Monitorul Oficial 52/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0052 - Partea I - Luni, 8 martie year::1993

Hotărâri ale Senatului

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Senatului nr. 41/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului

Senatul adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Hotărârea Senatului nr. 41/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Senatului se modifică după cum urmează:

  • Se completează componența Comisiei pentru buget și finanțe (anexa nr. III) cu domnul senator Mihai Nistor, Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman | București, 25 februarie 1993 | Nr. 8.

Hotărâre privind validarea unui mandat de senator

În temeiul art. 67 din Constituția României, al art. 66 alin. (9) și art. 68 alin. (3) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, precum și al art. 11 și 134 alin. 3 din Regulamentul Senatului,

Senatul adopta prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se validează mandatul de senator al domnului Ștefan Popa (Ștefan Augustin Doinaș) în Circumscripția electorală nr. 41 București, mandat rămas vacant ca urmare a decesului fostului senator René-Radu Policrat.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman | București, 25 februarie 1993 | Nr. 9.

Decrete

Decret privind aprobarea unor grațieri individuale

În temeiul art. 94 lit. d) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Art. 1. - Se grațiază de pedeapsa aplicată condamnaților:

  • Grosu Stan
  • Gudea Lucreţia
  • Lupu Petruța
  • Muha Leontina Adriana
  • Stroiu Ioana
  • Stelea Ion
  • Stelea Gheorghe.

Art. 2. - Se grațiază restul rămas neexecutat din pedeapsa aplicată condamnaților:

  • Ianto Iuliu Emil
  • Marin Romică
  • Mihalache Ecaterina
  • Peter Andrei Bendeguz
  • Petrescu Dobriţa.

Art. 3. - Se grațiază cu 1/2 pedeapsa aplicată condamnaților;

  • Cojocaru Adrian
  • Dănilă Cecilia
  • Păpurică Irina
  • Szasz Margareta.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 26 februarie 1993 | Nr. 21.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul transporturilor rutiere

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul transporturilor rutiere, semnat la București la 28 octombrie 1992.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 20 februarie 1993 | Nr. 71.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Paul Teodoru

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleşcanu

Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul transporturilor rutiere

Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare părți contractante,

  • în dorința de a facilita și reglementa transporturile rutiere internaționale de persoane și de mărfuri între cele două țări și în tranzit pe teritoriile lor, pe baza egalității și avantajului reciproc,

au convenit cele ce urmează:

Articolul 1

Domeniul de aplicabilitate

1. Dispozițiile prezentului acord se aplică transporturilor de persoane și de mărfuri efectuate cu vehicule înmatriculate pe teritoriul unuia dintre cele două state, în trafic direct între România și Republica Moldova, în tranzit pe teritoriile lor, precum și transporturilor spre sau din terțe state.

2. Prezentul acord nu se referă la drepturile și obligațiile fiecărei părți contractante care decurg din prevederile acordurilor bilaterale sau multilaterale în vigoare pentru cele două părți, în domeniul transporturilor rutiere internaționale de persoane sau de mărfuri.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului acord:

1. Transportator este orice persoană fizică sau juridică, având sediul principal în România sau în Republica Moldova, care este autorizată să efectueze transporturi rutiere de persoane sau de mărfuri, pentru alții sau pe cont propriu.

2. Vehicul este orice mijloc de transport rutier cu propulsie mecanică, construit și utilizat pentru transportul a mai mult de 9 persoane, inclusiv șoferul, sau pentru transportul de mărfuri și este înmatriculat pe teritoriul unuia dintre cele două state, având ca semne distinctive RO sau MLD.

Se consideră vehicul și ansamblul format dintr-un autovehicul și una sau două remorci sau semiremorci înmatriculate pe teritoriul uneia dintre cele două părți contractante.

3. Autorizație este orice licență sau alt document care, în perioada sa de valabilitate, dă dreptul unui vehicul să efectueze un transport dus-întors în trafic direct sau în tranzit pe teritoriul statului emitent.

Transportul de persoane

Articolul 3

Transporturi regulate

1. În cadrul traficului pe linii rulate, transportul de persoane cu autobuzul se efectuează pe un itinerar determinat, cu orare și tarife convenite, cu dreptul de a îmbarca și a debarca pasagerii la capetele de linii și în alte locuri de oprire stabilite.

2. Linia regulată de autobuze se poate înființa cu aprobarea autorităților competente ale fiecărei părți contractante pentru sectorul de linie de pe propriul său teritoriu, în conformitate cu prevederile legislației naționale, precum și cu acordul statelor tranzitate.

Aprobarea se poate acorda pe o perioadă de 1-5 ani, transportatorilor din cele două state, în condiții de reciprocitate.

3. Cererile privind aprobarea conform punctului 2, inclusiv acordul statelor tranzitate, se transmit în scris, din timp, către autoritatea competentă a celeilalte părți contractante. Aceste cereri trebuie să conțină următoarele date: numele și adresa transportatorului și ale unității/firmei organizatoare a transportului, itinerariul, orarul și frecvența de circulație, tarifele, locurile de urcare și coborâre a călătorilor, perioada de eXploatare, precum și numărul de înmatriculare și capacitatea autovehiculului.

4. Autoritățile competente ale celor două părți contractante stabilesc de comun acord, prin corespondență sau în comisia mixtă prevăzută la art. 14 al prezentului acord, în special următoarele probleme:

a) introducerea liniilor de autobuze;
b) orarele de circulație;
c) tarifele;
d) condițiile de transport (rute de circulație, spații);
e) reducerea, dezvoltarea sau sistarea liniilor regulate de autobuze.
Articolul 4

Transporturi turistice

1. Transporturile turistice de persoane în trafic direct sau în tranzit pe teritoriul celuilalt stat, efectuate pe baza unui grafic de circulație, cu sau fără cazare și sejur asigurate, pot fi executate numai în baza unei autorizații de transport eliberată în prealabil de autoritatea competentă a acelui stat.

2. Pe parcursul de întoarcere al vehiculului ce a efectuat un transport de persoane nu pot fi transportați alți pasageri în afară celor trecuți pe lista de persoane pentru parcursul de ducere.

3. Cererile privind acordarea de autorizații conform punctului 1 se transmit în scris, cu cel puțin 6 săptămâni înainte de începerea călătoriei, către autoritatea competentă a celeilalte părți contractante și trebuie să conțină următoarele date: numele și adresa firmei de turism și ale transportatorului, itinerariul și programul de transport, precum și numărul de înmatriculare și capacitatea vehiculului.

Articolul 5

Transporturi ocazionale

1. Transporturile ocazionale de persoane, altele decât cele de linii regulate sau turistice, pot fi efectuate de transportatorii uneia dintre părțile contractante, numai pe baza unei autorizații acordate, în prealabil, de autoritatea competentă a celeilalte părți contractante, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 6.

2. Cererile privind acordarea de autorizații conform punctului 1 se transmit în scris, din timp, către autoritățile competente ale celeilalte părți contractante și trebuie să conțină date referitoare la numele și adresa transportatorului și ale unității/firmei organizatoare a transportului, itinerariul, perioada de efectuare a călătoriei, precum și numărul de înmatriculare și capacitatea vehiculului.

Articolul 6

Transporturi scutite de autorizație

Transporturile de persoane, în trafic direct sau în tranzit, scutite de autorizație de transport, sunt următoarele:

  • transportul ocazional al acelorași persoane cu același vehicul de-a lungul călătoriei, punctele de plecare și de sosire fiind și situate în țara de înmatriculare a vehiculului, nici o persoană nefiind îmbarcată sau debarcată pe parcurs sau la opririle din afara țării respective (transport cu „ușile închise");
  • transportul ocazional al unui grup de persoane dintr-un punct situat în țara de înmatriculare a vehiculului la un punct situat pe teritoriul celeilalte părți contractante, vehiculul la întoarcere părăsind gol acest teritoriu;
  • transportul ocazional de persoane în tranzit pe teritoriul celeilalte părți contractante, în măsura în care durata de parcurs nu este mai mare de 16 zile.

Pe parcursul acestor transporturi, călătorii pot fi îmbarcați sau debarcați pe teritoriul celeilalte părți contractante în mod excepțional, numai dacă s-a obținut aprobarea organelor competente ale acesteia.

Transportul de mărfuri

Articolul 7

Autorizații

Transporturile de mărfuri cu vehicule înmatriculate pe teritoriul unuia dintre cele două state, cu sau fără încărcătură în trafic direct între teritoriile părților contractante sau în tranzit pe teritoriile lor, sunt scutite de autorizație de transport, pe bază de reciprocitate.

Transporturi din sau către terțe țări

Articolul 8

Dispoziții generale

Transportatorii pot efectua transporturi de mărfuri între teritoriul celeilalte părți contractante și un stat terț, precum și dintr-un stat terț către teritoriul celeilalte părți contractante, numai dacă s-a obținut aprobarea autorităților competente ale celeilalte părți contractante, cu excepția cazurilor în care autovehiculul tranzitează, în cursul aceleiași călătorii și în cazul itinerariului normal, teritoriul statului în care este înmatriculat.

Articolul 9

Greutatea și dimensiunile autovehiculelor

În cazul în care greutatea, dimensiunile sau sarcina pe osie a vehiculelor depășește limitele admise pe teritoriul unei părți contractante, vehiculul trebuie să posede o autorizație specială, emisă de autoritatea competentă a acestei părți contractante.

Dacă această autorizație limitează circulația vehiculului la un itinerar determinat transportul se poate face numai pe acest itinerar.

Articolul 10

Transportul pe teritoriul celuilalt stat

Transportatorii menționați la art. 2 din prezentul acord nu sunt autorizați să efectueze transporturi de persoane sau mărfuri între două puncte situate pe teritoriul celeilalte părți contractante.

Articolul 11

Controlul documentelor

1. Autoritățile competente ale părților contractante stabilesc de comun acord modul de efectuare a controlului transporturilor derulate conform,prevederilor prezentului acord.

2. Documentele necesare pentru transporturile internaționale trebuie să însoțească vehiculele respective și să fie prezentate la cererea organelor de control autorizate ale fiecărei părți contractante.

3. Conducătorii vehiculelor care efectuează transporturi internaționale pe teritoriul celuilalt stat trebuie să posede permise de conducere naționale și internaționale, precum și certificate de înmatriculare naționale pentru vehiculele respective.

Articolul 12

Prevederi vamale și fiscale

1. Vehiculele înmatriculate pe teritoriul uneia dintre părțile contractante, precum și remorcile și semiremorcile care au același număr de înmatriculare și sunt utilizate pentru transporturile menționate în prezentul acord sunt admise temporar pe teritoriul celeilalte părți contractante cu scutire de taxe vamale de import, cu condiția de a fi imediat reexportate.

Acest regim se extinde și pentru piese de schimb, accesorii și echipamente importate cu vehiculele menționate și reexportate împreună cu acestea.

2. Combustibilul și lubrifianții care se găsesc în rezervoare normale, prevăzute de constructorul vehiculelor menționate și care sunt utilizate pentru propulsie și, dacă este cazul, pentru funcționarea instalației de refrigerare, se admit cu scutirea de taxe vamale de import și nu sunt supuse unor restricții și măsuri prohibitive de import.

3. Piesele de schimb importate pentru repararea unui vehicul deja importat temporar, precum și vehiculele care transportă mărfuri scutite de autorizație de import vor fi admise temporar fără taxe vamale și nu vor fi supuse restricțiilor și măsurilor prohibitive pentru import.

Piesele înlocuite vor fi reexportate sau distruse sub controlul autorităților vamale.

4. Transportatorii autorizați pe teritoriul unei părți contractante sunt scutiți reciproc de plata taxei pentru folosirea drumurilor.

Autoritățile competente ale celor două părți contractante menționate la art. 13 pot conveni, pe bază de reciprocitate, scutirea parțială sau totală și de alte taxe și impozite ce se percep pentru transport pe teritoriul celeilalte părți contractante, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 9 din prezentul acord.

Articolul 13

Autoritățile competente pentru aducerea la îndeplinire a prezentului acord sunt:

  • pentru România - Ministerul Transporturilor;
  • pentru Republica Moldova - Ministerul Transporturilor.
Articolul 14

Comisia mixtă

1. Autoritatea competentă a fiecărei părți contractante poate solicita convocarea comisiei mixte, formată din reprezentanți ai autorităților competente ale celor două părți contractante, pentru a examina și soluționa problemele ce decurg din interpretarea și aplicarea prezentului acord.

2. Comisia mixtă se va reuni, alternativ. pe teritoriul fiecărei părți contractante.

Articolul 15

Plăți

Toate plățile care decurg din aplicarea prezentului Acord vor fi efectuate în valută liber convertibilă sau În lei.

În situația în care există un acord de plăți între cele două țări se vor aplica prevederile acestuia.

Comisia mixtă prevăzută la art. 14 al prezentului acord poate conveni, cu avizul organelor competente, asupra nivelului taxelor și comisioanelor, precum și asupra modalității de plată a acestora în lei sau în valută liber convertibilă.

Articolul 16

Aplicarea legislației naționale

În toate cazurile nereglementate de prevederile prezentului acord sau prin convențiile sau înțelegerile internaționale la care cele două state sunt părți, se aplică legislația națională a fiecărei părți contractante, în vigoare pe teritoriul acesteia.

Articolul 17

Sancțiuni

1. În cazul nerespectării, de către transportator sau de către personalul de la bordul vehiculului, a legislației în vigoare pe teritoriul celeilalte părți contractante, a prevederilor prezentului acord sau a condițiilor incluse în autorizația de transport, organele competente din statul în care este înmatriculat vehiculul pot, la cererea autorității competente a celeilalte părți contractante, să ia următoarele măsuri:

a) să aplice un avertisment transportatorului care a comis abaterea;
b) refuzul eliberării sau retragerea autorizației transportatorului pentru efectuarea de transporturi pe teritoriul părții contractante unde s-a comis abaterea.

2. Autoritatea competentă care a luat o asemenea măsură va informa autoritatea competentă a celeilalte părți contractante despre aceasta.

3. Prevederile acestui articol nu exclud măsurile ce pot fi aplicate în virtutea legislației naționale de către tribunalele sau autoritățile administrative din statul în care s-a comis abaterea.

Articolul 18

Litigii

Orice litigiu privitor la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluționat prin negocieri directe între autoritățile competente ale celor două părți contractante.

În cazul când aceste autorități competente nu ajung la o înțelegere, litigiul va fi supus soluționării pe cale diplomatică.

Articolul 19

Intrarea la vigoare

Prezentul acord se va aplica provizoriu începând cu cea de-a treia zi de la data semnării sale și va intra în vigoare la data când părțile contractante își vor notifica reciproc îndeplinirea formalităților cerute de legislația lor privind procedura de intrare în vigoare a acordurilor internaționale.

Articolul 20

Modificarea acordului

Orice modificare a prezentului acord se negociază de către părțile contractante și intră în vigoare conform procedurii menționate la art. 19.

Articolul 21

Protocolul adițional

1. Modul de aplicare a unor dispoziții ale prezentului acord este reglementat printre-un protocol adițional, care este parte integrantă a prezentului acord.

2. Protocolul adițional poate fi modificat de comisia mixtă prevăzută la art. 14.

Articolul 22

Valabilitatea acordului

Prezentul acord se încheie pe o perioadă de 5 ani și va putea fi prelungit, în mod tacit, dacă nici una dintre părțile contractante nu-l va fi denunțat cu un preaviz de minimum 90 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Drept care, subnumiții împuterniciți în modul convenit de guvernele lor, au semnat prezentul acord.

Încheiat la București la data de 28 octombrie 1992, în două exemplare în limba română, ambele texte având aceeași valabilitate.

Pentru Guvernul României, Mirescu Valentin, subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor

Pentru Guvernul Republicii Moldova, Florea Vladimir, prim-viceministru în Ministerul Transporturilor

Protocol adițional

În scopul aplicării prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, în domeniul transporturilor rutiere, semnat la data de 28 octombrie 1992,

s-a convenit asupra celor ce urmează:

Transporturile de persoane

1. Referitor la transporturile pe linii regulate
(art. 3)

1.1. Cererile de autorizare pentru liniile regulate, inclusiv cele de tranzit, trebuie să fie adresate autorității competente a statului în care este înmatriculat vehiculul.

1.2. Cererea de autorizare trebuie să fie însoțită de datele necesare (orarul propus, proiect de tarife, schema itinerarului, perioada de exploatare în cursul anului, date prevăzute pentru începerea exploatării).

1.3. Dacă autoritatea competentă a statului în care vehiculul este înmatriculat este în situația de a accepta cererea, ea emite un exemplar, însoțit de avizul său, autorității competente a celeilalte părți contractante.

1.4. Autoritatea competentă a fiecărei părți contractante emite autorității competente a celeilalte părți contractante o copie a autorizației emise pentru teritoriul său.

1.5. Prețul biletelor de călătorie se achită în moneda țării pe teritoriul căreia biletele sunt eliberate.

2. Referitor la transporturile ocazionale
(art. 5)

2.1. În cazul în care transportul de persoane necesita o autorizație prealabilă, cererile trebuie prezentate autorității competente din statul în care vehiculul este înmatriculat.

Acesta transmite cererea cu cel puțin 10 zile înainte de data călătoriei autorității competente a celeilalte părți contractante.

2.2. Cererile de autorizare trebuie să fie însoțite de datele indicate mai jos:

  • numele și adresa organizatorului călătoriei;
  • numele și adresa transportatorului;
  • numărul vehiculului ce se utilizează;
  • numărul de persoanele ce se transportă;
  • date în legătură cu trecerea frontierei, precizând parcursul ce se efectuează cu încărcătură și în gol;
  • locurile de unde se iau sau se depun călătorii, dacă este cazul;
  • caracterul călătoriei.

Cu excepția numelor și adreselor organizatorului călătoriei și transportatorului, specificarea unuia sau mai multor elemente din cele menționate poate lipsi, în caz că aceasta se justifică, cu condiția ca transportatorul să indice aceste elemente, înaintea transportului, pe ruta determinată de autoritatea competentă a celeilalte părți contractante.

Transporturile de mărfuri

3. Referitor la autorizații

Comisia mixtă prevăzută în art. 14 se va întruni în prima sa reuniune, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acordului, pentru a stabili modul de aplicare a prevederilor art. 7 al acestui acord.

Prevederi generale

4. Documente (art. 11)

4.1. Documentele ce trebuie prezentate la cererea organelor de control ale fiecărei părți contractante sunt următoarele:

4.1.1. foaia de parcurs și lista de călători pentru transporturile de persoane;
4.1.2. scrisoarea de transport, conform modelului stabilit prin Convenția privind contractul de transport internațional de mărfuri (pe cont propriu);
4.1.3. permisul de conducere (național sau internațional) al șoferului și certificatul de înmatriculare a autovehiculului;
4.1.4. tahograful și/sau carnetul individual de control al orelor de conducere și de odihnă pentru echipajul autovehiculelor;
4.1.5. autorizația de transport pentru transporturile supuse regimului de autorizare;
4.1.5. documente din care să rezulte asigurarea internațională a vehiculului.

Prezentul protocol este parte integrantă a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind transporturile internaționale de persoane și de mărfuri, semnat la București la data de 28 octombrie 1992, intră în vigoare și își încetează valabilitatea o dată cu acordul.

Încheiat la București la data de 28 octombrie 1992 în două exemplare originale în limba română, ambele texte având aceeași valabilitate.

Din împuternicirea Guvernului României, Mirescu Valentin, subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor

Din împuternicirea Guvernului Republicii Moldova, Florea Vladimir, prim-viceministru în Ministerul Transporturilor

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 999/1990 privind reglementarea donării de sânge în scopuri terapeutice

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 999/1990 privind reglementarea donării de sânge în scopuri terapeutice publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 106 din 15 septembrie 1990, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 132/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 1 aprilie 1992, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 alineatul 1 va avea următorul cuprins:

„Donarea de sânge sau plasmă umane pentru scopuri

terapeutice și diagnostice se face în unitățile sanitare specializate ale Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, precum și în alte unități autorizate

special de către Ministerul Sănătății."

2. După alineatul 3 al articolului 2 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:

"Pentru prevenirea oricăror riscuri de îmbolnăvire

prin boli infecțioase - hepatită virală, SIDA și

altele -, la recoltarea sângelui se vor folosi numai seringi de unică întrebuințare."

3. Articolul 3 alineatul 1 litera a) va avea următorul cuprins:

„a) organizează, îndrumă și controlează activitatea

de recoltare și conservare a sângelui uman desfășurată prin unități sanitare de profil și unități autorizate în

mod special;”

4. Articolul 4 alineatul 1 va avea următorul cuprins:

„Societatea de Cruce Roșie din România, precum și

asociațiile donatorilor onorifici de sânge din România sprijină unitățile sanitare în activitatea de recrutare a

donatorilor și stimularea donării de sânge în mod onorific.”

5. Articolul 8 va avea următorul cuprins:

„Art. 6. - Donatori onorifici de sânge beneficiază

de următoarele drepturi:

a) acordarea, la fiecare donare, de bonuri valorice pentru produse alimentare în valoare de 1.200 lei, indexată cu indicele creșterii prețurilor la produsele alimentare pentru consumurile colective;
b) două zile libere de la locul de muncă din care una în ziua donării, pentru salariații încadrați în unitățile publice, precum și la alte persoane juridice;
c) două zile consecutive scutire de frecvență elevilor și studenților;
d) asistență medicală cu prioritate, medicamente, materiale sanitare și de întreținere în mod gratuit - în condiții de spitalizare, precum și în tratamentul ambulatoriu -, în unitățile sanitare publice, pentru donatorii care au minimum 5 donări în ultimii 5 ani;
e) prioritate la obținerea biletelor de odihnă și tratament și reducerea cu 50% a tarifelor acestor bilete, pentru persoanele care au cel puțin 15 donări în ultimii 5 ani;
f) acordarea unei recompense valorice indexate periodic în aceleași condiții ca şi dreptul acordat la lit. a), în sumă de 5.000 lei la fiecare a 5-a donare, cu condiția ca aceste donări să fie realizate în 2 ani consecutivi;
g) acordarea de obiecte simbol (insigne) la prima donare și diploma de donator onorific, după a 5-a donare de sânge.
Drepturile donatorilor onorifici de sânge militari se stabilesc pe baza prevederilor prezentei hotărâri, prin adaptare la specificul activităților din forțele armate, și se aprobă prin ordin al miniștrilor care au personal militar în subordine."

5. La articolul 10 se adaugă un nou alineat, cu următorul cuprins:

„În scopul prevăzut la alin. 1, reclamele la radio și televiziune în legătură cu donarea onorifică de sânge sunt gratuite."

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 999/1990 privind reglementarea donării de sânge în scopuri terapeutice, cu modificările ulterioare, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Art. III. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 20 februarie 1993 | Nr. 73.

Contrasemnează:

Ministrul Sănătății, Iulian Mincu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu