Monitorul Oficial 39/1993: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de un alt utilizator)
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul V, Nr. [[issue::
Anul V, Nr. [[issue::0039]] - Partea I -  
39]] - Partea I -  
Marți,  
Marți,  
23 februarie [[year::1993]]
23 februarie [[year::1993]]
Linia 18: Linia 17:
conform anexelor nr. 1-19.
conform anexelor nr. 1-19.


{{Semn-p-Pm|Dan Mircea Popescu|București|20 noiembrie 1992|757}}
{{Sem-p-Pm|pt=p. |nume=Dan Mircea Popescu|func= |București|dataAct=20 noiembrie 1992|nrAct=757}}  
{|style="border: 2px solid #FFFFFF;" width=100%
{|style="border: 2px solid #FFFFFF;" width=100%
|style="border: 2px solid #FFFFFF;" width=50%|  
|style="border: 2px solid #FFFFFF;" width=50%|  

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:26


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0039 - Partea I - Marți, 23 februarie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind aprobarea procedurilor de aplicare a prevederilor art. 2 lit. d), e), f), g), i), k), l) și m) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă procedurile de aplicare a prevederilor art. 2 lit. d), e), f), g), i), k), l) și m) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, conform anexelor nr. 1-19.

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 20 noiembrie 1992 | Nr. 757.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
p. Ministrul muncii și protecției sociale,
Gheorghe Brehoi,
secretar de stat
p. Șeful Departamentului pentru Strategia Reformei și Integrare Economică,
Laurențiu Tăchitu


Anexa Nr. 1

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/93/14.X.1992

Guvernul României - Biroul Român de Metrologie Legală

Nr. 81/14.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Biroul Român de Metrologie Legală în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.01.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Biroul Român de Metrologie Legală, la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și cu art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produsele sau se prestează serviciile destinate populației, pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru colaborarea la elaborarea unor reglementări sau efectuarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 12/1990 - republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991 - privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite;
  • Ordonanța Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie;
  • Hotărârea Guvernului nr. 481/1992 privind organizarea și funcționarea Biroului Român de Metrologie Legală;
  • Codul penal - art. 17, 18, 19 și 296;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea unor acțiuni de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, directorii celor două organe teritoriale ale administrație publice stabilesc tematicile comune, obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipelor de inspecție.

Directorul organului teritorial care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de organele teritoriale ale Biroului Român de Metrologie Legală sau ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide de comun acord modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

Depistarea unor infracțiuni sau apariția unor consecințe grave privind viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor se consideră acțiuni cu caracter de urgență.

c) Activitatea personalului de specialitate al organelor teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, precum și ale Biroului Român de Metrologie Legală care participă la acțiuni comune, se va desfășura în conformitate cu prevederile procedurilor și instrucțiunilor proprii.

III.2. Situațiile care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni la nivel teritorial ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și ale Biroului Român de Metrologie Legală

a) Atunci când, în acțiunile desfășurate de organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau în urma reclamațiilor de la consumatori se constată că produsele și serviciile oferite consumatorilor nu se măsoară cu mijloacele de măsurare și control adecvate, verificate metrologic, potrivit reglementărilor legale (conducând la vânzarea cu lipsă la cântar sau măsurătoare).

b) Atunci când, în acțiunile desfășurate de organele teritoriale ale Biroului Român de Metrologie Legală, se constată că, datorită mijloacelor de măsurare neadecvate, neverificate metrologic sau defecte, nu se asigură păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții care să nu pericliteze viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

În toate cazurile de mai sus, deficiențele depistate se comunică operativ între cele două organe teritoriale, care le vor analiza și rezolva, fiecare în domeniul propriu de competență.

În situațiile când deficiențele persistă, cele două organe se vor sesiza reciproc și vor informa organele centrale proprii pentru acțiuni în consecință.

c) La elaborarea, de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, a unor reglementări specifice în domeniul protecției consumatorilor va consulta Biroul Român de Metrologie Legală privind problemele referitoare la mijloacele de măsurare și utilizarea acestora.

III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea documentelor de constatare

În acțiunile efectuate de organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și ale Biroului Român de Metrologie Legală, în colaborare, acestea vor încheia documente separate, potrivit atribuțiilor și competențelor ce le revin prin lege, conform metodologiei proprii, menționând participarea celeilalte părți la constatare.

Măsurile se stabilesc de către fiecare organ, în conformitate cu reglementările proprii (Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 20/ 1992).

IV. Informații transmise de Biroul Român de Metrologie Legală Oficiului pentru Protecția Consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Biroul Român de Metrologie Legală va transmite trimestrial la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, la nivel local, informări cu privire la abaterile de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1992 și Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 (art. 11 și 27), care au afectat sau puteau afecta sănătatea, securitatea sau interesele consumatorilor.

Informațiile transmise vor cuprinde următoarele date:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produselor sau serviciilor afectate de mijloacele de măsură neconforme;
  • detalii cu privire la abaterile constatate și la consecințele acestora asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Biroul Român de Metrologie Legală tuturor unităților din subordine, care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Biroul Român de Metrologie Legală
Director general,
ing. Gabriel Iordăchescu


Anexa Nr. 2

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/65/06.X.1992

Ministerul Economiei și Finanțelor - Garda financiară

Nr. 162629/15.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Garda financiară în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.02.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Garda financiară, la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și cu art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produsele sau se prestează serviciile destinate populației, pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor, pentru elaborarea unor reglementări sau efectuarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 12/1990 - republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991 - privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite;
  • Regulamentul privind organizarea și funcționarea Gărzii financiare;
  • Codul penal - art. 17, 18, 19, 297 și 313;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC.01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea desfășurării unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de Garda financiară sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu specialiștii Gărzii financiare, se va desfășura în conformitate cu prevederile procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și Gărzii financiare

a) Atunci când, în acțiunile desfășurate de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor sau în urma reclamațiilor de la consumatori, se constată:

  • lipsa elementelor de identificare și a documentelor de însoțire a mărfurilor, care trebuie să dovedească proveniența acestora (producător sau importator);
  • neexpunerea la vânzare a mărfurilor existente sau vânzarea preferențială ori refuzul nejustificat al vânzării acestora sau al prestării de servicii cuprinse în obiectul de activitate al agentului economic;
  • vânzarea cu lipsă la cântar sau măsurătoare a mărfurilor;
  • falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum și expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate sau substituite;
  • expunerea spre vânzare sau vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
  • omisiunea afișării în unități, în locurile de desfacere sau servire, de către agenții economici, a prețurilor și tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor;
  • abateri de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, care impun confiscarea produselor și preluarea profiturilor obținute ilicit de agentul economic.

b) Când, în acțiunile desfășurate de Garda financiară, se constată:

  • comercializarea produselor sau prestarea serviciilor fără elementele de identificare prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • produse sau servicii asupra cărora sunt prezumții de falsificare sau substituire;
  • producerea sau comercializarea produselor sau prestarea serviciilor cu abateri calitative potențial periculoase pentru viața sau sănătatea consumatorilor sau care pot afecta interesele acestora;
  • păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții în care nu se asigură calitatea acestora, dacă în acest fel se pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;
  • folosirea practicilor abuzive la vânzarea produselor și prestarea serviciilor, prevăzute la art. 9 și 10 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, altele decât cele menționate la art. 1 lit. c) și k) din Legea nr. 12/1999, republicată.

Situațiile constatate la lit. a) și b) vor fi comunicate conducerilor celor două organe teritoriale, urmând ca acestea să stabilească oportunitatea unor acțiuni comune sau separate, în consecință.

c) Cele două organe vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementari specifice în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

a) În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în colaborare cu Garda financiară, se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92, menționându-se în document participarea comisarilor (nume, prenume, funcție) și a delegatului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

b) Măsurile privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

c) Ori de câte ori, ca urmare a constatării săvârșirii unei contravenții ce obligă, după lege, la luarea măsurilor de confiscare a mărfurilor, preluarea și valorificarea acestora, precum și preluarea profiturilor obținute ilicit, prevăzute de art. 54 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, actul constatator se va face de Garda financiară în conformitate cu reglementările legale, cu mențiunea participării la constatare și a delegatului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

d) Constatările care privesc abateri de la prevederile Legii nr. 12/1990, republicată, altele decât cele sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, vor fi menționate numai în documentul de control încheiat de personalul Gărzii financiare.

IV. Informații transmise de Garda financiară Oficiului pentru Protecția Consumatorilor privind nerespectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Garda financiară va transmite trimestrial Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, la nivel local, următoarele informații:

a) cazuri de falsificări sau substituiri ale produselor;

b) mărfuri cu termen de valabilitate depășit;

c) exemple de agenți economici la care s-au constatat abateri privind modul de afișare a prețurilor și tarifelor.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a), b) și c), vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor/serviciilor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterile constatate și la consecințele acestora asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Garda financiară tuturor unităților din subordine care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Garda financiară
Comisar general,
Gheorghe Florică


Anexa Nr. 3

Ministerul Economiei și Finanțelor - Direcția Generală a Vămilor

Nr. 16028/22.X.1992

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/124/22.X.1992

Procedura de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Generală a Vămilor privind supravegherea în unitățile vamale a calității produselor de import destinate populației - PGC 01.03.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

În temeiul art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și al art. 2 lit. f) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, se stabilește procedura de colaborare, care se aplică în unitățile vamale, pentru efectuarea de acțiuni periodice și inopinate, de supraveghere a calității produselor din import destinate populației, de către reprezentanți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 30/1978 privind Codul vamal al României, cu modificările ulterioare și Decretul nr. 337/1981 privind aprobarea Regulamentului vamal.
III. Reguli de procedură

1. Calitatea produselor destinate populației se inspectează, în unitățile vamale, de către organele de specialitate ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor în procesul de vămuire la import a acestora, respectiv după depunerea la unitatea vamală, de către titularul importului, direct sau prin reprezentant, a declarației vamale de import.

2. Produsele din import supuse supravegherii de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor în unitățile vamale sunt cele cuprinse în anexa nr. 1 la PC 01.01.01.92.

3. Organele de specialitate ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor solicita efectuarea inspecției pentru produsele la care s-au depus declarații vamale de import, în regim definitiv.

4. Inspectarea și prelevarea de eșantioane în unitățile vamale de către specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor se realizează în prezența organelor vamale. Procesul-verbal se vizează de către organul vamal are a efectuat controlul vamal.

5. Pentru produsele inspectate, ca și pentru eșantioanele prelevate, organele de specialitate ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor depun la unitatea vamală un exemplar după procesul-verbal încheiat, care devine anexă la declarația vamală de import definitiv.

6. Eșantioanele prelevate se consideră ca rămase în întreaga încărcătură și se cuprind în declarația vamală de import definitiv.

7. Produsele de import interzise pentru comercializare către populație, prin procesul-verbal încheiat de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, intră sub incidența art. 54 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

8. Directorii oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor vor numi și comunica persoanele împuternicite cu efectuarea, în unitățile vamale, a acțiunilor de supraveghere a calității produselor destinate populației.

9. Persoanele împuternicite de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor vor respecta regulamentul de ordine interioară al Direcției Generale a Vămilor, precum și normele de confidențialitate privind informațiile și documentele de care au luat cunoștință în unitățile vamale.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Direcția Generală a Vămilor organelor teritoriale din subordine care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Direcția Generală a Vămilor
Subsecretar de stat,
Mihai Pânzariu


Anexa Nr. 4

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/92/14.X.1992

Ministerul de Interne - Inspectoratul General al Poliției

Nr. 45804/13.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Inspectoratul General al Poliției în organizarea și desfășurarea activităților specifice, pentru asigurarea protecției consumatorilor - PGC 01.04.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Prezenta procedură stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul General al Poliției, la nivel central și teritorial, conform prevederilor art. 30. 49 și 51 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și ale art. 2 lit. d), h), k) și l) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni și controale în locurile unde se află produsele sau se prestează serviciile destinate populației, în scopul prevenirii și descoperirii unor infracțiuni și altor încălcări ale normelor legale cu privire la protecția și respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor, schimbul reciproc de date, precum și pentru elaborarea unor studii și reglementări în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Legea nr. 40/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului de Interne;
  • Legea nr. 12/1990 - republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991 - privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite;
  • Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
  • Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale;
  • Codul penal și Codul de procedură penală (prevederile privind faptele date în competența organelor de poliție;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli procedurale
III.1. Condiții, cazuri și modalități de colaborare

a) În vederea desfășurării unor acțiuni, controale și verificări ale unor reclamații cu privire la respectarea normelor legale privind protecția consumatorilor, conducerile sau împuterniciții celor două organe stabilesc obiectivele, durata, modul de acțiune și persoanele pentru formarea echipelor de control; conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea, stabilește agenții economici și locurile unde se vor efectua controale, mijloacele necesare și asigură documentarea și instruirea echipelor ce vor acționa.

b) În cazul unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de Inspectoratul General al Poliției sau Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, precum și de formațiunile de specialitate din subordinea acestora, se vor stabili, de comun acord, modalitățile concrete de desfășurare a acțiunilor și controalelor preconizate și de asigurare cu specialiști în domeniu.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu organele Inspectoratului General al Poliției sau unitățile teritoriale subordonate, se va desfășura în conformitate cu prevederile procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

d) Pentru asigurarea probațiunii unor infracțiuni privind protecția vieții, sănătății și securității consumatorilor, precum și a intereselor legitime ale acestora, specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, prin laboratoarele proprii, vor efectua analizele necesare și vor prezenta organelor de cercetare penală ale poliției concluziile rezultate, descriind în ce constau elementele de fapt care lezează protecția consumatorilor.

e) Atunci când sunt sesizate din oficiu de comiterea unor infracțiuni privind protecția vieții, sănătății și securitatea consumatorilor ori care lezează interesele legale ale acestora, a căror probațiune necesită prelevări de probe și analize de laborator ori constatări tehnico-științifice de specialitate, organele de poliție vor solicita efectuarea acestor activități de către specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

În cazurile în care, din motive întemeiate, specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, la nivel central sau teritorial, nu pot da curs solicitării organului de poliție, vor înștiința de îndată pe acesta, astfel încât ofițerii specializați să poată ridica sau preleva eșantioane care să dovedească infracțiunile săvârșite, cu respectarea dispozițiilor din Codul de procedură penală, urmând ca acestea sa fie depuse în timp util pentru examinare și stabilirea de concluzii în laboratoarele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau la Institutul de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliției ori, după caz, la formațiunile de profil ale inspectoratelor județene de poliție, abilitate în acest scop.

III.2. Situații în care se pot organiza și desfășura unele acțiuni comune

a) La solicitarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, pentru organizarea și efectuarea de acțiuni comune, sau când împuterniciții acestuia, acționând independent, constată:

  • imposibilitatea stabilirii identității persoanelor controlate sau refuzul acestora de legitimare;
  • împiedicarea, sub orice formă, de către agentul economic sau de alte persoane, a reprezentanților împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor să-și exercite atribuțiile de serviciu;
  • neprezentarea sau ascunderea documentelor de proveniență, însoțire sau de calitate a mărfurilor, ori prezentarea unor astfel de documente falsificate;
  • vânzarea cu lipsă la cântar sau măsurătoare a mărfurilor;
  • falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum și expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate sau substituite;
  • în cazul constatării altor infracțiuni prevăzute de legislația în vigoare, date în competența poliției.

b) La solicitarea organelor de poliție pentru organizarea și efectuarea de acțiuni comune sau în cazurile când acestea constată, prin activitățile specifice desfășurate, fapte de competența reprezentanților împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, astfel:

  • comercializarea produselor sau prestarea serviciilor fără elementele de identificare prevăzute la art. 19-22 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 sau cu caracteristici calitative neconforme celor prescrise;
  • identificarea unor produse sau servicii cu privire la care există suspiciuni de falsificare sau substituire;
  • producerea sau comercializarea de bunuri sau prestarea de servicii cu abateri calitative, potențial periculoase pentru viața sau sănătatea consumatorilor sau care pot afecta interesele acestora;
  • păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții în care nu este asigurată calitatea acestora, dacă în acest fel se pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;
  • repunerea în vânzare, de către agenții economici, a unor produse pentru care organele de control abilitate au dispus oprirea comercializării;
  • folosirea practicilor abuzive la vânzarea produselor și prestarea serviciilor, prevăzute la art. 9 și 10 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, altele decât cele menționate la art. 1 lit. c) și k) din Legea nr. 12/1990, republicată.

c) Cele două organe vor colabora pentru:

  • inițierea și efectuarea unor controale tematice sau inopinate;
  • elaborarea unor reglementări specifice în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii și documentări de specialitate în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor.
III.3. Stabilirea de măsuri comune și modalități de întocmire a actelor de constatare

A. În cazul efectuării unor acțiuni comune

În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în colaborare cu formațiunile specializate din Inspectoratul General al Poliției sau unitățile teritoriale de profil, se vor încheia, după caz:

a) procese-verbale de constatare a infracțiunilor, conform prevederilor din Codul de procedură penală, urmând ca organele de poliție să continue cercetările în cauză;

b) procese-verbale de constatare-contravenție, întocmite de împuterniciții Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15, pentru contravențiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, care vor fi valorificate și finalizate în baza legislației în vigoare;

c) procese-verbale de constatare, întocmite de organele de poliție, în cazul unor infracțiuni ori contravenții date prin lege în competența exclusivă a acestora.

În cazurile în care echipele mixte de control sunt compuse din reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și lucrătorii de poliție, procesele-verbale întocmite vor trebui să cuprindă, după caz, elementele procedurale prevăzute în art. 91 din Codul de procedură penală sau în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, astfel:

Pentru fapte cu caracter penal:

a) data și locul unde este încheiat procesul-verbal;
b) numele, prenumele și calitatea celui care îl încheie;
c) numele, prenumele, ocupația și adresa martorilor asistenți, când există;
d) descrierea amănunțită a celor constatate, precum și a măsurilor luate;
e) numele, prenumele, ocupația și adresa persoanelor la care se referă procesul-verbal, obiecțiile și explicațiile acestora;
f) mențiunile prevăzute de lege pentru cazurile speciale.

Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagină și la sfârșit de către organul constatator și de către persoanele menționate în acesta. Dacă vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuză să semneze, se face mențiune despre aceasta.

Pentru fapte cu caracter contravențional:

Se vor consemna aceleași elemente, adăugându-se, în plus, următoarele:

  • numărul și data actului de identitate al contravenientului și organul emitent;
  • menționarea datei și orei comiterii contravenției și prezentarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității acesteia și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ încălcat;
  • la cererea contravenientului se pot menționa obiecțiile acestuia și mijloacele de probă de care înțelege să se servească în cauză.

B. Când se acționează independent, în virtutea atribuțiilor de serviciu specifice

a) Dacă reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, cu ocazia controlului, constată fapte de natură penală sau contravențională, vor solicita sprijin organului de poliție competent, pentru a întocmi în comun, după regulile procedurale menționate, actul de constatare, urmând ca finalizarea constatărilor și măsurile legale ce se impun să fie luate de poliție.

În situațiile în care, din motive întemeiate, organele de poliție nu pot răspunde solicitării reprezentanților împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, aceștia vor întocmi procese-verbale de constatare a faptelor în conformitate cu prevederile art. 91 din Codul de procedură penală ori în Legea nr. 32/1968, după caz.

b) În vederea aplicării prevederilor art. 49 alin. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, aflați în exercițiul funcțiunii, pot solicita sprijinul necesar poliției, dacă aceștia se confruntă cu una din situațiile prevăzute la cap. III.2. din prezenta procedură.

c) Pentru cazurile care fac obiectul art. 51 alin. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, organele de poliție solicitate de reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor să acorde sprijin vor analiza actele întocmite și, în raport de fapta săvârșită, apreciind legalitatea, temeinicia și oportunitatea măsurii propuse de agentul constatator, împreună cu acesta, îl vor conduce de îndată pe făptuitor înaintea instanței de judecată.

În cazul în care, din motive obiective, trimiterea contravenientului în fața instanței de judecată nu se poate face, se va proceda conform alin. 3 din art. 51 al ordonanței, cu mențiunea că măsura reținerii prevăzută în această reglementare se va lua conform procedurii prevăzute de art. 11 din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, la cererea expresă și motivată a organului constatator.

d) Aplicarea măsurii confiscării produselor care au servit sau au fost destinate să servească la săvârșirea vreunei fapte sancționate prin ordonanță, preluarea și valorificarea acestora, a sumelor de bani, a produselor dobândite prin săvârșirea de infracțiuni sau contravenții, precum și a profiturilor obținute prin încălcarea dispozițiilor legale se vor face potrivit prevederilor art. 54 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, ținându-se cont, totodată, de natura faptei constatate și de competențele agentului constatator, astfel:

  • în situațiile în care se va acționa în echipe mixte, aceste măsuri vor fi luate de organele de poliție potrivit legii și în conformitate cu Instrucțiunile Ministerului Economiei și Finanțelor nr. 2387/07.02.1992, privind reglementarea bunurilor care au devenit proprietate de stat potrivit legii, și modul de valorificare a acestora;
  • în cazul în care reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor acționează independent și constată fapte care impun și luarea unor măsuri complementare, de natura celor menționate în alin. 1, aceștia vor acționa potrivit competențelor ce le revin din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992;
  • dacă măsura este de competența organelor de poliție, reprezentanții împuterniciți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor întocmi actele de constatare, sesizând organul competent și luând, totodată, măsuri pentru asigurarea produselor și valorilor care fac obiectul confiscării.
IV. Schimbul reciproc de date și informații privind protecția consumatorilor

În scopul transpunerii în practică a prezentei proceduri de colaborare, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul General al Poliției vor proceda, periodic, la un schimb reciproc de date și informații privind protecția consumatorilor, astfel:

  • Oficiul pentru Protecția Consumatorilor va sesiza organele de poliție în toate cazurile constatate cu ocazia acțiunilor și controalelor efectuate de reprezentanții împuterniciți ai acestuia referitoare la infracțiunile și contravențiile de competența poliției: falsificări sau substituiri de alimente ori alte produse, înșelăciuni la măsurătoare ori cu privire la calitatea produselor, falsificarea unor documente care atestă calitatea ori proveniența produselor, concurență neloială, mărfuri cu termen de garanție ori valabilitate depășit, improprii consumului, ce au fost puse în vânzare, nereguli în practicarea prețurilor ori a adaosurilor comerciale practicate la unele produse, repunerea în vânzare a unor mărfuri care au făcut obiectul confiscării, precum și orice alte fapte și date de natură penală ori contravențională ce sunt de competența organelor de poliție.
  • Inspectoratul General al Poliției, la nivel central, și inspectoratele județene de poliție, la nivel local, vor informa la nivel central și, respectiv, local oficiile pentru proiecția consumatorilor cu privire la modul de soluționare a tuturor cauzelor penale ori contravenționale primite spre rezolvare, cauzele și condițiile care au favorizat ori generat încălcarea dispozițiilor legale și măsurile luate, iar concluziile ce se desprind cu privire la încălcare vor face și obiectul unor analize, informări, precum și, după caz, pentru elaborarea unor reglementări specifice în domeniul protecției consumatorilor.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Inspectoratul General al Poliției tuturor unităților din subordinea acestora.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Inspectoratul General al Poliției
general Costică Voicu


Anexa Nr. 5

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/77/9.X.1992

Ministerul Comerțului și Turismului - Departamentul reglementării comerțului și turismului

Nr. 73/2800/8.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Ministerul Comerțului și Turismului, în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.05.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Comerțului și Turismului - Departamentul reglementării comerțului și turismului, în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și cu art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni tematice sau inopinate în locurile unde se află produsele și unde se prestează servicii destinate populației, pentru informări reciproce privind respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru colaborarea la elaborarea unor reglementări sau efectuarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 805/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Comerțului și Turismului;
  • Hotărârea Guvernului nr. 233/1992 privind clasificarea pe categorii de încadrare a unităților de cazare și de alimentație publică;
  • Hotărârea Guvernului nr. 538/1992 privind modificarea structurii organizatorice a Ministerului Comerțului și Turismului;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor după organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție, incluzând și specialiști ai altor organe ale administrației publice, după caz.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență desfășurate de Departamentul Reglementării Comerțului și Turismului din cadrul Ministerului Comerțului și Turismului sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu specialiștii Ministerului Comerțului și Turismului, se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situațiile care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune

a) Atunci când în acțiunile desfășurate de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor sau în urma sesizărilor și reclamațiilor de la consumatori se constată:

  • neexpunerea la vânzare a mărfurilor existente sau vânzarea preferențială ori refuzul nejustificat al vânzării acestora sau prestării de servicii cuprinse în obiectul de activitate al agentului economic;
  • nerespectarea condițiilor legale privind clasificarea pe categorii de încadrare a unităților de cazare și de alimentație publică;
  • neasigurarea activității de service și a pieselor de schimb pe toată durata medie de utilizare a produselor;
  • folosirea practicilor abuzive la vânzarea produselor sau comportarea incorectă a agenților economici în relațiile cu consumatorii.

b) Când, în acțiunile desfășurate de organele proprii ale Ministerului Comerțului și Turismului sau în urma reclamațiilor de la consumatori, se constată:

  • comercializarea mărfurilor sau prestarea de servicii fără elementele de identificare prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992;
  • produse sau servicii asupra cărora există prezumții de falsificare sau substituire;
  • prezentarea prin publicitate a altor valori ale parametrilor ce caracterizează produsele sau serviciile, decât cele efectiv realizate;
  • producerea sau comercializarea mărfurilor sau prestarea serviciilor cu abateri calitative potențial periculoase pentru viața sau sănătatea consumatorilor, ori cu deficiențe care afectează interesele legitime ale consumatorilor;
  • păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții care nu asigură calitatea acestora și care pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

c) Cele două organe ale administrației publice vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor;
  • informarea și educarea consumatorilor cu privire la drepturile acestora de a fi despăgubiți pentru produse sau servicii necorespunzătoare calitativ.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor în colaborare cu Ministerul Comerțului și Turismului, se vor încheia procese-verbale comune de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la Procedura-cadru 01.01.01.92, menționându-se în document participarea ambelor părți.

Măsurile privitoare la răspunderea materială, disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

Confiscarea mărfurilor, preluarea sau valorificarea acestora, precum și preluarea profiturilor obținute ilicit ca venit la bugetul de stat se vor face, în toate cazurile, de organele Gărzii financiare sau de Poliția sanitară-veterinară, după caz, care vor fi sesizate, în acest scop, de îndată ce se vor constata încălcări ale legii ce impun luarea unor astfel de măsuri.

IV. Informații transmise de către Departamentul reglementării comerțului și turismului din Ministerul Comerțului și Turismului

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/24.08.1992, Departamentul reglementării comerțului și turismului din cadrul Ministerului Comerțului și Turismului va transmite trimestrial Oficiului pentru Protecția Consumatorilor următoarele informații:

a) cazurile de produse sau servicii cu abateri calitative, care, prin comercializare, puteau afecta viața, sănătatea sau interesele consumatorilor;

b) cazurile de unități hoteliere și de alimentație publică care au fost declasate ca urmare a nerespectării normelor de clasificare pe categorii de încadrare.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a) și b), vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea/valoarea produselor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterile constatate;
  • măsurile stabilite.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Departamentul reglementării comerțului și turismului din cadrul Ministerului Comerțului și Turismului organelor teritoriale din subordine, care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Departamentul reglementării comerțului și turismului
Director general,
Dragoș Petrescu


Anexa Nr. 6

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/128/22.X.1992

Ministerul Sănătății - Direcția medicinei preventive

Nr. IV/35058/22.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerul Sănătății în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.06.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății la nivel central și teritorial, în conformitate cu prevederile art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea, în comun, de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produse alimentare și băuturi sau se prestează servicii de alimentație destinate populației, prin informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru elaborarea unor reglementări sau efectuarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea privind asigurarea sănătății populației nr. 3/1978;
  • Hotărârea Guvernului nr. 961/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății;
  • Ordinul ministrului sănătății nr. 184/1972 privind stabilirea Normelor de igienă pentru produse alimentare și băuturi;
  • Ordinul ministrului sănătății nr. 91/1974 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producția, prepararea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor și băuturilor;
  • Codul penal - art. 17, 18, 19, 297 și 313;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, cele două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Organul care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii nominalizați de cele două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu specialiștii Direcției medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății, se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

d) Conform prevederilor art. 29 alin. 2 al Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății și instituțiile din subordinea sa sunt abilitate să aplice prevederile acesteia în domeniul sanitar, conform Legii nr. 3/1978 și Hotărârii Guvernului nr. 961/1990.

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune

a) Atunci când Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății, prin acțiunile proprii sau în urma unor reclamații de la consumatori, constată:

  • comercializarea sau utilizarea de produse alimentare sau băuturi la care sunt prezumții de falsificare sau substituire;
  • comercializarea de produse alimentare, băuturi sau prestarea de servicii de alimentație cu deficiențe calitative, de natură a afecta interesele consumatorilor, altele decât cele care pot afecta sănătatea sau viața acestora;
  • comercializarea de produse alimentare sau băuturi ori prestarea de servicii de alimentație fără elemente de identificare sau caracterizare, respectiv fără informațiile stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

b) Atunci când Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, prin acțiunile proprii de supraveghere pe piață sau în urma unor reclamații de la consumatori, constată:

  • produse alimentare sau băuturi care încorporează aditivi, fără a avea avizul Ministerului Sănătății, sau depășesc limitele admise pentru aceștia;
  • comercializarea de produse alimentare sau băuturi ori prestarea de servicii de alimentație în condiții care pun în pericol viața sau sănătatea consumatorilor;
  • comercializarea sau utilizarea de produse alimentare sau băuturi la care sunt prezumții de impurificare cu substanțe dăunătoare sănătății sau vieții consumatorului (pesticide, conservanți, metale grele etc.), depășind limitele maxime avizate de Ministerul Sănătății;
  • comercializarea sau utilizarea de produse alimentare sau băuturi care pot pune în pericol viața sau sănătatea consumatorilor, ca urmare a modificărilor organoleptice, fizico-chimice sau microbiologice.

c) Cele două organe ale administrației publice vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția vieții, sănătății și securității consumatorilor;
  • informarea consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor alimentare și băuturilor, astfel încât aceștia să fie în măsură să le utilizeze corect, în deplină securitate, potrivit destinației acestora.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

a) În toate acțiunile efectuate de oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor, în colaborare cu organele teritoriale ale Direcției medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății, se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la Procedura-cadru 01.01.01.92 (anexa nr. 15), menționându-se în document participarea ambelor părți.

b) Măsurile privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

c) Constatările care privesc abateri de la reglementările Ministerului Sănătății, altele decât cele care afectează în mod direct consumatorii și care nu au legătură cu tematica acțiunii comune, vor fi menționate separat într-un document încheiat de reprezentanții Direcției medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății.

IV. Informarea reciprocă cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, între Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, la nivel local și central se vor transmite trimestrial următoarele informații:

a) cazurile de produse sau servicii care, datorită deficiențelor, au constituit cauza vătămării sănătății sau vieții consumatorilor;

b) cazurile de produse sau servicii cu abateri calitative sau cu termen de valabilitate expirat, care prin comercializare puteau pune în pericol viața sau sănătatea consumatorilor;

Informațiile transmise, grupate pe cazurile de mai sus, vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului (grupa de produse) sau a serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor/serviciilor găsite ca necorespunzătoare;
  • deficiențele constatate și consecințele acestora;
  • măsurile stabilite (oprirea comercializării, confiscare, amenzi etc.), în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății va comunica Oficiului pentru Protecția Consumatorilor lista aditivilor sau produselor avizate sau interzise pentru introducerea în fabricația produselor alimentare sau pentru comercializare pentru consum uman și caracteristicile principale ale celor avizate.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Direcția medicinei preventive din cadrul Ministerului Sănătății tuturor unităților din subordine care răspund de aplicarea prevederilor acesteia la nivel local.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Direcția medicinei preventive
Director,
dr. Nicolae Beldescu


Anexa Nr. 7

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/71/7.X.1992

Ministerul Sănătății - Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice

Nr. 7765/21.X.1992

Direcția Farmaceutică

Nr. VI/34.826/21.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Direcția farmaceutică și cu Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății - PGC 01.07.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește condițiile și modul de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Direcția farmaceutică și cu Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății, la nivel central și teritorial, pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni de control periodice și inopinate, în toate locurile unde se află medicamente sau produse de uz uman dietetice, cosmetice, parafarmaceutice, stomatologice, pentru informarea reciprocă cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor, pentru elaborarea unor reglementări sau elaborarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  1. Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  2. Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  3. Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătății populației;
  4. Ordinul ministrului sănătății nr. 949/1991 - Directive privind autorizarea, înregistrarea și supravegherea medicamentelor și a altor produse de uz uman;
  5. Ordinul ministrului sănătății și al ministrului chimiei nr. 588/1973 pentru aprobarea Normelor generale privind fabricarea, controlul, depozitarea și difuzarea produselor farmaceutice, materialelor de sutură și pansament și pentru uz stomatologic;
  6. Ordinul ministrului sănătății nr. 560/1991 pentru aprobarea Normelor privind eliberarea autorizației de înființare a unităților farmaceutice precum și funcționarea acestora;
  7. Ordinul ministrului sănătății nr. 141/1992 pentru completarea prevederilor Normelor privind eliberarea autorizației de înființare a unităților farmaceutice, precum și funcționarea acestora;
  8. Ordinul ministrului sănătății nr. 1010/12.10.1992 privind unele măsuri pentru supravegherea calității medicamentului și a unor produse de uz uman;
  9. Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea desfășurării unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor trei organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență desfășurate de Direcția farmaceutică și Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii acestor organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu specialiștii Direcției farmaceutice și/sau Institutului pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

d) Direcția farmaceutică și Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătății, ca organe de specialitate, sunt abilitate să aplice prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 în unitățile farmaceutice, conform regulamentului propriu aprobat de ministrul sănătății cu Ordinul nr. 1010/12.10.1992.

e) În unitățile care comercializează produse pentru uz uman - dietetice, cosmetice, parafarmaceutice - controalele, verificările și inspecțiile vor fi efectuate de personalul specializat al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor împreună cu organele Ministerului Sănătății, respectând prevederile regulamentului aprobat de ministrul sănătății prin Ordinul nr. 1010/l2.X.1992.

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea acțiunilor comune ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Direcția Farmaceutică și/sau cu Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice

a) Constatarea, în cadrul acțiunilor proprii sau în urma reclamațiilor de la consumatori, a următoarelor aspecte:

  • lipsa elementelor de identificare, a instrucțiunilor de folosire (prospecte) și a documentelor de însoțire, care trebuie să dovedească proveniența acestora (producător, importator);
  • vânzarea, în locuri neautorizate de Ministerul Sănătății, a medicamentelor și a altor produse de uz uman (dietetice, cosmetice, parafarmaceutice, stomatologice);
  • prepararea și/sau comercializarea altor produse în afara celor aprobate de Ministerul Sănătății pentru a circula pe teritoriul țării;
  • falsificarea ori substituirea produselor care fac obiectul prezentei proceduri;
  • comercializarea unor produse fără termen de valabilitate sau cu termen de valabilitate expirat;
  • păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții care nu asigură calitatea acestora, dacă în acest fel se pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;
  • comercializarea de produse asupra cărora există prezumția de degradare a calității, ce poate afecta viața sau sănătatea consumatorilor;
  • prezentarea, prin publicitate, a altor valori ale parametrilor ce caracterizează produsele sau serviciile (farmaceutice, cosmetice) decât cele efectiv realizate.

b) Cele trei organe vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări specifice în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau au favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor;
  • organizarea de acțiuni comune de informare și educare a consumatorilor asupra riscurilor le care pot fi supuși în utilizarea medicamentelor și asupra modulul de a le evita.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbul de constatare-contravenție

a) În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor în colaborare cu Direcția farmaceutică și/sau cu Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice, se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92 (anexa nr. 15), menționându-se în document participarea reprezentanților organelor respective (nume, prenume, funcție).

b) Măsurile privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați, se vor aplica în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

c) Constatările care privesc abateri de la reglementările sanitare în vigoare, altele decât cele sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, vor fi menționate numai în documentul de control încheiat de reprezentanții Direcției farmaceutice și/sau Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice, dar cu precizarea participării la constatare și a specialistului de la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

IV. Informații transmise de Direcția farmaceutică și Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice privind respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor Oficiului pentru Protecția Consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Direcția farmaceutică și Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice vor transmite trimestrial Oficiului pentru Protecția Consumatorilor următoarele informații privind prepararea sau comercializarea medicamentelor, produselor parafarmaceutice, cosmetice, stomatologice și dietetice:

a) accidente provocate de utilizarea unor produse necorespunzătoare;

b) produse comercializate în afara termenului de valabilitate;

c) cazuri de falsificări sau substituiri ale produselor;

d) cazuri de agenți economici care, prin publicitate, au dezinformat consumatorii.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a), b), c) și d) vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor sau serviciilor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterile constatate și la consecințele acestora asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, Direcția farmaceutică și Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice tuturor unităților din subordine care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Direcția farmaceutică
Director general,
farm. pr. Marin Vasile
Institutul pentru Controlul de Stat
al Medicamentului și Cercetări Farmaceutice
Director general,
prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu


Anexa Nr. 8

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/135/23.X.1992

Ministerul Agriculturii și Alimentației - Direcția generală sanitară veterinară

Nr. 50770/22.X.1992

Acord de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția generală sanitară veterinară - PGC 01.08.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Colaborarea dintre Direcția generală sanitară veterinară și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor vizează aplicarea și respectarea prevederilor legale privind calitatea și salubritatea alimentelor de origine animală destinate consumului public, în scopul apărării sănătății consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Legea sanitară veterinară nr. 60/1974 republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 30 decembrie 1991;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Normele sanitare veterinare elaborate în baza Legii nr. 60/1974;
  • Hotărârea Guvernului nr. 789/1991 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare;
  • Regulamentul nr. 47.800/1992 privind organizarea și funcționarea serviciilor sanitare veterinare.
III. Obiectivele colaborării

1. Elaborarea sau reactualizarea unor reglementări specifice din domeniul protecției consumatorilor.

2. Efectuarea de studii și cercetări asupra cauzelor care generează sau favorizează încălcări ale prevederilor legale privind calitatea și salubritatea alimentelor de origine animală.

3. Informarea reciprocă în cazul unor reclamații sau sesizări din partea consumatorilor, privind falsificările sau substituirile de produse, precum și al altor situații necorespunzătoare constatate.

IV. Procedura de colaborare

1. Acțiunile de colaborare se stabilesc de comun acord, la nivel central și județean, pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute.

2. Schimbul de informații între cele două părți se face în mod operativ, prin telefon sau direct, pentru remedierea urgentă a deficiențelor semnalate.

3. La solicitarea reprezentanților Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, se pot trimite laboratoarelor sanitare veterinare de stat probe de produse pentru examinare, cheltuielile fiind suportate conform prevederilor art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992.

4. Confiscarea sau sechestrarea produselor necorespunzătoare, oprirea sau suspendarea activității unor unități care prelucrează, depozitează, transportă sau valorifică produse de origine animală se fac numai de către autoritățile sanitare veterinare.


Prezentul acord înlocuiește Acordul de colaborare nr. 39.277/678 din 30 octombrie 1991, stabilit între Direcția generală sanitară veterinară și Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Direcția generală sanitară veterinară
Director general,
dr. Horațiu Olaru


Anexa Nr. 9

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/105/16.X.1992

Ministerul Agriculturii și Alimentației - Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară

Nr. 33240/16.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației în desfășurarea acțiunilor de protecție a consumatorilor - PGC 01.09.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea, în comun, de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produsele (vegetale sau de uz fitosanitar) sau se prestează serviciile de protecție a plantelor destinate populației, pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru îmbunătățirea și elaborarea de reglementări în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 5/1982 privind protecția plantelor cultivate și a pădurilor și regimul pesticidelor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 884/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Agriculturii și Alimentației, cu modificările ulterioare;
  • Ordinul nr. 1/1992 al ministrului agriculturii și alimentației privind limitele de competență și organizare pe sectoare a activității direcțiilor din Ministerul Agriculturii și Alimentației;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență desfășurate de Direcția de chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor care participă la acțiuni comune cu Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară

a) Atunci când în acțiunile de supraveghere pe piață sau în urma reclamațiilor de la consumatori se constată:

  • comercializarea unor produse de origine vegetală (legume, fructe, semințe etc.) destinate consumului, cu urme vizibile de pesticide, îngrășăminte, atac de boli sau dăunători, ce pot afecta viața, sănătatea sau interesele consumatorilor;
  • comercializarea unor produse de origine vegetală, destinate însămânțării sau înmulțirii, care nu corespund condițiilor minime de calitate prevăzute de actele normative obligatorii;
  • prestarea unor servicii de protecția plantelor (tratamente, stropiri etc.) de calitate necorespunzătoare, nerespectându-se prevederile din norme și care pot afecta viața și sănătatea consumatorilor sau interesele acestora;
  • comercializarea și utilizarea unor produse de origine vegetală pentru care există prezumția depășirii limitelor maxime admise de substanțe chimice toxice pentru sănătatea consumatorilor;
  • folosirea de ambalaje, pentru produsele de uz fitosanitar, neavizate sau fără elementele de identificare și caracterizare prevăzute de actele normative în vigoare;
  • comercializarea unor produse de origine vegetală neîncadrate corect pe clase de calitate, afectând în acest fel interesele consumatorilor.

Când în timpul unor acțiuni de supraveghere pe piață, efectuate separat sau în comun, organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor constată produse de origine vegetală asupra cărora există prezumții că pot afecta viața sau sănătatea consumatorilor, echipa de inspecție poate preleva probe, ce vor fi transmise pentru analize la laboratoarele de specialitate ale Direcției pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară.

b) Cele două organe ale administrației publice vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau au favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor;
  • informarea și educarea consumatorilor, prin mass-media, privind utilizarea și consumarea produselor de origine vegetală supuse tratamentelor cu substanțe de uz fitosanitar.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

a) În toate acțiunile efectuate în colaborare, specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92, menționându-se în document participarea ambelor părți.

b) Măsurile privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

c) Constatările care privesc abateri de la reglementările specifice activității desfășurate de Direcția de chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară, altele decât cele care afectează în mod direct consumatorii, vor fi menționate numai în documentul de control încheiat de organele Direcției de chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară.

d) Luarea măsurii de confiscare a mărfurilor, preluarea și valorificarea acestora se vor face, în toate cazurile, de organele administrației publice abilitate în acest scop.

IV. Informații transmise Oficiului pentru Protecția Consumatorilor de către Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară va transmite trimestrial la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, la nivel județean și central, următoarele informații rezultate din propriile constatări:

a) produse de uz fitosanitar fabricate în țară sau importate, neavizate conform legislației în vigoare;

b) folosirea produselor de uz fitosanitar în alte condiții sau pentru alte scopuri, în afara celor prevăzute prin reglementări obligatorii;

c) produse de origine vegetală sau de uz fitosanitar comercializate cu abateri de la caracteristicile tehnico-calitative prescrise, care au afectat sau puteau afecta piața și sănătatea consumatorilor;

d) ambalarea și etichetarea produselor în afara prevederilor legale.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a)-d) vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor/serviciilor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterea constatată și consecințele asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite (amenzi, confiscări de produse etc.).


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară organelor teritoriale din subordine care răspund de aplicarea acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Direcția pentru chimizare, protecția plantelor și carantină fitosanitară
Director general,
Petre George


Anexa Nr. 10

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/108/19.X.1992

Ministerul Agriculturii și Alimentației - Direcția generală de control și inspecții, Direcția inspecții de stat, Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor

Nr. 75741/16.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.10.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea, în comun, de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produsele (semințe și material săditor) sau unde se prestează servicii destinate populației, pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru colaborarea la îmbunătățirea și elaborarea de reglementări în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 13/1971 privind producerea, folosirea și controlul calității semințelor și materialului săditor pentru producția agricolă vegetală;
  • Hotărârea Guvernului nr. 884/1990 privind organizarea și atribuțiile Ministerului Agriculturii și Alimentației, cu modificările ulterioare;
  • Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. 1/1992 privind limitele de competență și organizare pe sectoare a activității direcțiilor din Ministerul Agriculturii și Alimentației;
  • Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. 37/1988 privind aprobarea metodologiei de control în câmp al culturilor pentru producerea semințelor și materialului săditor;
  • Alte acte normative în domeniu, pe măsura intrării lor în vigoare;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea desfășurării unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații de la consumatori, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează peroanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiuni, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, la nivel central sau local, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun, acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor care participă la acțiuni comune cu Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor, la nivel central stau local, se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor

Atunci când în acțiunile de supraveghere la producător sau pe piață, sau în urma reclamațiilor din partea consumatorilor se constată:

  • transportul sau comercializarea unor produse de origine vegetală (semințe și material săditor) care nu sunt însoțite de documente de calitate sau a căror calitate nu corespunde documentelor de certificare și de analiză a calității emise de inspectoratele județene sau al municipiului București pentru calitatea semințelor și materialului săditor sau de Laboratorul central pentru controlul calității semințelor;
  • comercializarea semințelor și materialului săditor fără elemente de identificare și caracteristici prevăzute de actele normative în vigoare, sau în ambalaje neavizate;
  • prestarea unor servicii în procesul de producere a semințelor și materialului săditor, de condiționare, de transport și de comercializare a acestora de calitate necorespunzătoare, care pot afecta interesul consumatorilor;
  • acordarea de sprijin reciproc în punctele vamale sau de frontieră, la solicitarea uneia dintre părți.

Situațiile constatate, prezentate mai sus, se vor comunica imediat conducerilor teritoriale ale Oficiului pentru Protecție Consumatorilor și, respectiv, inspectoratelor județene sau al municipiului București pentru calitatea semințelor și materialului săditor, urmând ca acestea să stabilească oportunitatea unor acțiuni comune sau separate, în consecință.

Când în timpul unor acțiuni de supraveghere pe piață, separat sau în comun, organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor depistează produsele (semințele sau materialul săditor) asupra cărora există prezumții că pot afecta interesele consumatorilor, echipa de inspecție poate preleva probe, ce vor fi transmise pentru analize la laboratoarele de specialitate ale Inspecției de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor.

III.3. Cele două organe ale administrației publice vor colabora la:
  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări specifice domeniului de protecție a consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau au favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor;
  • informarea consumatorilor, prin mass-media, privind utilizarea și folosirea produselor de origine vegetală (semințe și material săditor);
  • instruirea personalului de supraveghere a piețelor tuturor localităților.
III.4. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

În toate acțiunile efectuate în colaborare cu specialiștii, Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor și inspectoratele județene sau al municipiului București pentru calitatea semințelor și materialului săditor, specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție conform anexei nr. 3 la P.C. 01.01.00.02, menționându-se în document participarea ambelor părți.

Măsurile privitoare la răspunderea materială, disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați, se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

Constatările care privesc abateri de la reglementările specifice activității desfășurate de Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor, altele decât cele care afectează în mod direct consumatorii, vor fi menționate numai în documentul de control încheiat de organele Inspecției de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor.

Luarea măsurilor de confiscare a mărfurilor, preluarea și valorificarea acestora se vor face, în toate cazurile, de organele Gărzii financiare, care vor fi sesizate în acest scop și care vor încheia și actul de constatare a contravenției.

IV. Schimbul de informații între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor

Schimbul de informații se va face între cele două organe, la nivel local și central, trimestrial, vizând:

a) Cazuri de falsificări sau substituiri ale produselor (semințe și material săditor).

b) Mărfuri cu termen de valabilitate depășit sau fără termen de valabilitate.

c) Produse obținute în țară sau importate, neavizate conform legislației în vigoare.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a)-c) vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic și adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor/serviciilor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterea constatată și consecințele asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite (amenzi, confiscări de produse etc.).


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor, tuturor unităților în subordine.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Ministerul Agriculturii și Alimentației
Direcția generală de control și inspecții
Director general,
Nicolae Badea


Anexa Nr. 11

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/122/20.X.1992

Ministerul Mediului

Nr. 2362/MB/23.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu compartimentele reglementare, monitoring și inspecție din cadrul Ministerului Mediului în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.11.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și compartimentele reglementare, monitoring și inspecție din cadrul Ministerului Mediului, în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și cu art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea de acțiuni comune, pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru colaborarea la elaborarea unor reglementări sau efectuarea unor studii în domeniul protecției consumatorilor.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15);
  • Hotărârea Guvernului nr. 264/1991 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului;
  • Legea nr. 9/1973 privind protecția mediului înconjurător;
  • Legea apelor nr. 8/1974;
  • Hotărârea Guvernului nr. 340/1992, completată și modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 437/1992 privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător.
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

În vederea colaborării, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și compartimentele reglementare, monitoring și inspecție din cadrul Ministerului Mediului convin următoarele:

a) În vederea unor acțiuni de inspecție sau în cazul cercetării unor reclamații, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele împuternicite.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de compartimentele reglementare, monitoring și inspecție din cadrul Ministerului Mediului sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor care participă la acțiuni comune se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15), iar a personalului împuternicit din Ministerul Mediului - după reglementările specifice în domeniul protecției mediului.

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune

a) Atunci când acțiunile de supraveghere a calității produselor și serviciilor sau în urma reclamațiilor de la consumatori, organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor constată:

  • comercializarea de produse care pot afecta mediul înconjurător;
  • prestarea de servicii către populație în care se utilizează produse sau rezultă reziduuri care poluează mediul înconjurător;
  • comercializarea de produse sau utilizarea acestora pentru prestarea serviciilor către populație care, datorită conținutului de substanțe dăunătoare, provenite din poluarea mediului, pot afecta sănătatea, viața sau securitatea consumatorilor.

b) Atunci când în acțiunile Ministerului Mediului se constată:

  • cazuri de poluare a mediului care pot conduce la realizarea de produse sau prestarea de servicii în zona respectivă, care pot deveni periculoase pentru viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;
  • cazuri în care se depistează substanțe poluante, rezultate în urma efectuării incorecte a unor servicii către populație.

În afara acestor cazuri, cele două organe ale administrației publice pot desfășura în colaborare și alte acțiuni programate, pe baza unor tematici sau obiective puse de acord de ambele părți.

c) Cele două organe vor colabora la:

  • elaborarea unor reglementări specifice în domeniile respective privind protecția consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale în domeniile respective privind protecția consumatorilor.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție și, respectiv, a documentelor specifice Ministerului Mediului

În toate acțiunile efectuate de reprezentanții Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în colaborare cu persoanele împuternicite din Ministerul Mediului, se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform modelului din anexa nr. 3 la PC 01.01.01.92 (anexa nr. 15), menționându-se în document participarea împuternicitului Ministerului Mediului (nume, prenume, funcție), respectiv conform documentelor de reglementare specifice Ministerului Mediului, menționându-se participarea reprezentantului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (nume, prenume, funcție).

Măsurile privitoare la răspunderea materială, disciplinară, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor aplica în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, respectiv cu legislația specifică protecției mediului.

IV. Informații cu privire în respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor

a)Situațiile constatate la cap. III.2 a) și b) vor fi comunicate operativ, urmând a se stabili, de către conducerile organelor teritoriale, oportunitatea unor acțiuni, comune sau separate, în consecință.

b) Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, oficiile teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor primesc informații periodice de la agențiile pentru supravegherea și protecția mediului din teritoriu privind cazurile de poluare a mediului care pot afecta viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Informațiile vor conține, în principal, următoarele date: a) cauzele poluării; b) substanțele poluante; c) localizarea poluării; d) măsurile luate; e) consecințele posibile ale poluării asupra produselor fabricate în zonă.

Organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor informa periodic sau ori de câte ori este necesar agențiile pentru supravegherea și protecția mediului despre evenimentele deosebite din teritoriu cu implicații asupra stării mediului înconjurător.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Mediului tuturor unităților din subordine care răspund de aplicarea acesteia, putând fi revizuită ori de câte ori este necesar, cu acordul ambelor părți.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Ministerul Mediului
Ministru,
Marcian Bleahu


Anexa Nr. 12

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/134/23.X.1992

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului - Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului

Nr. 278/ADS/23.X.1992

Procedura de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.12.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea în comun de acțiuni în domeniul construcțiilor, în vederea realizării strategiei, politicii și obiectivelor guvernamentale privind protecția vieții, sănătății, securității și intereselor legitime ale consumatorilor, inclusiv îmbunătățirea sau elaborarea unor reglementări în domeniul protecției consumatorilor privind calitatea construcțiilor și materialelor de construcții, inițiate de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Legea nr. 8/1977 privind asigurarea durabilității, siguranței în exploatare, funcționalității și calității construcțiilor;
  • Codul penal(art. 17, 18, 19, 296, 297, 311 și 313);
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea desfășurării unor acțiuni tematice de supraveghere a calității construcțiilor și serviciilor în acest domeniu sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, iar mijloacele de investigare, de instruire și de documentare a echipei de inspecție se asigură în comun.

b) În cazul acțiunilor de inspecție ce necesită urgență, conducerile celor două organe centrale sau, în funcție de situație, ale celor teritoriale, vor stabili, de comun acord, modul de desfășurare a acțiunii respective și vor asigura specialiștii necesari în timp util.

c) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu organele Inspecției de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, se va desfășura în conformitate cu prevederile din Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și

Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului

a) Atunci când, în acțiunile desfășurate de cele două organe sau în urma reclamațiilor de la consumatori, sunt depistate fenomene negative care pot constitui un pericol pentru viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori care prejudiciază interesele legitime ale acestora, atât în proiectarea, execuția, exploatarea sau postutilizarea construcțiilor, cât și în efectuarea serviciilor în acest domeniu.

b) Aprecierea fenomenelor negative se va face ținând seama de documentele tehnice normative în construcții referitoare la exigențele de performanță ale construcțiilor și serviciilor din acest domeniu, valabile la data producerii fenomenului analizat, precum și de legislația în vigoare privind protecția consumatorilor.

c) Cele două organe vor colabora și la:

  • elaborarea unor reglementări specifice în domeniul protecției consumatorilor;
  • efectuarea unor studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat apariția situațiilor care pun în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori prejudiciază interesele legitime ale acestora;
  • informarea și educarea consumatorilor pentru prevenirea sau eliminarea unor asemenea situații.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare

În toate acțiunile efectuate în comun de cele două organe se vor încheia procese-verbale de constatare, conform procedurii specifice a organului care a inițiat acțiunea, menționându-se în document participarea specialiștilor celuilalt organ.

Măsurile stabilite prin procesul-verbal de constatare, privitoare la răspunderea materială, civilă sau penală a celor vinovați, se vor aplica în conformitate cu prevederile legislației organului care a inițiat acțiunea.

Constatările care privesc abateri de la reglementările privind lucrările de construcții sau serviciile din acest domeniu, altele decât cele care afectează direct consumatorii în sensul celor stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, vor fi menționate numai în documentele încheiate de Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului.

IV. Schimbul reciproc de informații

Cele două organe se vor informa reciproc, la perioade stabilite de comun acord, cu privire la cazurile constatate privind nerespectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor, în vederea raportării la Guvern sau sesizării Fondului Proprietății de Stat, ministerelor de resort, organelor de specialitate ale administrației publice ori, după caz, autorităților administrației publice locale, pentru luarea măsurilor legale ce se impun, fără a se crea subordonarea Inspecției de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului față de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

Informațiile transmise reciproc vor cuprinde următoarele date:

  • denumirea agentului economic, sediul sau adresa;
  • denumirea lucrării de construcție sau a serviciului;
  • valoarea materialelor de construcții reclamate sau cumpărate cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterea constatată și consecințele acesteia asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite (amenzi, caz penal etc.).


Prezenta procedură va fi difuzată de cele două organe semnatare organelor teritoriale din subordine, în vederea aplicării prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului
Inspector de stat șef,
conf. dr. ing. Rusu Gh. Constantin


Anexa Nr. 13

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/96/15.X.1992

Ministerul Transporturilor - Registrul Auto Român - R.A.

Nr. 2578/13.X.1992

Procedura de colaborare a Oficiului pentru Protecția Consumatorilor cu Registrul Auto Român - R.A. în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.13.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A. la nivel central și teritorial (local), în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea, în comun, de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află vehicule rutiere pentru populație, piese de schimb și echipamente destinate acestora sau se prestează service auto pentru populație și pentru informări reciproce cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și la activitățile ce se derulează pentru populație și pentru îmbunătățirea sau elaborarea reglementărilor în domeniul protecției consumatorilor.

Fac obiectul prezentei proceduri toate acțiunile legate de autoturisme, autorulote, motociclete, motorete, mopede, biciclete, remorcile și piesele de schimb aferente acestor categorii de vehicule rutiere, destinate populației (persoane fizice).

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 768/1991 privind înființarea și funcționarea Regiei Autonome „Registrul Auto Român”;
  • Hotărârea Guvernului nr. 167/1992 privind constituirea și funcționarea Sistemului național de certificare a calității;
  • Hotărârea Guvernului României nr. 594/1991 privind verificarea îndeplinirii condițiilor tehnice de către autovehiculele și remorcile acestora care circulă pe drumurile publice;
  • Ordinul nr. 172/1992 al ministrului transporturilor și nr. 4092/1992 al ministrului de interne pentru aprobarea condițiilor tehnice pentru vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România;
  • Ordinul nr. 172/1991 al ministrului transporturilor și nr. 180/1992 al ministrului de interne pentru aprobarea normelor privind inspecția periodică a autovehiculelor și remorcilor acestora;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

În vederea efectuării de controale, verificări și inspecții la agenții economici care comercializează, produc, recondiționează piese și subansambluri de schimb sau prestează service auto, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A. convin următoarele:

a) În vederea unor acțiuni tematice de supraveghere pe piață sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor două organe stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență desfășurate de Registrul Auto Român - R.A. sau de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; conducerile vor decide, de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) După caz, specialiștii Registrului Auto Român - R.A. vor efectua testări și verificări ale produselor care fac obiectul controlului/inspecției.

Cheltuielile ocazionate de încercarea și verificarea produselor și serviciilor efectuate de specialiștii Registrului Auto Român - R.A., stabilite pe baza taxelor și tarifelor proprii, vor fi suportate conform prevederilor art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992.

d) Activitatea personalului de specialitate al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu Registrul Auto Român - R.A., se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15), precum și după proceduri specifice elaborate în comun de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A.

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A.

a) Atunci când, în acțiunile desfășurate de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor sau ca urmare a reclamațiilor de la consumatori, se constată:

  • comercializarea sau utilizarea de echipamente și piese de schimb, precum și a autovehiculelor și remorcilor neomologate și/sau netestate conform reglementărilor în vigoare;
  • prestarea serviciilor de service auto, inclusiv verificările tehnice și inspecțiile periodice în condițiile în care nu se asigură calitatea acestora, punându-se în acest fel în pericol siguranța circulației rutiere sau protecția mediului înconjurător;
  • comercializarea sau utilizarea unor piese, subansambluri și echipamente auto cu deficiențe calitative, care pun în pericol siguranța circulației și protecția mediului înconjurător;
  • agenți economici care nu respectă standardele obligatorii referitoare la vehiculele rutiere și echipamentele acestora sau normele de siguranță a circulației și de protecție a mediului înconjurător;
  • produse sau servicii auto asupra cărora sunt prezumții de falsificare sau substituire;
  • expertize tehnice, în cazul unor vicii ascunse la vehiculele rutiere și echipamentele acestora.

b) Atunci când, în acțiunile desfășurate de specialiștii Registrului Auto Român - R.A. se constată:

  • agenți economici care comercializează echipamente sau piese de schimb auto pentru populație fără elemente de identificare și documente de însoțire referitoare la calitate conform prevederilor din ordonanță;
  • utilizarea unor piese, subansambluri sau echipamente auto la care s-au constatat termene de garanție depășite sau abateri de la caracteristicile tehnico-calitative prescrise, de natură a afecta viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;
  • prezentarea prin publicitate a altor valori ale parametrilor ce caracterizează produsele sau serviciile decât cele efectiv realizate.

În afara cazurilor de la lit. a) și b), Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A. vor desfășura, în colaborare, și alte acțiuni programate, având ca obiective analizarea și cercetarea unor reclamații sau sesizări din partea consumatorilor, efectuarea unor expertize tehnice în cazul unor vicii ascunse la produsele și reparațiile auto.

Cele două organe vor colabora la:

  • elaborarea de standarde referitoare la vehicule rutiere și echipamentele acestora, regulamente de securitate rutieră și privind poluarea;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind siguranța circulației rutiere.
III.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor în colaborare cu reprezentanții Registrului Auto Român - R.A. se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92, menționându-se în document participarea ambelor părți (nume, prenume, funcția).

Măsurile privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor aplica în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

IV. Informații transmise de Registrul Auto Român - R.A. Oficiului pentru Protecția Consumatorilor privind nerespectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Registrul Auto Român - R.A. va transmite, atunci când apar situațiile prevăzute la cap. III.2, Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, la nivel central sau local, următoarele informații:

a) cazuri de accidente de circulație datorate unor deficiențe calitative sau stării tehnice necorespunzătoare ale vehiculelor rutiere sau echipamentelor acestora;

b) exemple de agenți economici care au comercializat și/sau utilizat autovehicule sau piese de schimb care nu se încadrează în prevederile standardelor obligatorii, cu deficiențe calitative, termene de garanție expirate, falsificate, neomologate sau neatestate conform reglementărilor legale, potențial periculoase pentru circulația rutieră sau pentru mediul înconjurător;

c) exemple de agenți economici prestatori de service auto care nu respectă tehnologiile și prescripțiile tehnice pentru efectuarea acestor lucrări, dacă în acest fel se pun în pericol siguranța circulației rutiere și protecția mediului înconjurător;

d) cazuri de suspendare sau retragere a certificatului de omologare pentru circulație.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a) și b), vor cuprinde următoarele date:

  • denumirea agentului economic, sediul sau adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor (piese de schimb, echipamente etc.) cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterile (deficiențele) calitative constatate și consecințele asupra consumatorilor;
  • măsurile stabilite;
  • locul și împrejurările în care s-a comis accidentul de circulație, cauzele tehnice și urmările.


Prezenta procedură va fi difuzată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Registrul Auto Român - R.A. tuturor unităților din subordine care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Registrul Auto Român - R.A.
Director general,
ing. Ioan Ţigănaș


Anexa Nr. 14

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/132/22.X.1992

Departamentul pentru Administrația Publică Locală

Procedura-cadru de colaborare între oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor și consiliile județene și primarii municipiilor în desfășurarea activităților de protecție a consumatorilor - PGC 01.14.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește obiectivele, condițiile și modul de colaborare între oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor și consiliile județene și primarii municipiilor, în conformitate cu art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și cu art. 2 lit. d) și k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică pentru efectuarea, în comun, de acțiuni periodice și inopinate în locurile unde se află produsele sau se prestează serviciile destinate populației, pentru informarea reciprocă cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și pentru colaborarea la îmbunătățirea sau inițierea unor reglementări în domeniul protecției consumatorilor.

Notă:
Prezenta procedură-cadru de colaborare, având obiectul definit în alineatele precedente, se încheie, la nivel central, între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor - organ al administrației publice centrale, și Departamentul pentru Administrația Publică Locală.
II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 1290/1990 privind organizarea și funcționarea corpului de control comercial în cadrul primăriilor și prefecturilor;
  • Legea administrației publice locale nr. 69/1991;
  • Legea nr. 12/1990 - republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991 - privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții și modalități de colaborare

a) În vederea unor acțiuni comune tematice de supraveghere pe piață a calității produselor și serviciilor sau de cercetare a unor reclamații, conducerile celor două organe teritoriale ale administrației publice stabilesc obiectivele, durata și nominalizează persoanele pentru formarea echipei de inspecție.

Conducerea organului care inițiază acțiunea și solicită colaborarea stabilește locul acțiunii, mijloacele de investigare și asigură instruirea și documentarea echipei de inspecție.

b) În cazurile unor acțiuni inopinate sau cu caracter de urgență, desfășurate de Corpul de control comercial sau de oficiul județean și al municipiului București, pentru protecția consumatorilor, specialiștii celor două organe vor participa, la solicitarea telefonică, în măsura în care acest lucru este posibil; în caz contrar, conducerile vor decide de comun acord, modalitățile de desfășurare a acțiunii și de asigurare cu specialiști în cel mai scurt timp posibil.

c) Activitatea personalului de specialitate al oficiului județean pentru protecția consumatorilor, care participă la acțiuni comune cu Corpul de control comercial, se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

III.2. Situații care pot declanșa desfășurarea unor acțiuni comune ale oficiului județean și al municipiului București pentru protecția consumatorilor și Corpului de control comercial

a) Atunci când, în acțiunile desfășurate de oficiul județean pentru protecția consumatorilor sau în urma reclamațiilor de la consumatori, se constată:

  • comercializarea produselor fără documentele de însoțire care trebuie să dovedească proveniența acestora (producător sau importator);
  • neexpunerea la vânzare a mărfurilor existente sau vânzarea preferențială ori refuzul nejustificat al vânzări acestora sau prestării de servicii cuprinse în obiectul de activitate al agentului economic;
  • vânzarea cu lipsă la cântar sau măsurătoare a mărfurilor;
  • falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum și expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate sau substituite;,
  • vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primari.

b) Când în acțiunile desfășurate de Corpul de control comercial se constată:

  • comercializarea produselor sau prestarea serviciilor fără elementele de identificare prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992;
  • produse sau servicii asupra cărora sunt prezumții de falsificare sau substituire;
  • producerea sau comercializarea produselor sau prestarea serviciilor cu abateri calitative potențial periculoase pentru viața sau sănătatea consumatorilor ori cu deficiențe care afectează interesele consumatorilor;
  • păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării în condiții care nu asigură calitatea acestora, dacă în acest fel se pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

În afara cazurilor de la lit. a) și b), cele două organe ale administrației publice pot desfășura, în colaborare, și alte acțiuni programate, pe baza unor tematici sau obiective puse de acord cu ambele părți.

c) Cele două organe ale administrației publice vor colabora la:

  • elaborarea sau îmbunătățirea unor reglementări specifice în domeniul protecției vieții, sănătății și securității consumatorilor;
  • efectuarea de studii în legătură cu cauzele care au generat sau favorizat încălcări ale dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor;
  • informarea și educarea consumatorilor cu privire la drepturile legitime ale acestora, pentru prevenirea unor fapte de natură a afecta viața, sănătatea sau interesele consumatorilor.
III.3. Stabilirea măsurilor și întocmirea procesului-verbal de constatare-contravenție

a) În toate acțiunile desfășurate în colaborare cu Corpul de control comercial, specialiștii oficiului județean și al municipiului București pentru protecția consumatorilor vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție, conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92, menționându-se în document participarea ambelor părți.

b) Măsurile privitoare la răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați se vor stabili în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

c) Luarea măsurilor de confiscare a mărfurilor, preluarea și valorificarea acestora se vor face în conformitate cu reglementările legale.

d) Constatările care privesc abateri de la Legea nr. 12/1990 - republicată, altele decât cele sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, vor fi menționate numai în documentul de control încheiat de corpurile de control comercial, cu mențiunea prezenței împuternicitului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

IV. Informații transmise de Corpul de control comercial oficiului județean și al municipiului București pentru protecția consumatorilor, privind respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor

Pentru aplicarea art. 2 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, Corpul de control comercial va transmite trimestrial oficiului județean pentru protecția consumatorilor, la nivel local, următoarele informații:

a) cazurile de falsificări sau substituiri ale produselor;

b) mărfuri comercializate cu termen de valabilitate depășit, sau fără termen de valabilitate;

c) exemple de agenți economici la care s-au constatat abateri de la prevederile legale privind modul de afișare a prețurilor și tarifelor;

d) agenți economici cărora le-a fost suspendată sau retrasă autorizația dată de primării sau consilii locale și de prefecturi, ca urmare a nerespectării reglementărilor legale.

Informațiile transmise, grupate pe cazurile a), b), c) și d), vor cuprinde datele de mai jos:

  • denumirea agentului economic, sediul sau adresa;
  • denumirea produsului sau serviciului;
  • cantitatea și valoarea produselor/serviciilor cu deficiențe;
  • detalii cu privire la abaterea constatată și consecințele acestora;
  • măsurile stabilite.


Prezenta procedură va fi adusă la cunoștință personalului din cadrul celor două organe care răspund de aplicarea prevederilor acesteia.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin
Departamentul pentru Administrație Publică Locală
p. Secretar de stat,
Paul Jerbas


Anexa Nr. 15

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/131/22.X.1992

Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor în vederea protecției consumatorilor - PC 01.01.01.92 -

I. Scopul
II. Domeniul de aplicare
III. Documente de referință
IV. Terminologie
V. Reguli de procedură
V.1. Condițiile prealabile
V.2. Pregătirea acțiunilor de supraveghere
V.3. Desfășurarea inspecției
V.4. Testarea (analiza) eșantioanelor prelevate
V.5. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție
VI. Dispoziții finale
Anexa nr. 1. Lista produselor și serviciilor supuse supravegherii de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Anexa nr. 2. Angajament de respectare a normelor și obligațiilor specifice activității profesionale a inspectorului desemnat cu supravegherea calității produselor și serviciilor, pentru protecția consumatorilor
Anexa nr. 3. Proces-verbal de constatare-contravenție
Anexa nr. 4. Etichete pentru eșantion
Anexa nr. 5. Extras din codul penal
Anexa nr. 6. Extras din Legea nr. 32/1968
I. Scopul

Procedura stabilește condițiile și modalitățile de efectuare a supravegherii calității produselor și serviciilor destinate populației, pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și ale Hotărârii Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

II. Domeniul de aplicare

Procedura se aplică de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de organele sale teritoriale județene și al municipiului București, care supraveghează pe piață și în unitățile vamale respectarea dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor prin efectuarea de inspecții periodice și inopinate în locurile în care se află produsele sau se prestează serviciile menționate în anexa nr. 1.

III. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor (art. 4, 5, 7, 9, 10, 13-25 și 46-52);
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (art. 2 lit. e), f), g) și i);
  • Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor (extrase în anexa nr. 6);
  • Codul penal - art. 17, 18, 19, 296, 297, 3022, 311 și 313 (reproduse în anexa nr. 5);
  • STAS 6085/1986 - metodă de prelevare a eșantioanelor.
IV. Terminologia

Față de terminologia definită în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, se descriu și următorii termeni:

  • falsificare sau substituire (în domeniul calității) - orice înșelăciune sau tentativă de înșelăciune privind natura, originea, caracteristicile calitative, compoziția sau identitatea mărfurilor sau serviciilor care constituie obiectul unor tranzacții comerciale;
  • neconformitate - abatere de la caracteristicile calitative, declarate sau garantate de producător sau prestator, de la condițiile contractuale sau de la alte cerințe devenite obligatorii, privind calitatea produselor sau serviciilor oferite consumatorilor;
  • defect - nesatisfacerea cerințelor de utilizare prevăzute (se referă atât la abaterea cât și la inexistența uneia sau mai multor caracteristici calitative, în raport cu cerințele specifice);
  • eșantion - porțiunea sau cantitatea de marfă (produse) extrasă dintr-un anumit lot, pe baza unor criterii stabilite prin standarde sau proceduri specifice și care, ca urmare a probelor (încercărilor, verificărilor, analizelor), efectuate asupra sa, permite să se estimeze calitatea întregului lot;
  • prelevare de eșantioane - acțiunea executată pentru extragerea eșantioanelor dintr-unul sau mai multe loturi de mărfuri supuse supravegherii calității sau suspectate de neconformitate.
    În lipsa altor prevederi ale unor proceduri specifice, modul de prelevare va fi în conformitate cu metodele prevăzute de STAS nr. 6085/1986;
  • specificație - documentul care prescrie cerințele la care produsul sau serviciul trebuie să se conformeze;
  • inspecție - activitatea de examinare, măsurare, încercare a uneia sau mai multor caracteristici sau condiții de transport, depozitare, comercializare, conservare și ambalare a unui produs sau a caracteristicilor unui serviciu și compararea acestora cu cerințele specificate în documentații, norme, etichete etc., în vederea determinării conformității lor cu acestea;
  • supravegherea pe piață a calității produselor și serviciilor - ansamblul de inspecții efectuate pe piață, în conformitate cu reglementările legale, asupra modului în care sunt respectate, de către agenții economici, cerințele de protejare a cetățenilor, în calitatea lor de consumatori, și măsurile luate de organele administrației publice pentru respectarea legislației de protecție a consumatorilor;
  • laborator autorizat - laboratorul căruia îi este recunoscută, de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, competența de a realiza încercări (analize) sau tipuri de încercări determinate, privind calitatea produselor sau serviciilor;
  • laborator acreditat - laborator căruia îi este recunoscută, de către un organism notificat de Institutul Român de Standardizare, competența de a realiza încercări (analize) sau tipuri de încercări determinate privind calitatea produselor sau serviciilor;
  • raport de încercări/analize - documentul care prezintă rezultatele și concluziile tuturor încercărilor (analizelor) și toate celelalte informații care se referă la acestea;
  • buletin de încercări/analize - documentul care prezintă rezultatele și concluziile unei încercări-analize, în conformitate cu documentele tehnice normative de încercare (analiză).
V. Reguli de procedură
V.1. Condiții prealabile

a) La începutul oricărei inspecții, personalul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor împuternicit cu supravegherea va prezenta legitimația de serviciu.

b) Împuternicirea personalului de supraveghere pe piață a calității produselor și serviciilor se face după semnarea angajamentului de respectare a normelor și obligațiilor specifice activității profesionale a inspectorilor (anexa nr. 2).

c) Organele de supraveghere ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, ori de câte ori apreciază ca necesar, pot solicita colaborarea specialiștilor altor organe ale administrației publice cu sarcini în domeniul protecției consumatorilor, în conformitate cu procedurile de colaborare.

d) Personalul împuternicit cu supravegherea are dreptul de acces în locurile unde se comercializează, se conservă, se transportă și se depozitează produsele sau se prestează serviciile.

Dacă locurile respective sunt utilizate și ca locuințe, iar producătorul sau prestatorul de servicii refuză accesul inspectorului împuternicit, se va solicita sprijinul sau, după caz, participarea la inspecție a organelor poliției.

e) Organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor pot extinde acțiunile de supraveghere prin inspecții la producător sau importator, în locurile unde se află produsele sau se prestează serviciile, ca urmare a constatărilor proprii sau a primirii de informații de la alte organe specializate ale administrației publice, direct de la consumatori ori prin asociațiile de protecție a consumatorilor, precum și prin semnalele critice din presă și mijloacele de comunicare audiovizuale, informații confirmate prin supravegherea pe piață privind comercializarea de produse sau prestarea de servicii, care:

  • au constituit, datorită deficiențelor, cauza vătămării sănătății sau vieții consumatorilor, constatare rezultată din documentele oficiale emise de instituții sau organe de specialitate;
  • pun în pericol viața sau sănătatea consumatorilor ca urmare a unor abateri calitative;
  • constituie falsificări sau substituiri;
  • au beneficiat de o publicitate comercială cu conținut de afirmații false care, indicând în eroare consumatorii, pot dăuna sănătății sau vieții acestora;
  • nu au certificarea de conformitate cu standardele române obligatorii referitoare la protecția vieții, sănătății sau securității consumatorilor;
  • nu au asigurate activități de service și piesele de schimb necesare întreținerii sau reparării pe toată durata medie de utilizare a produsului, stabilită în documentele tehnice sau declarată de către producători ori convenită de părți;
  • nu au fost remediate în termenul stabilit sau au fost remediate necorespunzător.

f) Organele de supraveghere au dreptul să consulte documentele, înregistrările pe calculator sau alte aparate, necesare pentru îndeplinirea misiunilor lor (documente tehnice sau comerciale referitoare la fabricație, la compoziția produsului sau la sfera de întindere a serviciului etc.).

Organele de supraveghere pot ridica, pe bază de proces-verbal, documente fie pentru a le folosi în afara sediului agentului economic inspectat, fie cu titlu de probe sau măsură de siguranță, până la încheierea acțiunii, în cazul când se constată încălcări ale reglementărilor legale în domeniul protecției consumatorilor.

Dacă datele sunt înregistrate pe calculator, se va solicita redactarea într-o formă care să permită preluarea lor.

V.2. Pregătirea acțiunilor de supraveghere

Cuprinde stabilirea obiectivelor, a echipei de inspecție (de regulă două persoane), a locului de desfășurare, a perioadei, documentelor și mijloacelor de investigare, în funcție de specificul produselor sau serviciilor supuse supravegherii.

V.3. Desfășurarea inspecției

V.3.1. În cadrul acțiunilor desfășurate, echipele de inspecție vor urmări, atât la produsele și serviciile din țară, cât și la cele din import, în principal:

a) identitatea mărfurilor și a serviciilor, existența și corectitudinea elementelor de identificare și caracterizare;

b) existența și valabilitatea documentelor de însoțire a mărfurilor, cu referiri la standarde române obligatorii, la calitate, garanții, instrucțiuni de utilizare etc. (declarații de conformitate sau certificate de calitate, buletine de analiză și încercări etc.);

c) modul de ambalare, etichetare, marcare, conservare, depozitare, transport, manipulare a produselor, în conformitate cu cerințele specifice și reglementările legale;

d) existența și încadrarea în termenul de valabilitate;

e) conformitatea caracteristicilor calitative ale produselor și serviciilor cu cele declarate de producător sau prestator (înscrise pe etichete, pe ambalaj sau în documentele de însoțire) și/sau cu standardele române obligatorii sau cu publicitatea făcută;

f) dacă prețurile și tarifele sunt afișate în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit;

g) existența și conformitatea informațiilor obligatorii referitoare la serviciile prestate.

Notă:
Pentru verificarea calității prin constatări directe asupra produselor se vor aplica metode standardizate de eșantionare sau proceduri specifice elaborate de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor.

V.3.2. În cazul când există prezumții că unele produse sau servicii pot afecta sănătatea consumatorilor ori de falsificare sau substituire și care nu pot fi dovedite fără încercări (analize) de laborator, echipa de inspecție va atrage atenția în procesul-verbal de constatare-contravenție (anexa nr. 3), agentului care comercializează produsele sau prestează serviciile, asupra riscurilor pe care și le asumă în cazul continuării comercializării produselor sau prestării serviciilor respective, până la sosirea rezultatelor încercărilor de laborator ale eșantioanelor prelevate de agentul constatator.

V.3.3. Prelevarea eșantioanelor:

Orice prelevare conține, de regulă, 3 eșantioane identificabile oricând, în afara cazurilor când natura produselor sau cantitatea lor nu permite prelevarea decât a unui singur eșantion. Din aceste eșantioane, unul este destinat verificării în laboratorul de încercări, al doilea este destinat păstrării la laborator ca probă-martor, iar al treilea - păstrării, de către deținătorul produselor, de asemenea, ca probă-martor.

Posesorii celor 3 eșantioane nu au dreptul, sub nici un pretext, să modifice starea eșantionului dat în grija lor.

Mărimea eșantioanelor, modul de prelevare, ambalare, transport și păstrare a acestora vor fi în strictă conformitate cu standardele sau normele de produs și cu metodele de încercări ale laboratoarelor acreditate sau autorizate. Mărimea eșantioanelor și parametrii calitativi care vor fi verificați la laborator vor fi menționați în procesul-verbal de constatare-contravenție - model (anexa nr. 3).

Când nu există prevederi specifice, modul de prelevare se va face în conformitate cu metodele precizate de STAS nr. 6085/1986.

Eșantioanele prelevate vor fi corect sigilate. Aceste sigilii se vor aplica pe o etichetă compusă din două taloane (anexa nr. 4), ce se vor separa după completare și semnare, astfel:

  • un talon va fi preluat de către specialistul laboratorului, după ce acesta verifică integritatea sigiliului;
  • cel de-al doilea talon rămâne la agentul constatator.
V.4. Testarea și analiza eșantioanelor prelevate

Pentru efectuarea încercărilor (analizelor) se va apela la laboratoarele proprii, laboratoarele „LAREX” sau alte laboratoare autorizate sau acreditate.

Laboratoarele de încercări autorizate sau acreditate sunt obligate să efectueze de îndată analiza sau încercarea eșantioanelor trimise de organele de inspecție spre verificare.

Pentru verificarea eșantioanelor, laboratoarele vor folosi numai metodele precizate în procedurile (instrucțiunile) tehnice specifice, menționate în documentele de autorizare sau acreditare a laboratoarelor respective.

V.5. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție-model

a) În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau în colaborare cu alte organe specializate ale administrației publice se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție - model (anexa nr. 3), cu aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, privitoare la răspunderea materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați, potrivit atribuțiilor Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 482/1992.

b) Pentru aplicarea măsurilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 se vor consulta, în prealabil, prevederile articolelor din Codul penal menționate în anexa nr. 5.

c) La stabilirea sancțiunilor se va avea în vedere dacă faptele au fost săvârșite în împrejurările menționate la art. 48 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

V.5.1. Aplicarea amenzilor

a) Contravențiile prevăzute la art. 46 se sancționează cu amenzi conform prevederilor art. 47 alin. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, de către personalul împuternicit al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, precum și de către specialiștii autorizați ai altor organe ale administrației publice, potrivit competențelor. Când contravențiile au fost săvârșite în astfel de condiții încât pot fi considerate infracțiuni, se sesizează organele de urmările penală.

b) Comercializarea produselor în afara termenului de valabilitate stabilit (încălcarea art. 5 alin. 1), precum și neafișarea prețurilor și tarifelor în mod vizibil și într-o formă neechivocă (încălcarea art. 25 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992), se sancționează conform art. 2 lit. a) din Legea nr. 12/1990 - republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991 - de către organele abilitate în aplicarea acestei legi, Garda financiară, Direcția economică din Inspectoratul General al Poliției și Corpurile de control comercial.

Constatările personalului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor asupra acestor contravenții vor fi aduse la cunoștința organelor menționate, conform procedurilor de colaborare cu acestea.

Notă:
  1. Amenzile se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. În acest ultim caz, limitele minime și maxime se dublează, fără a putea depăși suma de 1.000.000 lei.
  2. Oficiile teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor urmări dacă s-au achitat amenzile, aplicându-se, după caz, prevederile art. 52 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

V.5.2. Stabilirea măsurilor de limitare a consecințelor încălcării grave a dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992

V.5.2.1. Se oprește comercializarea și se dispune retragerea de pe piață și de la consumatori în cazurile în care produsele:

a) au constituit cauza vătămări sănătății sau vieții consumatorilor, datorită deficiențelor calitative confirmate prin documente oficiale emise de organe de specialitate;

b) sunt interzise consumului prin reglementări legale;

c) prezintă abateri calitative care pun în pericol viața sau sănătatea consumatorilor, confirmate prin constatări directe și/sau buletine de analiză/încercări;

d) sunt confirmate ca falsificate sau substituite;

e) au termen de valabilitate expirat.

Notă:
  1. În cazurile menționate la lit. a), b), c), și d), directorul oficiului teritorial pentru protecția consumatorilor va lua măsuri de extindere a inspecției în locurile unde se află produsele respective (la producători sau importatori), dispunând oprirea livrărilor și, după caz, a importurilor, respectiv retragerea de pe piață și/sau de la beneficiari a produselor în cauză, dacă rezultatele inspecției confirmă constatările de la lit. a), b), c) și d). Cu această ocazie se atenționează producătorii asupra riscurilor continuării fabricării și comercializării produselor cu aceleași deficiențe.
    În cazul prevăzut la lit. e), dispunerea retragerii de la consumatori a produselor, precum și extinderea inspecțiilor la furnizori (producător, importator sau angrosist) se face numai dacă se constată că produsele au avut termenul de valabilitate depășit la data achiziției.
    Dacă producătorii sau importatorii se află în alt județ, situațiile de mai sus se vor aduce la cunoștință oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor, care vor aplica măsurile legale.
  2. În cazurile de la lit. d) și e), în afară de măsurile de mai sus, se sesizează, de îndată, organele competente să aplice sancțiunile prevăzute în Legea nr. 12/1990, republicată (Garda financiară, Direcția economică a Inspectoratului General al Poliției sau corpurile de control comercial).

V.5.2.2. Se dispune oprirea temporară a comercializării sau a importului dacă:

a) produsele nu au certificate de conformitate cu standardele române obligatorii;

b) produsele sau serviciile nu îndeplinesc caracteristicile calitative prescrise, chiar dacă nu pun în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor și nici nu constituie falsificări sau substituiri;

c) se comercializează produse fără elementele de identificare și/sau documentele de însoțire, conform reglementărilor legale.

V.5.2.3. Se dispune oprirea temporară a prestării serviciilor dacă:

a) prin prestarea serviciilor se pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;

b) la prestarea serviciilor se utilizează produsele menționate la cap. V.5.2.1.

V.5.2.4. Se dispune oprirea temporară a fabricației produselor în cazurile în care se produc și/sau se comercializează în continuare produsele la care s-au constatat abateri de la caracteristicile tehnico-calitative prescrise, de natură a afecta viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor, pentru care organele de control abilitate au dispus oprirea comercializării acestora. Se procedează la fel pentru încălcarea art. 7 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.

Notă:
  1. În cazul măsurilor de la subcapitolul V.5.2., se va menționa în procesul-verbal că oprirea comercializării, importului, prestării serviciului sau fabricației acționează până la remedierea deficiențelor care au stat la baza măsurilor și intrarea în legalitate a agentului economic.
  2. În cazul opririi de la comercializare, import, prestare de servicii sau fabricație, agentul economic poate relua activitatea, pe proprie răspundere, după remedierea deficiențelor și după anunțarea oficiului teritorial pentru protecția consumatorilor care a dispus măsura de oprire.
    Oficiul teritorial pentru protecția consumatorilor are obligația ca, în cel mai scurt timp, să verifice modul de remediere a deficiențelor care au stat la baza măsurii de oprire a comercializării, importului, prestării de servicii sau fabricației și să ia măsuri în consecință, menționate în procesul-verbal inițial sau, după caz, întocmind un nou proces-verbal.

V.5.2.5. Suspendarea autorizației de funcționare și trimiterea la judecătorie a procesului-verbal de constatare-contravenție.

În cazul contravențiilor prevăzute la art. 46 lit. a)-g) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, în aprecierea dacă sancțiunea amenzii este îndestulătoare sau nu, agentul constatator, în principiu, va avea în vedere următoarele:

a) dacă produsele sau serviciile au constituit cauza vătămării vieții sau sănătății consumatorilor ori au adus prejudicii grave acestora, datorită deficiențelor calitative dovedite prin documente emise de organe competente;

b) dacă produsele sau serviciile sunt interzise prin reglementări legale;

c) dacă, după aplicarea amenzii pentru contravenția prevăzută la art. 46 lit. f) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 și reluarea măsurii de oprire a comercializării și retragerii de pe piață a produselor, agentul economic continuă comercializarea produselor sau prestarea serviciilor respective;

d) faptele prevăzute de art. 46 lit. a)-g) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 sunt desfășurate în împrejurări considerate de lege circumstanțe agravante, respectiv:

  • sunt comise în timpul unei calamități;
  • determină daune individuale sau colective importante;
  • victimele sunt persoane sub 18 ani sau peste 60 de ani ori handicapate.

În toate cazurile în care agentul constatator apreciază ca necesară trimiterea la judecătorie a procesului-verbal de constatare-contravenție-model (anexa nr. 3), va putea dispune și suspendarea autorizației de funcționare.

Procesul-verbal se trimite la judecătorie cu o notă de înaintare, semnată de directorul oficiului teritorial pentru protecția consumatorilor.

Notă:
  1. Procesul-verbal este lovit de nulitate, conform art. 17 alin. 3 din Legea nr. 32/1968, dacă lipsesc din acesta mențiunile privind:
    - numele și prenumele contravenientului (datele de identificare completă a agentului economic);
    - descrierea clară și temeinică (motivată) a faptelor săvârșite;
    - data comiterii acestora;
    - semnătura agentului constatator.
  2. Conform art. 19 alin. 1 al aceleiași legi, procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină și la sfârșit de cel care-l încheie și de contravenient.
  3. În cazul când contravenientul nu este de față, refuză sau nu poate să semneze, se va proceda conform prevederilor art. 19 alin. 2 din Legea nr. 32/1968.
VI. Dispoziții finale

a) Pentru supravegherea în unitățile vamale a calității produselor din import destinate populației, prezenta procedură se completează cu prevederile procedurii conexe PC 01.01.01.01.92 (anexa nr. 16).

b) Dacă în activitatea de supraveghere echipa de inspecție constată încălcări ale prevederilor art. 11, 26 și 27 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, se vor informa organele administrației publice specializate în domeniile respective ale protecției consumatorilor conform procedurilor de colaborare de la PGC 01.01.00.92 la PGC 01.14.00.92.

c) Oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor vor anunța cu operativitate, în baza procedurii-cadru PC 01.02.00.92 (anexa nr. 17), autoritățile administrației publice locale, în legătură cu propunerile făcute sau măsurile luate în baza art. 2 lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 482/1992, arătând cauzele care le-au determinat.

d) Un exemplar din procesul-verbal de constatare-contravenție-model se trimite la Direcția teritoriu și supraveghere pe piață din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

e) În situația în care contravenientul amendat nu a prezentat la oficiul teritorial pentru protecția consumatorilor dovada achitării amenzii în termen de 15 zile de la data comunicării sancțiunii, procesul-verbal se va comunica, din oficiu, pentru executare silită, organului financiar al localității în care domiciliază sau își are sediul contravenientul. Aceste situații vor fi menționate la lit. F. „Observații” din procesul-verbal de constatare-contravenție - model (anexa nr. 3).

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin


Anexa Nr. 1 la PC 01.01.01.92

Grupele de produse și servicii supuse supravegherii de către oficiul pentru protecția consumatorilor

Produse alimentare de origine animală
● 1. Carne, pasăre, pește și grăsimi
● 2. Lapte și produse lactate proaspete
● 3. Ouă
● 4. Miere și produse apicole
Produse alimentare de origine vegetală
● 5. Legume, fructe, cereale și plante tehnice
   6. Flori și plante decorative
● 7. Plante medicinale, silvice și fructe de pădure
● 8 .Semințe și material săditor
● 9. Legume și fructe deshidratate și semiindustrializate
Produse alimentare transformate
● 10. Produse și semipreparate din carne și pește
● 11. Produse lactate fermentate
● 12. Conserve de legume, fructe, mixte
● 13. Pâine și produse de panificație, inclusiv făina de grâu, porumb etc.
● 14. Zahăr și produse zaharoase
● 15. Grăsimi de origine vegetală
● 16. Băuturi răcoritoare, siropuri și nectaruri
● 17. Ape minerale și carbogazoase
● 18. Vinuri, bere și băuturi alcoolice
● 19. Cafea, cacao și ingrediente alimentare
Produse textile
   20. Fire și țesături
   21. Lenjerie de corp și de pat
   22. Tricotaje și ciorapi
   23. Confecții textile
   24. Articole de galanterie și pasmanterie
   25. Alte articole textile de uz gospodăresc (pături, covoare, fețe de masă, prosoape, huse)
● 26. Jucării textile
Încălțăminte și pielărie
   27. Încălțăminte din piele și înlocuitori
   28. Confecții din piele și blană
   29. Articole de marochinărie
● 30. Jucării din piele
Mobilier, sticlărie, hârtie și materiale de construcții
   31 Mobilier din lemn pentru locuințe
   32. Sticlărie, porțelan și ceramică de menaj
● 33. Parbrize și repere auto din sticlă
● 34. Geamuri de securitate (armate, duplex, securizate)
   35. Sticlărie de ambalaj
   36. Hârtie și cartoane
   37. Articole școlare și de papetărie
   38. Produse termo și hidroizolatoare
   39. Obiecte sanitare din porțelan
● 40. Materiale de construcții destinate populației
● 41. Jucării din lemn, sticlă, hârtie
Produse mecanice și electromecanice de uz gospodăresc
● 42. Produse electrocasnice destinate uzului casnic, gospodăresc și altor scopuri similare (mașini de spălat rufe, frigidere, congelatoare, radiatoare, mixere etc.)
● 43. Instalații de agrement și distracții cu acționare electromecanică (călușei, mașinuțe etc.)
● 44. Aparate de încălzit cu gaze naturale și lichefiate pentru camere și prepararea hranei
● 45. Butelii, gaze lichefiate
   46. Produse destinate uzului menajer (veselă, vase alimentare etc.)
   47. Aparate optice și articole foto
   48. Utilaje și unelte de uz gospodăresc
● 49. Jucării mecanice și electromecanice
Produse chimice
● 50. Produse chimice de uz gospodăresc (detergenți, săpunuri, sodice, toxice etc.)
● 51. Produse chimice de uz agrogospodăresc (ierbicide, insecticide, fungicide, îngrășăminte etc.)
   52. Combustibili gazoși, lichizi și solizi pentru populație
● 53. Articole tehnice din cauciuc și mase plastice cu rol funcțional și de securitate
   54. Produse chimice și petrochimice auto (uleiuri auto, antigel, benzine, motorină, lichid frână etc.)
● 55. Anvelope și camere de aer auto-moto-velo
● 56. Materiale foto
● 57. Lacuri, vopsele, solvenți
● 58. Substanțe toxice de uz casnic
● 59. Jucării din mase plastice
Produse electronice și electrotehnice
● 60. Produse electronice, audiovizuale destinate uzului casnic, gospodăresc și manifestărilor social-culturale
   61. Corpuri de iluminat, becuri electrice și surse de lumină
● 62. Aparate electrice de joasă tensiune de uz casnic și gospodăresc (cuptoare și plite electrice, storcătoare, râșnițe etc.)
● 63. Aparatură electronică de informatică și birotică
● 64. Aparatura medicală electrică și electronică
● 65. Jucării electronice
Alte produse nealimentare
   66. Articole și echipament sportiv și de agrement din lemn, cauciuc, textile etc.
   67. Articole tehnice din cauciuc, mase plastice, textile și sticlă
● 68. Echipamentul de protecție și de lucru din textile, cauciuc și pielărie
● 69. Piese auto cu rol de siguranță
   70. Autoturisme, rulote, remorci pentru autoturisme
Prestări servicii către populație
   71. Prestații tehnice asupra produselor (electronice, electrotehnice, mecanice, orologerie, chimice, textile-pielărie etc.)
   72. Prestații pentru persoane (turism, hoteluri, alimentație publică, divertisment, frizerie-coafură, sifoane etc.)
   73. Servicii publice (transport în comun, alimentare cu apă, energie electrică, energie termică, poștă, telecomunicații, salubritate etc.)

————————————

● Produse care pot afecta viața sau sănătatea consumatorilor, supuse supravegherii și în unitățile vamale, în cazul importului.


Anexa Nr. 2 la PC 01.01.01.92

Angajament de respectare a normelor și obligațiilor specifice activității profesionale a inspectorului desemnat cu supravegherea, pe piață și în unitățile vamale, a calității produselor și serviciilor pentru protecția consumatorilor

În cadrul activității mele, subsemnatul ..................................., având funcția de ................................... la ................................... mă angajez în mod liber:

  1. Să informez ierarhic conducerea oficiului din care fac parte, înainte de a accepta o misiune, despre orice relație (oficială, particulară, familială) pe care o am cu agentul economic la care urmează să execut misiunea, care ar putea pune la îndoială independența mea de gândire (de apreciere) și de acțiune.
  2. Să nu accept nici o plată, cadou, comision sau alt avantaj personal direct sau indirect, din partea agentului economic inspectat (supravegheat), a reprezentanților acestuia sau a oricărei părți.
  3. Să pun în evidență faptele cu toată obiectivitatea, onestitatea și echitatea.
  4. Să respect și să aplic cu strictețe reglementările legale în domeniul meu de activitate, acționând numai în cadrul legilor române în vigoare.
  5. În relațiile cu colegii, cu colaboratorii din alte organe sau organisme și cu agenții economici să am o atitudine civilizată, calmă, politicoasă, dar fermă și intransigentă, în apărarea adevărului și legalității.
  6. Să nu divulg date cu privire la acțiunile de inspecție proprii sau ale colegilor de serviciu, conținutul documentelor sau informațiilor de care iau cunoștință în cadrul activităților mele profesionale.
  7. Să acționez astfel încât să promovez o imagine pozitivă de obiectivitate și neutralitate a instituției din care fac parte.
  8. Să raporteze ierarhic, în termenul stabilit de conducerea oficiului, asupra rezultatului acțiunilor pe care le-am întreprins în cadrul relațiilor de serviciu, cât și asupra modului în care îmi propun să acționez, în continuare, față de cele constatate.
  9. Să fac cunoscută experiența mea profesională întregului corp de inspectori căruia îi aparțin.
  10. Să nu mă folosesc de calitatea mea de inspector în scopuri străine misiunilor care îmi sunt încredințate de conducerea oficiului din care fac parte sau de conducerea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.
  11. Să particip la toate misiunile ce mi se încredințează, îndeplinindu-le la timp și conform ordinelor conducerii oficiului teritorial din care fac parte și conducerii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în cazul în care apreciez că măsura dispusă nu este legală. (Refuzul sarcinii încredințate se va face în scris, arătându-se textul de lege încălcat.)
  12. Să mă documentez la zi în domeniul meu de activitate, urmărind permanent perfecționarea mea profesională și însușirea întregii legislații specifice domeniului de activitate în care acționez.

Cunosc faptul că neîndeplinirea prevederilor prezentului angajament atrage, după sine, sancționarea mea conform prevederilor Codului muncii, inclusiv desfacerea contractului de muncă sau sesizarea organului de cercetare penală, după caz.

Semnătura,
Data .....................


Anexa Nr. 3 la PC 01.01.01.92

O.J.P.C./O.M.B.P.C...............................

Proces-verbal de constatare-contravenție - model
Nr. ......................

Încheiat azi .............................. 199.... orele ....... la (1) ..................... (contravenient: a) persoană fizică, buletinul de identitate, domiciliul, ocupația, locul de muncă; b) agent economic, nr. din Registrul comerțului, sediul social, telefonul, contul în bancă) ................................................................

Subsemnații: ......................................, funcția ...........................................,

............................................................., funcția .............................................., notificăm că la data de ......................... 199...., orele ......, ne-am prezentat la (2) ................................. în scopul ........................................, unde am fost primiți de (3) ............................................................... ...............................................................


A. Elemente referitoare la produsele sau serviciile supuse verificării (4) ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

B. S-au prelevat eșantioane (conform anexei „A”) pentru analizarea/încercarea în laboratorul (5) ............................................................... ...............................................................


C. Constatări făcute în timpul desfășurării misiunii (6) ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

D. Măsuri stabilite în baza constatărilor (7) ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ............................................................... ...............................................................

E. S-au aplicat următoarele amenzi (8)

Contravenientul Adresa completă Nr. de cont al agentului economic sau actul de identitate al persoanei (serie, nr. data, emitent) Art. din O.G. nr. 21/1992 încălcat/ articol aplicat Valoarea amenzii (conform art. 47 din O.G. nr. 21/91) Luat cunoștință: Nr. chitanță achitat





Notă:
  1. Conform Legii nr. 32/1968, contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore jumătatea minimului amenzii, adică suma de ............... lei, în contul M.F. nr. 60.22.1.03, iar chitanța va fi prezentată la Oficiul teritorial pentru protecția consumatorilor în termen de 15 zile, orice urmărire încetând.
  2. În caz contrar, se va proceda la executarea silită prin Direcția Finanțelor Publice și Controlului Financiar de Stat cu amenda integrală.
  3. Împotriva procesului-verbal de constatare-contravenție, contravenientul poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicare. Plângerea, însoțită de copia procesului-verbal de constatare a contravenției se va depune la oficiul județean (municipal) pentru protecția consumatorilor, în a cărui rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

Martor (9)

Dl(dna) ....................................................... domiciliat(ă) în ............................, str. ........................................... nr. ...... bl. ........, sc. ....., ap. ....., sector ....., telefon ......................, act de identitate .................... seria ....... nr. .................... emis de ......................, la data de .........................

Semnătura,


Prezentul proces-verbal s-a întocmit în ....... exemplare, din care au fost difuzate la (10) ................................................................ ................................................................

Agent constatator,
(numele, prenumele și calitatea)
Contravenient,
Am luat cunoștință de conținutul procesului-verbal
........................................................
(semnătura și ștampila)
Am următoarele obiecțiuni ...................................................

F. Observații: (11)

Notă:

(1) Dacă nu se poate face o identificare completă a contravenientului-agent economic, se specifică expres acest fapt și se vor înregistra numele, prenumele, actul de identitate și adresa persoanei care practică activitatea comercială sau prestează serviciul inspectat.

(2) Locul unde se efectuează inspecția, care poate fi, după caz, sediul agentului economic menționat sau o unitate a acestuia - raion, sector, chioșc etc. (se va menționa adresa, dacă este alta decât a agentului economic).

(3) Numele, prenumele și calitatea persoanei.

(4) Denumirea produsului sau serviciului, producător-importator-prestator, cantitatea fizică și valorică supusă verificării, metode de control aplicate și mărimea eșantionului, documente care au stat la baza contractului.

(5) Denumirea și adresa laboratorului. Dacă nu se prelevează eșantioane, se va menționa expres.

(6) Dacă spațiul este insuficient, se continuă pe o altă foaie numerotată, cu antetul oficiului județean sau al municipiului București pentru protecția consumatorilor și nr., data procesului-verbal, cu aceleași semnături ca în procesul-verbal. Se va menționa „continuare în anexa b.”.

Se vor menționa numai constatări care se referă la încălcarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992.

Se vor specifica expres documentele (ca mijloace de probă) care se anexează la procesul-verbal.

(7) Se vor menționa numai:

  • măsurile de limitare a consecințelor încălcării prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, prevăzute la cap. V.5.2. din această procedură;
  • atenționări ale agentului economic privind riscurile ce decurg din încălcarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, constatate și consemnate în procesul-verbal.

Nu se vor indica măsuri care reprezintă soluții de rezolvare a deficiențelor constatate, acestea fiind de competența exclusivă a agentului economic.

(8) La aplicarea amenzii se vor avea în vedere prevederile cap. V.5.1. din prezenta procedură. Dacă amenda se aplică persoanei juridice, în tabel se scriu datele de identificare a acesteia.

Dacă amenda se aplică unei persoane fizice, se va trece în tabel numele, prenumele și funcția acesteia, precum și celelalte date, conform tabelului.

(9) Acest punct se va completa numai în situația în care contravenientul nu este de față, refuză sau este în imposibilitate de a semna procesul-verbal.

(10) Înmânarea copiei procesului-verbal împreună cu înștiințarea de plată, menționându-se data, numele, prenumele și calitatea persoanei. Transmiterea copiei procesului-verbal și înștiințarea de plată prin poștă, recipisă, nr./dată.

Depunerea copiei procesului-verbal și înștiințarea de plată la registratură, nr./dată.

(11) Numele, prenumele, funcția, semnătura.

(12) Se vor înscrie (ulterior încheierii procesului-verbal), după caz:

  • nr./data și rezultatul din buletinul de încercări/analize;
  • constatări la inspecțiile de verificare a îndeplinirii măsurilor stabilite;
  • organele administrației publice sau judecătorești la care s-a transmis procesul-verbal și data transmiterii (se notează numai pe exemplarul oficiului județean sau al municipiului București pentru protecția consumatorilor și pe cel transmis la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor).


O.J.P.C./O.M.B.P.C. ....................... Anexa „A”
la procesul-verbal de constatare-contravenție
Nr. ............/ data .............................
Eșantioane preluate pentru verificări
Nr. crt. Produsul/ producătorul Cantitatea aflată la deținător Mărimea eșantionului Marcajul / sigiliul Persoane prezente la eșantionare, care au primit spre păstrare probele-martor (nume, prenume, funcție, semnătura)







A. S-a emis comanda nr. ......../................. de către ............................................
B. Eșantioanele au fost expediate prin (nume, prenume, funcție) ................................................................
Agenți constatatori,
..................................
..................................
Contravenient,
...................................


Anexa Nr. 4 la PC 01.01.01.92
O.P.C.
Loc de sigiliu
Oficiul județean (sau al municipiului București) pentru protecția consumatorilor
Eticheta pentru eșantion

(talonul care rămâne pe eșantion)

Denumirea produsului ........................................
..................................................
Data prelevării, ................... ora ........
Numerele aplicate eșantioanelor prelevate .......................
Proces-verbal de prelevare .........................
Denumirea laboratorului .....................................
Nr. de înregistrare la laborator ....................
data ........................... ora ......... valoarea eșantioanelor declarată de deținătorul/proprietarul mărfii .....................................
Numele, funcția și semnătura agentului constatator .....................................

Numele, funcția și semnătura primitorului de la laborator .....................................

Loc de sigiliu
Oficiul județean (sau al municipiului București) pentru protecția consumatorilor
Eticheta pentru eșantion

(talonul volant care rămâne la agentul constatator)

Denumirea produsului ........................................
Denumirea expeditorului produsului ............................................
Denumirea deținătorului/proprietarului mărfii ............................................
Denumirea laboratorului ......................................
Nr. de înregistrare la laborator ...............
Data .................. ora ........
Numele, funcția și semnătura agentului constatator .................................................
Semnătura destinatarului/proprietarului mărfii ................................................
Numele, funcția și semnătura primitorului de la laborator ................................................
Nr. procesului-verbal de eșantionare ..............
Se arhivează cu procesul-verbal de constatare-contravenție


Anexa Nr. 5 la PC 01.01.01.92

Extras din Codul penal

Titlul I - Legea penală și limitele ei de aplicare
Capitolul I - Dispoziții preliminare
Scopul legii penale Art. 1. - Legea penală apără, împotriva infracțiunilor, România, suveranitatea, independența și unitatea statului, proprietatea, persoana și drepturile acesteia, precum și întreaga ordine de drept.
Titlul II - Infracțiunea
Capitolul I - Dispoziții generale
Trăsăturile esențiale ale infracțiunii Art. 17. - Infracțiune este fapta care prezintă pericol social, săvârșită cu vinovăție și prevăzută de legea penală.
Infracțiunea este singurul temei al răspunderii penale.
Pericolul social al faptei Art. 18. - Faptă care prezintă pericol social în înțelesul legii penale este orice acțiune sau inacțiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arătate în art. 1 și pentru sancționarea căreia este necesară aplicarea unei pedepse.
Vinovăția Art. 19. - Vinovăție există când fapta care prezintă pericol social este săvârșită cu intenție sau din culpă.

1) Fapta este săvârșită cu intenție când infractorul:
a. prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte;
b. prevede rezultatul faptei sale și, deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui.
2) Fapta este săvârșită din culpă când infractorul:
a. prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
b. nu prevede rezultatul faptei sale, deși trebuia și putea să-l prevadă.
Fapta constând într-o acțiune săvârșită din culpă constituie infracțiune numai atunci când în lege se prevede în mod expres aceasta.
Fapta constând într-o inacțiune constituie infracțiune fie că este săvârșită cu intenție, fie din culpă, afară de cazul când legea sancționează numai săvârșirea ei cu intenție.

Titlul VIII - Infracțiuni la regimul stabilit pentru anumite activități economice
Înșelăciunea la măsurătoare Art. 296. - Înșelarea prin folosirea unui instrument de măsurat inexact, ori prin folosirea frauduloasă a unui instrument de măsurat exact, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Tentativa se pedepsește.

Înșelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor Art. 297. - Falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum și expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dacă mărfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire, vătămătoare sănătății, sunt aplicabile dispozițiile art. 313.
Tentativa se pedepsește.

Nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri [1] Art. 3022. - Efectuarea oricăror operațiuni de import de deșeuri ori reziduuri de orice natură sau de alte mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, precum și introducerea în orice mod sau tranzitarea acestora pe teritoriul țării, fără respectarea dispozițiilor legale, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dacă faptele prevăzute în alineatul precedent au pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane, au avut vreuna dintre urmările arătate în art. 182 ori au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei naționale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepsește.

Titlul IX - Infracțiuni care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială
Capitolul II - Infracțiuni contra sănătății publice
Infectarea apei Art. 311. - Infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă este dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Falsificarea de alimente sau alte produse Art. 313. - Prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătății, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătății.
Punerea în consumul public de carne sau produse de carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.


Anexa Nr. 6 la PC 01.01.01.92

Extras din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor

Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Contravenție este fapta săvârșită cu vinovăție, care prezintă un pericol social mai redus decât infracțiunea și este prevăzută și sancționată ca atare prin legi, decrete sau prin acte normative ale organelor arătate în legea de față.

Art. 5. (alin. 1) - Contravențiile se sancționează cu avertisment sau cu amendă.

Art. 6. - Prin avertisment se atrage atenția contravenientului asupra pericolului faptei săvârșite și i se recomandă ca pe viitor să respecte dispozițiile legale.

Avertismentul se aplică în cazurile în care fapta este de mică importanță și se apreciază că acela care a săvârșit-o nu o va mai repeta chiar fără aplicarea unei amenzi.

Avertismentul se poate aplica chiar dacă actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune.

Art. 9. - Dacă aceeași persoană a săvârșit mai multe contravenții sancționate cu amendă, sancțiunea se aplică pentru fiecare contravenție în parte.

Când contravențiile au fost constatate prin același proces-verbal, amenzile totalizate potrivit dispozițiilor alin. 1 nu pot depăși dublul maximului prevăzut prin actul normativ pentru contravenția cea mai gravă.

În cazul în care la săvârșirea unei contravenții au luat parte mai multe persoane, sancțiunea se aplică fiecărui participant, separat.

Art. 13. (alin. 1) - Aplicarea sancțiunii pentru contravenții se prescrie în termen de 3 luni de la data săvârșirii faptei.

Art. 14. - Executarea sancțiunii se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției, precum și, când este cazul, înștiințarea de plată a amenzii nu au fost comunicate celui sancționat în termen de o lună de la data aplicării sancțiunii. Executarea sancțiunii se prescrie, de asemenea, în termenul de 1 an de la data aplicării ei, chiar dacă contravenientul a exercitat calea de atac. Prescripția executării sancțiunii nu curge pe tot timpul cât, la cererea contravenientului, executarea a fost amânată sau eșalonată.

Capitolul II
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii

Art. 16. (alin. 1) - Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția (...)

(alin. 7) - Dacă o persoană săvârșește mai multe contravenții, constatate în același timp de același agent constatator, se încheie un singur proces-verbal.

Art. 17. (alin. final) - Lipsa din procesul-verbal a mențiunilor privind numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită și data comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.

Art. 19. - Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de cel care îl încheie și de contravenient.

În cazul în care contravenientul nu este de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie adeverite de cel puțin un martor. Procesul-verbal, în acest caz, va cuprinde și numele, prenumele și domiciliul martorului, numărul și data actului său de identitate, cu menționarea organului care l-a emis, precum și semnătura martorului. În lipsă de martori, agentul constatator va arăta în procesul-verbal din ce cauză acesta a fost încheiat astfel.

Art. 21. - În cazul în care prin săvârșirea contravenției s-a pricinuit o pagubă și există tarif de evaluare a acesteia, agentul constatator, dacă are dreptul să aplice sancțiunea, stabilește și despăgubirea pe bază de tarif, făcând mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal.

Dacă nu există tarif de evaluare a pagubei, partea vătămată își va putea valorifica pretențiile potrivit legii civile.

Art. 28. - Dacă, în cazurile prevăzute în art. 25, 26 și 27, prin contravenție s-a cauzat o pagubă ori sunt lucruri supuse confiscării, organul competent potrivit dispozițiilor prezentei legi stabilește despăgubirea pe bază de tarif și dispune confiscarea.

Art. 29. - Dacă organul în drept să aplice sancțiunea apreciază că fapta socotită contravenție a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, ea constituie infracțiune, sesizează organul de urmărire penală competent.

Capitolul III
Căile de atac și executarea sancțiunilor, a despăgubirilor stabilite pe bază de tarif și a confiscării

Art. 31. - Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce privește despăgubirea stabilită pe bază de tarif, iar cel căruia îi aparțin lucrurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce privește măsura confiscării.

Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute în alin. 2 suspendă executarea numai în ceea ce privește măsura confiscării.

Art. 36. (alin. 1) - Plângerea se depune la organul din care face parte agentul constatator și va fi însoțită de copia procesului-verbal de constatare a contravenției.

Art. 37. - Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată organului în drept să o soluționeze (...)

Art. 43. - Avertismentul se adresează oral ori de câte ori contravenientul este prezent la constatarea contravenției și sancțiunea este aplicată de agentul constatator.

În celelalte cazuri, avertismentul se socotește executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenției cu rezoluția corespunzătoare, iar dacă sancțiunea a fost aplicată de organul care a soluționat plângerea, prin încunoștințare scrisă.


Anexa Nr. 16

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/136/23.X.1992

Procedură conexă de supraveghere, în unitățile vamale, a calității produselor din import, în vederea protecției consumatorilor - PCC 01.01.01.01.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește condițiile și modul de efectuare, în unitățile vamale, a supravegherii calitative a produselor din import destinate populației, pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și ale Hotărârii Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

Procedura se aplică de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de organele sale teritoriale județene și al municipiului București, prin efectuarea de inspecții periodice și inopinate, în unitățile vamale, privind respectarea dispozițiilor legale referitoare la calitatea produselor din import care pot afecta viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor (cuprinse în anexa nr. 1 la PC 01.01.01.92) și a documentelor de atestare a calității acestora.

Produsele și mărfurile periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, care cad sub incidența Hotărârii Guvernului nr. 340/1992, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 437/1992, fac obiectul normelor metodologice de aplicare a acestora, transmise cu adresa SG 705/9.VII.1992.

II. Documente de referință
  1. Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor (art. 4, 5, 7, 18-20, 23, 46-52).
  2. Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (art. 2 lit. f).
  3. Hotărârea Guvernului nr. 340/1992, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 437/1992, privind regimul de import al deșeurilor și reziduurilor de orice natură, precum și al altor mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător.
  4. STAS 6085-86 - metodă de prelevare a eșantioanelor.
  5. Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
  6. Procedura de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Generală a Vămilor privind supravegherea, în unitățile vamale, a calității produselor din import destinate populației (anexa nr. 3).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții prealabile

a) Directorii oficiilor teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor pun la dispoziția unităților vamale și actualizează, ori de câte ori este cazul, lista personalului împuternicit să efectueze inspecții calitative asupra produselor din import marcate cu asterisc în anexa nr. 1 la PC 01.01.01.92 (anexa nr. 15).

Lista trebuie să cuprindă:

  • numele și prenumele inspectorilor;
  • nr. și seria buletinului de identitate;
  • nr. ștampilei;
  • specimenul de semnătură.

b) Directorii oficiilor teritoriale vor instrui personalul împuternicit asupra condițiilor specifice de lucru în unitățile vamale.

c) Inspectarea produselor și prelevarea de eșantioane se efectuează în prezența organelor vamale.

III.2. Pregătirea acțiunilor de supraveghere

(conform cap. V.2. din PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15)

III.3. Desfășurarea inspecțiilor

III.3.1. Inspecțiile privind calitatea produselor din import în unitățile vamale se fac în procesul de vămuire, după desigilarea mijloacelor de transport de către organele vamale și numai la produsele la care s-au depus declarații vamale de import în regim definitiv.

Întrucât, de regulă, desigilarea mijloacelor de transport se face în unitățile vamale din teritoriu (în reședințele județene și în municipiul București), activitatea de supraveghere a calității produselor din import se va concentra în aceste unități.

Inspectorii vor acționa fără a se afecta desfășurarea normală a controlului vamal.

III.3.2. În cadrul acțiunilor de supraveghere, echipele de inspecție vor desfășura următoarele activități:

a) verificarea documentelor de însoțire care atestă calitatea produselor (declarație de conformitate, certificat de calitate, buletin de analiză, buletin de încercări etc.):

  • valabilitatea documentelor (antet, dată, ștampilă, conținut lizibil);
  • dacă se referă la lotul de mărfuri importate;
  • dacă au referiri la respectarea standardelor de securitate obligatorii;

b) verificarea existenței pe produs, etichetă sau ambalaj a datelor de identificare a produsului, conform cerințelor legale, a termenului de valabilitate și a încadrării în acest termen, după caz, în limita accesibilității prin controlul vamal;

c) verificarea modului de ambalare, conservare, transport, conform cerințelor specifice și reglementărilor legale;

d) examinare organoleptică a produselor accesibile.

III.4. Măsurile luate ca urmare a rezultatelor inspecțiilor

a) În cazul în care produsele inspectate nu prezintă abateri de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, se consemnează acest fapt în procesul-verbal, menționându-se acceptarea acestora la import, un exemplar depunându-se în unitatea vamală.

b) În cazul produselor care prezintă neconformități (ex.: termen de valabilitate depășit), ce determină încadrarea lor în categoriile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 340/1992, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 437/1992, un exemplar din procesul-verbal cu această constatare se predă organelor vamale, pentru luarea măsurilor în consecință.

c) În cazurile în care produsele prezintă abateri de la prevederile art. 19 și 20 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, referitoare la elementele de identificare sau la documentele de însoțire, se înscriu aceste constatări în procesul-verbal, menționându-se acceptul la import, precum și oprirea temporară a comercializării la beneficiarul de import, până la intrarea în legalitate.

Câte un exemplar din procesul-verbal se predă organului vamal și reprezentantului importatorului, urmând ca acesta din urmă să predea procesul-verbal importatorului, o dată cu documentele de însoțire a produselor.

III.5. Prelevarea eșantioanelor

În cazul în care, în urma examinării organoleptice, apar prezumții de depreciere calitativă, care poate pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor, echipa de inspecție va preleva eșantioane pentru încercări în laboratoare (conform cap. V.3.3. din PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15). Se vor consemna în procesul-verbal acceptul de import și motivarea prezumției de depreciere calitativă, atrăgând atenția importatorului asupra riscurilor pe care și le asumă în cazul comercializării produselor respective, până la prezentarea concluziilor încercărilor de laborator de către oficiul teritorial al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (fax, telex, telefon etc.).

IV. Dispoziții finale

a) Toate procesele-verbale întocmite în unitățile vamale vor fi vizate de organul vamal care a efectuat controlul vamal.

b) În situația de la pct. III.4.c) și pct. III.5., de mai sus, organul constatator va comunica (fax, telex, telefon etc.) oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor, pe raza cărora se află destinatarul mărfii, măsurile stabilite în procesele-verbale, pentru a acționa în vederea intrării în legalitate a agenților economici respectivi.

c) În toate cazurile când s-au încheiat procese-verbale, oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor vor urmări rezolvarea măsurilor stabilite, atât pe teritoriul județului respectiv (municipiului București), cât și în alte județe, în funcție de destinația mărfii, prin schimb reciproc de informații.

Notă:
Prin proces-verbal se înțelege proces-verbal de constatare-contravenție - model (anexa nr. 3 la PC 01.01.01.92).
Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin


Anexa Nr. 17

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/129/22.X.1992

Procedura-cadru „Anunțarea/sesizarea Fondului Proprietății de Stat, a ministerelor de resort, a organelor de specialitate ale administrației publice, ori, după caz, a autorităților administrației publice locale și prezentarea de rapoarte la Guvern asupra încălcărilor dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor și a măsurilor luate” - PCC 01.02.00.92 -

I. Scopul și domeniul de aplicare

Procedura stabilește cadrul general și modalitățile de realizare a atribuțiilor Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 (art. 2 lit. i) și k), privitoare la anunțarea/sesizarea Fondului Proprietății de Stat, a ministerelor de resort, a organelor de specialitate ale administrației publice ori, după caz, a autorităților administrației publice locale, precum și de raportare la Guvern asupra încălcărilor dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor și a măsurilor luate.

Procedura se aplică de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de organele sale teritoriale, ca urmare a constatărilor proprii sau valorificând informațiile primite de la celelalte organe ale administrației publice cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor, în baza procedurilor de colaborare.

II. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15);
  • Procedura conexă de supraveghere, în unitățile vamale, a calității produselor din import, în vederea protecției consumatorilor (PCC 01.01.01.01.92 - anexa nr. 16);
  • Procedurile de colaborare cu organele administrației publice cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor (de la PGC 01.01.00.92 la PGC 01.14.00.92).
III. Reguli de procedură
III.1. Condiții prealabile

a) Procedura cuprinde clasificarea, structura, ierarhizarea, tipul și periodicitatea anunțurilor/sesizărilor, precum și informațiile pe care acestea trebuie să le cuprindă, cât și purtătorii (suportul) informațiilor.

b) Anunțurile/sesizările se fac în scris, cu antetul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor). În cazul anunțurilor operative, acestea se pot face și direct sau telefonic, prin telex sau fax, urmate de confirmarea prin documente, după caz.

c) Documentele de anunțare/sesizare vor fi semnate de directorul general al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, respectiv de directorii oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor, și vor purta elemente de identificare a elaboratorului și a sursei informației.

d) Anunțurile/sesizările vor fi înregistrate, evidențiindu-se:

  • destinatarul;
  • domeniul;
  • produsele-serviciile;
  • elemente de identificare a documentelor care au stat la baza anunțului/sesizării.
Notă:
Directorii oficiilor teritoriale pentru protecția consumatorilor vor hotărî asupra oportunității transmiterii în copie a documentului care a stat la baza anunțului/sesizării.
III.2. Clasificarea anunțurilor/sesizărilor

Anunțurile/Sesizările pot fi:

a) operative, atunci când:

  • conțin elemente privitoare la produse și/sau servicii care pun în evidență pericole iminente pentru viața, sănătatea ori securitatea consumatorilor și care au impus sau impun, în baza competențelor stabilite prin lege, pentru destinatar, măsuri și acțiuni imediate pentru limitarea sau evitarea acestor pericole;
  • se stabilește oprirea temporară a importului, a fabricației produsului sau a prestării serviciului, oprirea temporară a comercializării și/sau retragerea de pe piață ori de la consumatori a produselor.

Anunțurile/sesizările operative vor cuprinde elementele necesare care să permită destinatarului aprecierea corectă a aspectelor semnalate, a măsurilor luate, a efectelor previzibile, în vederea determinării propriilor sale măsuri care se impun;

b) periodice, care se transmit trimestrial și conțin, de regulă:

  • concluzii rezultate din studii, sinteze sau statistici asupra acțiunilor desfășurate de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor sau organele sale teritoriale, independent sau în colaborare cu alte organe ale administrației publice, în domeniul protecției consumatorilor;
  • propuneri de măsuri vizând îmbunătățirea activității în domeniul protecției consumatorilor, având în vedere atribuțiile din Legea nr. 69/1991 ce revin autorităților administrației publice locale (consiliilor județene, consiliilor locale, prefectului și primarului).
III.3. Tipuri de informații comunicate prin anunțuri/sesizări

III.3.1. Pentru Fondul Proprietății de Stat

Cazurile de societăți comerciale cu capital integral sau parțial de stat, la care organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau alte organe de specialitate ale administrației publice au constatat:

a) producerea și/sau comercializarea produselor care au standarde române obligatorii referitoare la protecția vieții, sănătății sau securității consumatorilor, fără ca acestea să fie certificate conform actelor normative în vigoare;

b) neîndeplinirea obligațiilor privind oprirea livrărilor, respectiv retragerea de pe piață sau de la beneficiari, a produselor cu abateri de la caracteristicile calitative prescrise, potențial periculoase pentru viața, sănătatea ori securitatea consumatorilor;

c) neasigurarea condițiilor pentru păstrarea, depozitarea sau transportul produselor destinate comercializării pentru menținerea caracteristicilor calitative ale acestora, dacă în acest fel pot periclita viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;

d) neasigurarea activității de service și a pieselor de schimb pe toată durata medie de utilizare a produsului, stabilită în documentele tehnice normative sau în contractele cu consumatorii;

e) producerea sau comercializarea produselor falsificate sau substituite;

f) prezentarea prin publicitate a altor valori ale parametrilor ce caracterizează produsele sau serviciile, decât cele efectiv realizate, dacă în acest fel sunt afectate interesele consumatorilor;

g) cazuri de confiscare a produselor sau de preluare la bugetul de stat a veniturilor obținute ilicit ca urmare a constatării faptelor menționate la art. 46 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992;

h) nerespectarea normelor metodologice, ce urmează a fi aprobate de Guvern, cu privire la conținutul și competența de avizare a documentelor care atestă nivelul calitativ al produselor și serviciilor.

III.3.2. Pentru ministerele de resort

Cazurile de agenți economici la care organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau alte organe de specialitate ale administrației publice au făcut constatările de la cap. III.3.1. lit. a), c), h) de mai sus.

III.3.3. Pentru autoritățile administrației publice locale (consiliile județene, consiliile locale, prefect sau primar după caz)

Cazurile de agenți economici, de pe raza teritorială a administrației publice locale, la care organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor sau alte organe de specialitate ale administrației publice au constatat:

a) produse sau servicii care au afectat sau pot afecta viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;

b) comercializarea de produse care sunt interzise consumului prin reglementări legale sau au fost confirmate ca fiind falsificate sau substituite;

c) folosirea practicilor abuzive la vânzarea produselor și prestarea serviciilor, de natură a afecta interesele legitime ale consumatorilor;

d) nerespectarea obligațiilor agenților economici cu privire la condițiile igienico-sanitare în prestarea serviciilor, pe timpul transportului, manipulării, depozitării și desfacerii produselor prevăzute prin normele sanitare în vigoare;

e) folosirea de mijloace de măsurare neverificate metrologic, potrivit reglementărilor legale, care pot prejudicia sau au prejudiciat consumatorii;

f) comercializarea produselor și prestarea serviciilor în alte locuri decât cele autorizate de prefecturi sau consilii locale;

g) oprirea fabricației ori retragerea de pe piață a unor produse care ar putea să prejudicieze viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor;

h) nerespectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor la prestarea unor servicii de interes public (transport în comun, alimentare cu apă, energie, combustibil, salubritate, asistență medicală etc.).

Notă:
  1. Anunțurile/sesizările transmise conform cap. III.3.1. - III.3.3. trebuie să conțină, în principal, următoarele elemente:
    - denumirea agentului economic care a încălcat prevederile legale (adresă, telefon);
    - date de identificare și cuantificare a produselor sau serviciilor;
    - detalii cu privire la abaterile constatate, cauzele acestora și consecințele asupra consumatorilor;
    - măsuri stabilite de organele de control.
  2. Informările/sesizările enunțate la pct. III.3.3. cu caracter operativ se transmit, după caz, la toate nivelurile, autorităților publice locale, iar cele cu caracter periodic se transmit numai la prefecturi.

III.3.4. Pentru organele de specialitate ale administrației publice, informarea/sesizarea operativă sau periodică, precum și colaborarea între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și celelalte organe de specialitate ale administrației publice se desfășoară în conformitate cu prevederile procedurilor de colaborare aprobate de Guvern.

III.4. Raportarea la Guvern

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor prezintă Guvernului, trimestrial, un raport cu privire la respectarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor, pe baza informărilor periodice primite de la celelalte organe ale administrației publice specializate în supravegherea calității produselor și serviciilor, precum și a constatărilor proprii.

Raportul cuprinde o sinteză a problemelor rezultate ca urmare a activității de supraveghere a calității produselor și serviciilor, desfășurată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și de celelalte organe de specialitate ale administrației publice, precum și aspecte referitoare la informarea, educarea și consilierea consumatorilor, sprijinirea asociațiilor pentru protecția consumatorilor, necesitatea elaborării sau îmbunătățirii unor reglementări în domeniu și propuneri de includere în obiectivele și strategia Guvernului a unor acțiuni privind protecția consumatorilor.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin


Anexa Nr. 18

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/130/22.X.1992

Procedura-cadru privind cercetarea și rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor primite direct de la persoane fizice sau prin asociațiile pentru protecția consumatorilor, referitoare la calitatea produselor și serviciilor - PC 01.04.00.92 -

I. Scopul

Procedura stabilește condițiile și modul de efectuare a cercetării pentru rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor din partea consumatorilor, cu privire la calitatea produselor sau serviciilor care au afectat interesele acestora, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 și ale Hotărârii Guvernului nr 482/1992 (art. 2 lit. l).

II. Domeniul de aplicare

Procedura se aplică de către specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și ai organelor sale teritoriale pentru protecția consumatorilor care, ca urmare a unor sesizări sau reclamații din partea consumatorilor, direct sau prin intermediul asociațiilor pentru protecția consumatorilor, pot pătrunde în locurile în care se află produsele sau se prestează serviciile, pentru efectuarea verificărilor și stabilirea măsurilor ce se impun, conform legii.

III. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor;
  • Codul penal;
  • Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15);
  • Procedura de colaborare între Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și asociațiile pentru protecția consumatorilor (PC 01.03.00.92 - anexa nr. 19)
IV. Terminologie

Față de terminologia definită în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 și de descrierea unor termeni uzitați în Procedura-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15), se descriu și următorii termeni specifici acestei activități:

  • sesizare: apeluri directe sau telefonice ori scrisori care cuprind nemulțumiri ale consumatorilor cu privire la calitatea produselor sau serviciilor, care le afectează drepturile și interesele legitime, fără formulare de pretenții materiale sau bănești;
  • reclamație: scrisori, inclusiv sub forma „fișelor de sesizare/reclamație” (ale asociațiilor pentru protecția consumatorilor sau ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor - conform anexei nr. 1 la prezenta procedură), care privesc deficiențe calitative ale produselor sau serviciilor sau alte încălcări ale drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor și prin care se formulează pretenții cu caracter material (restituirea contravalorii produselor sau serviciilor, înlocuirea sau remedierea produselor reclamate ori dezdăunare materială sau bănească).
V. Reguli de procedură
V.1. Condiții prealabile

a) Oficiile teritoriale pentru protecția consumatorilor vor reține și cerceta toate sesizările și reclamațiile care au ca obiect deficiențe calitative ale produselor sau serviciilor prestate, de natură a afecta drepturile și interesele legitime ale consumatorilor, dacă deficiențele nu le sunt imputabile acestora.

b) Sesizările sau reclamațiile, primite direct de la persoane fizice sau prin asociațiile pentru protecția consumatorilor, vor fi înregistrate la oficiile și filialele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, în „Registrul de evidență a sesizărilor și reclamațiilor primite din partea consumatorilor” (conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta procedură).

c) Sesizarea sau reclamația trebuie să conțină toate datele referitoare la produsul sau serviciul reclamat (conform anexei nr. 1 la prezenta procedură), necesare efectuării analizei la agentul economic respectiv, inclusiv mențiunea dacă acestea sunt însoțite de produsul reclamat sau de documente probatorii.

d) În baza procedurilor de colaborare, la solicitarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și a organelor sale teritoriale, la analiza sesizării/reclamației pot participa și specialiștii asociațiilor pentru protecția consumatorilor, membrii acestora sau specialiști de la alte organe ale administrației publice.

e) Directorii oficiilor teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor vor repartiza fișa de sesizare/reclamație inspectorilor de specialitate pentru începerea în termenul cel mai scurt, dar nu mai mult de 3 zile de la data înregistrării sesizării/reclamației, a analizei de cercetare, echipa de cercetare fiind formată, de regulă, din două persoane. Durata cercetării nu trebuie să fie mai mare de 30 de zile calendaristice. Pentru încadrarea în termen, se va cere, după caz, sprijinul altor organe specializate ale administrației publice sau al organelor teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor.

V.2. Desfășurarea cercetării

a) Echipa de cercetare va analiza conținutul sesizării sau fișei de sesizare/reclamație, iar în măsura în care acestea nu cuprind toate elementele necesare cercetării, vor fi solicitate, telefonic sau în scris, de la reclamant, completările necesare. Termenul de 30 de zile pentru efectuarea cercetării curge de la data când echipa de cercetare intră în posesia tuturor elementelor necesare.

b) În funcție de natura reclamației, pentru produsele alimentare aduse de consumatori, supuse deprecierii, se va decide asupra urgenței testării acestora în laboratoare autorizate, luând măsuri în consecință, urmând ca cercetarea la agentul economic să se facă ulterior, eventual după primirea rezultatelor testării de laborator.

c) În toate cazurile, echipa de cercetare va prezenta agentului economic conținutul sesizării sau fișei de sesizare/reclamație, eventual rezultatele testelor de laborator, constatându-se dacă acesta își însușește cele reclamate.

d) În situația în care agentul economic recunoaște deficiențele reclamate, explicațiile date de acesta privind cauzele care le-au generat, precum și propriile constatări, ca urmare a verificărilor efectuate, se vor menționa în procesul-verbal ce se va încheia.

e) În cazul când agentul economic nu recunoaște cele reclamate, ca urmare a analizei argumentelor dovezilor prezentate de acesta, echipa de cercetare va proceda la:

  • oprirea cercetării, în cazul când se consideră că reclamația este neîntemeiată, consemnându-se prin documentul încheiat motivele care au stat la baza acestei concluzii;
  • expertizarea tehnică a produsului sau serviciului reclamat, în cazurile când acest lucru este posibil, eventual prin teste și analize de laborator.
    În cazurile când rezultatele expertizei sunt concludente, cercetarea poate fi încheiată, menționându-se în procesul-verbal concluzia și măsurile ce se stabilesc în conformitate cu prevederile legale;
  • extinderea cercetării asupra produselor sau serviciilor din categoria celor reclamate - existente, respectiv prestate, în momentul controlului la agentul economic.

f) În situațiile de la lit. d) și e), echipa de cercetare va extinde controlul asupra produselor existente la agentul economic sau la prestatorul de servicii, în conformitate cu prevederile Procedurii-cadru de supraveghere a calității produselor și serviciilor, în vederea protecției consumatorilor (PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).

În procesele-verbale se vor consemna abaterile de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, evidențiindu-se cele care confirmă reclamația.

g) În cazurile în care reclamațiile se referă la vicii ascunse, apărute în cadrul duratei medii de utilizare a produselor sau a termenului de valabilitate, se va proceda la expertizarea tehnică a produselor reclamate, având la bază Normele metodologice privind condițiile de realizare a expertizelor tehnice în cazul unor vicii ascunse, pe categorii de produse și servicii elaborate în acest sens și care vor fi aprobate de Guvern.

Cheltuielile ocazionate de efectuarea expertizelor tehnice, ca urmare a unor reclamații din partea consumatorilor, se suportă de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, dacă nu se constată vinovăția agentului economic, în caz contrar acestea fiind suportate de agentul economic implicat.

V.3. Stabilirea măsurilor și încheierea procesului-verbal de constatare-contravenție

În toate acțiunile efectuate de organele Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, având ca obiectiv cercetarea unor sesizări sau reclamații, se vor încheia procese-verbale de constatare-contravenție - model (conform anexei nr. 3 la PC 01.01.01.92), cu aplicarea prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind răspunderea materială, contravențională sau penală, după caz, a celor vinovați. Constatările la agentul economic, precum și toate datele și deficiențele referitoare la produsele reclamate se vor înscrie în procesul-verbal.

În baza constatărilor făcute, echipa de inspecție va menționa pe documentul încheiat concluzia cercetării (confirmarea sau neconfirmarea celor reclamate).

Înlocuirea, remedierea sau restituirea contravalorii pentru produsele sau serviciile ale căror deficiențe se confirmă se va face în baza prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 și a normelor metodologice elaborate în acest scop și care vor fi aprobate de Guvern.

VI. Informarea consumatorilor privind modul de soluționare a reclamațiilor

a) Concluzia cercetării, modul de soluționare a reclamațiilor și măsurile stabilite vor fi înscrise în fișa de sesizare/reclamație, menționându-se data și numărul procesului-verbal întocmit.

b) Fișa de sesizare/reclamație, conținând concluzia cercetării, se va restitui filialelor teritoriale ale asociației pentru protecția consumatorilor care au emis-o.

c) Concluzia cercetării, modul de soluționare, precum și data restituirii fișei de sesizare/reclamație se vor înscrie în „Registrul de evidență a sesizărilor și reclamațiilor consumatorilor” existent la toate oficiile sau filialele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (anexa nr. 2 la prezenta procedură).

Asociațiile pentru protecția consumatorilor sau filialele lor teritoriale pot solicita documentul întocmit de specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor pentru consultare sau, după caz, o copie de pe acesta.

d) În cazul în care reclamația a fost înregistrată direct la oficiile județene sau al municipiului București pentru protecția consumatorilor (pentru care s-a întocmit o fișă conform anexei nr. 1 la prezenta procedură), aducerea la cunoștința reclamantului a concluziei cercetării, modului de soluționare și a măsurilor luate se va face prin grija acestora, cu semnare de luare la cunoștință.

e) În cazul unei sesizări, aducerea la cunoștința autorului sesizării a concluziei cercetării și a măsurilor stabilite, se va face numai la solicitarea acestuia.

Notă:
  1. Prin organe teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor se înțeleg oficiile județene pentru protecția consumatorilor și Oficiul municipiului București pentru protecția consumatorilor;
  2. Prin proces-verbal se înțelege procesul-verbal de constatare-contravenție - model (anexa nr. 3 la PC 01.01.01.92 - anexa nr. 15).
Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin


Anexa Nr. 1 la PC 01.04.00.92

Oficiul județean sau al municipiului București pentru Protecția Consumatorilor

Nr. ........ / Data ......................

Fișa de sesizare/reclamație cu privire la calitatea produselor sau serviciilor

A. Date inițiale

1. Numele și prenumele ..........................................

Adresa: ....................................................... telefon ........................

2. Denumirea și adresa agentului economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul: ............................................................... ...............................................................

3. Produsul sau serviciul reclamat (elemente de identificare și caracterizare) ............................................................... ...............................................................

4. Data achiziționării produsului/serviciului: .................

5. Detalii cu privire la deficiențele sesizate/reclamate: ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................

6. Pretențiile reclamantului: ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................

7. Documente probatorii anexate: ................................................................ ................................................................

8. Produsele predate pentru efectuarea cercetării și starea calitativă a acestora: ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................

Semnătura reclamantului,
.................................
Semnătura reprezentantului O.J.P.C./O.M.B.P.C. care preia fișa,
.................................

B. Date finale

9. Decizia conducerii oficiului județean sau al municipiului București pentru protecția consumatorilor, cu privire la cercetarea sesizării/reclamației: .............................. ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................

10. Concluzia cercetării și măsurile stabilite: ................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................ ................................................................

11. Nr. și data documentului care concluzionează cercetarea: ... ................................................................ ................................................................ ................................................................

12. Date referitoare la informarea reclamantului și stingerea sesizării/reclamației: ......................................... ................................................................ ................................................................ ................................................................

Director,
.................................
Semnătura reprezentantului O.J.P.C./O.M.B.P.C. care a efectuat cercetarea,
.................................


Anexa Nr. 2 la PC 01.04.00.92

Oficiul județean sau al municipiului București pentru Protecția Consumatorilor

Registrul de evidență a sesizărilor și reclamațiilor consumatorilor

Nr. crt. Nr. și data fișei de sesizare / reclamație Numele și prenumele reclamantului Denumirea produsului și/sau serviciului reclamat Agentul economic reclamat Deficiențe (pe scurt) Documente probatorii și produse predate Pretențiile reclamantului Numele și prenumele inspectorului care efectuează cercetarea Semnătura de preluare a fișei de sesizare / reclamație, data Concluzia cercetării și măsurile stabilite Nr. și data documentului care concluzionează cercetarea Date despre informarea reclamantului Reprezentantul asociației pentru protecția consumatorilor care a primit fișa rezolvată Observații
Numele și prenumele Semnătura / Data
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Notă:
Se deschid două registre separat sau un registru cu două capitole:
A. Primite direct de la consumatori;
B. Primite prin asociațiile pentru protecția consumatorilor.


Anexa Nr. 19[2]

Guvernul României - Oficiul pentru Protecția Consumatorilor

Nr. 1/123/21.X.1992

Procedura-cadru privind sprijinirea asociațiilor pentru protecția consumatorilor și participarea, împreună cu aceștia, la informarea și educarea consumatorilor - PC 01.03.00.92 -

I. Scopul

Procedura stabilește modul de sprijinire a înființării și dezvoltării organismelor neguvernamentale pentru protecția consumatorilor potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 (cap. VI art. 37 și 38) și ale Hotărârii Guvernului nr. 482/1992 (art. 2 lit. m).

II. Domeniul de aplicare

Procedura se aplică, de către specialiștii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, oficiilor județene și al municipiului București pentru protecția consumatorilor care acționează pentru sprijinirea înființării și dezvoltării asociațiilor pentru protecția consumatorilor și participă, împreună cu acestea, la informarea și educarea consumatorilor.

III. Documente de referință:
  • Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor - cap. VI;
  • Hotărârea Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea și funcționarea Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (art. 2 lit. m);
  • Legea nr. 12/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 133 din 20 iunie 1991, privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite;
  • Legea nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (asociațiuni și fundațiuni);
  • Statutele asociațiilor pentru protecția consumatorilor;
  • Procedura privind cercetarea și rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor primite direct de la persoane fizice sau prin asociațiile pentru protecția consumatorilor, referitoare la calitatea produselor și serviciilor (PC 01.04.00.92 - anexa nr. 18).
IV. Terminologie

Se utilizează terminologia prevăzută în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992, art. 2 și 31, precum și în procedura privind cercetarea și rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor primite direct de la persoane fizice sau prin asociațiile pentru protecția consumatorilor, referitoare la calitatea produselor și serviciilor.

V. Reguli de procedură
V.1. Condiții prealabile

a) pregătirea documentației juridice pentru înființarea asociaților pentru protecția consumatorilor;

b) luarea în evidență de către organele teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor a asociațiilor pentru protecția consumatorilor la solicitarea acestora;

c) subvenționarea activității asociațiilor pentru protecția consumatorilor pentru dezvoltarea și realizarea obiectivelor lor, în condițiile art. 75 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.

V.1.1. Sistemul de luare în evidență a asociațiilor pentru protecția consumatorilor

Înregistrarea asociațiilor pentru protecția consumatorilor se face în „Registrul de evidență județean a asociațiilor pentru protecția consumatorilor” având conținutul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.

La cererea de luare în evidență se vor atașa hotărârea judecătorească, statutul asociației și tabelul cu componența organelor de conducere.

V.1.2. Aplicarea strategiei de sprijinire a înființării și dezvoltării asociațiilor pentru protecția consumatorilor

A. Pentru sprijinirea organizării, de jos în sus, a asociațiilor pentru protecția consumatorilor, oficiile teritoriale:

a) informează consumatorii prin mass-media privind dreptul acestora de liberă asociere și avantajele care decurg din exercitarea acestui drept în organizații care să le promoveze interesele legitime;

b) contactează în vederea sensibilizării asupra problematicii protecției consumatorilor grupuri sociale (pensionari, femei, tineri, grupuri profesionale etc.) prin organizații specifice (ex. Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor, organizații ale femeilor, fundații de tineret, profesionale etc.);

c) colaborează cu instituții ce au atribuții complementare (ex. Direcția muncii și protecției sociale) sau cu institute de învățământ superior și mediu, de profil economic, în vederea dezvoltării și perfecționării activității asociațiilor pentru protecția consumatorilor;

d) colaborează cu organe ale administrației publice locale pentru sprijinirea dezvoltării asociațiilor pentru protecția consumatorilor, în vederea acordării de spații pentru sediu și sprijinirii activității curente a acestora.

B. Pentru acordarea subvențiilor și urmărirea gestionării acestora de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (procedurate în regulamentele de organizare și funcționare ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor și ale oficiilor teritoriale), oficiile teritoriale:

a) colaborează cu reprezentanții asociațiilor pentru protecția consumatorilor la fundamentarea capitolului din bugetul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor destinat subvenționării acestora;

b) urmăresc și verifică modul de utilizare și gestionare a subvențiilor acordate asociațiilor pentru protecția consumatorilor pentru atingerea obiectivelor statutare.

C. Pentru sprijinirea juridică și de specialitate a asociațiilor pentru protecția consumatorilor, oficiile teritoriale ale Oficiului pentru Protecția Consumatorilor:

a) asigură grupurilor de inițiativă documentația juridică și le consiliază în vederea înființării de asociații;

b) sprijină cu documentație sau consiliază activitatea acestora pe probleme de specialitate în domeniu.

D. La acțiunile comune cu asociațiile pentru protecția consumatorilor privind informarea și educarea consumatorilor, oficiile teritoriale:

a) asigură informarea completă, corectă și precisă a consumatorilor prin mass-media, împreună cu asociațiile pentru protecția consumatorilor, asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor oferite de către agenții economici, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională în conformitate cu interesele lor;

b) sprijină editarea, de către asociații, a unor publicații și a altor mijloace de informare proprii;

c) sprijină organizarea, desfășurarea de către asociații a unor activități (conferințe, simpozioane etc.) de informare și educare a consumatorilor.

E. Primirea și rezolvarea sesizărilor și reclamațiilor transmise către oficiile județene și al municipiului București pentru protecția consumatorilor de asociațiile pentru protecția consumatorilor sunt detaliate în procedura specifică (PC 01.04.00.92 - anexa nr. 18).

F. Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, oficiile județene și al municipiului București pentru protecția consumatorilor sprijină asociațiile pentru protecția consumatorilor în colaborarea acestora cu organele administrației publice.

G. Pentru sprijinirea asociațiilor pentru protecția consumatorilor în colaborare cu organizațiile similare din străinătate, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și oficiile sale teritoriale:

a) pun la dispoziția asociațiilor documentația privind organizații similare din alte țări și activitatea acestora;

b) mediază legături cu organizații similare din alte țări.

V.1.3. Consultarea asociațiilor pentru protecția consumatorilor de către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și oficiilor sale teritoriale cu privire la:

a) propuneri legislative menite a contribui la completarea și îmbunătățirea cadrului juridic al activității de protecție a consumatorilor;

b) elaborarea strategiilor pe termen scurt, mediu și lung cu privire la politica Guvernului în domeniul protecției consumatorilor;

c) elaborarea strategiei de înființare și dezvoltare a unor organizații similare;

d) elaborarea unor reglementari specifice în domeniul protecției consumatorilor (proceduri, norme metodologice, standarde etc.).

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor
Director general,
Emil Bojin


Anexă la PC 01.03.00.92

Oficiul județean sau al municipiului București pentru Protecția Consumatorilor

Date privind luarea în evidență a asociațiilor pentru protecția consumatorilor

Nr. crt. Denumirea asociației Sediul (adresa) Hotărâre judecătorească (nr. / data) Numele și prenumele (președinte, vicepreședinți) Nr. telefon, telex, fax, cont în bancă Nr. membri Filiale Nr. membri Observații
înscriși cotizanți Sediu Președinte Tel. înscriși cotizanți
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13



Referințe

  1. Art. 3022 a fost introdus prin Legea nr. 68/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 30 iulie 1992.
  2. Nota civvic.ro: Numărul anexei lipsește în original, dar e prevăzut de actul normativ de aprobare (HG nr. 757/1992).