Monitorul Oficial 169/1995: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1995 0169 = Monitorul Oficial al României = Anul VII, Nr. issue::169 - Partea I – Miercuri, 2 august year::1995 == Decrete =...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul VII, Nr. [[issue::169]] - Partea I – Miercuri, 2 august [[year::1995]]
Anul VII, Nr. [[issue::0169]] - Partea I – Miercuri, 2 august [[year::1995]]





Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:33


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0169 - Partea I – Miercuri, 2 august year::1995


Decrete

Decret privind eliberarea din funcția de adjunct al directorului Serviciului de Protecție și Pază

În temeiul art. 94 lit. c) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României, precum și al art. 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului de Protecție și Pază,

având în vedere propunerea directorului Serviciului de Protecție și Pază,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Generalul-maior Tucan Constantin Stănuț Constantin se eliberează din funcția de adjunct al directorului Serviciului de Protecție și Pază.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 25 iulie 1995 | Nr. 288.


Decizii ale Curții Constituționale

Decizia nr.130[1] din 16 noiembrie 1994

Florin Bucur Vasilescu - președinte
Mihai Constantinescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Gabriela Radu - magistrat-asistent

Completul de judecată, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constată următoarele:

Prin Încheierea din 14 aprilie 1994, pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în Dosarul nr. 273/1994, Curtea Constituțională a fost sesizată cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a art. 147 alin. 1, raportat la art. 148 și art. 145, din Codul penal, invocată de inculpatul Mărginean Nistor.

În susținerea excepției se arată că, în actuala redactare a prevederilor legale sus-menționate, toți salariații sunt incluși în categoria funcționarilor și alți salariați, deoarece orice persoană încadrată îndeplinește o atribuție de serviciu, neputându-se altfel concepe desfășurarea activității. Categoria funcționar sau alți salariați trebuie însă să cuprindă numai angajații cu anumite atribuții de decizie, apți de a săvârși infracțiunea de luare de mită.

În opinia instanței, excepția este considerată ca nefondată, apreciindu-se că numai judecătorul este cel care urmează să stabilească, în raport cu dispozițiile art. 150 alin. (1) din Constituție, dacă un text de lege preconstituțional este abrogat sau în vigoare, în funcție de prevederile acesteia. În acest spirit, instanța arată că va aprecia dacă art. 145 și 148 din Codul penal nu contravin dispozițiilor Constituției, definirea noțiunilor funcționar și alți salariați cât și încadrarea subiecților activi ai infracțiunilor de serviciu fiind de competența sa exclusivă.

Neconstituționalitatea art. 147 alin. 1 din Codul penal, ce reglementează conceptul de funcționar a făcut obiectul Deciziei Curții Constituționale nr. 35/1994, care a rămas definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia nr. 108/1994.

Prin aceste decizii s-a respins excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 147 alin. 1 din Codul penal pe considerațiunea că reglementările referitoare la noțiunea de funcționar, inclusiv cele legate de infracțiunile săvârșite de aceștia, sunt de nivelul legii, astfel încât nu pot contraveni unei prevederi exprese a Constituției.

În conformitate cu dispozițiile art. 145 alin. (1) din Constituție, potrivit cărora deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, și ținând seama de deciziile Curții Constituționale nr. 27/1993 și nr. 36/1993, potrivit cărora soluția dată prin respingerea unei excepții este obligatorie cât timp motivele care au justificat-o nu s-au modificat, rezultă că dispozițiile Deciziei Curții Constituționale nr. 35/1994 legate de noțiunea de funcționar își păstrează valabilitatea și în ce privește soluționarea excepției de față, în sensul că reglementările legale referitoare la noțiunea de funcționari sunt de nivelul legii. Cu atât mai mult se impune această soluție în ce privește noțiunea de alți salariați.

Având în vedere aceste considerente, rezultă că excepția invocată este vădit nefondată, în sensul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, astfel încât, în temeiul prevederilor art. 144 lit. c) din Constituție, precum și ale art. 13 alin. (1), lit A. c) și ale art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,


Curtea Constituțională
În numele legii
Decide:

Respinge ca vădit nefondată excepția de neconstituționalitate a art. 147 alin. 1 din Codul penal, invocată de inculpatul Mărginean Nistor în Dosarul nr. 273/1994 al Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședința publică din 16 noiembrie 1994.


Președinte, conf. univ. dr. Florin Bucur Vasilescu

Magistrat-asistent, Gabriela Radu


Decizia nr. 28 din 21 martie 1995

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Miklos Fazakas - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Raul Petrescu - procuror
Gabriela Radu - magistrat-asistent

Pe rol soluționarea recursului declarat de inculpatul Mărginean Nistor împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 130 din 16 noiembrie 1994.

La apelul nominal a răspuns recurentul Mărginean Nistor.

Procedura este legal îndeplinită.

Dosarul fiind în stare de judecată, președintele completului acordă cuvântul recurentului.

Recurentul solicită admiterea recursului și modificarea deciziei în sensul admiterii excepției, susținând că, prin decizia pronunțată, Curtea Constituțională a statuat numai în privința excepției de neconstituționalitate a noțiunii funcționar și nu și a noțiunii alți salariați.

Reprezentantul Ministerului Public, față de faptul că prin Decizia nr. 35/1994, rămasă definitivă prin Decizia nr. 108/1994, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității noțiunii de funcționar, iar, potrivit art. 145 alin. (2) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, solicită respingerea recursului ca nefondat, soluția fiind în concordanță cu prevederile constituționale.

Curtea Constituțională,

având în vedere actele și lucrările dosarului, reține următoarele:

Curtea Constituțională a fost sesizată de Tribunalul Bistrița-Năsăud prin Încheierea din 14 aprilie 1994, pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 174 alin. 1 din Codul penal, raportate la art. 148 și 145 din Codul penal, invocată de Mărginean Nistor în Dosarul nr. 273/1994 al Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Prin Decizia nr. 130 din 16 noiembrie 1994 s-a respins ca vădit nefondată excepția de neconstituționalitate, considerându-se că reglementările privind noțiunea de funcționari, inclusiv cele legate de infracțiunile săvârșite de aceștia, sunt de nivelul legii, astfel încât ele nu pot contraveni unei prevederi exprese a Constituției.

În recursul formulat se critică decizia Curții Constituționale pentru motivul că s-a referit în mod expres numai la noțiunea de funcționar și nu s-a pronunțat cu privire la neconstituționalitatea încadrării juridice a infracțiunii de luare de mită, săvârșită de alt salariat.

Deoarece la judecata în fond, completul de judecată a făcut aplicațiunea art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, completul de recurs a completat dosarul, solicitând, în temeiul art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, punctele de vedere ale Senatului, Camerei Deputaților și Guvernului.

În punctul de vedere al Guvernului se precizează, în esență că excepția de neconstituționalitate este nefondată, deoarece art. 147 alin. 1 din Codul penal nu contravine nici uneia dintre prevederile Constituției, iar de pe altă parte, excepția invocată ridică o problemă de interpretare juridică, care este de competența instanțelor judecătorești.

Camera Deputaților și Senatul nu au comunicat punctele lor de vedere.

Recursul este nefondat pentru următoarele considerente:

Recurentul, prin motivele de recurs, își însușește motivarea deciziei recurate cu privire la noțiunea de funcționar, dar critică decizia Curții Constituționale pentru că nu s-a pronunțat cu privire la neconstituționalitatea încadrării juridice în infracțiunea de luare de mită a faptei săvârșite de un tinichigiu auto, asimilat cu alt salariat.

Motivele pentru care în decizia Curții Constituționale s-a constatat că noțiunea de funcționar nu este de nivel constituțional se aplică pentru identitate de rațiune și pentru noțiunea de alți salariați, deoarece de principiu este că, dacă o noțiune este de nivelul legii, noțiunea cu care este asimilată nu poate fi decât tot de nivelul legii. În consecință, critica formulată prin recurs nu poate fi reținută; de asemenea, nu poate fi reținută nici cerința constatării neconstituționalității încadrării juridice a faptei săvârșite de inculpatul care a invocat excepția, deoarece interpretarea dispozițiilor legale pentru aplicarea lor în vederea soluționării unui caz dedus judecății este de competența instanței de judecată. În acest sens, Curtea Constituțională s-a pronunțat în mod constant prin deciziile sale nr. 64 din 2 iunie 1994, nr. 56 din 18 mai 1994 și nr. 51 din 5 octombrie 1993.

Pentru considerentele arătate, având în vedere și prevederile art. 144 lit. c) și ale art. 145 alin (2) din Constituție, precum și ale art. 1, art. 3, art. 13 alin. (1) lit. A.c) și art. 25 din Legea nr. 47/1992,


Curtea Constituțională
În numele legii
Decide:

Respinge recursul declarat de Mărginean Nistor împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 130 din 16 noiembrie 1994.

Definitivă.

Pronunțată în ședința publică din 21 maniu 1995.

Președintele Curții Constituționale prof. dr. Vasile Gionea

Magistrat-asistent, Gabriela Radu


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind stabilirea parcului normat de autovehicule și a consumului de carburanți pentru activitățile specifice unităților subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale

În temeiul prevederilor anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 63/1994, aprobată prin Legea nr. 13/1995,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă deținerea și utilizarea de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru desfășurarea activităților specifice ale unităților teritoriale din subordine, de mijloace de transport auto, precum și consumul lunar de carburanți potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Numărul de mijloace de transport auto pentru fiecare unitate subordonată se aprobă prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.

Art. 3. - Orice dispoziție contrară prezentei hotărâri se abrogă.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 503.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale Adrian Neacșu, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor Nicolae Constantinescu, secretar de stat


Anexă

Parcul normat de mijloace de transport auto și consumul lunar mediu de carburanți

Nr. crt. Activități specifice Parcul normat Consumul lunar de carburant[2]
(litri/luna/vehicul)
1. Direcțiile județene de muncă și protecție socială, inclusiv Direcția generală de muncă și protecție socială a municipiului București
- autoturisme - total
102
(câte 2-3 pentru fiecare direcție)
250
2. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecția muncii și grupa teritorială Valea Jiului
- autolaboratoare - total
65
(câte 1-2 pentru fiecare inspectorat)
250
3. Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă
- autoturisme
- autosalvări
- autoturisme pentru transport marfă
2
2
2
200
200
250
4. Oficiul Central de Plată a Pensiilor
- autoturism pentru transport marfă
1 250
5. Unități de asistență socială, cămine de pensionari și centre de primire minori
- autoturism transport marfă
câte unul pentru fiecare unitate 200


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 536/1992 privind majorarea de către România a capitalului său autorizat la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare - B.I.R.D. -, conform Rezoluției nr. 425 din 27 aprilie 1988 „Creșterea generală de capital 1988” a Consiliului Guvernatorilor B.I.R.D.

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Articolul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 536/1992 privind majorarea de către România a capitalului său autorizat la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare - B.I.R.D. -, conform Rezoluției nr. 425 din 27 aprilie 1988 „Creșterea generală de capital 1988” a Consiliului Guvernatorilor B.I.R.D., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 20 octombrie 1992, se modifică după cum urmează:

"Art. 3. - Echivalentul în lei al cotei de 0,3% plătibile în valută, prevăzute la art. 2, stabilit la cursul de schimb de la data efectuării operațiunii, se acoperă din influențele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor de aur și argint efectuate în trimestrul I/1992.

Pentru cota de 2,7% din valoarea acțiunilor, care se pune la dispoziția B.I.R.D. în monedă națională, ministrul finanțelor emite un bilet la ordin care se depozitează la Banca Națională a României. Sursa pentru plățile în contul biletului la ordin, care se efectuează de către Ministerul Finanțelor pe măsura solicitării acestora de către B.I.R.D., o constituie bugetul de stat, poziția „Contribuții și cotizații la organismele internaționale."


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 536.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Centrală termică și lucrări exterioare la blocurile nr. 9-14, strada Dimineții-Fratelia din municipiul Timișoara, județul Timiș”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Centrală termică și lucrări exterioare la blocurile nr. 9-14, strada Dimineții-Fratelia din municipiul Timișoara, județul Timiș”, cuprinși în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevazut la art. 1 se face din fondurile bugetului de stat, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii, în conformitate cu prevederile Hotărârea Guvernului nr. 521/1992.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 539.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul Apărării Naționale, Gheorghe Tinca

Ministrul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Marin Cristea


Hotărâre privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 90/1991

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 90/1991 privind unele măsuri pentru motivația consumatorilor în utilizarea rațională a gazelor naturale, energiei electrice și termice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 4 februarie 1991.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 540.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu


Hotărâre pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Băncii Naționale a României

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Băncii Naționale a României, prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta hotărâre.

Indicatorul specific utilizat pentru măsurarea creșterii productivității muncii la Regia Autonomă "Imprimeria Băncii Naționale a României" este prevazut în anexa nr. 3.

Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome de interes național se aprobă de către Banca Națională a României, cu respectarea prevederilor anuale.

Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome prevazute la art. 1 reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Băncii Naționale a României, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.

În cazurile în care în execuția bugetului de venituri și cheltuieli se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, regiile autonome pot modifica, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.

Art. 3. - Regiile autonome de interes național vor elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități, creșterea profitabilității.

Banca Națională a României va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității regiilor autonome în cauză.

Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplică de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.

Contravenției prevazute în prezenta hotărâre i se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 6. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Băncii Naționale a României.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 iulie 1995 | Nr. 544.

Contrasemnează: Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome "Editura Didactică și Pedagogică" de sub autoritatea Ministerului Învățământului

În temeiul art. 45 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22 /1995,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome "Editura Didactică și Pedagogică" de sub autoritatea Ministerului Învățământului, prevazut în anexa nr. I la prezenta hotărâre.

Indicatorul de măsurare a eficienței economice este cel prevăzut în anexa nr . II.

Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome "Editura Didactică și Pedagogică" se aprobă de către Ministerul Învățământului, cu respectarea prevederilor anuale.

Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome "Editura Didactică și Pedagogică" prevazut la art. 1 reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Ministerului Învățământului, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.

În cazul în care în execuția bugetului de venituri și cheltuieli se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, Regia Autonomă "Editura Didactică și Pedagogică" poate modifica, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.

Art. 3. - Regia Autonomă "Editura Didactică și Pedagogică" va elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități , creșterea profitabilității.

Ministerul Învățământului va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii, iar în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerului regiei autonome și a membrilor consiliului de administrație, în condițiile legii, și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității acesteia.

Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Contravenției prevăzute în prezenta hotărâre i se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplica de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.

Art. 6. - Anexele nr. I și II fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Ministerului Învățământului.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 iulie 1995 | Nr. 545.

Contrasemnează

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu


Referințe

  1. A se vedea și Decizia Curții Constituționale nr. 28 din 21 martie 1995, publicată în continuare la pag. 3.
  2. Nu se consideră depășiri la consumul de carburanți normat pe autoturism consumul care, la nivelul anului, se încadrează în limita combustibilului normat în raport cu numărul total de autoturisme aprobat pentru fiecare dintre unitățile subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
  3. Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.