil sau energie preconizate.
b) Propunerile de asigurare a energiei termice din
resurse energetice secundare trebuie să precizeze instalațiile de recuperare aferente și să cuprindă date privind capacitatea disponibilă a acestora.
c) Pentru distanțe apreciabil de transport al agentului termic este necesar să se prezinte o comparație
tehnico-economică între soluția de racordare propusă
și o soluție cu sursă termică proprie amplasată în apropierea obiectivului.
d) În cazul în care furnizorul de energie și obiectivul consumator nu aparțin aceluiași minister, solicitantul acordului trebuie să obtinăân prealabil un aviz tehnic din partea furnizorului privind posibilitatea și condițiile în care se poate asigura energia solicitată.
e) Racordarea unor locuințe individuale existente sau
noi la rețelele de alimentare centralizată cu energia
termică va putea fi avizată de la caz la caz în funcție
de capacitatea sursei termice, de combustibilul utilizat
și de lungimea racordului necesar.
11. Energia electrică
a) Avizarea soluțiilor de alimentare din sistemul
energetic național a marilor consumatori de energie
electrică se va face de regula pe baza unui studiu de
soluție care va fi anexat la documentația justificativă
împreună cu avizul organului competent din cadrul
Ministerului Energiei Electrice.
b) În cazul obiectivelor mari consumatoare de energie electrică un element obligatoriu de analiză va fi
necesarul de combustibil care trebuie consumat suplimentar în centralele electrice ale sistemului energetic
național pentru asigurarea necesarului anual de energie solicitat. Acest consum anual suplimentar va fi
adăugat la celelalte consumuri de combustibil solicitate
pentru obiectivul respectiv (la procese tehnologice cu
flacără directă, la producerea energiei termice), considerând-se că asigurarea lor se va face din import.
c) Avizarea utilizării receptorilor electrotel1-mici se
poate face în cazuri bine justificate din punct de vedere tehnico-economic pe baza cornparării cu soluții
prevăzând utilizarea unor utilaje similare consumatoare
de combustibili cu flacără directă care asigură un randament mai ridicat de utilizare a energiei primare.
ANEXA Nr. 3
Ariile
d privind asigurarea cu combustibili și energie
* Înlocuirea de cazane având randament scăzut cu
cazane noi de același debit termic, pe același combustibil (cu excepția gazelor naturale).
* Încălzirea locală cu sobe și prepararea apei calde
de consum cu cazane de baie (cu excepția utilizării gazelor naturale).
* Încălzirea centrală a locuințelor individuale utilizând combustibili solizi.
* Prepararea hranei utilizând combustibili solizi.


MONITORUL OFICIAL AL României Nr. 53 7
Art. 2. - Ion Mielcioiu se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Arabă Siriană.
Hotărâre
privind înființarea Centrului de inventică
'''Guvernul Rnmñnšei''' hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înființează
Centrul de inventică al Asociației inventatorilor și inovatorilor din România, cu sediul în București, pentru
a stimula și valorifica inițiativele libere particulare în
domeniul creației tehnice și în special al invențiilor,
de a transforma partea teoretică în,,obiecte-invent-
ție” și în „produse-premisă”, generatoare de locuri de
muncă în activitatea industrială și socială.
Art. 2. - Centrul de inventică funcționează în regim de autofinanțare și beneficiază de un credit bancar
pentru inițierea activității, acordat în condițiile legii.
Art. 3. - Centrul de inventică este afiliat Direcției
generale de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică de pe linšgă Ministerul Invătămintului.
Art. 4. - n funcția de director al Centrului de inventică se numește Săva Doru Cornel.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
București, 13 aprilie 1990.
Nr. 405.
H O T Ă R Î R E
privind cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale dc stat
pentru salariații răniți în timpul revoluției
'''Guvernul României''' hotărăște:
Art. 1. - Pentru salariații care au fost răniți în
timpul revoluției din decembrie 1989, cuantumul indemnizației de incapacitate temporară de muncă ce se
suportă din asigurările sociale de stat se stabilește în
procent de 100"/D din salariul tarifar avut la data când
s-a produs rănirea.
Indemnizațiile se acordă, indiferent de natura contrzictului de muncă și de vechimea ncântreruptă în
muncă, până la data însănătoșirii uri pensionării pentru pierderea capacității:le muncă, potrivit normelor
legale.
Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică
începând cu data de 16 decembrie 1989.
PRIM-MINISIIIU
PETRE ROMAN
București, 13 aprilie 1990.
Nr. 411.
H 0 T Ă R l R E
privind schimbarea denumirii întreprinderii „Steaua roșie”
București în „Întreprinderea de aparatură și echipament
hidraulic - Hepper. București”
Guvernul României h n t a r ă ș t e:
Art. 1. - Întreprinderea „Steaua roșie” București, Art. 2. - Întreprinderea clc aparatură și echipaincepând cu data prezentei hotărâri, își schimbă denu- nieiit hidraulic - Hepper București preia în totalimirea în „Întreprinderea de aparatură și echipament țațe obiectul de activitate, patrimoniul și sediul actual
hidraulic - Hepper B-unui'ești”.
ale întreprinderii „Steaua roșie” București.
P!ulm-lVllI\l{fšTñU
PETRE ROMAN
București, 17 aprilie 1990.
Nr. 414.


EDITOR: Consiliul PBOVIZOIEIU DE UNIUNE NAȚIONALĂ
{{SemnPcfsn|Ion Iliescu|București|9 februarie 1990|115}}
An.-au pmm p»mu@x=.-==e 1 commnmul penșsnm București - mmm ne nummme fi mazăre
pmm mnxmm alma Bucure”, sn-. szanunna nr. 1. semna:. aeaemn u.-rm. Î
Tipa.-m: cflmmm„\ pfimrarw nurureșu -.Amlmrul „nmzmwrul uzmav. sueurasa, prețul 1,50 le; f 10.816
sar. num nr. ms, «mmm sa.sa.se.
` ` ` ' 53/1590 çenăimț 3 Dflani.
Monăwrul omm „J Bmnxsmex pv.

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:15

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul II, Nr. issue::0054 - Miercuri, 25 aprilie year::1990

Decrete-lege

Decret-lege privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanțelor societăților comerciale și organizațiilor economice străine

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Art. 1. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine pot avea reprezentanțe în România pe bază de autorizație eliberată, în acest scop, în condițiile prezentului decret-lege.

De asemenea, societățile comerciale sau organizațiile economice străine pot fi reprezentate în România, pe bază de contract, și de birouri românești specializate, inclusiv cele înființate din inițiativă proprie.

Art. 2. - Autorizațiile pentru funcționarea reprezentanțelor societăților comerciale și organizațiilor economice străine se eliberează, la cererea acestora, de Ministerul Comerțului Exterior.

Art. 3. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine reprezentate răspund, în condițiile legii, pentru actele și activitatea reprezentanțelor lor în România.

Art. 4. - Societatea comercială sau organizația economică străină care solicită eliberarea unei autorizații de reprezentanță va menționa în cererea adresată Ministerului Comerțului Exterior următoarele:

a) sediul social;

b) obiectul activității reprezentanței în concordanță cu obiectul de activitate al societății comerciale sau a organizației economice solicitante;

c) durata de funcționare a reprezentanței;

d) numărul și funcțiile persoanelor propuse a se încadra la reprezentanță, iar dacă sunt străini, numele, prenumele și domiciliul lor în străinătate, cu menționarea funcțiilor pe care le au la societatea comercială sau la organizația economică și la reprezentanță.

Serviciile privind întocmirea și îndeplinirea formalităților necesare înființării și funcționării reprezentanțelor din România pot fi prestate, la cererea societății comerciale sau organizației economice străine, și de Camera de Comerț și Industrie a României sau de alte organisme autorizate.

Art. 5. - La cererea de eliberare a autorizației se vor anexa următoarele acte:

a) o atestare, în original, din partea camerei de comerț sau a altui organ competent din țara în care are sediul societatea comercială sau organizația economică străină care să confirme existența sa legală, obiectul activității și capitalul său social;

b) o confirmare asupra bonității din partea băncii prin care societatea sau organizația își desfășoară principalele operațiuni financiare;

c) statutul sau alte acte dovedind forma de organizare și modul de funcționare a societății sau organizației;

d) împuternicirea autentificată privind reprezentanții desemnați să angajeze valabil societatea, respectiv organizația ce a solicitat autorizația.

Art. 6. - Ministerul Comerțului Exterior este obligat ca, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, să emită autorizația sau, motivat, să o respingă. Prin autorizația pentru funcționare se vor stabili obiectul, condițiile de exercitare a activității, durata și sediul reprezentanței.

Art. 7. - În termen de cel mult 15 zile de la data eliberării autorizației, reprezentanța se înregistrează la Camera de Comerț și Industrie a României și la administrația financiară în a cărei rază teritorială își are sediul.

Art. 8. - Reprezentanța efectuează în numele societății comerciale sau al organizației economice străine numai acte juridice și activități conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizația de funcționare. Reprezentanțele și personalul acestora își desfășoară activitatea cu respectarea dispozițiilor legale din România.

Art. 9. - Societățile comerciale și organizațiile economice străine răspund solidar cu angajații încadrați la reprezentanțe pentru daunele rezultate din faptele ilicite comise de angajații lor în exercitarea activității sau în legătură cu exercitarea acesteia.

Art. 10. - Societățile comerciale sau organizațiile economice străine reprezentate în România au obligația să comunice Ministerului Comerțului Exterior, în termen de cel mult 30 de zile, eventualele modificări intervenite în statutul lor juridic, în special în legătură cu obiectul de activitate, capitalul social sau sediul, și să solicite modificarea autorizației de funcționare. În acest sens, Ministerul Comerțului Exterior poate modifica autorizația de funcționare.

Art. 11. - Autorizația de funcționare poate fi retrasă de Ministerul Comerțului Exterior, înainte de expirarea valabilității, pentru următoarele motive:

a) încălcarea de către personalul reprezentanței a dispozițiilor legale din România privind ordinea publică;

b) depășirea obiectului de activitate stabilit prin autorizație;

c) nerespectarea obligațiilor fiscale.

Ministerul Comerțului Exterior va notifica societății comerciale sau organizației economice străine și reprezentanței din România retragerea autorizației, acordând un termen de 90 de zile pentru lichidarea activității.

Art. 12. - Funcționarea reprezentanței încetează de drept atunci când societatea comercială sau organizația economică încetează de a mai funcționa.

În cazul în care societatea comercială sau organizația economică străină dispune încetarea activității reprezentanței, va înștiința despre aceasta Ministerul Comerțului Exterior. Lichidarea activității se va efectua în termen de 90 de zile de la înștiințare.

Art. 13. - La cererea de eliberare și la eliberarea autorizațiilor, societățile comerciale și organizațiile economice străine vor achita taxele prevăzute de lege.

Art. 14. - Pentru activitatea desfășurată în România reprezentanțele sunt obligate să plătească impozitele și taxele stabilite în condițiile legii.

Art. 15. - Operațiunile financiar-bancare ale reprezentanțelor se efectuează prin conturi în valută, deschise la băncile legal constituite pe teritoriul României, cu respectarea legislației în vigoare.

Art. 16. - Personalul reprezentanței poate fi format din cetățeni români cu domiciliul în România sau în străinătate și din cetățeni străini.

Cetățenii străini, ca și cetățenii români cu domiciliul în străinătate, pot fi angajați numai pe bază de permis de muncă eliberat de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.

Alegerea personalului român pentru a fi angajat la reprezentanță aparține societății comerciale sau organizației economice străine.

Contractele de muncă se vor negocia și încheia direct de către cetățenii români cu firma comercială sau organizația economică străină.

Regimul impozitelor și taxelor aplicabile reprezentanțelor și personalului acestora, precum și drepturile și obligațiile legate de salarizarea în lei și în valută a personalului român, inclusiv asigurările sociale ale acestuia, vor fi reglementate prin hotărâre a guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului decret-lege, pe baza propunerilor Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerului Comerțului Exterior, cu consultarea Camerei de Comerț și Industrie.

Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. 5, impozitele și taxele aplicabile reprezentanțelor și personalului acestora, precum și drepturile și obligațiile legate de salarizarea în lei și în valută, și de asigurări sociale ale personalului român încadrat, sunt cele stabilite de către Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerul Comerțului Exterior și Camera de Comerț și Industrie.

Art. 17. - Personalul reprezentanțelor poate contacta în mod direct orice întreprindere productivă sau de comerț exterior, instituții sau autorități, pentru discutarea problemelor legate de obiectul lor de activitate, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare la data respectivă.

Art. 18. - Pe perioada în care un cetățean român lucrează în cadrul unei reprezentanțe nu poate cumula o altă funcție într-o unitate de stat cu sediul în România.

Art. 19. - În cazul în care, prin convenții sau acorduri internaționale la care România este parte, se stabilesc alte condiții de autorizare și funcționare a reprezentanțelor decât cele prevăzute în prezentul decret-lege, se vor aplica dispozițiile cuprinse în acele convenții sau acorduri.

Art. 20. - Decretul nr. 15/1971 privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanțelor firmelor comerciale și organizațiilor economice străine, precum și orice alte dispoziții contrare prezentului decret-lege, se abrogă.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 24 aprilie 1990 | Nr. 122.


Decret-lege privind dobânzile ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și de către bănci pentru depuneri ale părților sociale

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Art. 1. - Dobânzile ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și de către bănci pentru depuneri ale părților sociale, sunt cele prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezentul decret-lege.

Art. 2. - Pentru disponibilitățile C.E.C. păstrate în conturi la bănci dobânda este de 3,55 la sută pe an.

Art. 3. - Anexa nr. 1 Cap. B pct. 3 și 6 la Decretul nr. 146/1987 privind dobânzile ce se încasează și se plătesc de către bănci și alte unități se modifică în mod corespunzător prevederilor art. 1 și 2 din prezentul decret-lege.

Art. 4. - Prevederile prezentului decret-lege se aplică de la data de 1 ianuarie 1990.

Art. 5. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari pe anul 1990.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 24 aprilie 1990 | Nr. 123.


Anexă

Tabel cuprinzând nivelul dobânzilor ce se plătesc populației de către Casa de Economii și Consemnațiuni pentru depunerile economiilor bănești pe instrumente de economisire, precum și nivelul dobânzilor ce se plătesc de către bănci pentru depuneri ale părților sociale

Dobânda în procente pe an
A. Depuneri ale economiilor la C.E.C.
a) Librete de economii cu depuneri pe termen de cel puțin un an 5,0
- în cazul nerespectării termenului de cel puțin un an 3,0
b) Librete de economii cu dobândă la vedere 3,0
c) Librete de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme 3,0
din care:
- pe librete, fiecărui titular 2,0
- sub formă de câștiguri în numerar (titularii libretelor ieșite câștigătoare vor beneficia cu prioritate de cumpărarea autoturismelor de la unitățile comerciale specializate, începând cu tragerea la sorți pentru trimestrul I/1990) 1,0
d) Librete de economii școlare 5,0
e) Obligațiuni C.E.C. cu câștiguri (dobânda se acordă în întregime sub formă de câștiguri, în care se include și valoarea obligațiunii ieșite câștigătoare) 2,0
f) Conturi curente personale și pe carnete de cecuri cu sumă limitată 3,0
g) Conturi curente personale pentru construirea și cumpărarea de locuințe, cu depuneri care depășesc un an 5,0
- în cazul depunerilor până la un an 3,0
h) Conturi curente personale pentru cumpărarea de autoturisme și alte destinații stabilite de Casa de Economii și Consemnațiuni 2,0
i) Conturile fundațiilor constituite în temeiul dispozițiilor legale de către persoanele fizice 4,0
j) Foi și timbre de economii și cecuri de economii școlare; la aceste depuneri nu se acordă dobânzi fiecărui depunător, ci recompense colectivelor de elevi ale școlilor în cadrul diferitelor manifestări la nivelul unităților școlare, comunelor, orașelor, municipiilor, județelor sau pe țară. Suma necesară acordării recompenselor se va prevedea anual în bugetul de venituri și cheltuieli al C.E.C.
B. Depuneri ale părților sociale în conturi personale la bănci și la cooperativele de credit
a) Depuneri pe termen de cel puțin un an 5,0
- în cazul nerespectării termenului de cel puțin un an 3,0
b) Depuneri la vedere 3,0
Notă:
  • La libretele de economii cu câștiguri; cu dobândă și câștiguri; pentru turism; cu câștiguri în materiale de construcție; pentru construirea de locuințe și pentru cumpărarea de locuințe, aflate asupra populației, se acordă dobândă de 2%. La libretele cu câștiguri pentru turism, cu câștiguri în materiale de construcție și pentru construirea de locuințe, întreaga dobândă se acordă sub formă de câștiguri. La libretele pentru cumpărarea de locuințe, dobânda se acordă fiecărui depunător, iar la libretele cu dobândă și câștiguri 1,5% se acordă fiecărui titular, iar din 0,5% se acordă câștiguri prin trageri la sorți.
    Depunerea minimă care dă drept de participare la trageri la sorți la libretele pentru turism, cu dobândă și câștiguri în autoturisme, în materiale de construcție și pentru construirea de locuințe, ieșite câștigătoare, intră în rezultatele activității C.E.C.
  • Fracțiunile până la 5 bani din calculul dobânzilor cuvenite populației se reîntregesc la 5 bani în favoarea depunătorilor.


Decret-lege privind instituirea „Fondului Libertatea”

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Art. 1. - Pe data prezentului decret-lege se instituie „Fondul Libertatea”, fundație de utilitate publică, cu personalitate juridică.

Veniturile „Fondului Libertatea” se constituie din sumele bănești din conturile deschise după 22 decembrie 1989 la unitățile bancare și ale Casei de Economii și Consemnațiuni pentru ajutorarea României. Sumele din conturi sunt, în condițiile legii, producătoare de dobândă.

Art. 2. - Veniturile „Fondului Libertatea” vor fi utilizate pentru:

a) repararea clădirilor proprietate de stat, cooperatistă sau obștească, distruse în timpul revoluției din decembrie 1989, precum și a utilităților aferente acestora;

b) refacerea locuințelor proprietatea unor cetățeni și acordarea de ajutoare pentru înlocuirea de bunuri casnice și gospodărești distruse în timpul revoluției; ajutoarele se vor acorda în completarea despăgubirilor plătite de Administrația Asigurărilor de Stat;

c) acordarea unor ajutoare bănești persoanelor care au suferit o invaliditate ca urmare a participării la triumful revoluției;

d) acordarea unor ajutoare bănești familiilor celor care au dispărut ca urmare a participării active la înfăptuirea revoluției;

e) amenajarea cimitirelor eroilor revoluției și construirea de monumente în cinstea eroilor revoluției;

g) finanțarea acțiunilor pentru perpetuarea memoriei eroilor;

h) construirea și înzestrarea unui muzeu al revoluției și a altor așezăminte de cultură;

i) încurajarea unor tinere talente de excepție din domeniul științei și artei prin acordarea de burse și alte forme de ajutoare în vederea perfecționării pregătirii lor profesionale;

j) dotarea căminelor de elevi și studenți, precum și a căminelor tineretului nefamilist, cu obiecte de inventar gospodăresc și cultural-sportiv;

k) dotarea și îmbunătățirea asistenței sociale pentru creșele, grădinițele și căminele de copii și a căminelor de bătrâni, îndeosebi pentru casele și așezămintele de copii;

l) dotarea caselor tineretului;

m) ajutoare pentru bolnavii nerecuperabili și handicapați, inclusiv pentru importul de medicamente;

n) achiziționarea de utilaje și construirea unei fabrici de lapte pentru sugari;

o) contribuții la înzestrarea institutelor de cercetare și bibliotecilor publice;

p) cheltuieli pentru cazare, carburanți, depozitare, manipulare și pază ocazionate de primirea cu titlu gratuit a ajutoarelor umanitare din străinătate.

Repartizarea pe categorii de cheltuieli a veniturilor „Fondului Libertatea” se stabilește prin hotărâre a Guvernului României.

Art. 3. - Veniturile pentru care depunătorul a stabilit o anumită destinație nu vor putea fi folosite în alte scopuri.

Art. 4. - Administrarea „Fondului Libertatea” se face de către Consiliul de administrație, numit de Biroul executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională.

Hotărârile Consiliului de administrație se iau cu majoritatea voturilor membrilor săi și sunt obligatorii pentru unitățile bancare și ale Casei de Economii și Consemnațiuni la care sunt deschise conturile fondului.

Consiliul de administrație stabilește regimul conturilor bănești, condițiile în care se pot efectua cheltuielile și aprobă cuantumul acestora, pentru fiecare acțiune sau obiectiv, precum și structura și normele de lucru ale aparatului propriu.

Art. 5. - Controlul gestiunii „Fondului Libertatea” se asigură de către Corpul de control economico-financiar al primului-ministru.

Art. 6. - Fundația „Fondul Libertatea” va pune la dispoziția fiecărui județ și municipiului București 50% din fondurile bănești în lei colectate în cadrul unității administrativ-teritoriale respective pentru a fi folosite, în condițiile prevăzute la art. 2, pe baza deciziilor consiliilor provizorii de uniune națională locale și ale primăriilor.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 24 aprilie 1990 | Nr. 124.


Decret-lege privind reglementarea unor drepturi ale personalului de dirijare, control și informare a traficului aerian civil

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Art. 1. - Personalul operativ de dirijare și control al traficului aerian civil prevăzut în anexa nr. 1, lit. A, care lucrează la aeroportul Otopeni și centrele de dirijare de gradul I, beneficiază de un concediu suplimentar de odihnă de 12 zile lucrătoare.

Personalul de dirijare și control de la celelalte aeroporturi, aerodromuri și centre de dirijare, precum și personalul de informare și control prevăzut în anexa nr. 1, lit. B, vor beneficia de un concediu suplimentar de odihnă de 9 zile lucrătoare.

Art. 2. - Personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 beneficiază, potrivit recomandării medicale a organelor competente, de un concediu de recuperare psihologică, obligatoriu și gratuit, de 12 zile calendaristice anual într-o stațiune balneoclimaterică; pentru personalul prevăzut la art. 1 alin. 2 durata acestui concediu este de 10 zile calendaristice anual.

Pe timpul concediului de recuperare psihologică personalul primește salariu tarifar corespunzător funcției deținute.

Art. 3. - Timpul lucrat de personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 se încadrează în grupa I de muncă, iar timpul lucrat de personalul prevăzut la art. 1 alin. 2 se încadrează la grupa II de muncă.

Persoanele care au lucrat în condițiile prevăzute la alin. 1 se pensionează potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr. 3/1977.

Art. 4. - Personalul prevăzut la art. 3, care din punct de vedere medical nu mai este apt să presteze activitate de dirijare, control și informare a traficului aerian din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, va fi trecut într-o altă muncă corespunzătoare pregătirii sale. Pe această perioadă va primi, pe lângă salariul pentru munca efectiv prestată, și o sumă plătită din fondurile asigurărilor sociale de stat, până la nivelul salariului tarifar al funcției avute la data trecerii în altă muncă. La împlinirea vârstei de pensionare se poate cere stabilirea pensiei pentru munca depusă și limită de vârstă.

Art. 5. - Personalul prevăzut în anexa nr. 1 va beneficia de un spor pentru condiții grele de muncă de până la 15% la salariul tarifar, care va fi diferențiat pe funcții de către Departamentul aviației civile. Personalul care își desfășoară activitatea la ecrane radar poate beneficia concomitent și de un spor de salariu pentru condiții nocive de muncă în cuantum de 100 lei lunar.

Art. 6. - Personalul operativ de dirijare, control și informare a traficului aerian civil va beneficia de un spor de vechime neîntreruptă în aceeași unitate în aceleași cote din salariul tarifar ca și personalul operativ din unitățile de exploatare a căilor ferate subordonate Ministerului Transporturilor, a căror activitate este legată direct de siguranța circulației.

Art. 7. - Se completează anexa nr. IV, cap. V pct. 4 lit. A, b) din Legea nr. 57/1974 cu funcțiile prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 8. - Durata timpului de muncă pentru personalul prevăzut la art. 1 alin. 1 este de 36 de ore pe săptămână.

Art. 9. - Personalul de dirijare, control și informare a traficului aerian civil va beneficia anual de l2 călătorii gratuite pe cursele interne și de o călătorie gratuită pe cursele internaționale, în limita locurilor disponibile.

Soțul sau soția persoanei în cauză, precum și copiii săi minori și cei care sunt elevi ori studenți, vor beneficia, în aceleași condiții, de câte 6 călătorii pe cursele interne și de o călătorie pe cursele internaționale.

Art. 10. - Departamentul aviației civile va lua măsuri pentru buna organizare a muncii controlorilor de trafic aerian care să conducă la deplina siguranță a zborurilor.

Art. 11. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor, pe baza fundamentării prezentate de Ministerul Transporturilor, vor introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari pe anul 1990, inclusiv în rezerva bugetară.

Art. 12. - Prevederile prezentului decret-lege se aplică cu data de 1 martie 1990.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 24 aprilie 1990 | Nr. 125.


Anexa Nr. 1

Personalul operativ de dirijare, control și informare a traficului aerian civil

Litera A: Controlor trafic operativ dirijare și control:
1. Șef tură ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
2. Navigator principal instructor ACC, APP, TWR
3. Navigator principal radar SRE și PAR
4. Navigator principal radar ACC, APP, TWR
5. Navigator radar SRE și PAR
6. Navigator principal non-radar ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
7. Navigator radar ACC, APP, TWR
8. Navigator non-radar ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
9. Șef tură sol
10. Operator radar SRE și PAR
11. Operator radar ACC, APP, TWR
12. Navigator principal sol
13. Controlor non-radar ACC, APP, TWR, aeroport, aerodrom
14. Navigator sol
15. Controlor sol
Litera B: Controlor trafic operativ informare și control
1. Șef tură Briefing, Notam, Programări zbor
2. Navigator principal instructor Briefing, Notam, Programări zbor
3. Navigator principal Briefing, Notam, Programări zbor
4. Navigator principal Prelucrare mesaje, Flight-data
5. Navigator Briefing, Notam, Programări zbor
6. Controlor Briefing, Notam, Programări zbor
7. Controlor Prelucrare mesaje, Flight-data
8. Navigator principal Fic, Atis, Volmet
9. Navigator Fic, Atis, Volmet
10. Controlor Fic, Atis, Volmet, Benzi evidență progresivă
11. Controlor trafic stagiar
12. Dispecer aeroport


Anexa Nr. 2

Personalul operativ de protecție a navigației aeriene și dirijare zbor

Nr. crt. Denumirea funcției Nr. gradații Clasa de retribuire la nivelul de bază
Gradul de organizare al unității
Aeroporturi
Otopeni I II III
Centre dirijare zbor
I II III -
1. Șef tură dirijare zbor 6 27 25 - -
2. Navigator principal instructor dirijare zbor 7 26 24 - -
3. Șef tură informare zbor 6 23 22 - -
4. Navigator principal instructor informare zbor 7 22 21 - -
5. Navigator principal dirijare zbor 7 25 23 21 -


Decret-lege privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică)

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Art. 1. - Ca urmare a abrogării Decretului nr. 358/1948, prin Decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) este recunoscută oficial.

Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) se organizează și funcționează în conformitate cu regimul juridic general al cultelor religioase din România.

Art. 2. - Bunurile preluate de către stat prin efectul Decretului nr. 358/1948, aflate în prezent în patrimoniul statului, cu excepția moșiilor, se restituie, în starea lor actuală, Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică). În vederea identificării, inventarierii și predării acestor bunuri se instituie o comisie formată din reprezentanți ai statului și ai Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică), numiți prin hotărâre a guvernului.

Art. 3. - Situația juridică a lăcașurilor de cult și a caselor parohiale care au aparținut Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) și au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română se va stabili de către o comisie mixtă, formată din reprezentanți clericali ai celor două culte religioase, ținând seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri.

Art. 4. - În localitățile în care numărul lăcașurilor de cult este insuficient în raport cu numărul credincioșilor, statul va sprijini construirea de noi lăcașuri de cult, în care scop va pune la dispoziția cultelor respective terenul aferent în cazul în care acestea nu dispun de acest teren și va contribui cu fonduri bănești la constituirea resurselor financiare necesare.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 24 aprilie 1990 | Nr. 126.



Decrete

Decret privind rechemarea și acreditarea unor ambasadori

Consiliul Frontului Salvării Naționale decretează:

Art. 1. - Paraschiv Benescu se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Arabă Siriană.

Art. 2. - Ion Mielcioiu se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Arabă Siriană.

Președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu | București, 9 februarie 1990 | Nr. 115.