Ajutor pentru corectură: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Linia 172: Linia 172:
* Frazele trebuie întotdeauna încheiate cu punct. În multe locuri în documentele scanate, punctul lipsește. Nu suntem siguri dacă aceste erori există în monitoarele originale sau au apărut în urma scanării.
* Frazele trebuie întotdeauna încheiate cu punct. În multe locuri în documentele scanate, punctul lipsește. Nu suntem siguri dacă aceste erori există în monitoarele originale sau au apărut în urma scanării.
* Textele cu liniuță la capăt de rând vor fi scrise cu asterisc (*) la capăt de rând, aceasta fiind notația wiki pentru liste neordonate.
* Textele cu liniuță la capăt de rând vor fi scrise cu asterisc (*) la capăt de rând, aceasta fiind notația wiki pentru liste neordonate.
* Folosim scrierea curentă, cu ''â''. Documentele PDF până în 1993 folosesc scrierea veche cu ''î''. Avem un script care face înlocuirea în masă î → â. Dacă mai observați erori, corectați-le manual.
* Folosim scrierea curentă, cu ''â''. Documentele PDF până în 1993 folosesc scrierea veche cu ''î''. Avem un script care face înlocuirea în masă ''î → â''. Dacă mai observați erori, corectați-le manual.

Versiunea de la data 23 februarie 2011 17:04

Alte locuri în care puteți obține ajutor

  • Învățatul prin exemple este foarte rapid. Dacă sunteți în încurcătură, vizitați Arhiva Monitorului Oficial și căutați un monitor care face deja ceea ce doriți dumneavoastră. Apoi, dați click pe „modifică” (sau pe „vezi sursa”, dacă nu sunteți conectați) și vedeți care este sintaxa de care aveți nevoie.
  • Este necesar un minim de cunoștințe despre MediaWiki. Vedeți în special paginile despre formatare, legături, tabele și imagini.
  • MediaWiki este un sistem wiki foarte popular folosit, printre altele, și de Wikipedia. Puteți căuta dacă comunitatea editorilor Wikipedia are o soluție pentru problema dumneavoastră.
  • Cereți ajutorul unui administrator civvic.ro.

Observații generale despre ortografie

Această secțiune conține sfaturi generale despre tehnoredactarea unui document în limba română.

Diacritice

Este vital să vă configurați calculatorul astfel încât să puteți citi și tasta semnele diacritice românești (Ă, Â, Î, Ș, Ț). Acest pas nu este opțional. Dacă dumneavoastră doriți să ne ajutați, dar produceți documente fără diacritice, atunci altcineva va trebui să petreacă foarte mult timp adăugând diacritice în textul dumneavoastră. Astfel, bunăvoința dumneavoastră ar fi inutilă. Din motive istorice, pentru literele Ș și Ț există două variante: cele cu virgulă (Ș, Ț) și cele cu sedilă (Ş, Ţ). Noi le folosim pe cele corecte, cu virgulă dedesubt.

Instrucțiunile exacte pentru a vă configura calculatorul să permită scrierea cu diacritice depind de tastatura pe care o aveți și de sistemul de operare folosit. Wikipedia prezintă un ghid detaliat care acoperă majoritatea cazurilor. Dacă întâmpinați dificultăți, contactați un administrator civvic.ro și vă vom ajuta cu instrucțiuni specifice pentru calculatorul dumneavoastră.

Spațiere

  • După semnele de punctuație (.,;:?!) se lasă un spațiu.
  • În exteriorul parantezelor se lasă un spațiu, dar nu și în interiorul lor.
  • În exteriorul ghilimelelor se lasă un spațiu, dar nu și în interiorul lor.
  • Împrejurul cratimei nu se lasă spații.

Exemplu:

Când se sculară spre a merge mai departe, zise sf. Petrea: „Doamne, fă ca acest izvor să fie ce-a fost mai înainte”. „Amin!” zise Domnul ridicând mâna sa cea sfântă, după care apoi se depărtară înspre mare, fără a mai privi înapoi. (Mihai Eminescu, Făt-Frumos din lacrimă)

Ghilimele

Folosim ghilimelele românești („text”). Cel mai probabil, maparea românească de tastatură pe care o folosiți pentru diacritice include și o metodă rapidă de a tasta aceste ghilimele.

Numere

Numerele trebuie întotdeauna transcrise în formatul 1.234.567,89 (fiecare grup de trei cifre în stânga virgulei este delimitat prin punct). Excepție fac anii, care sunt notați fără punct: 1989, 2011.

Îndrumări pentru corectarea unui document PDF

Pe parcursul acestui document, vom presupune că încercați să digitizați monitorul oficial nr. 14 din anul 1990. Peste tot în această secțiune, înlocuiți 14 și 1990 cu numărul și anul monitorului oficial de care vă ocupați (desigur, Monitorul Oficial 14/1990 a fost deja digitizat). Precizăm că numărul monitorului nu este întotdeauna numeric. Vezi de exemplu Monitorul Oficial 132bis/1990. Anul este întotdeauna numeric, format din patru cifre.

Alegeți-vă un document

civvic.ro folosește un sistem auxiliar, admin.civvic.ro, pentru gestiunea listei de documente PDF și a voluntarilor implicați în proiect.

  • Obțineți un OpenID. Civvic.ro nu are propriul său sistem de conturi, ci necesită autentificarea cu OpenID, din motive multiple
    • OpenID este un standard deschis și larg răspândit pentru autentificarea indirectă a utilizatorilor.
    • Nu este nevoie să vă înregistrați și să completați o serie de informații pe site-ul nostru, ceea ce vă economisește timp.
    • Nu este nevoie să țineți minte o parolă în plus.
    • Un cont OpenID, odată creat, poate fi refolosit pe orice site care admite OpenID, iar numărul acestora este în creștere.
    • Sunt șanse mari să aveți deja un OpenID, deoarece o mulțime de site-uri populare servesc și ca furnizori de OpenID.
  • Vizitați admin.civvic.ro.
  • Conectați-vă cu OpenID-ul creat (vă recomandăm să folosiți același OpenID pe civvic.ro și pe admin.civvic.ro).
  • Vizitați lista monitoarelor oficiale.
  • Alegeți un document care să nu fie deja repartizat altcuiva. Pentru început, vă recomandăm unul cu cât mai puține pagini. Dați click pe document.
  • Revendicați documentul. Așa indicați că dumneavoastră vă ocupați de digitizarea acelui document, iar alți voluntari nu vor putea revendica același document. În acest fel se elimină posibilitatea ca doi voluntari să lucreze din greșeală la același document. Stadiul documentului devine automat „în lucru”.
  • Descărcați documentul PDF original. Aveți nevoie de PDF pentru confruntarea textului extras cu originalul.
  • Copiați textul extras în clipboard (Ctrl-C). Puteți da click pe „vezi strict textul” pentru a vă fi mai ușor să selectați tot textul.

Adresa paginii

Pentru a începe digitizarea unui monitor oficial, vizitați pagina Monitorul Oficial 14/1990 și înlocuiți, în URL, 14 și 1990 cu numărul și anul dorit. Sistemul vă va semnala că nu există o pagină cu acest nume, ceea ce este normal. Dați click pe „creează această pagină”.

Decupați textul selectat la pasul anterior în fereastra de editare. De aici începe corectura propriu-zisă.

Antet

Începutul oricărei pagini care conține un monitor oficial este

__FORCETOC__
[[Category:Monitorul Oficial|*1990 0014]]

= Monitorul Oficial al României =
Anul II, Nr. 14 - Marți, 23 ianuarie 1990
  • Linia __FORCETOC__ cere ca cuprinsul paginii să fie tot timpul vizibil (altfel, MediaWiki ascunde cuprinsul paginii pentru pagini scurte).
  • Linia [[Category...]] include acest monitor oficial în Arhiva Monitorului Oficial. De asemenea, sunt indicate explicit anul și numărul monitorului. Subliniem că numărul monitorului trebuie indicat cu patru cifre (0014).
  • Ultimele două linii conțin titlul documentului, anul, numărul și data publicării, așa cum apar în documentul PDF.

Cuprins

Cuprinsul paginilor MediaWiki este generat automat pe baza ierarhiei de titluri și subtitluri. Cuprinsul monitorului oficial nu este necesar în mod explicit (și, de obicei, are și erori mari la scanare). Ștergeți-l.

Titluri și subtitluri

În Mediawiki, titlurile, subtitlurile, sub-subtitlurile etc. se obțin prin încadrarea textului între un număr corespunzător de semne „=”. Astfel, structura paginii pe care o creați va fi:

= Monitorul Oficial al României =
Anul II, Nr. 14 - Marți, 23 ianuarie 1990

== Decrete-lege ==

=== Decret-lege privind ... ===

... (cuprinsul decretului-lege) ...

=== Decret-lege privind ... ===

... (cuprinsul decretului-lege) ...

== Decrete ==

=== Decret privind ... ===

... (cuprinsul decretului) ...

=== Decret privind ... ===

... (cuprinsul decretului) ...

== Hotărâri ale Guvernului ==

=== Hotărâre privind ... ===

== Hotărâri ale Guvernului ==

=== Hotărâre privind ... ===

Desigur, nu toate monitoarele oficiale conțin toate tipurile de acte. Dacă un monitor oficial nu conține hotărâri ale guvernului, secțiunea == Hotărâri ale Guvernului == va lipsi cu totul.

Anexe

Dacă un act are anexe, acestea vor fi indicate la nivelul 4 de subtitluri. Anexele pot avea număr de ordine sau nu și vor fi formatate astfel:

==== Anexă ====

'''Titlul anexei'''

... (conținutul anexei) ...
==== Anexa Nr. 3 ====

'''Titlul anexei'''

... (conținutul anexei) ...

Note de subsol / Referințe

Monitorul Oficial afișează notele de subsol la sfârșitul fiecărei pagini. Noi vom opta pentru formatul MediaWiki, care afișează notele de subsol la sfârșitul documentului, sub numele de „referințe”. Sintaxa este următoarea:

Aici este un text<ref>aici este o notă de subsol.</ref>

... (restul documentului) ...

== Referințe ==

<references/>

Subliniem că

  • Textul notei de subsol se include chiar în text, în locul unde apare marcajul de notă de subsol.
  • La sfârșitul documentului se include doar eticheta <references/> care generează codul HTML potrivit.
  • Referințele au o secțiune specială.
  • Desigur, dacă nu există referințe, atunci această secțiune va lipsi
  • Exemplu: Monitorul Oficial 48/1990

Convenții de sintaxă

Dat fiind că folosim un sistem wiki, dorim să aderăm, pe cât posibil, la sintaxa wiki. Ne abatem, așadar de la formatul exact al monitoarelor oficiale, dar numai în ce privește forma. Evident, conținutul nu poate fi alterat în niciun caz.

  • Renunțăm complet la coloane. Teoretic, software-ul OCR pe care îl folosim știe să identifice zonele cu două coloane și să le proceseze în ordinea corectă. Totuși, uneori mai face greșeli, caz în care textul din cele două coloane este amestecat și trebuie corectat manual.
  • Frazele trebuie întotdeauna încheiate cu punct. În multe locuri în documentele scanate, punctul lipsește. Nu suntem siguri dacă aceste erori există în monitoarele originale sau au apărut în urma scanării.
  • Textele cu liniuță la capăt de rând vor fi scrise cu asterisc (*) la capăt de rând, aceasta fiind notația wiki pentru liste neordonate.
  • Folosim scrierea curentă, cu â. Documentele PDF până în 1993 folosesc scrierea veche cu î. Avem un script care face înlocuirea în masă î → â. Dacă mai observați erori, corectați-le manual.