Monitorul Oficial 53/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 8 ianuarie 2012 17:26, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0053 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue::53 – Partea I – Marți, 9 martie year::1993 == Hotărâri a...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::53 – Partea I – Marți, 9 martie year::1993


Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind validarea unui mandat de deputat

În tememeiul art. 66 alin. (9) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, al art. 159 din Regulamentul Camerei Deputaților și având în vedere Raportul Comisiei de validare,

Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Se validează mandatul deputatului Tudor Radu, ales în Circumscripția electorală nr. 33 Sibiu.


Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 3 martie 1993 | Nr. 24.


Acte ale Băncii Naționale a României

Circulara nr. 5

Începând cu data de 22 februarie 1993, penultimul Alineat al pct. 2 din Normele Băncii Naționale a României nr. 11/1992 privind modul de aplicare ai reglementărilor în vigoare referitoare la mijloacele de plată străine, devenite proprietate de stat conform legii, se modifică, având următorul cuprins:

„În cazul bancnotelor sau monedelor constatate ca fiind scoase din circulație, acestea se specifică în coloana «Observații» a procesului-verbal de predare-primire și se păstrează la sucursalele Băncii Naționale a României."


Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

București, 22 februarie 1993.


Circulara nr. 7

Pentru îmbunătățirea circuitului numerarului și creșterea fluidității decontărilor în economie,

în baza deciziei Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României,

Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar nr. 2/1991, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 22 iulie 1991, se modifică după cum urmează:

Articolul 2 se modifică și va avea următorul conținut:

"Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 plățile și încasările în relațiile dintre persoanele juridice prevăzute la art. 1 care nu depășesc suma de 250.000 lei."

Articolul 4 se completează cu alineatul 3, care va avea următorul conținut:

„Fac excepție de la prevederile alin. 1 agenții economici ale căror încasări în numerar sunt mai mici de 500.000 lei lunar."

Prezenta circulară intră în vigoare începând cu data de 1 martie 1993.


Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

București, 24 februarie 1993.


Acte ale Organelor Administrației Publice

Instrucțiuni privind unele modificări în planul de conturi pentru industrie și instrucțiunile de aplicare a acestuia

Pentru reflectarea corectă, în cursul exercițiului financiar, a diferențelor de preț aferente produselor în stoc, produselor facturate și neîncasate și produselor facturate și încasate și, implicit, a rezultatelor obținute de agenții economici, se emit următoarele instrucțiuni:

1. Din planul de conturi pentru industrie și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 303/1983, se abrogă prevederile de la pagina 66 alin. 3, și pagina 78 alineatul 3, referitoare la determinarea diferențelor de preț la produse finite și a diferențelor de preț la produse, lucrări și servicii facturate.

2. Începând. cu 1 ianuarie 1993, diferențele de preț aferente produselor finite, precum și diferențele de preț la produse, lucrări și servicii facturate se determină cu ajutorul coeficientului mediu de repartizare, calculat astfel:


Coeficient mediu de repartizare = (soldul contului de diferențe (221 sau 226) existent la începutul anului + diferențele aferente produselor înregistrate de la începutul anului până la sfârșitul lunii de referință (cont 221 sau 226)) / (soldul produselor finite sau al produselor expediate la începutul anului (cont 220 sau 225) + valoarea produselor finite intrate sau a produselor expediate (cont 220 sau 225) de la inceputul anului până la sfârșitul lunii de referință)


Acest coeficient se înmulțește cu valoarea la preț de înregistrare a produselor eliberate din depozit sau cu valoarea la preț de înregistrare a produselor expediate, a lucrărilor executate și a serviciilor prestate, facturate și încasate, obținându-se astfel totalul diferențelor de preț de repartizat (credit cont 221 sau 226).

Prevederile de mai sus se aplică și pentru determinarea diferențelor de preț la semifabricate.


Secretar de stat, Dan Mogoș

București, 1 martie 1993 | Nr. 2836.


Republicări

Hotărârea Guvernului României Nr. 999/1990[1] privind reglementarea donării de sânge în scopuri terapeutice

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Donarea de sânge în scopuri terapeutice, menită să contribuie la ocrotirea sănătății populației, este un gest umanitar pe care îl pot face cetățenii în vârstă de 18-62 ani.

Art. 2. - Donarea de sânge sau plasmă umane pentru scopuri terapeutice și diagnostice se face în unitățile sanitare specializate ale Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, precum și în alte unități autorizate special de către Ministerul Sănătății.

Unitățile specializate ale Ministerului Apărării Naționale pot recolta sânge și plasmă și de la donatorii proveniți din rândurile populației civile.

Separarea, prelucrarea și conservarea de sânge sau plasmă, precum și a derivatelor de sânge sau plasmă umane, se fac în instituții specializate, autorizate de Ministerul Sănătății.

Pentru prevenirea oricăror riscuri de îmbolnăvire prin boli infecțioase - hepatită vitală, SIDA și altele -, la recoltarea sângelui se vor folosi numai seringi de unică întrebuințare.

Art. 3. - Ministerul Sănătății, are, în acțiunea de recoltare și conservate a sângelui uman, următoarele obligații principale:

a) organizează, îndrumă și controlează activitatea de recoltare și conservare a sângelui uman desfășurată prin unitățile sanitare de profil și unități autorizate în mod special;
b) stabilește necesarul anual de sânge uman pe baza propunerilor făcute de direcțiile sanitare teritoriale;
c) asigură, prin unitățile specializate și prin celelalte unități sanitare, controlul epidemiologie și clinic al donatorilor, controlul de laborator complet al sângelui uman recoltat, precum și efectuarea testului SIDA (HIV), în vederea asigurării calității acestuia;
d) îndrumă și controlează utilizarea sângelui uman și a derivatelor sale în scop terapeutic, urmărind aplicarea celor mai adecvate măsuri pentru evitarea reacțiilor posttransfuzionale și pentru evitarea transmiteri oricăror infecții;
e) organizează activitatea de stabilire a grupei sanguine a cetățenilor, în vederea înscrierii în buletinul de identitate și în livretul militar, în condițiile legii;
f) asigură rezerva de sânge uman necesar pentru situații deosebite;
g) sprijină implicarea medicilor și a celuilalt personal sanitar în acțiuni privind atragerea de noi donatori de sânge.

Art. 4. - Societatea de Cruce Roșie din România, precum și asociațiile donatorilor onorifici de sânge din România sprijină unitățile sanitare în activitatea de recrutare a donatorilor și stimularea donării de sânge în mod onorific.

Ministerele, celelalte organe centrale și locale ale administrației publice, organizațiile cooperatiste, organizațiile obștești și persoanele juridice sau fizice vor sprijini acțiunile organizate în scopul donării de sânge.

Art. 5. - Donarea de sânge se face onorific sau cu plată.

Art. 6. - Donatorii onorifici de sânge beneficiază de următoarele drepturi:

a) acordarea, la fiecare donare, de bonuri valorice pentru produse alimentare în valoare de 1.200 lei, indexată cu indicele creșterii prețurilor la produsele alimentare pentru consumurile colective;
b) două zile libere de la locul de muncă, din care una în ziua donării, pentru salariații încadrați în unitățile publice, precum și la alte persoane juridice;
c) două zile consecutive scutire de frecvență elevilor și studenților;
d) asistență medicală cu prioritate, medicamente, materiale sanitare și de întreținere în mod gratuit – în condiții de spitalizare, precum și în tratamentul ambulatoriu -, în unitățile sanitare publice, pentru donatorii care au minimum 5 donări în ultimii 5 ani;
e) prioritate la obținerea biletelor de odihnă și tratament și reducerea cu 50% a tarifelor acestor bilete, pentru persoanele care au minimum 15 donări în ultimii 5 ani;
f) acordarea unei recompense valorice indexate periodic în aceleași condiții ca și dreptul acordat la lit. a), în sumă de 5.000 lei la fiecare a 5-a donare, cu condiția ca aceste donări să fie realizate în 2 ani consecutivi;
g) acordarea de obiecte simbol (insigne) la prima donare și diploma de donator onorific, după a 5-a donare de sânge.

Drepturile donatorilor onorifici de sânge militari se stabilesc pe baza prevederilor prezentei hotărâri, prin adaptare la specificul activităților din forțele armate, și se aprobă prin ordin al miniștrilor care au personal militar în subordine.

Art. 7. - Donatorilor de sânge cu plată li se acordă:

a) o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării de sânge;
b) 1 leu pentru un mililitru de sânge donat;
c) 2 lei pentru un mililitru de sânge cu Rh negativ, donatorilor de sânge medular, celor care acceptă imunizarea activă în vederea producției de antiseruri, donatorilor de plasmă care acceptă plasmafereza.

Sângele donat se înregistrează la valorile prevăzute la lit. b) și c) și se distribuie unităților sanitare pentru consum, fără plată.

Art. 8. - Salariul pentru zilele libere de la locul de muncă este echivalent cu salariul mediu zilnic, calculat potrivit dispozițiilor legale.

Pentru donatorii de sânge membri ai organizațiilor și asociațiilor cooperatiste, salariul pentru zilele libere este echivalent cu tariful zilei lucrate.

Plata zilelor libere, scutirea de frecvență și acordarea permisiilor, cât și celelalte drepturi, se vor face pe baza dovezii eliberate de unitatea de recoltare a sângelui.

Art. 9. - Unitățile sanitare care efectuează recoltările de sânge au obligația de a asigura alimentația necesară donatorului în ziua donării, la nivelul alocației legale, precum și medicația antianemică sau medicamente în cazul accidentelor survenite din cauza donării.

Art. 10. - Cheltuielile pentru realizarea unor acțiuni menite să contribuie la educarea cetățenilor în scopul donării de sânge și privitor la modul de recoltare a sângelui, de participare voluntară la această acțiune umanitară, se vor face din sumele prevăzute anual în bugetul Ministerului Sănătății pentru educație sanitară.

În scopul prevăzut la alin. 1, reclamele la radio și televiziune în legătură cu donarea onorifică de sânge sunt gratuite.

Art. 11. – Introducerea sau scoaterea din țară de sânge sau plasmă sau derivate de sânge sau plasmă se poate face numai pe baza aprobării Ministerului Sănătății.

Instituțiile de profil ale Ministerului Apărării Naționale vor informa Ministerul Sănătății cu privire la organizarea și efectuarea acestui tip de activități, impuse de necesitatea soluționării unor aspecte specifice ale activității transfuzionale din unitățile Ministerului Apărării Naționale.

Art. 12. - Ministerul Industriilor și Ministerul Finanțelor vor introduce în bugetul de stat influențele financiare ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri.

Art. 13. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri nu se aplică.


Referințe

  1. Republicată în temeiul art. II din Hotărârea Guvernului nr. 73 din 20 februarie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 8 martie 1993, dându-se articolelor o nouă numerotare.
    Hotărârea Guvernului nr. 999/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 105 din 15 septembrie 1990, și a mai fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 132 din 18 martie 1992, puvlicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 1 aprilie 1992.