Monitorul Oficial 285/1996: Diferență între versiuni
Gall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1996 0 285 = Monitorul Oficial al României = Anul VIII, Nr. issue:: 285 - Partea I - Miercuri, 13 noiembrie year::1996 == Hot...) |
(convertesc issue:: la patru cifre.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
= Monitorul Oficial al României = | = Monitorul Oficial al României = | ||
Anul VIII, Nr. [[issue:: | Anul VIII, Nr. [[issue::0285]] - Partea I - | ||
Miercuri, | Miercuri, | ||
13 noiembrie [[year::1996]] | 13 noiembrie [[year::1996]] |
Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:35
Monitorul Oficial al României
Anul VIII, Nr. issue::0285 - Partea I - Miercuri, 13 noiembrie year::1996
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind finanțarea de la bugetul de stat a realizării legitimațiilor de elev
- În temeiul art. 20 din Legea nr. 72/1996 privind finanțele publice,
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a bugetului Ministerului Învățământului pe anul 1996, la capitolul „Învățământ”, titlul „Cheltuieli materiale și servicii” cu suma de 12.236.048 mii lei pentru realizarea legitimațiilor de elev.
Art. 2. - Ministerul Finanțelor va efectua modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri în bugetul Ministerului Învățământului pe anul 1996.
Contrasemnează: Ministrul învățământului, |
Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Comunicațiilor pentru desfășurarea licitației publice GSM
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Comunicațiilor pe anul 1996 cu suma de 600 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru plata consultanței necesare în analiza ofertelor firmelor care participă la licitația publică de obținere a licențelor GSM.
Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în volumul și în structura bugetului de stat pe anul 1996.
Contrasemnează: Ministrul comunicațiilor, |
Hotărâre privind numirea unui consul general
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Domnul Ilie Spătaru se numește în calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Istanbul.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, |
Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificativ pe anul 1996 al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, regie de interes național de sub autoritatea Camerei Deputaților
- În temeiul art. 16 din Ordonanța Guvernului nr. 43/1996 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1996,
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli rectificativ pe anul 1996 al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, regie de interes național de sub autoritatea Camerei Deputaților, prevăzut în anexă.
Defalcarea pe trimestre a indicatorilor prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome „Monitorul Oficial" se aprobă de către Camera Deputaților.
Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome „Monitorul Oficial” reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate, numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Camerei Deputaților, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.
În cazul în care în execuție se înregistrează nerealizări ale veniturilor totale aprobate, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va efectua cheltuieli totale proporțional cu gradul de realizare a veniturilor.
Art. 3. - Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea cheltuielilor de exploatare, restructurarea unor activități și creșterea profitabilității.
Camera Deputaților va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii, iar în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerului regiei autonome și a membrilor consiliului de administrație și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității regiei.
Art. 4. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre și se va transmite Camerei Deputaților.
Contrasemnează: Secretarul general al Camerei Deputaților, |
Hotărâre privind reorganizarea Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” - R.A. în Regia Națională a Pădurilor
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Regia Autonomă a Pădurilor „Romsilva” - R.A. se reorganizează în Regia Națională a Pădurilor.
Art. 2. - (1) Regia Națională a Pădurilor este persoană juridică, cu sediul central în municipiul București, și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, exercitând și atribuții de serviciu public cu specific silvic, în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Subunitățile fără personalitate juridică din structura Regiei Naționale a Pădurilor sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Regia Națională a Pădurilor funcționează sub autoritatea Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, potrivit legii.
Art. 3. - (1) Regia Națională a Pădurilor preia patrimoniul Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” - R.A. și exercită față de terți drepturile și obligațiile acesteia.
(2) La data de 30 iunie 1996, patrimoniul net al Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” - R.A. era în valoare de 783.596,8 milioane lei, fiind constituit prin însumarea patrimoniilor unităților din structura sa.
Art. 4. - Regia Națională a Pădurilor are ca obiect de activitate aplicarea strategiei naționale în domeniul silviculturii și acționează pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a statului, pe care îl administrează, precum și pentru gospodărirea și valorificarea vânatului, a peștelui din apele de munte și a celorlalte produse specifice fondului forestier, potrivit reglementărilor legale, în condiții de eficiență economică.
Art. 5. - Personalul Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” - R.A. și al subunităților acesteia se preia de către Regia Națională a Pădurilor și subunitățile acesteia și se consideră transferat în interesul serviciului.
Art. 6. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 7. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.335/1990 privind înființarea Regiei Autonome a Pădurilor „Romsilva” - R.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 3 din 10 ianuarie 1991, cu modificările și completările ulterioare, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
Contrasemnează: Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, |
Anexa Nr. 1
de organizare și funcționare a Regiei Naționale a Pădurilor
- Capitolul I
- Prevederi generale
Art. 1. - Denumirea regiei este Regia Națională a Pădurilor.
Art. 2. - Regia Națională a Pădurilor este persoană juridică și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, exercitând și atribuții de serviciu public, cu specific silvic.
Art. 3. - Sediul central al Regiei Naționale a Pădurilor este în municipiul București, bd. Magheru nr. 31, sectorul 1.
- Capitolul II
- Scopul și obiectul de activitate
Art. 4. - Regia Națională a Pădurilor are ca scop gospodărirea unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice și ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului, în vederea creșterii contribuției pădurilor la îmbunătățirea condițiilor de mediu și la asigurarea economiei naționale cu lemn, cu alte produse ale pădurii și cu servicii.
Art. 5. - Regia Națională a Pădurilor are ca obiect de activitate aplicarea strategiei naționale în domeniul silviculturii și acționează pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a statului, pe care îl administrează, precum și pentru gospodărirea și valorificarea vânatului, a peștelui din apele de munte și a celorlalte produse specifice fondului forestier, potrivit reglementărilor legale, în condiții de eficiență economică. Produsele specifice fondului forestier, precum și celelalte bunuri care se recoltează din acesta, se prelucrează și se valorifică, sunt:
- produsele lemnoase principale, secundare, accidentale și de igienă ale pădurii, precum și cele obținute prin prelucrarea acestora;
- alte produse lemnoase: arbori și arbuști ornamentali, răchită - inclusiv împletituri, puieți forestieri, diferite bunuri și produse din lemn;
- produse nelemnoase specifice din fondul forestier proprietate publică a statului, cum sunt: vânatul din crescătorii și din cuprinsul fondurilor de vânătoare pe care le gestionează, peștele din apele de munte, din păstrăvării, bălți și iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, semințe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană, plante medicinale și aromatice, rășină și altele asemenea.
- Capitolul III
- Atribuții
Art. 6. - Atribuțiile Regiei Naționale a Pădurilor sunt următoarele:
- asigură integritatea fondului forestier proprietate publică a statului și gospodărirea durabilă a pădurilor din cuprinsul acestuia, urmărind sporirea continuă a calității și funcționalității acestora;
- organizează cadastrul forestier al pădurilor proprietate publică a statului și întocmește periodic inventarul acestora, cu respectarea normelor tehnice și a prevederilor legale în vigoare;
- ia măsuri de lichidare a enclavelor din fondul forestier și de corectare a perimetrului pădurilor prin schimburi ori prin cumpărare de terenuri, pe bază de acte autentice, cu respectarea prevederilor legale;
- îndeplinește atribuțiile prevăzute de lege, referitoare la exercitarea dreptului de preempțiune în cazul tuturor vânzărilor de bunăvoie sau silite, la preț și în condiții egale, pentru enclavele din fondul forestier proprietate publică a statului și terenurile limitrofe acestuia, precum și pentru terenurile acoperite cu vegetație forestieră;
- poate cumpăra terenuri degradate proprietate privată sau poate prelua asemenea terenuri în cazul donării lor de către deținători sau proprietari, în vederea împăduririi, cu respectarea prevederilor legale și suportarea cheltuielilor din fondul de conservare și regenerare a pădurilor;
- preia în administrare terenurile degradate proprietate publică a statului, incluse în perimetre de ameliorare și prevăzute a fi împădurite potrivit legii. Cheltuielile pentru lucrările necesare se suportă din fondul de ameliorare a fondului funciar sau din alocații de la bugetul de stat, potrivit legii;
- organizează și exercită paza fondului forestier, pe care îl administrează, împotriva tăierilor ilegale de arbori, furturilor, distrugerilor, degradărilor, pășunatului, braconajului și altor fapte păgubitoare și asigură măsurile de prevenire și stingere a incendiilor de păduri;
- organizează și execută, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice și ale studiilor de specialitate, lucrările de regenerare și reconstrucție ecologică a pădurilor, precum și pe cele de îngrijire a arboretelor tinere și de întreținere a semințișurilor și plantațiilor;
- asigură realizarea și urmărirea, prin sistem informațional adecvat, a compozițiilor de regenerare stabilite prin amenajamentele silvice sau prin alte studii de specialitate;
- urmărește protejarea terenurilor din fondul forestier împotriva eroziunii și altor forme de degradare și asigură execuția lucrărilor de corectare a torenților din fondul forestier;
- asigură starea fitosanitară corespunzătoare în păduri, indiferent de natura proprietății asupra acestora, organizând acțiunile necesare pentru depistarea, prevenirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor;
- amplasează și pune în valoare masa lemnoasă ce urmează a se recolta anual, destinată agenților economici și populației din mediul rural, în conformitate cu posibilitatea pădurilor, stabilită prin amenajamentele silvice;
- exercită controlul respectării regulilor silvice de exploatare a lemnului și ia măsuri, pe baza legislației în vigoare, pentru prevenirea prejudicierii semințișurilor și arborilor pe picior, degradării solului, declasării lemnului și altor fapte asemănătoare, sancționând abaterile constatate;
- controlează proveniența materialelor lemnoase și a celorlalte produse specifice fondului forestier, legalitatea circulației acestora și urmărește sancționarea neregulilor constatate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- asigură valorificarea în condiții de eficiență sporită a masei lemnoase aprobate pentru recoltare din pădurile pe care le administrează, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
- execută în regie proprie lucrări de exploatare și de prelucrare a masei lemnoase, în scopul gospodăririi raționale a pădurilor și valorificării superioare a lemnului, asigurării regenerării la timp a arboretelor și evitării declasării lemnului;
- stabilește și realizează rețeaua de drumuri forestiere necesare accesibilizării bazinelor forestiere pentru exploatarea masei lemnoase, mai buna gospodărire a pădurilor, a vânatului și pentru turism;
- asigură execuția lucrărilor de întreținere și reparații ale drumurilor și căilor ferate forestiere existente, în regie proprie sau prin agenți economici de specialitate;
- asigură gospodărirea fondurilor de vânătoare și a celor de pescuit în apele de munte, aflate în gestiunea directă a regiei, răspunzând de realizarea efectivelor optime de vânat pe fiecare fond de vânătoare, prin acțiuni de selecție a vânatului, de asigurare a hranei, adăpostului și zonelor de liniște și de înmulțire a acestuia, repopulări în unele fonduri, prevenirea și combaterea braconajului și recoltarea efectivelor aprobate prin programele anuale;
- îndeplinește orice alte atribuții, prevăzute de lege, referitoare la gospodărirea fondurilor de vânătoare și a celor de pescuit din apele de munte;
- organizează, pe fondurile de vânătoare atribuite în gestiune, acțiuni de vânătoare pentru cetățeni străini, în condițiile legii;
- constituie, administrează și gospodărește, în condițiile legii, ariile protejate din fondul forestier, inclusiv parcurile naționale;
- asigură valorificarea superioară a produselor nelemnoase specifice fondului forestier - fructe de pădure, ciuperci comestibile, răchită - inclusiv împletituri, plante medicinale și aromatice și altele asemenea, precum și industrializarea acestora;
- exercită controlul respectării regimului silvic în fondul forestier proprietate privată, precum și controlul respectării regulilor silvice la care este supusă vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier și sancționează neregulile constatate, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
- prestează la cerere, contra cost, servicii de specialitate în pădurile proprietate privată, precum și în vegetația forestieră din afara fondului forestier, cum sunt: lucrări de marcare a arborilor ce se pot recolta;: estimarea și inventarierea masei lemnoase; împăduriri; combaterea dăunătorilor; cadastru de specialitate etc.;
- asigură paza pădurilor proprietate privată, la cererea asociațiilor de proprietari legal constituite sau a unor proprietari individuali - dacă pădurile acestora au cel puțin o limită comună cu pădurile proprietate publică a statului, contra cost, pe bază de contracte sau convenții încheiate cu solicitanții respectivi;
- sprijină realizarea de plantații și perdele forestiere pe terenuri în afara fondului forestier, în care scop colaborează cu deținătorii acestora;
- execută, contra cost, în condițiile legii, lucrările de regenerare a pădurilor proprietate privată, în cazul în care proprietarii nu-și îndeplinesc obligațiile legale în acest domeniu;
- prestează, contra cost, servicii, lucrări și transporturi pentru terți, potrivit obiectului său de activitate;
- realizează toată gama de operațiuni de comerț exterior, în vederea valorificării cât mai avantajoase a lemnului, a vânatului și a celorlalte produse specifice fondului forestier, potrivit legii;
- stabilește relații în domeniul său de activitate cu alte regii autonome, societăți comerciale, precum și cu terțe persoane juridice și fizice, române sau străine, pentru realizarea în comun de activități productive și de comercializare, pe baze contractuale, în condițiile economiei de piață, potrivit legii;
- acționează, în condițiile prevăzute de lege, pentru concesionarea, închirierea sau locația de gestiune a unor bunuri din patrimoniul propriu;
- asigură aprovizionarea tehnico-materială, prin încheierea de contracte cu agenți economici din țară și din străinătate;
- stabilește tarife pentru lucrări, produse și servicii din domeniul său de activitate, potrivit legii;
- asigură finanțarea lucrărilor necesare în vederea gospodăririi raționale a fondului forestier și a desfășurării normale a activității, în condițiile prevăzute de lege;
- realizează politica de credite și a altor surse de finanțare, de programare și executare a activității economico-financiare, întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli, analiza execuției acestuia și stabilirea destinației profitului, potrivit legii;
- urmărește obținerea de profit; poate beneficia de alocații și de subvenții de la bugetul de stat; poate constitui fonduri proprii, potrivit legii;
- constituie și gestionează, în conformitate cu prevederile legale, Fondul de conservare și regenerare a pădurilor;
- inițiază și organizează acțiuni de cooperare tehnico-economică și științifică cu agenți economici și firme din țară și din străinătate;
- asigură realizarea, prin unitățile de profil, în condițiile prevăzute de lege, de cercetări științifice de specialitate, de lucrări de amenajare a pădurilor și proiectarea lucrărilor de investiții, precum și a asistenței tehnice de specialitate;
- urmărește aplicarea în domeniul silviculturii a rezultatelor cercetărilor științifice, în scopul modernizării și perfecționării gospodăririi pădurilor;
- organizează și participă cu produse specifice fondului forestier la expoziții și târguri din țară și din străinătate;
- asigură desfășurarea corespunzătoare a activității de propagandă, ziaristică și publicitate, specifică sectorului silvic;
- reprezintă în justiție interesele statului în acțiunile de apărare a integrității sau de reîntregire a fondului forestier.
- Capitolul IV
- Patrimoniul
Art. 7. - Regia Națională a Pădurilor are în administrare fondul forestier proprietate publică a statului, înregistrat ca atare în amenajamentele silvice și în raportul statistic - SILV. 1, actualizat pe baza primirilor și cedărilor de terenuri legal efectuate, inclusiv ca urmare a trecerii unor suprafețe în proprietate privată, conform prevederilor Legii nr. 18/1991.
Art. 8. - (1) Regia Națională a Pădurilor posedă, folosește și dispune în mod autonom de bunurile pe care le are în proprietate, în vederea realizării scopului pentru care a fost constituită.
(2) Bunurile proprietate publică a statului administrate de Regia Națională a Pădurilor, fiind inalienabile, se evidențiază în mod distinct în patrimoniul acesteia și au regimul prevăzut de lege.
- Capitolul V
- Structura organizatorică și funcțională
Art. 9. - Structura organizatorică și funcțională a Regiei Naționale a Pădurilor se stabilește de către consiliul de administrație al acesteia.
Art. 10. - (1) Regia Națională a Pădurilor are în structura sa subunități fără personalitate juridică, conform anexei nr. 2 la prezenta hotărâre, după cum urmează:
- Direcții silvice;
- Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice;
- Centrul de Documentare, Instruire și Perfecționare a Personalului;
- Redacția "Revista Pădurilor" și ziarul "Pădurea Noastră".
(2) Direcțiile silvice și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice sunt conduse de câte un director și un comitet director, ale căror atribuții se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administrație al regiei.
(3) În structura direcțiilor silvice și a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice funcționează, potrivit profilului de activitate, următoarele subunități: ocoale silvice; secții și alte subunități pentru întreținerea și repararea drumurilor și căilor ferate forestiere; stațiuni, laboratoare și secții de cercetare și amenajare silvică; pepiniere silvice; crescătorii de vânat; păstrăvării; secții de producție pentru împletituri din nuiele de răchită și realizarea de produse ornamentale; secții de prelucrare masă lemnoasă; centre pentru recoltarea, prelucrarea și valorificarea fructelor de pădure, ciupercilor comestibile din flora spontană și plantelor medicinale; magazine proprii de prezentare și desfacere a produselor specifice fondului forestier și altele de acest gen.
Art. 11. - (1) În cadrul regiei funcționează direcții, servicii, inspecții, oficii, birouri. Atribuțiile acestora se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administrație al regiei.
(2) De asemenea, Regia Națională a Pădurilor poate înființa în cadrul structurii sale, fabrici, ateliere, sucursale și alte asemenea subunități, fără personalitate juridică, necesare realizării obiectului său de activitate. Criteriile de organizare pentru aceste subunități se vor stabili de consiliul de administrație al regiei.
- Capitolul VI
- Organele de conducere
Art. 12. - Organele de conducere ale Regiei Naționale a Pădurilor sunt:
- consiliul de administrație;
- managerul - directorul general al regiei.
Art. 13. - (1) Consiliul de administrație al regiei se numește, în condițiile prevăzute de lege, prin ordin al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului și este compus din 15 persoane, dintre care una este managerul - directorul general al regiei, în calitate de președinte al acestuia.
(2) Din consiliul de administrație fac parte, în mod obligatoriu, reprezentanți ai Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului și ai Ministerului Finanțelor. Ceilalți membri vor fi numiți dintre inginerii, tehnicienii, economiștii și juriștii specializați în domeniul de activitate al regiei și din învățământul superior de specialitate.
(3) Membrii consiliului de administrație se numesc pentru o perioadă de 4 ani, iar jumătate dintre ei pot fi înlocuiți la fiecare 2 ani.
Art. 14. - Consiliul de administrație și desfășoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare și funcționare și hotărăște în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența altor organe.
Art. 15. - Consiliul de administrație are următoarele atribuții:
- stabilește structura organizatorică și funcțională a regiei, a direcțiilor silvice, a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice și a subunităților din cadrul acestora;
- hotărăște înființarea sau, după caz, desființarea unor subunități specifice activității regiei;
- analizează și aprobă, în corelare cu obiectivele strategiei naționale în domeniul silviculturii, programele de activitate economică, de cercetare, dezvoltare și retehnologizare pe termen scurt, mediu și lung, pentru care finanțarea este asigurată din sursele proprii ale regiei;
- stabilește competențele tehnice, economico-financiare, juridice și de personal pentru unitățile și subunitățile din structură;
- analizează și hotărăște asocierea Regiei Naționale a Pădurilor, în condițiile legii, cu alte regii autonome și societăți comerciale sau cu terțe persoane fizice și juridice, din țară sau din străinătate, pentru realizarea unor activități de interes comun, corespunzătoare obiectului său de activitate;
- examinează și aprobă bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul și contul de profit și pierderi;
- aprobă nivelul creditelor necesare, fundamentează și solicită subvenții pentru investiții, pentru acțiuni de combatere a unor atacuri masive de dăunători și altele;
- soluționează contestațiile salariaților din Regia Națională a Pădurilor împotriva măsurilor disciplinare aplicate potrivit competențelor prevăzute de lege;
- stabilește măsuri pentru respectarea disciplinei tehnologice, pentru paza fondului forestier, precum și a bunurilor regiei, acționând în acest scop potrivit prevederilor legale;
- aprobă orice alte măsuri privind activitatea regiei, potrivit legii.
Art. 16. - Consiliul de administrație se întrunește în ședințe ordinare, lunar, la convocarea managerului - directorul general al regiei sau la cererea unei treimi din numărul membrilor acestuia.
Art. 17. - Consiliul de administrație poate atrage, în activitatea sa de analiză a unor probleme complexe, specialiști din diferite sectoare. Activitatea acestora va putea fi compensată material, pe bază de convenții civile, încheiate potrivit legii.
Art. 18. - Consiliul de administrație prezintă Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în prima lună a fiecărui an, un raport asupra activității regiei în anul precedent, precum și programul de activitate al acesteia pe anul în curs.
Art. 19. - Managerul - directorul general al regiei este numit în condițiile prevăzute de lege. Drepturile și obligațiile acestuia sunt stabilite conform legii, prin contractul de management.
Art. 20. - Atribuțiile managerului - directorului general sunt:
- asigură organizarea, conducerea și gestionarea activității curente a regiei, potrivit contractului de management încheiat conform legii;
- răspunde de aducerea la îndeplinire a obiectivelor și criteriilor de performanță ale regiei, prevăzute în contractul de management;
- concepe și aplică strategii și politici de dezvoltare a regiei;
- selectează, angajează, suspendă și, după caz, desface contractul de muncă al personalului salariat al regiei;
- stabilește măsuri, potrivit legii, pentru angajarea răspunderii disciplinare, materiale, civile, penale sau contravenționale a angajaților regiei, în cazul neîndeplinirii de către aceștia a obligațiilor de serviciu ce le revin;
- negociază contractul colectiv de muncă și contractele individuale de muncă;
- reprezintă și angajează regia, prin semnătură, în relațiile cu terții, în limita competențelor aprobate de consiliul de administrație și a celor prevăzute de lege.
- Capitolul VII
- Bugetul de venituri și cheltuieli
Art. 21. - Regia Națională a Pădurilor asigură acoperirea, cu veniturile provenite din activitatea sa, a tuturor cheltuielilor, inclusiv dobânzile, amortizarea investițiilor și rambursarea creditelor, precum și obținerea de profit.
Art. 22. - Regia Națională a Pădurilor întocmește anual bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Finanțelor.
Bilanțul contabil și contul de profit și pierderi se supun spre aprobare, potrivit legii, și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Art. 23. - Regia Națională a Pădurilor poate constitui, potrivit legii, fonduri necesare realizării obiectului său de activitate.
Art. 24. - Regia Națională a Pădurilor poate beneficia de alocații sau subvenții de la bugetul de stat ori poate contracta credite bancare, în condițiile prevăzute de lege. Subvențiile se vor utiliza numai potrivit scopurilor pentru care au fost acordate.
Art. 25. - Consiliul de administrație al Regiei Naționale a Pădurilor hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului său de activitate, și care se finanțează din surse proprii și credite bancare, potrivit legii.
Art. 26. - Operațiunile de încasări și plăți ale Regiei Naționale a Pădurilor se efectuează în conturi deschise la bănci. În limitele celor stabilite de Banca Națională a României, pentru necesități curente, regia poate efectua operațiuni de încasări și plăți în lei și în valută prin casieria proprie. Operațiunile de încasări și plăți cu străinătatea se vor efectua prin unitățile bancare.
Art. 27. - Exercițiul financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an.
Art. 28. - Controlul intern al activității economico-financiare se realizează de către organele de specialitate ale regiei.
- Capitolul VIII
- Dispoziții finale
Art. 29. - Relațiile cu alte regii autonome, cu societățile comerciale din țară și din străinătate, precum și cu terțe persoane fizice și juridice, se vor desfășura pe baze contractuale, în condițiile legii.
Art. 30. - Personalul Regiei Naționale a Pădurilor nu poate exercita funcții de reprezentare profesională în cadrul unităților cu profil comercial care licitează, prelucrează sau valorifică produse specifice fondului forestier.
Art. 31. - Prezentul regulament se completează cu dispozițiile Codului silvic, adoptat prin Legea nr. 26/1996, ale Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, ale Legii contractului de management nr. 66/1993 și ale celorlalte reglementări legale care se referă la activitatea regiilor autonome.
Anexa Nr. 2
fără personalitate juridică din structura Regiei Naționale a Pădurilor
Nr. crt. | Subunitățile din structura Regiei Naționale a Pădurilor |
I. Direcții silvice | |
---|---|
1. | Alba Iulia |
2. | Arad |
3. | Alexandria |
4. | Bacău |
5. | Baia Mare |
6. | Bistrița |
7. | Botoșani |
8. | Brașov |
9. | Brăila |
10. | București |
11. | Buzău |
12. | Călărași |
13. | Cluj-Napoca |
14. | Comana |
15. | Constanța |
16. | Craiova |
17. | Deva |
18. | Drobeta-Turnu Severin |
19. | Focșani |
20. | Galați |
21. | Iași |
22. | Miercurea-Ciuc |
23. | Oradea |
24. | Piatra-Neamț |
25. | Pitești |
26. | Ploiești |
27. | Reșița |
28. | Râmnicu Vâlcea |
29. | Satu Mare |
30. | Sfântu Gheorghe |
31. | Sibiu |
32. | Slatina |
33. | Slobozia |
34. | Suceava |
35. | Târgoviște |
36. | Timișoara |
37. | Târgu Jiu |
38. | Târgu Mureș |
39. | Tulcea |
40. | Vaslui |
41. | Zalău |
II. Alte subunități | |
Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice | |
Centrul de Documentare, Instruire și Perfecționare a Personalului | |
Redacția "Revista Pădurilor" și ziarul "Pădurea Noastră" |
Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 147/1996 privind organizarea și funcționarea Direcției generale a vămilor, precum și pentru reorganizarea unor direcții regionale vamale
- Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Articolul 5 din Hotărârea Guvernului nr. 147/1996 privind organizarea și funcționarea Direcției generale a vămilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 9 aprilie 1996, se completează și va avea următorul cuprins:
"Art. 5. - Unitățile vamale nu au personalitate juridică.
Direcțiile regionale vamale Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea și Timișoara sunt organizate în subordinea Direcției generale a vămilor, ca unități interjudețene care coordonează nemijlocit activitatea operativă a vămilor ce funcționează în raza lor teritorială.
Structura organizatorică a unităților vamale, numărul și nivelul funcțiilor de conducere se aprobă de către directorul general, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Numirea în funcțiile de conducere din cadrul direcțiilor regionale vamale și al vămilor se va face de către directorul general."
Art. II. - (1) Se înființează Direcția Regională Vamală Pitești, cu sediul în municipiul Pitești, și Direcția Regională Vamală Suceava, cu sediul în municipiul Suceava, ca unități interjudețene, prin reorganizarea actualelor direcții regionale București, Craiova și Iași.
(2) Numărul de posturi pentru direcțiile regionale vamale prevăzute la alin. (1) se încadrează în numărul de posturi aprobat prin anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, republicată, în limita fondurilor bugetare aprobate pentru anul 1996 Direcției generale a vămilor.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în municipiul București, în administrarea Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat"
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului, cu bunurile și terenul aferent, proprietate publică a statului, situat în municipiul București, Şos. Kiseleff nr. 10, sectorul 1, din administrarea Ministerului Afacerilor Externe în administrarea Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat".
Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului, cu bunurile și terenul aferent, prevăzut la art. 1, se va face prin protocol încheiat, în termen de 10 zile, între părțile interesate.
Contrasemnează: Secretariatul General al Guvernului |